2017-12-18 139 瀏覽
今晚同女朋友在沙田逛街行到又攰又餓,經過附近就比 "M3 Italian" 個精美 menu 吸引左入去. 可能才剛剛好6點多,入面唔算多人,可以直接入座因為小弟太餓,就隨意叫左烤美國安格斯肉眼扒配紅酒汁 (10安士) 同埋北海道帶子鰻魚忌廉汁義大利粉來. 另外, 小食又點了煙肉忌廉焗蠔. 無幾耐, 4隻焗蠔送到, 聞落很香食落很脆口, 在主菜未來到的時候慢慢吃又一邊喝飲品確實滿足.女友都很喜歡吃意粉, 大家千萬不要被北海道帶子鰻魚忌廉汁義大利粉這個平凡的名字欺騙, 相反這個 美味度很高的. 意粉相對地比起一般連鎖店是比較纖幼的, 但是卻十分煙韌, 她告訴我意粉咬在口中有些微回彈的感覺. 鰻魚汁的味道很特別, 和忌廉混合的份量剛剛好, 顯得意粉麵身很香. 旁邊的帶子也豐滿很林, 那些少少鹹的口感又更把胃口提升.至於安格斯肉眼扒, 我們 order 了 middium. 上到桌上時, 用餐刀切開, 女友很高興可以看到內裡的紅肉跟肉汁標出來. 伴碟的紅酒汁也很香, 牛肉入口表層有點脆脆的, 咬了幾口又有肉汁, 呢個質素簡直無得輸呀, 食起上黎停唔倒口哦.服務黎講, 工作緊既男和女侍應都
可能才剛剛好6點多,入面唔算多人,可以直接入座

至於安格斯肉眼扒, 我們 order 了 middium.
服務黎講, 工作緊既男和女侍應都幾有禮貌, 服務態度唔錯的.
2017-12-18 124 瀏覽
最近在附近的餐廳食晚飯覺得吃了太多次, 於是上網搵餐廳食飯. 眾裏尋他 一眼就比M3 Italian 的食物照片吸引到. 於是在完成下午的工作後便即刻黎食野.首先餐牌上提及餐廳的食品是即叫即整, 食品的照片吸引呀.我選了 Starter menu 入面的 煙肉忌廉焗蠔, 以及北海道帶子鰻魚忌廉汁義大利粉來做今晚的 dinner. 落了 order 後才有時間細心看看餐廳的環境, 呢度雖然不是位處沙田旺區, 但由於整個地鋪用了落地玻璃的關係, 氣氛都很舒服而且也不會聽到外面的嘈吵聲, 呢度好適合朋友傾計!食野啦, 焗蠔首先上檯, 我立刻用鼻子聞聞, 十分香哦. 小小的碟子上有四件焗蠔, 蠔上舖滿煙肉碎及芝士粉, 香氣四溢. 煙肉和芝士味道很夾, 生蠔又很大隻, 而且有少少鹹鮮味, 相機影相之後隔了兩分鐘差不多沒有了.由於很快就已經把焗蠔吃了, 侍應似乎明白我很肚餓, 轉眼便把北海道帶子鰻魚忌廉汁義大利粉傳了出來. 碟意粉好香, 廚師把帶子和其他海鮮例如魷魚和蝦平均地放在碟的中間, 好美觀. 然後我也感覺到鰻魚蓉和忌廉汁融在一起很豐滿的樣子. 很快的時間我便已經把意粉放入口中, 意粉很煙靭
首先餐牌上提及餐廳的食品是即叫即整, 食品的照片吸引呀.

由於很快就已經把焗蠔吃了, 侍應似乎明白我很肚餓, 轉眼便把北海道帶子鰻魚忌廉汁義大利粉傳了出來. 碟意粉好香, 廚師把帶子和其他海鮮例如魷魚和蝦平均地放在碟的中間, 好美觀. 然後我也感覺到鰻魚蓉和忌廉汁融在一起很豐滿的樣子. 很快的時間我便已經把意粉放入口中, 意粉很煙靭. 雖然帶子不是特別出眾, 不過一定是水準以上啊.

最後食曬所有野後, 不得不提, 侍應的服務很好, 全程都有替我添水和處理餐碟. 態度一流.
同女朋友食二人餐,有前菜有湯有主菜有甜品,只係498蚊,好抵食,比起散叫慳番200,味道唔錯,估唔到有間隱世餐廳係度, openrice睇過先知,係馬鐵沿線番工好方便!
2017-12-12
慶祝紀念
生日
  • 安格斯牛扒
  • 朱古力心太軟伴雪糕
2017-12-13 124 瀏覽
位於沙田圍花園城一期 M3 Italian餐廳,是可以比人食儘意大利式餐款為主,見到店內裝潢再加上店員服務好是一大買點。紅花忌廉海鮮意大利飯, 主要配以蠔、魷魚、大蝦和大帶子等為主要餸料,是頂級海鮮必備其中之選,此外還有蕃茄紫菜,會飯則配以雜菜粒如紅蘿蔔、青椒及洋蔥粒和葡汁一起,熱辣兼十分惹味唔錯呀。意大利辣肉腸薄餅, 一塊薄式薄餅上配以薄圓辣腿肉、菠蘿塊、洋蔥、黑菇粒及黑莓粒等,並以茄汁芝士汁等加以炮製,香味兼帶出意大利式薄餅風味。

2017-12-09 139 瀏覽
好耐冇去沙田行街啦, 今日我哋去食西餐,呢間朋友介紹話正,所以專程行過去食。呢間叫M3 ,入到去紅色格仔枱布幾靚幾特別,裝修簡潔整齊。我地點了二人set, 包左餐湯,餐包,前菜,兩個主食同甜品,都幾多野食,先$498,如果嗌滿$600仲有半打生蠔送。前菜要了藍青口,朋友話呢個必食嘅,所以都冇點揀就要了,真係好好味丫,青口好肥,白忌廉汁同加了少少洋蔥,已經令青口好好食,d汁我 直情飲落肚呀。果然冇令我失望。主菜要了西冷同pizza,西冷要了五成熟,一嚟賣相好靚,肉扒好厚身,仲要冇骨丫咁岩,啖啖肉好正,仲好多肉汁,佢配上燒汁,仲有醋,我比較喜歡點醋,酸酸地同肉食好開胃丫。至於pizza,佢係薄批嚟,個底好脆,上面有菠蘿芝士蕃茄洋蔥等等配料, 口感豐富,應該係即叫即整,熱辣辣好香脆,好好食。甜品有雪糕蛋糕同燉蛋揀,我本人推介燉蛋,好好食好滑,焦糖又香脆,好正。一定要講埋佢地嘅服務, 佢哋好有禮貌,上碟又快,食完一道菜佢又會換碟,不時又主動加水, 服務一流丫。

呢間叫M3 ,入到去紅色格仔枱布幾靚幾特別,裝修簡潔整齊。

2017-12-01 144 瀏覽
自從返咗新工之後就好少同女朋友出街食飯,連見面嘅時間都少咗,難得今晚可以同佢見面,就同佢去返轉新工之前成日食嘅餐廳,一齊回味一下。M係新界區當中我覺得係數一數二嘅西餐廳,佢哋嘅食物選擇多,再加上佢哋嘅裝修好舒服,同埋因為佢哋起係平民區當中,唔會話真係多人到要等好耐位先有得食。今晚我哋九點幾度,大概都仲有七至八張枱喺度食緊。先來會上個餐包,可以俾我哋點醋或油食。呢排去親一間餐廳我哋都會叫一個凱撒沙律食,可以試吓佢哋啲三文魚究竟新唔新鮮。佢呢度嘅份量都好大碟,煙三文魚嘅量都好多。之後叫咗個卡邦尼意粉,意粉嘅硬度適中,唔會太過淋而佢入邊嘅配菜都好多,洋蔥、火腿,每一啖放入口都有好多汁包圍着意粉,呢個真心推介。其實我仲有好多嘢食未試過,嗰日同同事傾開計話去沙田食西餐,佢即刻問我有冇嚟過呢間餐廳食,原來好多人都食過呢間餐廳同埋都真心推介
今晚我哋九點幾度,大概都仲有七至八張枱喺度食緊。
先來會上個餐包,可以俾我哋點醋或油食。
2017-11-27
2017-11-17 202 瀏覽
同朋友黎呢到食生日飯,地點都唔太就腳,見佢網上有好多好評咁就試下啦,點知都伏伏地,伏既原因係份量都幾少而且價錢唔平,大家參考下個餐牌就知,值得讚既係佢賣相擺盤係幾靚既,所以影相出黎都唔差。侍應服務就正正常常啦,我地想切蛋糕,當然都係要加切餅費啦,好彩侍應都好樂意幫我地影返張相。我同朋友們都幾鐘意食西式餐廳既,不過呢間質素其實就一般啦,所以食完一次之後,我同我d朋友都覺得唔會再黎食了,寧願下次去試下其他新餐廳。

2017-11-16 207 瀏覽
話說今日同女朋友去沙田行傢私舖睇傢私,女友話想食牛排,咁唯有同佢搵下西餐鋸扒啦!行遠少少見到有間叫M3 Italian Seafood and Steak,一於入去試下!餐牌裏面都係正到痺的食物!忍唔住好想快啲食!有我的最愛,生蠔!40蚊左右有一隻!一睇就知呢度行高格調路線!700蚊既chef's special!! 識食的我地當然想食!但金錢有限,唯有就住食!最後我地叫左個湯!兩隻焗蠔!迷你撻4隻!一個西冷扒!同一個焦糖燉蛋!湯係前菜,好足料好多味!蠔是生的好,但呢度都煮得好好食,留住鮮味!牛扒識食一定食5成熟!別無他選!juicy程度有10分!焦糖燉蛋都好好食!焦糖甘香,蛋香濃郁!呢度好值得一食再食!

牛扒識食一定食5成熟!別無他選!juicy程度有10分!
焦糖燉蛋都好好食!焦糖甘香,蛋香濃郁!呢度好值得一食再食!

2017-11-05 226 瀏覽
位於沙田圍花園城一期地下馬鐵站行5至10分鐘經過門口有好大個M3 招牌,唔驚搵唔到食平嘅晚餐1900時段,可能時間尚早,唔算太多人,二人枱好闊落,枱與枱中間有足夠嘅空間唔會聽到隔離枱講咩😂二人晚餐有湯主菜同甜品好似幾豐富甘筍忌廉湯望落去有啲似南瓜,飲落好香甘筍味,帶少少忌廉嘅甜味主菜肉眼扒配紅酒汁配新薯(5成熟)肉眼扒好Juicy , 薯仔有驚喜吸哂紅酒汁同肉嘅香味!意大利辣肉腸pizza 薄批香脆,熱辣辣上枱嘅芝士有拉絲!一個人食左半個!甜品控最愛tiramisu !就算食幾飽,甜品都可以有第二個胃!
位於沙田圍花園城一期地下
馬鐵站行5至10分鐘
經過門口有好大個M3 招牌,唔驚搵唔到

唔會聽到隔離枱講咩😂

二人晚餐有湯主菜同甜品好似幾豐富

甘筍忌廉湯
望落去有啲似南瓜,飲落好香甘筍味,帶少少忌廉嘅甜味

主菜肉眼扒配紅酒汁配新薯(5成熟)
肉眼扒好Juicy , 薯仔有驚喜
吸哂紅酒汁同肉嘅香味!

意大利辣肉腸pizza
薄批香脆,熱辣辣上枱嘅芝士有拉絲!
一個人食左半個!

甜品控最愛tiramisu !
就算食幾飽,甜品都可以有第二個胃!
  • 意式芝士餅
2017-11-04 166 瀏覽
聽聞沙田圍有間好出名嘅意大利餐廳,食材都係由意大利運過來,所以今日專程來試吓!地點都算易搵喺沙田圍地鐵站附近。餐廳裏面用紅白格仔枱布,好傳統吖!先黎個意式香草餐包配上橄欖油同黑醋,夠正宗!意式炸雞翼,無咩太特別。Parma Ham Pizza加蜜桃比起平時加蜜瓜,其實幾特別,佢仲加左Truffle oil,食起上黎散發出淡淡嘅黑松露香氣,加上又薄又脆既餅底,正! 最後黎個甜品,蛋白餅伴鮮果.熱情果汁。熱情果汁酸酸地中和左蛋白餅既甜,為呢一餐意大利菜作一個完美既結尾!
地點都算易搵喺沙田圍地鐵站附近。
餐廳裏面用紅白格仔枱布,好傳統吖!
先黎個意式香草餐包配上橄欖油同黑醋,夠正宗!
意式炸雞翼,無咩太特別。
2017-11-03
2017-11-02 164 瀏覽
在沙田圍的 M3  Italian 餐廳食完晚餐,食物真是很有質素同好味道,加上店員服務很令人滿意,使大家都印象深刻。大家都順便說出餐廳在沙田又一城附近的,相信會是較高尚的餐廳同有番一定水準。焗阿拉斯加長腳蟹意大利飯,望著長腳蟹已流緊口水,唔係度度有得食到,品嚐一下蟹的香味,再食意大利飯真正。意大利餐湯主要以南瓜汁炮製,熱辣濃香十足,湯中並有蔥菜粒香煎鬆及芝士汁等調配,再加上餐飽配合,點一點湯咬一咬飽確是一般西餐風味。

2017-10-30 165 瀏覽
老婆話好耐無食過M3,於是又黎開餐喇!而家除左散叫之外,仲有Set叫,抵食!依舊的懷舊風,好多回憶!先黎是日餐湯同餐包好Creamy !凍凍地GE天氣飲個湯暖下胃先!前菜揀左法式煙肉蘑菇撻,小巧精緻!咬開有好多蘑菇!Dinner Set 有得揀烤美國安格斯肉眼扒配新薯。散叫都200幾蚊架!而家二人餐$398兩個主菜真係好抵!五成熟!烤得恰到好處!薯仔都好入味!甜點揀左老婆最鐘意的 TIRAMISU入口非常幼滑細嫩!整得好好食是次再訪依舊令我地好滿意!

依舊的懷舊風,好多回憶!

先黎是日餐湯同餐包

好Creamy !凍凍地GE天氣飲個湯暖下胃先!

前菜揀左法式煙肉蘑菇撻,小巧精緻!

咬開有好多蘑菇!

五成熟!烤得恰到好處!

薯仔都好入味!

甜點揀左老婆最鐘意的 TIRAMISU

入口非常幼滑細嫩!整得好好食

是次再訪依舊令我地好滿意!
2017-10-29 149 瀏覽
名過於實,點了牛扒,帶子意粉,pizza全都勁咸,牛扒多根無牛味,絕不值這價錢。對比下沙律是比較好的,等緊甜品時見隔黎枱的六成熟牛扒切開也太乾吧,坐到8:30 也不滿坐,還是改善一下吧。在這裡相信只有熟人才會叫生蠔

在這裡相信只有熟人才會叫生蠔

2017-10-28 143 瀏覽
以牛扒同海鮮為賣點既意大利餐廳。餐廳裝飾幾靚,用上紅白格仔枱布。愛爾蘭生蠔二百四十百蚊半打,生蠔味道鮮甜,吾算太咸。不過都幾細隻,而且吾算飽滿,隔離仲會配d沙律菜,但俾d冰浸住濕濕地,都吾知食吾食好四式芝士意大利薄餓一百四十八蚊,系廚師推介,因為平時都好鐘意食芝士,所以專登叫呢個。用左幾款吾同芝士,味道豐富,而且仲有得拉絲,用料充足,芝士仲厚圍薄餅餅底,不過就好咸,應該多番少少番茄醬就好d。餅底好薄,周邊焗得好脆好香口。
以牛扒同海鮮為賣點既意大利餐廳。
餐廳裝飾幾靚,用上紅白格仔枱布。

愛爾蘭生蠔
二百四十百蚊半打,生蠔味道鮮甜,吾算太咸。

四式芝士意大利薄餓
餅底好薄,周邊焗得好脆好香口。
2017-10-28 158 瀏覽
同朋友去咗花園城的 M3 Italian 食個悠閒舒適的晚餐 🍴平日有 Set Dinner,好抵食呢先送上暖笠笠的鬆軟香草麵包套餐內又香又濃的南瓜湯🎃前菜選了田園沙律,新鮮的蔬菜拌了甜醋和橄欖油。好特別係沙律有啲一粒粒的小蕎頭,吃起來酸酸甜甜又爽口套餐之外加點左一客 Baked Oyster新鮮焗起熱騰騰,蠔身肥厚,正主菜是香煎青花魚柳魚肉非常嫩滑,而魚皮煎得十分香脆,連皮味道食一流薯蓉口感都好細滑甜點係法式焦糖燉蛋焦糖外層輕敲一下就脆開,底下的燉蛋口感綿密,有濃濃蛋香

平日有 Set Dinner,好抵食呢

先送上暖笠笠的鬆軟香草麵包

套餐內又香又濃的南瓜湯🎃

套餐之外加點左一客 Baked Oyster

新鮮焗起熱騰騰,蠔身肥厚,正

主菜是香煎青花魚柳

魚肉非常嫩滑,而魚皮煎得十分香脆,連皮味道食一流

薯蓉口感都好細滑

甜點係法式焦糖燉蛋

焦糖外層輕敲一下就脆開,底下的燉蛋口感綿密,有濃濃蛋香