2017-04-10 241 瀏覽
依排老公工作好辛苦, 所以想食返D好野, 對老公好D! 老公鍾意食海鮮, 黎到銅鑼灣, 立即上OPENRICE, 搵到一間上樓餐廳。一出𨋢,見到好歐美設計既牆身,已經話俾你聽佢拿手整龍蝦😁所以入到黎我一定揀有龍蝦既食物😎先黎龍蝦匯,首先食個薯條先,見到有d係橙色,咬一啖,原來係蕃薯條,正呀!好香蕃薯味,熱辣辣又脆😘😘😘旁邊係加左黑醋既蔬菜,好新鮮又開胃。主角龍蝦,隻龍蝦鉗真係碟咁大,而且好重龍蝦味,咬落去,d肉真係一絲絲,好彈牙,聽到佢既爽脆聲!加埋個檸檬忌廉汁,好吊味😋龍蝦身超香蒜味,而且超多肉。個龍蝦包,用左蜜糖包,烘得好香脆,中間舖滿龍蝦肉,混著羅勒葉,再塗檸檬忌廉醬,口感豐富,各種美味既混合😋依度仲有老公鐘意食既青口,餐廳用鐵pan 上枱,我地見到d sauce 「bolobolo 」,仲係度翻騰緊, 熱既情度可以話係 "熱pan上的青口"好野梗係趁熱食,d青口好新鮮肥美,又滑,加埋個白酒忌廉汁,真係美味既配搭😍驚喜一個接一個,再黎海膽蟹肉忌廉意粉,睇個樣已經覺得好吸引!义一注意粉食,真係估唔到咁濃海膽和蟹肉味,簡直唔使食面個 d 海膽已經係意粉當中食到!個忌廉汁既每一滴都係打
依排老公工作好辛苦, 所以想食返D好野, 對老公好D!

一出𨋢,見到好歐美設計既牆身,已經話俾你聽佢拿手整龍蝦😁
所以入到黎我一定揀有龍蝦既食物😎

好香蕃薯味,熱辣辣又脆😘😘😘

旁邊係加左黑醋既蔬菜,好新鮮又開胃。

加埋個檸檬忌廉汁,好吊味😋

龍蝦身超香蒜味,而且超多肉。

個忌廉汁既每一滴都係打左蓉既蟹肉和海膽,义一注意粉,已經吸收左海膽和蟹肉精華😘😘
最後既驚喜係龍蝦海鮮什錦烏冬,見到隻龍蝦頭好疏呼咁灘係個石鍋邊浸緊溫泉咁既樣😂

當中仲有青口、蜆、蝦、日本魚蛋、海帶、烏冬等等陪住佢浸溫泉😂😂

食依個烏冬,一定要連湯食,因為被浸完溫泉既湯,集龍蝦同其他材料靈魂於一湯,好好好甜!
食d 熱辣辣既野,總係甩唔到要飲返d凍野😝

我點左個 Pink Velvet, 士多啤梨當中又夾著牛奶味,仲有士多啤梨種子,飲佢就好似飲緊士多啤梨雪糕咁😁
老公叫左杯 Master Magic Soda, 唔知係米黑加倫子呢?加埋旁邊既檸檬汁,好清新,岩晒食海鮮飲😘
2017-04-07
  • 龍蝦匯
  • 龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
  • 龍蝦包
2017-04-10 195 瀏覽
呢個4月咁多紅假 Gathering自然都多左淨係諗去邊食都到腦殘Search完open rice決定食Kama master其實旺角分店己經食過幾次 但CWB呢間就第一次上到去個環境好靚 中意佢簡潔既裝修 (特別一讚洗手間 乾淨企理)今餐主打食龍蝦菜式首先要左龍蝦湯份量都吾少 面頭仲D有忌廉混合入口係極為濃郁龍蝦味 一百分真材實料中間仲有舊龍蝦肉不過我建議兩三個人SHARE一份較好一個人飲晒略微濟胃 會食吾落他野其實本身仲想叫之前覺得好正個芝士龍蝦多士點知原來係旺角店限定 咁就轉戰龍蝦包講真我覺得好食過大阪出名個間包身夠軟 食落甜甜地帶有牛油香中間包住滿滿既龍蝦肉 加埋個醬一流同朋友SHARE 一半食到Lamlam脷下次想一個人食晒一個除左個包 我地叫多海膽忌廉蟹肉意粉海膽味道一般 不過都吾是重點意粉忌廉汁混合蟹肉好好味 兩者十分配搭飲品方面同MK分店有既smoothies選擇都吾同我試左snow queen 係雲尼拿x香蕉入口好清新香蕉味 smoothies亦打得夠晒幼滑值得下次再encore
呢個4月咁多紅假 Gathering自然都多左
淨係諗去邊食都到腦殘

其實旺角分店己經食過幾次 但CWB呢間就第一次
上到去個環境好靚
中意佢簡潔既裝修
(特別一讚洗手間 乾淨企理)
今餐主打食龍蝦菜式

我試左snow queen 係雲尼拿x香蕉
入口好清新香蕉味 smoothies亦打得夠晒幼滑
值得下次再encore
2017-04-09 449 瀏覽
近排好多朋友約我去銅鑼灣,係Openrice睇嘢食嘅時候,見到原來係銅鑼灣都有Master Kama!上次係旺角食過好食,相信銅鑼灣店都會唔錯!餐廳門口佈置好靚,企係到影相好靚雖然餐廳個名有d唔同,但食物款式同旺角店一樣 又係好多以龍蝦為題既菜式!相信兩間係姐妹店真係要食kama幾次先可以試曬咁多款龍蝦菜式今次叫左龍蝦玉子燒做小食!一切落去成粒龍蝦跌左出來,好足料!而且蛋食進口係甜甜的!另外叫左個龍蝦包,kama既龍蝦包真係無得輸!包包外脆內軟,再點埋kama既白色奶汁!好食到無朋友麵包同朋友兩個人一齊share,依個包真係好抵食!上面既龍蝦好大好足料!如果餐廳有地鋪專賣龍蝦包都一定有人大排長龍買另外怕唔夠飽,叫多左個虎蝦扁意粉!其實除左龍蝦菜式外,餐廳的意粉也做得不錯,很有咬口!感覺食物品質同旺角店差不多,不過個人覺得銅鑼灣店坐得較舒服!
雖然餐廳個名有d唔同,但食物款式同旺角店一樣
又係好多以龍蝦為題既菜式!相信兩間係姐妹店
真係要食kama幾次先可以試曬咁多款龍蝦菜式
今次叫左龍蝦玉子燒做小食!
龍蝦玉子燒
一切落去成粒龍蝦跌左出來,好足料!而且蛋食進口係甜甜的!

2017-04-07
30 分鐘 (堂食)
2017-04-09 280 瀏覽
龍蝦風氣愈吹愈盛, 今晚來到銅鑼灣突然想起早前旋風突襲的Master Kama, 一行四人龍蝦控一於上去踫個運氣, 平日不用等位餐牌選擇多, 還以為吃龍蝦的都是西餐廳, 原來這家是混入了日本菜的元素我們先為飲品而煩惱, 但揭到最後一頁有一柞飲料真是一柞解千愁, 一致決定保守一點要青蘋果梳打呈綠色的梳打水很吸引, 必定要拌匀飲用, 否則味道過甜鮮茄虎蝦扁意粉醬汁由龍蝦汁及蕃茄醬混成茄味濃郁, 其酸味夠開胃選用扁意粉可以掛上更多醬汁, 口感軟硬適中還放了洋蔥及微量芝士粉, 令整體口感味道都有所提升由於我們四人對小食都各有意見, 所以直接點了份分享盤分享盤的內的小食都很齊全, 每款小食都有三至四件, 完全滿足了各人要求章魚小丸子..炸雞翼..薯條..餃子..芝士條..夾餅實在太吸引了, 急不及待地起筷 (其實是動手了)薯條及蕃薯條 - 薯條很粗, 雖脆但不感熱氣章魚燒 - 外脆內軟, 味道不遜於日本街頭賣的襯熱食啊, 絕對不能放涼雞軟骨餃子 - 燒汁味香甜濃郁, 啖啖軟骨中帶點雞肉,味道香甜香脆炸雞翼 - 大隻厚身外表乾脆肉嫩, 一口咬下去, 有意想不到的肉汁及暖氣滲出, 雞翼非常入味,

一行四人龍蝦控一於上去踫個運氣, 平日不用等位

我們先為飲品而煩惱, 但揭到最後一頁有一柞飲料

真是一柞解千愁, 一致決定保守一點要青蘋果梳打

呈綠色的梳打水很吸引, 必定要拌匀飲用, 否則味道過甜
Apple  soda

醬汁由龍蝦汁及蕃茄醬混成

茄味濃郁, 其酸味夠開胃

選用扁意粉可以掛上更多醬汁, 口感軟硬適中

還放了洋蔥及微量芝士粉, 令整體口感味道都有所提升
鮮茄虎蝦扁意粉
由於我們四人對小食都各有意見, 所以直接點了份分享盤

章魚小丸子..炸雞翼..薯條..餃子..芝士條..夾餅
分享盤
實在太吸引了, 急不及待地起筷 (其實是動手了)

薯條及蕃薯條 - 薯條很粗, 雖脆但不感熱氣

章魚燒 - 外脆內軟, 味道不遜於日本街頭賣的

襯熱食啊, 絕對不能放涼

香脆炸雞翼 - 大隻厚身外表乾脆肉嫩, 一口咬下去, 有意想不到的肉汁及暖氣滲出, 雞翼非常入味, 入味得連近骨位的肉也有味

而表面再灑上香草, 再為雞翼錦上添花
重點的龍蝦匯來了
先上龍蝦包及烤蒜蓉牛油龍蝦

放上枱的一刻已經聞到好香的燒龍蝦味

繼而店員告知我們可自行塗上檸檬牛油汁, 這是龍蝦包專用

我們把龍蝦包分為4分, 包內好香牛油味, 又脆又甜, 龍蝦肉亦好爽甜

內裏還放了沙律醬, 非常惹味
龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬

這個非常吸引, 不斷地出煙, 可想而知這個石鍋有多熱, 絕不能踫到

眼看到濃郁的龍蝦湯底, 實來不想等了!

果然沒讓人失望, 湯底甜度高, 味道濃厚
龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
還配上各種海鮮及菜類, 有蜆,八爪魚, 魷魚, 木耳絲, 粟米等, 非常豐富
最後點了一份 關西大阪燒

亦是非常熱的一道食物

內裏主要是椰菜再加上大量燒汁及沙律醬,味道濃郁,餅底非常香脆
關西阪板燒
實在太飽了, 四個眼闊肚窄的女生又估了自己的食量

但沒辦法...誰叫想每款都試下呢
2017-03-28
Apple  soda
關西阪板燒
2017-04-09 85 瀏覽
早排好興食龍蝦包果時,呢間MASTER KAMA都好似係其中一間大熱既店。不過我個人好怕排隊,所以多數都係等熱潮淡左先會去試。MASTER KAMA裝修用左好多淺色,令人覺得好有精神,擺設都好有心思。而且枱與枱之間唔算好迫,坐得都幾舒服。三重芝士雞肉烤餅 $68Quesadilla係我好鍾意食既野,而且唔係好多地方會整,見到有就梗係要試下啦。入面雖然有3重芝士,但佢揀既芝士唔會好濃味,所以食落唔會覺得膩,唔錯。而且溶左既芝士,加埋烘到好脆既烤餅,2種唔同既口感加埋一齊,真係好夾。烤蒜蓉牛油龍蝦 (HALF SIZE) $208唔好以為得半隻一定冇咩肉食,其實隻龍蝦都幾多肉,有心機拆埋個’夾’仲多肉呀。龍蝦肉質夠爽亦好鮮甜,證明唔係劣質野,加埋D好香既蒜蓉牛油,真係又香又甜。伴碟既薯條都好正,勁新鮮,就算熱氣都忍唔到口。芝士焗銀鱈魚配甜蕃薯意大利飯 $158甜蕃薯加落Risotto到都係第一次見,個飯甜甜地又帶d芝士味,估唔到又幾夾。銀鱈魚雖然唔多,不過煎得好脆,好好食。Choco Paradise $58呢杯野真係好邪惡,朱古力味超濃郁,絕對係朱古力FANS既殺手。其實本身諗住都係普通
早排好興食龍蝦包果時,

呢間MASTER KAMA都好似係其中一間大熱既店。

不過我個人好怕排隊,所以多數都係等熱潮淡左先會去試。
MASTER KAMA裝修用左好多淺色,

令人覺得好有精神,擺設都好有心思。

而且枱與枱之間唔算好迫,坐得都幾舒服。
三重芝士雞肉烤餅 $68

Quesadilla係我好鍾意食既野,

而且唔係好多地方會整,見到有就梗係要試下啦。

入面雖然有3重芝士,但佢揀既芝士唔會好濃味,

所以食落唔會覺得膩,唔錯。

而且溶左既芝士,加埋烘到好脆既烤餅,

2種唔同既口感加埋一齊,真係好夾。
烤蒜蓉牛油龍蝦 (HALF SIZE) $208

唔好以為得半隻一定冇咩肉食,

其實隻龍蝦都幾多肉,有心機拆埋個’夾’仲多肉呀。

龍蝦肉質夠爽亦好鮮甜,證明唔係劣質野,

加埋D好香既蒜蓉牛油,真係又香又甜。

伴碟既薯條都好正,勁新鮮,就算熱氣都忍唔到口。
芝士焗銀鱈魚配甜蕃薯意大利飯 $158

甜蕃薯加落Risotto到都係第一次見,

個飯甜甜地又帶d芝士味,估唔到又幾夾。

銀鱈魚雖然唔多,不過煎得好脆,好好食。
Choco Paradise $58

呢杯野真係好邪惡,朱古力味超濃郁,

絕對係朱古力FANS既殺手。

其實本身諗住都係普通CAFÉ食物,

對呢到真係無咩期望。

但估唔到幾款食物都幾有水準,

而且食物款式都幾有創意,可以再ENCORE。
2017-04-09 248 瀏覽
最近龍蝦包似乎好熱,既然要試就試埋龍蝦熱店。 第一次黎,裝修闊落光亮,感覺都算舒服。 今次叫左龍蝦包同埋海膽茶漬飯。 龍蝦包配既薯條都係兩種薯,即係薯仔同甜薯。原本我對甜薯既期望都幾高,因為係inside out 食過個個真係好味過薯仔薯條。 可惜呢到都係薯仔好食過甜薯。 講返個包,龍蝦肉多既,有一隻拑,啖啖肉又彈牙,唔錯,醬汁亦唔會喧賓奪主,龍蝦既味道依然食得出。 至於個包,我會形容佢係一個無切既美心排包烘脆左兩邊再𠝹開塞啲料入去。真心,個包有少少令成道菜失色既。因為排包咬左落去太軟而又太飽,揀返法包仲之類挺身啲輕啲既可能會更好。 不過無可否認因為佢既軟熟令到個件容易食啲,硬既包普常一咬就散開哂。 到茶漬飯,海膽唔錯,湯亦都俾得好夠,但米唔好,好硬好硬。加上原來海膽咁樣食其實麻麻地,所以擺埋一齊就變左唔夾。佢漬物入面個大根(蘿蔔)超。級。酸。我會用有啲拿喉黎形容呢舊野總括而言,既然佢係專食龍蝦既,我下次會揀返啲拿手好戲黎試,唔好太冒險家精神
最近龍蝦包似乎好熱,既然要試就試埋龍蝦熱店。

海膽茶漬飯
2017-04-09 270 瀏覽
很久之前,友人問「Master Kama好吃嗎?」那時候,龍蝦包熱潮還在醖釀。時至今日,龍蝦包一次又一次見報,食店越開越多,吃過想回頭的卻不多。繼續去發掘。發現友人跟我一樣,還沒有試過Master Kama。很喜歡白色磚牆的設計,有自家廚房的暖意。白襯藍,還有點海洋氣息。原來有午餐。有湯或沙律和餐飲,價錢相宜。店員送來12個小瓶子,每個盛著不同的茶。顏色豐富的卡紙有介紹。聞起來香噴噴,有甜有酸,有果味、花香、雲尼拿等等。跟餐沙律簡單卻好看。用青蘋果、藍莓和車厘茄天然的顏色點綴。日式凍豆腐午餐加$10配豆腐。沒甚特別,就是滑又濃的日本豆腐,淋上日式芝麻醬。常見,且永無出錯。芝士雞肉烤餅同樣是午餐加錢,$15就能淺嚐烤餅。拿上手軟又濕,似乎沒有烤過,跟真正的quesadilla有點分別。醃成黃色的雞肉幾入味,不嚡,配清新的蕃茄和洋蔥粒,味道不俗。龍蝦玉子燒店員說要盡快吃,不然會出水。聽畢不敢怠慢。熱呼呼的玉子燒,入口幾滑,十分濕潤,但偏甜。伴碟的蘿蔔蓉正好大派出場。一層一層的蛋中間夾著爽口的龍蝦肉,不多,反而比例剛好。龍蝦包午餐沒有龍蝦。一場來到,總得試試招牌菜。一份龍蝦包,有薯條和蕃薯條

原來有午餐。有湯或沙律和餐飲,價錢相宜。
跟餐沙律簡單卻好看。用青蘋果、藍莓和車厘茄天然的顏色點綴。
日式凍豆腐

日式凍豆腐
芝士雞肉烤餅

芝士雞肉烤餅

龍蝦玉子燒
一層一層的蛋中間夾著爽口的龍蝦肉,不多,反而比例剛好。
龍蝦包

午餐沒有龍蝦。一場來到,總得試試招牌菜。
龍蝦包
一份龍蝦包,有薯條和蕃薯條,跟沙律。
甜麵包表面烘至微脆,小心翼翼咬下去,感覺得脆弱,中間非常鬆軟。密度低的麵包,多吃幾份也不會太飽。
包著不少爽甜的龍蝦肉,配不濃味,主要是增加濕度的沙律醬,跟甜麵包幾夾。不過,每家主打龍蝦包的餐廳都差不多,新鮮、份量不吝嗇的龍蝦肉,夾在軟熟的麵包,見怪不怪。驚喜的,是羅勒葉。夾在裡面變得軟身,咀嚼起來少少韌,重點是很香。羅勒的香,帶來衝激,不會突兀,跟餡料很夾,十分特別。
連薯皮的薯條剛炸好,熱辣辣,香又脆。薯條中間輕身,蕃薯條較濕潤帶甜,兩款都不錯,不過要趁熱食,否則會變腍。
BBQ醬手撕豬肉漢堡配薯條及沙律

A餐漢堡,賣相一樣出色。堆滿豬肉,不是想像中一絲絲的美式手撕豬肉,而是粗條,吃起來更嫩。BBQ醬不會太濃,但煮得很入味,調味剛好。黃色的芥末醬看起來很多,也吃到頗濕,但味不算搶,跟豬肉融和,值得一讚。
BBQ醬手撕豬肉漢堡配薯條及沙律
跟餐的咖啡,喜見表層頗厚的奶泡。
為了這道無名的抹茶甜品,等了足足半小時,坐到所有客人走光,2時多才見到它的真面目,幸好不趕時間。抹茶甜品有3款,每款$78。另外一款是厥餅和水滴餅。
抹茶很淡,可以不試。抹茶醬夠濃帶甘,淋在雪糕上有中和甜度之效。
碗內有值得一試的厥餅、雲尼拿和綠茶雪糕、滑溜帶奶香的抹茶布甸、茶味清香的抹茶啫喱、濕得入口化成漿糊的小丸子和大量燕麥。
雲尼拿雪糕幾甜,但夠香。綠茶一般,Haagen Dazs可能更濃,但勝在不太甜。
整體不錯的一餐,尤其賣相特別吸引。樣樣都想試,雖然吃光,但飽了一個下午。
2017-04-06
  • BBQ醬手撕豬肉漢堡
2017-04-08 110 瀏覽
4月--是本人的生日月 , 我雖然人緣不特別好 , 但畢竟做了幾十年人 , 朋友還是有不少 .... 當日就有位中學同學提前和我慶生 ~既然是朋友請吃飯 , 吃什麼也就由她話事 , 反正我吃什麼也高興的 , 而朋友就選擇了這間滿有人氣 , 位於 CWB 謝斐道的 Master Kama ~店舖的裝修簡潔雅緻, 地方闊落 ~Menu ~先點了一杯 凍檸檬茶 $ 28 , 檸檬味道酸而不澀 , 茶味也算 OK ~龍蝦玉子燒 ( 每天限量供應 ) $ 88 : 玉子燒入口夠熱度 , 質感濕潤嫩滑而富有層次感 , 玉子夾了龍蝦肉做餡 , 味道鮮美香口 , 相當不俗 ~鮮茄虎蝦扁意粉 $ 138 : 用鮮茄和香草煮出來的意粉醬 , 味道清新又濃郁 , 扁意粉沒有煮得過腍 , 食落不失口感 , 加上爽口彈牙的虎蝦肉 , 味道雖不至於叫人驚訝 , 但肯定是不錯吃的 ~ 本篇完 ~
店舖的裝修簡潔雅緻, 地方闊落 ~
Menu ~

本篇完 ~
2017-04-06 88 瀏覽
龍蝦包熱潮一路沒有減退,而Master Kama 係我心中黎講.. 可算是始祖係香港我第一間認識以龍蝦為主題嘅專門店Master  Kama有兩間分店我就去咗銅鑼灣謝斐道呢一間啊餐廳裝修簡單 場內擺放左一啲龍蝦嘅公仔亦令到我感覺成間餐廳好有家嘅感覺可以抱着公仔食飯😂龍蝦汁意粉上面有5隻大蝦意粉每一條都沾上濃濃嘅龍蝦汁食落口每一啖都有好濃郁嘅感覺分享盤入邊有小丸子、 炸雞翼、芝士條 炸雞軟骨餃子平時出去食呢啲拼盤都係只有炸薯條,呢度配埋炸番薯條一鹹一甜感覺 的確好好食龍蝦滙呢一個餐入邊有龍蝦包、蒜蓉牛油龍蝦及龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬龍蝦包配上檸檬牛油汁 淋上 龍蝦包上龍蝦包嘅味道偏淡淋上佢地自家製嘅檸檬牛油汁令到包嘅口感清新啲包裏面啖啖龍蝦肉絕不戲場相比龍蝦包同埋牛油蒜蓉龍蝦自己就比較喜歡牛油蒜蓉龍蝦龍蝦肉質結實彈牙食落口有滿滿嘅蒜蓉牛油味非常惹味龍蝦湯海鮮烏冬我自己就最鍾意呢一個啦龍蝦湯底濃郁內有青口 蟹柳 等等海鮮除咗龍蝦味之外仲會食到陣陣嘅海鮮味食完之後鮮味仲會喺口入邊徘徊一陣子👍🏻
龍蝦包熱潮一路沒有減退,

而Master Kama 係我心中黎講.. 可算是始祖

上面有5隻大蝦

意粉每一條都沾上濃濃嘅龍蝦汁

食落口每一啖都有好濃郁嘅感覺
分享盤

入邊有小丸子、 炸雞翼、芝士條

炸雞軟骨餃子

平時出去食呢啲拼盤

都係只有炸薯條,呢度配埋炸番薯條

一鹹一甜感覺 的確好好食
龍蝦滙

呢一個餐入邊有龍蝦包、蒜蓉牛油龍蝦及龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬

龍蝦包配上檸檬牛油汁 淋上 龍蝦包上

內有青口 蟹柳 等等海鮮

除咗龍蝦味之外仲會食到陣陣嘅海鮮味

食完之後鮮味仲會喺口入邊徘徊一陣子

👍🏻
平日以海鮮為主的餐廳食得多了,但以龍蝦為主的餐廳好像沒多少。今次在網上搜尋到這家叫做Master Kama的餐廳感覺相當好奇,就以龍蝦這種材料,可以做出多少款不同的菜式呢?在好奇心滿瀉的情況下,我來到這家位於銅鑼灣的Master Kama。 門口一個大大的燈箱,簡約地寫上「Master Kama」。在按下快門的一刻,慢慢傳來的是餐廳烹煮時的味道,陣陣鮮甜的龍蝦味,令人未見實物先行垂涎。 燈箱旁還有相信是店方自家訂造的貼紙,簡約時尚的設計已經印在我的腦海裡,這種設計是我超喜歡的。 待了數分鐘時間,店員引領我們來到座位,座位後面有一排這樣子的木板。這塊木板其實是Menu最後的底版,每塊menu最後的木板都印有不同的字眼,可以用來砌出「MASTER KAMA」,餐牌也夠玩味的。 木板附近還有這些特別的燈箱,有夠心思的。 相信是為了配合餐廳的主食─龍蝦,店主在窗旁、餐廳之中的角落都放在不同的龍蝦玩偶,在簡約的裝潢中增添色彩,令人感覺舒服悠閒。 揭揭餐牌,又的確蠻多不同的龍蝦美食,最後被這個價值$428的「龍蝦匯」吸引到,這個龍蝦匯是每日限量供應的,二話不說就點了這份餐。一份餐中包括

木板附近還有這些特別的燈箱,有夠心思的。

揭揭餐牌,又的確蠻多不同的龍蝦美食,最後被這個價值$428的「龍蝦匯」吸引到,這個龍蝦匯是每日限量供應的,二話不說就點了這份餐。一份餐中包括了波士頓龍蝦包、烤蒜蓉牛油龍蝦及龍蝦湯雜錦海鮮烏冬。

其實上台的時候,這份餐是蠻震撼的,有我喜歡的薯條孖寶,就是金黃色的甜薯條跟薯條,兩者都是新鮮炸好的,相當香脆,每一口均是滿滿的薯仔味;半隻牛油龍蝦就這樣子放在盤子上面,好像在跟我招手似的;龍蝦包香噴噴,烘得金黃的外表令人想一口咬落去。

龍蝦包真的啖啖肉,而且包的外層烘到金黃香脆,加上紫蘇葉在包入面,那陣香氣跟龍蝦的鮮味爭相溢出。一口吃到龍蝦肉跟香脆的麵包,相當滿足。

龍蝦湯雜錦海鮮烏冬剛煮好放在台面的時候,那種「唧唧唧唧」的聲響吸引住我的目光,鮮甜的龍蝦香氣亦隨之撲出來,令人歡喜,叫人興奮。

石鍋裡的龍蝦頭並不是樣本來的,而是真的有其作用,就時湯底用上了這個龍蝦頭的膏去煮,令湯才能呈現這樣子的鮮艷色彩。這先試一口湯,感覺就是直接把熱呼呼的龍蝦濃湯放入口裡似的,味道很香且超級鮮甜;烏冬本身就彈牙可口,它把龍蝦鮮湯的味道吸收了,令人食慾大振。不得不提的是,鍋中還有些蟹柳、八瓜魚等配菜,全都沾滿了龍蝦的鮮甜味道,而且除了龍蝦以外還加點別的,十分豐富。

吃完正餐,就在看看甜品。台面上面放有這個Stand,宣傳的都是抹茶類甜點,合稱「茶•町•屋」,每款$78,價錢不算貴。對於抹茶控來說,巴不得把它們全都送到咀裡去,可以胃子空間有限,還是乖乖的選其中一款。

我們選擇了「茶」,感覺很幽雅。抹茶雪糕的甘香味更人難忘。忘了問雪糕的來源,因為它比起平日吃的更甘甜,而且黏度相對高,比起別的,這個雪糕吃落去是與眾不同的;雲呢拿味雪糕也是,黏度高,相當香,但入口卻沒一般的甜,我喜歡這種;兩球雪糕底下是一些抹茶啫喱跟朔餅,前者爽爽的,後者煙煙韌韌;底部加入脆脆粒,加入抹茶糖漿以後,味道更佳;還有兩塊窩夫可以伴著雪糕一起吃;吃完以後,還可以喝一杯暖暖的抹茶作結,清香提神。吃完這個甜點,感覺相當圓滿。
5 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦匯
  • 茶•町•屋
2017-04-05 83 瀏覽
日日都係銅鑼灣返工,今日行到呢條街終於發現到有新嘢食!近期大熱嘅龍蝦包,終於喺銅鑼灣有得食啦!👏🏻👏🏻👏🏻一行入去就好有外國餐廳feel, 用咗白色磚牆配搭自然木色,加埋柔和翠綠色嘅卡位,感覺清新自然,係一個鬧市之中幾唔錯嘅地方可以Hea番一吓!因為太肚餓嘅關係,我哋兩個女仔都叫左好多嘢食打開個Menu,覺得好有驚喜,原來呢度唔止淨係食龍蝦包,仲有串燒食㗎!我哋叫咗燒牛脷同埋雞泡魚乾做頭盤。燒牛脷好好味,肉質有鮮味,調味亦剛好,完全符合一串好嘅燒牛脷嘅待質。最後我一個人食曬五塊對唔住呀朋友!雞泡魚乾都燒得剛好唔會太乾,幾juicy。龍蝦湯龍蝦湯個presentation 都幾特別,長條形麵包可以用嚟"yam"啲龍蝦湯,感覺好完美!龍蝦湯味道濃郁,充滿龍蝦味加埋麵包上面嘅車厘茄味道好匹配蒜香焗龍蝦餐食得出喺用新鮮嘅龍蝦,仲有啲海水味,肉質鮮美!薯條都炸得好出色,有一啲係用番薯嚟做嘅,一次過可以食兩種薯條嘅味道。龍蝦包夠大份,龍蝦肉勁多!麵包搽咗香濃嘅牛油,兩面都焗到好脆,完全滿足到我對龍蝦包嘅期望香濃蛋味,口感鬆軟,裏面仲有一粒粒嘅龍蝦肉好正!份量好足tim睇相以為冇咁大舊,原來有差唔多

因為太肚餓嘅關係,我哋兩個女仔都叫左好多嘢食

對唔住呀朋友!雞泡魚乾都燒得剛好唔會太乾,幾juicy。
燒牛舌及雞泡魚干

蒜香焗龍蝦餐

龍蝦包及薯條
香濃蛋味,口感鬆軟,裏面仲有一粒粒嘅龍蝦肉好正!份量好足tim睇相以為冇咁大舊,原來有差唔多隻手掌咁大隻
Garden Party Tea

味道甜甜地,花味好香,味道好特別,下次返嚟一定會再飲番隻茶!個杯同埋茶壺都好靚好吸引
午餐
燒牛舌及雞泡魚干
龍蝦包及薯條
2017-04-03 98 瀏覽
意想不到的飯聚,為了友人的婚禮而聚的晚飯十分喜歡這裹的裝修和間隔簡約但不簡陋環境十分寬敞,有私人空間去傾婚禮的事宜先來了兩杯early grey latte ,味道像有花香的港式奶茶香而且滑,但味道有點港色😂幸好杯的款式與環境配合我當然order左個出名的龍蝦包set!啲龍蝦好香,配上預設的奶油汁,令整個包吃時很有美式的風味可惜的是,如果有更多菜和ingredient 去令整個包吃下時有更多層次會更佳另外值得欣賞既係個薯條,新鮮而且full of 薯蓉,好好食👍🏻友人要左個海膽茶漬飯海膽屬於上乘,不會在喉嚨有澀口的感覺,而且配搭茶漬飯食法新穎且好味,不過如果啲海膽可以更有鮮味會更加好但以$158嘅價位來說算係好好👍🏻最後多謝有人係婚禮前請我食呢一餐💪🏻我會係結婚當日好好表現嫁啦😁😁😁
意想不到的飯聚,為了友人的婚禮而聚的晚飯
十分喜歡這裹的裝修和間隔
簡約但不簡陋
環境十分寬敞,有私人空間去傾婚禮的事宜
香而且滑,但味道有點港色😂幸好杯的款式與環境配合
我當然order左個出名的龍蝦包set!

啲龍蝦好香,配上預設的奶油汁,令整個包吃時很有美式的風味

友人要左個海膽茶漬飯
但以$158嘅價位來說算係好好👍🏻

2017-03-28
  • 龍蝦包
  • 馬糞海膽茶漬飯
2017-04-03 85 瀏覽
Today I and my Girl Friend go to see the Beauty and the Beast in JP Theatre,  在銅鑼灣的西餐廳Master Kam吃大大隻龍蝦匯,we think this is the most attractive Dish for us to choose.  Especially my Girl Friend is so crazy in Lobster, that's why choose this One.龍蝦匯賣相一絕,龍蝦熱狗啖啖香,加上熱辣辣的麵包和自家制的醬汁,口感一流!另外蝦鋏啖啖肉,煑味一定是芝士焗,加上薯條卜卜脆,女友又停不了口!最後我選了的龍蝦烏冬用上濃濃的龍蝦精華放在湯裏,不但鮮甜而且起彈牙爽口!My Girl Friend choose the Strawberry Soda, she said she great and the taste is full of Strawberry sweet, she is so enjoy for this special Drink.  We wil

My Girl Friend choose the Strawberry Soda, she said she great and the taste is full of Strawberry sweet, she is so enjoy for this special Drink.  We will think that this is a good pick in Causeway bay.
2017-03-29
1 分鐘 (堂食)
2017-04-01 81 瀏覽
話說香港呢半年開左好幾間專食龍蝦包既餐廳,其中一間分埋分店既就係Master Kama。朋友仔想試下,所以咪今日收工去CWB試下囉!叫左杯Matcha Popcorn,係綠茶上面加左幾粒脆卜卜既爆谷。飲落幾舒服,唔會太甜,綠茶味道幾香。Master分享盤入面有雞翼丶炸芝士條丶章魚燒丶薯條丶餃子同埋沙律,夠哂豐富,真係日西小食大雜合。雞翼最岩我,大大隻又多汁,好味道呀!馬糞海膽茶漬飯,足足有一整排的海膽,視覺效果爆哂燈。飯入面本身有少許飯素,所以加入淡淡的茶後依然幾有味道。不過,我覺得海膽都係唔加熱好食D龍蝦玉子燒整得好滑身,蛋香又夠滑,入面加入了龍蝦肉,幾特別龍蝦匯,有最出色既牛油燒龍蝦丶龍蝦包包同埋一個龍蝦鳥冬。牛油燒龍蝦好香,而且龍蝦鉗既部位都啖啖肉,唔錯!龍蝦包係我最愛,麵包好軟身好香,而且龍蝦的醬料同龍蝦肉好夾,呢個係最好味!龍蝦烏冬最正係個龍蝦湯底,又濃又香,好味道!
龍蝦玉子燒整得好滑身,蛋香又夠滑,入面加入了龍蝦肉,幾特別
龍蝦匯,有最出色既牛油燒龍蝦丶龍蝦包包同埋一個龍蝦鳥冬。

牛油燒龍蝦好香,而且龍蝦鉗既部位都啖啖肉,唔錯!

龍蝦烏冬最正係個龍蝦湯底,又濃又香,好味道!
2017-03-18
2017-03-31 97 瀏覽
龍蝦包set $188一直都有聽聞這間吃龍蝦很正 所以我來了🙂一望menu其實都冇乜野就叫 就點了這個算是必食的龍蝦set😛上台 感到很失望 心諗點解舊龍蝦肉得咁細舊 咬落d肉又唔爽 同係日本食過既差好遠😂龍蝦肉醬汁同個飽又唔太夾 不過個飽就好食既 龍蝦肉真的對不起這個價錢吧🙄至於薯條就較為出色 尤其係甜薯 真係炸得好好味 不過好可惜主角龍蝦包唔爭氣😂份量好少 別要妄想一個人吃夠飽三重芝士雞肉烤餅 $68.相對於龍蝦飽 個人覺得哩個烤餅更出色 芝士口感濃郁 雞肉很有味道 配上烤餅是個很好的配撘 烤餅上有蕃茄蓉仲有沙律醬入口感覺都冇咁乾.總共有6件 飽肚度都唔錯 仲有酸酸既沙律調和下芝士既味道 整體不錯吧 可以叫下不過整體冇乜特別
龍蝦包set $188

份量好少 別要妄想一個人吃夠飽