2017-04-10
依排老公工作好辛苦, 所以想食返D好野, 對老公好D! 老公鍾意食海鮮, 黎到銅鑼灣, 立即上OPENRICE, 搵到一間上樓餐廳。一出𨋢,見到好歐美設計既牆身,已經話俾你聽佢拿手整龍蝦😁所以入到黎我一定揀有龍蝦既食物😎先黎龍蝦匯,首先食個薯條先,見到有d係橙色,咬一啖,原來係蕃薯條,正呀!好香蕃薯味,熱辣辣又脆😘😘😘旁邊係加左黑醋既蔬菜,好新鮮又開胃。主角龍蝦,隻龍蝦鉗真係碟咁大,而且好重龍蝦味,咬落去,d肉真係一絲絲,好彈牙,聽到佢既爽脆聲!加埋個檸檬忌廉汁,好吊味😋龍蝦身超香蒜味,而且超多肉。個龍蝦包,用左蜜糖包,烘得好香脆,中間舖滿龍蝦肉,混著羅勒葉,再塗檸檬忌廉醬,口感豐富,各種美味既混合😋依度仲有老公鐘意食既青口,餐廳用鐵pan 上枱,我地見到d sauce 「bolobolo 」,仲係度翻騰緊, 熱既情度可以話係 "熱pan上的青口"好野梗係趁熱食,d青口好新鮮肥美,又滑,加埋個白酒忌廉汁,真係美味既配搭😍驚喜一個接一個,再黎海膽蟹肉忌廉意粉,睇個樣已經覺得好吸引!义一注意粉食,真係估唔到咁濃海膽和蟹肉味,簡直唔使食面個 d 海膽已經係意粉當中食到!個忌廉汁既每一滴都係打
一出𨋢,見到好歐美設計既牆身,已經話俾你聽佢拿手整龍蝦😁
好香蕃薯味,熱辣辣又脆😘😘😘
旁邊係加左黑醋既蔬菜,好新鮮又開胃。
加埋個檸檬忌廉汁,好吊味😋
龍蝦身超香蒜味,而且超多肉。
個忌廉汁既每一滴都係打左蓉既蟹肉和海膽,义一注意粉,已經吸收左海膽和蟹肉精華😘😘
當中仲有青口、蜆、蝦、日本魚蛋、海帶、烏冬等等陪住佢浸溫泉😂😂
食依個烏冬,一定要連湯食,因為被浸完溫泉既湯,集龍蝦同其他材料靈魂於一湯,好好好甜!
我點左個 Pink Velvet, 士多啤梨當中又夾著牛奶味,仲有士多啤梨種子,飲佢就好似飲緊士多啤梨雪糕咁😁