2015-12-04 532 瀏覽
Mini Club是個很適合聊天的地方,我與友人當天胃口大開,先點了個海鮮拼盤,再點了4隻生蠔,有美國太平洋生蠔,愛爾蘭石蠔,南非活蠔和法國吉拉多生蠔。美國和南非蠔都較Creamy,海水味很重。法國蠔則較爽口,我比較愛食愛爾蘭石蠔因為我覺得口感剛剛好海水味不太重。海鮮拼盤的凍蟹有不夠新鮮沒有新鮮的甜味,鮑魚則值得一讚!每啖都嘗到鮑魚的鮮味而且很有彈口感!我們再點了白松露醬蜆肉什菇忌廉意大利飯,我食了一口後真立即停不了口!!意大利飯煮得不硬很有咬口感十分Creamy。白松露醬加上忌廉意大利飯簡直是絕配!!再加上蜆肉什菇是完美的配搭,令意大利飯的濃味添上一點清甜的口感。還好像未夠飽,所以我們再點了香芒烤雞薄餅,薄餅很脆,但芒果略嫌酸酸的,令整個pizza都變酸了,雞並不入味欠缺了與薄餅的配合感。
  • 白松露醬蜆肉什菇忌廉意大利飯
今日係好朋友生日,因佢住港島區關係都找食的地方在銅鑼灣,今次係openrice見到有間Bar餐廳看起來不錯同食海鮮,但朋友想食甜品多點,所以吾食海鮮併盤而選擇甜品拼盤作生日禮品,好開心仲可以早少少同佢地講寫名添!~去到大約7:30,大約有3-4桌人,音樂吾太大聲,裝修都幾特別,一個倒轉的巴黎鐵塔已十分吸引,我地坐係窗邊都幾舒服可以看到街景,因為蠔都有SET可以併一枝白酒,但因我吾太舒服關係就冇叫,唯有下次再黎食過。白酒忌廉汁意大利蜆加蒜茸包$79:白酒忌廉汁好香同好味吾咸,蜆好大隻同厚肉但吾難咬。蒜茸包勁多蒜茸所以好香,加上汁更香口。這個價錢有這質素堅推介!~漢堡扒伴芝士焗肉醬意粉$95:熱呼呼上桌已十分吸引,漢堡扒都好大片同厚肉但吾會好硬,仲保留左肉汁同肉味,芝士好多滲入去肉醬度口感一流,意粉份量正常。生蠔(premium and gillardeau)$119:原來門口有牌可以知道今日有咩蠔選擇,我地共叫了4隻,每款叫左2隻,蠔新鮮有海水味道重,但要早叫。因為想新鮮原因不太多,我想食比較creamy一點原來已經買晒,唯有再等下次黎叫SET,我見到都係大約4百幾左右仲有酒飲都幾抵。法
白酒忌廉汁意大利蜆加蒜茸包
漢堡扒伴芝士焗肉醬意粉
生蠔(premium and gillardeau)
法式甜品併盤
法式甜品併盤$215:朋友見到好開心,因為一個木盆入面有少少不同甜品仲有白朱古力牌!~味道出奇地不錯,最喜歡咖啡,芒果和抺茶味….最重要係每款都不太甜,有回原本甜品味道。
玫瑰茶
玫瑰茶$39:其實以為酒吧未必有熱飲,竟然有朱古力($39)已經好出奇,最後朋友叫左一杯,而且仲有瑰茶添!~玫瑰超多同香同好大粒,仲可以加熱水,最後加左3次仲有玫瑰茶香味,好味道。
今次我地叫左4隻蠔,1個意粉,1個小食和甜品併盤和2杯熱飲,大約每人$300,價錢都合理,朋友都好滿意這餐生日飯。
2015-12-03
白酒忌廉汁意大利蜆加蒜茸包
不要看我好像經常去旅行,就以為我連歐洲都去過,其實我未去過歐洲的,都好想明年可以計劃去一趟。不過剛剛才出來工作,要先儲錢,今晚唯有去法式餐廳先過口癮,期待明年可以起行,去吃餐正宗法國菜!MINI CLUB 地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅1樓終於渡過一星期最難捱的Monday Blues,星期二晚就同男友吃餐好的 ✌✌來到位於銅鑼灣的MINI CLUB,MINI CLUB的裝潢最有特色莫過於放置在正中間的倒轉巴黎鐵塔,一踏進就已經非常吸睛!餐廳的天花板是街道,黃色燈光之下整個晚餐氣氛都非常暖和。當時餐廳都有頗多食客,相信大家都是為了這座反轉鐵塔而來吧~點菜時間~新潮的餐廳當然要配新潮的Menu啦!iPad做Menu不算是新奇事,但是總是覺得很好玩的感覺的~主菜未到前就食陣花生先啦~今晚先有生蠔做前菜,是即叫即開,非常新鮮。生蠔 HKD 148/4隻其中兩隻是Premium愛爾蘭石蠔,份量很肥美,海水味較濃,帶點金屬味,不過平日我食生蠔都會滴檸檬汁,就可以中和濃郁的海水味。另外兩隻是Live Oyster南非活蠔,味道較淡的,較薄身,但仍然不失鮮味,愛吃生蠔但又不太好濃味的話可以

MINI CLUB

地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅1樓

點菜時間~新潮的餐廳當然要配新潮的Menu啦!

主菜未到前就食陣花生先啦~
今晚先有生蠔做前菜,是即叫即開,非常新鮮。

生蠔 HKD 148/4隻

另外兩隻是Live Oyster南非活蠔,味道較淡的,較薄身,但仍然不失鮮味,愛吃生蠔但又不太好濃味的話可以問問侍應的意見啊。

每個生蠔小拼盤都有BBQ醬汁提供,不過我覺得無論蘸任何醬汁都會蓋過生蠔本身的鮮味。

其實用檸檬汁已經可以輕輕帶過海水腥味,又不會過份搶味。
兩款生蠔的紋路都很清晰,口感很冰涼新鮮!好味!
我們點了一個西班牙伊比利黑毛豬火腿冷盤(24個月)、黑毛豬辣腸伴芝士拼盤,拼盤包括:

巴馬火腿 (24個月) 3片、黑毛豬辣腸 (5片)、金文拔芝士 (3粒)、百麗芝士 (3粒)、特級巴馬臣芝士 (3粒)、全麥脆片 (3片)、黑松露醬 (10克)

很喜歡黑毛豬辣腸口感不乾,帶點豬油的甘香,伴酒一流!

整個拼盤都很新鮮,一次過可以嚐到各種頂級伴酒小食,而且芝士會讓人吃到停不了口。

未入主菜已經吃到有點飽飽的,二人吃的確有點多,份量可以3人分享的。
吃上等火腿芝士,當然要配支紅酒啦,我們點了侍應極力推介2011年Chateau Haut - Menut AOC。

這款紅酒在2004年曾經獲得比利時金牌獎,也得到日本漫畫《神之水滴》第24期推薦。

相信各位女生都會喜歡這款紅酒,因為它果香味很突出。

每嚐一口Tanning都是很細滑,不會留下粗糙感,After Taste也是很乾淨利落,不會變得酸溜溜的。
主菜第一道為白酒忌廉煮大蜆伴蒜蓉包,一般食白酒煮蜆,白酒味道都會隨烹調過程揮發得七七八八。

不過MINI CLUB又做得幾入味,忌廉中仍然可以嚐到白酒的醇香,不會很膩,而且口感很滑。大蜆肉質夠厚,很驚喜一點沙都沒有吃到,味道很鮮甜。

蒜蓉包焗得夠脆,蘸上白酒忌廉味道非常好吃!

白酒忌廉煮大蜆伴蒜蓉包 HKD 98
龍蝦汁海鮮意大利飯 HKD 128

龍蝦汁的鮮味非常突出,剛宗好的飯粒質感很煙靭,香味四溢!

說到吃意大利飯,一上菜就要立即吃完,不然待涼了,飯的本來的濕度就會被抽乾,就會無新鮮煮起那麼好吃。因為開了一支較貴價的紅酒,二人總消費是$1610(連加一),但以整體晚餐的味道及服務來說,一個月豪吃一次,也算是值得去的。
朋友介紹這裡個海鮮拼盤好正!仲可以開支酒飲添!今天為多謝朋友成日外遊幫我買星巴完杯杯,請他來吃飯嘍!無它的,龍友的我們一半是為了這個反轉巴黎鐵塔而來。好彩Book位Book得早咋!如果周圍勁多人,很難影相呢!有梳化及Bar枱位置啊!我們五個人所以選擇了梳化位置。一坐低已先附上花生嘍!大家留意不是送的,花生係計人頭費,十元一位。兩名男士選擇了這支香港本地手工啤,好有趣!酒名叫九龍啤酒,酒味好重果味啊!好易入口,女仔都好岩飲。三個女仔就飲白酒,選擇了玫瑰酒味濃的這一支。分別叫了4款生蠔,分別是愛爾蘭,南非,美國及法國。喜歡海水味濃的,可以選擇法國。相反淡淡海水味,可以選擇南非。較肥美及重金屬味道,可以選擇愛爾蘭。同樣肥美及帶點甜味的,可以選擇美國。五個人口味都不同,多叫不同口味來試下嘍!今晚的主角出場啦!我們點了兩個海鮮拼盤,全部放在一碟內,下面還有藍光滲出,超吸睛呢!從何入手呢?我從鮑魚入口!識食呢!都算厚身,Size唔算細啊!另外,還有藍青口,翡翠螺,大蜆,大蝦,龍蝦及蟹啊!龍蝦及蟹由男士代勞,要拆款的食物還是不要經由我手了!這個意大利飯整得有點乾身,米有點硬呢!這個份量不算太多。PI
朋友介紹這裡個海鮮拼盤好正!仲可以開支酒飲添!
今天為多謝朋友成日外遊幫我買星巴完杯杯,
請他來吃飯嘍!
無它的,龍友的我們一半是為了這個反轉巴黎鐵塔而來。
好彩Book位Book得早咋!如果周圍勁多人,很難影相呢!
有梳化及Bar枱位置啊!
我們五個人所以選擇了梳化位置。
Mini Club-Nuts
一坐低已先附上花生嘍!大家留意不是送的,
花生係計人頭費,十元一位。
Mini Club-九龍手工啤酒
兩名男士選擇了這支香港本地手工啤,好有趣!
酒名叫九龍啤酒,酒味好重果味啊!
好易入口,女仔都好岩飲。
Mini Club - White Wine-Torres Vina Esmeralda
三個女仔就飲白酒,選擇了玫瑰酒味濃的這一支。
Mini Club-Oyster
分別叫了4款生蠔,分別是愛爾蘭,南非,美國及法國。
喜歡海水味濃的,可以選擇法國。
相反淡淡海水味,可以選擇南非。
較肥美及重金屬味道,可以選擇愛爾蘭。
同樣肥美及帶點甜味的,可以選擇美國。
五個人口味都不同,多叫不同口味來試下嘍!
Mini Club - 海鮮拼盤
今晚的主角出場啦!我們點了兩個海鮮拼盤,
全部放在一碟內,下面還有藍光滲出,超吸睛呢!
從何入手呢?我從鮑魚入口!識食呢!
都算厚身,Size唔算細啊!
另外,還有藍青口,翡翠螺,大蜆,大蝦,龍蝦及蟹啊!
龍蝦及蟹由男士代勞,要拆款的食物還是不要經由我手了!
Mini Club-龍蝦汁海鮮意大利飯
這個意大利飯整得有點乾身,米有點硬呢!
這個份量不算太多。
Mini Club - 香芒烤雞薄餅
PIZZA我們推介這個香芒烤雞薄餅,
脆底香口,香芒開胃,味道一流。
Mini Club - 巴東牛肉配特式包點
不吃辣的朋友就不要叫這個啦!
那種辣是慢慢滲出來的,幾辣下!但味道確實很惹味,
愛吃辣的朋友吃到停唔到口添呀!
但另外幾位就不斷飲水,哈哈!
個饅頭同薄餅沾著汁來吃,好味道!
Mini Club - 炭燒新西蘭有機旋風腸
Sorry!我一向對德國腸麻麻地,總是感覺有點臭味。
但朋友卻因為它叫旋風腸而Order了,懶特別!

但我們都清哂!HEE....XD
個Side dishes菜同蕃茄就俾我清哂!
題外話/補充資料: 叫支白酒就送一個海鮮拼盤,好抵呀!
2015-11-15
  • 海鮮拼盤
  • 香芒烤雞薄餅
  • 生蠔
2015-11-26 543 瀏覽
喺忙碌既工作下,已經有兩星期冇見朋友啦!難得有一日假期,一定要約朋友出黎食餐飯,飲杯野傾下計先。食飯前喺銅鑼灣血併完,所以喺附近搵食,最後揀左去Mini Club,正正喺銅鑼灣地鉄上蓋,極為易搵。上到去見到非常特別既粉紅鉄塔,係反轉左既鉄塔,超級搶眼啊!環境氣氛一流,最重要係檯同檯之間唔會好迫,傾計唔怕俾隔離聽到 (爆)。聽住音樂飲杯野異常relax,真係可以令身心放鬆左唔少。Mini Club有alcohol & non-alcohol 飲品,不過朋友剛病好就冇飲酒,叫左杯mock champagne ($63),入面既薑汁、檸檬汁出奇地夾,酸酸地都幾開胃。而我就叫左杯cocotail,Sea Smile ($103) 顏色非常吸睛,真係見到都開心哂,酒精唔算多,甜甜的冰沙夾雜左青蘋果、奇異果、檸檬汁、蜜桃等,味道甜甜的,複雜得黎又幾得意,絕對唔會太甜,我好中意啊!呢晚我地叫左個海鮮併盤 ($239),大大碟勁有睇頭,2個女仔食份量岩岩好,併盤入面有玫瑰蝦2隻、藍青口3隻、睡蟹半隻、熟龍蝦半隻、鮑魚2隻、加拿大及法國翡翠螺各2隻、鑽石蜆3隻,每款海鮮都好鮮甜,最中意鮑魚有淡淡醬油香,
呢晚我地叫左個海鮮併盤 ($239),大大碟勁有睇頭,2個女仔食份量岩岩好,併盤入面有玫瑰蝦2隻、藍青口3隻、睡蟹半隻、熟龍蝦半隻、鮑魚2隻、加拿大及法國翡翠螺各2隻、鑽石蜆3隻,每款海鮮都好鮮甜,最中意鮑魚有淡淡醬油香,令鮑魚鮮味更突出。
另外仲叫左4隻生蠔,2隻Island Pacific,2隻Live,pacific比較鮮,肉質比較實,而live肉質較厚,比較creamy,2款一定有款岩你 (笑)。Order前最好問問侍應當日邊款生蠔新鮮,佢地推介既都幾好啊!
之後叫個龍蝦汁意大利飯 ($103),入口非常creamy,意大利飯有咬口之餘,龍蝦汁都好濃味,食多幾啖都唔覺漏,最後成碟清哂 (爆)。
話明要relax,梗係要博命食、放肆食啦!叫左個巴東牛肉配特色包點 ($79),濃濃既牛羶味+刺激味蕾既辣汁,牛腩煮到好林,入口融化,d汁真係好正,最中意用炸饅頭點汁食,又咸又甜好得意,岩哂中意食饅頭既我 (笑)。
2015-11-25 738 瀏覽
朕今日約左一大班隨從同朕吃喝玩樂,朕一行人去左Mini Club食海鮮,飲飲酒。一坐低,店小二就俾左部iPad朕,朕又唔打機,俾朕幹什麼?店小二就話呢部雖則係一部iPad,但係佢作為一部iPad而佢又兼職做一個餐牌,亦都係一件好正常既事黎啫...... 好!點野呢啲粗重野梗係留俾朕既隨從做啦,作為一個花生友,朕就梗係坐埋一邊剥花生啦!食得花多,有啲口乾,朕就問下隨從們叫啲咩野飲,隨從們就話又要紅酒又要白酒,朕就一於少理,叫左支Craft Beer。 《九龍手工啤酒》,呢支全麥啤酒,口感略濃,入口有好香既果味,手工啤酒值得一讚!!!跟住就黎左個生蠔,朕就食左隻南非Live Oyster,有淡淡既海水味,入口甘香,口感Creamy。跟住就係是日焦點,大大海鮮拼盤。海鮮拼盤入面,又有翡翠螺,又鮑魚,又睡蟹,又龍蝦咁。翡翠螺鮮甜爽口,睡蟹同埋龍蝦又勁多膏,隻鮑魚又夠哂彈牙,同個拼盤搏鬥完,都飽左一半。跟住就黎左個《巴東牛肉配特色包點》,隨從們搶先朕一試,嘩!辣到噴火,但係朕之前去巴東食既巴東牛肉都係香啫,同埋少少辣,唔會噴火架,一定係啲隨從們不濟,等朕試下。個巴東牛肉既肉質都幾稔同埋幾入味,個
手工啤酒-九龍
跟住就係是日焦點,大大海鮮拼盤。
海鮮拼盤入面,又有翡翠螺,又鮑魚,又睡蟹,又龍蝦咁。
跟住就黎左個《巴東牛肉配特色包點》,隨從們搶先朕一試,嘩!辣到噴火,但係朕之前去巴東食既巴東牛肉都係香啫,同埋少少辣,唔會噴火架,一定係啲隨從們不濟,等朕試下。個巴東牛肉既肉質都幾稔同埋幾入味,個汁就真係......店小二,俾多支九龍手工啤朕。
巴東牛肉配特色包點
巴東牛肉配特色包點
跟住仲有個龍蝦汁海鮮意大利飯,龍蝦汁味夠濃,意大利飯既飯身軟稔中帶點煙韌,配埋啲海鮮一齊食,口感一流。
龍蝦汁海鮮意大利飯
最後上埋個香芒烤雞Pizza,Pizza加菠蘿就食得多,加芒果就比較少,呢個Pizza除左有芒果同雞肉外,仲加左Mozzarella令Pizza更香,仲令到切Pizza時啲起司拉極都拉唔斷添!

-----完-----
2015-11-15
2015-11-25 591 瀏覽
一入門,視線必然是落於這反轉的巴黎鐵塔之上!除了反轉,它更是粉紅色的,很適合女士們合照。真羨慕那枱正正座於鐵搭旁的人,可以超近距離與鐵搭共膳。入座後,店員便給我們電子餐牌,作簡單的優惠介紹後,就請我們自行選擇。見芝士火鍋似是秋冬新品,想都沒想就要這個!然後少不了這裡主打的生蠔和酒。但我們都不太能接受酒精,但之前聽說過這裡的fire rose,有特別視覺效果!所以就來一次半次的Cocktail吧!危險動作試範:火燒玫瑰!奉上時,店員會燃點面頭的玫瑰,待大家都拍完照,就會熄滅火種,然後就可飲用了!底下是熱帶果味濃郁甜蜜的cocktail,同時酒精量亦不少,混了brandy, gin, rum,酒味都頗濃的。我當然另外再一杯mocktail平衡一下。點了慣常會喝的Virgin Colada,這杯椰漿味比酸味更突出點,沙冰打得細滑。先來的是冷盤生蠔。生蠔有超多不同國家、地方來源可選,我們選了最creamy那種美國太平洋蠔。果然口感creamy,亦甜美,但略嫌未夠肥厚,可能是時節問題。豐盛的芝士火鍋,配料有麵包粒、青口、蜆、煙三文魚、Parma Ham、腸仔、蔬菜、蘑菇,還有炸雞薯條!配料不是每

一入門,視線必然是落於這反轉的巴黎鐵塔之上!

Fire rose

危險動作試範:火燒玫瑰!

Virgin colada

芝士火鍋 Cheese Foudue

配料不是每款只一、兩件的!而是每款約有四件左右,適合幾人分享。
這裡的腸仔比較不錯,炸雞亦香脆。重點的芝士火鍋,芝士味濃,鹹香濃稠,而不是外面那些用普通忌廉湯充當的,非常暖胃!
馬來西亞沙嗲串燒

這馬來西亞串燒,雖然等候了一段時間才燒好奉上,但一來到就香氣撲鼻!沙嗲醬的香料十足,剛燒好又熱騰騰的,份外的香!
串燒有豬、牛、雞各兩串,燒得不會過乾,肉依然鮮嫩,沙嗲汁則對我們來說超辣!嗜辣的朋友別錯過!
夏威夷Pizza

Pizza有普通及大size可選,由於有其他食物,所以我們二人要一個小小的5吋普通size就可以了,大的有10吋,對我們來說會太多。

最基本的夏威夷pizza, 有豐富多汁的菠蘿、火腿、車厘茄,餡料分量充足,而且中間有大量芝士,批屬於厚身,邊位比較脆,中間則因倒汗水而濕腍了。

這裡環境舒適,很適合下班後與朋友暢飲歡聚,再點幾份小食佐酒實不錯!
  • 芝士火鍋
 每個星期五都會同另一半去銅鑼灣行街食飯,今次要慶祝我的生日, 所以選擇左一間環境優美,氣氛浪漫的地方 <Mini Club> 一入到去即刻被餐廳中間的粉紅色鐵塔吸引住,燈光暗暗的, 好浪漫!(呢度的menu仲有用ipad, 好先進啊!) 我地點左set dinnerHK$428,選擇左海鮮拼盤+白酒 因為慶祝我的生日, 所以選擇左一枝<西班牙‧TorresVina Esmeralda> HK$498淡淡的玫瑰香帶點甜味, 酒味唔會太重容易入口, 好岩女仔飲男友知我鍾意食生蠔, 點左新鮮生蠔HK$148/4隻可以係10款生蠔入面自己選擇,我叫左店員幫我推介左4款唔同的口味 呢度的生蠔好新鮮, 處理得好好, 唔會有沙 當中我最愛<Live Oyster>大大隻, 好肥美, 鮮甜爽口另外<Gillardeau>好肥美creamy<海鮮拼盤> HK$ 288有各式各樣既海鮮:‧鮑魚3隻‧睡蟹半隻‧熟龍蝦半隻‧藍青口‧大蜆 鮑魚鮮甜, 大大隻份量十足睡蟹已經處理好, 不用工具方便進食, 原隻蟹腳位滿滿的蟹膏好鮮甜,
 每個星期五都會同另一半去銅鑼灣行街食飯,

今次要慶祝我的生日, 所以選擇左一間環境優美,

燈光暗暗的, 好浪漫!

(呢度的menu仲有用ipad, 好先進啊!)
我地點左set dinnerHK$428,

選擇左海鮮拼盤+白酒
因為慶祝我的生日, 所以選擇左一枝

<西班牙‧Torres
Vina Esmeralda> HK$498

淡淡的玫瑰香帶點甜味, 酒味唔會太重

容易入口, 好岩女仔飲
男友知我鍾意食生蠔, 點左新鮮生蠔HK$148/4隻

可以係10款生蠔入面自己選擇,

我叫左店員幫我推介左4款唔同的口味
生蠔
呢度的生蠔好新鮮, 處理得好好, 唔會有沙

當中我最愛<Live Oyster>

大大隻, 好肥美, 鮮甜爽口

另外<Gillardeau>好肥美creamy

‧熟龍蝦半隻

‧藍青口

‧大蜆
海鮮拼盤
鮑魚鮮甜, 大大隻份量十足
睡蟹已經處理好, 不用工具方便進食, 原隻蟹腳位

滿滿的蟹膏好鮮甜, 肉汁Juicy
熟龍蝦肉質新鮮彈牙, 仲有滿滿的蝦膏, 超美味
大蜆同藍青口新鮮, 但相比其他海鮮略為失色

一邊品嚐美酒, 一邊享受海鮮大餐!
之後仲點左2個小食

<日式厚燒安格斯牛柳粒> HK$108

牛柳粒肉質幼嫩, 沾上黃芥茉醬更惹味
日式厚燒安格斯牛柳粒
<香辣炸雞> HK$78

炸雞新鮮即炸, 上桌時熱哄哄的,

雞肉鮮嫩帶少少微辣

男友仲將2塊炸雞拼整一個心型, 哈哈~幾有創意!
香辣炸雞
2015-11-07
慶祝紀念
生日
2015-11-18 747 瀏覽
再次到訪miniclub,是因為朋友相約,還記得上次的氣氛實在不錯,談心一流,今天依然保持這個優點充滿藝術感的環境,浪漫的氣氛又是這個艾菲爾鐵塔,十分壯觀食物出場了,生蠔可算是新鮮,不過味道只屬中等,海水味不足冬陰公pizza,相當有特色,餅底十分香脆,不過味道不算十分突出,尚可接受]其實來miniclub,食物只是其次,飲品和環境才是主要,這兒的cocktail全是特色之作,用心之選,不點不行
充滿藝術感的環境,浪漫的氣氛
又是這個艾菲爾鐵塔,十分壯觀
食物出場了,生蠔可算是新鮮,不過味道只屬中等,海水味不足

2015-11-16 701 瀏覽
今日放假約左個朋友去銅鑼灣,順便試下Mini Club。大約6點來到門口,有可能早,客人唔多,撿左靠窗高位座,感覺好正。Waiter即時已拿來餐前小食和餐牌,但吸引我的是一個倒轉的巴黎鐵塔,欣賞完裝飾拿起餐牌睇,款式好多。1664 : 好冰凍,入口清爽。Oreo Cookies Cocktail:朋友話酒味正好,有Oreo甜甜香香的味道,口味很好。海鮮拼盤+生蠔都幾大份有熟龍蝦(半隻),睡蟹(半隻),藍青口(4只),翡翠螺(3只),大蜆(5只),鮑魚(2只)。因爲Waiter介紹生蠔很新鮮所以加了兩款(4只)。Live Oyster好大只,相當漂亮肥美,的味道較清淡,所以食先,入口相當爽口,海水味中陣陣鮮甜。South Bend細只的,相當新鮮,入口Creamy,肉滑味濃, 海水味中好像帶有少少果香。好好食。鮑魚是用磯燒的方法,肉質柔嫩細滑,鮮甜可口,非常彈牙。藍青口肉質嫩滑冇渣好Juicy,翡翠螺爽口清甜.大蜆的味較淡,但沾左黑醋汁後令鮮味一下湧了出來。睡蟹好肥美,蟹膏充滿成個蟹蓋,味道雖唔太濃,卻有獨特的香味。龍蝦非常多膏,肉質鮮甜彈牙,入口又香又鮮,白松露醬蜆肉什菇義大利飯白松露
1664 : 好冰凍,入口清爽。
海鮮拼盤+生蠔
鮑魚是用磯燒的方法,肉質柔嫩細滑,鮮甜可口,非常彈牙。
藍青口肉質嫩滑冇渣好Juicy,翡翠螺爽口清甜.
大蜆的味較淡,但沾左黑醋汁後令鮮味一下湧了出來。
龍蝦非常多膏,肉質鮮甜彈牙,入口又香又鮮,
白松露醬蜆肉什菇義大利飯
白松露醬都幾多,飯軟中帶硬,口感好豐富,松露的香加蜆肉的鮮甜真的好好食。
泰式秘制焗三文魚扒
魚扒用左秘制的醬汁好香好入味,唔會太乾好Juicy,醬汁頗辣但加上檸檬汁酸酸辣辣好開胃,同時帶出三文魚的鮮香味。

埋單時發現原來仲有Happy Hour ,哈哈下次在來過。
2015-11-05
2015-11-16 537 瀏覽
黎到mini club梗係飲枝酒 食返個海鮮啦識食就一定係食個海鮮拼盤,每樣海鮮既質素都有大酒店既水準,非常之好味。想過下海鮮既口癮,又唔想去酒店食既話,mini club絕對係一個好選擇。除左海鮮,今之仲要左個意粉,同埋pizza個意粉非常多肉醬,完全唔怕無汁,塊漢堡排亦值得一讚,又軟又有肉汁。個pizza亦非常特別,用左餅乾餅底,咬落塊非常脆口,一啲都唔似食緊pizza。平時食pizza麵粉底就食得多,依種餅乾底pizza又係好好落肚,飲多啖酒就不得了啦!
黎到mini club
梗係飲枝酒 食返個海鮮啦

除左海鮮,今之仲要左個意粉,同埋pizza

芒果嫩雞pizza
安格斯牛肉漢堡排肉醬意粉
2015-11-12
  • 海鮮拼盤
2015-11-14 523 瀏覽
而家mini club有個新既promotion,以$428 可以有一支紅/白酒配一個海鮮拼盤,其實真係實惠,味道亦唔錯海鮮拼盤($298)有鮑魚,翡翠螺,硯,四隻蠔,藍青口仲有睡蟹同熟龍蝦鮑魚,翡翠螺,硯,無沙,好新鮮。以鮑魚由其出眾,口感彈牙,食落真係非常好味,我地都好滿意。mini club既蠔種類蠻多,美國,南非,愛爾蘭,法國,澳洲既都有。口感creamy到爽口既都有,我諗一定滿足到大定。生蠔確實非常新鮮。蟹同熟龍蝦好多膏,肉非常結實,好新鮮。白松露蜆肉什菇意大利飯($128)mini club 係一間環境好舒服既餐廳,飲下酒,食下飯,人生一大樂事也。佢地既食物質素都ok,由其呢個白松露蜆肉什菇意大利飯非常出色。白松露醬一上碟極香,意大利飯煮得岩岩好,唔會太韌,又唔會煮到淋曬,蜆肉夠大粒,呢個意大利飯,以一間bar黎講,水準真係好高!香芒烤雞薄餅($138)mini club 既pizza 都非常不俗,呢款pizza 有芒果,雞肉,mozzarella cheese 加洋蔥,mushroom。芒果好甜,薄餅煎得香脆好味,整體黎講非常滿意呢。

海鮮拼盤($298)
有鮑魚,翡翠螺,硯,四隻蠔,藍青口仲有睡蟹同熟龍蝦
蟹同熟龍蝦好多膏,肉非常結實,好新鮮。
白松露蜆肉什菇意大利飯($128)
香芒烤雞薄餅($138)

2015-11-14 647 瀏覽
放工同朋去咗想去好耐嘅Mini Club飲野。 Mini club最近推介海鮮拼盤套餐,包括一枝紅酒/ 白酒,加半打生蠔 價錢$428環境很不錯,營造出一份時尚型格氛圍。播放著悠閒音樂加上簡單裝飾,暗黑嘅環境可以放鬆下傾下計...relax,坐得好舒服生海鮮拼盤,好大盤,有飽魚,螺,硯,四隻蠔都好新鮮,全部都洗得好乾淨,仲有大隻蟹同龍蝦,大隻蟹好多膏,肉質都結實,好鮮味。鮑魚有半隻掌心大好新鮮,肉質爽口。翡翠螺也很大隻,肉質非常爽彈南非活蠔,好肥好大隻,好新鮮,海水味不重,但入口非常creamy海鮮盤配有意大利黑醋和茄汁為海鮮調味龍蝦汁海鮮意大利飯,比坊間一般的意大利飯濕潤,入口尚算濃郁,而且海鮮配料頗多。
放工同朋去咗想去好耐嘅Mini Club飲野。

鮑魚有半隻掌心大好新鮮,肉質爽口。
翡翠螺也很大隻,肉質非常爽彈
海鮮盤配有意大利黑醋和茄汁為海鮮調味
龍蝦汁海鮮意大利飯
「巴黎鐵塔反轉再反轉」,見到呢個咁靚既粉紅色巴黎鐵塔,相信會迷倒唔少女生,包括我在內。好細個已經好想去睇巴黎鐵塔,但一直都無機會去,今晚就係呢度飲番杯野聽下歌感受下旅行既心情,望住個鐵塔真係會覺得自己好似走出左香港咁…今晚去呢間餐廳其實都係機緣巧合,同男朋友係銅鑼灣一出站諗唔到食咩好,對面就望到駱克駅,見到成座都係食野就即管黎呢度揀下有咩食入到電梯見到每一層都有唔同既餐廳,但由於唔係真係好肚餓,想搵個地方坐下傾下計,所以男朋友就揀左近近地既1樓哈哈一出電梯見到呢個擺左唔同酒既地方,聽到自己中意聽既音樂,望到粉紅色既巴黎鐵塔,未等男友問食唔食呢間,我已經慢慢行左入去有各式各樣既酒,調番杯岩自己心情既酒都好正最後我地揀左一個望到街景既位置,有feel d後面仲有霓虹燈寫住「Wine in the City」,睇黎今晚要飲番杯酒先得一坐低店員就拎左兩個杯仔黎,一個裝滿花生,另一個就當然係要黎擺花生殼啦餐牌用Tablet睇,好先進生蠔$148有4隻,幾吸引最後決定要海鮮拼盤,$288夠哂抵,但呢個拼盤要開枝酒先有得嗌食海鮮就當然要配白酒啦,揀左西班牙既Torres Vina Esmeralda
好細個已經好想去睇巴黎鐵塔,但一直都無機會去
一出電梯見到呢個擺左唔同酒既地方,聽到自己中意聽既音樂
入去有各式各樣既酒,調番杯岩自己心情既酒都好正
最後我地揀左一個望到街景既位置,有feel d
免費花生
餐牌用Tablet睇,好先進
生蠔$148有4隻,幾吸引
Torres Vina Esmeralda
食海鮮就當然要配白酒啦,揀左西班牙既Torres Vina Esmeralda($498),呢枝幾岩女仔飲,有冰座住咁就可以慢慢飲都唔怕
Torres Vina Esmeralda
未食海鮮先小試一啖,有好淡既玫瑰香,更加容易入口,唔會似其他酒咁嗆,呢個帶少少甜,好滿意
海鮮拼盤
除左海鮮拼盤仲揀多4款生蠔($148),睇到實在太吸引,呢間有好多唔同款既生蠔,係諗緊揀邊4款果時店員應該感受得到我既選擇困難,所以佢亦主動問下我平時中意食d咩生蠔,中意Creamy d爽口d定鹹d,然後最尾幫我揀左4款,服務好好呢
生蠔
由於想試唔同既生蠔,所以4款全部唔同,呢度由右至左咁食,右邊有最淡味。
最右既係美國既Island Pacific,呢個食落比較Creamy,肉會比較厚身,柔滑既口感帶有微微海鹹味,好岩唔太食海水鹹既男朋友
右二係澳洲既Coffin Bay,相對之下呢個海水味就濃d,唔係Creamy口感較爽口,食完幾fresh
左二都係澳洲既Tasmanian,同右二既差唔多,但呢個食完會有鮮甜味
最左既係法國既White Pearl,中意食海水鹹既我最中意呢隻,蠔味重而且鮮甜,爽口得黎又食到海鮮既鹹味
海鮮拼盤
食完生蠔就開始食個海鮮拼盤,一定要配住白酒食,咁樣海鮮鮮味會更加出!先食大蜆,洗得乾淨無沙,有咬口但唔會過硬,食到蜆既鮮甜味
海鮮拼盤
鮑魚有調味,平時就咁食鮑魚會覺得有d單調,但呢個會食到微微鹹,但慢慢地會食到佢既鮮甜,好中意食
海鮮拼盤
熟龍蝦有半隻,一下起左成大舊肉出黎,肉質彈牙有咬口,證明係新鮮,一啖龍蝦一啖白酒,海鮮既鮮味更加突出
海鮮拼盤
睡蟹亦有半隻,食蟹食唔太需要用其他工具附助,因為本身已經整碎左,方便我地食,細心位相當加分,蟹亦好鮮甜,蟹腳位更係好Juicy地保留左肉汁,相當鮮味
海鮮拼盤
藍青口4隻,係眾多海鮮朋友之下,藍青口相對比較失色,因為留左最尾先食,所以鮮味對比起之前既無咁特出,但整體海鮮拼盤係相當唔錯,食完海鮮店員仲主動過黎幫我地換碟,睇得出佢地有留意到每枱客人既需要,服務好加分
香烤蜜糖雞翼
食完拼盤都想食番d熱食,所以嗌左香烤蜜糖雞翼($78)暖一暖番個胃。呢個雞翼表面既蜜糖完全畀得唔孤寒,烤得好香脆,熱辣辣之餘雞翼依然保留到肉汁好Juicy,蜜糖既香甜令人欲罷不能
香芒烤雞薄餅
另外仲叫多個普通批5”既香芒烤雞薄餅($78)
呢個Pizza有芒果、雞肉、Mozzarella、洋蔥同一d Mushroom,平時好少食呢種有水果既Pizza所以今次想試下,個Pizza個邊位烤得好香脆
香芒烤雞薄餅
芝士份量亦唔少,芒果既甜配埋雞唔會奇怪,反而令到成件薄餅更惹味,好快就食哂成個。
即使食哂d野都唔駛即刻走,事關呢度既環境係絕對可以係度坐一晚飲下酒傾下計,今晚同男朋友係度飲下白酒聽下音樂
,食住枱面既花生,望住粉色既巴黎鐵塔,相當浪漫。
香烤蜜糖雞翼
  • White Pearl
2015-11-11 517 瀏覽
又到Happy Friday成班朋友約好食飯傾計之前見到Mini club的巴黎鐵塔反轉佈置一直想親身去Mini Club感受一下就籍這次機會,大顆兒一起到訪Mini Club裏面的環境像酒吧,比較昏暗中間的反轉巴黎鐵塔成為焦點有一種浪漫又放鬆的感覺背景音樂不會太嘈方便情侶談情,朋友談心一班朋友最好食蠔特別有氣氛叫了幾款蠔,其中最愛美國和愛爾蘭淡淡的海水味加上嫩滑爽甜的厚身蠔肉真的是人間極品如果喜歡較重口味蠔的朋友,法國蠔也是不錯選擇這裏的Special Cocktail 也好吸引,外面也不常見加上Colourful顔色,我和女性朋友也忍不到各叫了一杯Sea Smile有Green Apple Pulp, Green Apple,Kiwi, Lemon juice,Syrup酒味較出More More有Pineapple juice, Peach, Advocaat,Lemon juice水果味較重雖然Mini Club 的 Cocktail比較價格貴,但份量、賣相、味道十足,所以也合理再叫了香芒烤雞磨茹Pizza大批有10寸,同様份量十分用材豐富,烤雞和磨茹份量相對較多芒果只有不多於
又到Happy Friday
成班朋友約好食飯傾計
之前見到Mini club的巴黎鐵塔反轉佈置
一直想親身去Mini Club感受一下
就籍這次機會,大顆兒一起到訪Mini Club
裏面的環境像酒吧,比較昏暗
中間的反轉巴黎鐵塔成為焦點

有一種浪漫又放鬆的感覺
背景音樂不會太嘈
方便情侶談情,朋友談心
一班朋友最好食蠔
特別有氣氛
叫了幾款蠔,其中最愛美國和愛爾蘭
淡淡的海水味加上嫩滑爽甜的厚身蠔肉
真的是人間極品
如果喜歡較重口味蠔的朋友,法國蠔也是不錯選擇
加上Colourful顔色,我和女性朋友也忍不到各叫了一杯
Sea Smile
酒味較出
More More
水果味較重
再叫了香芒烤雞磨茹Pizza
大批有10寸,同様份量十分
用材豐富,烤雞和磨茹份量相對較多
芒果只有不多於十粒,而且有點酸溜溜
但也不影響Pizza的味道,最愛Pizza的餅底
鮮甜帶微酸的番茄配合新鮮香草碎
味道有層次之餘又減少了膩感,令人印象深刻
Pizza邊好香脆似餅乾
屬於煮得軟身的意大利飯
香濃龍蝦汁相對更討好
海鮮方面只有魷魚圏,如果配料豐富些就更好
原來Mini Club 也有甜品拼盤
下次約好姐妹試下先!!
2015-11-06