2018-12-14 162 瀏覽
男朋友係素食者,所以就想試試新野,簡左夜晚係中環食西式既Mirror & Vegan Concept。一入到去個環境已經好驚喜燈光同音樂都好有氣氛之後我地叫左兩個Set dinner ,沙律非常開胃。蕃茄酸酸甜甜好新鮮,配上醬汁好清新!然後是日餐湯係白松露牛肝菌忌廉湯,濃稠的湯充滿白松露同忌廉既香味,配上脆卜卜既麵包又係另一種感覺,令濃厚既湯層次更豐富。法國紅酒燴野菜係有兩款菇,好多汁同燴得好入味。另外翠肉瓜,紅蘿蔔同西蘭花都好新鮮,食到食材既味道同時又好好味。主菜有兩款,我選擇了白松露虎茸菌扁義粉,白松露佩虎茸菌濃郁香醇,扁意粉煙韌有口感。另一道主菜是意式蕃茄醬伴炸意大利飯,炸過既飯球外脆內嫩,再配意式蕃茄醬更令人愛不釋手。估唔到素食都可以咁好味咁多選擇,下次一定要同男朋友再嚟食多次!

一入到去個環境已經好驚喜

燈光同音樂都好有氣氛

法國紅酒燴野菜係有兩款菇,好多汁同燴得好入味。

我第一篇.......咁畀面,寫得咁 details 嘅餐廳估計除咗喺澳洲,美國,可以享受到呢個高級服務之外, 呢度係香港少數嘅餐廳有呢個服務質素 。 不過講真黎到中環高級餐廳食嘢最主要都係enjoy個環境同埋服務, 呢間餐廳都真係首屈一指 , 服務食物環境excellent, 睇咗呢間餐廳過去嘅food review,客戶都似乎喜出望外服務方面1. 畀客人飲嘅水喺Detox水, 唔係普通檸檬水。2. 西餐廳式服裝的專重3. 問候每位客人食物質素4. 送客人出升降機5. 每2~3分鐘都留意住廚房及客人需要6. 問需要走蒜嗎<mirror image>整個餐廳四周都係mirror, 清楚睇到每個角落的情況,餐廳上menu的字都係mirror image<Set dinner><lunch 20% off>溫度keep得好好食完之後個碗仲係好熱 ,面頭嘅蒜頭特登用油去炸過,好香脆可口,意大利通粉嘅醬汁非常之多,juicy. 問堂仲有加咗一啲橄欖油喺上面,令飯更易入口,香口菠菜同埋飯芝士好夾 , 醬汁多,有清新感覺雖然呢間係食素嘅餐廳,不過風格

服務方面
1. 畀客人飲嘅水喺Detox水, 唔係普通檸檬水。
2. 西餐廳式服裝的專重
3. 問候每位客人食物質素
4. 送客人出升降機
5. 每2~3分鐘都留意住廚房及客人需要
6. 問需要走蒜嗎

<mirror image>

<Set dinner>

<lunch 20% off>

Fried itallian mixed vegetable

Pastoral salad

Baked penny with pesto sauce and vegetables

Grilled carciofini baby broccoli Spinach sauce risotto

菠菜同埋飯芝士好夾 , 醬汁多,有清新感覺

雖然呢間係食素嘅餐廳,不過風格都係會多 油, 可能呢個就係歐陸餐廳特式?
2018-12-10
Pastoral salad
  • fried Italian mixed vegetable
  • Bakedpennywithpestosauceandvegetables
2018-12-11 144 瀏覽
最近都是肉類食得太多,有時候食個素餐都不錯選擇!於是帶我到中環的 《mirror》啦環境很優雅、適合情侶慶祝。 但由於坐位有限,幸好早點book 位! 西班牙紅花虎茸菌燉飯 HKD 168 每粒飯都是黃金色再配合紅花、虎茸菌 顏色上己經很搶眼令我特別開胃 !飯軟硬度中等而味道辣辣地,跟菌口感相似。 可自由選擇是否要加蒜、洋蔥、堅果、辣,很貼心!在看餐牌,欣賞餐廳對食物的執著,不馬虎簡選優質食材,實要保護地球 。特別有句最有共鳴 you are what you eat!

環境很優雅、適合情侶慶祝。
但由於坐位有限,幸好早點book 位!

西班牙紅花虎茸菌燉飯 HKD 168

中環原來有這樣一家素食意大利餐廳,偶然發現,覺得挺新鮮的。今天想嚐一點新口味,晚上就來了這家餐廳。餐廳小小的空間但佈置雅緻,充滿意大利氛圍。餐牌上的菜式非常熟悉,跟大部分的意大利餐廳差不多。只是當你記得她提供的是素食,感覺上好像多了一份新奇。鮮果柚子醋沙律賣相別緻,好像一個放在餐盤上的花園。沙律菜和水果非常新鮮,配上柚子醋,十分開胃。同時兼有視覺和味覺的滿足。肉醬意大利粉調味濃郁,雖然是素食,味道卻十分豐富,口感還真像肉醬。吃起來感覺又美味又健康。牛肝菌意大利飯是今晚最令我回味的一道。店家做的意大利飯非常正宗,剛剛好的半熟,剛剛好的調味,最重要的是簡簡單單的牛肝菌,就已經在口腔留下難忘的香氣。今天的素食體驗非常新鮮,這是一家令人難忘的餐廳,除了食物出色,店員服務有禮,還令人感到健康。

鮮果柚子醋沙律

肉醬意大利粉

牛肝菌意大利飯

2018-12-06
鮮果柚子醋沙律
肉醬意大利粉
牛肝菌意大利飯
2018-12-09 95 瀏覽
我個朋友一直都係食素所以今日特登搵左呢一間素食餐廳帶佢哋食羅宋湯味道非常濃郁佢好貼心咁分成返兩份呢間店嘅裝潢非常之浪漫好靚好多燈,我覺得而家係節日過嚟一齊慶祝一定係浪漫嘅事以為只係一個普通嘅黑松露醬薯條,但係佢哋將非常之特別佢比一般嘅黑松露醬稀少少,唔會太滯而且夾薯條非常之好食薯條炸到外邊脆入邊非常之東軟沙律份量唔會太多亦都唔太想啱啱好幾開胃叫咗個蘑菇蘑菇味道十分之濃郁而且非常之大粒另外呢個牛肝菌意粉一樣都好好味意粉嗰個口感軟硬適中而且亦都唔太乾一個黑松露嘅意大利飯,味道超級無敵好食,聽到隔離仲問佢用咩芝士好似聽到佢唔止用一隻芝士去做,連芝士都非常之講究!佢入邊有一種特別嘅菇,好長,平時比較少食而且黑松露味非常之濃郁飯粒亦都唔會太硬會太軟非常適中好正
我個朋友一直都係食素所以今日特登搵左呢一間素食餐廳帶佢哋食
羅宋湯味道非常濃郁佢好貼心咁分成返兩份
沙律份量唔會太多亦都唔太想啱啱好幾開胃
叫咗個蘑菇蘑菇味道十分之濃郁而且非常之大粒
  • 牛肝菌意大利飯
12月好忙,每日都有活動要出街食,食都個人飽飽膩膩咁。所以今晚同媽媽黎中上環行完街就試一下素菜清清腸胃。這間在上環街市附近的西式素菜在118號皇后大道,好大個牌指示轉入去小街行上一層坐𨋢上9樓。➡️↗️好乾淨的又特別的餐廳,Mirror:以不同形狀大小的鏡作裝飾,好特別又增加空間感;更推廣食物是自然(nature) 、生命保存(life) 及令人有健康活力的(rejuvenate)!將近聖誕節,這裡的窗台位置也佈置了聖誕飾物!好可愛!❄️☃️🌈枱大概有7-8張,坐得幾舒服又唔限時間,幾好!播放輕鬆動聽音樂1. Soups(洋蔥湯及白松露牛肝菌忌廉湯)好靚好香喔!我最喜歡飲湯!這個即打的西餐餐湯配有長長麵包,正是我最喜歡的 💞💕💕白松露好香濃忌廉好滑溜!濃郁牛肝菌,味道香味又營養成分高,健康又可口麵包香脆可口,薄薄又香口,上面有香草及原隻菇菇,又靚又美味洋蔥湯滿滿軟腍洋蔥,好香好健康,配上濃濃香草,更有滿滿芝士🧀🧀碎條,好香芝士味、芝士是高質的、材料好又美味2. 焗雜菜香草醬長通粉🍀☘️🌱🌿熱辣辣送上枱,香噴噴的又美味的!好大碟喔!上面滿滿炸蒜蓉碎好香好野味又有口感香草醬汁好滿滿!好香好滑喔!好多

播放輕鬆動聽音樂

1. Soups
(洋蔥湯及白松露牛肝菌忌廉湯)
Soups

White  truffle  porcini   Mushroom  soup

麵包香脆可口,薄薄又香口,上面有香草及原隻菇菇,又靚又美味

Bread  with  mushroom  and  herbs

Onion  soup

2. 焗雜菜香草醬長通粉🍀☘️🌱🌿
Baked  penne  with  pesto  sauce  and  vegetables

熱辣辣送上枱,香噴噴的又美味的!

好大碟喔!上面滿滿炸蒜蓉碎好香好野味又有口感

香草醬汁好滿滿!好香好滑喔!好多蔬菜、西蘭花、椰菜花、青瓜、紅蘿蔔、菇菇,口感豐富又美味,最重要是健康!

Carrot  and  penne

長通粉軟硬剛中、有口感;剛剛好!我媽媽好喜歡💓💕💕

3. 烤亞支竹西蘭花菠菜意大利飯🍲🍲

好似藝術品,好靚的設計喔!有得睇有得食

Grilled  carciofini  baby  broccoli  spinach  sauce  risotto

這個是BB西蘭花,是美國品種!個樣似芥蘭,味道好爽脆美味又健康!

Grilled  carciofini
芝士片好香又另一種種類,這裡的芝士特別香濃;亞支竹我們第一次食,原來是西方筍的種類,好健康有微微酸的味道,一瓣瓣好軟軟的口感!

Mushroom

菇菇好鮮好香好入味!菠菜汁好濃、配上煙韌唔硬的意大利飯好夾又多鐵質加葉綠素,健康抗氧化

服務哥哥好好人,有講解食材的健康,有客人要幫助會主動幫手,又細心幫我們添溫水,好好好的服務!

2018-12-04
Soups
Onion  soup
Carrot  and  penne
Grilled  carciofini
Mushroom
2018-11-26 197 瀏覽
在中環,一直想揾比較好食的素菜餐廳,終於比我揾到了~ set lunch 有沙律,湯,主菜及茶,百多元埋單,在中環真係唔錯個南瓜湯仲要好濃好香咖啡則配有機豆奶,但完全唔覺用左豆奶,正
在中環,一直想揾比較好食的素菜餐廳,終於比我揾到了~
個南瓜湯仲要好濃好香

咖啡則配有機豆奶,但完全唔覺用左豆奶,正
2018-11-25 131 瀏覽
素食愈來愈 common ,健康亦環保,可惜香港啲齋很多油到爆炸,反而不健康。幸現在香港選擇愈來愈多,例如此店,雖略略貴一點點,但環境相白對舒服,service 還好,而重點是味道好,食得出有用心思。沙律與白意粉非常好!

沙律與白意粉非常好!
同媽咪慶祝生日想搵餐廳,又要好味多人讚、賣相好、地點又方便不用行太多免媽咪行、又要價錢不要太貴、最好我又想食素,服務好就更好,要符合以上所有條件真的好不容易。這間Mirror & Vegan Concept餐廳竟然完完全全符合條件外,仲在多方面都好有驚喜。首先地點極方便,大厦的路面指示又清晰,在皇后大道中已有大標誌在對面馬路已看到,好容易搵,亦有各種不同交通工具可到。適合中環上班一族或由其他地區去的食客。一入去裝修有種古色古香的感覺,有古木傢俬、水晶吊燈等,亦有開揚窗。座位間算近,中環寸金尺土都係咁,坐得都舒服無影響。食物方面更要重點推介。有set lunch,我同媽咪都揀了白松露意瓜野菌扁意粉,$128,要加一,1pm前埋單八折超抵,我同媽咪就共慳左超過$50。我在決定要沙律好還是餐湯好的時候,侍應就好犀利地在這時候答不用揀,因個餐兩樣都包,沙律料足,不是平價的生菜蕃茄,是日餐湯是羅宋湯,亦好多菜料,bonus是那塊好鬆脆又熱辣辣的麵包,真係塊包差點搶了個湯的鏡,好好味。主菜白松露意粉更加讚,除了多鮮甜野菌外,還有黃色同綠色兩種意大利青瓜zucchini,仲有好嫩口的蘆筍苗baby

我在決定要沙律好還是餐湯好的時候,侍應就好犀利地在這時候答不用揀,因個餐兩樣都包,沙律料足,不是平價的生菜蕃茄,是日餐湯是羅宋湯,亦好多菜料,bonus是那塊好鬆脆又熱辣辣的麵包,真係塊包差點搶了個湯的鏡,好好味。主菜白松露意粉更加讚,除了多鮮甜野菌外,還有黃色同綠色兩種意大利青瓜zucchini,仲有好嫩口的蘆筍苗baby asparagus,個意粉好香,不會太油膩,又足料。😋😋最後還有一杯好滑濃淡適中的有機咖啡,連糖都是優質的,全餐食得好開心。

因為1pm前埋單八折,結果呢餐超抵食好味,我同媽咪即使加一之後,每人只需$115,包沙律、湯、麵包、主菜、有機咖啡😋😋

另外除了食物質素賣相價錢,以及環境都好讚外,亦值得提侍應服務,好禮貌亦觀察力強好醒目,每次杯水就無都唔使舉手叫斟都自動行來主動加。

餐廳座位不多,如果去大家記得訂位先,可預先直接打電話或好似我咁喺OpenRice訂位的😊😊 好值得推介的餐廳,尤其食西式素又在中環方便地點,無八折都好正,如果能在1pm前埋單就抵到無人有。😊😊🙏🙏
午餐餐湯  (羅宋湯)
午餐 主菜  (白松露意瓜野菌扁意粉)
午餐包有機咖啡
2018-10-22
午餐餐湯  (羅宋湯)
午餐 主菜  (白松露意瓜野菌扁意粉)
午餐包有機咖啡
  • 有機咖啡
  • 白松露意瓜野菌扁意粉
2018-10-23 130 瀏覽
Blue Monday放工約左女朋友一齊食晚飯慶祝, 朝早覺得個肚唔舒服, 所以揀左一間食素既餐廳試下, 自細係食肉獸既我好小會特登食素.間餐廳地段唔錯, 中環地鐵站行去只係5分鐘, 入口要細心少少先見倒餐廳裝修有特色, 掛滿好多鏡, 但唔會自己照住自己食物點左三樣, 黑松露薯條好好食, 份量又好足, 好食到食剩一條先記得影相. 原隻薯條切條再炸, 外脆內軟得黎又唔油膩, 配黑松露醬同茄汁就不過不失第二樣焗雜菜香草醬長通粉味道好濃郁, 充滿住西蘭花既香味, 鋪滿既炸麵包糠亦增加左咬口最後香辣茄醬手工卷義粉就比較一般, 而且義粉有點長又有彈性, 好易食污糟件衫需要留意總恬係值得一去既餐廳
餐廳裝修有特色, 掛滿好多鏡, 但唔會自己照住自己
總恬係值得一去既餐廳
2018-10-22
  • 黑松露薯條
2018-09-01 5761 瀏覽
好友話想食齋,我就諗起之前有朋友介紹過意大利齋mirror & vegan,即刻約黎試下先!餐廳唔大,佈置精雅,有唔少外國人幫襯!餐牌都比較簡約,貴精不貴多,我地就唔諗咁多叫左2個set dinner。但set dinner 一啲都唔簡單架!先嚟嘅係雜菜沙律,份量不少!新鮮燕麥蔬菜加左油醋汁,酸酸甜甜好開胃!看似簡單嘅蕃茄濃湯,但其實非常不簡單,因為佢真係好香濃,好似食緊啖啖蕃茄咁,仲好酸下,大愛!個多士香脆到一個點,好似食緊薯片咁,超好食!呢度嘅set dinner 比一般西餐多左一個蔬菜,呢度係紅酒繪雜菜,份量仍然係唔少,除左一堆雜菜,仲有幾粒大嘅新鮮磨菇,個紅酒汁甜甜地相當好味,我地當佢湯咁飲埋!食完幾個前菜,其實都半飽!不過之後嘅主菜又係好精彩,令人欲罷不能!白松露虎茸箘扁義粉,超香白松露味,仲有大量菇菇,絕不欺場,香到令人不能停口,一條粉都唔會放過!蕃茄汁炸義大利飯又係一個相當精彩嘅菜,從未食過咁樣炸法嘅義大利飯!炸完每粒飯都變成脆米,蕃茄汁又係好香濃,炸飯點左少許汁就變成煙韌,又係另一番口感,所以我地係 將所有汁都撈埋!3粒炸飯睇落去好似細細份,但食完係會好飽架!真係冇介紹

真係冇介紹錯,我同朋友都勁滿意呢餐唔簡單嘅齋!
如果問原本既我對素食有咩睇法,我會答你:一定好冇新意!啲素肉食落肯定好假!所以身為一個不折不扣既肉類愛好者,如果唔係身邊有人茹素,我一定唔會踏足素食餐廳。但今次試完之後,竟然顛覆我對素食既睇法原來素食並唔係我原本想像得咁簡單!只可以話我目光短淺,井底之蛙。我原本心目中既素食,唔係中式就係salad bar style。。。所以入到來,都非常驚喜。再睇menu,全部都係好green既食物。最重要係,我個朋友佢來到呢到終於有嘢食到啦!(外面雖然都有好多睇落全素既菜餚,但對戒五辛既人來講,其實都未必食到,烹調過程中可能落佐蒜之類)而呢間餐廳最好既地方就係你可以選擇落定唔落蒜!睇佐一輪menu,最後決定食白松露扁意粉,跟餐會送沙律同湯,之後再叫一份黑松露薯條,其實都足夠飽主菜,既係扁意粉,乾身冇汁,但唔代表冇味!佢比較似炒粉,有少少日式既感覺。配上蘑菇餐湯,好creamy,蘑菇味好出。沙律都好新鮮黑松露薯條,薯角炸得非常脆,表面乾身冇油,點上黑松露醬,齒頰留香。希望大家都可以green living,來呢間餐廳體驗一下!
原來素食並唔係我原本想像得咁簡單!

白松露野菌扁意粉

餐湯(蘑菇湯)
配上蘑菇餐湯,好creamy,蘑菇味好出。

沙律

沙律都好新鮮

黑松露薯條

2018-08-20
10 分鐘 (堂食)
白松露野菌扁意粉
餐湯(蘑菇湯)
沙律
黑松露薯條
  • 白松露野菌扁意粉,黑松露薯條
對於一眾嘅食肉獸黎講 要食一餐素食都好唔情願 但估唔到我能夠從呢間素食意大利餐廳搵到驚喜<<精選前菜 - 田園沙律>>整體唔算十分特別 加咗d麥片點綴 增加咬口 味道以酸味為主 相當醒胃<<是日餐湯 - 磨菇湯>>一上枱已經聞到濃濃嘅磨菇香口感順滑 味道濃稠 而且用料十足,加埋香脆嘅牛油法包 絕對係perfect! <<主菜 - 黑松露忌廉芝士手工意大利麵>>黑松露嘅味道非常濃郁而且好creamy 味道仲非常惹味意大利麵係用上手工扭繩意粉 口感非常煙韌 煙韌到個口𡁻到有d攰Set lunch會配埋餐飲 我選擇左凍檸茶 可惜茶底冇乜茶香味 感覺有點美中不足整體味道唔錯 對於本身唔太喜歡素食嘅我 呢度嘅菜式都能令我享受素食之美 絕對值得嘗試

<<精選前菜 - 田園沙律>>

<<是日餐湯 - 磨菇湯>>
一上枱已經聞到濃濃嘅磨菇香

<<主菜 - 黑松露忌廉芝士手工意大利麵>>
黑松露嘅味道非常濃郁而且好creamy 味道仲非常惹味

2018-08-25 212 瀏覽
朋友約食lunch,如果唔介意食素,我會推介mirror & vegan.店舖size 唔大,但係我最愛小店,除左 store 嘅concept 好有意思 ,食物質素!之前試過晚歺,今次食lunch, 一様ok! 红洒燴野菜- 我最喜欢这个, 好好味,材料好simple,個Sauce 唔會太濃,但係好香~黑松露意粉- 朋友話好rich taste. 好味但唔可以成日食,會肥C黑松露薯條,好味到震,真係減緊肥都忍唔住食左Btw, 佢地coffee 係用豆奶冲嘅,會淡小小.ok ge.

!
之前試過晚歺,今次食lunch, 一様ok!

红洒燴野菜-

黑松露薯條,好味到震
,真係減緊肥都忍唔住食左

红洒燴野菜
2018-08-25
午餐
2018-08-25 186 瀏覽
就係對上呢個星期一,我哋公司帶咗我哋去食team lunch因為我哋又有素食者嘅關係,我哋今次去咗呢一間餐廳度食西餐素食呢一間餐廳非常細心,我上一次講到,原來素食都有分好多種,其中一種素食者係需要戒五辛而佢呢一間餐廳嘅餐牌,就會好細心咁話埋俾你聽佢邊一樣食物係會有蒜頭等等。而我就嗌左一個煙燻車打芝士手工意粉,佢嘅味道非常濃郁,如果唔係鍾意食芝士嘅,應該會頂唔順哈哈哈而我地亦都屈咗我哋嘅老細,請我哋食黑松露薯條個薯條炸得非常脆 落左少少鹽加埋個黑松露醬,簡直一流呀!正
而我地亦都屈咗我哋嘅老細,請我哋食黑松露薯條
個薯條炸得非常脆 落左少少鹽
加埋個黑松露醬,簡直一流呀!
2018-08-20