2015-07-22 1723 瀏覽
只是叫5款壽司外賣,其中2樣是手卷,另外是鰻魚,油甘魚,蟹籽軍艦。晚上十時後非繁忙時間,要等近三十分鐘!等待其間有客人walk in ,我等咗咁耐,諗住入去望望,竟然發覺果對客人可以全枱食物( 這店不是迴轉,冇可能即取即有)!其後,終於食物包好來到,我馬上睇睇2件手卷,果然紫菜已經 ' 淋 '曬( 雖然返到屋企都很大機會會有此情況,但正常客人冇可能接受你交貨給我時便已是這樣)!我(勇敢地)要求他們把紫菜換過,他們也十分樂意(希望冇加料 ><)。本來好期待帶呢間食店的外賣回家,但他們的管理質素令我不會再光顧了!( 仲係咪吳彥祖有份㗎?)( 但要補充,店員每位全程都很有禮貌)
只是叫5款壽司外賣,其中2樣是手卷,
另外是鰻魚,油甘魚,蟹籽軍艦。

晚上十時後非繁忙時間,
要等近三十分鐘!
等待其間有客人walk in ,
我等咗咁耐,諗住入去望望,
其後,終於食物包好來到,
我(勇敢地)要求他們把紫菜換過,
他們也十分樂意(希望冇加料 ><)。

本來好期待帶呢間食店的外賣回家,
但他們的管理質素令我不會再光顧了!

( 仲係咪吳彥祖有份㗎?)
( 但要補充,店員每位全程都很有禮貌)
2015-07-21
30 分鐘 (外賣自取)
2015-06-12 2568 瀏覽
相約友人嚟到Monster Sushi午餐,好好彩地早咗少少嚟,完全唔需要等位,但大約1點就開始多人啦! 所以座位偏窄,不過尚算坐得舒服。我幾鐘意呢度餐廳的佈置,掛上一個個金色的吊燈波波,好唯美 一場嚟到當然要試試刺身同壽司,我們分別點咗個「北海道寶船丼」及「刺身定食」,每個SET都送前菜沙律、蒸蛋及麵豉湯。前菜沙律、蒸蛋及熟油金魚腩排列得好整齊,沙律好新鮮,用醬油整,中間的蒸蛋質感好滑身,不過食食下覺得有D水,食咗少少右手邊的食物,至問問侍應最右手邊係乜嚟,原來係熟油甘魚,肉身不太鞋,醬汁帶點醋酸。刺身定食附送白飯,雖然大部份刺身同北海道寶船丼相似,但分別在呢個多咗油甘魚,八爪魚同吞拿魚碎卷。整體刺身都好新鮮,三文魚肥美甘香,而八爪魚亦好爽口,其中最好食係帶子,肉質厚身,啖啖肉,又滑一滑,食得出好鮮味。北海道寶船丼價錢貴少少,但有我最中意的鰻魚同三文魚籽。三文魚籽帶點軟身,一咬落去,魚籽汁湧出嚟,好好味。而炭烤的鰻魚好香,用嚟送飯最啱。順帶一提,船丼內有蟹膏,一D都唔腥。今次係首次嚟呢到食午餐,食物味道及環境不錯,有待下次再戰!
我幾鐘意呢度餐廳的佈置,掛上一個個金色的吊燈波波,好唯美

一場嚟到當然要試試刺身壽司,我們分別點咗個「北海道寶船丼」及「刺身定食」,每個SET都送前菜沙律、蒸蛋及麵豉湯。
前菜
刺身定食
北海道寶船丼

今次係首次嚟呢到食午餐,食物味道及環境不錯,有待下次再戰!
2015-06-10
刺身定食
北海道寶船丼
Monster Sushi 開業多年,一次也沒有來過;想起早前適逢其會,在旺角約朋友吃飯,當時時間尚早,也沒有很多人,就來光顧了。整間餐廳唯一可取之處,就是裝修甚為高級;但除了裝修之外,無論是食物質素,以及招呼,都是最差。很少會給一個劣評一間餐廳。我常說,做人,過得到人,過得到自己就算了;人生本應就是如此,如果給一間餐廳劣評,那對該餐廳必然會有影響,所以偶有吃到未及水準的餐廳,也就自己知道就可以了。不過這間 Monster Sushi,其食物質素之差,服務態度之惡劣,絕對值得我特意花點時間寫一點東西,跟大家分享。先說食物,這裏的食物,是我吃過最差的一間;photo can tell,大家可以自己看。你可以想像得到,以比元氣貴 50% 的價錢,但吃到比爭鮮 HKD3.00 一件壽司還差的食物,其反差之大,讓人感覺很不爽。飯是暖的,吃到會打冷震,這只是壽司的基本要求;這些都不是要米芝蓮三星級廚司才做得到的事情,稍為留意一下就可以了,不過他們沒有留意。魚生很不新鮮,我想是 marginal 變過期那種,不是很臭,但也不容易入口,有怪味,只會知道,去了一次,必定不會再來。再來是觀察身邊的顧客。

再來是觀察身邊的顧客。這裏的顧客九成都是年青人,可能他們和明將壽司 bench mark 也不一定;如果是這樣,那可以想像這裏是「明將的高級版」,食物質素不相上下,但價錢貴三倍,而買了環境。

服務並不是惡言相向那種,而是員工的心;這裏的員工,全部都是沒精打采的,而且他們相互之間也沒有很多互動,絕對看不到年青人那股幹勁及熱誠。

我要求的,並不是五星級酒店質素,善解人意的招呼,只要是正常對答即可。

不過侍應生對自家生產的食物質素的認識及認同感,我想是還有不足。

用膳其間,有一位侍應生走過來介紹他們的即日魚生,讓我體會到做人,運氣的道理。

他說:「我們有即日魚生,可以叫一個拼盤,每款有三件,價錢是 HKD145.00。」

然後他靜默起來。

同一時間,我也靜默起來,我看他如何再說下去。

你想一想,你介紹即日時令刺身,你會說甚麼?甚麼是最基本的東西?

即如你遇到一位電話銷售員,他不停告訴你產品價錢,產品數量,你會買嗎?

最少也要了解他想賣的是甚麼吧。

介紹刺身,連是甚麼刺身也沒有說,那顧客會落單嗎?

你去餐廳,餐廳經理走過來跟你說:「要一碟今天推介的菜式吧,HKD100.00 一碟」然後你會說:「好呀,我也想吃,給我一碟吧」這樣嗎?

他靜默了足足有十秒之久,我才問他:「你想介紹的是甚麼刺身?」

他呆了半秒,也不知道想介紹甚麼,從口袋裏拿了一張紙出來,告訴我:「我也不知道,你自己看吧,不過字寫得很潦草。」

這些不是邏輯,這只是常識而已;我常說,做人,要好運,並不需要很强的邏輯,只需要按照常識去做,你可以解決你日常生活九成以上的問題。

他明顯沒有心去記那五款刺身的名字。我在想:「你是這裏的服務員嗎?」

而且他明顯要在每晚都要到每枱推介當天的刺身,那這樣的動作他重複了無數次,難道無數次他都只說價錢,件數,而等待客人問他是甚麼刺身,然後他趕忙說沒有記住,然後拿那張紙出來,再告訴客人「你自己看,不過字很潦草」這樣嗎?

即使我當他很蠢,他當晚被問過一次之後,第二次總會記住,又或者拿張紙再寫過一些清楚一點的字吧?

這只是常識,也不是火箭理論,只是日常的本能反應而已。

能夠有這些動作,我已經可以解碼,他的一生,必然糟糕透頂。

好好想想這點,對你日後做人,對事都會有莫大的用處。錯,只需要一次便可以,稍有常識,必然可以更正過來;一錯再錯,只是一個字:「懶」。

一心專注强烈建議你不要來這間餐廳,一次也不能。

2015-03-31
2015-03-26 2573 瀏覽
之前都食過幾次..中價黎講質素真係唔錯..所以想食好d既壽司/刺身都會諗呢間今次例牌食珍寶帆立貝..每次黎都起碼食2件...口感一流,,而且好甜今次仲叫左好多未試過既壽司,海膽都ok,,唔會苦但杯野飲就差d, 下次唔會叫野飲!服務態度不過不失啦, 兩個人食每人近$300總結黎講monster值得一食!

今次仲叫左好多未試過既壽司,海膽都ok,,唔會苦
但杯野飲就差d, 下次唔會叫野飲!

服務態度不過不失啦, 兩個人食每人近$300

總結黎講monster值得一食!
30 分鐘 (堂食)
  • 珍寶帆立貝
2015-02-17 2283 瀏覽
經旺角地鐵站總有佢d相好似好吸引,又見朋友食過(冇評論)但以為都唔錯,當日10點到達不用等位,之前經過總係排到好長龍,連望入去都有點困難,總係有點神秘感,難得今日入去唔使等位,入面唔係想像中咁大,壽司款式差不多,叫左一些薄餅同熟點,其實都唔錯,反而壽司方面冇我預期中的出色,最記得叫左個咖哩魷魚壽司,冇咖哩味,完全唔知咖哩喺邊,問侍應就話外面有小許咖哩粉,但點都食唔到(因好想食咖哩味),唯有再同侍應講,佢話再整過,我地話換別的佢堅持要換,話好難退,再整出嚟咪一樣冇咖哩味,我地唯有cancel,之後我地開始受苦了,叫又唔理(侍應),經過又唔扮忙,唉~好想鬧佢,不過算,最多以後唔嚟了~
$240 (宵夜)
2015-01-23 2568 瀏覽
六時多到達,雖然要排隊,幸好人還不是很多,等了大概15分鐘就進去了,壽司超級好吃,特別是哥斯拉卷,味道豐富,沙律亦很新鮮,牛舌味道亦濃郁,肉感十足,還有,三文魚很新鮮,切得也夠厚,一邊看廚師做壽司一邊吃,很享受​​的呢,上一個我們吃一個!不過服務還是很好的,很熱情的呢,以後有機會一定會再來吃!
,沙律亦很新鮮,牛舌味道亦濃郁,肉感十足
,還有,三文魚很新鮮,切得也夠厚,一邊看廚師壽司一邊吃,很享受​​的呢
2015-01-20
15 分鐘 (堂食)
2015-01-13 2618 瀏覽
This is what we had that night:1. sweet potato tempura - the outside layer was so hard coz they reheated it using oven; not freshly fried2. salmon roe suhi - tasted like salty sticky rubber3. california roll - easiest roll to make on earth; sadly the condiment was so little; we only tasted cold rubber-like rice; no texture no nothing4. seaweed soup - warm not hot; served with couple pieces of really hard seaweed5. hamachi sashimi - the meat didn't look fresh as they were not transparent and look

5. hamachi sashimi - the meat didn't look fresh as they were not transparent and looked dark
6. bbq salmon fin - how hard could this be right?  but no flavour and the fish is thoroughly cooked
7. crab roe cucumber salad - even a kid can make this - but sadly the salad was so watery and the dressing was done poorly; not enough mayannoise hence it looked like soup salad

When the restaurant AM (JxM) came with the bill, we expressed to him that their food quality was really bad and need improvement.  JxM replied "no one ever complained about our food quality".

Dear JXM, please do due diligence and see how many "crying" faces the restaurant got.

We will never visit this restauarant again.
2015-01-10
20 分鐘 (堂食)
2015-01-09 2249 瀏覽
Dear restaurant owner aka Mr D WooThis is what we experienced tonight:Crab roe salad: no dressing, watery qualityFried sweet potatoes: non fresh;they reheated the fried veget in the oven..hence the texture was hardHot Seaweed soup: COLDSalmon roe sushi: tasted like salty rubber California roll: easiest dish to do but they looked and tastes like rubberHamachi: why were they dark meat? Not fresh!Grilled salmon fins: okay but no favour, no tasteAnd when we expressed our concerns to your AM "Jxm", h
Hot Seaweed soup: COLD

And when we expressed our concerns to your AM "Jxm", he said "no one ever complained about our food quality before" giving his customers stone face and walked away. Well, dear "Jxm" how about do some due diligence and read the open rice.

Dear restaurant owner, hope u would do something to improve quality and service; coz monster in MK really sucks. It's sad.
2015-01-09
2015-01-06 1826 瀏覽
早兩日去咗呢間朗豪坊嘅monster sushi. 叫咗鰻魚玉子, 呢個好好味道. 好多地方嘅玉子燒都一般般, 呢間嘅選擇又比較多咗,中間有鰻魚,連埋d鰻魚蒲汁好match. 又軟身又有少少甜.  另外海膽好新鮮都好足料. 反而三文魚壽司就顯得一般.三文魚比起以前稍微薄咗. 個人另外推薦scallop, 同三文魚腩刺身. 三文魚腩刺身水準有保證肥瘦啱曬,每次食都覺得幾好. 鰻魚壽司一般, 不過好大塊. 鐘意食手卷嘅朋友都可以試下佢嘅軟殼蟹手卷,配埋佢既青瓜同醬汁. 總體黎講質素都可以保證, 不過夜食時段唔知會唔會都ok呢
2014-12-22
35 分鐘 (堂食)
  • 鰻魚玉子
  • 海膽壽司
  • 帆立貝壽司
2014-11-10 2497 瀏覽
晚上九點半入場。食物好新鮮,一點兒都不差!餐廳設計沒有太花巧,回轉壽司的位置上面最搶眼。很推介他的哥斯拉壽司及三文魚芒果腐皮壽司,前者口感in un, 外皮很香脆非常特別,後者芒果的味道很特出,但絕不會奇怪,而且腐皮很甜,很合我口味!
晚上九點半入場。
食物好新鮮,一點兒都不差!
餐廳設計沒有太花巧,回轉壽司的位置上面最搶眼。
優惠券
  • 哥斯拉卷
2014-10-23 2403 瀏覽
因為知道今日會比較夜食飯,朋友提議食呢間日本野,因為有coupon的話9:30pm後入座每$250就減$100,感覺上都算幾抵,所以就決定食佢啦。左約9點去到未夠鐘入座就係門口等左陣,門口既staff都算有禮貌,問我地係咪有coupon,又請我地等一陣咁。有位入到去,見到d staff都係咁做做做,杯茶未飲過已經幫我地fill茶,其實服務態度唔錯,又未遇到一d會黑面既staff。好啦講番食物方面,有必叫既三文魚刺身、花之戀同芒果花之戀(因為太肚餓未有影相 )。三文魚刺身同花之戀keep住都係凍既,肥美,唔錯!而芒果花之戀,配搭唔錯,芒果唔會酸,可以一試。仲有牛油炒雜菇,份量幾多,有牛油味,唔似其他放題鋪是但炒完但冇味既好。最後last order叫左呢個哥斯拉卷,佢外層係似小小酥咁既口感,食落幾特別幾得意。係門口等個陣睇menu,見到價錢都比較貴,但用左coupon之後,兩個人食total都係3百幾蚊,仲食到好飽,質素比放提高,價錢幾抵。

哥斯拉卷

2014-10-23
25 分鐘 (堂食)
$170 (宵夜)
優惠券
  • 哥斯拉卷,三文魚刺身
2014-10-12 1857 瀏覽
朋友先來拿到位子 因此也不知道實際排了多久這次評論可以少說一些 因為問題太一致又致命同類食物死於同一狀態壽司做工很差 非常容易散 而且飯是暖的面頭刺身還不到暖 但已經完全沒冷感點了蟹籽沙律 但忘記拍照反正問題還是一樣 不!夠!冷!硬要說點別的就是蟹籽沙律加入芒果不太配不過這是個人口味 搞不好別人覺得多了個配料更划算就連啤酒也是不夠冷 來了不久已朝暖的方向發展都不用多說味道了味道再好的啤酒壽司 如果連冷這一點基本要求都做不到味道再好也不會發揮出來!燒物太咸雖說是鹽燒 但也用不着食物被咸味霸佔吧鹽燒的精粹就是保留食材原味不是只保留咸味!炸雞軟骨無趣也無脆質感像是炸後放久了 油脂凝固起來使表皮變厚又軟掉完全不酥脆 口感非常差這一頓第一口吃的是這個甜蛋挑不出什麼問題 但頂多只是還可以想不到它已經成為整頓飯最好吃的.........最後這款屬於Monster創作壽司系列 簡直是代表作鵝肝芝士軟殼蟹卷價值$45 比兩個麥記$21套餐還要貴它能讓你一次過體驗他們所有問題 就這點已經值回票價!軟殼蟹跟雞軟骨的問題一樣 完全不酥脆飯跟其他壽司一樣又暖又散 筷子下去就散掉 吃得狼狽紫菜碎被水氣沾濕 差點以
朋友先來拿到位子 因此也不知道實際排了多久
這次評論可以少說一些 因為問題太一致又致命
同類食物死於同一狀態
壽司做工很差 非常容易散 而且飯是暖的
面頭刺身還不到暖 但已經完全沒冷感
點了蟹籽沙律 但忘記拍照
反正問題還是一樣 不!夠!冷!
硬要說點別的就是蟹籽沙律加入芒果不太配
不過這是個人口味 搞不好別人覺得多了個配料更划算
就連啤酒也是不夠冷 來了不久已朝暖的方向發展
都不用多說味道了
味道再好的啤酒壽司 如果連冷這一點基本要求都做不到
味道再好也不會發揮出來!
燒物太咸
雖說是鹽燒 但也用不着食物被咸味霸佔吧
鹽燒的精粹就是保留食材原味
不是只保留咸味!
炸雞軟骨無趣也無脆
質感像是炸後放久了 油脂凝固起來使表皮變厚又軟掉
完全不酥脆 口感非常差
這一頓第一口吃的是這個甜蛋
挑不出什麼問題 但頂多只是還可以
想不到它已經成為整頓飯最好吃的.........
最後這款屬於Monster創作壽司系列 簡直是代表作
鵝肝芝士軟殼蟹卷價值$45 比兩個麥記$21套餐還要貴
它能讓你一次過體驗他們所有問題 就這點已經值回票價!
軟殼蟹跟雞軟骨的問題一樣 完全不酥脆

每次路過此店必然看見食客聚在門外排隊
即使送上禮券 也絕對吸引不了我出現在這條人龍之中
2014-09-19
2014-10-04 1521 瀏覽
之前生日,但一路未約到中學好朋友食飯,今次終於約到,由朋友請! 因為係旺角諗左好耐都諗唔到食咩好,所以就想去朝聖一下,睇下點解monster sushi晚晚都排晒長籠~我同朋友一行四人,等左半個鐘左右先坐到入去。因為係朋友請既關係,所以冇睇價錢就亂嗌喇!諗住咩都試下,點知。。。 可能係我期望太高,所以覺得D壽司全部都好一般咋。。有D甚至腥腥地,失望!令人失望的和牛壽司,食落冇乜味,咬左幾啖就直接吞了。 總括黎講,壽司唔吸引的原因,係飯的醋味太大,甚至食落係熱熱地,有仲有魚生本身根本唔夠新鮮,有D望落去食澤已經唔夠,而且魚生食落好似係室內放了好一段時間,入口的溫度同飯一樣係太暖!FAIL!!!不過唯一可以一讚的係佢D野飲,雖然可能只係糖水加一堆冰,但係飲落又幾好飲,係唔知點解黑加輪子味同藍莓味好似一樣味咁,不過唔緊要啦,好飲就ok!雖然D野唔係幾好食,但個卡位又坐得幾舒服,同朋友傾左好耐,臨埋單check單既時候發現仲有個玉子壽司未上(黎D咁貴既地方嗌玉子壽司都有既,諗起都有小小後悔LOL),於是就同個waiter講啦,點知佢check完之後過黎話應該上左架喇喎,但我地真係冇食過,於是

我同朋友一行四人,等左半個鐘左右先坐到入去。

令人失望的和牛壽司,食落冇乜味,咬左幾啖就直接吞了。

雖然D野唔係幾好食,但個卡位又坐得幾舒服,同朋友傾左好耐,臨埋單check單既時候發現仲有個玉子壽司未上(黎D咁貴既地方嗌玉子壽司都有既,諗起都有小小後悔LOL),於是就同個waiter講啦,點知佢check完之後過黎話應該上左架喇喎,但我地真係冇食過,於是就叫佢再check下單。

點知就黎左個經理,又係話真係上左,仲指住張枱話「我頭先放左係呢個位架喎」,咁我地緊係堅持啦,因為真係冇上過,最後佢就話唔緊要啦我再上多次啦,但佢個眼神依然係好懷疑咁。

Anyway, 玉子壽司的味道冇咩特別,蛋味唔特出,感覺應該係overcooked,不夠滑,食落亦唔覺得有蛋汁,好乾,加上好似唔係好夠味!

本身已經覺得D野唔係特別好食,服務態度亦都非常惡劣!!又貴,我諗應該冇下次架喇!
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2014-09-23 1254 瀏覽
第一次去食,因為印左優惠卷所以去試試。我覺得好好食呀!刺身好食,例如三文魚,牡丹蝦好大隻,正呀!甜蝦都比出面的大隻。我都叫左幾款小食:蒜香牛舌  -一般大板風香蔥薄餅-👍👍👍冷鳥冬-ok la洋風縞鰺魚刺身配和風柚子沙律-好開胃好正三文魚燒-好味如果係兩個人去食,千萬吾好叫太多熟食,因為個份量都幾多下,飽死我啦🙈🎉🎉將會再去光顧!
2014-09-16
現金券
京風紫蘇北海道真蠔 $48
大板風香蔥薄餅
燒三文魚
三文魚、三文魚魚腩、甜蝦、牡丹蝦等等
  • 京風紫蘇北海道真蠔
  • 牡丹蝦
  • 洋風縞鰺魚刺身配和風柚子沙律
  • 三文魚魚腩
  • 三文魚
2014-08-07 2034 瀏覽
去唔到MELO CAFE 已派哂籌...所以入左哩度..D座位有D奇怪,要對座但又唔係分台,坐人隔離真係有D奇怪..三文魚壽司+帆立貝三文魚壽司, 好味, 好鮮  係高水準既壽司冷稻庭烏冬配芝麻醬本身唔鐘意食烏冬既我竟然覺得OK,,因為D芝麻醬同烏冬好MATCH,,有D脆脆既碎撈埋入去更有口感,,哩個真係最令我驚喜忌廉芝士三文魚軍艦好濃芝士,,最LIKE~~芝士海老玉子燒就覺得麻麻地,,,玉子太飽肚,,XD 不過D醬汁都幾香哥斯拉卷...係MONSTER自己出既..好特別..脆卜卜, 熱辣辣... 其實唔知入面有D咩..我估係有鰻魚..蟹柳..芝士..又甜甜地咁..其實今次我第一次食MONSTER,, 相比起其他SUSHI店...哩間水準真係幾高,,又唔算太貴...所以值得再來
去唔到MELO CAFE
已派哂籌...所以入左哩度..
三文魚壽司+帆立貝三文魚壽司, 好味, 好鮮
 係高水準既壽司
冷稻庭烏冬配芝麻醬
忌廉芝士三文魚軍艦
好濃芝士,,最LIKE~~
芝士海老玉子燒
就覺得麻麻地,,,玉子太飽肚,,XD 不過D醬汁都幾香
2014-07-27