久仰大名🍕🥓終於食到社交平台大熱同好多股友都話好食嘅Mother of Pizzas!星期日中午去,大排長龍!暴曬陽光之下,等左大約20分鐘,強烈建議中午時分去,記住帶埋把遮去排🤣叫咗1個薄餅(超級撒雅人肉腸mix椰香夏威夷人)同1個意粉(Carbonara)比較有人氣嘅超級撒亞人肉腸,顧名思義就係成個薄餅都係超多辣肉腸,啱晒食肉獸,佢上面有一啲蒜蓉醬同羅勒,幾好味,不過就略嫌鹹咗啲🥺🥺呢款係偏向重口味!所以另一款我哋就叫咗椰香夏威夷人,上面有比較清甜同酸味味嘅菠蘿條,可以中和返食咗咁多肉嘅重口味😆不過佢Menu上就話有椰絲,我哋就食唔到/見唔到有椰絲😅😅唔知係咪放咗喺個餅底入邊定係點樣?哈哈🤣呢款就比較清新啲,個人覺得呢隻好食😚叫咗個Carbonara,意粉就不過不失,普通!要注意,薄餅上菜嘅速度都幾慢,兩個人食晒成碟意粉,都等咗好耐,個薄餅都未嚟🥲如果想一邊食意粉再一邊食薄餅嘅話,建議意粉可以遲啲先落單!Pizza整體係好食嘅,值得一試,啲料都好豐富!但係薄餅底好濕好淋,好似食緊漿糊咁,呢度有少少扣分😭但係如果要排咁耐隊先有得食,就未必會再去啦🙈🙈—————————————————

叫咗個Carbonara,意粉就不過不失,普通!

—————————————————————

Mother of Pizzas (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道13-19號地舖
2021-11-07
20 分鐘 (堂食)
🧄𝔊𝔞𝔯𝔩𝔦𝔠 ℭ𝔥𝔢𝔢𝔰𝔢 𝔅𝔯𝔢𝔞𝔡 $148Already could smell the very rich flavor of garlic once it’s served, crispy outside and really soft dough inside, so Jeng, the best pizza ever tried 🤩🧀 ℭ𝔯𝔞𝔷𝔶 ℭ𝔥𝔢𝔢𝔰𝔢 $228Several types of cheese matched together, seems like tasting a cheese symphony, but a bit salty to me (very suitable for people who love tense favor😋)🍄 𝔗𝔯𝔦𝔭𝔩𝔢 𝔐𝔲𝔰𝔥𝔯𝔬𝔬𝔪 $158I think it should be called cheesy mushroom pasta coz it’s really very cheesy 🧀 similar with the one I tried in the Cheesecake factory

🧄𝔊𝔞𝔯𝔩𝔦𝔠 ℭ𝔥𝔢𝔢𝔰𝔢 𝔅𝔯𝔢𝔞𝔡 $148

🧀 ℭ𝔯𝔞𝔷𝔶 ℭ𝔥𝔢𝔢𝔰𝔢 $228

🍄 𝔗𝔯𝔦𝔭𝔩𝔢 𝔐𝔲𝔰𝔥𝔯𝔬𝔬𝔪 $158

💬 finally tried this famous restaurant, no need to queue (coz I go there a bit early, around 1830), moody environment, very full and satisfied 😌

#musttry 🌕

🥘 #anson_foodie_restaurant
Mother of Pizzas
📍G/F, 13-19 Leighton Road, Causeway Bay
  • Mama’s Garlic Cheese Bread
  • 香蒜芝士焗麵包
2021-11-03 275 瀏覽
供應即叫即製的薄餅,使用Caputo 00麵粉全人手製作,薄餅更可選擇雙拼口味。裝修以黑色為主調,光量偏暗。My Parma 我的帕爾馬 💰228 (13” half)🔸大量Parma Ham加大量火箭菜底,食落口味偏淡及清新𝙈𝙚𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝘾𝙖𝙫𝙚𝙢𝙖𝙣💰158(13’half )🔸肉的份量都幾多,有辣肉腸,生洋蔥等🔸食落口味偏重‼️每次路經都總會見到門口大排長龍,不過當日等了約10分鐘便能入座‼️入座後用餐時間75分鐘,Pizza即叫即焗,所以用餐時間相對較少‼️Pizza 可以選擇雙拼,方便顧客可以試到兩款口味

🔸大量Parma Ham加大量火箭菜底,食落口味偏淡及清新

𝙈𝙚𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝘾𝙖𝙫𝙚𝙢𝙖𝙣💰158(13’half )
🔸肉的份量都幾多,有辣肉腸,生洋蔥等
🔸食落口味偏重

‼️Pizza 可以選擇雙拼,方便顧客可以試到兩款口味
2021-10-30
10 分鐘 (堂食)
2021-10-30 311 瀏覽
I am a fan. When I crave, I come. One of the best pizzas in town. Perfect chewy crispy crust. Yet, it is all only about the pizzas. The rest, I wouldn’t really bother. If their pizzas score 8/10; their pastas would be a 2/10. Friendly service. We had:- Pepperoni Super Saiyan 13”, I would suggest to skip the garlic or request for them to be really light with it. It is way too overwhelming. Apart from that, all well and good;- Meatballs Spaghetti, hmmmm. It looks better than it tastes, and the loo
We had:
- Meatballs Spaghetti, hmmmm. It looks better than it tastes, and the looks is not exactly appealing, so decide yourself.

2021-10-24 377 瀏覽
香蒜芝士焗麵包🧀🍞芝士超級豐富!俾佢賣相吸引咗😍好啱一班人share,好開心嘅麵包🍞個包其實係Pizza底咁,不過芝士味唔係太出,比較鹹,一個人食兩塊都好夠😆💛Pizza做主食🍕🥳一半Queen Margherita 配一半My Parma🍕🍕Queen Margherita比較重蕃茄醬味,唔係太食到芝士味😆但薄薄地口感唔錯;My Parma的Pizza底本人比較鍾意,芝士味多少少,味道比較balance👍🏻想試意粉,但Pizza都好大份,食唔哂,建議多啲人一齊食好啲🍕😋!
香蒜芝士焗麵包🧀🍞

Pizza做主食🍕🥳
My Parma的Pizza底本人比較鍾意,
芝士味多少少,味道比較balance👍🏻

2021-10-23 338 瀏覽
確實好食的 意大利薄餅 pizza ,初看價錢稍貴,但以制作方法及品質計,食後覺得合理,Pizza的種類,有很多材料款式選擇,餅底尺寸分別有13” 和 18” 的選擇,我們 2人 選了一個 13 吋 ,Canadian 和 Crazy Cheese 配料,(可選揀一半一半味道),好彩沒有叫其他意粉,沙律,感覺真的非常飽,否則必然要拿回家。(餐廳內燈光暗黑,相片拍攝比較差。) 睇介紹 主要材料都是來自意大利,餅底更使用了意大利拿玻里師父百年御用教父級的 Caputo 的 00 麵粉,每一個麵糰都需要經過48小時的發酵,而且100% 全人手製作,所以每一個pizza都是心機之作。然後放進華氐800°F的高溫烤爐,約90秒再取出,烤出拿坡里 Pizza 的獨特豹紋,整個pizza中心濕潤外皮薄脆。沒有訂座服務,必須排隊等候,要有心理準備。
(餐廳內燈光暗黑,相片拍攝比較差。)
沒有訂座服務,必須排隊等候,要有心理準備。
2021-10-23
10 分鐘 (堂食)
2021-10-23 428 瀏覽
CWB#motherofpizza 🍕 銅鑼灣必食pizza推介唔好再停留淨係加芝心批嘅Pizzahut 試下唔同地區既pizza 🗣🔸My Parma 必食 配搭好fresh 岩哂Parmaholic🤣配沙律就會好咸 可能本身有落海鹽?🤔 但配pizza 反而ok🔸Mamma garlic cheese bread鍾意食芝士嘅朋友就一定唔好錯過啦 配搭埋蒜蓉香口野味🔸Summer of love 1967我同事就比較鍾意食埋my Parma 但係我自己就比較鍾意食1967 Pizza因為菠蘿好大粒 而且好鮮甜感覺就好新鮮 配搭豬肉粒就會感覺好Juice and fresh 一啲都唔會膩🌟評分:4/5 下次再嚟銅鑼灣我會encore🤣
CWB#motherofpizza 🍕

Summer  of  love  1967
  • Mama’s Garlic Cheese Bread
  • Summer of Love 1967
2021-10-14 303 瀏覽
Hello 大家好,又係我地Hkfunlife小編分享好餐廳既時間啦 今日想介紹人氣PIZZA店,呢間餐廳位於銅鑼灣禮頓道13-19號地舖,叫做Mother of Pizzas。我地大概7:00PM到達餐廳,門外已經排左一條小小既人龍,我地等左大概四個字到終於可以入去嚕。入到去餐廳音樂高漲,氣氛好好。埋到枱見到有齊備嘅餐具,擺設一致,十分整齊。坐低之後,店員提供餐牌,餐牌列出各式各樣既PIZZA,總有一款岩你口味。今次我地就揀左呢個Summer of Love Pizza,Pizza既麵團做到好鬆軟,而且材料好足,菠蘿好甜,會再ENCORE!

Summer of Love
2021-08-05
20 分鐘 (堂食)
Summer of Love
Pizza lover 必嚟嘅餐廳餐廳有多種選擇即叫即做嘅pizza 同意粉🍝今次嚟就試吓佢哋嘅Pizza😋叫咗一個𝐇𝐚𝐥𝐟 𝐧 𝐇𝐚𝐥𝐟 嘅13‘ pizza 揀咗要火箭兵團 同 我的帕爾 ($248): 4/5各有3大塊🍕🍕🍕🤩Pizza 賣相好靚好澎湃🍅火箭兵團上用San Marzano番茄為底醬上面佈滿大量新鮮嘅車厘茄, 蘑菇, 紅洋葱, 同火箭菜, 番茄味好出啱晒cherry tomatoes lover❣️加上鋪的芝士唔係太多, 味道好清新, 不會覺得好膩另外一款🥓我的帕爾都係用San Marzano番茄為底醬上面鋪嘅帕爾馬風乾火腿都俾得幾足料💓乾火腿嘅鹹味好出, 仲有啲水牛芝士,帕馬森乾酪芝士🧀同火箭菜整體配搭唔錯, 但係係一款偏鹹嘅pizza🤣兩款pizza 味道都唔錯可能crust 就手工做, 口感就有啲偏厚同韌要慢慢切同咬嚟食先食到😔所以一定要記得親熱食, 如果唔係放涼咗先食就會更加韌🙈🧄香蒜芝士焗麵包 ($118): 3.5/5一上抬就超香濃蒜味係好似pizza 禁嘅香蒜芝士焗麵包 🥯但口感比pizza 煙韌大約有12 片🤤入面有大量蒜頭粒同芝士, 超香蒜味好重口味

Pizza lover 必嚟嘅餐廳

各有3大塊🍕🍕🍕
🤩Pizza 賣相好靚好澎湃

🍅火箭兵團上用San Marzano番茄為底醬
啱晒cherry tomatoes lover❣️
加上鋪的芝士唔係太多, 味道好清新,
不會覺得好膩

另外一款🥓我的帕爾
都係用San Marzano番茄為底醬
上面鋪嘅帕爾馬風乾火腿都俾得幾足料💓
乾火腿嘅鹹味好出,
仲有啲水牛芝士,帕馬森乾酪芝士🧀同火箭菜
整體配搭唔錯, 但係係一款偏鹹嘅pizza🤣

兩款pizza 味道都唔錯
可能crust 就手工做, 口感就有啲偏厚同韌
要慢慢切同咬嚟食先食到😔
所以一定要記得親熱食,
如果唔係放涼咗先食就會更加韌🙈

🧄香蒜芝士焗麵包 ($118): 3.5/5
一上抬就超香濃蒜味
係好似pizza 禁嘅香蒜芝士焗麵包 🥯
但口感比pizza 煙韌
大約有12 片🤤
入面有大量蒜頭粒同芝士, 超香蒜味
好重口味🧄🧄🧀🧀
中間有配上San Marzano番茄醬🍅
俾你點黎食, 會冇禁膩
但係冇聽人哋講期望禁好食😋
😂下次未必會再叫,
因為食完真係成口都係蒜味🙊

但係整體來講係唔錯, 店員有善😚推介💓

📍 𝐌𝐨𝐭𝐡𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚𝐬 (銅鑼灣)
🐰: 3.8/5

#eatwithkeikei #sweetiedaily_cwb

2021-10-04 385 瀏覽
有幾次夜晚經過都好長龍,但夏天熱辣辣又唔想排隊🥵有次中午見只有一兩個人排緊隊就終於食到了😌一個Pizza可以揀兩個味道,一次過滿足兩個人嘅口味😆 我同男朋友share一個13”pizza就啱啱好,所以未有機會試好出名既Garlic Cheese Bread😅【Canadian】13” $228有水牛芝士、蕃茄、美式肉腸、大蘑菇、帕馬森乾酪芝士😍 好鍾意Pizza有炭火焗出嚟嘅味道,而且薄餅皮唔太厚,又唔會太乾,仲有少少煙韌🍕Pizza好足料,每一啖都咬到好多配料,好滿足😋【Summer of Love 1967】13” $228有水牛芝士、蕃茄、谷巴火腿、美式肉腸、新鮮菠蘿、辣椒Infused蜜糖🤩本身冇話特別鍾意Pizza有菠蘿🍍因為唔鍾意罐頭菠蘿嘅假甜,但係呢度用新鮮菠蘿而唔係罐頭,酸酸甜甜又多汁,越食越開胃🤤而且可以中和火腿同肉腸嘅鹹味,再加埋有少少辣嘅蜜糖,整體好夾好好味,會想再返嚟食😍

【Canadian】13” $228

【Summer of Love 1967】13” $228
2021-09-29 324 瀏覽
This is my second visit to mother of pizzas. Although we had made a reservation, the staff told us that the table is not ready, and we waited 15-30minutes. Its all good when we got in there. The pizza dough is soft and tender, and its full of toppings. We all enjoyed a lot!
2021-09-26 462 瀏覽
終於試到長期都排長龍嘅 Mother of Pizzas!星期五晚去我哋起碼等咗個半鐘因為冇得book🥺我哋試咗加拿大人($228/ 13”) 同超級撒亞人肉腸($228/ 13”)。我自己就鍾意食前者多啲,有好多磨菇都幾足料。呢度嘅pizza唔係薄批脆底,個批係比較厚身,食落都幾煙韌。後者我就覺得啲蕃茄味有啲太重有少少酸,加上個批有啲太燶,會食到有苦澀味。至於值唔值得等咁耐,我覺得可以食一次嘅,但佢就未至於係朋友所講嘅全香港最好食嘅Pizza。可能期望太大所以有啲失望😣
終於試到長期都排長龍嘅 Mother of Pizzas!
星期五晚去我哋起碼等咗個半鐘因為冇得book🥺
加拿大人
超級撒亞人肉腸
二訪 ᴍᴏᴛʜᴇʀ ᴏғ ᴘɪᴢᴢᴀ平日6時45分到店外已有約8-10人在排隊..今次目標是香蒜芝士焗麵包🧄 這蒜蓉包足足跟一個ᴘɪᴢᴢᴀ一樣大分割成12份 香濃蒜蓉加厚厚芝士味極誘人包身質感煙韌 我喜歡相比他家的ᴘɪᴢᴢᴀ我更愛這蒜蓉包呢 ꒰◍ᐡᐤᐡ◍꒱另外亦點了一份香菌派對意粉~ᴄʀᴇᴀᴍʏ意粉份量很多 也伴有滿滿的菇片 但略厭意粉不夠彈牙 但味道是不錯的因為只得兩個人 今次沒有點ᴘɪᴢᴢᴀ已經夠吃了⸜(* ॑꒳ ॑*)⸝吃飽飽 很滿足🤍
二訪 ᴍᴏᴛʜᴇʀ ᴏғ ᴘɪᴢᴢᴀ
平日6時45分到店外已有約8-10人在排隊..
今次目標是香蒜芝士焗麵包🧄
這蒜蓉包足足跟一個ᴘɪᴢᴢᴀ一樣大
分割成12份 香濃蒜蓉加厚厚芝士味極誘人
包身質感煙韌 我喜歡
相比他家的ᴘɪᴢᴢᴀ我更愛這蒜蓉包呢 ꒰◍ᐡᐤᐡ◍꒱

另外亦點了一份香菌派對意粉~
ᴄʀᴇᴀᴍʏ意粉份量很多 也伴有滿滿的菇片
但略厭意粉不夠彈牙 但味道是不錯的

因為只得兩個人
今次沒有點ᴘɪᴢᴢᴀ已經夠吃了⸜(* ॑꒳ ॑*)⸝
吃飽飽 很滿足🤍
2021-09-24 291 瀏覽
第二次拜訪Mother of Pizza ,早少少嚟排隊攞位,終於食到😋餐廳標榜以傳統拿玻里薄餅底製法crossover美式topping 🇮🇹 🍕🇺🇸 為咗唔冒犯依個非物質文化遺產🍕同朋友都無揀有菠蘿嘅topping🤪飲食記錄:🍕超級撒亞人肉腸薄餅 拼 火箭兵團薄餅喺依度可以half half pizza咁拼,同朋友2個人都可以試到2款味呀🤩我地揀咗半個爆多肉同半個vegan嘅pizza,取個平衡💁🏻‍♀️主打嘅拿玻里餅底係由全人搓/拉成,再用達華氏800°C高溫嘅火爐烤成,餅底唔算好薄但亦唔算好厚,食起嚟個餅底外面微脆(特別係邊邊),咬落中間少少軟又煙煙韌韌,口感幾好~餐廳另一主打:採用拿玻里火山區種植嘅蕃茄直接壓榨而成嘅蕃茄醬🍅就唔係好食得分別😅因為topping太豐富了~超級撒亞人肉腸薄餅嘅topping鋪滿密麻麻嘅美式肉腸(注:唔係意大利辣肉腸)唔知係咪心理作用,硬係覺得意大利辣肉腸口感好啲同辣啲🤣topping仲有好多好多芝士🧀水牛芝士同意大利牛奶芝士做到好靚拉絲效果☺️火箭兵團薄餅佈滿密麻麻嘅車厘茄、火箭菜同帕馬森乾酪芝士,食起嚟少少澩嫪,真係要用正宗食法摺起嚟食先搞得掂呀😅

飲食記錄:

🍕超級撒亞人肉腸薄餅 拼 火箭兵團薄餅

超級撒亞人肉腸薄餅

火箭兵團薄餅佈滿密麻麻嘅車厘茄、火箭菜同帕馬森乾酪芝士,食起嚟少少澩嫪,真係要用正宗食法摺起嚟食先搞得掂呀😅topping仲有我最鍾意嘅紫洋蔥🧅不過就沉咗底啦😅
火箭兵團薄餅

🥗粒粒鮮茄芝士沙律
粒粒鮮茄芝士沙律

又係大量嘅車厘茄呀😂今餐食車厘茄真係食到好飽好飽~頂頂白色嗰啲係意大利牛奶芝士同basil🥗伴碟嘅特濃意大利香醋唔會好酸帶少少甜~

P.S.餐廳晚市用餐時間限時75分鐘,有少少趕,但都fit唔分心食啲嘢就好去shopping🛍
2021-09-03
  • 超級撒亞人肉腸
2021-09-19 204 瀏覽
平時去食pizza,好多時候都好貴。Pizza Hut閑閑哋可能都要$200一個大批,用料都係普普通通,都係啲腸蘑菇咁。今次嚟到灣仔銅鑼灣一帶,試吓呢間人氣嘅Pizza舖頭,門口大排長龍,不過好彩我同朋友兩個人,啱啱好有位唔使等太耐。因為唔係太肚餓,只係叫左一個Pizza兩份食,見到隔離枱叫咗個大批,真係非常之大,就咁睇應該夠三四個大男人食。我哋就只係叫咗普通批,叫加拿大人同超級撒亞人。呢度兩溝Pizza係唔需要加錢,只係俾貴啲嗰個價錢就OK,所以都幾好。唔係太耐,就已經有得食,用料十足,Pizza皮烤到到好香脆,記得叫侍應拎少少橄欖油同黑醋,咁就更加食得出麵包嘅香。買單連埋+1,都係三舊水唔使。實在充分了解點解咁多人嚟排隊食。🤔
平時去食pizza,好多時候都好貴。