意大利白酒肉丸意粉:舖名叫pizza阿媽,但意粉都毫不輸蝕。好地道的意大利式整法:配菜唔會大堆頭又腸又扒,但醬汁精心餚製,白汁香濃之中沁出絲絲酒的醇香,意粉煙韌,肉丸又多,如果唔係舖名開宗明義賣pizza,單係意粉都足夠獨當一面。Summer of Love 1967:係,雖然我係叫咗對半pizza,但呢度先介紹畫面遠嗰一半,Summer of Love 1967,非常「離經叛道」的pizza,舉世皆知,意大利人最憎pizza加菠蘿,背後原因係佢哋認為pizza係正餐一類的食物,應該係鹹食,唔接受上面加甜水果。而呢個pizza,唔係加罐頭菠蘿咁簡單,係大搖大擺咁堆新鮮菠蘿!都唔止,你意大利佬話pizza係鹹食咩?佢個底就用辣椒蜜糖!就係呢個底醬,清甜到飲緊蜜糖水咁,居然同pizza全無遺和。由於味道,加埋唔怕畀黑手黨買凶的勇氣,我畀滿分。Crazy Cheese:嗱,講明先,我有bias,我芝士狂,芝士愈多愈興奮,呢塊pizza,熱溶芝士,差唔多,成cm厚都有。新鮮熱辣咁咬第一啖,如果你問我咩叫天堂的滋味,我會答你就係Crazy Cheese的第一啖。Canadian + My Par
意大利白酒肉丸意粉

Summer of Love 1967

Crazy Cheese
Canadian + My Parma
Canadian + My Parma:ummmmm......有好有唔好,比起上面介紹的兩款,個人覺得遜色不少,尤其Parma ham過鹹。
另外,如果挑骨的話,稍嫌佢哋批底稍為濕咗少少,不過瑕不掩瑜就是了。
2022-01-09
20 分鐘 (堂食)
意大利白酒肉丸意粉
Summer of Love 1967
Crazy Cheese
2022-01-13 156 瀏覽
🌲聖誕日,外賣,去朋友屋企開 party!  5:30pm,已見門外超長的人龍。侍應生預告要等45分鐘,OK,冇問題,行下街先。最後等咗1小時15分鐘……. 大時大節,可以接受吧。Pizza 分13” 及18”。可選 “雙拼” pizza,以價格高計算,勝在可一次過試兩款口味。一個13” pizza,3人分,我地飽到顛咗。😂款式沒有特別。我地最後揀咗ᴍʏ ᴘᴀʀᴍᴀ + ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ꜱᴜᴘᴇʀ ꜱᴀɪʏᴀɴ。路途中已聞到陣陣香味,加上等到好餓,大家都急不及待要食。🍕ᴍʏ ᴘᴀʀᴍᴀ ⭐⭐⭐⭐第一次見pizza 有咁多 parmaham 同火箭菜!!!  Parma ham 同火箭菜佈滿全個pizza,完全滿足每一個人。😋雖然價位比較高,但物超所值。唯獨餅底不脆,我超失望,這點我非常重視……😔🍕ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ꜱᴜᴘᴇʀ ꜱᴀɪʏᴀɴ ⭐⭐⭐朋友極度讚賞,pizza 勝在邊皮香脆,夠熱,味道偏鹹,我覺得冇咩驚喜……….💥總結 : Pizza 人手即製,料多,比一般店好食。不過,若果平日堂食都要等咁耐,我唔會等………

🍕ᴍʏ ᴘᴀʀᴍᴀ ⭐⭐⭐⭐
第一次見pizza 有咁多 parma

🍕ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ꜱᴜᴘᴇʀ ꜱᴀɪʏᴀɴ ⭐⭐⭐

2021-12-25
75 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
聖誕節
  • ᴍʏᴘᴀʀᴍᴀPizza
2022-01-11 284 瀏覽
呢間成日都有人排,覺得一定好好食啦,除非佢地味覺有問題。首先隻碟有水漬又有塵同有條毛,hygiene 麻麻地 叫左個雙拼pizza,餅皮係軟腍煙un,包皮邊又硬唔脆,睇翻先知原來呢隻係傳統pizza特有既texture。但傳統就唔一定係好食同岩香港人口味,我就prefer食脆pizza。一個pizza計埋加一兩百中又唔係好食,仲要限時75分鐘真係麻麻地,性價比好低。Pasta都係好普通,ikea質素,要排隊食又4舊幾水,不了。
呢間成日都有人排,覺得一定好好食啦,除非佢地味覺有問題。

首先隻碟有水漬又有塵同有條毛,hygiene 麻麻地

2022-01-10 321 瀏覽
因為疫情關係 ,就算四點半嚟食都好多人。過咗六點就冇得堂食啦。我哋叫咗最出名嘅蒜蓉包,好快就上枱。中間嘅蕃茄醬,唔係一般嘅茄汁,係真係蕃茄整出嚟嘅醬。蒜蓉好突出,嚟嘅時候已經聞到蒜蓉味。佢切咗蒜蓉細粒喺面,啲芝士都好重味。我哋覺得冇咁燶好食啲。麵粉比較多同厚,所以好快飽。

我哋叫咗最出名嘅蒜蓉包,好快就上枱。

garlic cheese bread

中間嘅蕃茄醬,唔係一般嘅茄汁,係真係蕃茄整出嚟嘅醬。
我哋覺得冇咁燶好食啲。
麵粉比較多同厚,所以好快飽。

garlic cheese bread
  • Mama’s Garlic Cheese Bread
2022-01-06 161 瀏覽
呢間假期食飯時段都係長期排隊今次冇食平時嘅Pizza就叫左個蒜蓉包 成個pizza咁樣既蒜蓉包一個人食三件都唔覺多因為佢真係好食另外意大利白酒肉醬意粉好好食超哂creamy 唔講你都唔覺得佢有酒味 入邊嘅肉醬再加芝士碎 加埋好好食好豐富
呢間假期食飯時段都係長期排隊

超哂creamy
唔講你都唔覺得佢有酒味
入邊嘅肉醬再加芝士碎 加埋好好食
好豐富
有13‘ 同18‘ 兩個size 揀,仲可以叫half-half試兩隻味😗第一次同一個聲稱最愛pizza 嘅朋友嚟,三條友膽粗粗咁叫咗個18‘ pizza 加芝士蒜茸包,出盡奶力都食唔晒,嘥錢又嘥嘢食🌚今次再訪,四個女仔知衰食少少好啦🌞老規矩講返個餅底先,有人話過佢係香港揾到最近似意大利嘅味道,肥西未去過🇮🇹食pizza 就不作評論~但同樣主打正宗嘅Neapolitan pizza,個人就認為motorino 嘅餅底好食得多,老母pizza 嘅餅底食落比較軟身同濕潤,冇乜咬口,第一次嚟食個時係有啲失望嘅😌👅Summer of love 1967 ($228)6.9/10朋友話好想食有菠蘿嘅pizza🍍 所以叫咗呢個有新鮮菠蘿、意大利肉腸、谷巴火腿嘅味,可能我地唔好彩,個日啲菠蘿微酸,肉腸幾辣但偏鹹,谷巴火腿香滑唔鞋(如果可以畀多啲就好了嗚嗚)芝士同番茄醬基本嘢,加埋chili infused honey吊一吊陣味,我會話係一個不過不失嘅pizza,冇咩驚喜😌👅My Parma($248)7.4/10嗰日好想食Parma ham 所以點名要呢嗰,火腿嘅份量無令肥西失望~加埋海量芝士,一放

👅My Parma($248)7.4/10
嗰日好想食Parma ham 所以點名要呢嗰,火腿嘅份量無令肥西失望~加埋海量芝士,一放入口就被佢嘅鹹香治癒咗,就算唔鐘意箭菜陣味都食到我lam lam 脷😋
個人覺得呢隻味好食啲🤙🏻

👅Mama’s Garlic Cheese Bread ($148) 8/10
肥西會話佢係我再返嚟食嘅唯一原因🙏🏼份量係估你唔到咁多,但一上枱都瞬間清咗大半。可能因為佢嘅pizza dough 係近似麵包鬆軟嘅口感,拍住半生熟嘅蒜茸同瘋狂拉絲芝士簡直係超過一百分🤩鍾意食蒜嘅朋友(例如肥西)一定會一試傾心,覺得膩嘅都可以點吓番茄醬,不過味道偏酸同淡,肥西就覺得乜都唔點最好食啦🤫

———————————————

呢間嘢個人認為係overrated 嘅,冇book位嘅話絕對唔值得花個幾鐘去排🌞而且佢哋用餐時間得75mins,如果想同朋友傾吓偈坐耐啲就唔建議啦~ 過去pizza project 食坐得仲舒服啲同平啲添😌(有機會再講呢間性價比爆登嘅pizza 鋪)

味道:7.2/10
環境:6.5/10
服務:7/10
性價比:7.5/10
60 分鐘 (堂食)
  • 香蒜芝士焗麵包
2022-01-01 203 瀏覽
This pizza place serves up “Neapolitan inspired pizza”, which consists of a Neapolitan pizza crust from a 48-hour rising dough, with the choices of a range of New York style toppings, all cooked in a 800F oven!! There’s always a queue outside the restaurant so we decided to get takeout instead: crazy cheese pizza 13” ($238)This is my absolute favorite! They used four different kinds of cheese, all baked to melted golden. The San marzano tomato paste were excellent in neutralizing the oiliness of

crazy cheese pizza 13” ($238)
This is my absolute favorite! They used four different kinds of cheese, all baked to melted golden. The San marzano tomato paste were excellent in neutralizing the oiliness of cheese!

Pepperoni super saiyan pizza 13” ($238)
Attracted by the funny name, there were indeed a generous amount of pepperonis on the crust! With Basil and garlic, the whole pizza was fragrant and savory, goes very well with the chewy crust that made the restaurant popular!
想試呢間mother of pizzas 🍕 好耐,今日我哋禮拜三夜晚18:45到,門口已經大排長龍! 最後等左成45分鐘先入度去🥺 (餓底千祈唔好餓先去排🤣) 呢度入座後起計75分鐘就要交枱,用餐時間短,而且Pizza即叫即焗,落完單都要等25分鐘pizza先送到! 環境裝修以黑色為主調,燈光偏暗,頗有情調。呢度主打每個pizza麵團都經過48小時發酵,100%全人手製作,用800度既火爐去焗! Pizza尺寸有13” 同18” 兩款,仲可以揀兩款口味各半,價格以價高個款黎計。.Pizza,我地就叫左13吋,兩款口味.📌超級撒亞人肉腸口味 $238Topping鋪滿美式肉腸,配料仲有水牛芝士、意大利San Marzano蕃茄、羅勒香草、意大利牛奶芝士同香蒜!肉腸份量多,但偏鹹! 而且蕃茄味有啲太酸! 可取既係麵包鬆軟,有好重麥味👍🏻.📌椰香夏威夷人 $238Pizza用左新鮮既菠蘿條🍍,食落清甜,可以中和返食咗咁多肉腸嘅咸味! 再配合水牛芝士、意大利San Marzano蕃茄、谷巴火腿、美式肉腸同椰絲(其實食唔到有椰絲),唔錯!味道上呢款會比較Balance! .📌香菌派對意粉 $1
Pizza,我地就叫左13吋,兩款口味

📌超級撒亞人肉腸口味 $238

📌椰香夏威夷人 $238

📌香菌派對意粉 $158

意粉比較粗身,口感偏硬! 食落好Creamy 黏口,好重芝士味,仲有好多菇片同黑胡椒粒,幾好食👍🏻
📌San Pellegrino Juice (Orange) $48

意大利有氣橙汁飲品: 含有20%橙汁
📌Aspall Apple Cider Raspberry $89/glass
alc: 5.5%

飲落果味濃郁,好Fruity,仲有兩片新鮮蘋果! 同意大利菜好夾,尤其係番茄! 好Refreshing👍🏻
總括嚟講,食物質素唔錯,但75分鐘用餐時間有啲趕!下次可以外賣!
=========================
食物:7.5/10
環境:7/10
抵食度:7/10
回頭度:7.5/10

2021-12-29
45 分鐘 (堂食)
2021-12-26 337 瀏覽
Both pizza's were salty and oily, the olive oil drizzled over the top waa cheap and flavourless, looking at tables around us every pizza was the same. doesn't deserve the name "mother of pizza's" and certainly not the line up and good praises you see online.
ᴍᴀᴍᴀ’ꜱ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ʙʀᴇᴀᴅ $14813” ʜᴀʟꜰ & ʜᴀʟꜰ $248//ᴍʏ ᴘᴀʀᴍᴀ | ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ꜱᴜᴘᴇʀ ꜱᴀɪʏᴀɴ//朋友介紹位於銅鑼灣即叫即整既Pizza店以全人手製作😍長期排長龍!今次都唔例外🙈店舖燈光偏暗 反而令到成個氛圍更加舒服🥰仲有個playlist好正❤️‍🔥ᴍᴀᴍᴀ’ꜱ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ʙʀᴇᴀᴅ/相對Pizza較厚身鬆軟( ´▽` )ノ面頭係滿滿既芝士 食落都幾重蒜香味 同芝士比例一半一半😋兩種味都好重 份量好啱同朋友開心share😆😆一定要趁熱食ꉂ(ˊᗜˋ*)。13” ʜᴀʟꜰ & ʜᴀʟꜰ :ᴍʏ ᴘᴀʀᴍᴀ | ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ꜱᴜᴘᴇʀ ꜱᴀɪʏᴀɴ/如果想試多啲唔同口味, 可以選擇雙拼ꉂ(ˊᗜˋ*)。有13”同18”揀!Pizza熱辣辣 一放低係枱已經傳嚟撲鼻既香🤤🤤Parma鋪滿晒係pizza面 份量好多 ᴍʏ ᴘᴀʀᴍᴀ 既鹹香味好出色 一直留住係口腔(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 芝士味比較重 一咬落口會係好重火箭菜既味 好少好少辣 之後啲Parma Ham 既味先開始出( ´▽` )ノpizza脆
13” ʜᴀʟꜰ & ʜᴀʟꜰ $248

13” ʜᴀʟꜰ & ʜᴀʟꜰ :
ᴍʏ ᴘᴀʀᴍᴀ | ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ꜱᴜᴘᴇʀ ꜱᴀɪʏᴀɴ/如果想試多啲唔同口味, 可以選擇雙拼ꉂ(ˊᗜˋ*)。有13”同18”揀!Pizza熱辣辣 一放低係枱已經傳嚟撲鼻既香🤤🤤Parma鋪滿晒係pizza面 份量好多 ᴍʏ ᴘᴀʀᴍᴀ 既鹹香味好出色 一直留住係口腔(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 芝士味比較重 一咬落口會係好重火箭菜既味 好少好少辣 之後啲Parma Ham 既味先開始出( ´▽` )ノpizza脆得嚟有咬口 唔係齋乾爭爭既脆😋

ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ꜱᴜᴘᴇʀ ꜱᴀɪʏᴀɴ/美式肉腸既配料相對再香啲( ´▽` )ノ以為食落會好乾 但配料下鋪滿晒醬汁 咬落口感好豐富同juicy🤤🤤美式肉腸既咸香味都幾出🤩

📍Ground Shop, 13-19 Leighton Road, Causeway Bay

🕦𝙼𝚘𝚗-𝚂𝚞𝚗: 𝟷𝟷:𝟹𝟶-𝟸𝟸:𝟶𝟶
2021-12-09
15 分鐘 (堂食)
2021-12-15 444 瀏覽
想食好耐既pizza😍今日終於可以去試下😋太多款可以選擇,都揀左好耐😂😂Canadian 加拿大人 13”$228用左2款芝士,食落超級香,超級濃烈😍個種芝士既咸香味真係令到人食慾大增👍👍Pizza底唔似一般食到既麵包底,有d似印度落餅既感覺,小小酥脆,仲要輕輕焗濃個邊,更加香口既感覺,完全大加分😋😋😋因為今次得2個人食,所以都唔敢叫太多野食😂🤣下次一定會再去試下其他款式既pizza😍同埋佢既意粉都好似好好食😍😍

Canadian 加拿大人 13”$228
加拿大人

加拿大人
有日同朋友好想食pizza所以就算見到有人龍都決定要排隊等位大概等咗半個鐘就入得喇!睇睇餐牌先每款睇落都好吸引Pizza一定係必點!當睇到可以點half half(即係一個pizza兩款口味) 同朋友都好開心啊最後點咗13"嘅Canadian同My Parma兩個口味另外仲點埋Sangaria Elixir(西班牙水果酒) 紅酒裡面有橙﹑菠蘿等等水果飲落比較偏甜帶少少酸跟住嚟嘅係粒粒鮮茄芝士沙律上面係鋪滿芝士粒同蕃茄仔而下面鋪滿沙律菜配上黑醋好開胃!然後意大利肉丸意粉都上檯喇意大利麵比較粗同有少少偏硬肉丸都幾好食但意粉醬汁唔算好多最期待嘅Pizza終於嚟喇!因為坐得比較遠所以pizza影落好似好細個Pizza唔係個款似餅乾嘅脆脆薄底係柔軟得嚟外面帶少少脆身嘅pizza底因為啱啱焗起所以好熱辣辣食完兩款之後我地一致都推薦Canadian!夾埋cheese、磨菇同埋蕃茄醬幾好食!反而My Parma就比較普通上面鋪滿一片片Parma ham所以食落比較鹹期待下次再嚟試下唔同口味嘅pizza!
有日同朋友好想食pizza
所以就算見到有人龍都決定要排隊等位
大概等咗半個鐘就入得喇!

睇睇餐牌先
每款睇落都好吸引
Pizza一定係必點!

當睇到可以點half half
(即係一個pizza兩款口味)
同朋友都好開心啊

最後點咗13"嘅Canadian同My Parma兩個口味
另外仲點埋Sangaria Elixir

(西班牙水果酒)

紅酒裡面有橙﹑菠蘿等等水果
飲落比較偏甜帶少少酸
跟住嚟嘅係粒粒鮮茄芝士沙律

上面係鋪滿芝士粒同蕃茄仔
而下面鋪滿沙律菜
配上黑醋好開胃!
然後意大利肉丸意粉都上檯喇

意大利麵比較粗同有少少偏硬
肉丸都幾好食
但意粉醬汁唔算好多
最期待嘅Pizza終於嚟喇!

因為坐得比較遠
所以pizza影落好似好細個
Pizza唔係個款似餅乾嘅脆脆薄底
係柔軟得嚟外面帶少少脆身嘅pizza底
因為啱啱焗起所以好熱辣辣
食完兩款之後
我地一致都推薦Canadian!

夾埋cheese、磨菇同埋蕃茄醬幾好食!
反而My Parma就比較普通
上面鋪滿一片片Parma ham
所以食落比較鹹
期待下次再嚟試下唔同口味嘅pizza!

• Canadian Pizza
2021-12-02 399 瀏覽
唔知大家心目中最好食既pizza 係邊間??試完以下落黎要介紹呢間意大利餐廳 真係回不了🤣🤣Mother of Pizzas為於銅鑼灣 位置唔算難搵!餐廳主打即叫即製的pizza,使用Caputo 00麵粉全人手製作,薄餅更可選擇雙拼口味。今次揀左我的帕爾馬同椰香夏威夷人🤤 pizza 有13” 同18” 、想試多D款 最後揀左13”!!!我的帕爾馬 海量Parma Ham 配上火箭菜底,加上面層芝士 大滿足!而且薄餅係人手制做 食落口感比較煙靭。椰香夏威夷人意大利絕對唔會見到菠蘿係pizza 上面出現,但餐廳可能迎合香港人口味。pizza用既係新鮮菠蘿超鮮甜配合蕃茄醬、辣肉腸!好夾好好味🤤 但就唔太食到有椰絲🤔意大利肉丸肉醬意粉🍝意大利肉丸配上自家製蕃茄肉醬,醬汁唔會太酸 肉丸新鮮!不過最好熱食!凍左會比較乾身!整體來講 餐廳好有情調!pizza 都真係好食!又可以有半份叫 一次試好多口味😋😋可惜用餐時間只有75分鐘 有少少趕!想同朋友傾下計 都要搵第二場😞

我的帕爾馬

椰香夏威夷人

意大利肉丸肉醬意粉🍝

2021-11-27 425 瀏覽
13” pizza (Half and Half)🍕Canadian🍄 & Summer of love 🍍Canadian主打大蘑菇 😍SummerofLove主打菠蘿同少辣醬☺️啲菠蘿切到長條形 好似芝士🧀啲菠蘿汁好甜 所以唔會特別膩👍🏻最讚嘅係餅底🎊外皮少脆,中間鬆得嚟唔會好乾食得好舒服 唔會乾到成日想喝水🤣前菜仲叫咗parma ham salad菜同parma ham 比例平均分量都算多 四個人每人都添咗幾次🤣,另外仲有18”嘅pizza可以選擇架~,特別一提貼心嘅服務☺️因為冷氣太大 ,店員細心地幫手調較咗温度仲有再check返我哋嘅情況🤣🤣,因為大排長龍嘅關係,建議book位先雖然有入座限時,上菜速度快所以都食得舒服😌
13” pizza (Half and Half)🍕
Canadian🍄 & Summer of love 🍍
Canadian主打大蘑菇 😍
SummerofLove主打菠蘿同少辣醬☺️
啲菠蘿切到長條形 好似芝士🧀
啲菠蘿汁好甜 所以唔會特別膩👍🏻
最讚嘅係餅底🎊
外皮少脆,中間鬆得嚟唔會好乾
食得好舒服 唔會乾到成日想喝水🤣

前菜仲叫咗parma ham salad
菜同parma ham 比例平均
分量都算多 四個人每人都添咗幾次🤣

另外仲有18”嘅pizza可以選擇架~

特別一提貼心嘅服務☺️
因為冷氣太大 ,
店員細心地幫手調較咗温度
仲有再check返我哋嘅情況🤣🤣

因為大排長龍嘅關係,
建議book位先
雖然有入座限時,
上菜速度快所以都食得舒服😌
2021-11-26
  • 愛的夏天1967
2021-11-23 378 瀏覽
上山睇完日落 落番黎鬧市都係六點左右朋友話想食哩間pizza好耐哩個時間唔使等位三人行嗌左兩個pizza同一個意粉—————————————————-香菌派對意粉($158)意粉有咬口醬汁creamy幾好食但無嘜特別 中規中矩香蒜芝士焗麵包($148)見到好多人大推哩款上次得兩個人黎無機會食今次人多少少即刻提議嗌哩個黎試一上枱浸蒜香味已經撲鼻而來芝士份量極多中間既蕃茄醬單試味會覺得淡但配埋真係恰到好處唔會搶味但酸酸地可以中和膩感我的帕爾馬 + 超級撒亞人肉腸 ($248)薄餅有別於香蒜麵包既鬆軟香脆得黎有嚼勁巴馬火腿足料 油潤得黎唔算好鹹肉腸既份量多 但食落會寡左少少個人鐘意前者多啲———————————-座位算係闊落幾好坐不過餐廳既音樂幾大聲 傾計都要提高聲浪另外限時75分鐘想坐耐啲傾計就要搵下場喇
上山睇完日落
落番黎鬧市都係六點左右
朋友話想食哩間pizza好耐
哩個時間唔使等位
三人行嗌左兩個pizza同一個意粉
—————————————————-
香菌派對意粉($158)
意粉有咬口
醬汁creamy
幾好食但無嘜特別 中規中矩
香蒜芝士焗麵包($148)
見到好多人大推哩款
上次得兩個人黎無機會食
今次人多少少即刻提議嗌哩個黎試
一上枱浸蒜香味已經撲鼻而來
芝士份量極多
中間既蕃茄醬單試味會覺得淡
但配埋真係恰到好處
唔會搶味但酸酸地可以中和膩感
我的帕爾馬 + 超級撒亞人肉腸 ($248)
薄餅有別於香蒜麵包既鬆軟
香脆得黎有嚼勁