2023-08-26 8 瀏覽
今日就搞d新意, 同朋友去左尖東食猶太菜第一次食猶太菜, 整體都幾有風味餐廳位於永安廣場, 有d似私人會所, 旁邊仲係佢地祈禱聚會既禮堂, 環境幾有情調👍我地就叫左 Messe platter 配以tahina 中東芝麻醬, Matbucha 蕃茄甜椒醬, Red cabbage salad紫椰菜絲, Hummus鷹嘴豆泥, 可以自由將4款既醬汁放入Pita 食Pita 包身好軟熟, 本身以為蕃茄甜椒就咁食會好辣, 但加埋其他醬又中和左, 紫椰菜酸酸甜甜, 增加左層次感🤣Homemade Kobe 外層比較深色, 入面係牛肉碎, 製成一個波形, 好似粒太肉丸Moroccan Beef Cigar 牛肉春卷, 外層煎得香脆, 肉味香濃, 仲用左特色既香草調味Traditional BBQ chicken in skewers 雞肉串燒好夠火喉, 外層好香炭烤味, 配埋Vietnamese rice, 飯質比較軟糯Grilled Norwegian Salmon in Home-made teriyaki sauce (配French Fries)三文魚煎得好香, 魚肉保留左三油魚油香,
今日就搞d新意, 同朋友去左尖東食猶太菜
第一次食猶太菜, 整體都幾有風味

我地就叫左 Messe platter

Homemade Kobe

Moroccan Beef Cigar

雞肉串燒好夠火喉, 外層好香炭烤味,
配埋Vietnamese rice, 飯質比較軟糯

三文魚煎得好香, 魚肉保留左三油魚油香, 配埋3色既蔬菜粒, 同自家製照燒汁, 好開胃😋

最後仲飲埋佢地既signature coffee
落左糖會甜小小, 但係咖啡味好香濃,
2023-08-25 24 瀏覽
今晚收工黎到尖東係永安廣場既1樓105室食晚餐從外面觀察真係想象唔到係一間有野食的餐廳因為餐廳的另一身份係猶太廟。餐廳整體分為兩部份一部分係望住尖東街景優閒地享受美食而另一部份係信徒聚會的地方。餐廳外面係磚紅色,好似一幅磚牆咁。入到餐廳內非常西式的裝修有燭火,播放輕快音樂,非常relex餐牌以英文書寫,靚女職員都係用英文溝通。今晚的前菜自家製比特包配4款蘸醬$128比特包係老闆娘自己整非常軟熟,仲帶一點點麥香😋4款醬汁中我喜歡蕃茄醬,雖然帶一點辣,得確美味😋另一個係椰菜絲沙律,非常清爽😋小食有兩款一款似芋角餡料係牛肉碎唔辣另一款係似我們的春卷同樣係牛肉碎餡,不過就辣辣地大約價錢係$100-$130主菜照燒三文魚配雜菜粒粒同薯條$298照燒汁唔太甜少少鹹反而覺得鮮味重左三文魚望落有點乾食落好有驚喜,肉質非常嫰😋BBQ雞肉串配炒飯$298BBQ雞肉串燒得非常香😋雞肉都嫰滑炒飯充滿醬油香而且米飯非常大粒彈牙😋注意食物種類以肉類黎講有牛肉同雞肉同三文魚環境比較靜非常適合朋友聚會🤗
今晚收工黎到尖東
係永安廣場既1樓105室食晚餐
從外面觀察真係想象唔到係一間有野食的餐廳
因為餐廳的另一身份係猶太廟。
餐廳整體分為兩部份
一部分係望住尖東街景優閒地享受美食
而另一部份係信徒聚會的地方。
餐廳外面係磚紅色,好似一幅磚牆咁。
入到餐廳內非常西式的裝修
有燭火,播放輕快音樂,非常relex

餐牌以英文書寫,靚女職員都係用英文溝通。

今晚的前菜
自家製比特包配4款蘸醬$128
比特包係老闆娘自己整
非常軟熟,仲帶一點點麥香😋
4款醬汁中我喜歡蕃茄醬,雖然帶一點辣,得確美味😋
另一個係椰菜絲沙律,非常清爽😋

小食
有兩款
一款似芋角
餡料係牛肉碎唔辣
另一款係似我們的春卷
同樣係牛肉碎餡,不過就辣辣地
大約價錢係$100-$130

主菜
照燒三文魚配雜菜粒粒同薯條$298
照燒汁唔太甜少少鹹
反而覺得鮮味重左
三文魚望落有點乾
食落好有驚喜,肉質非常嫰😋

BBQ雞肉串配炒飯$298

2023-08-24
  • BBQ雞肉
  • 三文魚
2023-08-24 65 瀏覽
這間隱世以色列菜餐廳,這裏以往是私人地方每次經過都以為是什麼領事會的辦公室原來旁邊的會議廳是他們的祈禱聚會開會的禮堂現在終於對外開放!解開了我這麼多年的迷思!Homemade以色列菜,令我回想起幾年前我到以色列耶路撒冷這個神聖地方朝聖時的回憶,真是回味回味!由於對以色列菜不熟悉,決定又餐廳職員介紹,基於他們的宗教,以色列菜是沒有豬肉的。Mezze Platter ($128)Mezze Platter是一道結合了多種中東風味的拼盤。這個拼盤包括了Tahina(中東芝麻醬)、Red Cabbage Salad(紅甘藍沙律)、Matbucha、Hummus(鷹嘴豆泥)。右上: Tahina 中東芝麻醬右下: Red Cabbage Salad 紅甘藍沙律(紫椰菜絲沙律)左上: Matbucha 慢煮蕃茄甜椒醬左下: Hummus 鷹嘴豆泥這道拼盤配以口袋麵包(pita)給我留下了深刻印象Tahina濃郁的白芝麻風味和滑順的質地為整個拼盤增添了豐富的口感。Red Cabbage Salad的酸甜口味Matbucha 慢煮蕃茄、甜椒和大蒜製成辣醬的辣味形成了很好的對比帶來了豐富的層次感Hum
這間隱世以色列菜餐廳,這裏以往是私人地方
每次經過都以為是什麼領事會的辦公室
原來旁邊的會議廳是他們的祈禱聚會開會的禮堂
現在終於對外開放!解開了我這麼多年的迷思!
Homemade以色列菜,令我回想起幾年前
我到以色列耶路撒冷這個神聖地方朝聖時的回憶,
真是回味回味!

由於對以色列菜不熟悉,決定又餐廳職員介紹,
基於他們的宗教,以色列菜是沒有豬肉的。

Mezze Platter

Mezze Platter ($128)

Mezze Platter是一道結合了多種中東風味的拼盤。
這個拼盤包括了Tahina(中東芝麻醬)、
Red Cabbage Salad(紅甘藍沙律)、
Matbucha、Hummus(鷹嘴豆泥)。

右上: Tahina 中東芝麻醬
左上: Matbucha 慢煮蕃茄甜椒醬
左下: Hummus 鷹嘴豆泥

這道拼盤配以口袋麵包(pita)給我留下了深刻印象
Red Cabbage Salad的酸甜口味
Matbucha 慢煮蕃茄、甜椒和大蒜製成辣醬的辣味
形成了很好的對比帶來了豐富的層次感
Hummus則是經典的鷹嘴豆泥
搭配著餅乾或蔬菜一同享用 味道更加美妙
整個拼盤的組合多樣而豐富。

Homemade Kobe, Moroccan Beef Cigar

Homemade Kobe$128

Moroccan Beef Cigar$128
這個烤牛肉球及 牛肉碎春卷
非常出色 肉碎的味道濃郁
然後再春卷裏面的肉碎非常有咬口
最欣賞的是沒有太多香料混在一起
令肉汁的味道 容易品嚐出來

Grilled Norwegian salmon in home-made teriyaki sauce ($278)
這道菜以三文魚為主
搭配自家製的照燒醬
三文魚烤得剛剛好 肉質較乾身 口感極佳
照燒醬的甜味與三文魚的鮮味完美融合
帶來了一種獨特的風味體驗

Traditional BBQ chicken in skewers ($278)
這道傳統的烤雞串
雞肉經過炭烤 外皮烤得金黃酥脆
配料和調味料的選擇非常恰到好處
這道非常適合燒烤肉食愛好者。

Israel  Coffee

好有炭燒味嘅Israel coffee ($55)

最後,作為一個咖啡愛好者
這杯咖啡散發著濃烈的炭燒香氣
給我一種獨特的味覺體驗
咖啡香味濃郁,味道卻不帶一點苦味
這杯咖啡非常適合作為餐後飲品
讓我感到舒暢 放鬆和滿足

Israel coffee作為一杯特色飲品
以其獨特的炭燒香氣和濃郁的咖啡風味
贏得了我的讚賞

我曾經在香港試過中東菜,摩洛哥菜,希臘菜,
這家以色列餐廳絕對值得一試
他們的菜品選擇豐富,味道出眾,價格也相對合理
最緊要是環境相當舒適,
無論是與朋友共享Mezze Platter

Israel  Coffee
  • Moroccan Beef Cigars
  • Isreal  Coffee
2023-08-23 25 瀏覽
📍 Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant (尖沙咀)今日新嘗試,黎到中東餐廳🍴餐廳格調好浪漫💕仲可以係落地玻璃望住外面環境食飯,另類感覺😍而食飯都係新嘗試!🔸 Home-made Kobe熱辣辣上枱既烤餅🥞,有4種口味可以揀,分別有蕃茄汁🥫芝士醬,沙律菜,猶太特色醬。比較鍾意係猶太特色醬,食落比較有新鮮感,少少🤏鹹加淡味烤餅,配搭剛好👍🔸 Traditional BBQ Chicken In Skewers雞肉烤至微燶,入口充滿肉汁唔會燒至好乾,肉汁充斥着口腔,中間夾住青椒🫑好平均,一啖肉一啖菜👍🔸 Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce賣相己經令人心情變好,色彩繽紛,三文魚煎得香脆,唔會有腥味,肉質實而有咬口😍另外西紅燒醬,味道更上一層樓🤭🔸 Fried glutinous rice猶太式炒糯米飯,一叉落去仍然係痴埋一齊,入口就分開,好得意😊食落好有當地特色👍🔸 Moroccan Beef Cigars睇落簡單,但係原來內有乾坤,用鮮牛肉做餡料,最特別既係睇落兩舊野係薯仔🥔但原來係蕃茄包住牛肉🐮味道唔會好怪,

🔸 Home-made Kobe

🔸 Fried glutinous rice

🔸 Moroccan Beef Cigars
睇落簡單,但係原來內有乾坤,用鮮牛肉做餡料,最特別既係睇落兩舊野係薯仔🥔但原來係蕃茄包住牛肉🐮味道唔會好怪,反而有啲夾,牛肉味好特岀,蕃茄經過烹調,食落更有層次💕
1K
2023-08-22 31 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨首嚐猶太菜😋-Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant🇭🇰 尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖 🇭🇰 -✡️Mul Hayam係全openrice唯一一間classified as猶太菜既餐廳, 位置同門面勁似外國大使館, 入面仲有VIP房, 難怪可以包場做priate kitchen✡️我地散客就坐另一面, 一入門口有個超靚女welcome我地, 安排左坐我地窗邊二人位, 有地台放袋好乾淨; 枱上裝飾係真蠟燭唔係電子, dining氣氛好relax✡️Kosher係符合猶太飲食戒律既標準, 主要係肉類選擇同人道宰殺標準, 雖然唔係猶太教徒, 但作為食客對餐廳既於食材來貨同處理手法都有更大信心-🫓Mezze Platter $128💯Platter包括Hummus, Tahina, Matbuchah, 酸椰菜, 同埋超級熱辣辣同軟熟既pita bread💯Hummus係chickpea豆蓉, 唔算打到好幼滑, 但味道100分, 豆味超香濃; Tahina白芝麻醬點個包唔算好出味, 但反而之後點D肉就好好味! (唔知人地正宗可唔可以咁食, 但有剩係
👧🏻😋👅🍽✨
首嚐猶太菜😋
🇭🇰 尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖 🇭🇰

🫓
Mezze Platter $128
💯Hummus係chickpea豆蓉, 唔算打到好幼滑, 但味道100分, 豆味超香濃; Tahina白芝麻醬點個包唔算好出味, 但反而之後點D肉就好好味! (唔知人地正宗可唔可以咁食, 但有剩係度唔好浪費😂) , Matbuchah辣番茄醬超驚喜, 有少少rough更容易掛上個包, 簡單既野先係最難做, 酸甜辣好平衡

🇲🇦
Moroccan Beef Cigars $126
✨薄薄酥皮包住滿滿既牛肉, 牛肉唔柴得黎好乾身, 完全冇整濕個酥皮, 所以keep到脆口
✨個Cigar另外可以揀雞肉, 但我地重點想taste下餐廳整同一樣食材既唔同手法, 所以揀左2款牛肉appetizer比較

🐂
Home-made Kobe $128
💯另一款係kobe, 好似肉丸咁厚身D所以食落會比較juicy, 個外皮煎到岩岩少少焦但係好薄同埋入口即溶
🐠
Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce $278
✨有鱗既魚都係Kosher可選食材之一, 魚肉就咁食都好鮮甜. 點左香料醬汁更突出魚鮮味, 但其實食落同我想像中既Teriyaki Sauce非常唔同 (好彩🤣)
✨除左個燒汁醬, 仲有伴碟既沙律, 西芹, cherry radish等等撈左少少酸汁, 食落唔會好草青, 好清新! 同埋每個main都可以揀steam rice / fried rice / Vietnamese rice / French fries, 老實講呢個fries就冇乜特別, 但另一個揀左rice好驚喜!

🐓
Classic Chicken Schnitzel $278
💯Schnitzel係炸薄肉片, 我比較少食但都相信佢個做法係真的classic, 炸皮用蛋漿好香; 雞肉薄身得黎好juicy好嫩滑!!!
💯Vietnamese rice睇落似中式糯米飯, 但食落唔會好黏, 又係甜甜辣辣好開胃, 我會形容係非常適合我揀呢個比較乾身既Chicken Schnitzel

2023-08-22 30 瀏覽
今次來點不一樣,食猶太菜✅ 原本以為猶太菜同埋中東菜差唔多,但係原來都有啲唔同,真係大開眼界。Mezze PlatterMezze Platter系一份豐富多元嘅開胃菜。佢有peta bread,有四款唔同嘅醬汁,包括兩款堅果醬一款蕃茄辣醬同埋一款紫椰菜。Home-made KobeHome-made Kobe系一道自家制嘅烤牛肉。牛肉有著嫩滑多汁嘅口感,每一口都能感受到肉汁的鮮美。包喺用油炸過嘅外皮 ,有外脆內軟嘅感覺。Classic Chicken SchnitzelClassic Chicken Schnitzel系一道經典嘅雞排菜式。雞肉外酥內嫩,外層炸至金黃酥脆,內裡肉質保持著嫩滑多汁。Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce燒烤挪威三文魚配照燒汁系一道美味的魚菜組合。三文魚肉質鮮嫩多汁,燒烤後保持著魚肉的鮮美。照燒汁的甜味與魚肉的鮮味完美結合。👅味道💛💛💛💛💛🍽環境💛💛💛💛💛💦衛生💛💛💛💛💛

Home-made Kobe

Classic Chicken Schnitzel

👅味道💛💛💛💛💛
🍽環境💛💛💛💛💛
💦衛生💛💛💛💛💛
2023-08-20
2023-08-21 13 瀏覽
今次食d 特別嘅。猶太餐😋Kosher cuisine 朋友問有冇新野想試,我話今次不如試下食猶太餐,所以就揀咗去尖東呢間好正宗嘅猶太餐廳食晚飯。Mezze Platter $128呢個platter 有2塊猶太bread, 加3 款醬汁,同埋冷盤茄子,三款醬汁有兩款應該係乳酪做底,一款小小辣,另外一款冇辣,而另外鮮紅色嗰個醬汁,初初以為好辣,原來一啲都唔辣,仲好好味,食落有啲似蕃茄嘅口感,用嚟點佢嗰個熱辣辣嘅猶太包,好香,好好味,另外個冷茄子,小小辣,但係個醬汁掩到好好味,食完呢個Platter 都有小小飽。Moroccan Beef Cigars $126又似雪加又似春卷,裏邊啖啖牛肉,春卷好香好脆,第一次食牛肉春卷,好特別,好味道,呢個一定要試。BBQ Chicken In Skewers + Steam Rice $278🍖 2串鷄肉串,燒到啱啱好,外皮少少脆,肉質好Juicy,好鮮嫩,配埋個白飯好味。**呢間餐廳好大間,裝修得都幾好,想試吓啲特別嘅體驗可以嚟呢度食下我想👍
今次食d 特別嘅。猶太餐😋Kosher cuisine

BBQ Chicken In Skewers +
Steam Rice $278

今日朋友係話帶我去試新菜系,話好少見、好少會去食嘅。去到先知係猶太菜🥸。呢間餐廳旁邊有間猶太廟,係俾客人去祈禱。猶太菜中有一款面包係香港都好常見就係貝果包。我本人都好喜歡,所以對於今次可以食猶太菜可以話係幾興奮。原來提供肉食的猶太餐廳,通常不提供加奶的咖啡、有鮮奶成份的冰淇淋以及有加奶油做成的蛋糕。大家要注意哦!這里是不提供有奶的食物。這里的裝潢很庄嚴,很整潔,窗外景觀也很美麗。Classic Chicken Schnitzel with Vietnamese Rice $278 傳統炸雞扒拼越南米飯雞扒很薄,裹上炸漿與面包糠,炸得十分香脆。越南米我第一次,口感有點像中國的糯米,有點Q彈Q彈的,而且加上醬油去烹調,十分惹味。Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki sauce with french fries $278 香煎挪威三文魚扒配照燒汁薯條三文魚十分肥美,煎得十分甘香,但是廚師在配菜上用了很特色的沙律菜,有點蒜味,有點檸檬,十分清新,令整條三文魚的味道提升了一個檔次。Mezze Plater $128 這是一個有兩塊餡餅的醬料拼盤,餡餅是比較厚
這里的裝潢很庄嚴,很整潔,窗外景觀也很美麗。
Mezze Plater $128
這是一個有兩塊餡餅的醬料拼盤,餡餅是比較厚身,干爽,而且十分柔軟,口感十分好。
醬料有鹰嘴豆泥、香辣蕃茄醬、酸紫椰菜、和一個類似奶酪醬。
鹰嘴豆泥是用新鲜的鹰嘴豆(chick peas)和中东芝麻酱(tahini)蒸煮而成,味道很特別,會令人忍不住一啖一啖吃光。香辣蕃茄醬同埋酸紫椰菜就比較清新,配上奶酪醬,十分美味。
Moroccan Beef Cigars$126摩洛哥牛肉春捲
春捲係即炸嘅所以十分熱辣辣,佢嘅餡係用純牛肉烹製,香脆得嚟亦都有十分濃郁嘅牛肉味。
Home -made kobe$128
這是以鷹咀豆泥作為外層包裹著牛肉作為餡料酥炸而成,切開炸得脆脆的外層,就聞到香噴噴的牛肉香味,讓人食指大動。
2023-08-21 26 瀏覽
📍尖東《Mul Hayam Glatt Kosher》同朋友仔第一次食猶太菜心思思 究竟係食d咩🤔餐廳推介左依幾樣比我地Classic Chicken Schnitzel with Vietnamese Rice $278雞炸得幾脆 食落去又唔會好漏Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce with French Fries $278😋推介👍🏻 三文魚外脆內軟 唔會太乾 配上甜醬汁同檸檬汁幾好味Moroccan Beef Cigars $126炸牛肉春卷 同埋牛肉球(外型有啲似薯仔)Mezze Platter $128其中一隻辣蕃茄醬🍅🌶️我同朋友特別欣賞又酸又辣 幾開胃食炸野 熱辣辣 配可樂就最岩Service唔錯 待應好nice😊
📍尖東《Mul Hayam Glatt Kosher》

同朋友仔第一次食猶太菜
心思思 究竟係食d咩🤔
餐廳推介左依幾樣比我地

雞炸得幾脆 食落去又唔會好漏
😋推介👍🏻 三文魚外脆內軟 唔會太乾
配上甜醬汁同檸檬汁幾好味
Moroccan Beef Cigars $126
炸牛肉春卷 同埋牛肉球(外型有啲似薯仔)
其中一隻辣蕃茄醬🍅🌶️我同朋友特別欣賞
又酸又辣 幾開胃
食炸野 熱辣辣 配可樂就最岩
Service唔錯 待應好nice😊
2023-08-20
$446.5 (晚餐)
2023-08-20 49 瀏覽
香港貴為美食之都,各國菜式應有盡有。平時係新聞聽中東以色列及巴勒斯坦就多,今次一於試下神秘的猶太菜。餐廳名稱的意思是接近海洋,裝修甚具中東阿拉伯特色。頭盤係中東式烤餅,配以多款開胃小菜或酱料,例如蕃茄蛋酱、茄子蓉,中東特色醬料。摩洛哥牛肉卷,裡面充滿了碎牛肉、洋蔥、大蒜以及肉桂、小茴香、香菜和肉荳蔻等各種香料。一旦填充完畢,酥皮就會被捲成細長的形狀,讓人想起雪茄。然後將麵包卷放入油中炸至金黃色,賣相及味道類近廣東的春卷。主菜係炸鷄扒,配越南飯,飯粒味道和質地類似於普通米飯,只是體積更小。鷄扒中文發音類似「許尼草」,係流行於中歐的一種菜餚,雖然不是鹹酥雞,但還是可以試試看以色列版的炸雞。P.s. waiter係以色列人,堪稱係一個活生生的歷史見證!
香港貴為美食之都,各國菜式應有盡有。
餐廳名稱的意思是接近海洋,裝修甚具中東阿拉伯特色。
2019-03-25 4197 瀏覽
晚上約了兩名猶太客人吃飯,於是便選了這餐廳。人生第一次品嘗猶太餐,真是又驚又喜,內心挺期待的。餐廳門口裝修一般,但正常你是看不出這是一間餐廳。餐廳內間開了兩部分,一邊是給猶太人閱讀經文的,因為餐廳放了很多猶太書供閱讀,一邊是用膳地方。餐廳是自助餐形式的,前菜有簡單沙律菜,有湯和肉等。因為猶太人有很多東西不能吃,所以餐廳菜式不算多,但驚喜的是菜式是好味的,而且挺亞洲風味的,如有興趣非常值得一試,但想講價錢不算平宜,平均400蚊一個人,而飲品另計,可樂都要幾十蚊一罐呢!