‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.✡️ 𝓐 𝓚𝓸𝓼𝓱𝓮𝓻 𝓒𝓾𝓵𝓲𝓷𝓪𝓻𝔂 𝓔𝔁𝓹𝓮𝓻𝓲𝓮𝓷𝓬𝓮 @ 🌟 Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant《👽食神大媽食猶太菜》.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Mezze Platter HKD 128Moroccan Beef Cigars HKD 126Home-made Kobe HKD 128Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce with French Fries HKD 278Hearty-wholesome Grilled Chicken Fillet with Steam Rice HKD 278Signature Coffee HKD 55Coke HKD 48.👽 大媽最近試咗一間正宗傳統猶太餐廳嘅晚餐,話晒係香港暫時嚟講獨一無二嘅一間,咁特別當然要同大家介紹下。.🫓 首先係超特色嘅「MEZZE拼盤」,拼盤入面有TAHINA、HUMMUS、MATBUCHA同炸茄子。TAHINA同HUMMUS好順滑,味道好濃郁、MATBUCHA有啲辣辣嘅味道、茄子
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖中展示美食為:
Mezze Platter HKD 128
Moroccan Beef Cigars HKD 126
Home-made Kobe HKD 128
Signature Coffee HKD 55
Coke HKD 48

🫓 首先係超特色嘅「MEZZE拼盤」,拼盤入面有TAHINA、HUMMUS、MATBUCHA同炸茄子。TAHINA同HUMMUS好順滑,味道好濃郁、MATBUCHA有啲辣辣嘅味道、茄子惹味可口。配上大大塊又熱辣辣嘅PITA餅,配搭得好好,好有特色!

Mezze Platter

🫔 另外一款特色小食就係「摩洛哥牛肉雪茄」,表皮非常之脆,裏面嘅牛肉好香濃,配上獨特嘅香料,真係好特別。

Moroccan Beef Cigars

🧆 另一款係「自家製KOBE牛」,形狀都幾可愛,圓轆轆,絕對係肉肉愛好者必點之選。

Home-made Kobe

🐟 主菜呢就揀咗一款「照燒醬燒烤挪威三文魚配薯條」,三文魚烤得剛剛好,鮮嫩多汁,照燒醬香甜開胃,薯條炸得金黃酥脆。同埋周邊好多好多切粒蔬菜,好清新又健康。

🐔 另一款主菜呢就揀咗「豐盛嘅燒雞柳配蒸飯」,有三塊燒雞柳,好足料!個雞係先煎後焗,所以外脆裡面保持嫩嫩,配上香噴噴嘅蒸飯,營養豐富又飽肚。

☕️ 飲品方面,試咗「招牌咖啡」,濃郁而不苦,終究關係所以唔會有奶供應。
✡️ 呢間猶太餐廳真係好特色,從來未試過喺香港食正宗猶太菜,同埋原來都幾西化,幾值得黎見識一下。

📍 尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖
☎️ +(852)2368-0061
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2023-09-14 11 瀏覽
📍 Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant (尖沙咀)尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖咩菜式都會嘗試既我,第一次試呢個猶太菜,所以我朋友約我食呢間餐廳我都好期待,因為完全無概念食乜🤣🤣👉 Home-made Kobe / Moroccan Beef Cigar💰$128/126😋😋😋😋.5/5🩵兩款小食都係牛肉製成,呢個牛肉球將外層炸到香脆,入面仲有啲juicy。唔錯🩵叧一款係牛肉春卷,佢炸得好脆口😋😋入面係滿滿嘅牛肉碎帶d香辣🤭👉 Mezzo platter💰$128😋😋😋😋.5/5🩵Tahina 中東芝麻醬🩵Hummus 鷹嘴豆泥🩵Red cabbage 紫椰菜絲🩵Matbuchah 慢煮蕃茄甜椒醬佢個pita包勁軟熟,烘到熱辣辣又香又脆,真係忍唔到食曬!沙律可以搭配pita包一齊食 !別有一番風味,鷹咀豆泥Hummus質地幼滑、Tahina芝麻味超香!蕃茄甜椒醬酸酸辣辣,香料味較重、紫椰菜酸酸甜甜,每一款都同pita好夾👉Grilled Norwegian salmon in homemade teriyaki sauce💰 $278😋😋😋😋.
尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖

💰$128/126
😋😋😋😋.5/5
🩵叧一款係牛肉春卷,佢炸得好脆口😋😋
入面係滿滿嘅牛肉碎帶d香辣🤭

👉 Mezzo platter
💰$128
🩵Tahina 中東芝麻醬
🩵Hummus 鷹嘴豆泥
🩵Red cabbage 紫椰菜絲
🩵Matbuchah 慢煮蕃茄甜椒醬
佢個pita包勁軟熟,烘到熱辣辣又香又脆,真係忍唔到食曬!

💰 $278
😋😋😋😋.4/5
至愛三文魚既我,去邊見到都叫!呢個煎三文魚外皮煎到好香脆,三文魚肉細嫩鮮味,夾帶魚油香,配上自家製照燒汁仲有西芹紅椒洋蔥,食落更上一層樓。

👉Traditional BBQ Chicken in Skewers
💰$278
😋😋😋😋.5/5
呢個份量絕對驚人,有2串好大串既燒雞肉!雞肉無太多既調味,食落有好香既炭烤味,仲有個飯做side ,個飯口感煙煙
韌韌幾特別,食落甜甜辣辣😋😋

回頭: yesYesyes!!!異國風情十足!餐廳環境寧靜,員工態度很友善,笑容親切,食物質素不錯。異國文化體驗,可以接觸下不同地方文化和美食 ✨✨✨

#kermit食在尖沙咀
2023-09-13 11 瀏覽
呢間係香港少有嘅猶太餐廳菜。當晚都有唔少猶太人幫襯。✨Classic Chicken Schnitzel $278雞肉有好靚嘅吉列脆皮,薄薄一片完全冇平時雞肉嘅結實,肉質嫩滑又多汁。✨Hearty-wholesome grilled chicken fillet $278呢款應該係雞胸,燒得金黃均勻,賣相好靚。雖然瘦但肉質都係好腍。香料味好重,勁啱餸飯食。✨Mezze Platter $128彼德餅新鮮焗好熱辣辣,配嘅四款mezze分別係鷹嘴豆泥、中東白芝麻醬、番茄甜椒醬、紫椰菜。鷹嘴豆泥同中東白芝麻醬幼滑溫和,配彼德餅一流。番茄甜椒醬同紫椰菜嘅味道又濃又開胃。✨Moroccan Beef Cigars $126酥皮口感香脆似春卷。裏面係重香料味嘅免治牛肉。✨Falafel $108口感係綿密嘅鷹嘴豆泥。香料味道好重,仲有甜甜地嘅蔬菜味道。
呢間係香港少有嘅猶太餐廳菜。當晚都有唔少猶太人幫襯。

✨Mezze Platter $128

✨Moroccan Beef Cigars $126
酥皮口感香脆似春卷。裏面係重香料味嘅免治牛肉。

✨Falafel $108
口感係綿密嘅鷹嘴豆泥。香料味道好重,仲有甜甜地嘅蔬菜味道。
2023-09-13 23 瀏覽
✧*。٩(ˊMul Hayam Glatt Kosher Restaurantˋ*)و✧*。佛教素食餐廳,基督徒開的Cafe餐廳也常常去,但香港的猶太餐廳還是第一次來,地點不難找,就在尖東的永安中心,餐廳旁也是猶太的會堂,可以順道在外面認識猶太教啊~餐廳名包括了Kosher兩字,意思即是已經 潔淨了,是完整、無瑕的。 這裡的餐點也是跟足律例,有指定屠宰烹調方式-先叫了𝗠𝗲𝘇𝘇𝗼 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿,當中包括了四款醬,- 𝗧𝗮𝗵𝗶𝗻𝗮 中東芝麻醬- 𝗛𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀 鷹嘴豆泥- 𝗥𝗲𝗱 𝗰𝗮𝗯𝗯𝗮𝗴𝗲 紫椰菜絲- 𝗠𝗮𝘁𝗯𝘂𝗰𝗵𝗮𝗵 慢煮蕃茄甜椒醬中東芝麻醬磨得滑身,慢煮蕃茄甜椒醬酸香帶微辣,配搭新鮮烤起的Pita Bread,開胃呢。-另外叫了兩款中東小食,Falafel 是鷹嘴豆波波球,用上小洋蔥,孜然粉 和 Parsley 調味,炸至香脆可口的豆餅,食落超美味!-Home-made Kobe 炸牛肉球波波牛肉球波波口感紮實,食落香料與牛肉味都濃郁 十分推薦愛嚐新的你啊~-French Style Soup除了中東小食,餐廳也供應各式湯品,French Style Soup蔬菜湯非常足料,是

佛教素食餐廳,基督徒開的Cafe餐廳也常常去,
但香港的猶太餐廳還是第一次來,
地點不難找,就在尖東的永安中心,
餐廳旁也是猶太的會堂,可以順道在外面認識猶太教啊~

餐廳名包括了Kosher兩字,
意思即是已經 潔淨了,是完整、無瑕的。
這裡的餐點也是跟足律例,有指定屠宰烹調方式

先叫了𝗠𝗲𝘇𝘇𝗼 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿,當中包括了四款醬,
- 𝗧𝗮𝗵𝗶𝗻𝗮 中東芝麻醬
- 𝗛𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀 鷹嘴豆泥
- 𝗥𝗲𝗱 𝗰𝗮𝗯𝗯𝗮𝗴𝗲 紫椰菜絲
- 𝗠𝗮𝘁𝗯𝘂𝗰𝗵𝗮𝗵 慢煮蕃茄甜椒醬

另外叫了兩款中東小食,

Falafel 是鷹嘴豆波波球,
用上小洋蔥,孜然粉 和 Parsley 調味,

炸至香脆可口的豆餅,食落超美味!

Home-made Kobe 炸牛肉球波波

牛肉球波波口感紮實,食落香料與牛肉味都濃郁

十分推薦愛嚐新的你啊~
French Style Soup

除了中東小食,餐廳也供應各式湯品,
French Style Soup蔬菜湯非常足料,

是簡單而帶香甜的蔬菜湯。
這裡的主菜也很有驚喜,

沒想過三文魚配日式Teriyaki Sauce也做得不錯

三文魚外皮煎得脆肉嫩,帶微微燒烤味
 魚肉也嫰,伴碟有兩色椰菜,伴Teriyaki Sauce也很鮮甜。

喜歡家禽類的十分推薦串燒雞肉

食落啖啖炭烤味,肉質也juicy,
簡單好食。
2023-09-12 18 瀏覽
猶太菜既菜品中無奶類製品,無肉豬肉,我都一樣可以食到好西! Starter 中既dip 好creamy, 但其實都係由花生或豆類既食品做出來,好特別!而且main 中既雞燒串燒同飯combine晒我最鐘意食既紅菜頭,三色椒, 荷蘭豆d friend 既豆類,仲要賣相非常colourful。喺尖東呢個鬧市中搵到呢個隱世exotic 既地中海菜(猶太菜)真係好chill 好舒服寧靜enjoy 呢個放工好去處!上次帶朋友黎到同佢食生日飯,簡直係俾左個好大驚喜佢既experience!

• Traditional BBQ Chicken in Skewers
2023-09-12 17 瀏覽
今次同老公去試食新菜式位置尖沙咀永安廣場的猶太菜餐廳裝修好有特色地方闊落 空間感十足職員非常有善 主動介紹食物讓人有賓至如歸的感覺過了一個愉快的下午Mezze Platter $128 Pita bread熱烘烘的烤餅 非常鬆軟配上四款特色醬,鷹嘴豆醬 質地幼滑 、白芝麻醬 好香口、蕃茄甜椒醬 甜甜辣辣好開胃、紫椰菜沙律好爽口 四款配搭味道好特別 將醬汁夾入烤餅 味道好夾Moroccan Chicken Cirgars炸牛肉卷 非常香脆可口 牛肉辣辣 又幾好食Home-made Kobe $128自家製炸牛肉球 外脆肉軟 牛肉味濃配上茄醬汁 味道幾特別Classic Chicken schnitzel $278微微煎香的雞胸肉,配上特製調味料 味道不錯 配有香脆薯條Hearty-wholesome grilled chicken fillet $278炸雞扒都幾香脆 配上煙煙韌韌炒飯 有點像糯米飯Diet Coke $48Signature Coffee $55咖啡味道特別香濃 好啱我口味 如果大杯點更好
今次同老公去試食新菜式

Moroccan Chicken Cirgars
炸牛肉卷 非常香脆可口 牛肉辣辣 又幾好食

Home-made Kobe $128
自家製炸牛肉球 外脆肉軟 牛肉味濃配上茄醬汁 味道幾特別

微微煎香的雞胸肉,配上特製調味料 味道不錯 配有香脆薯條

炸雞扒都幾香脆 配上煙煙韌韌炒飯 有點像糯米飯

Diet Coke $48
Signature Coffee $55
咖啡味道特別香濃 好啱我口味 如果大杯點更好

2023-09-07
午餐
  • Mezze Platter
2023-09-12 13 瀏覽
今日同朋友黎到尖沙咀呢邊食dinner,上到黎發現一間感覺好grand既餐廳,係好少見既猶太菜,而且感覺幾地道正宗,決定同朋友入去試一試。🤩🤩🤩入面環境幾靚,座位寬落坐得好舒服,配埋燈光同蠟燭有種幾chill既感覺。Grilled norwegian salmon in teriyaki sauce三文魚肉質鮮嫩,經過燒烤後嘅味道更加香濃。用照燒汁烹調同本身既三文魚味配合簡直一流,油香味更明顯,入口即化,十分唔錯。🐟🐟Mezzo platter十分地道,類似酥餅既一道菜式,但食落似麵包。小麥味香濃,加上厚度好足夠,所以口感唔錯,唔會有種薄切切既感覺。配上四種醬料,每種都各有特色,配埋食唔會搶走麵包既香味,更會令味道冇咁單調。🤩🤩🤩Moroccan beef cigars + home-made KobeMoroccan beef cigars用脆皮捲住牛肉,燒烤後香味更加突出。配上佢既香料令道菜更有當地既風味。home-made Kobe用米飯同牛肉搓成,好香米味。👅👅👅Hearty-wholesome grilled chicken fillet煮得岩岩好,雞肉多汁,食落都唔柴口🤪🤪

Mezzo platter

煮得岩岩好,雞肉多汁,食落都唔柴口🤪🤪

第一次既猶太菜體驗唔錯,會回頭再食。
🍽️ Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant 📍尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖-今日男朋友話帶我去食一啲好特別嘅嘢🤣🤣原來係猶太菜啊!真係意想不到得來又帶點驚喜🤣🤣😚😚💫Mezze Platter($128)Pita bread熱辣辣脹卜卜,食落軟糯有咬口😍四個配料各有特色🤌🏻🤌🏻Red cabbage salad 紫椰菜爽脆鮮甜👍🏻Matbucha蕃茄甜椒醬濃郁,有滿滿嘅蕃茄蓉,感覺就好似食緊一個帶有微微香辣既新鮮蕃茄咁樣🍅🍅個人最鍾意hummus鷹嘴豆泥😍😍 口感綿密、濃郁但完全冇膩既感覺😚😚滿滿鷹嘴豆香,微酸既味道非常開胃👍🏻👍🏻👍🏻🤌🏻🤌🏻🤌🏻男朋友就最鍾意香濃既Tahina中東芝麻醬撈埋紫椰菜一齊食,佢話兩個好夾🤣🤣💫 Tradicional BBQ Chicken in Skewers($278)甜椒同雞肉嘅配搭除左賣相好靚,食落都幾夾😍😍雞肉香滑軟嫩,多汁有肉香👍🏻👍🏻最驚喜嘅係,佢唔似我哋傳統印象嘅中東食物一樣濃味,反而可以好好咁食到雞肉嘅原味🤌🏻🤌🏻清新得來,帶有淡淡的香草味道🌿🌿💫Grilled Norwegian Salmon
📍尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖

💫Mezze Platter($128)

💫Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki sauce ($278)
個三文魚真係好誇張!外脆內軟,嫩滑多汁之外,仲要入口即溶,有魚油既香氣😍😍😍佢能夠煎到三文魚既口感咁好,相信一定好考大廚嘅手勢👍🏻👍🏻煙三文魚旁邊有洋蔥碎、西芹碎同埋紅椒碎,配合偏酸既照燒醬汁,成件事好開胃🫶🏻🫶🏻好健康好fresh💚💚而炸波浪薯條都係新鮮製作,外脆內軟,仲好香薯仔味添😋😋😋

🌟餐廳裝修好有特色,感覺好似去咗猶太人嘅屋企咁樣,既溫馨又有民族特色🥰🥰廚子之外,餐廳嘅另一邊,原來係比信眾祈禱嘅地方,成件事好有文化特色🥰👍🏻

🌟食物質素高!可能平時實在太少食充滿異國風情嘅食物,我真心覺得好高質!同平時嘅既定印象好唔同😆😆真係咩都要試吓先知!

🌟職員都好Nice,可以用英文溝通👍🏻👍🏻另外餐廳Menu都係英文👍🏻👍🏻好方便local黎體驗一下猶太文化😚😚

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀好去處 #尖沙咀必食 #MulHayamGlattKosherRestaurant #特色猶太菜
2023-09-11 25 瀏覽
朋友生日,初嚐充滿異國風情的猶太菜!!餐廳環境寧靜,有點像私人會所,旁邊是教徒祈禱聚會的禮堂。必須一提是外藉女員工態度很友善,笑容滿面!!這餐飯朋友好滿意,食物質素不錯。而且是個好特別的體驗,大飽口腹之餘還可以接觸下不同地方文化和美食。☁️Mezze Platter驚豔!!💐 阿拉伯style冷拼盤,包括四個醬料,有鷹咀豆泥、中東芝麻醬、蕃茄辣椒醬和冷茄子,配以 Pita Bread來吃。烘到微暖的Pita Bread 軟糯有咬口🫶🏻很喜歡!!淡淡的麵粉香~四個醬料各有特色,個人最喜歡Matbucha 蕃茄甜椒醬,滿滿濃郁的蕃茄蓉帶點微辣,超級惹味!! 鷹咀豆泥質地濃稠,帶有微微的豆香都不錯。☁️Home-made Kobe☁️ Moroccan Chicken Cigars叫了兩款小食炸物。自家製牛肉薯蓉球,炸得香脆,外皮脆卜卜,內饀是牛肉碎,味道較清淡,簡單鹽味吊味,沒有意料中的重香料調料味~另外是內饀炒得乾身的雞肉春卷,肉碎有嚼勁,春卷皮脆薄炸得香脆。☁️Grilled Norwegian Salmon w/ French Fries $278出色三文魚,煎到七成熟,魚肉好嫩!!三文魚皮

☁️Mezze Platter
豆香都不錯。

☁️Home-made Kobe
☁️ Moroccan Chicken Cigars
另外是內饀炒得乾身的雞肉春卷,肉碎有嚼
勁,春卷皮脆薄炸得香脆。

出色三文魚,煎到七成熟,魚肉好嫩!!
三文魚皮煎到香脆脆口,底層配有西芹洋蔥紅椒碎,酸酸甜甜醬汁很開胃。配菜薯條新鮮炸起,香脆熱辣辣!!
Grilled Norwegian Salmon

☁️Classic Chicken Schnitzel $278
雞扒很大塊偏薄, 炸得金黃!!配菜是香港少見的越南飯,混了 Teriyaki sauce。顏色偏深紫色,甜甜的像甜豉油味道,入口煙煙韌韌有點似糯米飯。
Grilled Norwegian Salmon
2023-09-11 17 瀏覽
星期日和老公到尖沙咀Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant吃猶太菜。Mezze PlatterPita包非常好吃,很鬆軟又有一定的厚度,配上四款醬料,十分美味。Falafel (左) & Moroccan Beef Cigars (右)春卷包的是牛肉,很特別,另一個是炸蔬菜,炸得很脆。Grilled Chicken Fillet/Steak with French Fries雞肉軟嫩,配的是扭紋薯條,還有一些蔬菜。Classic Chicken Schnitzel with Steam Rice咋看以為是炸魚,但其實是吉列雞,吃起來不會有違和感。飲品叫了Fanta和Regular Tea。
2023-09-10
2023-09-10 14 瀏覽
自從歐洲旅行試過特別菜式 返到嚟有興趣探索本地特色餐廳 今次食猶太以色列🇮🇱地中海菜 你都未試過呢?🫓Mezze Platter 頭盤係阿拉伯四式醬料拼盤配pita bread 有鷹嘴豆醬 中東芝麻醬 蕃茄甜椒醬 同紫椰菜絲 將醬料釀入口袋薄餅中 甜酸辣幾開胃🫔Moroccan Beef Cigars 脆卜卜微辣炸春卷 碎牛肉洋蔥粒餡多到滿瀉🧆Home made Kobe蘇格蘭蛋外型 乾身脆口唔油膩外皮包住碎牛肉薯仔粒🐓Chicken Schnitzel with Vietnamese Rice大塊炸雞扒伴荷蘭豆紫酸菜第一次食越南米 粒粒分明類似糙米口感🍟Grilled Chicken Fillet with fries低脂炭烤雞柳伴清新青瓜蘿蔔沙律 薯條另上 幾款菜式共通點都有炸物😂有機會試下地中海魚
自從歐洲旅行試過特別菜式
返到嚟有興趣探索本地特色餐廳
今次食猶太以色列🇮🇱地中海菜 你都未試過呢?

🫓Mezze Platter

第一次食越南米 粒粒分明類似糙米口感

低脂炭烤雞柳伴清新青瓜蘿蔔沙律 薯條另上
幾款菜式共通點都有炸物😂有機會試下地中海魚
Mezze Platter
✒懶人先睇總結-❀食物:主菜做得唔錯,雞肉Juicy調味恰當。食物方面算係幾有驚喜嘅~❀服務:店員妹妹好靚女同熱情,好有中東氣息嘅鄰家女孩feel🥹 笑容100分,係大大嘅加分位!❀環境:餐廳定位係Fine Dining質素,雖然位置有啲偏僻,但係裝修幾grand👍❀價錢:2人埋單 $1,030 (非常飽)-✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇-第一次食猶太菜,唔係人哋帶都未必搵到咁正宗嘅地方。呢間餐廳定位係Fine Dining,一步入餐廳就感覺到高級莊嚴嘅氣氛。本來以為未必啱胃口,但主菜嘅烤肉都做得唔錯,我同友人都幾乎清盤😋-餐廳香港人面孔唔多,真係好似亂入咗去中東國家咁!旁邊就係莊嚴嘅祈禱地方,撞正佢哋集會完咗就經過隔板一堆人過嚟食飯🤣 但本來人流唔多,靠近落地玻璃窗嘅位置更可以俯瞰到尖沙咀嘅街景,氣氛都幾浪漫~-🎈Mezze Platter ($128)唔少中東菜餐廳都會見到呢款Platter,由數款冷盤組合而成。一份一般包括Pita Bread,可以沾上Mezze Platter中嘅蔬菜泥一齊食🤔 而呢到嘅Pita Bread夠哂熱,同埋似乎
✒懶人先睇總結
❀價錢:2人埋單 $1,030 (非常飽)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈Mezze Platter ($128)

唔少中東菜餐廳都會見到呢款Platter,由數款冷盤組合而成。一份一般包括Pita Bread,可以沾上Mezze Platter中嘅蔬菜泥一齊食🤔 而呢到嘅Pita Bread夠哂熱,同埋似乎比出邊做得更鬆軟👍
👉 Hummus
鷹嘴豆泥係Mezze Platter中出現嘅常客,唔鍾意食豆嘅人就未必鍾意啦。呢到嘅hummus 俾我食過酸一點,帶有一點顆粒感。
👉 Tahina
芝麻醬嘅口感會比 hummus 更smooth,當中更加加入左花生同青檸,作為開胃菜味道都係偏酸少少嘅。
👉Tomato Salad
呢個係四款中我同友人最中意嘅,蕃茄味突出,味道帶點微辣幾惹味~
👉 Carrot Salad
主要係蘿蔔絲混入蒜蓉同沙律醬,去到後尾Main食肉嘅時候就不停返轉頭食呢個沙律,因為口味會清爽返啲😋
🎈Home-made Kobe ($128)

係一粒牛肉丸咁,一份有兩大嚿。原本怕呢一類菜係做出嚟嘅牛肉會好騷,但食落驚喜地係外脆內軟,而且肉味係比較light嘅。旁邊配搭蕃茄醬同微辣嘅Green Chilli Sauce,味道幾特別🤔
🎈Falafel ($108)
靚女店員介紹Falafel係中東嘅蔬菜球,炸香之後外脆內軟。表面明顯會食到一粒粒脆脆嘅口感,焦香味十足👍👍
🎈Grilled Chicken Fillet with French Fries ($278)

烤雞扒我覺得是店內必點的!一切開已經見到中間嘅肉汁滿滿,表面嘅醃料亦非常香口惹味🤤🤤 旁邊配搭薯條同埋醃菜,飽肚又好吃👍
🎈Traditional BBQ Chicken in Skewers with Vietnamese Rice ($278)

雞肉串燒同雞扒嘅味道都幾相似,同樣肉汁滿滿同嫩滑,調料香口。一份嘅份量都好足,所以建議如果叫咗烤雞扒就未必需要叫呢一份了。反而 Vietnamese Rice我覺得比較特別可以一試,有少少似豉油撈糯米飯🤔
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking
👉優惠:🈚️
2023-09-07 15 瀏覽
人生咩都要試下,第一次食猶太菜,估唔到又幾好食WOR依度環境好有異國風情,燭光晚餐,播住英文歌好浪漫,見到都有幾pair 情侶食Waitress 好Nice,態度好好,抵讚🫶🏻Mezze Platter Mezze Platter係開胃菜,以中東風味拼盤配口袋麵包(pita)依個拼盤有4種口味唔同嘅醬汁可以配,分別有蕃茄辣醬🥫鷹嘴豆泥,沙律菜,猶太特色花生醬。麵包有烤熱,食落好鬆軟,配埋特色既醬好食Home-made Kob自家制嘅烤牛肉球 ,油炸過外脆內軟,每一口都可以感受到牛肉既鮮美Moroccan Beef Cigars熱辣辣牛肉碎春卷都好出色,肉碎的味道濃郁,非常有咬口,微辣既牛肉好惹味同平時食既春卷唔同,真係純肉,唔會混合其他蔬菜Traditional BBQ Chicken In Skewers 這道傳統的烤雞串,雞肉外皮烤得金黃酥脆配料和調味料的調配得恰到好處,雖然得兩串,但佢一串既肉既已經好大塊好滿足,非常適合中意燒烤既食肉獸配菜有茄子🍆&辣椒,估唔到辣椒係酸既,幾特別Vietnamese Rice糯米飯鹹香好食,雖然唔知係用咩整,但我幾中意Grilled Norweg
人生咩都要試下,第一次食猶太菜,估唔到又幾好食WOR
Waitress 好Nice,態度好好,抵讚🫶🏻
依個拼盤有4種口味唔同嘅醬汁可以配,
分別有蕃茄辣醬🥫鷹嘴豆泥,沙律菜,猶太特色花生醬。
麵包有烤熱,食落好鬆軟,配埋特色既醬好食
Home-made Kob
Moroccan Beef Cigars

同平時食既春卷唔同,真係純肉,唔會混合其他蔬菜

這道傳統的烤雞串,雞肉外皮烤得金黃酥脆
配料和調味料的調配得恰到好處,
配菜有茄子🍆&辣椒,估唔到辣椒係酸既,幾特別

Vietnamese Rice
糯米飯鹹香好食,雖然唔知係用咩整,但我幾中意

擺盤幾靚,三文魚烤得剛剛好 肉質較乾身紥實 ,
搭配檸檬&自家製既照燒醬,風味獨特
配埋香口既薯條,唔錯
兩口子紀念日就試吓啲特別菜式,聞說尖東這家猶太廟旁的猶太餐廳終於近日開始對外開放機會難得所以一試. 餐廳裝潢感覺高尚有格調,門口放左幾個銅製器皿俾客人潔淨雙手非常窩心. 座位舒適燈光柔和幾舒服. #MezzePlatter 呢款前菜係中東常見開胃麵包配上三款不同醬汁同紫椰菜沙律. Pita bread 口袋餅熱騰騰質地鬆軟,配搭不同醬料食都好夾. 辣番茄醬酸酸辣辣夠開胃. 另外奶酪,鷹咀豆泥同芝麻醬各有風味. #摩洛哥牛肉雪茄及自家製牛肉球 兩款炸物小食香口惹味不過同香港人食開嘅幾唔同,會比較乾身冇醬汁雖然都有簡單香料調味,而內裡都係好多好豐富一粒粒嘅純牛肉粒. Kobe牛肉球皮好特別原來係用鷹咀豆泥製成. #烤挪威三文魚配自家製燒汁賣相相當精美,厚切三文魚肥美大件燒得外皮香脆但肉質鮮嫩滑口,伴碟紅椒西芹洋蔥等加埋檸檬汁清新開胃. 配菜選左炸薯條,炸得香口出色. #烤雞柳烤雞雞味足比較乾爽本身燒汁甜甜地,伴碟蔬菜紅蘿蔔洋蔥青瓜椰菜等味帶鮮甜,配菜越南飯感覺似豉油糯米飯咁煙煙韌韌好飽肚. 兩個人埋單一千蚊左右,一次特別嘅體驗,唔貴.

#MezzePlatter

#摩洛哥牛肉雪茄及自家製牛肉球

#烤挪威三文魚配自家製燒汁

#烤雞柳

兩個人埋單一千蚊左右,一次特別嘅體驗,唔貴.

2023-09-05
慶祝紀念
紀念日
🇮🇱以色列猶太菜平時好小聽 一直沒嘗過 今次新嘗試食特別啲餐廳位於尖東 可以品嘗另一種異國風情🍴食物容易入口 以為大部分都會好重香料味估唔到 是比想像中還要好吃的味道!😳🌮Mezze Platter ($128)阿拉伯特有的拼盤 四款醬料 配彼得包鷹嘴豆醬 | 中東芝麻醬 | 蕃茄甜椒醬 | 紫椰菜四款醬料各有特色 不會有怪怪的味道 食落幾夾特別喜歡甜椒醬 甜辣感 彼得包外皮香酥 讚啊🧆 Home-made Kobe ($128)🫔 Moroccan Beef Cigars ($126)熱辣辣烤牛肉薯球及牛肉炸春卷 肉味香濃內餡非常足料 屬乾身肉碎 口感紮實 不油膩配上茄汁及香草辣醬 好開胃又惹味🐔Grilled Chicken Fillet ($278)雞柳用上特殊香料及調味料醃漬過 增添風味表面微炭香烤過 肉質結實有咬口伴碟有沙律菜 | 胡蘿蔔片 | 小黃瓜片等跟主菜配Vietnamese Rice 食落似糯米飯當中沒有配料 只用醬油烹調 煙靭好味又特別🐟Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce ($278)擺盤色彩鮮艷 挪威三文魚 魚身
🇮🇱以色列猶太菜平時好小聽
一直沒嘗過 今次新嘗試食特別啲
餐廳位於尖東 可以品嘗另一種異國風情🍴
食物容易入口 以為大部分都會好重香料味
估唔到 是比想像中還要好吃的味道!😳

🌮Mezze Platter ($128)
阿拉伯特有的拼盤 四款醬料 配彼得包
鷹嘴豆醬 | 中東芝麻醬 | 蕃茄甜椒醬 | 紫椰菜
四款醬料各有特色 不會有怪怪的味道 食落幾夾
特別喜歡甜椒醬 甜辣感 彼得包外皮香酥 讚啊
Mezze Platter

🧆 Home-made Kobe ($128)
🫔 Moroccan Beef Cigars ($126)
熱辣辣烤牛肉薯球及牛肉炸春卷 肉味香濃

擺盤色彩鮮艷 挪威三文魚 魚身相當厚肉
烤到皮脆肉嫩 配檸檬汁及秘製蒜香燒汁
脂肪較少肉質紮實 食落魚肉沒有帶腥味
伴碟有西芹粒 | 洋蔥粒 | 紅椒粒 好清新
主菜跟French Fries 完美配搭~
French Fries