2016-03-26 606 瀏覽
今日妹妹想去next staton, 所以我就入左去啦。入到去,侍應已經即時俾餐牌,我地就即刻點芒果班戟和紫薯窩夫;五分鐘之內就上哂兩個甜品。由於個芒果班戟我無食,故此不作評論。紫薯窩夫有紫色的粉灑上面,個窩夫份量都算大份,而且上碟時食物都好熱;初時切旁邊的食,感覺無咩薯肉,窩夫好脆;食到中心有好多薯肉,薯味好豐富;呢個窩夫有楓糖和朱古力醬俾我地點嚟食,無咩味的地方就點兩個醬,開始多紫薯的地方就唔點,如果唔係,會破壞紫薯的味道。另外,熱情果乳酪飲落去好凍,可能今日天氣太凍令到自己體感温度太凍,飲完呢杯嘢覺得仲凍。乳酪質感好smooth, 但感覺偏酸。飲到熱情果的味道。座位方面,由於我身子矮小,變相咁高的檯會有吊腳情況出現。
今日妹妹想去next staton, 所以我就入左去啦。
紫薯窩夫
熱情果乳酪
座位方面,由於我身子矮小,變相咁高的檯會有吊腳情況出現。
2016-03-26
紫薯窩夫
2016-03-26 444 瀏覽
下一站,吃甜品吃飽飯最喜愛就是去吃下甜品聊聊天。和抹茶控朋友吃甜品她特點一定要吃這個 是 綠 茶 心 太 軟 配 野 莓 乳 酪 雪 糕 $58 賣相十分美麗,綠色心太軟上配有紅豆溶,旁邊有一球野莓雪糕,碟上還有野莓果醬作襯托。 弄開心太軟可見流心程度算強,一口心太軟一口雪糕這樣吃也太享受了吧。心太軟的皮還是有脆的,比較有驚喜。而抹茶味也吃到,不會太甜也不會假抹茶味,好吃。雪糕方面野莓不會太酸,雪糕內有一粒粒脆的,不知是不是野莓乾?配起來很好吃呢而我是百分百紫薯控。看到餐牌上有紫薯窩夫和栗香紫薯山。實在不知怎樣選好。最後選擇了栗 香 紫 薯 山 $65 甜品賣相好別緻,就像一個藝術品,令人不捨得整塔佢。紫薯山由栗子蓉、紫薯蓉、雪糕、和有一層脆糖而整成,紫薯味味好香啊,幾層一起吃幾夾啊不錯。
下一站,吃甜品

是 綠 茶 心 太 軟 配 野 莓 乳 酪 雪 糕 $58

2016-03-26 699 瀏覽
想食呢間甜品好耐,果然沒令我失望,今次同好友來聚一聚,一來餐牌已經送到來,我叫咗芒果班戟配紅苺雪糕同叫咗一杯芒果乳酪,不夠十分鐘就來了。芒果班戟係條形狀,感覺似油炸鬼😂,但食落去有啲朱古力,個雪糕好正,一入口即溶,同仲有少少芒果係隔離。而芒果乳酪好大杯,大杯到差點要企係身飲,飲落去又唔會太甜,適合我呢啲好驚肥又鐘意食甜品既人。
2016-03-23 909 瀏覽
旺角黑布街甜品店已有幾間, 一見到紫薯, 是會係令人眼睛發亮的~~~~當你懊惱住要食邊款甜點既時候, 店員好細心咁介紹佢地既SIGNATURE DESSERT. 紫薯窩夫配雲呢拿雪糕, 係用紫薯做夾心餡, 陣陣紫薯香氣配上熱騰騰既WAFFLE, 唔似出面有D只係得個顏色係紫, 但食落冇味. 呢度既紫薯聞落同食落去都有好香既紫薯味道. WAFFLE 脆唔厚, 夾住軟軟既紫薯餡, 好香甜, 如果紫薯再多D就PERFECT, 哈哈~ 隨碟附上2款醬料, 係朱古力醬&楓糖漿, 平時食WAFFLE一定會淋上楓糖漿, 但呢個紫薯本身甜味好足夠, 冇再沾上任何醬汁已經好好味, 唔想浪費左天然既紫薯香味. 呢個紫薯夾心真係好睇又好味! 黑糖薑汁梳芙里配雲呢拿雪糕, 以薑汁做梳芙里, 幾吸引喎~ 熱烘烘焗得高高既梳芙里, 散發住香噴噴既薑味. 一啖食落去, 薑味濃郁好薑, 唔會搶走黑糖味, 薑味唔會辛辣, YUMMY!!!! 黑糖甜度剛好, 不需一會已經K.O左個梳芙里~

呢個紫薯夾心真係好睇又好味!

• 黑糖薑汁梳芙里
2016-03-23 1282 瀏覽
旺角黑布街甜品店林立,在附近和朋友吃過午飯後想吃甜品,最終挑選了在網上平台都很多人介紹的Next Station Dessert。門口裝潢簡約型格,而店舖內則用上歐陸風格高身桌椅,甚有格調。一坐下,店員便主動向我們遞上兩杯暖水和介紹餐牌上各式各樣甜品。最後我和友人各點了Test Tube 2.0以及焙茶心太軟。門外很吸引﹑令人眼花撩亂的餐牌Test Tube 2.0此甜品包括三種口味,分別為Oasis (椰子奶凍,菠蘿慕絲),伯爵紅茶奶凍,特濃朱古力慕絲,味道由淡至濃,店員亦提醒最好的食法是由甜度最輕的Oasis (椰子奶凍,菠蘿慕絲),然後吃伯爵紅茶奶凍,最後才吃最濃味的特濃朱古力慕絲。Oasis (椰子奶凍,菠蘿慕絲):上層粒粒椰子奶凍香滑可口,下層菠蘿慕絲則口感幼滑,兩者味道亦頗夾,整體感覺清新,十分開胃。伯爵紅茶奶凍:一開始擔心會像其他一般店舖的茶味甜品般茶味不足,但這次Earl Grey Tea味道很濃郁很突出,令作為伯爵茶愛好者的筆者很滿意。特濃朱古力慕絲:朱古力味道果然十分香濃,慕絲亦做得幼滑無比。配上少許士多啤梨,有效中和朱古力的濃郁口味,使整體味道更有層次。焙茶心太軟
門外很吸引﹑令人眼花撩亂的餐牌
伯爵紅茶奶凍
特濃朱古力慕絲
焙茶心太軟
現時抺茶和朱古力味道的心太軟大行其道,但焙茶口味則不是太常見,因此這裡有焙茶心太軟令筆者頗為驚喜,而質素亦令人非常滿意。心太軟夠熱度,做到好好的流心效果,焙茶味道十分突出,甜中帶茶香。
配上的不是普通朱古力雪糕,而是用上很獨特的金莎朱古力口味。但如果可以在雪糕裡加入多些朱古力和榛子碎,味道會更加濃郁。值得一提的是,伴碟加上香脆的多士粒,可以把多士粒蘸上焙茶流漿一同吃掉,十分過癮。
焙茶心太軟
整體而言兩款甜品的味道賣相都令人相當滿意,已經約了友人下次再來試其他款式
2016-03-18
2016-03-22 1045 瀏覽
Test Tube 2.0 - $68分別有三隻味道有:🌴Oasis(椰子奶凍、🍍菠蘿慕絲)☕️伯爵紅茶奶凍🍫特濃朱古力慕絲小妹最喜愛這個🌴Oasis ,想不到椰子與菠蘿那麼匹配,味道很新奇、清新😋👍🏻兩種味道都頗出👍🏻,然後伯爵紅茶那個都頗重伯爵茶味亦不會很甜,而🍫朱古力那個味道雖然很濃郁,但所以就比較甜🍊佛手柑吉士 - $58小妹也頗喜歡這個,因為比較酸😂😋而且酸度亦適中很開胃,碟上的兩塊正方形▫️▪️是像啫喱般不過小妹就吃不出有味道,整體味道淡淡地很清香🍬鳥結糖芭菲 - $55食落真係似鳥結糖,不過這個比較甜

Test Tube 2.0 - $68
分別有三隻味道有:
🌴Oasis(椰子奶凍、🍍菠蘿慕絲)
☕️伯爵紅茶奶凍
🍫特濃朱古力慕絲
🍊佛手柑吉士 - $58
🍬鳥結糖芭菲 - $55
食落真係似鳥結糖,不過這個比較甜
佛手柑吉士
鳥結糖芭菲
佛手柑吉士
2016-03-21 1409 瀏覽
約咗大番薯去食甜品跟着 Openrice Top 10 搜尋一於決定 Next Station Dessert因為我哋至愛嘅紫薯窩夫晚飯後店內人山人海等左一陣已經可以決定我的心非紫薯莫屬紫薯窩夫配雲尼拿雪糕近期興食紫薯熱辣辣嘅紫薯窩夫每食一囗都有香濃嘅紫薯味外脆內軟將雲尼拿雪糕配搭紫薯窩夫一齊入口一冷一熱~~~YUMMY紫薯不太甜再加埋蜂蜜醬 & 朱古力醬~~~好夾!好夾!我好懷念沖繩嘅紫薯所以點了栗香紫薯山 見到好多人點招牌紫薯波波賣相吸引紫薯波波味道突出配搭雲呢拿雪糕好 match入口幼滑栗子蓉味道夠濃郁估唔到紫薯同粟子感覺好夾最底層是蛋白餅上面紫薯蓉再加上雲呢拿雪糕味道香濃軟滑甜度適中口感豐富成個甜品好似藝術品咁吸引下次再試埋其他紫薯朋友
約咗大番薯去食甜品
將雲尼拿雪糕配搭紫薯窩夫一齊入口
一冷一熱~~~YUMMY
紫薯不太甜
再加埋蜂蜜醬 & 朱古力醬
~~~好夾!好夾!
我好懷念沖繩嘅紫薯
甜度適中
口感豐富
成個甜品好似藝術品咁吸引
下次再試埋其他紫薯朋友
10 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
  • 栗香紫薯山
2016-03-20 1215 瀏覽
我諗我地真係癲左...由尖沙咀行落旺角,諗住消化左可以再食甜品 ~~ 哈哈哈 !! 黑布街入面有幾間甜品,友人點選 NEXT STATION,而我基於八卦,都睇埋其餘幾間吸唔吸引...本來我都諗住試下 HESHEEAT,但係...睇圖就唔太吸引,最後都係選回 NEXTSTATION ~~ 呢個係雲尼拿泡沬配榴雪糕仲有芒果添 ~~ 整體都好夾 ~~ 個泡沫好白好輕身,仲見到好多籽,而榴槤雪糕好似真係食緊榴槤咁,我諗佢係新鮮打既雪糕黎 !! 另外芒果依家未到季節都唔酸 !! 值得一讚 !!呢個係 MANGO PANCAKE,個皮好薄,入面都有一層好薄既 CREAM ~~ 配個什莓雪糕好清新 ~~ 個什莓酸酸甜甜,對於我地呢班食到咁飽既傻人 !! 好有消滯既作用 ~~ 芒果亦都好甜 ~~ 呢個係綠茶格仔餅 ~~ 哈哈哈 !! 明明就係窩夫 ~~ 味道我會讚既...但窩夫應該係外脆內軟,但佢比較淋身 !! 紅豆亦都要讚下 ~~ 唔太甜 !! 亦好香紅豆味好有咬口 !! 但醬汁個人認為就唔太夾,有一兜係朱古力醬,另一兜係楓糖醬 !! 個雪糕都係什莓,原來同行朋友唔知可以改雪糕 !! 下次我地要留
呢個係綠茶格仔餅 ~~ 哈哈哈 !! 明明就係窩夫 ~~ 味道我會讚既...但窩夫應該係外脆內軟,但佢比較淋身 !! 紅豆亦都要讚下 ~~ 唔太甜 !! 亦好香紅豆味好有咬口 !! 但醬汁個人認為就唔太夾,有一兜係朱古力醬,另一兜係楓糖醬 !! 個雪糕都係什莓,原來同行朋友唔知可以改雪糕 !! 下次我地要留意下 ~~
呢杯 MOCHA 係用 54% 朱古力沖既 ~~ 味道我就冇試過 ~~ 但同行朋友都有讚賞
最後我地點左呢個朱古力心太軟,仲可以選不同既酒類加入個心太軟內,我地今日選既係 BAILEYS,加後既味道唔出,幾乎食唔出 BAILEYS 既味道,可能朱古力太濃味喇 ~~ 哈哈 !! 個心太軟外層好脆 ~~
個流心效果做得好好 ~~ 個蛋糕都好好味 !! 個雪糕係曲奇味 !! 唔太甜都唔錯 ~~

** 總括黎講味道都好好 !! 唔多人排隊都值得一試 ~~
題外話/補充資料: 侍應可以提點客人選雪糕方面可以點選唔同既雪糕,令到客人可以試不同味道 !!
2016-03-17
  • MANGO PANCAKE
  • VANILLA FOAM
2016-03-20 1084 瀏覽
食個飯行左陣街,見呢間甜品cafe幾靚,忍唔住一試,環境好有復古味有氣氛,真可一試。叫左一個 tiramisu, 賣相幾靚,不過就細杯左d, 味道ok,不會太甜,但口感幾有層次,d cream 幾多,如果少dd個比例口感會更好,同埋值得一講,就係唔夠凍,同埋價錢偏貴一點。鍵盤窩夫有卓頭,我諗下次要一試。
鍵盤窩夫有卓頭,我諗下次要一試。
2016-03-19 1028 瀏覽
Next station 是我值得再三光顧的食店,知道出了新口味當然要捧場一下!新口味就是紫薯窩夫,不過我們吃得有點飽,還是點另一樣輕食。 Test Tube 2.0 $68上次已品嚐過 1.0 版本,其中的咖啡mousse 令我很回味。今次口味是 Oasis (椰子奶凍、菠蘿慕絲):奶凍切成一細粒形狀,相當迷你,每口椰子香味,之後是陣陣菠蘿香味滲出。伯爵紅茶奶凍:呷一口已感受到伯爵茶味,奶凍質感很幼滑。特濃朱古力慕絲:味道確是很濃郁,帶少少苦味,黑朱古力愛好者必點。 好「茶味」的伯爵紅茶奶凍就是這樣,吃了不其然表演了心心眼樣子,實在太美味了,未知將來的 test tube 3.0 又是怎樣呢?

新口味就是紫薯窩夫,不過我們吃得有點飽,還是點另一樣輕食。

Test Tube 2.0 $68

伯爵紅茶奶凍:呷一口已感受到伯爵茶味,奶凍質感很幼滑。

2016-03-18 740 瀏覽
第一次黎到Next Station Dessert,全因為佢成日上openrice 既熱門榜,見到唔少blogger都有食佢既test-tube 系列甜品,攪到我都想試下,不過黎到睇完餐牌之後,反而揀左第2D 甜品。香蕉班戟配青檸雪葩: 本身呢個甜品係配朱古力布朗尼雪榚既,不過朋友怕肥想改雪葩。薄薄既Pancake皮裡面包裹著香蕉片同cream,卷起之後成長條形,切成一片片咁食真係好方便,味道好夾,認真唔錯。焙茶心太軟配金莎朱古力雪糕: 心太軟火候控制得十分好,蛋糕鬆軟,甜度適中,一D都無令我失望,中間切開後,裡面既焙茶流心即刻流晒出來,焙茶味相當濃。雪榚方面,金莎朱古力雪糕有香濃既榛子味,好似食緊金莎朱古力咁。賣相方面,店方用左綠茶醬同紅莓醬去為心太軟作伴碟,非常之靚。
香蕉班戟配青檸雪葩
香蕉班戟配青檸雪葩:
焙茶心太軟配金莎朱古力雪糕
焙茶心太軟配金莎朱古力雪糕:
2016-03-18 696 瀏覽
旺角這條甜品街,有一間甜品我是情有獨鍾的。就是Next Station Dessert! 有著外國風的陳設,高枱,黑板,很有情調。在店員的介紹下,試了兩個主打的甜品。Test-Tube 2.0和紫薯窩夫配雪糕。Test- Tube 2.0方面有三支,上枱時店員細心介紹食法,務求令客人吃到不同的味覺享受。(右至左說起)菠蘿慕絲+耶子奶凍先由最淡味的說起,這個我好喜歡耶子和菠蘿那份清新感,耶子奶凍不太杰身,質感有點像上層的慕絲。伯爵茶奶凍茶味濃,絕不欺場。不過茶有點苦澀,但也容易入口的。黑朱古力慕絲這個我無食,朋友說朱古力味很濃,足料之作。面頭的草莓帶酸,不過和朱古力的甜中和。紫薯窩夫配雪糕,入面有紫薯夾心,實而不華。窩夫甚有蛋味,外脆內軟,夾著甜甜的紫薯蓉,兩者是十分完美的配搭。如果紫薯蓉更多,效果一定更澎湃,相機一定會更滿足。而雪糕像是配角,小店一點也不輕視,奶味重,而底下鋪了脆脆,甜甜的,和窩夫更是融洽。
有著外國風的陳設,高枱,黑板,很有情調。
(右至左說起)
菠蘿慕絲+耶子奶凍

伯爵茶奶凍
茶味濃,絕不欺場。不過茶有點苦澀,但也容易入口的。

黑朱古力慕絲
  • test tube
2016-03-16 705 瀏覽
近期潮流興食紫薯,小妹都唔例外,有紫薯嘅都想通通放入肚仔,奈何肚仔有限,好彩有男人個"士啤"肚啫紫薯窩夫配雲尼拿雪糕 $62一上枱,呢個紫色真係深深迷倒小妹,熱辣辣嘅紫薯窩夫,外脆內軟,仲有香濃紫薯味,估唔到紫薯可以同窩夫做到朋友,每食一囗,都有滿足嘅感覺,而當你將一囗雲尼拿雪糕放上窩夫,一冷一熱之餘,原來雲尼拿同紫薯都夾到band,呢個配搭都好新鮮其實舖頭有配埋啲蜂蜜醬,但小妹始終覺得原汁原味係最好嘅!再黎焙茶心太軟配金莎朱古力脆脆雪糕 $62呢度嘅甜品真係好鬼創新,點會諗到焙茶都做到甜品,仲鬼咁好味焙茶類似係烘焙過嘅茶,佢有一種獨特烤過嘅味道,而且唔似一般嘅朱古力心太軟咁一味甜,佢小甜之餘仲多左一種茶香,心太軟嘅效果亦控制得好好,好流心!而個金莎雪糕係幾特別…個名不過小妹就唔係幾食到係金莎味,可能比焙茶嘅味道同感覺衝擊左,搞到金莎雪糕唔太突出同場加映芝士tart自家製夠晒creamy...岩晒呢期芝士tart熱潮,唔使去排餐死,呢度都滿足到芝士迷啦~
紫薯窩夫配雲尼拿雪糕 $62
其實舖頭有配埋啲蜂蜜醬,但小妹始終覺得原汁原味係最好嘅!
再黎焙茶心太軟配金莎朱古力脆脆雪糕 $62
呢度嘅甜品真係好鬼創新,點會諗到焙茶都做到甜品,仲鬼咁好味

• 焙菜心太軟
2016-03-11 993 瀏覽
現場環境幾好 8點左右人不太多可以坐耐小小都OK一黎到店員已經比左兩杯水等大約5至10分鐘到就黎甜品 都算快最近紫薯大熱好多甜品店都出左紫薯甜品係旺角黑布街咁多間甜品店要特出一定要有D有特色的甜品今次試左個紫薯格仔餅配有兩款醬 焦糖同朱古力再加埋雪糕一齊入口 好夾呢個好似$55左右 女仔可以兩人Share另外還點了一個芒果甜品賣相當然無紫薯咁靚入面係芒果同CREAM 出面係PANCAKE味道好夾但個人還是較愛紫薯這個好像$50 左右
現場環境幾好 8點左右人不太多

這個好像$50 左右
2016-03-03
紫薯格仔餅
2016-03-11 802 瀏覽
晚上八點半左右,又到了甜品時間。去到甜品店林立的黑布街,我們選擇了裝修低調的next station dessert 。 門外的餐牌 本來想試紫薯窩夫,但不想太飽,便點了一個my pink lady 和焙茶心太軟。My pink lady 是一杯用士多啤梨為主調的杯裝甜品。最面層是士多啤梨泡沫(蛋白),中間是士多啤梨雪糕和士多啤梨肉,而最底層則是一層薄的士多啤梨啫哩和奶凍。士多啤梨泡沫和奶凍都是偏淡的,只有淡淡的士多啤梨味,因為士多啤梨肉和雪糕都比較甜,這樣好好中和了整個配搭,唔會只有死甜。奶凍部分唔會溶出水;泡沫溝上雪糕食竟然有另一番風味。雪糕部分沒有估錯的話應該是用了哈根大師,很重vanilla 味,亦有士多啤梨肉係中間;而士多啤梨就好厚肉,好甜。 焙茶心太軟配金莎朱古力雪糕。心太軟沒有令人失望,中間的流心一切即刻流出來;培茶味濃,不會有樣冇實際。金莎朱古力雪糕即是有榛子味,榛子味雖突出,但朱古力味偏淡。再有幾粒焦多士點綴一下。 next station dessert 除了味道之外,擺碟都花了心思,可以媲美酒店的甜品。

門外的餐牌

My  pink  lady