2016-03-11
對於小妹黎講,甜品呢家野系無論咩時間都想食。下午甜品癮起,同朋友簡左NextStationDessert 黎食😋 基於上次系第二度不太好既抹茶心太軟經驗,搞到對同類既產品都有d恐懼,好驚中伏。不過朋友想試,就捨命陪君子啦🙈 好彩冇令我失望.... 綠茶心太軟配野莓乳酪雪糕 ($58)一切開...d綠茶漿就好似瀑布咁湧出黎😱 真系忍吾住哇左幾聲💚 外層蛋糕脆脆地,綠茶漿既綠茶味尚算濃郁,吾會太甜,而且仲帶點甘味🍵 配上酸酸地既野莓雪糕更可以中和一下心太軟帶來既飽滯感👍🏻 上次黎已經比呢個 粟香紫薯山 ($65)既賣相吸引左,可惜食完正餐有d飽,紫薯同粟子感覺有d濟就冇簡到。不過今次終於食到佢啦😈最底層有蛋白餅,上面系紫薯蓉,再上面系雲呢拿雪糕,整成一個小山丘,最頂加上一條好似路軌咁長既粟子蓉覆蓋住佢。紫薯蓉同粟子蓉味道都好香濃軟滑😍紫薯蓉甜度適中,吾會比糖覆蓋左紫薯本身既味道。粟子蓉相對較甜,小妹驚喜既系除左粟子味之外,仲帶有少少杏仁味添,兩者都幾夾。軟軟既紫薯蓉加上脆脆既蛋白餅,令口感更豐富。再加上精緻既糖片作點綴,色彩形成對比,令成個甜品更吸引,好似藝術品咁😍呢度既甜品小妹都好
綠茶心太軟伴野莓乳酪雪糕
綠茶心太軟伴野莓乳酪雪糕
綠茶心太軟配野莓乳酪雪糕 ($58)
粟香紫薯山
呢度既甜品小妹都好中意,遲下再黎試埋其他先😋😋