2018-07-02 2330 瀏覽
星期一至五工作勞累,每當星期六至日休息時,我和老公都會瞓得好晏,瞓醒時已經係下午十二時或一時,而且仲好肚餓,這時食Brunch最適合不過,今日便來到朋友推薦既Oui Oui Bistro。雖然係下午時間來到,但當進入餐廳時,仍能感受那浪漫既氣氛~柔和既燈光、悦耳既音樂、貼在灰色牆壁上既大大小小而又精緻既碟、坐在黑色梳化及櫈上既客人都好斯文,細聲交談,還有一個窗口可看到廚師製作美食,我好鍾意這裡既環境,給我輕鬆、自在、有情調既感覺。我兩口子看完餐牌,決定要一個All Day Breakfast及老公至愛既班尼迪蛋配龍蝦,各自一杯drink。All Day Breakfast($108)這個CP值極高,牛角包外皮鬆脆,充滿牛油香 ; 薯角夠熱夠脆,甘香惹味 ; 德國腸好味 ; 英式鬆餅配上香脆煙肉及流心蛋,超yummy。班尼迪蛋配龍蝦($198)大大隻及已去殼既鮮甜龍蝦,配合温泉旦、荷蘭醬及脆边又厚厚既鬆餅,再加上咸香既風乾火腿,口感豐富又一流。Strawberry and Apple Soda($18)好有層次,好好飲,現在天氣又焗又熱,飲完成個人舒服晒。Iced Mocha Coffe

All Day Breakfast($108)

班尼迪蛋配龍蝦($198)

好有層次,好好飲,現在天氣又焗又熱,飲完成個人舒服晒。
Iced Mocha Coffee($18)
咖啡味道濃醇,好香,別有一番風味。

總括而言,每個部份都有水準,食物熱騰騰上碟,賣相靚味道正,店舖給人一種優美寧靜既感覺,真係食得好開心、好滿足。
2018-06-30
  • All Day Breakfast
  • Lobster Egg Benedict
朋友在D2 place 擺檔,身為老友又怎可以不親身「撐場」支持。逗留了好一段時間,就與另一好友到附近醫肚。在內街走了一段短時間,發現了這間Oui Oui Bistro的西餐廳。餐廳外型挺有特色,灰色磗頭配上木板,設計非常有個性。 餐牌上的食物圖片相當吸引,最後,我們各自點了all day breakfast,再點了一款甜品分著吃。all day breakfast賣相不錯,內裏的材料豐富,包括有香腸、 蘑菇、薯角、沙律菜、煙肉流心蛋、牛角包。說實,每一款食物都煮得很好吃,特別是煙肉流心蛋,輕輕切開後蛋漿慢慢流出,入口時口感濕潤,既有煙肉的鹹香,亦有蛋香。 而牛角包帶一股牛油香味,口感帶點酥脆,即使放涼了,仍然不減香脆感。 甜品是banana bateau,朱古力雪糕是廚房親手弄的,口感香滑,朱古力味濃醇,配上點點杏仁碎,令口感提升,另一旁放了香蕉薄餅,入口時香蕉還是暖暖的,味道香甜,配上朱古力醬,令味道變得更豐富,非常好吃。飲品方面,所有套餐加HK$18就可以喝到熱/凍飲。 最後我們點了Hazelnut Latte 及Vanilla Flat White。 Hazelnut Latt

飲品方面,所有套餐加HK$18就可以喝到熱/凍飲。

最後我們點了Hazelnut Latte 及Vanilla Flat White。 Hazelnut Latte上有美美的心型拉花,口感細滑,帶有淡淡的榛子香味,而Vanilla Flat White的味道較平日喝到的Flat White香甜,咖啡味道挺濃厚,很有水準。

題外話:
餐廳的冷氣嚴重不足,坐下後,感覺非常「焗」,汗水就一直流,希望店主多加注意,為食客提供更舒適的環境。

2018-06-09
2018-06-11 587 瀏覽
長沙灣好多小店,在橫街小巷中,我們抱住嚐鮮的心到Oui Oui Bistro享受我們的Weekend Brunch。作為藍帶廚師主理的Oui Oui Bistro是一間貼地的法國菜餐廳,價錢貼地,有質素的保證。All day breakfast單看賣相已經好滿足,份量足夠兩個人食。牛角包酥化;濃味的煙肉配上流心太陽蛋,味道配合;外脆肉軟的薯角美味;炒過的雜菇配上新鮮的沙律菜,為整份All day breakfast帶來清新的感覺。Truffle carbonara煙肉味道香濃,松露醬混和忌廉、芝士同少許檸檬汁,再加上流心蛋拌勻食,入口香濃滑溜,而且味道好有層次,令人一口接著一口不停地吃。French Toast經典的法國甜品French toast好好食,廚師將厚切的多士一早切成細細份的三角形,令多角度的切面均沾上蛋汁,面層香脆,內層軟綿綿,再配上冰凍的雪糕,口感好好。Hazelnut LatteHazelnut Latte味道濃滑,只是$18一杯,實在超值。

2018-06-09
2018-06-10 198 瀏覽
區區有好野食!低調正宗法國菜oui oui bistro真係令人好難忘,法國往往令人充滿驚喜,藍帶廚師,名不虛傳,it makes my day💋低調既門面,揭開美好既一日睇樣都知好飲,個人覺得打奶泡比較難,通常見到咁smooth打得好,咖啡一定唔差,果然!nice flat white and cappuccino!重點$18一杯!十個正seafood crepes! crepes係香港愈來愈興!可以講,this is the best!!! 完全掌握甜脆同海鮮的味道交融!最難忘!fritiiata, 坦白講第一次食這個,煎蛋原來可以咁!有多材料,總括而言咸咸的,配合甜甜西多多,早餐食到,真係好開心banana bateau, 忍唔住食多個甜品,甜品多數唔係我既菜,賣相確實令我驚訝😱黑色係佢既皮,佢既肉係隔離,色香味俱全!

低調既門面,揭開美好既一日

banana bateau, 忍唔住食多個甜品甜品多數唔係我既菜,賣相確實令我驚訝😱黑色係佢既皮,佢既肉係隔離,色香味俱全!

2018-06-02
  • seafood  crepes
2018-05-30 1473 瀏覽
星期六約了朋友在長沙灣碰面,他介紹這間Oui Oui 餐廳主打法式菜食個lunch。 門面裝修優雅,還很新颖,內裏雖然座位有限,但黑幽幽的非常之有氣氛。餐廳餐牌主打特式意粉和all day breakfast, 於是就決定order 了一個方all day breakfast和Basque chicken'扁意粉, lunch食這些夠曬特別。All Day breakfast材料非常豐富, 有2件非常鬆脆嘅牛角包, 食落口還熱辣辣的。 其它如煙肉太陽蛋、 德國腸更炮製得啱啱好,食完非常香口。 加上炸薯角是用新鮮薯仔炸到金黃香脆, 食落去玩熱辣辣的。Basque chicken'扁意粉用嫩滑的燒春雞髀作主打,味道佳, 雞髀肉非常觧嫩 。至於扁意粉用了新鮮嘅番茄,加上有少少辣汁, 酸得來有少少微辣, 簡直愈食愈開胃。估不到長沙灣都有這樣特色嘅法式餐廳, 下次黎開這區都要試試這裏的晚餐。

2018-05-26
2018-05-23 142 瀏覽
The dry-aged angus beef steak was awesome. Ordered medium rare and it was perfectly cooked. Well worth the money. Lobster risotto was really good too. Decent size and fresh lobster and risotto. The service is really good. Friendly host and staff. Catered to a our needs.

• Dry  aged  angus  rib  eye
2018-05-23 210 瀏覽
有一次要去開長沙灣睇醫生,途經既時間見到這間舖頭寫住由法國藍帶廚師主理的餐廳,比佢吸引左入去,橫惦我又未食晏,所以入左去試下先。內裡環境都非常舒適,配搭上昏暗嘅環境,但內裡不算太多坐位。【Truffle Cabonra 】到最後我點了這個意粉,醬汁方面沒有像平時的濃郁,但添加了的忌廉和芝士,反而是略帶點點酸味,有D似檸檬汁,但整體上我覺得D個意粉都唔錯。【Mocha】飲品方面我覺得D個Mocha唔係太夠啡咖味,飲唔出有D朱古力既味道,但不過不失啦。但可以悠悠閑坐到cafe店內嘆杯咖啡,又OK~~
【Truffle Cabonra 】
【Mocha】

但可以悠悠閑坐到cafe店內嘆杯咖啡,又OK~~
2018-04-14
2018-05-18 256 瀏覽
我很少寫食評,今次真的忍不住。吾明點解咁多好評!外面天氣熱,室內冇理由冇冷氣,老闆話已經開左,但我們一行十人都feel 吾到,一路食一路流汗 壞冷氣你吾想我算。座位逼到呢,坐滿要大聲講野。$98 個湯得咁多,我真的打個突好似一碗分左幾碗其他野份量等同鳥食,公道d,賣相,味道都ok ,但以藍帶廚師做賣點,我有要求囉。環境吾得,食物質素就要再做好一點,價錢要合理。呢度CP 值好低,希望有人看到,不要中伏呀。
壞冷氣你吾想我算。座位逼到呢,坐滿要大聲講野。

$98 個湯得咁多,我真的打個突

好似一碗分左幾碗

2018-05-18
2018-05-17 175 瀏覽
相隔一段長時間,今日再黎呢度食LUNCH,嘆返個休閒法國餐。長沙灣地鐵站大約行左7-8分鐘,記得呢度既Hazelnut Latte好好飲,天氣熱即叫左兩杯凍飲,雖然都好飲,但我覺得咖啡都係熱既會更滑更好飲,而另外果杯Cappuccino 味道相對較淡一點。🍴Lobster Linguine $198單靠賣相已取勝,龍蝦肉質彈牙,味道鮮甜好味,扁意粉硬度適中,吸收埋D龍蝦汁精華,濃郁好滋味。🍴Frittata & French Toast $148 蛋液拌入蔬菜、蝦再經烘烤, 營養滿分又可為餐桌增色。多士似係梳乎厘同海綿蛋糕既混合體,外表稍微焦香,內部軟熟。呢度地方雖然不大,但感覺休閒舒服,同朋友傾下計,食好野既好地方。

🍴Lobster Linguine $198

🍴Frittata & French Toast $148

2018-05-12
2018-05-05 194 瀏覽
同朋友放假行過黎長沙灣元洲邨附近,先見到熱鬧的福榮街都有一間好有法式風味的cafe 店,仲主打法國菜,假日的午餐不妨試試啦。門口仲有個牌寫住係由藍帶廚師主理的,好吸引。入面座位唔算太多,午餐時間都算幾多人食。裝修好現代感,牆上仲有好多隻唔同圖案的圓碟做點綴,增添藝術感。假期的午餐要散叫,多款任選。黎到食法式cafe,我同朋友都各自點上一杯咖啡,$18/杯,Caramel Cappuccino同原味Cappuccino,泡沫好豐富,好厚好滑,Caremel 比原味多咗一陣香甜味,咖啡飲落好香醇,又平,是必叫之選。AllDay Breakfast,$108,食物擺碟好靚,望落已經知有好俾心機煮的,份量又多,有煙肉煎蛋,炸薯角,煎香腸,牛角包,蘑菇粒,連茄汁都畫得特別靚呀煎蛋係好流心的,一切開就流晒蛋黃出黎,味道香甜,蛋白嫩滑,特別在中間仲有一條煎煙肉擺係到,夾住一齊食,味道都好夾哦。牛角包,夠鬆軟,咬落有香濃牛油味,外皮又薄脆。Truffled Carbonara,$148,忌廉汁的份量適中,唔會太多,啱啱好夠個意粉吸收個味道,稠身得黎有滑溜感,唔會滯,不過更淡味啲會更好,意粉彈牙爽口,食
門口仲有個牌寫住係由藍帶廚師主理的,好吸引。

假期的午餐要散叫,多款任選。

牛角包,夠鬆軟,咬落有香濃牛油味,外皮又薄脆。
Truffled Carbonara,$148,忌廉汁的份量適中,唔會太多,啱啱好夠個意粉吸收個味道,稠身得黎有滑溜感,唔會滯,不過更淡味啲會更好,意粉彈牙爽口,食晒都好夠飽。
我最期待的法式甜品呀,French Toast, $88, 睇個賣相就知無令人失望啦,切成細份的多士擺成一個圈,中間下面係煮淋好甜的蘋果肉,多士咬落原來好鬆軟的,是用蛋漿淋咗係面後再烤過,配上糖霜同糖漿食味道超夾,雲呢拿雪糕又香滑,一凍一熱咁食,口感好有層次感。
2018-04-29 295 瀏覽
完全唔明為何有咁多好評地方淺窄,食材非常普通,味道更加普通,價錢卻不成正比的高,究竟係點解會有咁多人覺得好既呢??收你300比幾粒肉你,冇前冇後,唔包餐湯連面包都冇個,野飲唔該另叫,甜品你更加唔使諗,300淨係得個main course,份量只有幾粒肉,連細路都食唔飽,好食都算了,但事實是一般過一般。好後悔誤信那些好評,去完後覺得所有對呢間餐廳的差評都才是最中肯的! 最嬲係有個肥侍應,見到個使得起錢的熟客即飛撲過去,明明見到聽到我地要落單卻停一停後決定完全ignore我地,急不及待的標去個枱客度,這種服務態度就算再好食都唔惦啦,莫講話咁鬼普通! 希望行運的你地中伏前可以睇到我呢篇comment,回頭是岸。
完全唔明為何有咁多好評
  • 沒有
2018-04-29 168 瀏覽
正確來說,我們是於周六的一時許來到長沙灣的Oui Oui Bistro吃了一頓法式早午餐。週末的食物選擇由$98元的凱撒沙律,至$148元的Carbonara和$248元的伊比利亞黑毛豬扒均有。飲品需另加$18元,有多款咖啡及汽水。All Day Breakfast ($108): 出名大堆頭的All Day Breakfast有煎煙肉水煮蛋x2、法式牛角包x2、肉腸、炸薯角、炒蘑菇及沙律菜。份量適中但夠飽肚,煙肉香脆,夾在半熟的水煮蛋中,兩者融為一體,可搭配牛角包一起享用,牛角包亦帶淡牛油香。肉腸的肉味也蠻香濃美味。伊比利亞黑毛豬扒配薯角及沙律菜 ($248): 此級別的黑毛豬扒相當高質,色、香、味皆有其獨特之處。燒至半熟/ 七成熟即可,其肉含豐富肉汁,肉質極之細膩幼嫩,肉味極為香濃!

2018-04-28
2018-04-24 171 瀏覽
最憎星期六返工,放工之後點都要去hea返一下先可以舒緩壓力。老公提議去搵間舒服啲餐廳cafe食返個lunch , 我記得上次朋友話佢家附近有間餐廳幾好,於事問佢拎個地址去hea 下先。餐廳門口好有格調,環境舒服寫意。餐牌選擇多,每款都好吸引。All day breakfast 份量十足,牛角包鬆軟又夠新鮮脆口,水煮蛋嫩滑,薯角香脆可口。Truffle Carbonara 黑松露味突出,加上少少檸檬汁提味,比較清新,入口creamy .Banana Bateau脆餅包住暖暖的香蕉餡料,味道不太甜,好好食,配埋有碎朱古力嘅朱古力雪糕,一冷一熱特別滋味。飯後加返杯Mocha , 咖啡香濃滑順,完全可以掃走今朝返工嘅不滿情緒☺️☺️
餐廳門口好有格調,環境舒服寫意。
餐牌選擇多,每款都好吸引。

Truffle Carbonara

Banana Bateau

2018-04-21
2018-04-21 179 瀏覽
聽聞呢間cafe係由法國藍帶廚師主理,身為美食愛好者當然要去朝拜一下。 位於深水埗區嘅 cafe, 門面都出現咗藍帶廚師主理呢幾個字樣黎吸引顧客。 內在環境都非常舒適,有一張大大嘅梳化,配搭上昏暗嘅環境,格調升級。 叫咗一杯caramel cappuccino 同埋一杯hazelnut latte。兩杯都好濃味好飲,但個人較喜歡 hazelnut latte, 榛子味同埋拿鐵配搭恰到好處。 呢個係呢度最出名嘅 Benedict ,做得出色之處係佢嘅蛋黃醬同埋蛋黃汁混埋一齊好香好濃郁, 食幾多都唔覺膩, 但就略嫌個汁唔夠熱燙 減咗少少分。 再叫咗依個fresh seafood crepe。 貪佢未食過, 雖然味道係唔錯,蛋黃醬味濃配搭上個crepe, 鬆軟嘅口感出曬嚟,但反而啲青口我就覺得普通,同埋有沙。 最後就到啲甜品,甜品就做得幾好,最好食嘅係個雪糕有好多朱古力碎,增加口感。
最後就到啲甜品甜品就做得幾好,最好食嘅係個雪糕有好多朱古力碎,增加口感。

• Lobster Egg Benedict
2018-04-14 168 瀏覽
星期六同舊同事係佢放工後,黎佢公司附近食BRUNCH!嘿嘿上OPENRICE睇呢個 Truffle cabonra 好受歡迎,叫左一個,意粉口感入口彈牙有韌性,時間岩岩好!嘿嘿醬汁充滿松露香!濃香而不膩, 加上溫泉蛋及煙肉條,口感層次極佳!醬汁質地非常滑,,而且掛汁度高,條條都能粘上醬汁!嘿嘿這是同事的Basque Spring Chicken,雞腿大大一隻肉質十分之嫩滑!意粉汁料是酸酸甜甜的!微微辣,嘿嘿叫左個法式多士,表皮好香濃既蛋汁!軟綿綿,底層D莉定蘋果軟綿甜咪咪,很不錯!嘿嘿
星期六同舊同事係佢放工後,黎佢公司附近食BRUNCH!嘿嘿

叫左一個,意粉口感入口彈牙有韌性,時間岩岩好!嘿嘿

醬汁質地非常滑,,而且掛汁度高,條條都能粘上醬汁!嘿嘿

意粉汁料是酸酸甜甜的!微微辣,嘿嘿

叫左個法式多士,表皮好香濃既蛋汁!軟綿綿,

底層D莉定蘋果軟綿甜咪咪,很不錯!嘿嘿
2018-04-07