2018-04-07 227 瀏覽
留意了好一段日子,之前看過報導此小店坐落於這個不起眼的地段,但廚師注重食材及有藍帶學廚背景,所以一直很想一試。認真講,個龍蝦湯較稀冇蝦肉、冇那種咸香帶小小澀的蝦毂味,我覺得油份過重。跟住個鵝肝creme brulee配多士前菜,味道一流,配少啖紅酒感覺滿實。最正是aged beef rib eyes 及 lobster risotto 主菜,前者肉味濃很香; 後者鮮甜煑得嫩滑不老,ristto與其他地方比較不濃味,反而不搶去了龍蝦的鲜味。吃得滿足又何須太在意平貴?

吃得滿足又何須太在意平貴?

2018-04-06
  • lobsterrisotto
2018-04-01 1343 瀏覽
難得假期,能到一家環境清靜食物水準高的廳廳享受一下下午茶,實在賞心樂事。想不到在工廠大樓與舊區之間有如此一間好西之處。內裡環境以西式茶座佈置,感覺優閑。牆上掛滿特色的碟子,很溫暖的感覺。店內盡頭有一塊落地大黑板,以七彩粉筆畫上當日的廚師推介!點了fish & chips, presentation 很一流,香噴噴的薯條多得驚人,上面放著一大塊脆卜卜的炸魚塊,配合三種不同口味的醬汁,未食已口水流!份量很大,倆人分享也足夠!炸魚塊很香脆,令我實在再三回味!另外點了一知點品,鐘法蘭西多士配新鮮奇異果及Vanilla ice cream,令整個下午茶時光生色不少。另外喜出望外的是這兒的飲品非常低飲,還以為自己眼花,不是嗎,各式飲品只需18大元,如此高質素,正!Iced Hazelnut Latte! Hot Hazelnut Cappuccino! 如有特別要求不要害羞,店員非常友善,樂意滿足大家的食慾要求!

想不到在工廠大樓與舊區之間有如此一間好西之處。

內裡環境以西式茶座佈置,感覺優閑。

牆上掛滿特色的碟子,很溫暖的感覺。

店內盡頭有一塊落地大黑板,以七彩粉筆畫上當日的廚師推介!

份量很大,倆人分享也足夠!

炸魚塊很香脆,令我實在再三回味!

Iced Hazelnut Latte!

2018-03-24
2018-03-27 130 瀏覽
朋友係長沙灣做野, 話行過少少有間藍帶廚師餐廳, 有好野食梗係跟佢啦!!!!!裝修都好有工業風, 好有藝術感, 睇黎都花左不少心思黎呢到大部分都係熟客(當然我朋友都唔例外啦!!首先叫左龍蝦天使麵,龍蝦好新鮮, 好甜, 唔係用急凍對得住呢個價錢天使麵用龍蝦汁伴住, 又香又滑朋友話佢地既latte好正hazelnut latte真係唔錯. 重點都只係18蚊!! 真係閒時可以黎tea一tea!Banana beteaubake左既香蕉, 加上榛子朱古力雪糕crepe皮外脆內軟畫上完美句號係平凡既長沙灣竟然有藍帶廚師煮既美食真係不平凡

裝修都好有工業風, 好有藝術感,
睇黎都花左不少心思

黎呢到大部分都係熟客(當然我朋友都唔例外啦!!

首先叫左龍蝦天使麵,
龍蝦好新鮮, 好甜, 唔係用急凍
對得住呢個價錢
天使麵用龍蝦汁伴住, 又香又滑

朋友話佢地既latte好正
hazelnut latte真係唔錯.
重點都只係18蚊!! 真係閒時可以黎tea一tea!

Banana beteau
bake左既香蕉, 加上榛子朱古力雪糕
crepe皮外脆內軟
畫上完美句號

係平凡既長沙灣竟然有藍帶廚師煮既美食
真係不平凡
初到長沙灣返工,很快就留意到Oui Oui呢間餐廳。全因門口的這張招徠:法國藍帶乜乜乜。兩位男士,充滿愛的畫風在腐女眼中,這一切都是基情(笑)好喇,究竟Oui Oui點讀呢?一路以為係嗚咦嗚咦之類其後發現係讀Wee Wee,法文YES YES的意思。這個讀音…有點…… 內急的感覺。(誤)講下食物店內其中一個主打似乎是龍蝦系列Lobster Linguine($198)將龍蝦一切為二,頭蓋背面其實是空的。龍蝦肉都尚算豐盛。睇返menu,嗯,符合商品說明條例嘛。是日餐湯:龍蝦湯龍蝦味濃,鮮,但沒有湯料,合理懷疑是龍蝦意粉的副產品。USA Prime Angus Rib Eye($348)我吃的是這個,首先,份量是大的。配有薯菜,烤得頗香,然而肉的熟的程度不均勻,而且入面有筋,頗韌。我對之評價一般。睇埋其他人食乜All Day Breakfast($108)兩隻牛角酥、雙蛋、蘑菇、煙肉、腸,卡路里爆燈之選。Truffle Carbonara($148)煙肉碎、芝士粉、松露粉,醬汁均勻,不錯。更有驚喜的是這裡的甜品!Banana Bateau($98)香蕉船,crepe皮是脆的、暖的,夾著入面
初到長沙灣返工,很快就留意到Oui Oui呢間餐廳。
全因門口的這張招徠:法國藍帶乜乜乜。
兩位男士,充滿愛的畫風
在腐女眼中,這一切都是基情
(笑)

好喇,究竟Oui Oui點讀呢?
一路以為係嗚咦嗚咦之類
其後發現係讀Wee Wee,法文YES YES的意思。
這個讀音…有點…… 內急的感覺。(誤)

講下食物
店內其中一個主打似乎是龍蝦系列
Lobster Linguine($198)
將龍蝦一切為二,頭蓋背面其實是空的。
龍蝦肉都尚算豐盛。
睇返menu,
嗯,符合商品說明條例嘛。
是日餐湯:龍蝦湯
龍蝦味濃,鮮,
但沒有湯料,
合理懷疑是龍蝦意粉的副產品。
USA Prime Angus Rib Eye($348)
我吃的是這個,
首先,份量是大的。配有薯菜,
烤得頗香,然而肉的熟的程度不均勻,
而且入面有筋,頗韌。
我對之評價一般。

睇埋其他人食乜

All Day Breakfast($108)
兩隻牛角酥、雙蛋、蘑菇、煙肉、腸,
卡路里爆燈之選。
Truffle Carbonara($148)
煙肉碎、芝士粉、松露粉,
醬汁均勻,不錯。

更有驚喜的是這裡的甜品

Banana Bateau

Banana Bateau($98)
香蕉船,crepe皮是脆的、暖的,
夾著入面的香蕉,
再蘸上冰凍的朱古力雪糕,
口感一流!

Apple & Pineapple Turban
Apple & Pineapple Turban($98)
外型非常漂亮,面頭有杏仁碎
當雲呢嗱雪糕慢慢融化滲入底層的蘋果片中
調和了整道甜品
而蘋果的甜味與菠蘿相配,
美味!

Poire Au Vin Rouge($88)
相比之下,這個法式紅酒燴啤就冇咁好了
梨的酒味未夠,甜味則太多
沒有酒的馥郁餘韻,
恕我唔識欣賞。

French Toast($88)都超推介,可惜影唔切相就俾人KO左。(淚)

總結
幫襯完呢間餐廳,感覺是好的,
食物精緻,價錢不便宜
(最適合有人請客時鋸佢一筆,哈!)
甜品尤其有驚喜,服務周到,老細好幽默。
幫襯要注要營業時間,周一休息,周二只做晚市。
同區冇乜類似既法國菜食,且食且珍惜。
2018-03-22
Apple & Pineapple Turban
今日和女朋友慶祝周年紀念 來到oui oui bistro 食brunch環境精緻又舒服,好在訂了枱,小店大約有25至30位,weekend 就好容易滿座。我們點了 Frittata & French Toast - 西多士都可以做到咁精緻,做法同外邊有啲唔同,蛋分開焗,焗的時間啱啱好 保持到蛋嘅香嫩滑👍🏻Fresh Seafood Crepe - 超多海鮮 皮薄涵靚 crepe 真係 鹹食甜食 都好好味😋Egg Benedit - 有別外邊用English muffin. 呢個做法鬆軟好多👍🏻Onion Soup - 濃郁的洋蔥味,又正宗又好味,無得輸😍見到隔離枱點all day breakfast,相當豐富 睇落又好味,但兩個人吃不了太多。唯有下次再試!最後一杯美味咖啡完成了我們的brunch, 又為我們的anniversary揭開序幕❤️

我們點了

2018-02-21 359 瀏覽
朋友最近搬來長沙灣, 佢話附近有間好正嘅藍帶廚師主理嘅餐廳好正, 帶我去食lunch當入伙酒福榮街地舖嘅OUI OUI BISTRO, 坐位不算多, 裝修很溫暖嘅感覺.餐牌釘裝在木板上, 整齊有序點個ALL DAY BREAKFAST ($108), 近年鍾情ALL DAY BREAKFAST, 呢度嘅質數都相當唔錯薯角唔油膩, 香脆可口.  半生熟蛋放在煎香了bacon, 2樣要一齊食要好有技巧, bacon肥瘦適中.牛角飽外脆內軟, 暖笠笠, 香香嘅牛油味, 但一點都唔會膩口.炒過嘅蘑菇+早餐腸, 完美的配菜藍帶廚師除了要煮食物好味外, 還有擺盤都好重要, 整體滿分可以令食者食欲大增.Lobster Linguine ($198)   也展現成藝術品的感覺, 龍蝦由爽甜清脆, 扁意粉以龍蝦汁煮成, 兩者相得益彰.最後來個甜品-- French Toast ($88)店員好細心立即為我地換上木碟, 我本身比較鍾情木餐具, 給我很舒適的感覺, 放鬆心情慢慢享受美妙嘅甜品.toast 呈金黃色, 沾滿了糖醬, 一件接一件, 食到停唔到口.toast下面仲有煮過嘅梨肉, 有微微嘅肉桂味,
餐牌釘裝在木板上, 整齊有序
ALL DAY BREAKFAST
薯角唔油膩, 香脆可口.

炒過嘅蘑菇+早餐腸, 完美的配菜

Lobster Linguine

最後來個甜品-- French Toast ($88)
French Toast

toast下面仲有煮過嘅梨肉, 有微微嘅肉桂味, 梨肉上碟前都係衡溫嘅, 所以食落好舒服,  配最上面嘅雪糕球一齊食至正.

呢次嘅入伙宴真係好正, 我會多d來我fd屋企, 亦可以多d來OUI OUI 食嘢
ALL DAY BREAKFAST
Lobster Linguine
French Toast
2018-02-19 207 瀏覽
今日我哋一齊嚟到長沙灣食法國野,呢一間係喺OpenRice搵到嘅餐廳,估唔到長沙灣都有呢一類高質cafe 可以食到。呢度嘅地點其實都非常之容易搵到,就係喺長沙灣地鐵站附近,行幾分鐘就到。剛剛入到這間餐廳,呢間餐廳嘅裝修同埋格局都非常之精緻,隱藏着一陣休閑風,餐廳嘅佈置充滿休閑風,光線微暗,感覺十分輕鬆同埋舒服。門口位置有一個吧枱,適合夜晚時客人嚟到同朋友一齊把酒談歡,暢談心事。呢度嘅Menu設計都非常之精緻,除咗文字之外,仲有一幅幅嘅圖片,令人睇起上嚟精神為之一振,文字都係偏向比較大,唔會令人睇得非常之辛苦。最重要嘅就係圖片上嘅食物同實物係差唔多㗎 ,符合到客人對食物嘅期望。最重要嘅就係圖片上嘅食物同實物係差唔多架,符合到客人對食物嘅期望。由於係下午茶時間嘅關係,我同朋友都叫咗一個all day breakfast 試吓,all day birthday嘅材料非常之豐富,有兩個好大嘅牛角包,有沙律,有茄汁豆,有腸仔,有薯角,同埋煙肉蛋等等。以為呢一個係一人份量啦,點知其實兩個人食都可以。所以以呢個價錢來講,兩個人嘅份量真係好平呀。之後我哋再叫咗一個卡幫尼意粉,同出面嘅卡幫尼意粉有啲唔同

之後我哋再叫咗一個卡幫尼意粉,同出面嘅卡幫尼意粉有啲唔同嘅係,呢一度嘅意粉味道十分濃郁,感覺上十分creamy ,而且份量都係非常之多,我哋都一樣係兩個人食。

至於甜品方面我哋再嗌左一個多士,呢一度嘅多士同出邊嘅賣相十分唔同,呢一度嘅甜品十分之精緻美觀,除咗係多士之外,隔離仲有一啲雪糕伴碟。感覺自己食緊一個高級下午茶甜品一樣,除咗賣相吸引之外,味道都十分之正!配上一啲蜜糖,同埋雪糕,中和左多士嗰種熱氣嘅感覺,而且多士都是切成一塊塊,方便客人進食。總括來講呢間係一間幾高質嘅餐廳,除咗下午茶之外,相信晚餐都會係一個好嘅選擇!
2018-02-14 176 瀏覽
每逢有d咩大節日(新年呀 咩節乜節)或者突然feeling fancy 我地都好鍾意黎呢一間ouioui食飯 細細既一間鋪但就有藍帶廚房既水準 的確係一個開餐既好選擇 !適逢今日情人節正日 我同我既好同事就黎到呢度撐枱腳喇 一坐低一陣已經滿左場喇 睇黎情人節呢個節日係幾重要!係呢到既餐點選擇唔會好似出面大型餐廳咁多野揀但佢係好正地會有每日special 務求比你食到當日最好既食材! 所以不防問吓店員嗰日有咩好味呀老細會好樂意答你 今日我呢個港女食既係海鮮crepes 有帶子同埋大隻鮮蝦 我既港女同事就食all day breakfast 兩樣都非常之足料同新鮮 鮮蝦夠彈牙 帶子又夠香 鍾意食呢種餐既人可以試下!另外佢既龍蝦意粉都十分之正 都可以試下!

呀老細會好樂意答你

另外佢既龍蝦意粉都十分之正 都可以試下!
Seafood  crepes  and  all  day  breakfast
Hazelnut  coffee  and  caramel  coffee
2018-02-13 170 瀏覽
大半年同朋友黎oui oui bistro食過一次,覺得係非常唔錯既餐廳,所以岩岩個周末就帶男友去試下。店內裝修平實,但卻坐得舒服😌先黎個開胃菜凱撒沙律🥗平時食開既Caesar salad比人感覺將所有野炒埋一碟就算,但呢度感覺上各樣食材既分量有用心量過,所以唔會覺得好似食左太多草,或者食左成口芝士太膩👍🏻佢地用既煙肉亦都唔會太鹹,不過個人覺得煙肉分量適當減少會再好啲。呢個foie gras and ham crepe賣相精緻,foie gras 本身係一樣食落幾膩既野,但係佢配左ham同大量生菜,除左令口感更豐富有層次外,亦都有助減少foie gras既腥味,更易入口😋最後再黎一個All day breakfast, 呢道菜用上酥脆既牛角包,更加香口,煙肉同肉腸既分量相對減少,令整道菜既味道更加平均,一改大家對傳統All day breakfast 既印象👍🏻埋單一人二百蚊左右,性價比高。一向嘴刁既男友都話大滿足!

店內裝修平實,但卻坐得舒服😌

先黎個開胃菜凱撒沙律🥗

埋單一人二百蚊左右,性價比高。一向嘴刁既男友都話大滿足!
2018-02-03 540 瀏覽
今天約了朋友吃午餐,朋友住長沙灣附近,她說想試試吃下這間餐廳,所以我們想也沒想就進去了。餐廳在長沙灣地鐵站與荔枝角地鐵站中間,走過去約7-8分鐘左右。餐廳比較細小,座位不算多,而設計亦相當簡約,但有梳化位,都頗舒服。而且店員服務周到,不停加暖水,為寒冷的天氣增添一點溫暖。食物選擇不算多,但食物水準挺高,賣相亦相當吸引。點了個All Day Breakfast,擺放得美美的,有半熟流心蛋、薯角、磨菇、腸仔、煙肉、牛角包、沙律菜,份量十足,所有配料味道不會偏鹹。唯一美中不足的是煙肉有少許焦了。另外點了龍蝦扁意粉,龍蝦肉鮮甜,不會很韌。而扁意粉相對硬身少少,因為不太喜歡軟身的,所以覺得很不錯。飲品很劃算,$18一杯,Cappuccino 上層忌廉超綿密,好喜歡。而Hazelnut Latte 甜甜的,也蠻好喝的。和朋友在餐廳聊了好久,好悠閒,好慢活。

而且店員服務周到,不停加暖水,為寒冷的天氣增添一點溫暖。

食物選擇不算多,但食物水準挺高,賣相亦相當吸引。

唯一美中不足的是煙肉有少許焦了。

和朋友在餐廳聊了好久,好悠閒,好慢活。

2018-02-03
2018-01-27 188 瀏覽
呢度菜式選擇唔多,勝在食物質素高。先上咖啡Caramel latte甜度適中,泡沫綿滑,非常順口。Dark roast 咖啡豆香, 奶味濃郁。Lobster Egg benedicts龍蝦已脫殼,方便食用。有點炭燒風味,幾大隻,鹹度配合英式麵包一齊食剛剛好。英式麵包一切落去就知道唔係來貨,係自家製既,好鬆脆。中間 放滿菠菜,上面當然係流心既水波蛋。醬汁唔係傳統既荷蘭醬,佢係唔帶酸味,我好鐘意。 All Day Breakfast我叫咗個All day breakfast,煙肉蛋賣相一流,面頭上嘅香草、流心蛋黃配上煎煙肉好夾。薯角炸得好脆好香,條條都實心,食到薯仔香味而不帶油嘅味道。腸仔肉味都夠濃,配香草同蘑菇沙律,絕對唔會覺得膩。一定要讚嘅係個牛角包,口感鬆脆帶非一般嘅牛油嘅香味,唔會有一種乾嘅感覺,好食!整體兩樣All day breakfast,由擺碟到味道,都係超水準,食到清哂碟!
呢度菜式選擇唔多,勝在食物質素高。
先上咖啡

Caramel latte

Lobster Egg benedicts

英式麵包一切落去就知道唔係來貨,係自家製既,好鬆脆。

All Day Breakfast

2018-01-22 172 瀏覽
星期六放假,同朋友係深水埗搵咗間小店,坐低傾吓計食下午茶。我哋都淨係食咗早餐,所以都叫咗個幾大份嘅下午茶。我就叫咗個egg benedict配龍蝦,賣相好吸引,龍蝦都幾大隻,有前臂咁長,煮得幾好味。隻蛋都煮得好靚,味道唔錯。而朋友就叫咗個French Toast同蛋餅,令我諗番起係法國食過嘅Quiche,味道都幾似,不過呢個啱香港人口味多啲!清清地唔錯!咁大杯flat white都係$18咋(大杯過普通cafe好多),好抵,好香滑!

Lobster Egg Benedict

Lobster Egg  Benedict
Frittira & French Toast
Vanillia Flat White
2018-01-06 157 瀏覽
今日入左長沙灣幫個小朋友補習,星期六中午時間總要享受一下先有假期Feel!12:00黎到Oui Oui Bistro人客好多,藍帶廚師果然名不虛傳。我叫左個雞肉意粉。半隻雞煎得非常香口,雞肉好嫩滑入口唔乾身,雞皮唔油膩非常滋味。意粉吸哂蕃茄汁,帶點辣味,好惹味!好鐘意意粉好彈牙掛汁力超高,醬汁杰杰地收水收得好好,唔會飽濟好開胃。餐廳好多款意粉,下次好想試下carbonara,見到好多人食。凍雲喱拿咖啡。入口香滑咖啡味濃,好出色的咖啡。
我叫左個雞肉意粉。
凍雲喱拿咖啡。
入口香滑咖啡味濃,好出色的咖啡。
2017-12-31 1243 瀏覽
That’s a pretty cool afternoon while I felt little bit exhausted after some shopping activity nearby. I wandered around with my friend suddenly we found this cozy restaurant to stay for our lazy and relaxing afternoonIt caught my eye for the name Oui oui and the kind of outstanding front door which consist of some bricks and wood. And when i don't speak French, oui is the only I can barely recognise. My friend call it European style as she felt like she is in Europe inside. Yes it is quite cozy

My friend call it European style as she felt like she is in Europe inside. Yes it is quite cozy inside and I like those beautiful dishes as decoration on the wall.
After all it is place to eat, nothing is more resembling than decorating with nice looking dishes.

The menu is simple and eye catching with those huge photo of the dishes they serve. I wasn't quite sure what a crepe is like and at the same time the mussels in the photo is so yummy to look at, so I chose the FRESH SEAFOOD CREPE.

Oh, turns out , the actual dish looks even better the picture. Slightly bigger than I thought too. The mussels and scallop do taste fresh. The egg in the middle cause a flower like picture. I also love that for making the crepe taste so rich. Along the edge the veggies still give freshness to balance all these.

This is a cup of silky latte. I love the foam layer so much.

Banana Bateau

Not the first time I have banana bateau but the best one I ever experienced. Hot banana in the pastry and chocolate ice cream and ice cream sauce everywhere on the plate. Who can resist this combination of best elements for desserts.
2017-11-19
下午茶
  • Banana Bateau
  • Fresh  Seafood  Crepe
之前附近返工一直想試呢間法國藍帶廚師打理餐廳,辭職後終於可以抽空黎食。🥚🥓Lobster Egg Benedict $198見甘多人推薦呢道菜,吃貨之人梗係要試下啦。外型無得輸,龍蝦肉質彈牙,味道鮮甜好味。🥓既咸香都幾好食。egg benedict一切開即有蛋汁流出,菠菜夾在蛋同包之間。荷蘭醬香濃奶滑,麵包外脆內軟身,入口滋味無窮。🍗🍝Chicken Pasta $168上面有一隻雞脾、一塊雞胸,雞脾較嫩滑,雞胸較入味。意粉軟硬適中,食落好香彩椒味,除左仲有番茄酸甜味外仲有胡椒既辣味。☕️Mocha $18 ☕️Hazelnut Latte $18最後驚喜竟在熱飲,性價比好高,兩杯都極好飲。幼滑、微甜、奶香,個人更愛Hazelnut Latte。為左杯Latte真係有沖動想再黎食既感覺。

🥚🥓Lobster Egg Benedict $198
Lobster Egg Benedict