2020-03-05 1705 瀏覽
我們用 app,起初我老公還怕我叫太多。我們order了一個冬瓜陳皮火鴨絲炖湯($88),沒陳皮味,也不見火鴨絲,最大問題係份量之少嚇了我們一跳!竟然一個飯碗都冇!另外叫了 涼拌茄子($98),味道不錯但驚嚇地亦係一口吃晒。瑤柱 菠蘿鴨絲炒飯,除了菠蘿新鮮,沒什麼值得一提。西班牙黑毛猪五花腩。。炆不夠火候。。這個外賣便要$532...我現在還好肉赤
2020-03-02
Chilled eggplant salad涼拌麻醬茄子 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻上菜時,已經被這碟涼拌麻醬茄子的賣相吸引。原因是它有別於我們認識的茄子形狀,茄子被整成蓉,再加以麻醬作涼拌,所以我們所見的不是鮮艷的知識。它的口感特別,既有茄子本身軟腍的口感,又有濕潤的質地。作為前菜,他絕對能帶出醒胃嘅效果。Classic Peking duck北京片皮鴨 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻非常有鴨香,鴨的油脂從鴨皮慢慢滲出。肉質較有𡁻口,可能因為鴨身較瘦。另外值得一提就是餐廳提供不同的配料,除了傳統的甜醬、青瓜條、韮黃外,還有甜酸醬、干蒜粒、蒜蓉和炒香過的芝麻。當你吃膩了傳統的食法,便可以一嘗創新配料。Slow Cook Iberico Pork Belly(12-hour slow-roasted pork belly)慢煮西班牙黑毛豬五花肉 👍🏻👍🏻👍🏻本身對這碟菜式最抱期望,覺得慢煮五花肉一定會將肉質變得鬆軟。但就算已經用上乘的黑毛豬,始終就是未夠腍,達致不到入口即溶的境界。但作為伴碟的炆芋頭就吸收了五花肉的肉汁,而且口感鬆軟,有一種軟綿綿的感覺。Rolling donkey (Glutinous ric

Chilled eggplant salad
涼拌麻醬茄子 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Classic Peking duck
北京片皮鴨 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Slow Cook Iberico Pork Belly
慢煮西班牙黑毛豬五花肉 👍🏻👍🏻👍🏻

Rolling donkey (Glutinous rice dumplings, toasted coconut flakes)
京城驢打滾 👍🏻👍🏻👍🏻

創意一流,賣相值得加分,但味道就沒有想像中有那麼驚喜。輕輕敲碎朱古力脆皮,跟椰絲和糯米糍一起攪勻,再配上蕃石榴粒,口感頗豐富,番石榴粒柔和的酸味,中和椰絲和朱古力脆皮的甜味,不錯的甜品選擇。

Tianjin pears poached in rice wine with goji berries
杞子酒糟炖天津梨 👍🏻👍🏻👍🏻+0.5

冬日吃這個甜品簡直是一流,能夠在你乾燥時給點滋潤,在外面有涼意時帶點暖意。但如果要建議需改善的地方,那就是酒糟味可重一點,梨就再煮耐一點。可能這只不過是個人口味嘅差異,同枱的卻覺得它恰到好處。

Kurobuta char siu
蜜汁黑豚叉燒 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

很欣賞他們的細心,選擇了用鐵兜上菜,確保叉燒入口時仍是熱烘烘的。選材本已上乘,吃得出廚師仍下了不少醃料,最後應該亦有加上麥芽糖再繼續烤,所以在叉燒肉的上頭包覆著一層濃濃的蜜汁。又腍又有香噴噴的黑豚味,正!

Moonzen Thunder God Ale 雷公啤酒
Cascading with citrus & mango notes

Moonzen JADE EMPEROR IPA 玉皇大帝IPA
Flashes bolts of citrus and floral, all wrapped in a golden robe of maltiness

(不喝酒的評價) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
容易入口,不會太苦
2020-02-04 722 瀏覽
Huge fan of Peking duck and always wanted to try this place out few times when I passing by. First of all, their dinning experience is great. This was before the flu occurs and we came around brunch time before sotheby’s auction last year. They do an awesome job blending ducks into different country food and Vietnamese wrap is my favourite one.We seated outdoor and it’s lovely. Service is great. Food choices are perfect. Only one suggestion on the wine portion. It is below 250ml standard from my

Only one suggestion on the wine portion. It is below 250ml standard from my wset education with the wine master from Hong Kong.

Other than that, it is perfect👌 .

2019-11-21
  • The  Vietnamese  style  wrap
2019-12-28 1013 瀏覽
早前和朋友打算去食片皮鴨,就去灣仔試下呢間。去到個陣人唔算多侍應亦好好咁話唔忙可以比我地揀枱又介紹我地食咩,好nice。最後我地叫左半隻北京填鴨、蜜汁黑豚叉燒、香煎和牛舌、南北蔥鴨絲燴手工麵。填鴨皮好脆又唔會太油膩,聽佢地講個醬係自己調教,味道一流。一個字⋯正。燴麵係侍應介紹我地食,真心唔錯加埋個辣椒油好惹味,原來個辣椒油亦係佢地自己調教過,好有心機。環境唔錯,侍應又nice,有禮貌。值得再試👍
環境唔錯,侍應又nice,有禮貌。值得再試👍
2019-12-24
聖誕節
2019-12-26 744 瀏覽
早一個月前去開灣仔見到呢間餐廳主打食鴨就想試試。聖誕再去港島心諗機會黎啦飛雲。去到個陣人唔太多侍應好好人話唔忙可以比我地揀枱又介紹我地食咩,好nice。最後我地叫左半隻北京填鴨、蜜汁黑豚叉燒、香煎和牛舌、南北蔥鴨絲燴手工麵。填鴨皮好脆又唔會太油膩,佢地個醬好好味似係自己重新調教。一個字⋯好正。燴麵係侍應介紹我地食,真心唔錯加埋個辣椒油好惹味,原來個辣椒油係佢地自己調教過,好有心機。環境唔錯,侍應又nice,有禮貌。值得再試👍
環境唔錯,侍應又nice,有禮貌。值得再試👍
2019-12-25
聖誕節
  • 北京片皮鴨(半隻)
我早上九時經open rice訂了午飯一位, 侍應告知所有枱已訂, 所以只可安排bar枱, 旁邊一堆雜物, 十分寧亂, 而且枱高椅矮, 不能用餐, 我要求坐墊, 他們沒有, 他們再作安排, 但只能提供跟其他三人搭枱, 我不接受, 跟他們理論, 門口的侍應還想罵我, 堅決不能提供, 我只好離開。訂了枱而不能提供合理的坐位, 那就不要接受我的訂位;若然餐㕔沒有正常用餐的一人枱, 餐㕔基本上是要給兩人坐位給單身客人, 這是眾所周知的; 搭枱就只有那些低檔食店提供給客人的。侍應們態度惡劣, 沒有禮貌, 安排失當, 而且歧視單身客人, 給單身客人不公平對待。
2019-11-16 920 瀏覽
今日突然間想食片皮鴨又開一開手機搵 見到依間除左片皮鴨 仲有好多中西式菜式 賣相又幾吸引 就即刻過黎食門面幾靚 似一間西餐廳多啲同埋有一個bar枱飲酒 我地叫左個京城四小碟 半隻片皮鴨 同鹽焗海魚。京城四小碟係碟冷盤黎 有燻溏心蛋 醉蝦 冰鎮鮑魚 炸沙𩺬魚。每碟小食各有特食 非常開胃片皮鴨雖然係得半隻 但係份量對兩個人黎個係有過之而無不及 麵包皮亦好薄 而condiment 都好多配料 大家一定要試齊唔同配搭然後到焗魚 比想像中大條 食完都已經飽曬我地仲叫左杯孫悟空紅啤 麥味中等 幾好味
今日突然間想食片皮鴨

門面幾靚 似一間西餐廳多啲
同埋有一個bar枱飲酒

我地叫左個京城四小碟 半隻片皮鴨 同鹽焗海魚。

然後到焗魚 比想像中大條 食完都已經飽曬
我地仲叫左杯孫悟空紅啤 麥味中等 幾好味

2019-08-30 2125 瀏覽
上次食完呢間覺得唔錯,所以今日再同朋友過嚟飲嘢食嘢傾下計一坐低就緊係叫杯啤酒先我地總共叫咗4樣嘢食,第一樣係涼拌麻醬茄子,睇佢個樣完全諗唔到係茄子,淨係覺得似貓嘅吞拿魚罐頭好彩食落味道都正常,不過賣相麻麻第二樣係牛舌,幾好味,好易咬配羽衣甘藍唔錯第三樣係孜然芹香羊肉串,好好味!個醬有少少芥末味,又幾夾喎第四樣係半隻片皮鴨,嚟到呢到緊係食鴨,上次個醬係海鮮醬同黑椒醬,今次都有海鮮醬,但另一個醬就係冰梅醬,我覺得海鮮醬係最夾,冰梅醬都唔錯,而黑椒醬係最普通我個標題之所以寫話感覺差過之前,係因為塊包片皮鴨嘅皮細咗好多,由圓形變咗半圓形!之前仲可以免費refill,今次要加$16(12塊皮)個感覺即刻差咗啤酒之前係逢星期一至四買一送一,而家都冇咗整體嚟講嘢食嘅味道都ok,都唔會趕客走,可以傾下計,不過俾我嘅感覺就差過上次,同埋灣仔有好多好嘢食,我會試下其他餐廳多過再嚟呢到
上次食完呢間覺得唔錯,所以今日再同朋友過嚟飲嘢食嘢傾下計

一坐低就緊係叫杯啤酒先

好彩食落味道都正常,不過賣相麻麻

涼拌麻醬茄子

第二樣係牛舌,幾好味,好易咬
配羽衣甘藍唔錯

牛舌

第三樣係孜然芹香羊肉串,好好味!個醬有少少芥末味,又幾夾喎

孜然芹香羊肉串

個感覺即刻差咗

半隻片皮鴨

啤酒之前係逢星期一至四買一送一,而家都冇咗

牛舌
孜然芹香羊肉串
2019-08-11 1392 瀏覽
餐廳環境高級,好chill。主打食鴨肉,飲酒,當然價錢偏貴。今次無叫鴨,試下其他。燒和牛舌一碟有4大塊,牛舌厚身,口感軟身,表面有椒鹽,十分野味。牛舌味道夠濃郁,同椒鹽味很夾。配合埋底部既羽衣甘藍食,可以減少油膩,增加口感。慢煮雞排炸醬麵雞排肉質幼嫩,慢煮又能夠保留肉汁,口感一流。雞皮表面被煎過,加埋配料,食落香口。炸醬汁係黑色,味道較淡,食唔出係咩🤔。麵底係直條麵,食落有質感。甜棗栗子意大利飯以素食材料去烹調,相對較清新,完全唔溜。飯軟硬度週中,正宗意大利飯texture。南瓜、甜棗同其他蔬菜切粒,味道清甜。不過食唔到栗子香。臘肉櫻花蝦薑汁炒芥蘭苗芥蘭好爽口,不會油膩,有櫻花蝦臘肉伴炒,清新香口。但就食唔出薑汁味。

燒和牛舌

慢煮雞排炸醬麵

甜棗栗子意大利飯

臘肉櫻花蝦薑汁炒芥蘭苗

2019-07-14 1007 瀏覽
之前經過門口已經覺得間餐廳幾靚,今次終於有機會食到坐低就叫咗杯啤酒嘆下先4個人叫咗5樣嘢食都夠哂飽!呢間餐廳主題係鴨,咁我地第一樣就揀咗自製鴨肝醬羽衣甘藍脆片,鴨肝醬面上有一層焦糖,好似creme brulee咁,特別得嚟又好味!麵包都有兩款,一款係多士,一款係中式包,我地都覺得配多士好食啲而羽衣甘藍炸到脆卜卜,好好食,都係第一次咁樣食佢而第二樣係半隻北京片皮鴨,醬就有海鮮醬同黑椒醬,配海鮮醬好食啲!包片皮鴨塊皮唔夠仲可以refill第三樣就係慢煮西班牙黑毛豬五花肉,肉同肉之間有芋頭,煮得好好食,好”冧”食咗咁多肉要食返啲菜,揀咗孜然牛油烤椰菜,有把刀插住佢,好搞笑服務幾好,問咗我地幾次洗唔洗幫手切,不過我地自己嚟椰菜都好夠味,同埋份量都幾多,唔好睇小佢,食完之後已經好飽最後一樣就係甜品,叫京城驢打滾,外面係朱古力球體形狀,入面放咗啲類似糯米糍,有啲椰絲,紅莓侍應叫我地用匙打碎個朱古力波再撈嚟食係幾好玩,不過太多朱古力有啲膩呢間餐廳幾啱放工過嚟relax下,入座之後冇限時,好啱一邊飲下嘢,一邊傾下計燈光偏暗,影出嚟嘅相都好暗,哈哈
之前經過門口已經覺得間餐廳幾靚,今次終於有機會食到

坐低就叫咗杯啤酒嘆下先

4個人叫咗5樣嘢食都夠哂飽!
而羽衣甘藍炸到脆卜卜,好好食,都係第一次咁樣食佢

自製鴨肝醬羽衣甘藍脆片

半隻北京片皮鴨

慢煮西班牙黑毛豬五花肉

服務幾好,問咗我地幾次洗唔洗幫手切,不過我地自己嚟
椰菜都好夠味,同埋份量都幾多,唔好睇小佢,食完之後已經好飽

孜然牛油烤椰菜

侍應叫我地用匙打碎個朱古力波再撈嚟食
係幾好玩,不過太多朱古力有啲膩

京城驢打滾

燈光偏暗,影出嚟嘅相都好暗,哈哈
生日
自製鴨肝醬羽衣甘藍脆片
半隻北京片皮鴨
慢煮西班牙黑毛豬五花肉
孜然牛油烤椰菜
2019-06-26 1451 瀏覽
未進餐廳,已經覺得餐廳的外觀裝潢很西式時尚,燈光昏暗,營造了chill 的感覺,有像置身於happy Friday. 我們一行八人,點了8、9 道菜,都有點過飽呢!荔芋香酥鴨丸: 很香軟的茘芋味,鴨味不太出,喜歡芋頭的會很喜歡。孜然芹香羊肉串: 不像在北京吃的羊肉串,北京的是一粒粒細肉,這裏的羊肉串是比較像印度串燒的大大啖肉。自家製鴨肝醬羽衣甘藍脆片:鴨肝醬上有一層焦糖,有點像creme brulee, 所以鴨肝醬也加了一陣甜味,反而鴨肝味不太出,我還是喜歡傳統的pate 那種濃濃肝醬味。不過配上炸脆了的羽衣甘藍吃,還不錯!京城四小碟(醉蝦、冰鎭鮑魚、炸沙𩺬魚、燻糖心蛋):不錯的頭盤,冰鎭鮑魚很爽口鮮甜!北京片皮鴨(半隻):片皮鴨有點乾,不夠juicy, 不過點上黑椒醬吃,也幾有新鮮感。陳醋南棗慢煮牛肋骨:有點在吃中式牛仔骨但配上西式燒汁和芥末的感覺,反而吃不到南棗味。牛肋骨煮得很軟熟很入味,一點也不會癡牙,不錯。瑤柱火鴨絲菠蘿炒飯:炒得粒粒分明,沒有油膩感,但我吃不到菠蘿味,可能被火鴨味蓋過了。炸杏仁脆奶:雖然飽到一個點,但女生總有另一個胃去吃甜品的。炸杏仁脆奶做得很好,外脆內軟,沒

炸杏仁脆奶:雖然飽到一個點,但女生總有另一個胃去吃甜品的。炸杏仁脆奶做得很好,外脆內軟,沒有浪費了我的quota ~~
2019-06-21 1055 瀏覽
今日放咗工同屋企人食餐好嘅! 佢哋話有一間fusion 菜好想嘗試! 一開始已經俾佢好型嘅裝修吸引着,成個感覺好有格調! 入邊嘅環境比較昏暗,我覺得好浪漫。一開始完全估唔到入邊會有中菜,因為啲裝修偏向西方! 今次就帶咗佢出名嘅片皮鴨,呢間好好,佢有得叫半隻,因為好多時如果只可以嗌全隻嘅話,就唔可以試到其他菜! 呢度嘅片皮鴨有肉連皮一齊,佢地切得好均勻,而且鴨肉偏瘦! 佢呢度嘅配料有蒜蓉,有京蔥,同埋必備嘅青瓜。 配蒜蓉食我都係第一次! 估唔到都幾特別同埋都幾夾㗎! 而醬料都有兩款可以選擇! 我哋仲帶咗八寶茶碗蒸旦$68 造型好精緻,打卡一流! 入邊好多材料! 蒸蛋蒸得啱啱好! 好滑
今日放咗工同屋企人食餐好嘅!
佢哋話有一間fusion 菜好想嘗試!

而醬料都有兩款可以選擇!

蒸蛋蒸得啱啱好! 好滑

一間裝修西化的餐廳,內部裝修好靚,坐得好舒服,睇一睇menu,原來係中餐廳或可以講港式餐廳,Lunch time去食唔算多人,就係貪佢冇人等位,見餐廳名有Duck字,顧名思義係食鴨為主題啦。叫咗個set lunch....冬瓜陳皮火鴨絲燉湯燉湯鴨味唔濃,非常淡味,只可以講賣相好吸引,食落就好一般。香橙鴨絲薄餅做法有D似扁皮鴨,都係有京蔥、鴨、扁皮鴨既醬,只係多咗橙味,味道一般,叫做食主菜前開一開味蕾同胃口。生炒菠蘿牛肉飯一向都好鍾意食生炒牛肉飯,越地道、越基本既港式嘢,就係越考功夫,可惜POINT DUCK 既生炒菠蘿牛肉飯冇鑊氣之餘,牛肉亦冇牛味,味道只係一般的炒飯,真係有D失望。食呢間唔好太有期望,但午飯時間唔想等位、唔想坐到好迫,可以再考慮下再嚟。
一間裝修西化的餐廳,
內部裝修好靚,坐得好舒服,
睇一睇menu,原來係中餐廳或可以講港式餐廳,
Lunch time去食唔算多人,
就係貪佢冇人等位,
見餐廳名有Duck字,
顧名思義係食鴨為主題啦。

叫咗個set lunch....

冬瓜陳皮火鴨絲燉湯

燉湯鴨味唔濃,非常淡味,
只可以講賣相好吸引,
食落就好一般。

冬瓜陳皮火鴨絲燉湯

香橙鴨絲薄餅

做法有D似扁皮鴨,
都係有京蔥、鴨、扁皮鴨既醬,
只係多咗橙味,
味道一般,
叫做食主菜前開一開味蕾同胃口。

香橙鴨絲薄餅

生炒菠蘿牛肉飯

一向都好鍾意食生炒牛肉飯,
越地道、越基本既港式嘢,
就係越考功夫,
可惜POINT DUCK 既生炒菠蘿牛肉飯冇鑊氣之餘,
牛肉亦冇牛味,
味道只係一般的炒飯,
真係有D失望。

食呢間唔好太有期望,
但午飯時間唔想等位、唔想坐到好迫,
可以再考慮下再嚟。

生炒菠蘿牛肉飯
午餐
2019-06-01 666 瀏覽
又有一個同事要離開臨走前緊係要同佢食餐好搵到間有中有西嘅餐廳可以迎合大家唔同口味隻碟又幾靚喎~山水畫感覺Starter 有3款, 我地3個人一人一款可以分享黎食我點左吞拿魚沙律另一位同事點左冬瓜薏米湯吞拿魚幾好食, 沙律菜都好新鮮..但就咁用橄欖油做salad dressing...本人表示唔理解至於冬瓜薏米湯..說好的冬瓜呢??炸蝦其實唔駛叫..黎到緊係食鴨啦.. 但同事話試下好脆~正正常常一隻炸蝦北京填鴨香芒米紙卷~好紮實爆餡北京填鴨薄餅! 個餅皮好軟淑鴨肉唔係太鞋同事點左燒鴨絲芝麻醬冷面..佢話份量足勁多鴨絲。連佢一位男子都覺得好大份我同另一位同事點左烤美國頂級肉眼.. 最令我驚豔竟然係薯條同D豆. 薯條勁脆! 兩樣配菜都好香..可能係用鴨油煮塊肉眼扒配埋個紅酒汁都可以嘅最後飲番啖茉莉茶..就咁又中又西地完成左我地個午餐
又有一個同事要離開
臨走前緊係要同佢食餐好
搵到間有中有西嘅餐廳可以迎合大家唔同口味
隻碟又幾靚喎~山水畫感覺
Starter 有3款, 我地3個人一人一款
可以分享黎食
我點左吞拿魚沙律另一位同事點左冬瓜薏米湯
吞拿魚幾好食, 沙律菜都好新鮮..
至於冬瓜薏米湯..說好的冬瓜呢??

炸蝦其實唔駛叫..黎到緊係食鴨啦.. 但同事話試下
塊肉眼扒配埋個紅酒汁都可以嘅

最後飲番啖茉莉茶..就咁又中又西地完成左我地個午餐
2019-05-22
2019-05-19 582 瀏覽
約左老爺奶奶一齊食晚飯,由於嗰晚落大雨,book左7點鐘但大家都早左出門,6點鬆d就去到,好在佢都冇限時,可以俾我地入去坐。 燈光昏暗,有d令人想訓覺嘅感覺 我好努力咁睇menu, 最後叫左半隻片皮鴨,牛肋骨,黑松露燒雞,燒羊肉串同杏仁脆奶。 片皮鴨d配料好多款,有別於傳統食法。 另外個牛肋骨超大份,又好夠淋,醬汁味道出晒泥!!仲有個羊肉串,又係好淋,仲要冇酥味,整得幾出息!個燒雞都好香黑松露味~最欣賞個杏仁脆奶,係成舊都好香杏仁味!大家都讚不絕口服務都抵讚,會時不時幫我地加水!

服務都抵讚,會時不時幫我地加水!