2022-12-26 542 瀏覽
今日滿心歡喜,諗住去個afternoon tea. 但係而家上到嚟,餐廳外表雖然吸引,不過啲嘢食就真係麻麻啦!剩係得一張枱仔嘅嘢食,就叫做buffet。成張枱最靚嘅都只不過係三文魚,其他甜品及蛋糕都係普普通通。識識吓就比一舊仔燒肉(細個神枱拜神個D)同埋一人一件scone! 叫咗杯檸檬茶,但係啲冰仲多過啲茶(明明已經指名少冰,不過一般裏面已經有八粒冰,得三份一茶),如果仲有機會,一定唔會嚟食。整體來講,10分失望!
整體來講,10分失望!
2022-12-08 4451 瀏覽
三五個女士聚在一起,總離不開下午茶和甜品。所以下午茶甜品Buffet,是約會的最佳選擇。這天來到Murray 酒店頂層的Popinjays食Afternoon tea buffet。雖然是日多雲,但景色仍然十分開揚壯觀,加上餐廳裝修高雅有格調,來打卡食下午茶最適合不過。這個下午茶名為斑斕鳥羽下午茶,價錢$398/位,一啲都不貴,因為可以任食二三十款的咸甜點和蛋糕,比起層架afternoon tea ,實在抵食,當見到放在層架上造型精美的蛋糕,更加肯定。先講咸點,有蛋批,巴馬火腿、煙三文魚黑麥多士,烤牛肉三文治,咖喱乳酪雞肉配脆米片、法式酥皮肉凍、沙律、番茄凍湯等,對於要食完咸點再食甜品的我黎講,好足夠。甜品可以見到一個個whole cake,士多啤梨忌廉蛋糕、綠茶凍批蛋糕、紅絲絨蛋糕、鮮果檸檬撻、熱情果蛋糕、紫薯蛋糕、鮮果撻、馬卡龍、泡芙等,見到都開心,斑斕椰子布甸好驚喜,全部都係自助吧任拎任食,啱晒多心的人。除此外每枱還送上自家製車打芝士鬆餅及提子乾鬆餅,配以奶油忌廉及黑櫻桃果醬,飲品方面可選咖啡或茶,亦可以升級轉配其他特色飲品,特色飲品都好有造型,又靚又好飲。食完tea仲可以去戶外

除此外每枱還送上自家製車打芝士鬆餅及提子乾鬆餅,配以奶油忌廉及黑櫻桃果醬,飲品方面可選咖啡或茶,亦可以升級轉配其他特色飲品,特色飲品都好有造型,又靚又好飲。食完tea仲可以去戶外位置繼續飲嘢傾計,望住中環景色,感覺好chill。
鍾意食甜品又鍾意去靚環境打卡的話,這個下午茶絕對推薦,因為性價比真係好高。
2022-11-05
2022-12-03 792 瀏覽
老闆今日請去呢度食lunch buffet。一上到去覺得個餐廳環境好靚,落地玻璃,仲可望到半山,打卡一流😍❤️。呢度啲食物款式好多、味道仲要好好,又多甜品、沙律!真係好值得推介👍😍😍
2022-12-02 3296 瀏覽
座落於中環紅棉路的「香港美利酒店」離香港公園及山頂纜車站只是一街之隔;由金鐘地鐵站行上去約10多分鐘路程,是城中矚目的地標之一。而本年2022 年更榮獲《福布斯旅遊指南》頒發五星級酒店評級獎,酒店內設多間餐廳及天台酒吧。當中的Popinjays 已連續兩年(2020及2021年)獲選"最佳餐廳"及2019年"最佳天台酒吧獎項!天色清朗的話,不用多想;一定要到戶外嘆番杯先啦。友人點了這杯以橙、葡萄柚、菠蘿、芒果及蘋果混合而成的果汁,清新香甜,襯埋這個鸚鵡瓷杯,十分討喜。我選了這杯來自勃艮第的BOURGOGNE BLANC, DOMAINE VINCENT LATOUR, BURGUNDY, FRANCE,色澤呈淺金色,以Sauvignon Blanc釀製,口感清爽帶果香,酸度較高,餐前喝上一杯相當不錯。本打算叫套餐,但某些主菜又非常吸引,最後大家都決定散叫。先來自家製麵包,外脆內軟,仍有微溫,只伴牛油已很好吃。Seared Tuna呈半生熟狀態,柔嫩可口,跟黑白芝麻始終是最佳拍擋,放於湯匙上,一口一粒啱啱好!WINTER BEETS~椰菜花原來都可以咁色彩豐富,大廚刻意找來多款不同品種,
本打算叫套餐,但某些主菜又非常吸引,最後大家都決定散叫。
2060 瀏覽
先來自家製麵包,外脆內軟,仍有微溫,只伴牛油已很好吃。
WINTER BEETS~
椰菜花原來都可以咁色彩豐富,大廚刻意找來多款不同品種,貪其具不同的營養價值,且熱量低;是減肥的最佳食品;鋪面的藜麥有豐富纖維素,口感煙韌,飽肚且蛋白質含量高,既好味又健康,加埋黑松露片就更加惹味!
FOIE GRAS TORCHON~
煎至外層微脆,內裡綿密軟滑,入口即溶,屬近期吃過的最佳出品。
BURRATA AND PARMA HAM~
充滿奶香的布拉塔是我喜愛的芝士之一,外層柔軟、中間包裹著呈乳狀的凝乳碎塊,口味清爽;跟鹹香的巴馬火腿是當然的最佳組合。非常有性格的火箭菜是兩極的代表,許多人不喜它濃重的香味,但我卻對它情有獨鍾。
PAN SEARED HOKKAIDO SCALLOPS~
外圍煎至金黃焦香;將熟末熟的狀態令內裡的肉仍保持鮮嫩,好吃!
PAN SEARED SEA BASS~
烤至外酥內嫩,魚刺少,更合我意。以魚子醬、葡萄、芹菜、海蘆筍、苦艾酒及黃油醬等作汁料,別有一番風味!
1941 瀏覽
BOSTON LOBSTER~
凍食的波士頓龍蝦肉質更為鮮甜爽彈,口感紮實;蝦鉗尤其吃得我十分滿足,以清新爽脆的蔬菜絲墊底便已非常討好。
DOVER SOLE AND SHRIMP BALLOTINE~
作法別出心裁,以Ballotine方式烹製,將龍脷去骨後包裹蝦膠後捲成蛋卷狀,雙重味道、雙重口感。大廚以小匙做出半圓的馬鈴薯,Q版又好食;加添少量藏紅花及魚子醬更將滋味及層次感提昇。
選了兩款甜品,首先是62% DARK CHOCOLATE TRUFFLE~
以62%黑朱古力製作而成,加入小量愛爾蘭威士忌、奶油及可可粉,挺香滑味濃!
COCONUT TAPIOCA~
第二款是冰凍的椰汁西米露,甜美清潤,吃了一口便停不了口。
冰滴咖啡~
冰凍甘甜,芳香的氣味及濃濃的人蔘味;非飲開咖啡之人未必領會到其美妙之處!
最後便以這杯甚有魅力的冰滴咖啡完結這精彩的一餐!
Popinjays
地址: 中環紅點棉路22號The Murray, Hong Kong酒店26樓
電話: 31418888
2022-11-17
  • Seared Tuna
  • WINTER BEETS
  • FOIE GRAS TORCHON
  • BURRATA AND PARMA HAM
  • PAN SEARED HOKKAIDO SCALLOPS
  • PAN SEARED SEA BASS
  • BOSTON LOBSTER
  • DOVER SOLE AND SHRIMP BALLOTINE
  • 62% DARK CHOCOLATE TRUFFLE
  • COCONUT TAPIOCA
  • 冰滴咖啡
呢餐飯食左個幾星期,我覺得應該好好推薦,諗左一排應該點寫,因為上任半年嘅女主廚Lexine Hepworth的確令我非常驚喜,至少執筆之時我已經想再過嚟食多一餐,The Murray入面嘅Popinjays年幾之前Staycation已食過一次,當時感覺係唔錯,但係食物冇去到非吃不可嘅地步,但係餐廳嘅環境的確值得一訪,個次之後一直無機會再來,但今次食完之後,感覺完全另一回事,可以見到主廚對於餐廳嘅影響幾大。餐廳日景夜景點靚都唔需要特別介紹,你google下都知幾靚,都係講番食物。Lexine來自於英國,家族從事酒店,細細個已經發覺佢嘅烹飪興趣,去過法國學廚,之後加入米芝蓮三星餐廳The Waterside Inn,之後等得到為英女王下廚嘅機會,怪不得加盟香港美利之後Popinjays完全截然不同。當晚食左佢嘅set dinner,加左其他少少野食,先講set入面嘅選擇。PAN SEARED HOKKAIDO SCALLOPS帶子那個剛熟狀態加煎得微燶,感覺非常美妙,送杯佢哋signature 嘅香檳就絕配。主菜我點了GRILLED WAGYU BEEF STRIPLOIN,當然佢嘅st

主菜我點了GRILLED WAGYU BEEF STRIPLOIN,當然佢嘅style 無HENRY咁野性,那精彩的嫩紅再加上煎得同樣脆的配菜,無敵,而且唔會因為和牛而非常油膩。

聽過佢嘅Lobster Ravioli好出名,不過轉左餐牌之後冇咗,今晚食嘅反而係BOSTON LOBSTER,個肉質好好,相信對比Ravioli有過之而無不及,點龍蝦個醬汁格外動人,特別推介食蝦鉗嘅部份,個種滑很少吃到的溫柔。

另外,Lexine嘅Foie Gras有一種動人魔力,食完完全找不到有油膩嘅感覺,Foie Gras入口立刻溶化,不着痕跡地令你味蕾存在餘香,如果加杯Sature就完美。

最尾甜品吃了羊芝士,個種食法你應該喺香港比較少見,始終係主廚家鄉嘅食法,連我覺得goat cheese好羶但今晚都接受到嘅味道。

下個post可以再講多少少,剩係呢幾碟菜式已經夠我覺得驚喜了。

2022-11-22 1253 瀏覽
之前看了不少關於這間餐廳的評價,大致上都好一般,主要賣點係食環境。今次訂座首先係好朋友生日,她本來就好鍾意食下午茶tea set,加上見到openrice做緊優惠推廣,再加上天氣好,所以真係畀這間餐廳的戶外景致所吸引而來。當日下午3點零幾分上到餐廳,我們係第一枱客人,還以為它真是這樣差嗎😂,入座後,四周圍望望,環境真係好靚,所以就算食物一般般,食環境也值回票價🤣講返食物,整體係喜出望外,對比一般三層架的afternoon tea set,它的選擇還多,味道和質素也ok,好朋友剛好不久前才食過“茶x”,她覺得Popinjays的鹹甜點做得比較出色,幸好今次沒有錯過

,所以就算食物一般般,食環境也值回票價🤣

沙律
生日
用餐優惠
優惠券
馬卡龍、朱古力、紫薯蛋糕必食
慶祝結婚紀念日,簡來簡去唔知去邊,就缺定試吓中環區呢間酒店來食lunch。 在open rice 找到有拆就缺定來。叫了兩份semi buffet. 食過前菜未上主菜前就食甜點。嘩!好食到筆劃難以形容。每款都有食。食到飽,主菜才到。只食甜品都底到難!主菜我叫了魚 ,親親叫了羊。無野要批評,你哋要來食。用料新鮮,菜餚自然好味價錢係貴,人一世物一世,明天死了也帶不到落棺材。貴也食一餐。

2022-11-10
紀念日
2022-11-06 1039 瀏覽
又搵到下午茶新地方, 今次系型格酒店 聯乘品牌推出 Christian Louboutin Beaty Afternoon Tea,絕對是一場又高貴又美味之旅。十多款甜點咸點任你選擇, 仲有品牌小禮品贈送, 真系好開心. 地點位於中環The Murray Hong Kong內26樓的天台餐廳及酒吧, 室內優雅舒適, 室外可以望到中半山既開掦景, 真系又高貴又Relax.食物系自助餐形式有甜咸點款式很多選擇, 煙三文魚牛角飽, 五香燻牛肉三文治 意式火腿, 西班牙辣椒鯷魚, 鹹鮮味香, 牛角飽鬆脆美味很不錯.甜點有卷裝糕, 個裝蛋糕, Madeleine 以及 Assort Lamington, 種類繁多, 可以好好消磨一個美好的下午.仲有三角形既鬆餅, 有原味及朱古力兩款口味, 塗上忌廉同果醬系絶配組合. 環境食物都不錯, 下次食下午茶又多一個地方選擇.

環境食物都不錯, 下次食下午茶又多一個地方選擇.
2022-09-25
2022-10-22 1212 瀏覽
Popinjay迎來新主廚 - Chef Lexine 坐陣,當年英女皇壽宴亦由佢策劃 ,今日專登嚟食佢設計嘅全新 Dinner Menu。前菜先點即開生蠔 ,啖啖肉好飽滿。靚仔Bar Tender ,更即席炮製Cocktail 。GREEN PEA MOUSSE,松露片散發出濃郁松露香氣 ,青豆mousse 細滑 ,配上重味嘅羊奶酪忌廉味道出奇地夾。LOBSTER RAVIOLI,RAVIOLI外層厚薄適中 ,加上魚子醬更顯高貴。啖啖鮮味龍蝦 ,配埋生薑濃湯。GRILLED WAGYU BEEF STRIPLION烤澳洲和牛西冷 ,呈粉嫩顏色 ,肉味濃香。配上油封大蒜汁 ,味道相當好。BLACK TRUFFLE ROCAMADOUR CHEESE FONDUE黑松露味嘅芝士火鍋相當軟滑,以不同配料點芝士來吃 ,滋味十足。
當年英女皇壽宴亦由佢策劃 ,
今日專登嚟食佢設計嘅全新 Dinner Menu。

前菜先點即開生蠔 ,啖啖肉好飽滿。

靚仔Bar Tender ,更即席炮製Cocktail 。

GREEN PEA MOUSSE,
松露片散發出濃郁松露香氣 ,

LOBSTER RAVIOLI,
RAVIOLI外層厚薄適中 ,加上魚子醬更顯高貴。
啖啖鮮味龍蝦 ,配埋生薑濃湯。

GRILLED WAGYU BEEF STRIPLION
烤澳洲和牛西冷 ,呈粉嫩顏色 ,肉味濃香。
配上油封大蒜汁 ,味道相當好。

黑松露味嘅芝士火鍋相當軟滑,
以不同配料點芝士來吃 ,滋味十足。
前幾日同朋友試了popinjays的semi buffet lunch,某網上平台訂座有7折,折後$478。呢個價錢包括有自助前菜+cheese station+甜品station+一款主菜+一碗湯自助前菜部分有煙熏三文魚,牛肉,螺肉八爪魚,四五款沙律,火腿等等,味道都還可以。個人覺得最出色就係主菜部分。主菜五選一,我揀選了香烤羊肉伴茄子及亞枝竹,羊肉就算order了medium well仍然都彈牙而不韌,皮煎得香脆不油膩,有羊肉味但又唔騷,好正!朋友加了$68嗌了慢煮牛肉伴薯蓉,同樣很優秀,牛肉煮得好滑,兩道主菜都好優秀😍甜品部分都唔錯。原個cream cake同macaron最推薦。macaron暫時係我試過咁多間酒店自助餐內最香,最外酥內軟的。要讚既係就算食到最後,已經好少人出去lor野食,廚房仍然會refill新既蛋糕出黎,可惜個胃已經塞唔落😞雖然咁講,不過其實popinjays的semi buffet係偏貴的,有少少overprice,追求性價比同回本的可以skip呢間,同價位比較我更加推薦君悅的tiffin自助午餐,有埋凍海鮮同雪糕食,更開心。不過如果想試試新野,我覺得都可

雖然咁講,不過其實popinjays的semi buffet係偏貴的,有少少overprice,追求性價比同回本的可以skip呢間,同價位比較我更加推薦君悅的tiffin自助午餐,有埋凍海鮮同雪糕食,更開心。不過如果想試試新野,我覺得都可以一試。

食物:7.5/10
性價比:6/10
環境:8.5/10
服務:9/10
2022-10-03
2022-10-04 1094 瀏覽
長假期最後一日,搵咗個好地方afternoon tea,享受一個悠閒嘅下午餐廳環境闊落,景觀夠開揚,而食物以buffet 形式提供,精緻地分鹹點和甜點侍應另外會奉上餐前開胃小食同homemade scones,雖然食落比較硬身,但朱古力味幾與別不同,幾好味鹹點選擇都唔少,一般嘅ham都少不了,而有2款我比較喜歡一就係西班牙鯷魚,鹹香味濃,最好嘅食法係放在脆麵包上食,中和翻鯷魚嘅鹹味其二就係煙三文魚牛角酥,牛角酥夾著煙三文魚同黑魚子,口感味道層次豐富甜點除咗cake之外,一啲法式甜點madeleine,macaron同canele都有,而Raspberry passion fruit tart我自己覺得幾好味最後Tea and coffee 都有好多款選擇,總算係一個唔錯嘅 tea buffet 體驗

鹹點選擇都唔少,一般嘅ham都少不了,而有2款我比較喜歡

2022-09-27 1022 瀏覽
工作忙碌,平日很少放假,趁這個特別日子,走入鬧市中的空中餐廳,享受一個悠閑下午用餐前待應先奉上辣汁伴雞卷,味道微辣幾開胃。𝒶𝒻𝓉𝑒𝓇𝓃𝑜𝑜𝓃 𝓉𝑒𝒶送上𝒜𝓂𝓊𝓈𝑒 𝒷𝑜𝓊𝒸𝒽𝑒這個開胃小點,餐廳夠晒貼心❤️食物主要分鹹點及甜點當中有幾款我好鍾意😋*ℳ𝑒𝒹𝒾𝓉𝑒𝓇𝓇𝒶𝓃𝑒𝒶𝓃 𝒜𝓃𝒸𝒽𝑜𝓋𝓎, 𝒫𝒾𝓆𝓊𝒾𝓁𝓁𝑜 𝒫𝑒𝓅𝓅𝑒𝓇西班牙辣椒鯷魚,鹹鮮味香,跟甜而不辣的西班牙辣椒🌶️很夾*𝒮𝓂𝑜𝓀𝑒𝒹 𝒮𝒶𝓁𝓂𝑜𝓃 𝒞𝓇𝑜𝒾𝓈𝓈𝒶𝓃𝓉, 𝒲𝒽𝒾𝓅𝓅𝑒𝒹 ℒ𝑒𝓂𝑜𝓃 ℛ𝒾𝒸𝑜𝓉𝓉𝒶,ℋ𝑒𝓇𝓇𝒾𝓃𝑔 𝒞𝒶𝓋𝒾𝒶𝓇煙三文魚牛角包🥐檸檬芝士餡,加上黑魚子來點綴,口感更有層次*ℛ𝓊𝒷𝓎 𝒞𝒽𝑜𝒸𝑜𝓁𝒶𝓉𝑒 & ℒ𝑒𝓂𝑜𝓃 𝒱𝒶𝓃𝒾𝓁𝓁𝒶 𝒯𝓇𝒶𝓋𝑒𝓁 𝒞𝒶𝓀𝑒外表跟𝓅𝑜𝓊𝓃𝒹 𝒸𝒶𝓀𝑒非常似,脆皮朱古力外層,放上大量果乾果仁,味道好豐富*𝒮𝓉𝓇𝒶𝓌𝒷𝑒𝓇𝓇𝓎 𝒱𝒶𝓃𝒾𝓁𝓁𝒶 𝒞𝓇𝑒𝒶𝓂 ℛ𝑜𝓁𝓁質地鬆軟,口感輕盈,甜度啱啱好*𝒞𝒶𝓃𝑒𝓁𝑒́香濃雲呢拿味,獨有的厚實感覺,最鍾意這個法式小點

用餐前待應先奉上辣汁伴雞卷,

食物主要分鹹點及甜點
當中有幾款我好鍾意😋
西班牙辣椒鯷魚,鹹鮮味香,跟甜而不辣的西班牙辣椒🌶️很夾

煙三文魚牛角包🥐檸檬芝士餡,加上黑魚子來點綴,口感更有層次

質地鬆軟,口感輕盈,甜度啱啱好

*𝒞𝒶𝓃𝑒𝓁𝑒́
香濃雲呢拿味,獨有的厚實感覺,最鍾意這個法式小點

2022年, 可以得到年度婚禮司儀大獎確係一個里程碑👰🏻‍♀️🏆,特別要感謝Research Wedding、新人們和同業們既信任,當天晚上可說係一個小慶祝既晚餐吧❤️Popinjays既裝潢和戶外居高臨下既景緻,分屬絕頂既美。🏙四道菜既晚餐也美妙得令人難以忘懷。係醉人美景之下,點了一杯Lavender Lemonade $98,紫色係黎自蝶豆花,紫迷必點💜而值得打卡。頭盤係3選1 — 自家製鴨肉醬🦆、北海道帶子或法式青豆慕絲,厚肉的帶子該係最容易為人所接受的,新鮮便係其最美妙之處😍以魚子醬點綴的意式龍蝦🦞也不失色,啖啖爽口既質感額外加了半打生蠔,當晚亮點是也主菜選了烤澳洲和牛西冷(+$68)🐮,嫰滑的牛肉更加係肉香十足,大愛。另外也有魚肉🐟或燉蘑菇🍄之選。甜品係黑松露芝士火鍋🧀,或是芒果薄切🥭,後者會較有夏日氣息,酸酸甜甜的能減輕膩氣。說的係於奢華酒店The Murray內用餐,四道菜既價格確係比想像中更吸引, $7️⃣2️⃣8️⃣+10%,假如喜歡配酒的話,也有wine pairing🥂的話選擇($428+ 10%),便可以盡享百萬美景了🌃☺️後者: 記得曾經想挑選港島區、西式晚餐、有夜景、啱傾偈、

以魚子醬點綴的意式龍蝦🦞也不失色,啖啖爽口既質感

額外加了半打生蠔,當晚亮點是也

後者: 記得曾經想挑選港島區、西式晚餐、有夜景、啱傾偈、食物相當不錯、價錢三位數之餐廳,真的是想了很久很久,如今有好選擇了😍
2022-09-07 1476 瀏覽
假日最寫意莫過於由一場美味的早午餐展開, Popinjays 的假日早午餐分兩場(12-2pm 及2:15-4:15pm), 感恩好天氣, 於舒適的室內品嚐美食、室外則享受維他命D並飽覽中環城市景及拍照. Brunch來說, 食物種類也足夠, 最矚目是冰鎮海鮮, 有波士頓龍蝦、凍虎蝦、紐西蘭青口、長腳蟹、翡翠螺.  龍蝦肉幾實淨, 蟹腳就鮮甜.當日的即開生蠔是Fine de Claire, refill得也快, 我也吃了半打. 由於brunch本身不包飲品, 所以朋友點了即榨蘋果汁, 而我則點了Sweet Sixteen, 以椰青水、pina colada調成, 再添少許citrus, 好適合夏天~  愛喝酒的話, 可加$168 無限添飲Moon Rose及Chateau d'Astros 2020; 或$198 無限添飲Prosecco Superiore; 或 $398無限添飲香檳. 沙律有好幾款,  椰菜絲沙律、健康藜麥甜椒沙律、凱撒沙律等等.  多款cold-cut、芝士拼盤及自家製麵包.  西班牙黑毛豬、大紅腸、肉醬批.忌廉南瓜湯, 香甜暖胃.刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚、酸

忌廉南瓜湯, 香甜暖胃.
刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚、酸橘汁醃八爪魚.
肉食方面有肉眼及羊髀, 檸檬刁草焗魚. 羊髀值得encore!
以為美食只在長枱? 原來侍應會不時pass-around, 例如串燒蝦、雞肉、牛、雞肉腸、豬肉腸, 好惹味! 所以不要快吃快走, 你會錯失一些事的啊~
crepe station, 是即席製作法式可麗餅, 只需告訴廚師我挑選的餡料就可以, 兩款芝士、磨菇及煙肉是不錯的配搭, 而可麗餅在鐵板上烘, 好香脆.
雙眼在甜品枱打量幾回, 款款都吸引, 個人喜歡合桃布朗尼、咖啡cappauccino蛋糕, 啤梨杏仁撻香甜香脆.
題外話/補充資料: 假日早午餐, 成人每位HK$888, 5-11歲小童每位HK$488. 供應時間: 星期六及日, 12:00-14:00及14:15- 16:15
2022-08-27
  • 龍蝦
  • 生蠔
  • crepe
  • 忌廉南瓜湯
  • 串燒
  • 甜品
早前跟朋友聚舊,已經到訪過 Popinjays一次,發覺最新的套餐相當抵食及好食,見太太近排爆假,可以四圍去,就同佢試下近月推出的下午茶,點解?因為基本上所有鹹甜點同Buffet係無分別,放係長吧檯任拎,係咪好滿足呢?而且一般下午茶三層架連鬆餅,一般都係12款左右,但今次 Popinjays 聯乘品牌推出 Christian Louboutin Beaty Afternoon Tea,超過15款鹹甜點,食完仲有禮品贈送,真係 Win Win 。好多下午茶都會係閒日或假日,但Popinjays就由即日至2022年9月25日,逢星期一至五下午3:30pm~5:30pm,以及星期六至日下午4:30pm~6:00供應。同樣地,所有甜品都係由美女廚神 Lexine Hepworth 出品,在用色上,都盡量配合主題,以豔麗的紅色為主。餐前大可另外加錢享用Cocktail,先試試迷人粉色的 Loubiworld($148),呷一口,帶有汽泡酒的感覺,原來是 Prosecco混和了西柚及桃汁,難怪有芳香馥郁的香氣。再來是 Loubountin Club($148),杯身沾滿了食用花,煞是好看,因為用上

再來是 Loubountin Club($148),杯身沾滿了食用花,煞是好看,因為用上Gin酒,所以酒精度較濃,以Raspberry及檸檬汁調和,口感清新。
至於太太的 Mocktail,是以熱情果、菠蘿及檸檬,加入 Blue Curacao Liqueur 的 Fragrance Passion($108),賣相好有特色,尤其是放上冰面上的食用紙,印上了亮麗的圖案,睇得又食得。
餐前小食送上了烤蝦,呷著 Cocktail ,眺望著室外明亮的陽光,又是另一番享受。
Watermelon Tartare, Yuzu Ponzu, Sesame

想清新一點,不妨來一湯匙的西瓜他他,加入了柚子醋,酸酸地好醒胃。
Smoked Salmon Croissant, Whipped Lemon Ricotta, Herring Caviar

有異於素常遇到的下午茶,牛角包已經加入魚子醬,盡顯矜貴本色,酥化的口感,牛油的香氣,更是令人回味。
Anchovie, Piquillo Pepper, Smoked Stracciatella Mousse Toast

鯷魚帶來陣陣咸香的味道,風味獨特。
Pate En Croute, Condiment

這個法式肉凍酥皮,口感豐腴,不錯,但幾頂肚。
Iberico Ham Baguette & Parma Ham

雖然同是火腿,但質感各有不同,個人就喜歡單純的火腿配蜜瓜,鹹甜夾雜的味道,簡直是人間美味。
仲有 Mediterranean Anchovy Toast,這個鹹點陣容也未免太豐富了吧!
Scones

一般都是圓形版本,最多都係以迷你姿態出現,今次是飽滿的三角形,仲要有原味及朱古力兩款口味,分別塗上 Lemon Vanilla Clotted Cream 及 Black Cherry Jam,口感美妙。

至於甜品部分,更是不得了,甜品控恐怕都要失控。
Red Velvet Cake

在眾多甜品中,個人最鍾意紅絲絨蛋糕,不單色澤既切合主題,而且層次分明,鬆軟有度,好味。
Raspberry Mandarin Verrine

再來是質地輕盈的奶凍,因為有Raspberry關係,酸酸地又係好開胃。
Chocolate Truffle Cafe

喜歡dark chocolate的甘甜?當然要選擇朱古力黑松露蛋糕,又帶有黑松露的幽香,絕對不會令人失望。
Mango, Passionfruit Almond Layer Cake

蛋糕面放上了大量藍莓及士多啤梨,吃起來起了平衡的作用,而且感覺好juicy。
Cherry Blossom Cake

畢竟是日以豔紅色作主調,相信這個 Cherry Blossom Cake 就最切合主題,外層質感滑溜,食落甜美芳香。
French Macaron

外形飽滿,甜度恰到好處,好味。
再加上 Strawberry Vanilla Cream Roll、White Peach Cheese Tart、Pastrami Finger Sandwich、Fruit Cream Cake、Tea Cookie、Black Forest Chocolate Tart、Rose & Lemon Madeleine 以及 Assort Lamington,種類實在好多,足以令人消磨整個下午。
雖然是在 on-diet 的日子,結果是圍著整張dessert table在轉呀轉,168減肥法暫時拋諸腦後。
而且每位客人都有一份 Christian Louboutin Beaty 禮品,內有香水、優惠劵及唇膏體驗裝,好啱太太用。
餐後來一杯摰愛的 Earl Grey,在和煦的陽光下,享受佛手柑的芳香,多美好的一天!