2022-08-31 1043 瀏覽
唔知Weekend大家會做啲咩呢🤭我最理想既節目就係訓到自然醒💬再慢慢歎返個weekend brunch 🥰提前一個月已經BOOK定❇️ Popinjays ❇️分咗兩個時段👇🏻 2nd Session就岩哂鍾意訓晏啲既我😆Brunch 1st Session : 12:00pm - 2:00pmBrunch 2nd Session : 2:15pm - 4:15pm鍾意飲酒既記得揀埋WEEKEND FREE FLOW 🍾🥂$168 for unlimited pour of Moon Rosé, Château d’Astros 2020$198 for unlimited pour of Prosecco Superiore, Atilius NV$398 for unlimited pour of Champagne Delamotte Brut NV🔖 Popinjays位於The Murray 26樓,景色開揚,配埋巨型落地玻璃,空間感十足🎈好鍾意餐廳裝潢高雅又時尚,滿滿打卡位📸Brunch種類選擇多🎉有齊海鮮、刺身、烤肉、Cold cut、甜點等🍴💎重點推薦各款新鮮海鮮🌟波士頓
唔知Weekend大家會做啲咩呢🤭

我最理想既節目就係訓到自然醒💬
再慢慢歎返個weekend brunch 🥰

提前一個月已經BOOK定❇️ Popinjays ❇️

鍾意飲酒既記得揀埋WEEKEND FREE FLOW 🍾🥂

🔖 Popinjays位於The Murray 26樓,
景色開揚,配埋巨型落地玻璃,空間感十足🎈
好鍾意餐廳裝潢高雅又時尚,滿滿打卡位📸

Brunch種類選擇多🎉
有齊海鮮、刺身、烤肉、Cold cut、甜點等🍴

💎重點推薦各款新鮮海鮮🌟
波士頓龍蝦肉質緊實好鮮甜🦞
生蠔帶甜味夾雜果仁香,
肥美肉滑,入口滋味鮮美💝
另外仲有虎蝦、青口、翡翠螺、鱈場蟹腳等,
特別一讚各款海鮮都refill得好快💌

💎熱盤必試即切燒牛肉,
脂肪分佈均勻,口感柔軟又多汁💡
燒羊腿外酥內軟勁滑嫩❗
威靈頓三文魚第一次見🐟
估唔到酥皮完全唔油膩,
食落鬆化酥脆,魚肉好嫩滑😋

💎侍應仲會即場SERVE多款串燒、肉腸等,
熱辣辣奉上,夠哂香口惹味👏🏻

💎芝士控既我勁鍾意Popinjays既芝士拼盤🧀
切成Bite size再配埋餅乾食,I love it ♥️♥️

💎最後就到甜品時間,款款都好精緻😻
有馬卡龍、檸檬撻、雜莓慕絲蛋糕、生果等等🍰🍮🍪

試齊多款甜品再食埋生果,配杯Champagne 🥂
真係人生一大樂事🤭勁chill咁歎咗個下就💋

Popinjays✨
📍中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店26樓
2022-08-28
下午茶
2022-08-28 973 瀏覽
本身我對murray的餐廳係滿心期待,諗住靚景美食, 星期日懷著興奮的心情一行四人去Murray hotel 頂樓26樓的Popinjays食high tea.我地訂左4:30pm,我地4:25pm去到,諗住酒店就算早到都比入座先,點知餐廳未準備好,要我地門口等,咁好啦等到夠鐘就入座。見到有個係自助甜品和咸食區都佈置得好靚,大家都係打卡buddies 打哂卡先開始拎食物。本身以為仲有其他咸點慢慢上,點知上完一個蟹肉前菜就直接上scone😮‍💨因為食scone實在太飽,所以我地食其他野先,咸點最好食係三文魚魚子醬牛角包🥐其他甜點都一般,一係太甜,一係無咩特別。令我最失望的係餐茶,大家睇下下面張圖,估下我果杯係咩?呢杯係Latte呀⋯⋯奶多到嘔的Latte😂另外我的朋友叫左mocha同milk tea, 大家可以睇下係咩款既,下圖由左至右係(mocha, latte, milk tea),味道係零… 失望😞最後要提提想睇靚景的朋友,murray的靚景係樓景,陽光好足夠但樓景真係麻麻😂 食物又一般,服務都一般,收碟都無問聲就收,所以不建議大家try here 🤣

其他甜點都一般,一係太甜,一係無咩特別。
令我最失望的係餐茶,大家睇下下面張圖,估下我果杯係咩?

呢杯係Latte呀⋯⋯奶多到嘔的Latte😂

2022-08-28
  • 鹹點
今次係第一次去Popinjays試tea buffet, 一入到黎職員就帶我去窗口位, 有半山山景可以慢慢欣賞(雖然個日天氣麻麻)跟住職員好快就同我落order, 提醒我可以開始攞野食; 真係好多款😆 而且因為同Christian Louboutin做crossover, 大部分以紅色為主; 我揀左一杯襯托主題既cocktail “Loubiworld” , 味道酸酸甜甜, 充滿果香至於朱古力scone都ok;鹹點整體一般, 尤其”煙三文魚牛角包” (Smoked Salmon Croissant)唔夠香脆”風乾火腿法包” (Iberico Ham Baguette)反而比較突出;甜點最多款揀, 但整體偏甜; “士多啤梨雲呢拿卷蛋” (Strawberry Vanilla Cream Roll) 質地同味道唔錯; 而 “黑森林蛋糕” (Black Forest Chocolate Tart) 最有驚喜, 車厘子份量好多又好食(不過我拎個陣個蛋糕已經冧左, 所以冇影)職員態度算主動, 野食整體中規中矩, 不過環境夠開揚, 而且勝在有靚山景睇👌🏻希望下次再黎會有改善啦~
(雖然個日天氣麻麻)

至於朱古力scone都ok;
Popinjays 聯乘Christian Louboutin Beauty下午茶盛宴

(不過我拎個陣個蛋糕已經冧左, 所以冇影)

2022-08-11
用餐優惠
信用卡優惠
The Murray美利酒店聯乘美妝品牌Christian Louboutin Beauty 推出下午茶盛宴, 以Christian Louboutin Loubiworld香水系列為題, 一系列火紅紅的甜品及咸點在buffet枱準備就緒. 下午茶於酒店26樓的Popinjays進行, 餐廳出名讓客人飽覽城市美景, 室內環境寬敞, 十分舒適. 雖然甜點吸引, 但也先吃咸點.  由上至下: 煙三文魚牛角飽, 五香燻牛肉三文治、風乾火腿法包、風乾火腿.  牛角飽鬆脆美味, 三文治較濃味, 我最喜歡法包. 豬肉凍批較實淨, 但吃著也不錯; 西瓜他他的味道較獨特, 因加了芝麻及柚子柑橘醬, 頗適合作為美食之間的間場, 可清清口腔.  地中海鍉魚, 賣相精緻, 朋友說味道也十分好. 跟朋友同樣喜歡油浸蕃茄乾、珍珠洋葱及橄欖.  吃過咸點, 碰巧當日有香水體驗, 調香師透過小測驗為我找出適合我的Christian Louboutin香水, 也認識到Christian Louboutin Loubiworld香水系列. 以Christian Louboutin為靈感的兩款cocktail分別是以Pr
地中海鍉魚, 賣相精緻, 朋友說味道也十分好.
跟朋友同樣喜歡油浸蕃茄乾、珍珠洋葱及橄欖.
以Christian Louboutin為靈感的兩款cocktail分別是以Prosecco為基礎的Loubiworld $148, 賣相先聲奪人, 亮麗高雅, 散發著西柚、桃、檸檬及佛手柑的香氣.
Louboutin Club $148以高杯盛著, 像Christian Louboutin出名的高跟鞋, 喜歡GIN酒, 就喝這杯, 是桑莓及檸檬的清酸.
另一杯主題飲品是mocktail - Fragrance Pasion $108, 湖水綠帶出海洋的意境, 與Loubimar瓶蓋上的船錨互相呼應.  夏日是清甜的, 這杯以菠蘿汁、檸檬、熱情果調成, 喝得順喉.
走回室內, 吃甜點! 12款甜點, 包括黑森林蛋糕、紅絲絨蛋糕、櫻花蛋糕、松露朱古力蛋糕.
黑森林蛋糕內有極多車厘子! 朱古力蛋糕味道濃郁, 質感絲滑. 朱古力lamington軟熟, 內裏冰涼, 好味~
色彩繽紛的雜莓熱情果撻、低調奢華的士多啤梨桑莓蛋糕.
紅朱古力檸檬蛋糕、士多啤梨呍呢嗱卷蛋、白桃芝士撻.
低甜度的桑莓橘子奶凍, 好香滑;也有Macaron和玫瑰檸檬瑪德蓮.
以上的美食都是在buffet枱無限自取的, 而served to the table的則是蟹肉撻及鬆餅, 有原味及朱古力味, 朱古力那款混入很多提子乾、莓乾, 十分喜歡, 但口感有點像鬆餅.  可沾黑莓醬和檸檬呍尼嗱clotted cream.
供應期由即日起至9月30日, 星期一至五, 3:30-5:30PM; 星期六及日, 4:30-6PM, 每位HK$428(包指定咖啡或茶), 每位惠顧此下午茶, 還可獲贈Christian Louboutin小禮物, 禮物數有限, 送完即止.
2022-07-31
  • 黑森林蛋糕
  • lamington
  • 松露朱古力蛋糕
  • 風乾火腿法包
假日睡到自然醒,最好就去影下相食個Brunch。自從沙中綫開通後,過海時間大大縮減,這天就先去到 Popinjays 享用海鮮早午餐,我們比次輪時間早15分鐘便到達,未可以入座,就到戶外位置坐坐,幸好這天天氣好,可以欣賞一下美景。入座後,海鮮控第一時間去取海鮮,龍蝦、龍蝦鉗、凍虎蝦、青口、翡翠螺、鱈場蟹腳、生蠔,refill得快。蟹腳鮮嫩多汁,龍蝦及龍蝦鉗爽嫩鮮甜。食海鮮總覺得要配杯酒會更好味,加$168 及 $198點了free flow Moon Rosé 及 Prosecco Superiore,或可加$198 享用free flow cocktail.烤牛肉及羊脾,源源不絕地供應。服務員不時會捧著剛燒烤的美食到來,燒春雞、台灣腸、串燒牛、串燒雞、串燒魷魚,新鮮熱辣,香口惹味。還有焗三文魚,肉質嫩滑不乏魚油。肥美刺身、牛肉他他、八爪魚沙律、小肌魚等和風美食,蠻開胃的。多款Cold cut、芝士拼盤及配料即製法國薄餅,蘑菇、菠菜、芝士一定是最佳配搭。喝碗營養豐富的南瓜湯後,要開始食甜品啦~甜點方面,有精緻糕點、檸檬撻、雜莓慕絲蛋糕、紅酒梨、馬卡龍、切粒水果,種類不太多,但若每款吃一
假日睡到自然醒,最好就去影下相食個Brunch。

烤牛肉及羊脾,源源不絕地供應。

還有焗三文魚,肉質嫩滑不乏魚油。

多款Cold cut、芝士拼盤及配料

即製法國薄餅,蘑菇、菠菜、芝士一定是最佳配搭。

喝碗營養豐富的南瓜湯後,要開始食甜品啦~

甜點方面,有精緻糕點、檸檬撻、雜莓慕絲蛋糕、紅酒梨、馬卡龍、切粒水果,種類不太多,但若每款吃一件,絕對是飽到上心口。
2022-08-21
2022-08-23 446 瀏覽
*✲゚*。☀️The Murray天台餐廳x酒吧🥂之前去The Murray staycation個package食足幾餐🤣其中喺Popinjays食嘅Semi-breakfast buffet最好味😋每人可以揀一個hot dish 再可以出去拎各種pastries超多選擇 連French Toast都有😍Main dish 我揀左Eggs benedict 同鮑魚雞粥 2款都高質🤤比起Garden Lounge個Afternoon tea好食好多🤭餐廳喺酒店頂樓 環境同景觀都好好 可以影下相 靜靜地傾下計☺️-✨ Semi-breakfast buffet ($325 per person)+10% service charge‼️ 用 @openrice_hk / @eatigo_hk book 位食lunch/tea 最多有半價-📍 Popinjays @ The Murray @popinjayshk26/F, The Murray, Hong Kong, a Niccolo Hotel, 22 Cotton Tree Drive, Central
*✲゚*。☀️
The Murray天台餐廳x酒吧🥂

超多選擇 連French Toast都有😍
+10% service charge
2022-08-23 404 瀏覽
來過Popinjays多次,但還是頭一次寫食評。Popinjays在落於The Murray26樓,景色一流,山景、中環境盡入眼簾。裝修時尚雅緻,服務體貼。今天是星期二,weekday lunch 是HKD598一位,這個價錢在中環區已不算貴。頭盆及甜品都是mini buffet,雖然選擇不多,又沒有海鮮供應,但勝在食物新鮮,賣相精緻,主菜有多款選擇,上星期我試了cod fish,今天叫了lamb lion。肉質鮮嫩,配上spinach 同eggplant,十分可口美味,女兒選了slow cook short rib,牛肉是優質的,可惜煮得不太tender,而且比較重口味,今天非常炎熱,可能選其他比較淡口的主菜比較適合。我喜歡Popinjays主要就近我家,五分鐘的士便到,酒店的服務員都尊業,食物質數又高,是我平日或假日吃飯的priority choice
POPINJAYS (The Murray) @ 2022年8月 (平日下午茶)食物 🤍🤍🤍🤍🤍(甜點及精緻鹹點半自助下午茶) 環境 ❤️❤❤🤍🤍服務 ❤️🤍🤍🤍🤍(有cloakroom服務 / 冇人介紹餐牌)攞位 ❤️❤️❤❤🤍(可於網上預約)交通 ❤️❤️❤🤍🤍翻兜 🤍🤍🤍🤍🤍見到Popinjays近日聯乘 Christian Louboutin Beauty出咗下午茶餐,趁放假又book到(兩日前),咪去試吓,點知有中伏嘅感覺😵‍💫🥺。Popinjays 位於金鐘中環一帶,處於酒店頂樓嘅餐廳。下午茶餐正價每位HK$428+10%。佢嘅位置同價錢難免會令人有一定嘅期望。🤔我就覺得佢哋嘅食物同服務連一般餐廳嘅水平都未有😮‍💨,都幾失望。正所謂百貨應百客。希望今次嘅分享,會幫到心大心細諗緊去唔去試吓嘅朋友。1️⃣ 甜點:呢個下午茶餐主要賣甜點,眼見主要係蛋糕,另有MACARON同LAMINGTON,賣相唔係精緻果種。蛋糕以海綿同Mousse為主。無論賣相、味道定質感,我個人就覺得有啲似食緊美❤集團餅店果種蛋糕😵‍💫甜點係自助形式,scones就由侍應送上枱(喺我行開咗去攞嘢食果陣上咗,所以唔知

食物 🤍🤍🤍🤍🤍(甜點及精緻鹹點半自助下午茶)
環境 ❤️❤❤🤍🤍
攞位 ❤️❤️❤❤🤍(可於網上預約)
交通 ❤️❤️❤🤍🤍
翻兜 🤍🤍🤍🤍🤍

1️⃣ 甜點:

甜點係自助形式,scones就由侍應送上枱(喺我行開咗去攞嘢食果陣上咗,所以唔知本身係咪熱辣辣上枱)。每人會有一件果仁原味scone同一件朱古力scone,配上clotted cream及橙味果醬。自問我係pastry同scone fans,本身仲想問有冇得refill,點知切開咬一啖已經碎咗﹐搽唔到醬😵‍💫勉強每件食咗一半。

甜點

甜點

上枱嘅scone及自選甜點

2️⃣ 鹹點:
鹹點都係自助形式,比甜點嘅選擇少。本身對佢嘅三文魚牛角包有少少期望,點知咬落個牛角包好”淋”,完全唔脆口😮‍💨

鹹點

鹹點

3️⃣ 飲品:
下午茶餐包一杯茶或者咖啡,佢哋會refill熱水入茶壺,咖啡就冇refill。

我之前去過果啲酒店餐廳食下午茶,佢哋會隆而重之咁過嚟介紹茶葉種類。呢間就會俾個餐牌你自己揀,餐牌亦只係有茶葉名,抱著大無畏精神,我order咗 “ENERGINGER - HERBAL INFUSION TEA”。

Order果時,侍應係直接take order,都冇講咩嘢。最搞笑係上枱果陣,先同我講呢種茶會有啲薑味。咁你都沖咗上緊枱,唔通我先同你講我怕薑味?
另外,要提一提,佢哋啲茶包牌子係用”OrTea?”

4️⃣ 服務(我平日好少開呢項做標題,但係今次真係要share吓:

早到反而遲入坐:下午茶時段全部3點開始, 我早咗8分鐘到,receptionist問咗我booking資料,登記咗,叫我去bar枱坐住等,話有枱會通知我。點知見到咗3點,有其他客人check in(比我遲嚟),receptionist就直接帶佢哋入坐。我就繼續等。等到個receptionist搞掂新嚟果班客,先過嚟招呼我入坐🫣。

開於作下午茶嘅餐廳範圍唔大,一眼望晒。眼見大概有8個侍應喺度,自助餐先剛開始,未需要換碟或沖茶,侍應個樣已經好忙咁。帶位果個receptionist就只係帶位,冇講句野就走咗。諗住會有侍應過嚟問我哋食自助餐定ala carte (因為個menu有下午茶餐以外食物嘅價錢),我坐低咗5分鐘,都冇人過嚟,唔等啦,自己出去攞嘢食就算。

我睇到餐牌有一句備註寫下午茶餐包茶或咖啡先知包嘢飲。佢個餐牌茶同咖啡都有標價,唔好俾佢呃到以為係另外收費。

食食吓,有侍應送上Christian Louboutin嘅禮物袋,但我果枱只係女士先有,問佢唔係個餐包嘅咩?佢話唔係㗎,係餐廳嘅心意喎,禮物係香水同唇膏試用版,啱女士用。奇怪嘅係我又見有啲枱,佢哋係跟人頭派。如果跟人頭派會正常啲啦,係咪?唔通男客人冇女性朋友?唔用得香水?係咪有啲厚此薄彼呀🙄?純粹個人小小分享啦:我之前都有喺其他餐廳食過skincare品牌聯乘嘅下午茶,禮物都係跟人頭派。

我仲有留意到枱上面嘅花瓶裝飾,我哋嘅枱花係滿天星,唔知佢哋係咪想當乾花擺,冇入水,”謝謝”哋。花兒也謝了。話晒係酒店餐廳,有啲interesting,可能又係我諗得多咗。

用餐小貼士:
🔅如果想去用餐,可以經網上訂枱,以openrice為例,我呢次就週一至週五做緊75折。

🔅以我所知,佢哋UG樓層嘅Garden Lounge有三層架嘅afternoon tea set,有興趣試The Murray酒店餐廳嘅可以check 吓。

餐牌
2021 瀏覽

用餐環境

食物枱

免責聲明:上述純粹個人觀察/ 經驗/ 體驗/ 👀👂👅👃🏻/ 感受。只供參考。如有雷同,實屬巧合。
2022-08-11 772 瀏覽
早前去過The Murray, Hong Kong a Niccolo Hotel的Popinjays吃下午茶,心裏已盤算要再來這兒吃頓晚餐,終於約了一班久未見面的好友吃上一個快樂的晚上。這兒的夜景非常醉人而且更有點浪漫,我覺得跟愛人在此用膳女士們必定喜歡,就算像我們一大班朋友來吃也非常舒適。早了點來餐廳還未準備就在酒吧點上一杯Lavender Lemonade$98,以薰衣草糖漿、蝶豆花糖漿、檸檬汁加梳打水調成,粉紫色調的賣相當然是吸引我之處所以破戒喝了杯甜飲。晚餐前有美男子即席調配High Ball,分別用Gin和Prosecco調出兩杯不一樣的雞尾酒,戒酒中的我無緣品嚐唯有留待下趟再來捧場吧!人齊後侍應先送上熱騰騰麵包跟牛油,要留肚吃Set Menu的我決定放棄美味的它。首先送上Amuse Bouche是一件香滑吞拿魚香脆小吐司,一啖放入口香脆兼備是個美好的開胃菜。饞嘴的我們更點多半打是日精選生蠔$278,肥美肉厚的生蠔裙邊爽脆內膽甘甜,綴以黑魚籽共吃鹹鮮度更加提升。Popinjays新任主廚Lexine Hepworth來頭不細,曾榮獲法國最佳學徒(Best Apprentic

這兒的夜景非常醉人而且更有點浪漫,我覺得跟愛人在用膳女士們必定喜歡,就算像我們一大班朋友來吃也非常舒適。

Popinjays新任主廚Lexine Hepworth來頭不細,曾榮獲法國最佳學徒(Best Apprentice in France)頭銜,並在讓•羅傑盃 美食大獎賽(Trophée Jean Rougié)中獲勝,後來跟隨名廚Alain Roux學藝,更兩度為英女皇準備餐膳,而且更是為充滿陽光氣息的美女主廚。

Set Dinner Menu共有4道菜式,第一道前菜有三款選擇包括有Green Pea Mousse松露調味法式青豆慕斯配羊奶酪忌廉、Homemade Duck Rillettes自家製鴨肉醬配四季豆與榛子吐司。

以及我選擇的Pan Seared Hokkaido Scallops香煎北海道帶子配鹽焗根芹菜,珍寶的北海道帶子煎得外焦内嫩鮮味十足,而墊底的鹽焗芹菜根口感很軟滑整道菜很也清雅。

第二道菜是Lobster Ravioli意式龍蝦餃配魚子醬及生薑濃湯,煙韌的意大利餃子包裹著不少的龍蝦在內,配襯特別的生薑濃湯口味別具一格,喜歡大廚加上不少蔬菜珍珠粒可令賣相可愛之餘更徒添清新口感。

我的主菜選了Pan Seared Scorpion Fish香煎蠍子魚配烤茄子沾醬佐黑毛豬火腿肉汁,估不到大廚魚類也可弄得如此惹味。
香煎蠍子魚肉吃下口感是質紮實的,伴碟的烤茄子沾了黑毛豬火腿肉汁味道很吸引,加上有不少迷你八爪魚令這道主菜變得非常可愛。

另外主菜還有Fricasse of Mushrooms法式白酒燉蘑菇佐阿根廷青醬,Grilled Wagyu Beef Striplion (+$68)烤澳洲和牛西冷配三式椰菜花佐油封大蒜汁,有魚有肉有素那麼多款選擇所以要整檯點Weekly Set Dinner Menu問題也不大。

還有些Sides Dish如Roasted Radishes、Steamed Baby Broccoli and Garlic及邪惡的Butter Whipped Potatoes,肯定大家也必會吃得非常滿足。

甜品環節有非常特別的Black Truffle Rocamadour Cheese Fondue黑松露羅卡馬杜芝士火鍋,對於怕羊奶芝士的我真不懂欣賞。

所以我選了Mango Carpaccio鮮芒果薄切配檸檬羅勒雪葩,新鮮芒果片酸味濃郁配襯檸檬羅勒雪葩真的能開胃消滯。

很開心的跟久未見面的好友快樂的過上一夜,最後以杯Earl Grey作幸福完滿的終結。

4 Course的Weekly Set Dinner Menu收費為$728/位,另加$428可跟配4杯Pairings,有如此醉人靚景加精緻晚餐,我覺得這兒絕對是拍拖吃晚餐的好地方。
2022-08-08
2022-08-05 810 瀏覽
🇫🇷Parisian luxury house Christian Louboutin 💐 has released Loubimar Eau de Parfum Légère. The luxury band is celebrating with Murray Hong Kong to launch an sumptuous afternoon tea feast 🫖 at Popinjays. Enjoy a stylish afternoon tea buffet 🍽 with an enticing spread of cakes🍰, pastries 🧁 and savoury bites 🥐at the rooftop bar and restaurant. Among the cakes🎂, the Cherry 🍒Blossom Cake, Red Velvet Cake and Chocolate 🍫Truffle Cake stood out to me. For the sweet selections, I recommend the Raspberry Ma

For the sweet selections, I recommend the Raspberry Mandarin Verrine🍊, French Macaron and Assorted Lamington.

You must try the Mediterranean Anchovies and Piquillo Peppers Toast🥪, Smoked Salmon Croissant with Herring Caviar and Lemon Ricotta, Iberico Ham Baguette with Tomato Jam and a Pastrami Tea Sandwich as your savoury choices.

In addition to the above, you would also have the all time favourite the homemade raisin scones and chocolate scones served to your table with lemon vanilla clotted cream and black cherry jam.

Even more, you will receive a special gift set from Christian Louboutin with one 4ml Loubiworld fragrance, a mini Rouge Louboutin lipstick, and an exclusive voucher to enjoy a makeup consultation service with purchase offers at Christian Louboutin’s boutiques (available while stock lasts)

🍰Popinjays
📍26/F, The Murray, Hong Kong
📆until 25 September 2022

#hkafternoontea #hkfood #hkfoodies #murrayhk #louboutinworld #louboutinbeauty #louboutin #popinjays #niccolohotel #Hkstaycation #staycationwithbrian #hkfoodblog #teatime #酒店下午茶
2022-08-01 851 瀏覽
職場界總是兜兜轉轉,猶如Musical Chairs,最近美利酒店 Popinjays 迎來了一位笑容可掬,曾獲法國最佳學徒(Best Apprentice in France)主廚 Lexine Hepworth,她更於2011年加入米芝蓮三星餐廳 The Waterside Inn,來頭殊不簡單。而酒店位處山腳對上,餐廳則在26樓,四周無建築物阻隔,兩面單邊落地玻璃,陽光可以放肆地照入,中午時段,一室明亮的感覺真好,若果喜歡吹吹風,亦可選擇室外的座位。值得提一提,美利酒店是城中少有的寵物友善酒店,所以 staycation 都引來不少愛寵物的客人。既然有新廚,當然有新餐單。Appetizer共有三款,客人可以任選其一。HOMEMADE DUCK RILLETTES自家製鴨肉醬配四季豆與榛子吐司是一道久違了的鴨肉醬,絲絲鴨肉,味道濃郁,塗在榛子吐司上,再加少許新鮮翠綠的四季豆作平衡,美妙得令人回味。PAN SEARED HOKKAIDO SCALLOPS香煎北海道帶子配鹽焗根芹菜選用肥大肉厚的北海道帶子,材料已經非常討好,簡單的把兩面煎香,置底是薄片的根芹菜,伴以烘過的火腿,口感豐富

既然有新廚,當然有新餐單。

Appetizer共有三款,客人可以任選其一。
HOMEMADE DUCK RILLETTES

自家製鴨肉醬配四季豆與榛子吐司

PAN SEARED HOKKAIDO SCALLOPS

香煎北海道帶子配鹽焗根芹菜

選用肥大肉厚的北海道帶子,材料已經非常討好,簡單的把兩面煎香,置底是薄片的根芹菜,伴以烘過的火腿,口感豐富,我鍾意。
GREEN PEA MOUSSE

松露調味法式青豆慕斯配羊奶酪忌廉

很翠綠的菜色,青豆慕斯滿有松露的幽香,澆上了薄荷油,更感清新,又或者蘸點一下羊奶酪忌廉,令味道可口。
LOBSTER RAVIOLI

意式龍蝦餃配魚子醬及生薑濃湯

意大利雲吞食過不少,但有手掌大小的卻比較少見,賣相相當飽滿,割開兩半,內裡滿是龍蝦肉,餃子皮亦厚薄適中,旁邊是意大利青瓜粒及鷹咀豆,沾上了生薑濃湯,份外覺得惹味。

主菜同樣是三選一。
PAN SEARED SCORPION FISH

香煎蠍子魚配烤茄子沾醬佐黑毛豬火腿肉汁

魚皮煎至脆卜卜,沾上黑毛豬火腿肉汁,令味道更濃郁惹味,想刺激些少,又有西班牙辣椒加持,伴碟是小巧的八爪魚仔,令賣相更有趣。
GRILLED WAGYU BEEF STRIPLOIN (+$68)

烤澳洲和牛西冷配三式椰菜花佐油封大蒜汁

牛肉烤至medium rare,肉質透著嫣紅色,滲出絲絲血絲,鬆軟而有嚼口,肉味濃郁,實在好啱自己口味,就算有大蒜汁,依然減不了對海鹽的鍾愛,而伴以烤三式椰菜花,非常香口,結果當然是全滅了。
FRICASSE OF MUSHROOMS

法式白酒燉蘑菇佐阿根廷青醬

蘑菇軟稔中帶些少酒香,沾上了以菠菜製的青醬汁,味道好特別,仲有烤過的雅枝竹,對於喜好健康的朋友,是多了一種選擇。

Dessert
甜品

雖然只得兩款,但食材選擇得宜,淡與濃兩者的結合,最好真係兩款都點齊,就肯定不會遺漏。
MANGO CARPACCIO

鮮芒果薄切配檸檬羅勒雪葩

看似平平無奇的賣相,但食材用得出色,置底的芒果薄片,甜美芳香,簡單的放上檸檬羅勒雪葩,香氣縈繞,在炎夏中倍感清新。
BLACK TRUFFLE ROCAMADOUR CHEESE FONDUE

黑松露羅卡馬杜芝士火鍋

驚喜連連的甜品,半溶Rocamadour芝士內藏玄機,加入了黑松露,伴碟是西芹條、合桃肉及杏甫乾。

三者中,以杏甫最為出色,拎上手狠狠地朝芝士舀下去,濃香的芝士夾雜黑松露的幽香,又有杏甫的嚼口,誘人程度爆燈。

4 course menu 只不過$728(另加10%服務費),若果想喝上兩杯,只要另加$428,就可以配襯4道菜色。

其實論食物質素及環境,都是Fine Dining的上佳地方,看來明年慶祝結婚30周年不用再傷腦筋了!

2022-07-31 695 瀏覽
Over priced and under staffedI want to make clear that when the staff can get to us they are always lovely, so this comment is not against them but against the management.They advertised a two hours semi-buffet lunch for about 800+ HKD per person. They said the semi buffet came with grilled skewers from the kitchen every 10 minutes. Neither of which was true. We booked from 2:15 to 4:15, by 3:50 they removed the semi buffet. some food is still available if you are willing to grab and eat with yo
Over priced and under staffed

They advertised a two hours semi-buffet lunch for about 800+ HKD per person. They said the semi buffet came with grilled skewers from the kitchen every 10 minutes. Neither of which was true. We booked from 2:15 to 4:15, by 3:50 they removed the semi buffet. some food is still available if you are willing to grab and eat with your bare hands since all utensils were gone. The skewers only came out three times over this period, one of which we had to ask for. Instead of a selection of " seafood, meat, sausage, tender chicken" we had chicken and squid skewers only over these two hours. When asked to speak to manager he made clear we misunderstood what two hours semi buffet meant and he was just doing his job to get ready for the afternoon tea crowd. Right at 4:15 they started sweeping and vacuuming, perhaps as a reminder for all guests to leave.

All in all, very disappointing for a restaurant at The Murray. Free flow was not really a free flow because they are so understaffed it took a while for the staff to get to you though they were super courteous at all times. They offered waiving the service charge and we told them not to bother, they then waived the fee for the free flows we ordered. Nice gesture, but will maintain that it is not worth it. will not return and does not recommend.
又有下午茶自助餐好介紹!今次是型格酒店跟時尚美妝品牌乘聯合作的出品,絕對是一場美味跟美麗之旅。地點正是位於中環The Murray Hong Kong內26樓的天台餐廳及酒吧Popinjays。天台餐廳及酒吧Popinjays以海藍色作裝潢,加上趟大的落地玻璃令風光明媚的這天更為愜意。而戶外露台的空間足有420平方米繁華美景可盡入眼簾,遇上秋涼的日子來這兒Happy Hour肯定Chill到不行。這趟Popinjays x Christian Louboutin Beauty Afternoon Tea,用上Christian Louboutin Loubiworld 香水系列作主題設計出這個火紅自助下午茶盛宴,精緻的蛋糕、甜點、吸睛鹹點已經置身於用餐區中待我們好好品嚐。鹹點有Smoked Salmon Croissant、Pastrami Sandwich、Iberico Ham Baguette、Pate en Croute、 Mediterranean Anchovy Toast、Watermelon Tartareb及Parma Ham等,客人可以隨意任性地無限量去品嚐。甜品區

甜品區更加精彩足足有十多款選擇,光是蛋糕已經有6款之多了!一眾甜魔們是否已經咬牙切齒了嗎?

6款蛋糕分別是Red Velvet Cake、Chocolate Truffle Cake、Cherry Blossom Cake、Black Forest Chocolate Tart、Ruby Chocolate Lemon Vanilla Travel Cake、Strawberry Vanilla Cream Roll。

然後還有White Peach Cheese Tart、Passion FruitTart、Assorted Lamington、Rose Lemon Madeleine、Tea Cookie、French Macaron、Raspberry Mandarin Verrine等精華甜點,相信甜品迷必定會吃得稱心如意。

好友選了兩杯Cocktails這杯名為Louboutin Club$148,用上Gin酒加新鮮覆盆子和檸檬調配而成,沾滿食用花的香檳杯來呈現優雅高貴。

另一杯則是充斥粉嫩感覺的Loubiworld$148,以西柚、桃和Prosecco來混成,微泡的口感加上果香的迷人很教人心動。

而戒酒中的我則有Fragrance Passion$108這杯Mocktail可選,用料有我喜歡的菠蘿、檸檬、熱情果加入Blue Curacao Liqueur內,得出這杯冰涼不過甜的特色雞尾酒。

不要以為吃Fine Dining才有Amuse Bouche喔!這頓下午茶亦隨檯奉上每位一件的蟹肉撻作開胃菜,蟹肉鮮甜香口撻底鬆化萬分可口。

下午餐鐵膽鬆餅當然少不了!同樣是位上的Homemade Scones每位有原味及朱古力口味各一件, Black Cherry Jam及Lemon Vanilla Clotted Cream,鬆餅外皮輕脆內裡鬆軟尤其是朱古力味挺吸引。

鹹點每款也帶回檯跟好友一起品嚐,最喜歡那酥香鮮味的煙三文治牛角包,鯷魚煙燻芝士小吐司則鹹香味鮮,還有我愛吃的巴馬火腿和依比利亞火腿鮮茄法包,另外更有特色的傳統法式肉凍酥皮及清新的西瓜他他,吃罷鹹點已經非常滿足不過也因太好吃要Encore煙三文治牛角包和鯷魚煙燻芝士小吐司。

甜品雖然不是我強項但每款也試上了一口,黑森林蛋糕材料豐盛滿滿的櫻桃令人吃得舒心,士多啤梨雲尼拿卷蛋則鬆軟不膩,而白桃芝士撻芳香可口不甜不膩味道好可愛。

如果妳跟我一樣喜歡朱古力的話,我超推介那個朱古力松露蛋糕,濃郁的朱古力口感幼滑真係好好味道。

最吸引我的絕對是這杯覆盆子奶凍杯,酸微微的覆盆子醬令香滑奶凍的好味層次提升不少。

除了美食外每位客人也可收到由Christian Louboutin Beauty送出的禮物,內裡有香水、唇膏體驗裝、化妝諮詢服務及獨家購買優惠。

Popinjays x Christian Louboutin Beauty Afternoon Tea收費為$428/位(包括指定咖啡或茶),由即日起至2022年9月25日,逢星期一至五3:30pm~5:30pm、星期六至日4:30pm~6:00pm供應。
2022-07-26
下午茶
2022-07-12 879 瀏覽
📍in CentralEuropean Bar Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛🤍🤍Price Range:💰 $500-$1,000Favourite: 💖 Brunch/ Tea buffet------------------------------- Rooftop balcony for a splendid view in Central- Contempary interior style with full length windows- Buffet session for seafood fans (with oysters & lobsters), meat lovers and sweet tooth - Exceptional service- Perfect place for going fancy with friends and chill- Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone look
📍in Central
European Bar

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛🤍🤍
Price Range:💰 $500-$1,000

- Exceptional service
- Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to catch up with friends

Popinjays is a bar located on the top floor of the Murray.  The Murray is currently having a crossover with Kate Spade and, as part of the campaign, its rooftop bar is offering a special cocktail x canapé menu. Shine with Kate - it’s vodka mixed with citrus juice. The cocktail comes with a very nice presentation. It is paired with seabass ceviche which is in a slightly sour taste. Dreaming Spade - rum with grapefruit juice and orange juice. The drink is refreshing - an absolutely nice choice for

Dreaming Spade - rum with grapefruit juice and orange juice. The drink is refreshing - an absolutely nice choice for summer. It is paired with a chicken satay skewer and pineapple.

With the relaxing environment and friendly bartenders there, I would say Popinjays could be a nice option if you are looking for happy hour in the CBD.

Popinjays
🏠 Address: 26/F, The Murray, Hong Kong, a Niccolo Hotel, 22 Cotton Tree Drive, Central

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram