落咗嘅雨終於停喇,我轉個心情,同兄弟揾吓美食去。呢家餐廳,一入去,就覺得好有型,嗰啲工業風嘅裝潢,好有feel!我哋先揀咗個安格斯牛柳粒冬陰功椰香手工意大利麵,我話你知,嗰啲牛柳啖啖肉,腍到出水,輕輕一咬就化咗,而且啲意粉咬落去彈牙得嚟,又夠味,冬陰功嗰陣微辣,真係正!一路食,一路都心大心細噏住。加埋個提拉米蘇,佢嘅賣相真係正,蛋糕層同咖啡味分明,一啖落去就係滿口幸福,好滑好香!啱晒同朋友嚟歎個下午悠閒時光,即刻覺得問題都細咗,將日常嘅嘈雜拋咗喺腦後。飲品部分,個Mocha,拉花得好靚,幫襯住嗰種香滑,飲落去幸福感爆燈!而家諗返起,仲想再去食多次!🍽️🤤💯

2024-01-09 111 瀏覽
˙˚ 𝑷𝒓𝒐𝒕𝒐𝒏 ˚˙ 主打工業水泥風,最多人推介應該係𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮,除咗傳統仲有綠茶味,其他主食選擇都頗多,價錢不貴,性價比高💯 ࿐ 🦐虎蝦、蟹棒、蟹籽、煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵 $𝟏𝟎𝟖💫 虎蝦彈牙,手打意粉較粗身(似烏冬)、煙韌口感,掛滿偏鹹忌廉醬汁好正,但唔太似卡邦尼,反而帶點龍蝦味🤣 🐮𝐌𝟕和牛、野菌、芝士、水煮蛋酸種包配薯條 $𝟏𝟎𝟖 和牛肉味重,質地軟腍,配料豐富,輕食之選~ 🍵綠茶提拉米蘇 $𝟖𝟎💫 招牌𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮~第一次試綠茶味,茶味香濃,手指餅浸得軟身,整體口感細滑✨ 🍊𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟎 頗為特別的配搭,夾雜柚子果香好清新 🍫𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟒𝟎💫 伯爵茶味香濃,配上香濃朱古力好夾,甜甜地之餘帶點茶香,好特別🫶🏻
˙˚ 𝑷𝒓𝒐𝒕𝒐𝒏 ˚˙
࿐
🐮𝐌𝟕和牛、野菌、芝士、水煮蛋酸種包配薯條 $𝟏𝟎𝟖
和牛肉味重,質地軟腍,配料豐富,輕食之選~
M7和牛、野菌、芝士、水煮蛋酸種包配薯條
🍵綠茶提拉米蘇 $𝟖𝟎💫
綠茶提拉米蘇
🍊𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟎
頗為特別的配搭,夾雜柚子果香好清新
🍫𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟒𝟎💫
2023-12-10
M7和牛、野菌、芝士、水煮蛋酸種包配薯條
綠茶提拉米蘇
2024-01-06 33 瀏覽
環境燈光非常優雅的西餐廳,坐位間隔十分舒適。主菜 1.日式甲羅燒虎蝦蟹棒手工意大利麵甲羅燒鮮甜creamy,虎蝦新鮮爽口,蟹棒亦實肉唔鬆散。手工意粉最為特別,有嚼勁,食落有口感,亦都好掛汁。2.軟殼蟹虎蝦蟹籽粉紅汁手工意大利麵原隻軟殼蟹,炸到脆卜卜。虎蝦同樣爽口,醬汁好濃厚,手工意粉同樣岀色。另外餐廳可加錢配不同Set,我地就加左有頭盤甜品嘢飲頭盤選左巴拿馬火腿配蜜瓜及龍蝦湯。份量都大大份,性價比亦都好高。推介龍蝦湯,飲落去龍蝦味道好香濃,夠哂creamy。飲品仲可以揀咖啡、cocktail等等,款式都好多。甜品就揀咗朱古力蛋糕同芝士蛋糕,成個set食完好full,價錢亦夠晒親民。
環境燈光非常優雅的西餐廳,坐位間隔十分舒適。

主菜
1.日式甲羅燒虎蝦蟹棒手工意大利麵

2.軟殼蟹虎蝦蟹籽粉紅汁手工意大利麵

另外餐廳可加錢配不同Set,我地就加左有頭盤甜品嘢飲

頭盤

飲品仲可以揀咖啡、cocktail等等,款式都好多。

甜品就揀咗朱古力蛋糕同芝士蛋糕,
成個set食完好full,價錢亦夠晒親民。
2024-01-05 29 瀏覽
再度回訪Proton! 今次平日嚟,午市有set lunch,奉送新鮮麵包或餐湯,飲品亦有半價優惠,更加抵食!安格斯牛柳粒野菌手工意大利麵($90)手工意大利麵一直係呢度嘅招牌,手工意粉口感彈牙,每一條都掛滿creamy嘅依文士醬汁,好惹味!安格斯牛柳粒肉味唔算太突出,但肉質軟腍,份量慷慨!煙肉、法國藍青口、蒜香辣椒扁意大利麵($90)扁意粉炒得乾身,藍青口新鮮味美,加上煙肉嘅鹹香,都唔錯!是日餐湯有蘑菇湯,如果質感濃稠一點會更加好!玫瑰蜜糖雞翼( $60 )雞翼真係超好食,炸得薄脆,內裡肉質依然嫩滑juicy,塗上香甜嘅玫瑰蜜糖,令人食唔停口!黑松露焗脆薯條( $60 )薯條即點即炸,上枱時仍然熱騰騰,蘸黑松露醬,係唔錯嘅小食之選!綠茶Tiramisu ( $80 )賣相非常吸引,綠茶cream味道香濃,口感軟滑,帶少許回甘,甜而不膩。Yuzu Latte ($40,優惠後$20)咖啡味道香醇,伴有柚子粒,閒時飲到果肉嘅酸甜及清新,頗有新鮮感!Matcha Latte ($40,優惠後$20)抹茶味道濃郩,同奶香平衡得恰到好處!

安格斯牛柳粒野菌手工意大利麵($90)

煙肉、法國藍青口、蒜香辣椒扁意大利麵($90)
扁意粉炒得乾身,藍青口新鮮味美,加上煙肉嘅鹹香,都唔錯!

是日餐湯有蘑菇湯,如果質感濃稠一點會更加好!

玫瑰蜜糖雞翼( $60 )

黑松露焗脆薯條( $60 )

綠茶Tiramisu ( $80 )

Yuzu Latte ($40,優惠後$20)

Matcha Latte ($40,優惠後$20)
抹茶味道濃郩,同奶香平衡得恰到好處!
其實喺教育路一帶, 有不少新餐廳和cafe 進駐,位置其實方便了上至朗屏一帶,下至尚悅嶺一帶的居民,街外人也很容易找到位置,門口的黑灰色工業風梳化位及吧枱,配合上一大條黃色光線,感覺非常搶眼有型,若周末會有好多大狗坐下來,會帶幾分可愛氣氛。食物選擇,5點後會提供自家調雞尾酒,但咖啡拉花都很精美 ,食物選擇上不只有意粉蛋糕,更有今次點的GreenTea Tiramisu, ,雪山,炸雞等等。🔸Lobster All Day Breakfast🔸($198)包括了烤波士頓龍蝦半邊,大啡菇,車厘茄,沙律菜,薯餅,龍蝦沙律蒜蓉包,德國腸,煎蛋(或炒蛋)一個豪華版嘅全日早餐,連蒜蓉包都用咗龍蝦沙律,非常有誠意,龍蝦肉勁多,保證滿足感一流。🔸M7 和牛烤肉,柚子胡麻汁粟米野菜沙律🔸 ($88)沙律菜都新鮮脆爽,用上M7和牛好有誠意。手指餅浸晒抹茶,層層cream而家開始13度OK🔸Green Tea Tiramisu🔸($80)作為呢間餐廳嘅招牌甜品,一上枱好似件藝術品咁靚,綠茶味香濃,奶油味道亦都不太膩,手指餅浸晒抹茶,層層cream偏點甜🔸Earl Grey Chocolate🔸($40)朱古

🔸M7 和牛烤肉,柚子胡麻汁粟米野菜沙律🔸 ($88)

沙律菜都新鮮脆爽,用上M7和牛好有誠意。

手指餅浸晒抹茶,層層cream而家開始13度OK

🔸Green Tea Tiramisu🔸($80)

🔸Earl Grey Chocolate🔸($40)

朱古力拉花個名都唔容易,呢杯個味偏少少淡,伯爵茶味比較重

🔸Pineapple Espresso Tonic🔸($50)

菠蘿味唔會太搶鏡,一杯不錯的Espresso Tonic。

🔹後感🔹

舖頭唔算好大,去洗手間嘅時候會經過廚房,但整體氣氛唔錯,工業風地設計好適合不同打扮地人士打卡,唯一坐外邊向街可能會比較凍,帶毛孩的時候要好好注意。

同時店舖都有不少素食,甚至炸雞提供,呢樣都值得抵讚,所以總括嚟講呢間Cafe都會令我印象幾深刻。
Green  Tea  Tiramisu
Earl  Grey  Chocolate
Lobster  All  Day  Breakfast
M7 和牛烤肉,柚子胡麻汁粟米野菜沙律
2023-12-27
5 分鐘 (堂食)
其他
Green  Tea  Tiramisu
Earl  Grey  Chocolate
Lobster  All  Day  Breakfast
M7 和牛烤肉,柚子胡麻汁粟米野菜沙律
  • 綠茶提拉米蘇
2024-01-03 253 瀏覽
一向都知元朗都是食肆臨立, 而我為了食是不怕艱辛不計路程 😆 這晚就約了朋友走入元朗覓食, 最後選擇了這間以化學元子為名, 工業風裝潢的寵物友善餐廳 🫶🏻 餐廳室外有一個座位, 帶著毛孩坐在那裡倒是一個不錯的選擇。只要點了任何一份主食, 再加$58就有升級套餐優惠, 包含頭盤, 甜品和一杯無酒類飲品, 如果想要酒精飲品🍸就另外再多加$20, 這個升級套餐也算便宜 😁風乾火腿哈蜜瓜田園沙律煙三文魚牛油果田園沙律兩款沙律都十分清新 😌 哈蜜瓜固然是清甜的, 與Parma Ham一直都是最匹配, 牛油果軟硬適中, 十分飽滿! 而且兩款都加了黑醋, 跟黑加侖子糖同樣味道的醋, 讓人十分開胃! 😋日式甲羅燒, 大啡菇意大利飯 $168將甲羅燒跟蛋搞拌, 再倒入意大利飯, 在忌廉中散發陣陣蟹肉味, 十分鮮甜 😚 大啡菇切成幾片, 仍然充滿水份, 大啡菇總是不會讓人失望的! 😍香煎鵝肝, 安格斯牛肉漢堡包薯條 $148牛肉漢堡相當厚身, 上面附帶半溶的芝士, 加上煎得香口的鵝肝, 味道可謂極致! 🤤 漢堡略為有點鹹, 所以另外還有紫洋蔥, 蕃茄和生菜, 蕃茄非常清爽, 十分適合中和漢堡的鹹味 👍🏻櫻

風乾火腿哈蜜瓜田園沙律
煙三文魚牛油果田園沙律

日式甲羅燒, 大啡菇意大利飯 $168

香煎鵝肝, 安格斯牛肉漢堡包薯條 $148

櫻花蝦泰式冬陰公椰香海鮮手工意太利麵 $168
冬陰公加了椰汁味道不會太辣, 但反而辣一點可以更惹味。 手工製意大利麵跟出面有很大分別, 相當粗身, 口感煙韌, 有點像烏冬 😬 意粉未有其他留言說得那麼淋, 要特別一讚青口味道不錯, 平日我吃了都會吐出來 😅

整體味道不錯, 坐得舒適, 價錢也合理, 尤其可以加$58升級優惠就更吸引! 😉 服務也周到, 員工知道預約取消了就特意給我們坐得鬆動一點。

2023-12-29
2024-01-01 33 瀏覽
依間cafe樓底幾高,裝修簡單有格調,係幾舒服!平日仲有lunch set,幾抵食,難怪平日下牛都坐滿哂Lunch set仲送沙律或餐湯!餐湯係蘑菇湯,蘑菇味好濃郁,而且飲落仲有粒粒蘑菇試左牛油果、煙三文魚、龍蝦沙律窩夫配薯條($88),好豐富,整體個配搭好夾,龍蝦沙律同煙三文魚偏濃味,牛油果就中和番個鹹香味,窩夫用左酥皮,入口酥脆又帶牛油香飲品揀左LOVE POTION(+$30),仲有午餐優惠飲品半價,依杯係玫瑰加檸檬梳打,清新得黎唔太甜!依間餐廳食物選擇都幾多元化,見仲有啲甜品幾正!下次要試埋

Lunch set仲送沙律或餐湯!
餐湯係蘑菇湯,蘑菇味好濃郁,而且飲落仲有粒粒蘑菇

依間餐廳食物選擇都幾多元化,見仲有啲甜品幾正!下次要試埋
2023-12-25 16 瀏覽
上年都係平安夜去食飯,今年再encore水準一樣,全部都係上餐時熱辣辣,嘢食仲係有水準。Xmas 價錢仲親民一位都係四百幾蚊,成個set有嘢飲有埋甜品有前菜🥰STARTER1)牛油果,帆立貝,煙三文魚田園沙律2)24個月巴哈馬火腿蜜瓜田園沙律 自制sauce 已經要讚,甜甜酸提升味蕾,我自己食巴哈火腿,配搭蜜瓜唔會鹹,食完好開胃。Soup1)意大利黑松露野菌蘑菇忌廉湯2)法式千邑龍蝦湯黑松露香噴噴個湯熱辣辣,飲完好暖胃。龍蝦湯有好香濃嘅龍蝦味好鮮甜。MAIN1)香煎新鮮東星石班配法國藍青口、活蜆鮮魚湯2)炭烤西班牙黑毛豬扒配日本清森蘋果蓉3)慢烤美國極黑安格斯肉眼扒、忌廉芝士焗薯、時令蔬菜我同朋友各自叫黑毛豬和安格斯肉眼扒。黑毛豬肉身好嫩口,豬扒點落去蘋果蓉嗰度提升咗味道甜甜地。而安格斯肉眼扒,佢喺肉上面灑咗少少辣粉,因為我個人唔食辣粉,所以我就撥走咗佢,就咁食唔使點?佢嘅醬汁都已經好好味。我食開medium,佢就真係medium剛好,唔會過火。佢個配菜芝士焗薯,其實食完都已經飽飽地。有啲似雞蛋和吉士。DESSERT1)比利時55度朱古力蛋糕配雪糕2)伯爵茶蛋糕配雪糕好大份量雪糕🍦,而

STARTER

1)牛油果,帆立貝,煙三文魚田園沙律
2)24個月巴哈馬火腿蜜瓜田園沙律

自制sauce 已經要讚,甜甜酸提升味蕾,
我自己食巴哈火腿,配搭蜜瓜唔會鹹,食完好開胃。

Soup

1)意大利黑松露野菌蘑菇忌廉湯
2)法式千邑龍蝦湯

黑松露香噴噴個湯熱辣辣,飲完好暖胃。
龍蝦湯有好香濃嘅龍蝦味好鮮甜。

MAIN

1)香煎新鮮東星石班配法國藍青口、活蜆鮮魚湯
2)炭烤西班牙黑毛豬扒配日本清森蘋果蓉
3)慢烤美國極黑安格斯肉眼扒、忌廉芝士焗薯、時令蔬菜

我同朋友各自叫黑毛豬和安格斯肉眼扒。
黑毛豬肉身好嫩口,豬扒點落去蘋果蓉嗰度提升咗味道甜甜地。

佢個配菜芝士焗薯,其實食完都已經飽飽地。
有啲似雞蛋和吉士。

DESSERT

1)比利時55度朱古力蛋糕配雪糕
2)伯爵茶蛋糕配雪糕

好大份量雪糕🍦,而cake係自家製正常味道👅

Drinks

menu歵大部分飲品都可以叫係fee,除左洒精飲品外.。
牛油果,帆立貝,煙三文魚田園沙律
慢烤美國極黑安格斯肉眼扒、忌廉芝士焗薯、時令蔬菜
炭烤西班牙黑毛豬扒配日本清森蘋果蓉
伯爵茶蛋糕配雪糕
2023-12-24 36 瀏覽
PORTON喺元朗已經好幾年,日頭係咖啡店晚上變成西餐廳,裝修以灰色水泥牆為主調走工業風路線,十分型格。周圍都係打卡位,門口仲有bar枱位用黎打卡就一流。仲係寵物友善餐廳,坐門口sofa打卡位就更好~而家晚餐自選主菜然後加$58就可以有前菜、甜品同埋飲品,前菜都幾大份感覺幾抵! 前菜食咗三文魚沙律同龍蝦湯,龍蝦味道香濃熱辣辣超好飲🌟推香煎鵝肝安格斯牛肉漢堡包薯條 呢個好抵食,有牛肉漢堡、鵝肝、芝士同菜等等。塊牛肉厚過漢堡,一啖係咬唔曬咁多層。鵝肝肥美,入口即溶濃濃油脂香,薯條係即炸油而不膩,仲有少量沙律平衡下。香煎澳洲西冷牛扒、煎蛋、薯餅、烤串茄、大啡菇、沙律食落類似all day breakfast~牛扒5成熟,切開肉質熟度剛好,都幾厚肉,中間內裡粉粉地色。煎蛋煎得靚,蛋黃仲係流心🌟食落都唔會太油膩。套餐仲包埋甜品,分別要左Earl grey同Blueberry cheesecake賣相好靚 。

香煎鵝肝安格斯牛肉漢堡包薯條

香煎澳洲西冷牛扒、煎蛋、薯餅、烤串茄、大啡菇、沙律

1K
📍位置:由朗屏B2出口,天橋直行到元朗廣場,再由天橋直行,大約十分鐘到。🏠環境:以灰色水泥牆身配射燈,帶出簡約工業風格,門口設室外黑色梳發枱和吧枱,室內有幾張黑色二至六人黑色桌椅,座位疏落寬敞,感覺舒適大方。🤵🏻服務:人手下單,收取加一。🍽️午市:推出聖誕二人套餐,亦有提供七款午市套餐,送沙律或餐湯一份。是日餐湯是蘑菇湯,配兩塊牛油多士,很棒!🥑牛油果、🐟煙三文魚、🦞龍蝦沙律窩夫🧇配薯條🍟 $88😋龍蝦沙律🥗味道很突出,濃郁而鹹香,窩夫🧇內有摺層,酥香軟韌😙,配搭牛油果🥑和煙三文更豐富口感。🧅蒜烤澳洲西冷扒🥩 $148選了七成熟牛扒,配有機沙律🥗、薯餅和煎蛋,牛扒🥩大過手掌🖐🏻,肉質切開可見粉嫩😚,入口很軟韌😋,邊緣位少許帶筋,配半熟煎蛋🍳更滑嫩,意外是薯餅整得沒油瀝味,🤤很酥脆內綿,整體高質👍。🍫Dirty Tiramisu🍰 $80賣相一流,兩層手指餅夾雜了大量奶油,入口濕潤軟綿,但沒酒香,反而重朱古力🍫味道,愛吃朱古力🍫的人應該喜歡。🍵Earl Grey Latte (Hot) $38❤️心形拉花很清晰,茶味濃郁不苦澀,入口順滑沒粉質!🍵Matcha Latte (Hot) $40😚
🏠環境:以灰色水泥牆身配射燈,
帶出簡約工業風格,
門口設室外黑色梳發枱和吧枱,
🤵🏻服務:人手下單,收取加一。
🍽️午市:
推出聖誕二人套餐,
亦有提供七款午市套餐,
送沙律或餐湯一份。
是日餐湯是蘑菇湯,
配兩塊牛油多士,
很棒!
🥑牛油果、🐟煙三文魚、🦞龍蝦沙律窩夫🧇配薯條🍟 $88
牛油果、🐟煙三文魚、🦞龍蝦沙律窩夫🧇配薯條
😋龍蝦沙律🥗味道很突出,濃郁而鹹香,
🧅蒜烤澳洲西冷扒🥩 $148
蒜烤澳洲西冷扒
肉質切開可見粉嫩😚,
蒜烤澳洲西冷扒
入口很軟韌😋,邊緣位少許帶筋,
配半熟煎蛋🍳更滑嫩
蒜烤澳洲西冷扒
,意外是薯餅整得沒油瀝味,
🤤很酥脆內綿,整體高質👍。
🍫Dirty Tiramisu🍰 $80
賣相一流,兩層手指餅夾雜了大量奶油,
Earl Grey Latte
🍵Earl Grey Latte (Hot) $38
❤️心形拉花很清晰,茶味濃郁不苦澀,入口順滑沒粉質!
Matcha Latte
🍵Matcha Latte (Hot) $40
😚聖誕老人拉花很可愛,抹茶味清新而不甜,一樣順滑口感,這間的沖泡茶飲很高質🥰!讚👍!
2023-12-21
Earl Grey Latte
Matcha Latte
2023-12-20 39 瀏覽
之前經過元朗見到呢間新開cafe樓底高裝修幾舒服, 今日就黎同朋友試下. 平日黎都坐滿左,  店員介紹左點主菜可以加$48-$78升級套餐, 我同朋友加左$58有頭盤+甜品+飲品, ☕️頭盤可選沙律或餐湯,點左風乾火腿哈密瓜田園沙律同法式干邑龍蝦湯。哈密瓜夠甜又有風乾火腿夠咸香, 而龍蝦湯夠濃, 味道不錯, 想不到餐湯都有點酒香 意大利黑松露三色芝士卡邦尼手打意大利麵, 手打意大利麵好煙韌彈牙加埋最中意既芝士仲有蘑菇同煙肉, 混合芝士真系好岩味.🧀另外點左烤西班牙伊比利亞斧頭豬扒, 斧頭扒上菜時有點驚喜,  大份仲有骨同火侯岩岩好, 加埋雜菜同薯仔. 豬扒好Juicy.跟餐系特濃朱古力蛋糕+藍莓芝士餅🍰,味道和質感都好有水準, 朱古力唔會太甜 而芝士蛋糕中有濃香芝士味總括呢間既食物環境同服務都系有水準既cafe, 可以再黎.

總括呢間既食物環境同服務都系有水準既cafe, 可以再黎.
2023-12-13
🍝 手工pasta➕爆汁burger 🍔 $200有齊3-course 元朗工業風cafe ☕️🐭 米奇老豬Vol. 432 🐷[Proton]老豬收到 @proton_official 嘅邀請不惜遠征大西北去左元朗 🐮cafe樓底超高 工業水泥風雖然上菜速度略慢 但店員都友善❤️晚餐加$58仲可以有埋前菜 甜品 同飲品老豬仲再🆙去特色甜品添!.🐖🐖《櫻花蝦虎蝦泰式田園沙律》🐖🐖🛑7.9/10🛑 💰跟餐💰虎蝦煎香左 幾爽彈沙律菜撈左冬陰功汁 🌶️辣辣地幾特別.🐖🐖《日式甲羅燒 虎蝦 蟹棒手工意大利麵》🐖🐖 🛑8.1/10🛑 💰$158💰雖然意粉醬汁略嫌稀左d但蟹膏醬濃稠 好適合撈入個意粉 🦀令整體無咁水汪汪 手工pasta好似烏冬嘅口感 微彈牙如果可以增添小小煙韌嘅口感更佳~.🐖🐖《香煎鵝肝 安格斯牛肉漢堡包薯條》🐖🐖 🛑8.3/10🛑 💰$148💰鵝肝肥美 牛漢堡有🈵🈵嘅肉汁配埋烘到微脆、芝麻香十足嘅麵包 🥯🍟就似係返炸過嘅 😳沙律係撈左(?)藍莓黑醋醬偏甜左dd~burger出色 配菜就麻麻.🐖🐖《草莓芝雪山》🐖🐖🛑8.1/10🛑 💰跟餐➕$48💰牛角窩夫酥脆 牛油味好香👍🏻仲有滿碟嘅粟

🐭 米奇老豬Vol. 432 🐷
[Proton]
老豬收到 @proton_official 嘅邀請
不惜遠征大西北去左元朗 🐮
cafe樓底超高 工業水泥風
雖然上菜速度略慢 但店員都友善❤️
晚餐加$58仲可以有埋前菜 甜品 同飲品
老豬仲再🆙去特色甜品添!
🐖🐖《櫻花蝦虎蝦泰式田園沙律》🐖🐖
雖然意粉醬汁略嫌稀左d
但蟹膏醬濃稠 好適合撈入個意粉 🦀
令整體無咁水汪汪
手工pasta好似烏冬嘅口感 微彈牙
如果可以增添小小煙韌嘅口感更佳~
🐖🐖《香煎鵝肝 安格斯牛肉漢堡包薯條》🐖🐖
🛑8.3/10🛑 💰$148💰
鵝肝肥美 牛漢堡有🈵🈵嘅肉汁
配埋烘到微脆、芝麻香十足嘅麵包 🥯
🍟就似係返炸過嘅 😳
🐖🐖《抹茶拿鐵》🐖🐖
🛑8/10🛑 💰跟餐💰
牛奶味香濃 🥛
抹茶味正常 🍵
不過飲到後期d🧊溶左就會偏淡~
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.1/10
服務:7.7/10
環境:8/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (burger!)

📍Proton📍
元朗教育路83號地舖

#米奇老豬_元朗區
#米奇老豬_cafe
#米奇老豬_茶
#米奇老豬_窩夫班戟
#米奇老豬_西式

#protonofficial #元朗美食 #元朗好去處 #牛角窩夫 #芝士蛋糕 #元朗cafe #鵝肝 #安格斯牛 #香港麵包 #香港漢堡 #漢堡包 #牛肉漢堡 #抹茶拿鐵 #甲羅燒 #手工意粉 #烏冬 #虎蝦 #香港cafe #士多啤梨 #冬蔭公 #香港西餐 #龍蝦湯 #yuenlongfood #pastahk #croffle

用餐優惠
試食活動
每年結婚周年紀念日😍,我同老公都會隆重其事揀間靚餐廳慶祝。元朗呢間西餐廳,坐得舒服又有情調,有我鍾意嘅牛柳同埋鵝肝,又可以飲Cocktail。所以老公一早就黎訂咗位!食物非常精緻好味,最後老公原來仲請餐廳幫我哋係甜品寫上anniversary🫶🏻,方便我打卡,超驚喜!係呢間餐廳慶祝紀念日大成功👍🏻Dinner Set主菜+$78包頭盤+ 甜品+酒精飲品 頭盤櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙律🥗泰式沙律有少少酸酸辣辣非常惹味,食完覺得好開胃。虎蝦鮮甜彈牙,沙律菜款式多,豐富口感。🦞法式干邑龍蝦湯帶有濃郁嘅海鮮風味,味道鮮甜而不會太咸。配合調味香料味道更加有層次感。🍰甜品A 藍莓芝士蛋糕🧁甜品B 朱古力蛋糕兩款是日蛋糕,餐廳貼心幫我哋切開每人半件,仲唔幫我哋寫上anniversary,方便我哋打卡拍照,貼心服務為今晚晚餐更添浪漫氣氛。主菜🍲軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯 $158軟殼蟹原隻炸香,擺盤漂亮非常可愛!牛油果煙三文魚野菌配上忌廉,味道非常合襯。意大利飯吸收了湯汁,啖啖滋味!🐂烤美國安格斯牛柳、香煎法式鵝肝$328非常出色嘅主菜!牛柳七成熟,煎得剛剛好外面皮脆內裏粉嫩,鎖住肉汁,

Dinner Set主菜+$78
包頭盤+ 甜品+酒精飲品

頭盤
櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙律🥗

🦞法式干邑龍蝦湯

🍰甜品A 藍莓芝士蛋糕
🧁甜品B 朱古力蛋糕

主菜
🍲軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯 $158

🐂烤美國安格斯牛柳、香煎法式鵝肝$328
非常出色嘅主菜!牛柳七成熟,煎得剛剛好外面皮脆內裏粉嫩,鎖住肉汁,入口啖啖都係肉香。鵝肝肥美厚切,油脂喺口裏溶化令人滿足。配菜亦充滿心思有薯蓉、香菇、蒜頭、蕃茄。整體配搭非常美味,喺高級嘅享受。

飲品
🥃PLAYING BLUE (RUM, CURACAO YUZU, SODA)
🍸ROMANTIC ROSE
(RUM, PEACH, ROSE CRANBERRY)
藍色同紅色既cocktail 啱哂一對情侶 飲。藍色味道清新既柚子味酒精感較濃,合適男仔。紅色上面有玫瑰花瓣,味道香甜就啱哂女仔喇!
2023-12-13 33 瀏覽
在元朗教育路的高檔Cafe,店舖以灰黑色為主調,有室內也有靠路邊,對攜寵物🐶🐱和小孩的顧客很友善。晚飯時間坦然份量不算大,但以輕食而言可算是精而美。🐷烤西班牙伊利比亞戰斧豬扒單看賣相已非常吸引。豬扒肉汁豐富,肉質細嫩,配上燒烤汁汁和芥末醬很是惹味。。🍝櫻花蝦泰式冬陰功椰香海鮮手工意粉泰西fusion組合,有創意。手工意粉比較粗身彈牙,頗用料多樣豐富,有青口、魷魚🦑、櫻花蝦、大蝦🦐。冬陰功不算太辣卻保留香味,讚!🐮🥗M7烤和牛胡麻汁粟米野菜沙律有睇頭😊將普通的野菜沙律高級化,加入和牛油脂香氣蔬菜特別好吃哦。

晚飯時間坦然份量不算大,但以輕食而言可算是精而美。

🐷烤西班牙伊利比亞戰斧豬扒

🍝櫻花蝦泰式冬陰功椰香海鮮手工意粉

🐮🥗M7烤和牛胡麻汁粟米野菜沙律

2023-12-13 32 瀏覽
💖元朗呢間工業風cafe可以話係CP值贏家☝🏻,午市套餐附送餐包、沙律/餐湯,仲有全部飲品半價,兩位數就可以食到高質嘢✌🏻。1⃣️新鮮海鮮蕃茄龍蝦汁手工義大利粉🍝 $92🔸Rose strawberry latte🌹 +$25🔸新鮮麵包、沙律/餐湯 +$0 🆓💖餐包係香口嘅蒜蓉包,要左忌廉雜菌湯,creamy得黎有蘑菇嘅顆粒感,暖笠笠好舒服😌。龍蝦汁鹹香濃郁,伴帶嚼勁嘅麵開胃,仲有青口、大蝦、蜆肉等。加配menu任何飲品都係半價,要左rose strawberry latte,玫瑰淡香、花香唔會太膩,整體味道偏甜。2⃣️Fruit yogurt pancake all day breafkast🍳 $110🔸Pineapple espresso tonic🍍 +$25🔸新鮮麵包、沙律/餐湯 +$0 🆓💖包括鮮果乳酪、脆煙肉、德國腸、薯餅、沙律、班戟同煎蛋/炒蛋,份量豐富。鮮果乳酪入口香甜,搭配cereal、火龍果、士多啤梨、藍莓等感覺健康。滑蛋嫩、用左黑椒調味。pancake浸住maple syrup香甜軟糯🤤,搭配沙律菜嘅黑醋帶啲甜味🤏,整體食落清新。飲品要左pineapple espres

1⃣️新鮮海鮮蕃茄龍蝦汁手工義大利粉🍝 $92
🔸Rose strawberry latte🌹 +$25
🔸新鮮麵包、沙律/餐湯 +$0 🆓

🔸新鮮麵包、沙律/餐湯 +$0 🆓
💖包括鮮果乳酪、脆煙肉、德國腸、薯餅、沙律、班戟同煎蛋/炒蛋,份量豐富。鮮果乳酪入口香甜,搭配cereal、火龍果、士多啤梨、藍莓等感覺健康。滑蛋嫩、用左黑椒調味。pancake浸住maple syrup香甜軟糯🤤,搭配沙律菜嘅黑醋帶啲甜味🤏,整體食落清新。飲品要左pineapple espresso tonic,入口酸甜清新,帶氣泡感。

3⃣️Dirty tiramisu🍰 $80
💖推薦!佢地嘅tiramisu每次必食,手指餅浸得濕潤但唔會變得太散,帶酒香咖啡香🥰。Mascarpone cheese配上奶油入口軟綿細膩,面頭嘅可可粉中和左甜度。最後淋上朱古力醬同oreo餅乾,係賣相同味道都好好嘅甜品

4⃣️草莓芝雪山🍓 $88
💖Croffle🥐搭配士多啤梨雪糕🍦、blueberry cheesecake、granola、藍莓🫐同士多啤梨,最後再淋上果醬,味道搭配唔錯👍🏻。Croffle酥脆有咬口、帶牛油香。Cheesecake軟滑,口感濕潤😍。

💖佢地有室內室外座位,方便大家帶埋主子🐕🐈黎打卡!