2024-10-22 209 瀏覽
除咗又新街,元朗嘅教育路都有好多新餐廳等緊我哋去試。今次我就去咗Proton,一睇見佢嘅環境就覺得好舒適,仲望到Menu有個甲羅燒手工意粉真係吸引到我。<日式甲羅燒、虎蝦、蟹棒手工意大利粉>首先當然要介紹今次期待的主菜,甲羅燒真係好有驚喜,因為燒過的關係,蟹味極濃。虎蝦都彈牙,煎得唔錯,而手工意粉有幾特別的Texture。<香煎鵝肝、安格斯牛肉漢堡包薯條>佢哋嘅漢堡Burger厚實得黎,肉質味道一流,仲保持咗肉汁,一切開就知道好Juicy。配上鵝肝就更加邪惡,再加埋生洋蔥、生菜同番茄,令到整個味道更加Balance,仲提升咗味道嘅複雜性。另外對推介大家要加錢叫升級套餐優惠,裏面包括頭盤、飲品同埋甜品,尤其頭盤都幾出色,今次就試左風乾火腿哈密瓜田園沙律哈蜜瓜清甜,Parma ham嘅質素都唔錯,份量又足夠,真係一個幾抵食嘅dinner set選擇。飲品方面柚子同菠蘿嘅配搭,再加埋Soda,真係一個好refreshing嘅組合。最後甜品方面,藍莓芝士蛋糕一切開就知道佢落足料,味道都唔錯,而且唔會太甜。
<日式甲羅燒、虎蝦、蟹棒手工意大利粉>

<香煎鵝肝、安格斯牛肉漢堡包薯條>

2024-10-18 239 瀏覽
難得入開元朗區😸~貓大的友人推薦了這家Cafe說試試看,確實很不錯啊👍🏻貓大很喜歡杯Dirty😺❤️還有波士頓龍蝦的all day breakfast🥰~ -🦞烤波士頓龍蝦半邊、大啡菇、車厘茄、沙律菜薯餅、龍蝦沙律酸種包、德國腸炒蛋 / $198(Lobster All Day Breakfast)這個all day實在太豐富了~一盤大滿足!有大大啖的龍蝦肉!還有最愛的大啡菇!酸種包配龍蝦沙律也很好吃~-🍝虎蝦、蟹棒、蟹籽、煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵 / $108(Japanese Carbonara Handmade PastaWith Pink Sauce)手工粗身意粉的口感挺不錯!醬汁偏稠很惹味~-☕️Dirty Coconut / $50入口濃濃的椰子香~很順滑的層次感

(Lobster All Day Breakfast)

這個all day實在太豐富了~一盤大滿足!
有大大啖的龍蝦肉!
還有最愛的大啡菇!
酸種包配龍蝦沙律也很好吃~
Lobster  All  Day  Breakfast

With Pink Sauce)

手工粗身意粉的口感挺不錯!醬汁偏稠很惹味~
虎蝦、蟹棒、蟹籽、煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵

Lobster  All  Day  Breakfast
虎蝦、蟹棒、蟹籽、煙肉粉紅汁卡邦尼手打意大利麵
Dirty Coconut
2024-10-18 179 瀏覽
今次👦🏻👧🏻入到元朗搵食,去咗都幾多人推介既Cafe - Proton。人潮不絕,都要等咗兩三個字先有位。🌟M7和牛 野菌 芝士 水煮蛋酸種包配薯條和牛片一共有三塊,汁煮後甜咸兼備。咸香芝士🧀、野菌,加上Sourdough軟熟煙韌,同所有餡料夾埋一齊食都幾匹配。水煮蛋熟度控制得不錯,好流手而蛋白又唔會太鞋。🌟虎蝦 蟹棒 蟹籽 煙肉 粉紅汁卡邦尼手打意大利麵呢到既意粉係手打,比較少聽到Cafe會有自製意粉,先加分。意粉粗度比較似油麵,口感亦比油麵略為硬身。配上粉紅色既卡邦尼汁麵幾掛身,而蟹棒、蟹籽、煙肉就提供鮮味同咸味,虎蝦一共兩隻,均是爽口彈牙。🌟炸蝦、炸雞、炸單骨雞翼、脆香軟殼蟹、薯條小食拼盤咩都有齊曬,岩曬咩炸物都想試既👧🏻!炸物發揮平均,脆香軟殼蟹大大隻酥脆又有啲蟹膏。而醬汁都有三款,包括:黑松露蛋黃醬、蜜糖芥茉醬、茄汁,黑松露醬相當濃郁,以蜜糖芥茉醬同雞肉類,就較為匹配。🌟Cold Brew// Dirty咖啡豆產地係巴西🇧🇷,兩款飲落都偏Nutty。唯一比較可惜嘅係,杯Dirty上枱時,咖啡同牛奶已混為一體🥺。

🌟M7和牛 野菌 芝士 水煮蛋酸種包配
薯條

🌟虎蝦 蟹棒 蟹籽 煙肉 粉紅汁卡邦尼手打意大利麵

🌟炸蝦、炸雞、炸單骨雞翼、脆香軟殼蟹、薯條

🌟Cold Brew// Dirty

2024-10-14 177 瀏覽
元朗no.1 cafe😁佢哋個裝修用上工業風,牆身係水泥顏色,晚市大半間餐廳都full左,晚餐有唔同組合。可以按住自己需要配餐湯、沙律、前菜、甜品。安格斯牛柳配鵝肝牛柳選了五成熟,裏面仲係粉紅色,而且賣相好靚,牛味香濃肉質軟嫩。鵝肝都係高質素,煎至外脆內軟,具有獨特嘅蛋白質香味。側邊沒有薯仔沙律、大啡菇同蒜頭,配料賣相都正!風乾火腿哈密瓜田園沙律🥗佢哋嘅火腿都幾大片,配上哈密瓜鹹中帶甜,因為我唔食黑醋佢哋可以幫我免費轉芝麻醬,非常之好!濃情朱古力佢哋啲甜品都好出名㗎,底部係布朗尼,上面係朱古力雪糕配上脆脆。對面灑上大量棉花糖同朱古力醬,賣相係毋庸置疑。佢哋嘅布朗尼唔會太甜,口感鬆軟,朱古力味道香濃。

安格斯牛柳配鵝肝

風乾火腿哈密瓜田園沙律🥗

濃情朱古力

2024-10-12 177 瀏覽
午餐想食西餐,所以再去一次這個餐廳,今次要試試他的漢堡包和沙律。安格斯漢堡包配薯條,配大啡菇啡菇非常鮮美,肉身厚而且多汁,同漢堡包真係好夾,包好大個,足夠一個大男人食飽飽,旁邊仲有好多薯條🍟😋😋吉列炸魚牛油果班戟、沙律配鮮果乳酪厚厚的一份,再加一杯鮮雜果乳酪,真係香脆又健康,如果鍾意食魚柳,一定要試一試Proton Snack Platter雖然炸脆咗,軟殼蟹仍然好有蟹味,一啲都唔油膩拼盤還有脆炸雞翼非常入味,食到停唔到生暗瘡都抵😅芒芝雪山我鍾意食芒果,當然要試試鮮芒果朱古力蛋糕加雪糕加格仔餅🧇聽落去都好豐富,口感當然更豐富。污糟提拉米蘇香到不得了,朱古力味濃郁再加朱古力醬加朱古力粉,完全陶醉喺朱古力當中。極為滿足的一餐。

安格斯漢堡包配薯條,配大啡菇

吉列炸魚牛油果班戟、沙律配鮮果乳酪

Proton Snack Platter

污糟提拉米蘇
2024-10-11 196 瀏覽
💖元朗區CP值打卡cafe首選之一,午餐$88起包主菜、餐湯/沙律同半價飲品。今日嘅餐湯係黑松露雜菌湯,順滑帶雜菌顆粒感,入口係雜菌同奶油香。而沙律就係清新沙律菜配上鹹香parma ham、義大利黑醋同蒜香麵包🍞,免費前菜黎講好fancy!1⃣️蟹棒、蘆筍、虎蝦蟹膏意大利扁意粉🍝 $88🔸Matcha latte +$20💖包括肉質飽滿嘅肥大蟹棒同爽口嘅蘆筍,扁意粉軟硬度適中,搭配味道濃郁、口感濃稠嘅蟹膏醬汁食落更滑更濕潤,仲有鹹香嘅芝士碎,但調味唔重手、食落唔會膩。飲品加配左熱matcha latte,入口係甘醇嘅抹茶配上香滑牛奶,半價後$20好抵飲。2⃣️吉列炸魚牛油果班㦸、沙律配鮮果乳酪🐟 $92🔸Pineapple espresso tonic +$25💖炸魚外皮薄脆、咬落嫩滑無骨,配上軟爛香滑嘅牛油果蓉同香甜軟糯嘅班㦸,鹹甜口味balance得唔錯。另外有爽脆嘅沙律菜、乳酪杯配火龍果/藍莓/cereal,搭配健康得黎口味豐富。加配左pineapple espresso tonic,酸甜開胃嘅菠蘿汁搭配espresso同氣泡水,清新冰爽非常醒神🤩。3⃣️蒜烤澳洲西冷扒、有機生菜薯餅、煎蛋🐮

1⃣️蟹棒、蘆筍、虎蝦蟹膏意大利扁意粉🍝 $88
🔸Matcha latte +$20

2⃣️吉列炸魚牛油果班㦸、沙律配鮮果乳酪🐟 $92

3⃣️蒜烤澳洲西冷扒、有機生菜薯餅、煎蛋🐮 $148
💖一上台就知份量足料,大塊又厚身,七成熟嘅牛扒微粉嫩,咬落緊實有嚼勁但唔柴,鎖住肉汁,搭配煎得底部焦脆嘅太陽蛋,流心蛋黃令整體口感更滑。配菜係薯餅配茄汁同沙律菜。

4⃣️綠茶提拉米蘇🍵 $80
💖佢地嘅甜品都係必食,賣相精緻,適合打卡。濕潤嘅手指餅上擠上綿密柔軟嘅抹茶奶油,再灑上抹茶粉同餅乾碎,抹茶味甘醇但唔苦,入口即化。

💖服務態度唔錯,灰色工業風同門口嘅黑色梳化🛋️仲適合帶埋主子🐕一齊黎!
Weekend brunch去咗cafe飲咖啡,裝修係水泥牆工業風,餐廳採用開放式廚房,見到煮嘢食嘅過程都幾企理~🔘法式鵝肝安格斯牛肉漢堡包薯條 $148麵包鬆軟,底面都加滿芝麻,非常香口,鵝肝入口即溶,最impress一定係安格斯牛肉,超級厚身,鮮嫩多汁,有油脂感,真心幾好食,食埋薯條同沙律係超級飽~🔘烤澳洲西冷扒 $148叫咗五成熟,西冷扒幾大塊,一望就知係靚牛扒,外表焦香,內裡多汁,配埋大啡菇、烤蕃茄、薯餅、油醋沙律菜同煎蛋,高蛋白質之選~🔘Americano $30 🔘Latte $35 鍾意佢杯咖啡夠熱,拉花幾靚,咖啡味同奶泡都好香濃,價錢唔算貴,而且高質~ 順帶一提,餐廳係pet friendly,當日都有遇上可愛狗狗~

🔘法式鵝肝安格斯牛肉漢堡包薯條 $148

🔘烤澳洲西冷扒 $148

🔘Americano $30
🔘Latte $35

2024-10-07 174 瀏覽
又嚟介紹特色甜品喇🍰!真係好耐冇喺度介紹嘢食啦🥹。今次想同大家介紹一個可以食盡甜品嘅地方🤩,呢間餐廳喺元朗都幾出名㗎。除咗環境夠chill啱晒打卡之外📸️,佢嘅甜品一樣非常之出名❤️‍🔥。今次就趁住Tea time一次過嗌晒甜品嚟食🤩。如果想知我嗰日下午茶食咗咩嘅,就一定要繼續睇落去喇~環境方面☝🏻個人嚟講幾鍾意餐廳嘅空間感👍🏻,就算坐得耐都唔會覺得好有壓迫感🫡,絕對係個好適合傾偈嘅地方🫶🏻。食物方面✌🏻#綠茶提拉米蘇($80)首先要介紹嘅係有我就一定會食嘅綠茶Tiramisu🍵。外觀嚟睇都可以見到佢嘅層次相當分明😍,賣相都好靚。我特別鍾意綠茶嘅苦澀味同忌廉本身嘅甜味做到個中和效果🤩,食落一啲都唔漏口。#濃情朱古力 ($80)至於第二款我叫嘅甜品就係以朱古力味為主嘅🍫。當中包括咗有Brownie、比利時朱古力蛋糕、朱古力雪糕同埋棉花糖🔥,朱古力味都特別濃🤩,同埋我覺得佢嘅配搭都好完美,我特別鍾意食個Brownie,入邊係真係流心朱古力嚟㗎,好有誠意🫶🏻。#芒芝雪山 ($80)餐廳嘅擺盤真係好有心機🤩,呢一份芒芝雪山就包括咗芒果粒、窩夫、芝士蛋糕同埋芒果雪糕🥭。整體比我嘅感覺都好fresh,
又嚟介紹特色甜品喇🍰!

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#綠茶提拉米蘇($80)

#濃情朱古力 ($80)

#芒芝雪山 ($80)
餐廳嘅擺盤真係好有心機🤩,呢一份芒芝雪山就包括咗芒果粒、窩夫、芝士蛋糕同埋芒果雪糕🥭。整體比我嘅感覺都好fresh,係甜品嚟講佢算係比較輕盈😎,芝士蛋糕同芒果粒嘅配合都做得好好🫡。

#草莓芝雪山 ($80)
呢份草莓芝雪山嘅賣相更加澎湃🥳,個人特別推介入邊嘅藍莓芝士蛋糕,口感夠綿密之餘,藍莓醬嘅份量都啱啱好🫐,草莓雪糕都一樣咁正🍓。

Rose Strawberry Latte ($50)
呢杯玫瑰士多啤梨拿鐵結合咗玫瑰花嘅芳香同新鮮士多啤梨嘅果香😎,帶嚟柔和嘅口感🙂‍↕️,仲平衡咗花香同果香嘅層次🫶🏻,飲落夠晒chill!

📍由於嗌tea set嘅關係,所以以下嘅飲品全部都唔使加錢㗎😋。

Matche Latte (Iced)
首先想介紹嘅係抹茶拿鐵☕️,濃郁嘅抹茶香氣同埋順滑嘅牛奶,令味道嘅層次更為豐富🫶🏻。既有抹茶嘅微苦同甜味,亦融入咗奶香🥛,令整體口感柔和而平衡。

Love Potion
呢杯 Love Potion其實就係玫瑰檸檬梳打🌹,結合咗玫瑰花嘅細膩花香同檸檬嘅酸爽,兩者相互交融,氣泡嘅加入令整體飲品更顯輕盈🫧,口感更加清爽,喺呢啲天氣飲真係消暑一流🥵。

Golden Beach
最後想介紹嘅飲品係柚子檸檬菠蘿梳打😋,淨係見到個名都覺得好足料🤣。呢杯梳打融合咗柚子嘅微苦、檸檬嘅酸爽以及菠蘿嘅甜味🍍。飲嗰陣首先感受到柚子嘅清香😚,隨後檸檬嘅酸味帶來嘅刺激感🍋,最後係菠蘿嘅濃郁甜味🍍,層次夠分明👍🏻。

👉🏻另外需要加一服務費✅

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
賣相:🌕🌕🌕🌕🌗
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
朝早做完gym想食個classic嘅avocado toast。見到menu有個「煙三文魚、牛油果Puree、水煮蛋、酸種包配薯條」就嗌咗嚟食,薯條轉咗沙律。個toast嚟到我O咗嘴。$98嘅toast細過我隻手掌,真係好sad。之後個toast食落個味道又奇奇怪怪。我開頭以為係咪d沙律醬hi咗落個toast度所以食落先酸酸甜甜。後尾繼續食先見到原來個牛油果蓉撈咗蘋果同粟米…… 好地地一個鹹香嘅牛油果toast就毁咗,食到個人勁燥底。間cafe想搞創意就唔該喺翻menu寫明會用咩食材。我食到好失望,仲以為自己叫錯野。如果我一早知個toast會有蘋果同粟米我就會嗌其他野嚟食。其實之前都嚟過呢間cafe食意粉。但原來所謂嘅手工意粉,粉到好似街市買嗰d cheap雞烏冬。我真係情願食超市買嘅乾意粉。今次諗住俾多次機會呢間cafe,點知都係勁差。d野純為打卡。又貴又難食,絕對冇下次。I was craving some good old classic avocado toast that morning. I saw the menu and found the “Smoked Salmon

I was craving some good old classic avocado toast that morning. I saw the menu and found the “Smoked Salmon, Avocado Puree, Benedict” Toast, and thought it was just what I wanted.

When the food arrived, I was completely appalled. The toast was so pitifully small. For $98 I was expecting something much larger. As you can see the toast was just half the size of my palm.

Aside from the small portion, when I took a bite of the food, I thought the salad dressing accidentally got onto the avocado puree as it tasted sour and sweet. However, as I continued to eat it, I found apple bits and corn in the puree. It clashed with the flavors of other ingredients and was just an overall bad dish. But that was just a matter of personal taste. What I particularly hated was how this sour puree went completely unmentioned in the menu. I genuinely thought I was gonna get a classic salty toast, with the avocado puree just seasoned with salt and pepper. What I had instead was something incredibly disappointing. If this cafe wanted to be creative, at least mention it on the menu. Had I knew there were apples and corn in the puree, I would’ve picked another dish instead.
Smoked  Salmon , Avocado  Puree,  Benedict
2024-07-21
食評:✌🏻黑松露、煙三文魚、野菌手打意大利麵HKD98* 濃烈既黑松露味🤭黑松露控絕對要嚐嚐😉* 手打意大利麵、食得出同平時既意粉有唔同😎口感超好、唔識形容😝* 咦!點解無煙三文魚既??嘿嘿!呢個有個TMI、本身無叫呢個意粉㗎🤪係叫開心果意粉🤣原來係第二台客人叫既(走煙三文魚)~BUT估唔到好好食🤤心心指數(滿分5粒💜):💜💜💜💜💜✌🏻日本薩摩雞、牛油果、野菌意大利麵 HKD98* 雞肉嫩滑、第一次試搭配牛油果既意粉🤣適合健康人士😝我就prefer黑松露意粉多d啦~* 哈哈!呢個就係我地本身叫既😌當發現上左另外既意粉個陣老闆好好幫我地換翻☺️所以係用一個價錢享受左兩種味道🤩小確幸呀😋心心指數(滿分5粒💜):💜💜💜✌🏻鮮果乳酪、脆煙肉、德國腸、焦糖脆脆、炒蛋/煎蛋、班戟/牛角包窩夫HKD108* 德國腸幾juicy、煙肉好脆!旁邊有少許🥗陪以黑醋😛* 炒蛋/煎蛋二選一:我就揀左炒蛋、正正常常、有d似M記個軟滑度😛* 班戟/牛角包窩夫二選一:不嬲鍾意窩夫多啲,即刻揀咗佢!上面加咗朱古力醬但整體甜度唔算太甜!窩夫熱辣辣同有啲脆😜搞到我都想係屋企買翻個窩夫機整添🤣生活儀式感MAX😁* 呢個set
食評:
✌🏻黑松露、煙三文魚、野菌手打意大利麵
HKD98
* 濃烈既黑松露味🤭黑松露控絕對要嚐嚐😉
心心指數(滿分5粒💜):💜💜💜💜💜

✌🏻日本薩摩雞、牛油果、野菌意大利麵
HKD98
心心指數(滿分5粒💜):💜💜💜

HKD108
* 德國腸幾juicy、煙肉好脆!旁邊有少許🥗陪以黑醋😛
* 呢個set都幾豐富😏竟然會有埋鮮果乳酪喔😆裡面加埋焦糖脆脆!可以參考呢個搭配係屋企自己整😙
心心指數(滿分5粒💜):💜💜💜💜

✌🏻Dirty Coconut - ICED
HKD50
呢個係我朋友飲㗎!朋友就話咖啡有種nutty香,椰奶香,味道唔甜,比平時嘅牛奶dirty多一份新意,佢中意飲椰子咖啡所以5粒💜
心心指數(滿分5粒💜):💜💜💜💜💜

✌🏻Matcha Latte - HOT
HKD44
不過不失既matcha latte😌
心心指數(滿分5粒💜):💜💜💜

環境:
🤘🏻裝修得好靚!影相一定可以呃like🙌🏻門口有小沙發🛋️食個cake坐係度度過下午一定好愜意👍🏻中間有吧台、今次我就係坐呢度!正餐坐呢度都唔錯😎裡面就係2-4人檯~

評分:⑧/①⓪
黑松露、煙三文魚、野菌手打意大利麵
日本薩摩雞、牛油果、野菌意大利麵
Dirty Coconut - ICED
Matcha Latte - HOT
黑松露、煙三文魚、野菌手打意大利麵
Dirty Coconut - ICED
2024-09-23 232 瀏覽
係元朗唔止得放題,搵到呢間cafe都好高質下,入到黎坐位寬敞、樓底高,坐低舒服。叫一個主食,加58蚊,就有頭盤、飲品、甜品,食到飽飽!風乾火腿哈密瓜田園沙律,有好多片ham,哈密瓜又清甜,伴碟仲有沙律菜,個汁好特別係果醬。龍蝦湯,暖笠笠湯濃郁。軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯,原隻軟殼蟹炸到脆卜卜,野菌好香,忌廉汁包住每粒飯,飯粒好煙韌。櫻花蝦泰式冬蔭功椰香海鮮手工意大利麵,櫻花蝦脆得黎帶少少咸香,同冬蔭功汁味道好夾,真係好似飲緊冬蔭功湯咁,仲有青口、蝦、蟹棒等海鮮,意粉比較粗身,有咬勁。藍莓芝士蛋糕、朱古力蛋糕,我覺得朱古力蛋糕好味啲,濃得黎朱古力味又唔會太甜太漏,正!飲品選擇都好多,唔會好似岀面只可叫檸茶檸水,就叫左凍mocha和麥茶。

叫一個主食,加58蚊,就有頭盤、飲品、甜品,食到飽飽!

龍蝦湯,暖笠笠湯濃郁。

2024-09-21 240 瀏覽
因為朋友會帶狗狗出來,所以選了這家。環境:有點失望,不建議帶狗狗來因為坐的位置就在門口,其他客人出入都必須經過。沒有安置狗繩位置,沒有給狗狗喝水的(純粹告訴大家沒有,主人應自備)食物:整體不過不失。軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯:還不錯烤西班牙伊比利亞戰斧豬扒:很乾很柴,不推薦服務:可能因為坐外面,都是被忽略的,自己進去店裡叫員工/下單
因為朋友會帶狗狗出來,所以選了這家。

環境:有點失望,不建議帶狗狗來
因為坐的位置就在門口,其他客人出入都必須經過。
沒有安置狗繩位置,沒有給狗狗喝水的
(純粹告訴大家沒有,主人應自備)

食物:整體不過不失。
軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯:還不錯
烤西班牙伊比利亞戰斧豬扒:很乾很柴,不推薦

烤西班牙伊比利亞戰斧豬扒
2024-06-20
慶祝紀念
生日
2024-09-19 263 瀏覽
今次黎到元朗,同大家介紹一間以水泥工業風為主調既型格高質Cafe 一 Proton Cafe @🌟烤波士頓龍蝦半邊 大啡茹 車厘茄 沙律菜 薯餅 龍蝦沙律酸種包 德國腸 煎蛋 $198烤波士頓龍蝦啖啖肉,搭配非常鮮甜既龍蝦沙律酸種包、香脆薯餅大啡茹、車厘茄、沙律菜、德國腸、煎蛋,高質之餘亦好豐富,非常滿足🤤👍🏻🌟炸蝦 炸雞 炸單骨雞翼 脆香軟殼蟹 薯條 $108鐘意食炸野既,嗌依一碟絕對滿足炸物炸得金黃酥脆,炸雞肉質嫩滑,搭配三種醬汁各有風味🤤👍🏻綠茶提拉米蘇 $80連甜品都無hea場,整體綠茶味非常濃郁,綠茶忌廉香濃軟滑搭配濕潤既手指餅🤤👍🏻📍Proton Cafe地址:元朗教育路83號地舖

🌟炸蝦 炸雞 炸單骨雞翼 脆香軟殼蟹 薯條 $108
鐘意食炸野既,嗌依一碟絕對滿足

炸物炸得金黃酥脆,炸雞肉質嫩滑,
搭配三種醬汁各有風味🤤👍🏻

綠茶提拉米蘇 $80

📍Proton Cafe
地址:元朗教育路83號地舖

2024-09-18 164 瀏覽
元朗的一家特色餐廳,在這裏找到炎暑清涼的恬靜一角,亦找到清新怡人的餐點。我們要了兩份午餐:雜菌湯一上桌已是香噴噴,味道濃郁,口感綿密但不厚重,喝起來有菇香,亦有咀嚼感。厚香草麵包多士烘得有應聲而响的脆卜卜聲,沾一些湯吃兩者蠻夾 。巴馬火腿黑醋沙律🥗黑醋沒平時的酸,比一般的甜,更討好,酸甜清爽帶少許咸香,菜量不少也新鮮。All day breakfast 鮮果乳酪脆煙肉德國腸薯餅沙律班戟炒蛋見每一枱食客都有叫,來到畫面超漂亮,還很大份。內容有我想吃很久的乳酪,加入鮮果,酸甜開胃,乳酪本身不會好甜,還有粟米片加持,顯得鮮果更清甜。加上沙律的清新感,太適合夏日享用了。德國腸腸皮脆爽,肉不會過咸,一口咬下還爆汁😂調味不俗。煙肉煎得剛好,還有滑溜炒蛋跟近來很紅的鬆軟班戟,配上蜜糖,太滿足😌蒜烤澳洲西冷扒牛扒點了五成熟,大塊又厚,份量不能看輕,入面還帶一點嫩紅,吃起來有少許油香,牛味挺芬芳,唯筋位較多,肉食跟了有機生菜,吃起來清爽些。再食脆炸薯餅,金香而不乾身,實在有些邪惡😂嫌不夠豐富嗎?又忍不住點了炸小吃拼盤。炸蝦炸雞,炸單骨雞翼,薯條,脆香軟殼蟹炸物炸粉挺薄,雞翼不肥入面還有肉汁。炸軟殼蟹酥脆

我們要了兩份午餐:

All day breakfast
鮮果乳酪脆煙肉德國腸薯餅沙律班戟炒蛋

蒜烤澳洲西冷扒

再食脆炸薯餅,金香而不乾身,實在有些邪惡😂

嫌不夠豐富嗎?又忍不住點了炸小吃拼盤。

炸蝦炸雞,炸單骨雞翼,薯條,脆香軟殼蟹

炸物炸粉挺薄,雞翼不肥入面還有肉汁。炸軟殼蟹酥脆且沒有吃到一口油,薯條薯味多,根本吃不完,沾上茄汁提味不少,

濃情朱古力

絕美的擺盤,Brownie外脆內軟,朱味富裕,比利時朱古力蛋糕夠幼滑,灑上可可粉Oreo 餅碎跟玉米片,朱古力醬和棉花糖,賣相美麗,不會好甜,再加上一球大朱古力雪糕的冰凍,很解暑,簡直是朱古力三重奏。

食後感:環境舒適不嘈吵,令人放鬆心情,好好享受美食的樂趣。

P.S. 推薦度4.7 ⭐️
  • All  day  breakfast
  • 濃情朱古力
2024-09-17 269 瀏覽
🍄‍🟫黑松露野菌忌廉湯湯係熱辣辣上枱👍🏻好香菇菌嘅味道,飲落口好夠味之餘都好滑,如果湯再濃厚少少就更好啦🥗 櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式沙律平時好少食到辣嘅沙律,呢個沙律因為係泰式風味嘅緣故,所以偏辣,但當佢配合埋清新嘅柚子,反而做得一個好開胃嘅作用;而且整個沙律都有滿滿嘅櫻花蝦,虎蝦亦都好鮮甜🦀 軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯($168)意大利飯好creamy得嚟食落口唔會好膩,而且飯粒粒分明;軟殼蟹都算大隻,而且新鮮即叫即炸,食落口啖啖肉,唯獨如果個炸漿薄返少少就prefect啦🐮 烤美國安格斯牛柳、香煎法式鵝肝($328)鵝肝好肥美,入口即化;牛柳好厚身,肉質軟腍但又不失肉嘅咬勁,而且肉味頗香濃;最驚喜係佢嘅薯菜,係芝士焗南瓜粒,食到芝士味之餘亦配合到南瓜嘅甜味,調味剛剛好🥭 芒芝雪山($80)佢有一球雪糕,芝士蛋糕同窩夫,碟邊淋滿芒果醬,芒果粒同士多啤梨;窩夫係即叫即整,一上枱聞到窩夫好香嘅蛋香味,用刀切落去仲要係脆到有聲,而芝士蛋糕係用左藍莓芝士蛋糕,藍莓食落比較酸,但配合埋甜嘅藍莓醬同芒果醬食就啱啱好🍫 朱古力慕絲蛋糕餐廳用咗黑朱古力整Mousse,食落去比起用普通朱古力唔
🍄‍🟫黑松露野菌忌廉湯

🥗 櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式沙律

🦀 軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯($168)

🐮 烤美國安格斯牛柳、香煎法式鵝肝($328)

🥭 芒芝雪山($80)

🍫 朱古力慕絲蛋糕
餐廳用咗黑朱古力整Mousse,食落去比起用普通朱古力唔會太甜,入口會先試到朱古力嘅微苦再到回甘;Mousse整得好滑

🩷 Love Potion ($60)
佢係玫瑰檸檬梳打,飲落口檸檬味比較重,但帶有淡淡嘅玫瑰味,而且佢係偏少甜,啱哂唔鍾意飲甜嘅朋友

🍹 Golden Beach ($60)
佢係柚子檸檬菠蘿梳打,味道層次比Love Potion豐富,會飲到柚子嘅苦澀,檸檬嘅酸味同菠蘿嘅甜味,相比之下,佢嘅甜度比Love Potion高

✨每叫一個主食就可以加$58升級做套餐,包頭盤,甜品同飲品;加$78包以上所講嘅之外仲可以將飲品升級做酒精飲品
黑松露野菌忌廉湯
櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式沙律
烤美國安格斯牛柳、香煎法式鵝肝
朱古力慕絲蛋糕
Love  Potion
Golden  Beach
1906 瀏覽
2024-09-13
5 分鐘 (堂食)
黑松露野菌忌廉湯
櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式沙律