2022-01-22 146 瀏覽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴美食資訊🍴Bikini Sobrasada & Honey ($110)牛油煎香嘅多士,夾住拉絲嘅芝士,甜嘅蜜糖同埋咸香嘅辣肉醬。完全係超出預期嘅好味🤯兩種完全唔同嘅味道溝埋一齊,一啲都唔突兀。即使佢總共有4舊,我地食完都仲係意猶未盡🥺Suckling Pig ($268)皮脆肉嫩嘅西班牙乳豬👍脂肪分佈得勻,咬落啲肉完全係juicy🤤唔覺得鞋Seafood Paella ($398)一大pan咁上枱,一開始已經好吸睛😳啲飯飽滿,睇得出係吸晒啲海鮮汁嘅精華,有飯焦👍配料有蝦,蜆,青口等等,份量兩人食啱啱好。Basque Cheese ($78)甜品相對上冇咁大驚喜,不過亦唔差,酸酸甜甜嘅雪糕配上個cheesecake👍作為甜品已經合格了。Spring Garden ($58)酸酸地嘅飲品,肉公主就覺得似藥水味😂Virgin Sangria ($48)少少甜嘅提子汁梳打🍸仲有啲果肉,酸酸甜甜。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👑評分味道:4/5環境:4/5價錢:3/5份量:3/5服務:4/5推薦度:4/5呢間西班牙餐廳位於中環鬧市,但係入面嘅佈置就顯得有啲高貴同

🍴美食資訊🍴

Suckling Pig ($268)

Seafood Paella ($398)

Basque Cheese ($78)

Spring Garden ($58)
酸酸地嘅飲品,肉公主就覺得似藥水味😂

Virgin Sangria ($48)
少少甜嘅提子汁梳打🍸仲有啲果肉,酸酸甜甜。
👑評分
味道:4/5
環境:4/5
價錢:3/5
份量:3/5
服務:4/5
推薦度:4/5

呢間西班牙餐廳位於中環鬧市,但係入面嘅佈置就顯得有啲高貴同優雅,望住個半山View食飯,有少少旺中帶靜嘅感覺。係呢個地段開業,菜單價錢算親民,食物質素亦對得住個價錢,員工服務都好好,座位唔迫,其實不仿可以食完個晚飯,然後就係附近行下👍

2022-01-11 146 瀏覽
做嘢經過中環,突然好想慰勞自己,就揀附近有咩靚西餐廳,近近地嚟咗呢度。之前IG 都見幾多人去過,咁就試試佢啦。12:30!嚟到,餐廳冇人所以即刻坐低兼落order,環境不錯,色彩繽紛又幾吸睛。侍應服務態度良好,經常添水,收碟,上菜速度都快。略嫌太talkative ,有啲煩。set lunch $398+10%,有3個courses,中環區嚟講算正常價錢。食物賣相唔特別精緻,上到檯係微溫,不錯哦😌特別要讚係個crab salad with wasabi dressing ,好特別,勁多蟹肉🤩帶子亦肥美😋開心果gelato 幾特別,唔太甜,可惜唔記得影相🥺

開心果gelato 幾特別,唔太甜,可惜唔記得影相🥺

2022-01-08 139 瀏覽
不錯的中環西班牙菜午市選擇朋友推介呢一間西班牙菜 午市套餐二百零蚊有兩款tapas同埋主菜 中環來講算係咁上下我哋幾個人叫咗唔同嘅tapas share呢度嘅ham唔錯 份量好多 blue-fin Tuna tartare 好開胃 Scallop Ceviche 食得出帶子好新鮮~garlic shrimp 彈牙鮮甜 主菜比較推介嘅係澳洲和牛扒(要另加$58) 牛肉味好濃 油脂份量適中 有咬口之餘唔會太韌 呢度嘅環境都幾靚 落地玻璃夠光猛 坐得都幾舒服 埋單$300左一個人都算唔錯
不錯的中環西班牙菜午市選擇
我哋幾個人叫咗唔同嘅tapas share

2022-01-06 78 瀏覽
Great food and drinks, what an amazing night❤️🥰Fantastic Spanish food with great services, especially for the lobster has definitely out of our expectations 😜Great environment, amazing vibes and friendly staff. Wine selection is good as well.
  • Lobster a-la Louie
2022-01-06 83 瀏覽
Very price value tasting menu Sufficient portion and variety of dish Suckling pig is surprisingly not oily and stuffy, skin is crispy and flavour is just right Ordered the potato millie feuille on top of the tasting menu and it is great with thinly sliced layers of potatoes, crispy and chewy in the middle
Very price value tasting menu
2022-01-05 76 瀏覽
位於蘭桂坊M88最高的兩層,坐擁半山及中環美景。室內裝修以地中海藍同暖調為主調,綴以活力嘅橙色,浪漫與熱情拿捏得剛好。❤️❤️餐桌擺位闊落,分區細心,仲有露天酒吧,食完飯可以轉場上去飲返兩杯欣賞吓中環夜景🥰🥰打開Menu 見到happy hour 時段Weekend都有,就最happy🥳🥳 小酌兩杯,好好氣氛。-------------------------嘢食都唔錯,好多都好啱送酒, 原來餐廳名Quiero Mas,I want more 係甘解🥂🍹🍹🥂Sangria (Red / White) $68 /杯Weekend 7點前有7折🤩🤩🤩..1️⃣ Scallop Cevichi $168鮮甜帶子刺身,橄欖油配牛油果蓉,加上香茅醋好開胃,個人覺得幾好食,但口味比較濃重😋😋..2️⃣ Grill Octopus $56半份八爪魚鬚火候剛好一啲都唔會韌,底下的薯蓉係我鍾意嘅Style,仲有啲薯粒喺裏面。味道唔差,但唔會好驚喜..3️⃣ Bikini Sobrasada $178煎香左嘅多士,充滿牛油香氣,一咬落去超驚喜,香脆嘅多士沾上糖漿,爆發肉醬嘅鹹香同邪惡拉絲芝士,好食到癲。😋🤩😋🤩..4️⃣ S

-------------------------

🥂Sangria (Red / White) $68 /杯
Weekend 7點前有7折🤩🤩🤩

1️⃣ Scallop Cevichi $168

2️⃣ Grill Octopus $56半份

3️⃣ Bikini Sobrasada $178

4️⃣ Suckling Pig $268
皮脆肉嫩,油脂豐富,有乳豬嘅奶味香口好食。😋😋

5️⃣ Looster a la Louie $458
原隻龍蝦好吸睛,肉質比較普通,不霉但算不上彈牙,個白汁有啲酸忌廉feel,整體較普通。

2022 年開始得無聲無息,用熱情的西班牙菜為一年揭開序幕吧!😆 位於中環的 𝐐𝐮𝐢𝐞𝐫𝐨 𝐌á𝐬 原址為口碑甚佳的 Fofo by el Willy,開業數月已座無虛席,室內裝潢用色跳脫,店內摩登具設計感。巨大落地玻璃可欣賞半山景色,點點燈光映襯下與好友小酌一番最好不過 🥂✨惟用餐當日有十多位外籍女士大聲講大聲笑,加上餐廳音樂調得頗大,兩者同時鬥大聲令環境極為嘈雜 🥴 可惜不見侍應作出任何勸喻,想靜靜談心的朋友需留意。入座時店員會送上 Welcoming Snack,小片法包烤得香脆,Pesto 帶有新鮮香草獨有的芬芳,與西班牙火腿同吃,鹹香清新,開展全晚的好心情 ☺️ Pulpo a la Callega ($168) 八爪魚腿經炙燒後簡單佐以香醇橄欖油及 Paprika 甜椒粉,質感軟嫩非常, Creamy Mash Potato 薯如其名 🥔 綿密得「拉絲」的薯蓉帶濃郁牛油香氣,整道菜毋須複雜調味已迅速征服味蕾 😋除了傳統 Tapas 如欖油蒜片蝦、乳豬外,廚師融入創意打造新菜式,如Dos Dias Potatos ($98) 薯仔切成薄片再疊成方塊同炸,千層薯粒 (Potato

Pulpo a la Callega

除了傳統 Tapas 如欖油蒜片蝦、乳豬外,廚師融入創意打造新菜式,如Dos Dias Potatos ($98) 薯仔切成薄片再疊成方塊同炸,千層薯粒 (Potato Mille Feuille)外層酥脆內層軟綿,配上是拉差蛋黃醬同 Paprika,味道雖純粹但十分惹味 😍 當初看到介紹時,被 Lobster a-la Louie ($458) 吸引而來,以為是全晚的重頭戲,事實令人頗為失望 🤐 原隻波士頓龍蝦派頭十足,視覺效果一流味道卻未如理想,龍蝦啖啖肉卻欠缺調味,彷彿只用清水白焯過,火候過了肉質略嫌粗糙 🦞 Vichyssoise Purée (法式奶油薯蓉) 富奶香但同樣過於清淡,如換上檸檬牛油汁等更能體現海鮮的鮮甜。簡單伴以白烚西蘭花、煎過的椰菜苗和生車厘茄,老實說以這個環境收費來說確實寒酸 😥 若食材配搭上多花心思,會令整體更加和諧。

Lobster  a-la  Louie

這頓晚餐還是很滿足的,因為結尾的 Paella Barcelona ($398) 實在太美味了‼️巴塞隆拿被海灣圍繞,這城市最不缺的就是數之不盡的魚蝦貝類 🌊 燉飯與扁平鐵鍋一同上桌,濃郁香氣撲面而來,海鮮湯的精華完全被飯粒吸收,鋪上魷魚圈、鮮蝦、蜆肉及青口十分豐富,鍋底還夾雜著飯焦,配合番紅花獨特的草本香,與 Alioli (大蒜蛋黃醬) 完美融合,無可挑剔 🤘🏻

Paella  Barcelona

這時再呷一口 Sangria,一秒夢回數年前的巴塞之旅 ✈️ 龍蝦和 Zeus Salad 還好,所有菜式都很滿意,單憑 Paella 已經想約朋友再吃一次 👅 反之享負盛名的 Pica Pica 價格高、份量小,完全無法比較 🤷🏽‍♀️

Quiero Más
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓
Basque  Cheese  Cake
2021-11-27
20 分鐘 (堂食)
Pulpo a la Callega
Paella  Barcelona
2022-01-02 84 瀏覽
提前慶祝Christmas 🌲🌲🌲好耐無食過西班牙菜 (其實佢係 Modern Mediterranean Cuisine ) 好彩佢有Tasting Menu 🥰岩哂我呢d咩都想食但做唔到決定ge人🤣 我地另加左 Grilled Octopus 🐙 ! Every dish is very tasty no disappointment 😋 👌 個Seafood Paella 真係好好味 但我係飽到差d食唔落🤣 有d後悔想再食🥘 (a la carte menu 係3~4人份 可以多d人去share )Service 非常好 個個都好有笑容! 自己帶左枝red wine 🍷 去 corkage $300.整個環境都好舒服唔迫 我地坐窗邊不過 有少少焗感覺臨走前上咗天台呼吸新鮮空氣😂
提前慶祝Christmas 🌲🌲🌲

Service 非常好 個個都好有笑容!

整個環境都好舒服唔迫 我地坐窗邊
不過 有少少焗感覺
臨走前上咗天台呼吸新鮮空氣😂
2021-12-19
慶祝紀念
聖誕節
💎總評分:9.5/10-Quiero Más,Spanish 意思係「想要更多」,同香港悠久嘅傳統印度餐廳Gaylord同一集團。主打多國菜,結合西班牙同地中海飲食文化的精髓🗺️,以新鮮食材展現出fusion風味。步入門口先係見到特色吧台🍸,然後係main dining area,空間感十足,有靠牆卡位同窗邊位,但係呢個地段就無海景啦🏙️~室內設計時尚摩登,以鈷藍同綠松色為主色調,部分牆身有七彩瓷磚,帶出地中海風情🧿,迎合反餐廳主打嘅多國菜式。小編今次4人gathering 突登request左最入嘅大枱,雖然唔係獨立房但係較private,gathering 一流🥰。      1️⃣ Southern Seas $168先係一個raw starter - scallop ceviche,地中海常見前菜,新鮮嘅帶子一片片咁舖喺avocado mousse🥑上面,利用lemongrass vinaigrette同shallot調味,有淡淡香茅嘅ceviche幾特別,refreshing夠開胃👍🏻。2️⃣ Bikini Sobrasada & Honey $110 / Bikini Truffle
💎總評分:9.5/10
1️⃣ Southern Seas $168
Southern Seas
2️⃣ Bikini Sobrasada & Honey $110 / Bikini Truffle & Cheese $110
先嚟Spanish必點嘅tapas🇪🇸。兩款Bikini做得出色,多士烤得外脆內軟,前者嘅餡料除左chorizo,仲加入新鮮rosemary同greek honey🍯,蜜糖嘅清甜balance反芝士同辣腸肉醬嘅鹹辣,味道層次感豐富。後者嘅餡料係不敗配搭,truffle嘅味道完美融入🤩,趁熱食時感覺到半溶狀態嘅cheese仲有拉絲效果🧀,一款tapas兩種味道。
Bikini Sobrasada & Honey / Bikini Truffle & Cheese
3️⃣ Suckling Pig $268
店員推介一定要試嘅signature dish,選用4個月大嘅豬BB🐖,脂肪分佈平均,無小編最怕見到嘅一層肥膏。賣相不太特別但係食落有驚喜💫,低溫慢煮嘅做法成功鎖住肉汁,外皮微脆,肉質香嫩,淋到入口即溶嘅境界💯。
Suckling Pig
4️⃣ Lobster a-la Louie $458
全隻波士頓龍蝦已去殻切件🦞,伴隨住broccolini同brussels sprouts,賣相好吸引。龍蝦煮得啱啱好,新鮮彈牙😋,一瞬間錯覺以為係中式嗰隻芝士龍蝦😂,但係其實呢個汁係Vichyssoise,以主由洋蔥、忌廉同薯仔煮成,比cream / cheese更加滑身🫕。雖然係好食,亦明白到龍蝦本來係貴價食材,不過比起其他幾個dish佢無太大驚喜,但係for打卡就滿分啦📸!
5️⃣ Paella Barcelona $398
作為main呢個seafood paella份量足夠4-5人share🥘,可以$158加半隻龍蝦,小編今次無加,不過都配料都豐富,蝦、青口、蜆肉都好新鮮🦐。飯底有水準,乾身微黏而且仲有飯焦👏🏻,惹味但略為有點過鹹,若然調味方面輕手少少就完美啦。
Paella Barcelona
6️⃣ Broccolini $78 / Mash Potato with Truffle $98
其實sides好難comment,好難超好食/超難食,估唔到呢度都有野讚😆。平時D sides都係一個細兜盛住,呢個Broccolini賣相出奇地靚🎀,份量仲好大碟。Mash potato真係要讚,因為幼滑得嚟仲有濃濃truffle味🤤,比想像中好食,值得一試👍🏻!
Broccolini
7️⃣ Churros $88 / Basque Cheesecake $78
作為ending叫左西班牙傳統炸油條,配vanilla雪糕🍨,嚟到時熱辣辣傳來陣陣cinnamon味,食落口感偏硬,小編個人比較鐘意外脆內軟嘅口感🙈。Basque cheesecake比較普通🍰,無Basque嘅味道,似普通cheesecake,但配香蕉味雪糕幾特別🍌。
Churros / Basque Cheesecake
8️⃣ Virgin Sangria (Jar) $228 / Sangria (Gls) $78
餐廳7pm前有happy hour,一到步小編已經order左有酒精同無酒精嘅sangria🍹,兩種都偏甜,即使有酒精版都不大酒精味,店員仲好好咁幫我地用happy hour價留起多jar💁🏻‍♀️,in case最後唔夠飲,結果4個人真係要左兩jar+兩杯🍻。
Lobster a-la Louie
總括嚟講,餐廳環境舒服,店員全部好有禮貌,用餐體驗滿分💯。甜品方面有改善空間但食物整體水準高🔝,尤其有幾個dish都十分推介,中價位dinner有呢個質素小編覺得CP值幾高。Menu上面仲有幾樣signature,佢地嘅Dos Dias Patatas(千層薯)🥔同 Pulpo a la Gallega (八爪魚) 🐙都係人氣之選,若二訪小編一定會試💪🏻。
環境服務:⭐⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐⭐
Quiero Más
📍中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓
題外話/補充資料: 🚗附近幾條街泊車都有D危,如果Upper Albert Road D錶位爆左,可以試Glenealy,google search Sumac呢間餐廳,喺正對面有個凹位,或者對上條斜路,行反落餐廳4分鐘左右。
2021-12-26
Southern Seas
Suckling Pig
Paella Barcelona
Broccolini
  • scallop ceviche
  • Bikini
  • Suckling Pig.
  • Mash Potato with Truffle
One of my favourite dish is the truffle and cheese toast. This resto is a good choice for celebrations and chill.

2021-12-29
  • Dos Dias Patatas
2021-12-28 42 瀏覽
It is very hard to find such an excellent restaurant to walk in after work in a week day, generally speaking, the food is wonderful and the staffs are very nice. Will come back a thousand times.
2021-12-27 47 瀏覽
Monday all night happy hourBest place to celebrate afterwork with your friendsFresh oysters, young and juicy iberico, you can find everything you need here for the nightLet's chill out!
Monday all night happy hour
Let's chill out!
Love this new Mediterranean x Spanish style restaurant that opened less than 3 months ago. These dishes were all recommended to us and they did not disappoint! This is just the right amount of food for 4 people. My favourite is the scallop ceviche, potato mille feuille and tender rubia steak! 🤍
2021-12-25 59 瀏覽
第一次嚟到呢一間以地中海菜為主嘅餐廳感覺非常新鮮。餐廳嘅環境非常之舒適,裝修好有格調。餐廳位處中環,地點都算方便。由前菜主菜到到甜品都好精細,味道一流。特別適合鍾意食黑松露嘅朋友。
2021-12-25 51 瀏覽
中環蘭桂坊新開摩登地中海西班牙菜,裝修優雅富現代感,非常IGable。餐牌選擇繁多,想大吃一餐又得,想叫 Tapas 飲返杯chill 下亦得。——————————Southern Seas $168 帶子刺身配搭牛油果溶,帶子肉質鮮甜,好開胃。Bikini Sobrasada $56(半份)幾有驚喜嘅菜式,多士沾上糖漿煎到金黃色,包住滿滿芝士,外面甜裏面鹹🤤真係冇得頂。侍應見我哋兩個人食,主動話幫我哋做半份,細心。Pulpo a la Gallega $178 切片嘅八爪魚配薯仔沙律,八爪魚彈牙,冇overcook,不過如果佢唔切片,原條上,打卡會靚啲Suckling Pig $268 餐廳嘅Signature 菜式,乳豬皮脆肉嫩,食落味道似脆皮嘅麥當勞豬柳漢堡🤣用嚟送酒都OK既Lobster a-la Louie $458 龍蝦拆晒骨,食既時候好方便,打卡賣相一流。size 正常,整體唔錯,肉略嫌乾身,不過$458都算係咁Quiero Más Sangria (Tinto) $68 Quiero Más Sangria (Blanco/Cava) $68 Thyme is Alwa

——————————

Southern Seas $168

帶子刺身配搭牛油果溶,帶子肉質鮮甜,好開胃。

Bikini Sobrasada $56(半份)

Pulpo a la Gallega $178

Suckling Pig $268

Lobster a-la Louie $458

Thyme is Always Now $78

食西班牙菜一定要飲Sangria 😂 我個人鍾意飲紅酒Sangria多D,白酒Sangria好甜。Cocktail-Thyme is always now 甜甜地有啲薑味,調得幾好

星期六7點前都仲有happy hour 價,開心!

———————————

食完飯咪走住,佢仲有個天台酒吧,萬家燈火半山景,環境浪漫,可以轉場上去坐下談談心👩‍❤️‍💋‍👨so romantic 😍

雖然味道、性價比中規中矩,但勝在用餐環境浪漫舒適,地中海西班牙菜比較特別,都係拍拖約會好地方。