約咗朋友去咗尖沙咀天文台圍果間人氣爆燈嘅SAKEH食串燒,一場嚟到當然要試吓佢哋嘅招牌菜啦!🤩🤩🤩餐廳環境好有日本居酒屋風味,坐得舒服,好啱同朋友傾吓計飲返杯!🍻🍻🍻一坐低就叫咗個海膽松葉蟹蓋甲羅燒($138),一上枱就聞到好香嘅蟹膏味!蟹膏鮮甜,加埋海膽真係鮮上加鮮,入口即溶,真係好正!😋😋😋睇完餐牌,真係好多款式都好吸引!我哋試咗雞肩肉($48)、免治雞肉棒($55)、雞皮($36)、荔枝豚肉卷($36)等等,全部都好高質!燒得好香口,肉質又嫩滑,調味啱啱好,完全唔會太鹹!特別係雞皮,真係好脆口,好食到停唔到口!🤤🤤🤤除咗串燒,我哋仲叫咗個三文魚燒飯團($48),飯團燒得外脆內軟,加上三文魚,口感豐富,都幾好食!整體嚟講,SAKEH嘅食物質素真係好高,環境又舒適,真係好啱同朋友聚會!😜😜😜Sake 叫咗秘幻新辛純米 720ml ($488)Openrice book位88折加送生蠔整體嚟講,SAKEH嘅食物質素真係唔錯,環境都幾舒適,坐得舒服真係可以同朋友傾多幾杯!🍻🍻🍻

Sake 叫咗秘幻新辛純米 720ml ($488)

Openrice book位88折加送生蠔

2024-08-14
  • 荔枝豬肉卷
  • 厚切牛舌芯
2024-07-30 152 瀏覽
今次去尖沙咀天文台道既一間日本料理食好西~雖然要上一條大斜路先到,但係都非常值得~入口裝修好靚, 同埋性價比極高!!🔸匠京姬純米大吟釀店員推介左呢枝,又香又甘口,最啱開餐前飲!飲前店員仲有一set 靚靚酒杯比我地自己揀~🔸日本生蠔柚子醬汁既生蠔, 酸甜開胃!🔸日本桃太郎蕃茄沙律大大個日本蕃茄, 配上帶有麥香既沙律醬,清新好味!🔸檸檬水母檸檬海帶醋漬水母, 酸甜爽口!🔸厚切牛脷芯恰到好處既鹽燒超厚牛舌芯~好重牛香又唔韌!🔸荔枝豚肉卷第一次食荔枝同豬肉既combination, 有驚喜!荔枝既果甜同燒豬腩卷既咸香原來可以咁夾!🔸西班牙豬腩肉厚切西班牙豬腩肉燒~燒到外脆內軟,一咬就爆肉汁,正~🔸鹽燒牛沙瓜強力推薦,呢個好特別好少見, 店員一再強調呢個係牛既第四個胃,唔係金錢肚 (牛既第二個胃) XDXD牛香比一般金錢肚濃,而更有咬口, 但唔會韌,不過一定要趁熱食 XDXD🔸自家制月見免治雞肉軟骨香口免治雞肉軟骨配以生蛋黃~好味!🔸雞皮紫蘇蝦巻外層雞皮,中間紫蘇葉,內層虎蝦, 無得頂!🔸澳洲特級龍蝦串燒龍蝦尾切大粒,配以龍蝦汁,做成串燒,蝦香滿滿~🔸海膽松葉蟹蓋甲羅燒海膽,蟹膏,蟹籽,蟹肉,共
今次去尖沙咀天文台道既一間日本料理食好西~
雖然要上一條大斜路先到,但係都非常值得~
入口裝修好靚, 同埋性價比極高!!

🔸匠京姬純米大吟釀
店員推介左呢枝,又香又甘口,最啱開餐前飲!
飲前店員仲有一set 靚靚酒杯比我地自己揀~

🔸日本生蠔
柚子醬汁既生蠔, 酸甜開胃!

🔸日本桃太郎蕃茄沙律
大大個日本蕃茄, 配上帶有麥香既沙律醬,清新好味!

🔸檸檬水母
檸檬海帶醋漬水母, 酸甜爽口!

🔸厚切牛脷芯
恰到好處既鹽燒超厚牛舌芯~好重牛香又唔韌!

🔸荔枝豚肉卷
第一次食荔枝同豬肉既combination, 有驚喜!
荔枝既果甜同燒豬腩卷既咸香原來可以咁夾!

🔸西班牙豬腩肉
厚切西班牙豬腩肉燒~燒到外脆內軟,一咬就爆肉汁,正~

🔸鹽燒牛沙瓜

🔸自家制月見免治雞肉軟骨
香口免治雞肉軟骨配以生蛋黃~好味!

🔸雞皮紫蘇蝦巻
外層雞皮,中間紫蘇葉,內層虎蝦, 無得頂!

🔸澳洲特級龍蝦串燒
龍蝦尾切大粒,配以龍蝦汁,做成串燒,蝦香滿滿~

🔸海膽松葉蟹蓋甲羅燒
海膽,蟹膏,蟹籽,蟹肉,共冶一爐,香濃味足~
2024-07-08 272 瀏覽
今日去咗尖沙咀度食yakitori, 餐廳主打有唔同嘅Sake 同埋有好多創意串燒。而且每日都有唔同嘅特別是日Menu。去多幾次都唔會覺得悶。😋😋😋日本生蠔新鮮又美味。生蠔新鮮帶有淡淡的海洋味道,非常清甜。帶來滿滿的鮮味,絕對是海鮮愛好者的不二之選。胡麻波菜蟹肉沙律沙律裡面有蟹肉和新鮮的波菜,加上香濃的胡麻醬汁,味道豐富而爽口。蟹肉鮮甜,波菜脆嫩串燒: 皮蛋芫荽豚肉卷非常有特色,鍾意芫荽嘅朋友唔好錯過✅✅荔枝豚肉卷鹹中帶甜,食多都唔會怕油膩👍🏻👍🏻雞皮紫蘇蝦卷算係非常難整嘅手工菜,雖然有雞皮,但係一啲都唔覺得油,因為餐廳會將雞皮嘅油先刮落嚟再用慢火燒☝️☝️自家製免治雞肉軟骨內有雞軟骨,而且配合蛋黃串燒醬,幾好食雞頸肉厚忉牛脷芯紐西蘭羊架白鱔其他串燒都非常有水準,全部即叫即燒😋😋每一種都有獨特的口感和味道。燒烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,香氣四溢。這些串燒菜式都非常美味,無論是單獨享用還是配合其他菜式都非常適合。燒馬刀貝燒馬刀貝肉質鮮嫩,鮮甜可口,燒烤後帶有微微的焦香味道。鹽燒野生馬友保持了魚肉的鮮美,鹽燒後非常香鰻魚飯鰻魚飯中的鰻魚肉質鮮嫩,滋味濃郁,而且加入大量山椒粉,非常惹味三文魚燒飯

日本生蠔

胡麻波菜蟹肉沙律

串燒:
皮蛋芫荽豚肉卷

非常有特色,鍾意芫荽嘅朋友唔好錯過✅✅

荔枝豚肉卷

鹹中帶甜,食多都唔會怕油膩👍🏻👍🏻

雞皮紫蘇蝦卷

自家製免治雞肉軟骨

內有雞軟骨,而且配合蛋黃串燒醬,幾好食

雞頸肉
厚忉牛脷芯
紐西蘭羊架
白鱔

其他串燒都非常有水準,全部即叫即燒😋😋

燒馬刀貝

燒馬刀貝肉質鮮嫩,鮮甜可口,燒烤後帶有微微的焦香味道。

鹽燒野生馬友

保持了魚肉的鮮美,鹽燒後非常香

鰻魚飯

三文魚燒飯團

三文魚燒飯團則結合了燒烤的風味和燒飯的口感,每一口都帶有三文魚的鮮美和飯團的香氣
三日連假當然要把握機會周圍食好野!呢間店係朋友bookmark已久想試嘅店之一menu款式豐富 其中多款係平時少見嘅款式今次冇試到特色嘅提燈 又有藉口下次幫襯啦🤣.✨荔枝豚肉卷✨西班牙豬腩肉✨雞皮✨鹽燒雞腿肉✨鳥腳跟✨ 白鱔✨自家製免治雞肉軟骨✨茄子呢幾款串燒都好美味 尤其係荔枝豚肉卷和白鱔肉類肉質完全唔會太韌 入味又腍好容易咬白鱔皮脆脆的但係冇魚骨 啖啖肉值得叫😋.✨米崎生蠔✨海膽松葉蟹蓋甲羅燒生蠔重海鮮味!好新鮮🫶🏻.✨鹽燒牛沙瓜✨蒜蓉牛油燒日本元貝✨自家三文魚茶漬飯✨水順玄餅牛沙瓜同牛柏葉口感有啲似 煙煙韌韌過癮!三文魚茶漬飯幾好食 好入味又多種食法 大滿足💗
三日連假當然要把握機會周圍食好野!
呢間店係朋友bookmark已久想試嘅店之一
✨米崎生蠔✨海膽松葉蟹蓋甲羅燒
生蠔重海鮮味!好新鮮🫶🏻
✨鹽燒牛沙瓜✨蒜蓉牛油燒日本元貝
✨自家三文魚茶漬飯✨水順玄餅
牛沙瓜同牛柏葉口感有啲似 煙煙韌韌過癮!
三文魚茶漬飯幾好食 好入味又多種食法 大滿足💗

SAKEH主打日式串燒 裝修以黑色為主用openrice book枱星期一至四晚市有7折優惠 非常抵食 坐位闊落 仲有幾個獨立卡位 而且冇限時 ⏰適合同朋友收工黎少酌 慢慢傾計🍻*** Dinner set menu ($880/位)套餐包前菜、刺身、串燒、主食同甜品《前菜三品拼盤》✨蟹膏豆腐 食落濃濃既蟹膏味 有驚喜 🦀✨檸檬水母 酸酸地 好fresh 非常爽口🪼✨蟹肉胡麻菠菜沙律非常開胃既前菜《刺身》✨日本生蠔來自宮崎縣米崎既新鮮生蠔🦪生蠔肥美creamy 仲超級大隻 食落啖啖肉上面放左柚子味jelly同蟹籽 令層次更豐富✨✨ 原條福岡產池魚刺身他他將原條池魚刺身切粒🐟 份量好多之後拌入薑蓉及蒽粒 刺身質地結實 油脂豐富 但卻不膩口 而且無腥味《串燒/燒物(任選六款)》款式眾多 有20款多款選擇 每人可以揀六款同朋友分別揀左以下串燒🐷🐔🐮汁燒牛肋、雞軟骨、雞腿肉、荔枝豬肉卷、自家制免治雞肉軟骨、鷄翼、茄子、翠肉瓜及芝士年糕✨荔枝豬肉卷唔係間間串燒店都有呢道菜🐷🐷豬肉卷內包住荔枝果肉 同時食到鹹同甜味 刺激味蕾 好特別😆✨雞肉類串燒叫左幾款雞肉串燒都幾好味 🐓當中雞翼最好食 燒到外皮
SAKEH主打日式串燒 裝修以黑色為主
用openrice book枱
星期一至四晚市有7折優惠 非常抵食
坐位闊落 仲有幾個獨立卡位 而且冇限時 ⏰
適合同朋友收工黎少酌 慢慢傾計🍻

***
Dinner set menu ($880/位)
套餐包前菜、刺身、串燒、主食同甜品

《前菜三品拼盤》

又唔會太乾身 咬落去肉質嫩口多汁💦

✨汁燒牛肋

牛肋肉肉汁多 加上汁燒 好惹味 推介之一😝😝

✨芝士年糕
啱啱燒起熱辣辣 口感煙韌!!!

《一品料理(任選一款)》

三文魚茶漬飯、冷稻庭及蝦味噌雜菜稻庭
三選一 我同朋友都揀左三文魚茶漬飯
三文魚份量多 低卡健康營養豐富
茶漬飯可以中和串燒既油膩感
成個餐加埋都好多 食完勁飽

2024-07-05 170 瀏覽
依間店環境裝修較為高雅,和式屏風間隔令食客較有私隱度。好大隻嘅日本產牡蠣,絲滑入口,配蘿蔔蓉酸味啫喱十分清爽。磯煮鮑魚 - 鮑魚吸收了醬汁後帶有濃郁的香味,微微的咸甜能充分展現鮑魚的滋味。鹽燒雞皮金黃酥脆,表面呈現細微的焦香,非常美味。鱈魚西京燒 - 鱈魚經特製醬汁腌製再經高溫烤制後,表面一層誘人的焦糖色,魚肉仍然保持軟滑美味。牛沙瓜串燒係店家其中一樣特色菜,牛的第4個胃。肉早已用五香味增加風味才拿去烤。燒牛舌富有彈性,內裡則柔軟的口感,十分美味。燒免治雞肉串經反覆翻轉和塗醬汁,燒得金黃配月見汁,真得一定要試。雞皮紫蘇蝦卷亦算是特色菜,大家也不可錯過。燒龍蝦肉十分彈牙,濃郁的海鮮風味。鵝肝飯蠻特別的,入口全都是鵝肝的油香味,停不了。薄豚肉包著荔枝一起燒,外面豚肉燒的微焦,入口爆汁,好正。燒腩肉亦很好吃,腩肉肥瘦均勻,燒完之後咬到的油脂很香又不膩。
依間店環境裝修較為高雅,和式屏風間隔令食客較有私隱度。

好大隻嘅日本產牡蠣,絲滑入口,配蘿蔔蓉酸味啫喱十分清爽。

鹽燒雞皮金黃酥脆,表面呈現細微的焦香,非常美味。

燒牛舌富有彈性,內裡則柔軟的口感,十分美味。

雞皮紫蘇蝦卷亦算是特色菜,大家也不可錯過。

燒龍蝦肉十分彈牙,濃郁的海鮮風味。

鵝肝飯蠻特別的,入口全都是鵝肝的油香味,停不了。

薄豚肉包著荔枝一起燒,外面豚肉燒的微焦,入口爆汁,好正。

2024-07-04 135 瀏覽
呢間餐廳最近喺Openrice做緊送生蠔優惠,真係好正。上到枱見到生蠔幾新鮮,入口滑溜溜,帶有海水嘅鮮甜味,完全冇腥味,每一口都係一種享受,真係頂級。🦪我哋仲點咗清酒作Impression (720ml),呢支清酒真係清香爽口,酒精濃度適中,略帶少少甘甜,配埋生蠔真係一絕。🍶澳洲特級龍蝦真係唔可以錯過,呢隻龍蝦肉質非常鮮嫩,肉好大舊,配埋餐廳特製嘅調味料,味道更加提升。🦞蒜蓉牛油燒日本元貝係我哋嘅最愛,元貝煮得啱啱好,內裏仲保持住鮮嫩多汁,蒜蓉牛油嘅香味令元貝更加美味。🦪試埋雞肩肉,呢個雞肩肉燒得好香,內裏嫩滑多汁,每一口都可以感受到雞肉嘅原汁原味,再加少少鹽調味就已經好好味。🍗自家制免治雞肉軟骨係一個好有驚喜嘅菜式,免治雞肉同軟骨完美結合,口感非常豐富,咬落有啲軟骨喺入邊,好有口感。🍢雞翼都係唔錯嘅選擇,外皮燒得金黃香脆,內裏仲保持住嫩滑多汁,每一隻都充滿咗濃郁嘅香味,真係令人一試難忘。🍗荔枝豚肉卷真係好有創意,豚肉卷住荔枝,口感非常特別,豚肉嘅鹹香同荔枝嘅甜味完美結合,每一口都係一種新嘅體驗。🥓厚切牛脷芯燒得好入味,牛脷芯厚切嘅口感非常有嚼勁,味道濃郁。🥩紐西蘭羊架燒得啱啱好,外皮

紐西蘭羊架燒得啱啱好,外皮香脆,內裏嫩滑多汁,羊肉味道非常濃郁,再加少少香草調味,真係一絕。🍖

封門柳飯嘅肉份量幾多,肉質鮮嫩,飯粒香口,每一口都充滿咗濃郁嘅肉香,真係好滿足。🍚
2024-06-25 121 瀏覽
今晚約咗閨蜜喺Sakeh食飯傾偈,本身諗住就咁食串燒,但見到Openrice book Sakeh Set Menu有七折喎,咁即刻試試佢啦!前菜係蟹肉胡麻菠菜沙律,有滿滿嘅蟹肉,好味道。蟹膏豆腐配上咗綠色嘅蟹籽,賣相幾特別。三款前菜我最鍾意檸檬水母😍 酸酸甜甜好有驚喜,作為前菜好清新好開胃~刺身有日本生蠔同埋池魚。日本生蠔真係好好食,大隻又肥美,食落好新鮮,有海水味😋😋😋 池魚刺身他他混合咗啲薑蓉同埋蔥,薑味比較重,唔係幾啱我口味😛 重點!呢度嘅串燒好出色!雞肝 :好好食,唔會燒到好乾,入口即溶,口感軟滑~荔枝豬肉卷:係豬肉片捲住荔枝燒,呢個配搭幾特別,淡淡嘅荔枝味,甜甜地幾特別~牛肋燒到啱啱好幾入味,配酒就一流~自家製免治雞肉軟骨,沾蛋黃,幾好食~軟骨脆卜卜好有層次感👍牛脷芯,好厚,燒到剛剛好,入邊好軟熟,唔會好乾!必食推介!最後食埋茶漬飯同埋蝦味噌烏冬,仲有甜品,好飽好滿足呀🙂

前菜係蟹肉胡麻菠菜沙律,有滿滿嘅蟹肉,好味道。

蟹膏豆腐配上咗綠色嘅蟹籽,賣相幾特別。

重點!呢度嘅串燒好出色!

雞肝 :好好食,唔會燒到好乾,入口即溶,口感軟滑~

牛肋燒到啱啱好幾入味,配酒就一流~

自家製免治雞肉軟骨,沾蛋黃,幾好食~軟骨脆卜卜好有層次感👍

牛脷芯,好厚,燒到剛剛好,入邊好軟熟,唔會好乾!必食推介!

最後食埋茶漬飯同埋蝦味噌烏冬,仲有甜品,好飽好滿足呀🙂
2024-06-18
2024-06-21 134 瀏覽
慶祝終於忙完一輪工作,今次揀左間居酒屋主打串燒及清酒。近排有訂座套餐七折優惠,就在平日晚上試下佢地嘅set menu。整體食物質素滿意,環境氣氛良好,店員服務有禮,其中有啲食物味道頗有驚喜。Set Menu 有前菜、刺身、兩個set共12款自選串燒、main course及甜品,$880一位有7折另加服務費。前菜有三品︰右邊係蟹膏豆腐,嫩滑嘅豆腐有微蟹膏香,加上上面嘅蟹籽及蟹肉,係層次幾豐富嘅口感。左邊係蟹肉胡麻菠菜沙律,而我最鍾意中間嘅檸檬水母,彈牙嘅海蜇配以清新嘅檸檬汁酸得嚟好開胃!刺身有生蠔及池魚他他。生蠔新鮮,上有蔥花、蘿蔔蓉及一個啫喱狀醬汁,對我地嘅講都係幾新奇嘅食法。池魚切丁混合調味料,魚肉鮮嫩,入口清新,朋友最滿意。坐吧枱位可以見到師傅在爐上不停地燒串燒,最先燒好嘅係汁燒牛肋(上圖中間)及厚切牛脷芯(上圖下方),熱辣辣上枱。汁燒牛肋外面微焦,裡面肉質鮮嫩,加上甜甜嘅燒汁係幾惹味,牛脷芯好淋但有仍有彈牙口感,味道濃郁,鍾意食牛嘅揀呢兩樣都應該會好滿意。大漢燒羊皮:喺日式居酒屋食有孜然味嘅燒羊皮都係第一次!燒羊皮就唔係好似雞皮咁脆,不過好香羊脂味都係一試難忘。雞翼免治雞肉軟骨

雞翼

免治雞肉軟骨:居酒屋必點,每次一上枱已經流口水,而sakeh呢個免治雞肉與軟骨比例恰到好處,加上醬油及蛋黃混合嘅月見汁,口感香滑又爽脆。

鹽燒野生馬友:馬友用簡單嘅鹽燒最食到原汁原味,燒到魚皮香脆,馬友濃郁嘅油脂香味亦被帶出,特別邊位燶燶地最好食。

荔枝豚肉卷:創意十足,估唔到豚肉與甜甜嘅荔枝完美融合,有驚喜。

雞皮紫蘇蝦卷:酥脆嘅雞皮包住蝦肉,中間搭配紫蘇的香氣,口感層次豐富。

西蘭羊架:羊架好大件,燒得剛好,外皮香脆,裡面肉汁豐富。

食完前菜及串燒其實都差不多飽,套餐最後嘅主食我地各揀左蝦味噌雜菜稻庭及三文魚茶漬飯,兩個湯頭都相較之前嘅串燒清淡,加上最後一件蘋果卷甜品,完美作結。

建議搭車到餐廳門口,如果唔係應該都要向上行條斜路(哩個天氣行完咩胃口都冇了lol)。初頭入到餐廳見個環境都幾ok,但當想落單嗰陣,侍應唔知係咪發緊夢,見住我哋揮手都豪冇反應,最後朋友要行去「邀請」佢過嚟幫我哋落單。仲有餐牌上邊串燒標註嘅係一串嘅價錢嚟㗎!唔係一份啊!餐廳有要求大部份串燒種類都必須係按兩串起先可以嗌。。🙂所以一個或者兩個人嚟食飯嘅話可能會比較少選擇或者受限制,性價比低。比較適合一大班friend去飲酒chill。
)。

比較適合一大班friend去飲酒chill。
2024-06-19 72 瀏覽
喺尖沙咀飲酒食串燒有啲咩好選擇?我哋就選擇咗位於天文臺圍嘅樓上串燒店 「SAKEH」喜歡這裏的環境,坐得舒服有一排座位可以望住街景,一邊飲酒、嘆串燒和朋友傾吓偈,而且這裏的串燒質素非常多好評,而且酒品種類繁多,一定有啱你心水👍🏻最近餐廳推出咗一個非常吸引嘅Menu,這個套餐有齊前菜三款、刺身、串燒選六款、主食和甜品,而且菜式非常吸引,今日就約咗朋友仔放工鬆一鬆😋🌟Sakeh Set Menu $ 880▪️前菜三品拼盤🫶蟹膏豆腐、檸檬水母、蟹肉胡麻菠菜沙律三款前菜賣相精緻,味道清新,特別喜歡檸檬水母,超級爽口鮮味而且味道酸酸甜甜胃口瞬間大開😋▪️刺身🦪日本生蠔~超級巨型飽滿,配上蘿蔔溶、酸醋啫喱和香蔥,入口鮮味無窮🐟原條福岡產池魚刺身他他~好少會食到呢個食法,池魚切咗粒粒,伴上香蔥、薑蓉、wasabi,再沾上酸汁,口感豐富又鮮味,非常推薦▪️串燒/燒物(任選六款)兩個人總共可以揀12款,可以一起分享🫶以下都是我們心水推介,師傅火候掌握得非常好,基本上絕無失手,特別喜歡雞翼、雞皮紫蘇蝦卷、雞腿肉和自家制免治雞肉軟骨,雞皮燒得特別焦香,肉質嫩滑👍🏻🔥鷄翼🔥厚切牛脷芯 + $28🔥雞皮紫蘇蝦卷+$

🌟Sakeh Set Menu $ 880
▪️前菜三品拼盤
🫶蟹膏豆腐、檸檬水母、蟹肉胡麻菠菜沙律

▪️刺身

▪️串燒/燒物(任選六款)
兩個人總共可以揀12款,可以一起分享🫶
🔥青椒仔
🔥雞腿肉
🔥自家制免治雞肉軟骨

▪️一品料理
🍚三文魚茶漬飯~滿滿三文魚肉,湯汁清甜,配上紫菜和芝麻更加香口

🍜蝦味噌雜菜稻庭~普通口感香滑,蝦味噌湯特別香濃,加上雜菜,美味又飽肚

▪️甜品
蘋果味小蛋糕~入口軟熟忌廉香滑、充滿蘋果香,而且唔太甜好食

🌟食串燒配清酒係最佳選擇,我們點了兩支店舖推介,店員會因應我們喜好的口味介紹,這兩支非常唔錯👍🏻

🍶Kudoki Jozu Junmai Daiginjo 29 Jr. Komi to Shitto 720ml $ 888
香氣十足又容易入口,用上小川10號和M310酵母,香氣華麗如桃、香蕉、甜瓜,口感順滑醇厚,果味十足的華麗口感,伴上任何食材都咁適合

🍶Tenbu Junmishu 300ml $ 350
意猶未盡,當然再要繼續暢飲下去,點了一支來自鹿兒島嘅純米酒天賦純米酒,成熟的香蕉、杏子、橙子和無花果等水果風味,餘韻帶微微辛辣的自胡椒和礦,這支更適合懂得欣賞清酒的朋友

• 西京燒銀鱈魚
  • 雞皮紫蘇蝦卷
SAKEH位於尖沙咀天文壹圍,即諾士佛臺最尾再上多一條街,都幾入,平時無咩人會專登走上黎,但出奇地餐廳又坐滿曬人,看來人氣甚高。定位中高檔,二人套餐$880/位,但暫時訂座有七折優惠,折後連加一$704原條福岡產池魚刺身他他 (兩位一條): 池魚肉質爽實,含豐富油脂,味道甘甜鮮味,加入蔥粒及薑蓉拌勻做刺身他他,再配以日式酸汁,蠻出色。日本生蠔:生蠔肉質飽滿,爽實鮮甜,帶微微咸香,食落仲有少少creamy口感。前菜三品拼盤(蟹膏豆腐、檸檬水母、蟹肉胡麻菠菜沙律): 豆腐嫩滑鮮甜、檸檬水母酸酸甜甜,口感非常Q彈有嚼勁。串燒(雞肝、荔枝豬肉卷、自家製免治雞肉軟骨): 雞肝以類似日式照燒汁調味,味道微甜,質感滑嫩,內含肉汁;荔枝豬肉卷即以豚肉裹著荔枝肉來燒製,爆曬汁之餘,又有種咸甜咸甜嘅風味;然而免治雞肉軟骨就拌蛋黃及日式醬油享用,其質感外脆內軟,含粒粒軟骨,口質唔錯,仲幾Juicy添。汁燒牛肋: 醬汁香甜,食落幾有肉汁,牛味濃郁,口感都幾軟腍幼滑。大漠燒羊皮、鹽燒牛沙瓜: 羊皮脆香,連同少許皮下脂肪,帶微微羊羶香,但唔會太重,加左少少辣粉燒,幾惹味;牛沙瓜即牛嘅第四個胃,其帶豐富膠質,口感極

大漠燒羊皮、鹽燒牛沙瓜: 羊皮脆香,連同少許皮下脂肪,帶微微羊羶香,但唔會太重,加左少少辣粉燒,幾惹味;牛沙瓜即牛嘅第四個胃,其帶豐富膠質,口感極為爽脆,好有嚼勁,無羶腥味,仲幾惹味添。

主食—蝦味噌雜菜稻庭烏冬: 蝦味噌湯底鮮甜不膩,烏冬口感軟滑,整體清甜。
2024-06-06
⭐️Set Menu $880/位 (兩位起)呢間居酒屋🏮主打輕奢串燒,所以環境非常寧靜有格調,而家OpenRice訂座會有七折優惠✍🏻,快啲Save低呢個post!⭐️前菜:蟹膏豆腐&檸檬水母&蟹肉胡麻菠菜沙律水母口感爽脆,配上清爽的檸檬酸味下一個非常開胃嘅小菜蟹膏豆腐上仲配有蟹肉同蟹籽,蟹膏嘅味道意外濃郁,同滑豆腐非常夾!⭐️刺身:日本生蠔&原條池魚刺身他他⭐️串燒/燒物:汁燒牛肋、鹽燒牛沙瓜、羊架、雞腿肉、荔枝豬肉卷、自家製雞肉軟骨棒、銀鱈魚西京燒鹽燒牛沙瓜同埋雞肉軟骨棒係餐廳推介特有嘅串燒,牛沙瓜係牛嘅第四個胃,口感爽口,餐廳加上麵包糠,但有脆脆的口感自家製的雞肉軟骨棒比例啱啱好配上濃郁蛋黃醬油汁,而比較推薦嘅就有羊架,燒得啱啱好,淡淡羊羶味而肉質軟嫩Juicy⭐️一品料理:三文魚茶漬飯&蝦味噌稻庭烏冬⭐️精選甜品

⭐️Set Menu $880/位 (兩位起)
⭐️前菜:蟹膏豆腐&檸檬水母&蟹肉胡麻菠菜沙律
水母口感爽脆,配上清爽的檸檬酸味下一個非常開胃嘅小菜
⭐️刺身:日本生蠔&原條池魚刺身他他
⭐️串燒/燒物:

⭐️一品料理:三文魚茶漬飯&蝦味噌稻庭烏冬
⭐️精選甜品
今日同朋友去尖沙咀吃串燒😌職員會介紹不同sake,再給我們揀杯🍶 我哋點選食物後,職員會因應我們的食物推介sake🍶再給我們揀杯子。最後叫左【二粒米原酒】因為口感會更香更甘潤,很配串燒啊🥰米崎生蠔好重海水味🌊磯煮鮑魚肉質鮮嫩彈牙,而醬汁鮮甜香濃燒日本魷魚一夜干平時去迪士尼喺遠處都聞到嘅燒魷魚味,今日終於食到啦!聞好香而食入口都好濃,口感彈牙。西京燒銀鱈魚燒到有點乾🥺其實正宗是不是這樣(請留言告訴我知)😿海膽松葉蟹蓋甲羅燒職員會處理好再上台😶🦀甲羅燒内包含海膽、蟹膏、蟹肉、三文魚籽、鵪鶉蛋。材料豐富,味道亦非常濃郁,每次食都停唔到口🤤🌟香煎鵝肝野菌飯鵝肝好肥美~還有很多野菌🍄‍🟫米飯已吸收晒所有鵝肝的精華,攪拌後每一口都是很香鵝油的味道👅再配上鵝肝一起吃,簡直是絕配😋🌟澳洲特級龍蝦啖啖肉唔使剝殼超正‼️肉質結實又彈牙‼️🐮🌟厚切牛脷芯師傅燒得岩岩好,厚切就好有口感。所以忍唔住再encore食多次🌟鹽燒牛沙瓜 第一次食牛沙瓜,即是牛的胃部😂原來內臟冇我想像之中咁難食😶‍🌫️口感很彈牙,可能係串燒的關係就很惹味🙂‍↕️🐷荔枝豚肉卷荔枝可解油膩,係一個好好的配搭鹽燒西班牙豬腩肉油脂很香,但味道偏鹹

米崎生蠔
好重海水味🌊

磯煮鮑魚
肉質鮮嫩彈牙,而醬汁鮮甜香濃

燒日本魷魚一夜干

🌟厚切牛脷芯

🌟鹽燒牛沙瓜

🐷
荔枝豚肉卷
荔枝可解油膩,係一個好好的配搭

鹽燒西班牙豬腩肉
油脂很香,但味道偏鹹

🐔
雞皮、雞軟骨、自家制免治雞肉軟骨

🌟雞皮紫蘇蝦卷
雞皮脆卜卜、蝦膠很彈牙、食落還有紫蘇葉的香味。這個配合很好🥰

芝士年糕
口感很得意,就像熱的雪米糍。大家要試試🙂‍↕️

日本番薯及日本銀杏

2024-06-13 20 瀏覽
今日同朋友去左SAKEH食晚餐。每人叫左一個set! 食物質素高,用料新鮮!前菜係三品拼盤:-蟹膏豆腐 (正!喺香港好少地方食到)-檸檬水母(口感爽脆,酸味開胃)-蟹肉胡麻菠菜沙律(好岩口味!)刺身:-日本生蠔(鮮甜!)-池魚刺身他他(刺身他他份量十足!薑蓉略厭太多😅)主角-燒物!必點:荔枝豬肉卷、自家製免治雞肉軟骨、鹽燒牛沙瓜、芝士年糕😍🥰另外仲有汁燒牛肋、雞翼、大漠燒羊皮、雞腿肉,都好味!🥰全部食物材料都食得出好新鮮!一品料理:-三文魚茶漬飯(好夾!好味!)-冷稻庭(個汁好正!鮮甜😍)最後仲有甜品添!滿足!

前菜係三品拼盤:
-蟹膏豆腐 (正!喺香港好少地方食到)
-檸檬水母(口感爽脆,酸味開胃)
-蟹肉胡麻菠菜沙律(好岩口味!)

刺身
-日本生蠔(鮮甜!)
-池魚刺身他他(刺身他他份量十足!薑蓉略厭太多😅)

主角-燒物!
另外仲有汁燒牛肋、雞翼、大漠燒羊皮、雞腿肉,都好味!🥰
全部食物材料都食得出好新鮮!

一品料理:
-三文魚茶漬飯(好夾!好味!)
-冷稻庭(個汁好正!鮮甜😍)

最後仲有甜品添!滿足!
2024-06-09
  • 荔枝豬肉卷