2024-06-12 34 瀏覽
最近成日見人去呢間餐廳食,今日終於去左,果然非常高質😋夜晚去兩個人點左兩個SAKEH SET,唔洗諗咩都有好豐富👍🏻首先係前菜三品拼盤,分別有蟹膏豆腐、檸檬水母、同埋蟹肉胡麻菠菜沙律,最有驚喜係檸檬水母,水母質感好爽而且酸酸地好開胃,另外蟹膏豆腐同蟹肉沙律都足料好有蟹鮮味之後SASHIMI就有日本生蠔同埋原條福岡產池魚刺身他他(每兩位一條),生蠔大大隻好肥美🤩面頭鋪左少少明太子吊一吊味,但食落一啲都無海水腥,池魚刺身他他同樣份量都多,口感鮮嫩之後係最令人期待嘅串燒/燒物(任選六款),有部份要另外加錢,串燒我地揀左汁燒牛肋、羊架、荔枝豬肉卷、自家制免治雞肉軟骨、鷄翼、秋葵、翠玉瓜,牛肋同羊架燒得入味得離肉唔會太韌,另外中意荔枝豬肉卷,荔枝肉甜甜地外面豬肉燒到微脆成樣野好juicy,自家制免治雞肉軟骨都好足料啖啖都食到軟肉口感豐富😋燒物點左芝士年糕同銀鱈魚西京燒半份,芝士年糕估唔到一份有兩粒,size比平時見個啲迷你但keep到入面爆芝,西京燒都係燒得岩岩好,皮脆肉嫩MAIN COURSE三選二,分別係三文魚茶漬飯、蝦味噲雜菜稻庭,三文魚茶漬飯茶底清甜,另外有少少wasabi可以mix埋食

MAIN COURSE三選二,分別係三文魚茶漬飯、蝦味噲雜菜稻庭,三文魚茶漬飯茶底清甜,另外有少少wasabi可以mix埋食,成個層次提升左令茶漬飯味道唔會太單一,而蝦味噲雜菜稻庭嘅烏冬都煮得岩岩好,唔太淋keep到彈牙
最後是日精選甜品係日式抹茶忌廉卷蛋,中間忌廉好creamy抹茶味都濃,overall食完成餐超滿足超豐富!🌟
2024-06-10 2328 瀏覽
約咗舊同事餐敘慶祝升遷之喜🍾特意搵咗一間高雅嘅日本居酒屋🏮可以小酎一番🤭Sakeh 隱身於寶軒酒店入面,木系設計🪵加上日式紙傘、燈籠🏮裝飾,和風色彩鮮明。偏廳位置仲可以因應需求間開成小房間,過嚟傾公事都唔錯🤓Sakeh 主打串燒,另有少量主食、前菜、甜品等,仲可以叫店員介紹合適嘅清酒🍶除咗餐牌上嘅美食,仲會有不定時季節限定隱藏Menu,店員都會主動介紹,唔怕會走寶🤭🤭店員會按照喜好推介清酒,我哋今次就試咗鳴子母深海酒槽榨特別純米,味道較為辛烈,飲落口仲會有米香餘韻,配上教濃味嘅串燒就💯💯日本生蠔🦪 (贈送)日本生蠔超級新鮮,加上柚子啫喱,酸酸嘅味道配上海鮮,自然鹹香一流蒜蓉牛油燒日本元貝手掌咁大個嘅日本元貝,加上大量蒜蓉牛油燒香,未上枱已經聞到香味澳洲特級龍蝦串🦞已經拆肉嘅龍蝦燒熟後加上鹹蛋黃醬😋😋雞肩肉🐔啖啖肉燒雞串,呢個係其中一款季節限定之選荔枝豚肉卷🐷最愛必點之選,五花腩肉片包住甜甜荔枝,一齊食去反而冇咁油膩🤭雞皮紫蘇蝦卷🦐雞皮微脆包住帶少少芝麻香嘅紫蘇葉同彈牙蝦滑,一串真係唔夠喉自製免治雞肉軟骨🐔免治雞肉串沾上日本🥚蛋黃汁超滋味汁燒牛肋🐮牛肋啖啖肉,牛味濃郁澳洲牛小排🐮牛小排有

日本生蠔🦪 (贈送)

澳洲特級龍蝦串🦞
已經拆肉嘅龍蝦燒熟後加上鹹蛋黃醬😋😋

雞肩肉🐔
啖啖肉燒雞串,呢個係其中一款季節限定之選

荔枝豚肉卷🐷

雞皮紫蘇蝦卷🦐
雞皮微脆包住帶少少芝麻香嘅紫蘇葉同彈牙蝦滑,一串真係唔夠喉

自製免治雞肉軟骨🐔
免治雞肉串沾上日本🥚蛋黃汁超滋味

汁燒牛肋🐮
牛肋啖啖肉,牛味濃郁

澳洲牛小排🐮
牛小排有微微脂肪反而更香口

紐西蘭羊架🐑
羊架大大件熟度高好,肉質仍保持鮮嫩多汁,亦唔會有過重嘅羊臊味

海膽松葉蟹蓋甲羅燒🦀
海膽加上松葉蟹膏製成甲羅燒,鮮上加鮮嘅味道,海鮮嘅鹹香十足配上海苔梳打餅,食唔停口😋😋

三文魚燒飯團🍙
飯團已經預先調味,再燒至金黃色,面頭放咗三文魚同埋三文魚籽,夾埋一齊食超讚

封門柳飯🍱
個人覺得呢款係抵食之選,封門柳燒至五成熟,肉質鮮嫩,牛味濃郁,旁邊仲有燒雜菌同埋蔬果,大滿足之選👍🏻

芝士年糕🧀
外層脆脆地入面相當軟熟煙靭,趁熱食仲有拉絲效果🤭

2024-06-08 60 瀏覽
今日放工同朋友去左尖沙咀日式居酒屋飲野,店內氣氛輕鬆,坐得舒服。荔枝豚肉卷:豚肉切到薄片,配搭清甜既荔枝,感覺好新鮮!豬腸:腍滑軟身,又不失嚼勁,佐酒一流。自家製免治雞肉軟骨:香脆既外皮加上軟骨既爽脆咬口,層次感好豐富。網燒鹿兒島A5和牛西冷:和牛肉質軟嫩,加上炸蒜和自家製醬汁,口感極佳。米崎生蠔:蠔肉新鮮肥厚,入口juicy。蒜蓉牛油燒日本元貝:蒜蓉量十足,味道夠哂惹味之餘,又唔會蓋過元貝本身既鮮甜。澳洲特級龍蝦:龍蝦肉質爽彈,配埋個醬汁,讓你欲罷不能。三文魚燒飯團:飯團燒得非常出色,飯焦夠煙韌,三文魚燒過之後油脂更充沛,裡面既蟹子帶來爽脆口感。蝦味噌雜菜稻庭:稻庭烏冬彈牙兼有嚼勁,個味噌湯好香濃。總結,餐廳地點便利,食物有水準,我哋邊食邊飲,過左一個愉快既晚上。

荔枝豚肉卷:豚肉切到薄片,配搭清甜既荔枝,感覺好新鮮!

豬腸:腍滑軟身,又不失嚼勁,佐酒一流。

米崎生蠔:蠔肉新鮮肥厚,入口juicy。

澳洲特級龍蝦:龍蝦肉質爽彈,配埋個醬汁,讓你欲罷不能。

蝦味噌雜菜稻庭:稻庭烏冬彈牙兼有嚼勁,個味噌湯好香濃。

• 蝦味噌雜菜稻庭
  • 澳洲特級龍蝦
  • 米崎生蠔
  • 豬腸
  • 網燒鹿兒島A5和牛西冷
  • 荔枝豚肉卷
  • 三文魚燒飯團
2024-06-06 2051 瀏覽
餐廳裝修具日本風格,簡約而舒適,營造一個輕鬆嘅用餐環境,好適合放工後同朋友喺度食飯傾偈⋯我哋揀咗個晚市套餐,無論前菜至甜品都已經有齊⋯前菜蟹膏豆腐,香濃嘅蟹膏味,非常好食,下次一定要encore!檸檬水母,酸酸嘅檸檬配上爽脆嘅水母,特別開胃之餘,仲可以清一清味蕾,準備之後豐富嘅食物⋯刺身生蠔肥美、creamy,配上柚子啫喱,非常清新。池魚清甜爽脆,脂肪比例適中,肉質紮實,口感唔錯⋯串燒燒得恰到好處,肉質鮮嫩,滋味豐富!當中令我哋最回味係荔枝豬肉卷、自家制免治雞肉軟骨、澳洲牛小排、燒汁牛肋⋯荔枝豬肉卷荔枝清甜爽口,配上豬肉,食起嚟冇咁油膩,估唔到呢個配搭可以咁夾!自家制免治雞肉軟骨綿滑嘅免治雞肉同爽脆嘅雞軟骨混合埋一齊,口感非常豐富,配上蛋汁,非常好食!澳洲牛小排 / 燒汁牛肋兩者都燒得恰到好處,鮮嫩多汁⋯講到牛味香濃,就推介澳洲牛小排。一品料理我揀咗蝦味噌雜菜稻庭,湯底鮮甜,烏冬煙煙韌韌,口感唔錯⋯甜品甜品有兩款,香蕉蛋糕同蘋果蛋糕,兩款都非常好食!今晚嘅晚餐我哋十分滿意!每一款食物都係極致享受,令人回味。而家星期六至四晚市套餐有七折,趁仲有優惠,快啲約埋朋友食多次先!

我哋揀咗個晚市套餐,無論前菜至甜品都已經有齊⋯

前菜
蟹膏豆腐,香濃嘅蟹膏味,非常好食,下次一定要encore!

刺身
生蠔肥美、creamy,配上柚子啫喱,非常清新。

池魚清甜爽脆,脂肪比例適中,肉質紮實,口感唔錯⋯

串燒

澳洲牛小排 / 燒汁牛肋

一品料理
我揀咗蝦味噌雜菜稻庭,湯底鮮甜,烏冬煙煙韌韌,口感唔錯⋯

甜品
甜品有兩款,香蕉蛋糕同蘋果蛋糕,兩款都非常好食!

2024-06-03
  • 荔枝豬肉卷
  • 蟹膏豆腐
  • 汁燒牛肋
2024-05-29 322 瀏覽
咁既價錢。伏!今日3個人book左枱20:30食飯諗住傾下計,上到去枱都未Set就全場得4枱好啦。睇下Menu有咩食,諗住價位都唔係叫低都唔會點出事,睇睇下有個呀姐行埋黎介紹是日精選,點知佢一口氣講左10樣野?唔係覺得我會記得晒? 冇理佢之下叫左自己食既野,round 1 食食下冇啦啦隊左3隻雞翼上黎,我地成頭問號❓佢放低左講「雞翼」就走左,叫都叫唔切😱明明我都冇叫?跟著叫返佢返黎啦⋯⋯話我都冇叫過,佢下一句就話咁要唔要? 唔要幫你Cancel, Btw唔係要唔要既問題,不如你睇下單先,你叫佢去睇單~點知原來佢落錯枱!我真係成頭問號!計埋我先得6枱,有3個Staff , 試下唔好rush到好似食緊紅茶咁👀之後叫左個Menu試寫既日本蕃薯串,明明Menu上面圖都係日本蕃薯🍠點個黎到係甜著粒,我問呀姐係咪黎錯左佢答我:係呀,我地轉左用呢個甜薯粒,因為冇日本蕃薯呀,重點Menu冇寫轉左,落單冇講,落單淨係講左一定要兩串起,我話咁幫我Cancel佢,根本圖文不符,唔好是但俾d類似既野我當係,本人都係做飲食,甜薯我叫貨$19@1包,你冇賣你一係係Menu寫sold out,一係落單時麻煩叫同事講

咁既價錢。伏!

佢答我:係呀,我地轉左用呢個甜薯粒,因為冇日本蕃薯呀,重點Menu冇寫轉左,落單冇講,落單淨係講左一定要兩串起,我話咁幫我Cancel佢,根本圖文不符,唔好是但俾d類似既野我當係,本人都係做飲食,甜薯我叫貨$19@1包,你冇賣你一係係Menu寫sold out,一係落單時麻煩叫同事講聲,唔好搵樣野上枱之後話轉左!

總結:

3個人埋單折左$1240,唔叫平唔叫貴,但唔係咁既服務,建議老闆唔好搵做開紅茶既人黎炒散,成間野睇上去好似好好咁,野食唔特別講。但成個檔次俾位姐姐拉低晒,佢成個過程好急好急好急,但間餐廳咁既格局是咪應該要急到咁? 我成枱都做飲食業,成枱都覺得呀姐唔係好掂,可考慮下放慢一下佢腳步,唔好令客人食得咁辛苦!本身諗住再叫野食,諗諗下都係收手!(本身唔係諗住有折先食,係見到佢openrice d 相面門唔錯先 book位)
2024-05-28
5 分鐘 (堂食)
2024-05-28 970 瀏覽
天文臺道有間隱世的日式居酒屋《Sakeh》,今次用openrice訂枱,就會送日本生蠔🦪,真係唔講得笑😆堅野超新鮮,二來超甜,加入柚子啫喱,好醒神😋。而且訂枱安全啲,今晚都爆滿👍🏻。日本生蠔威力真大😂。來到居酒屋,梗係要飲酒先過癮,店員介紹咗一支鳴子舞的sake,話用深海酒槽榨,特別純米👍🏻。點了胡麻菠菜蟹肉沙律配搭又幾夾,食落好舒服好清爽的感覺。龍蝦串 - 第一次見龍蝦拎黎做串燒,幾特別,咬落去少少脆口之餘淡淡肉,大大舊,口感非常豐富,應該用龍蝦頭內的膏做醬汁,好鬼惹味😋海膽松葉蟹蓋甲羅燒 - 蟹膏加海膽真係絕配,兩個都好純😋,再攪勻真係不得了,分量仲不少,堅正👍🏻👍🏻。鹽燒牛沙瓜串 - 又名牛的第四個胃,咬落既係軟骨又係牛肚質感,又有彈牙的口感。免治雞肉串+日本生蛋 - 我見到每一枱都必叫的串燒👍🏻,配上蛋+少少甜醬油,加上有咬口的雞肉,絕配。厚燒牛舌芯 - 話明厚肉,咬落質感真係好正,有點鹽調味已經好足夠👍🏻。西京燒銀鱈魚 - 睇落去立立令,因為魚油非常豐富,但食落一啲都唔油膩,調味也做得好好👍🏻。大滿足的一餐。值得再來😋😋
點了胡麻菠菜蟹肉沙律配搭又幾夾,食落好舒服好清爽的感覺。

• 澳洲特級龍蝦
  • 清酒
2024-05-24 79 瀏覽
依度嘅串燒種類有好多,整體來講質素都好高,有啲可以單叫一串有啲就要最少叫兩串。部分串燒食材出面好少見,又或者未必敢食,今次見餐廳話係用日本華味鳥或者阿波尾雞,所以多份信心去試下雞冠、雞腳根,雞冠嘅口感有啲似豬耳咁彈牙,比想像中容易接受,雞腳根係連埋軟骨所以脆口,本身想試埋提燈,可惜侍應話因為係新鮮食材唔係成日有貨...另外有啲串燒嘅配搭都幾特別,皮蛋芫茜豚肉卷係估唔到咁夾,雞皮紫蘇蝦卷嘅口感味道有唔同層次😋海鮮方面叫咗白鱔同埋蟶子,白鱔肉厚皮脆,蟶子唔會燒得太乾🥢其他串燒仲叫咗雞心、雞肝、厚切牛脷芯、汁燒牛肋,同樣燒得啱啱好👍除咗串燒,sake都係今晚嘅重點,揀咗偏向辛口嘅鳴子舞,一邊飲酒一邊食串燒最適合不過!

海鮮方面叫咗白鱔同埋蟶子,白鱔肉厚皮脆,蟶子唔會燒得太乾🥢
2024-05-23 123 瀏覽
男友小驚喜 佢520 book左呢間居酒屋食飯門口幾靚 有啲草園feel 但係因為落雨就冇影相了用openrice有折咁訂座 入座覺得枱與枱之間 間距有啲近 環境唔算好舒服第一位waitress講野好細聲 又冇乜介紹咩特別野所以就照menu嗌餐串燒要2串起 平均$36串嗌左荔枝豬肉卷串 椒鹽豬腩肉 南非鮑魚 海膽蟹蓋 鱈魚 牛丼 三文魚飯團 openrice訂座一黎就有一人一隻既生蠔 都算肥美同埋佢default左$35生菜籃 唔知係咪可以唔要 但佢冇特別講 我地都食左先知要收錢餐廳會先上串燒先上飯食第1串係荔枝豬肉卷$72 有荔枝原肉 荔枝味好濃然後個texture搞到以為係肥膏其實係荔枝 幾得意有特式第2串就係鮑魚$196🥰鹽燒 好惹味😋😋😋再黎就係蟹蓋$138 配餅乾 好好味 雖然有少少咸椒鹽豬腩$72就夠札實有咬口又都幾juicy魚$188 就好好食 一定要點醬 甜甜地🥰🥰唯一失色既就係個飯團$48 有啲求其放啲三文魚 但味道都正正常常而最impress係個牛丼 啲肉好粉嫰 份量又唔算少價錢合理$118野食真係好食 好開心既一餐🥰🥰
男友小驚喜 佢520 book左呢間居酒屋食飯
海膽蟹膏蓋
訂座送生蠔
  • 西京燒銀鱈魚
  • 南非鮑魚
🌟SAKEH🌟位於尖沙咀天文臺圍,裝修富現代感,頗為型格😎!睇店名就知,係一家主打清酒嘅居酒屋🍶,而🍢串物燒物🔥出品水準甚高,係gathering嘅好地方!🍶鳴子舞 深海酒 槽搾特別純米 720ml $588帶酵母嘅香,後續係清爽嘅感覺,酒味溫和,老少咸宜!🦪日本生蠔 Free經Openrice訂座,每位均送日本生蠔一隻,生蠔滑溜爽甜,正!🪸蒜蓉牛油燒日本元貝 $98/隻SAKEH每日都會返唔同嘅食材,是日嘅日本元貝勁大粒,厚肉香口又鮮甜!🐂鹽燒牛沙瓜 $48/串🐓雞胸三角軟骨 $36/串同樣係是日推介,牛沙瓜係牛嘅第四個胃,燒至脆身,點埋麵豉醬,勁滋味!三角軟骨連埋胸肉,脆脆地幾過癮!🐟燒油甘魚鮫 $108魚鮫勁厚肉,魚肉嫩滑香甜,係是日嘅MVP,必食推介!👅厚切牛脷芯 $78/串🥓西班牙豬腩肉 $36/串牛脷爽嫩濃郁!豬腩肉肥美甘香!🐓自家製免治雞肉軟骨 $55/串🐓雞翼 $52/串🐓鹽燒雞腿肉 $38/串免治雞肉棒有蛋汁加持,特別濃香!雞翼皮脆肉嫩!雞腿勁厚肉!💚枝豆 $48
🍶鳴子舞 深海酒 槽搾特別純米 720ml $588
帶酵母嘅香,後續係清爽嘅感覺,酒味溫和,老少咸宜!
🦪日本生蠔 Free
🪸蒜蓉牛油燒日本元貝 $98/隻
🐂鹽燒牛沙瓜 $48/串
🐓雞胸三角軟骨 $36/串

🐟燒油甘魚鮫 $108
魚鮫勁厚肉,魚肉嫩滑香甜,係是日嘅MVP,必食推介!
👅厚切牛脷芯 $78/串
🥓西班牙豬腩肉 $36/串
牛脷爽嫩濃郁!豬腩肉肥美甘香!
🐓自家製免治雞肉軟骨 $55/串
🐓雞翼 $52/串
🐓鹽燒雞腿肉 $38/串
免治雞肉棒有蛋汁加持,特別濃香!雞翼皮脆肉嫩!雞腿勁厚肉!

💚枝豆 $48
環境舒適 服務態度好好 店員耐心介紹時令食品同signature dish 餐廳有好多特別嘅食物部位 e.g 雞冠 雞腳筋 雞胸軟骨等等前菜✨日本生蠔 $118 鮮甜 肉質嫰滑 仲有啲海水味胡麻波菜蟹肉沙律$88成個配搭好夾 爽口波菜配新鮮蟹肉仲有啲炸左既腐皮撈埋一齊蟹膏豆腐 $68分別有3舊 兩舊魚子 一舊蟹子做topping 蟹膏blend左落豆腐度 食落幾香幾得意 串燒✨調味(一般都係鹽燒)同燒既程度都好適中 會脆脆地 全部都好食雞心 $36 雞腎 $36 鳥腳跟$48厚切牛脷芯 $78好厚 咬落爆汁 有口感但唔會靭大漠燒羊皮 $68好大陣羊味 雞皮食得多但燒羊皮真係第一次試 滿滿油脂感雞胸三角軟骨 $36日本食得多 估唔到香港都有 軟骨好爽口澳洲特級龍蝦 $118去骨龍蝦 食落啖啖肉 肉質鮮嫩 配埋滿滿既龍蝦汁鹽燒牛沙瓜 $48牛沙瓜=牛肚 燒牛肚真係第一次試 煙靱 推薦一試蒜蓉牛油燒日本元貝 $98滿滿牛油同蒜蓉 元貝生熟度啱啱好 食落好香甜三文魚燒飯團 $48自家制免治雞肉軟骨 $55食落爽口 本身有啲燒汁係面 再配埋日本雞蛋一齊食好香荔枝豚肉卷 $36配搭好fresh 比

前菜✨

食串燒要配sake 呢款易入口又清甜
  • 荔枝豚肉卷
  • 蟹膏豆腐
  • 甲羅燒
✨尖沙咀 隱世高質日式居酒屋✨🍶Sakeh入座後先選擇酒杯和清酒 清酒選擇了安藝虎的純米大吟釀 比較甜身 少少辛口充滿香蕉同蜜瓜香味比較適合搭配魚 雞 海鮮前菜🥗蟹籽芝麻醬波菜蟹肉沙律王道配搭爽脆清新的菠菜加上濃稠的芝麻醬加上脆脆蟹籽同鮮甜蟹肉口感層次豐富🦪日本生蠔好有誠意的用冰盛載2隻日本生蠔 肥美鮮甜唔會太重金屬同海水味值得一提係生蠔已經用配料調味唔需要自落檸檬汁🍢燒物燒北海道帆立貝用蒜蓉包圍帆立貝加上牛油炙燒非常惹味串燒調味個人覺得岩岩好坊間需要落大量既味粉ie 孜然,辣粉去掩蓋食材原味依度只是微微調味突顯食材的鮮味🐂牛沙瓜坊間比較稀有既燒牛沙瓜牛沙瓜係牛的第4個胃比起牛腩仲爽口又少左油膩感🐟白鱔一串厚厚的3片外皮炸到好脆肉質爽口彈牙🦀海膽甲羅燒 一上菜就聞到好濃味的海膽味海膽混合上蟹膏同蟹肉巧妙配上梳打餅一齊食邪惡同又係送酒之選主食🐟西京燒銀鱈魚煎到金黃色的銀鱈魚火候恰到好處帶有淡淡的白味噌甜味好快就食晒成份鱈魚仲唔太夠喉🍚三文魚茶漬飯 淡淡的茶加上味素調味🫖軟糯的珍珠米上舖上三文魚肉+ 紫菜絲有少少鹹香味同辣勁為成餐飯作收尾就好不過
✨尖沙咀 隱世高質日式居酒屋✨

燒北海道帆立貝

用蒜蓉包圍帆立貝加上牛油炙燒
非常惹味

串燒調味個人覺得岩岩好
坊間需要落大量既味粉ie 孜然,辣粉去掩蓋食材原味
依度只是微微調味

有少少鹹香味同辣勁
為成餐飯作收尾就好不過
2024-05-12
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
呢間餐廳係朋友嘅愛店😚今日同佢嚟呢度吹水食飯都好開心吓嗚子舞 槽榨特別純米酒720ml, $588呢支sake飲落非常醇香, 酒味唔會太濃烈帶有淡淡米香味, 入喉非常順滑汁煮花螺: 肉質鮮嫩,湯汁濃郁鹹香。芥末八爪: 軟嫩彈牙,帶有芥末辣香氣。自家製免治雞肉軟骨: 軟嫩多汁,雞肉香味濃郁。西班牙豬腩肉: 肉質柔軟多汁,帶有迷人的油脂香。雞皮紫蘇蝦卷: 外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁,充滿紫蘇清香。雞胸三角軟骨: 軟嫩多汁,帶有雞肉鮮甜味。燒雞冠: 皮脆肉嫩,雞肉鮮甜。法國鵝肝: 綿密細膩,滑順醇厚,帶有獨特的鵝肝香味。紐西蘭羊架: 肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡羊肉香。日本番薯: 口感綿密,略帶甜味,芝麻香氣。燒芝士年糕: 外層酥脆,內陷濃郁香甜的芝士。三文魚燒飯糰: 飯糰香糯,三文魚鮮嫩多汁帶有微甜。日本桃味水果雪葩: 清爽芬芳,帶有濃郁桃香。法式焦糖燉蛋: 鮮滑香醇,帶有焦糖甜香。
呢間餐廳係朋友嘅愛店😚今日同佢嚟呢度吹水食飯都好開心吓

嗚子舞
槽榨特別純米酒720ml, $588

汁煮花螺:
肉質鮮嫩,湯汁濃郁鹹香。

芥末八爪:
軟嫩彈牙,帶有芥末辣香氣。

自家製免治雞肉軟骨: 軟嫩多汁,雞肉香味濃郁。

西班牙豬腩肉: 肉質柔軟多汁,帶有迷人的油脂香。

雞皮紫蘇蝦卷: 外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁,充滿紫蘇清香。

雞胸三角軟骨: 軟嫩多汁,帶有雞肉鮮甜味。

燒雞冠: 皮脆肉嫩,雞肉鮮甜。

法國鵝肝: 綿密細膩,滑順醇厚,帶有獨特的鵝肝香味。

紐西蘭羊架: 肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡羊肉香。

日本番薯: 口感綿密,略帶甜味,芝麻香氣。

燒芝士年糕: 外層酥脆,內陷濃郁香甜的芝士。

三文魚燒飯糰: 飯糰香糯,三文魚鮮嫩多汁帶有微甜。

日本桃味水果雪葩: 清爽芬芳,帶有濃郁桃香。

法式焦糖燉蛋: 鮮滑香醇,帶有焦糖甜香。
好耐冇食日本串燒既我,藉着朋友生日同佢去食🤓雖然餐廳位置有啲偏僻,但依家經openrice 訂座全單88折‼️仲有贈送每人一隻手掌咁大既生蠔🦪👅都真係幾抵,重點係好睇又好食😍,遠少少都值得去。作 Impression-G 純米 750ml $788酒瓶黑色的暗花紋令人非常賞心悅目,清酒入口有著明顯的碳酸口感,米味柔和,餘韻清爽帶些果酸感,岩哂配搭串燒飲用👅串燒種類都非常多,不過嗌嗰陣時要留意返,有啲串燒要2件起🤣無得單一串咁嗌✨蒜蓉牛油燒日本元貝蒜蓉牛油香味濃郁,帶子鮮嫩多汁✨烏之提燈尼個特別既部位真係好少串燒店有得食🤣最正係蛋黃半熟狀態一咬就「爆左」,口感脆彈幾好食✨鹽燒牛沙瓜 牛沙瓜平時食牛腩粉麵食得多😂串燒真係第一次,口感爽脆而不失嚼勁,調味剛好✨皮蛋芫荽豚肉卷超鬼馬🤪真係飲緊芫荽皮蛋湯咁超濃味✨荔枝豚肉卷超甜荔枝豚肉卷,印象好深刻因為咁甜都係第一次食✨雞翼 燒雞翼熱辣辣,外脆多汁✨厚切牛舌芯厚切牛舌芯肉質彈牙爽口軟腍,推薦👅✨西班牙豬腩肉肉質爽滑不油膩油花平均,一咬落肉汁香甜四溢✨雞軟骨肉質嫩中帶脆,飽滿多汁✨豬腸外皮焦酥脆,咬落彈牙✨豬頸肉肥瘦適中肉質較為爽口,不過不失✨鹽燒雞

作 Impression-G 純米 750ml $788

✨蒜蓉牛油燒日本元貝
蒜蓉牛油香味濃郁,帶子鮮嫩多汁
烏之提燈

✨烏之提燈

✨鹽燒牛沙瓜
厚切牛舌芯

✨皮蛋芫荽豚肉卷
超鬼馬🤪真係飲緊芫荽皮蛋湯咁超濃味

✨荔枝豚肉卷
超甜荔枝豚肉卷,印象好深刻因為咁甜都係第一次食

✨雞翼
燒雞翼熱辣辣,外脆多汁

✨厚切牛舌芯
厚切牛舌芯肉質彈牙爽口軟腍,推薦👅

✨西班牙豬腩肉
肉質爽滑不油膩油花平均,一咬落肉汁香甜四溢
✨雞軟骨
肉質嫩中帶脆,飽滿多汁

✨豬腸
外皮焦酥脆,咬落彈牙

✨豬頸肉
肥瘦適中肉質較為爽口,不過不失

✨鹽燒雞腿肉
大大嚿好吸引🤩外皮燒到金黃色,嫩滑多汁既雞肉🍗

✨豬助肉
肉質軟嫩有嚼口

✨雞皮
雖然望落普通,但雞皮香脆又香口既味道,三塊真係唔夠食

✨自家制免治雞肉軟骨
每次食串燒都必嗌😍焦脆的雞軟骨串點埋蛋黃醬食,一口咬下去雞軟骨不會太硬卜卜脆口感

✨雞頸肉
由一條又一條的幼身雞頸肉組成,肉質很嫩

✨三文魚燒飯團
三文魚飯糰味道略淡,因為入面無餡只有外層上佈咗少量

整體串燒出色,雖然價錢唔算平但幾岩好同朋友另一半慶祝食飯🥳
2024-05-02
烏之提燈
厚切牛舌芯
  • 鳥之提燈
2024-05-16 29 瀏覽
去到居酒屋🏮點可以唔飲酒呢?今次叫咗 翠玉純米吟釀 配埋個靚靚酒杯 好鬼正!好香米香 易入口 ▶️檸檬水母非常開胃嘅前菜!唔會太酸,亦都有檸檬嘅香味 食落有少少似海蜇嘅質感▶️磯煮鮑魚經OpenRice訂位就送 超好食 好滑▶️海膽松葉蟹蓋甲羅燒啖啖蟹肉同蟹膏 配埋梳打餅 口感更豐富呢度提供好多唔同選擇既串燒,真係會眼花撩亂😵😵🔸牛油蒜蓉扇貝 (Seasonal menu)超大隻!!!配埋超濃郁嘅牛油和蒜蓉 更加帶出元貝嘅鮮味🔸雞肩 (Seasonal menu)啖啖肉! 同平時食既雞肉好唔同 呢個更加幼嫩❤️🔸牛沙瓜 (Seasonal menu)第一次食呢個部位 超級驚喜🫢🫢🫢🫢食落好似牛柏葉同埋金錢肚嘅mix🔹荔枝豚肉卷: 豚肉包住荔枝,一食落去就有好香嘅荔枝味 同豚肉好夾 🔹雞皮紫蘇蝦卷 : 好脆口嘅雞皮包住蝦 連埋紫蘇 味道好請問fresh 🔹雞頸肉: 唔油 好香既雞肉味🔹雞冠: 貪得意試吓 又幾搞笑 爽爽地口感🔹雞尾:油份比雞頸肉都多 但唔會覺得好油膩 肉都好嫩滑
去到居酒屋🏮點可以唔飲酒呢?
今次叫咗 翠玉純米吟釀 配埋個靚靚酒杯 好鬼正!
好香米香 易入口

▶️檸檬水母
非常開胃嘅前菜!唔會太酸,亦都有檸檬嘅香味
食落有少少似海蜇嘅質感

▶️磯煮鮑魚
經OpenRice訂位就送 超好食 好滑

▶️海膽松葉蟹蓋甲羅燒
啖啖蟹肉同蟹膏 配埋梳打餅 口感更豐富

呢度提供好多唔同選擇既串燒,真係會眼花撩亂😵😵

🔸牛油蒜蓉扇貝 (Seasonal menu)
超大隻!!!配埋超濃郁嘅牛油和蒜蓉 更加帶出元貝嘅鮮味

🔸雞肩 (Seasonal menu)
啖啖肉! 同平時食既雞肉好唔同
呢個更加幼嫩❤️

🔸牛沙瓜 (Seasonal menu)
第一次食呢個部位 超級驚喜🫢🫢🫢🫢
食落好似牛柏葉同埋金錢肚嘅mix

🔹雞頸肉: 唔油 好香既雞肉味

🔹雞冠: 貪得意試吓 又幾搞笑 爽爽地口感

🔹雞尾:油份比雞頸肉都多 但唔會覺得好油膩 肉都好嫩滑
2024-05-15 861 瀏覽
位於尖沙咀的日式料理居酒屋。朋友聚會大多喜愛選擇居酒屋,尤其身邊不少好友都是酒鬼,即使我酒量普普,義氣仔女的我也樂於陪伴~這間居酒屋就位於天文台道,走上一條斜路便可到,地理位置方便;餐廳以日式裝修風格為主,除了吧枱也有卡位;才剛入座,瞬間便坐滿了人,可見氣氛相當熱鬧,大概這就是居酒屋魅力之處吧~現在餐廳正在推廣優惠,平日訂座可享88折及每位贈送日本生蠔,所以要記得先訂座啊!餐廳會不定期推出不同的優惠,因此記得留意op的優惠資訊啊!✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮ღ 磯煮鮑魚 (贈送的) 下單不久就先送上兩隻鮑魚,已預先切成一片片方便進食。磯煮鮑魚肉質鮮嫩,以醬油及其他調味料熬煮而成,鮮美且微帶甜味。.ღ 串燒:꙳ 皮蛋芫茜豚肉卷꙳ 雞心꙳ 雞腎꙳ 自家制免治雞肉軟骨꙳ 厚切牛脷芯꙳ 馬刀貝 (聖子皇)串燒種類很多,但大多都需要兩串起叫啊,記得先問清楚店員。每款串燒都燒得肉質鮮嫩,不柴不乾,香口滋味。當中尤其牛脷芯更是厚切軟嫩,肉香濃郁,果然牛舌芯是居酒屋必點呢!另外免治雞肉軟骨也是十分推介,混入大量雞軟骨,入口爽嫩脆口,蘸沾日本雞蛋一併吃用,口感更是柔軟充滿蛋香。海鮮部
位於尖沙咀的日式料理居酒屋。
✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮

ღ 磯煮鮑魚 (贈送的)
ღ 串燒:
꙳ 皮蛋芫茜豚肉卷
꙳ 雞心
꙳ 雞腎
꙳ 自家制免治雞肉軟骨
꙳ 厚切牛脷芯
꙳ 馬刀貝 (聖子皇)
串燒種類很多,但大多都需要兩串起叫啊,記得先問清楚店員。
每款串燒都燒得肉質鮮嫩,不柴不乾,香口滋味。
海鮮部分點了友人最愛的馬刀貝,大大隻且鮮甜可口,喜歡吃海鮮的也可以嚐嚐。
ღ Seasonal menu:
餐廳每日都有不同的時令菜單供應,在餐牌上是沒有的,不用詢問店員也會主動推介,價錢及品項均能倒背如流,果然是專業的(笑?
꙳ 鹽燒牛沙瓜
由於未試過牛沙瓜,店員便解釋是牛的第四個胃,味道類近牛栢葉 (無知的我聽到原來牛有四個胃表示震驚?
喜歡嚐鮮的我便果斷下單這份稀有的串燒了。
鹽燒牛沙瓜口感脆嫩多汁,燒煮的過程使其外層形成一層鹽燒皮,增添了口感的層次和酥脆感。
꙳ 蒜蓉牛油燒日本元貝
元貝大隻又厚肉,蒜蓉牛油給好給滿,香氣滿溢,軟嫩充滿彈性。
꙳ 澳洲特級龍蝦
師傅會預先把龍蝦殼剝殼,懶人福音呢~
龍蝦肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁的龍蝦汁,口感更獨特滋味,帶有鮮美及淡淡的甜味。
ღ 米崎生蠔
米崎生蠔的肉質豐潤鮮嫩,帶有微微的海洋風味,並散發出淡淡的鹹味,而且口感脆嫩帶甜,不算很大隻但鮮嫩可口已很滿足了。
ღ 封門柳飯
還是要米飯下肚的我們點了封面柳飯,以方形便當盒盛著,打開蓋子時已傳出陣陣肉香,非常誘人。
封門柳份量不少,紋理粉嫩細緻,入口肉味濃郁;搭配雜菌及醬汁拌勻白飯一併吃用,美味又飽足。
ღ sake:  作impression $788
選了這款sake, 主要是遷就酒量普普的我。
這款米酒入口甘香,帶有米香,算是容易入口的一款,相信不好sake的女士們都可以接受。