2024-06-12
最近成日見人去呢間餐廳食,今日終於去左,果然非常高質😋夜晚去兩個人點左兩個SAKEH SET,唔洗諗咩都有好豐富👍🏻首先係前菜三品拼盤,分別有蟹膏豆腐、檸檬水母、同埋蟹肉胡麻菠菜沙律,最有驚喜係檸檬水母,水母質感好爽而且酸酸地好開胃,另外蟹膏豆腐同蟹肉沙律都足料好有蟹鮮味之後SASHIMI就有日本生蠔同埋原條福岡產池魚刺身他他(每兩位一條),生蠔大大隻好肥美🤩面頭鋪左少少明太子吊一吊味,但食落一啲都無海水腥,池魚刺身他他同樣份量都多,口感鮮嫩之後係最令人期待嘅串燒/燒物(任選六款),有部份要另外加錢,串燒我地揀左汁燒牛肋、羊架、荔枝豬肉卷、自家制免治雞肉軟骨、鷄翼、秋葵、翠玉瓜,牛肋同羊架燒得入味得離肉唔會太韌,另外中意荔枝豬肉卷,荔枝肉甜甜地外面豬肉燒到微脆成樣野好juicy,自家制免治雞肉軟骨都好足料啖啖都食到軟肉口感豐富😋燒物點左芝士年糕同銀鱈魚西京燒半份,芝士年糕估唔到一份有兩粒,size比平時見個啲迷你但keep到入面爆芝,西京燒都係燒得岩岩好,皮脆肉嫩MAIN COURSE三選二,分別係三文魚茶漬飯、蝦味噲雜菜稻庭,三文魚茶漬飯茶底清甜,另外有少少wasabi可以mix埋食
MAIN COURSE三選二,分別係三文魚茶漬飯、蝦味噲雜菜稻庭,三文魚茶漬飯茶底清甜,另外有少少wasabi可以mix埋食,成個層次提升左令茶漬飯味道唔會太單一,而蝦味噲雜菜稻庭嘅烏冬都煮得岩岩好,唔太淋keep到彈牙