2024-04-11 351 瀏覽
正宗希臘菜,超有氣氛,入座率高,而且大多都係外國人~~好半山區,好有氣氛~無Dinner set ,都係單點。Halloumi Cheese on the Grill $150 Halloumi Cheese on the Grill係用100%羊奶unripened brined cheese,但一啲都唔騷,外型似雞胸,食落去少少煙靭,奶味唔重,一改對芝士嘅觀感!Grilled Souvlaki $195 Grilled Souvlaki 即係烤串,可以係雞、豬、牛和羊之中四選二,我哋揀咗雞及羊,肉串大串,燒得香口,仲配Pita Bread同埋薯條。Grilled Octopus $200 Grilled Octopus成條八爪魚腳,都頗為彈牙,用嚟送酒一流。Galaktoboureko $110 Galaktoboureko 係希臘特色甜品,必點!熱食,其實係千層牛奶玉米糕,外皮Phyllo做酥皮,內餡主要用牛奶、粗粒小麥粉,表面再淋檸檬糖漿同開心果碎,外層趣,內裏玉米糕嘅口感,超好食❤️

正宗希臘菜,超有氣氛,入座率高,而且大多都係外國人~~

好半山區,好有氣氛~

無Dinner set ,都係單點。

Grilled Souvlaki $195

Grilled Octopus $200

Galaktoboureko $110

2024-04-07 44 瀏覽
近年食weekend brunch 已成潮流,希臘風的全日早餐,就更加它輕盈、清新!是夏日的完美選擇🍽️ 希臘風全日早餐🍳 雞蛋-選項讓人心動得猶豫不決🔸Kagiana番茄與羊乳芝士的結合,在口中綻放出地中海的豐富風味🔸Cheesy scramble是綿密的雞蛋中融合了希臘的混合芝士,每一口都盡是濃郁🥙 麵包- 是早餐必備 🔸pita bread勁愛口袋包🫶🏻 暖暖的,軟軟的!輕輕撕開,同Dips 簡直是最佳配搭🥣 Dips- 希臘菜的靈魂 🔸清新的Tzatziki帶來黃瓜的清爽與蒜香的微妙,味道清爽 🔸 煙熏味濃郁的 Eggplant dip燒烤過的茄子的香甜與濃郁的醬汁完美結合,甜與濃交織🥗 沙律 🔸經典Greek Salad以鮮脆的番茄、黃瓜、紅洋蔥、橄欖和鹹香的feta芝士為主,口感清新爽口,搭配橄欖油和香草提味,每一口都是地中海風情 🔸Mix green salad 融合了新鮮蔬菜與柔軟的羊奶芝士,口感豐富多層,從清脆爽口到鹹香🍖 肉類-4款選擇中,我選擇了以下🔸Beef Souvlaki希臘風牛肉串燒,牛肉與香料的濃郁交織,風味濃郁🔸Greek pork sausa

🍽️ 希臘風全日早餐

🍳 雞蛋-選項讓人心動得猶豫不決

🔸Kagiana
番茄與羊乳芝士的結合,在口中綻放出地中海的豐富風味
🔸Cheesy scramble
是綿密的雞蛋中融合了希臘的混合芝士,每一口都盡是濃郁

🥙 麵包- 是早餐必備
🔸pita bread

🥣 Dips- 希臘菜的靈魂
🔸清新的Tzatziki
帶來黃瓜的清爽與蒜香的微妙,味道清爽

🔸 煙熏味濃郁的 Eggplant dip
燒烤過的茄子的香甜與濃郁的醬汁完美結合,甜與濃交織

🥗 沙律
🔸經典Greek Salad
🔸Mix green salad

🍖 肉類-4款選擇中,我選擇了以下
🔸Beef Souvlaki
希臘風牛肉串燒,牛肉與香料的濃郁交織,風味濃郁

🔸Greek pork sausage
讓入了傳統香料的希臘豬肉香腸,味道醇厚,不過對我而言口味偏鹹

🍲除了以上選項,成家包含以下希臘特色小吃,更是不能錯過😋

🔸Fakes
一直很喜歡地中海風情的湯品,這款扁豆湯溫暖人心,簡單卻豐富的口感

🔸Dolmadakia
充滿地中海風情的特色小吃,以葡萄葉包裹著香米與香草,香軟兒有黏性的香米盡吸香草精華~散發細緻幽香😋
🔸Graviera Cheese

香煎過的芝士,堅實的質感中蘊含的風味層次,奶香四溢,是我喜歡的希臘小吃之一

希臘菜在香港確實少有,難得的一嘗地中海菜,突然想來一場愛琴海的旅行呢🌅🍽️✨
最近去到中環蘇豪區,見到一間食希臘菜的餐廳,裝修以藍色和白色為主,格局有點似希臘小島的白色小屋,在這裡用餐,令我聯想到愛琴海藍天白屋風車的悠閒,好有渡假feel。希臘菜屬於典型地中海風格,芝士、乳酪、麵包、烤肉和海鮮都會經常出現在希臘菜式。Saganaki Cheese $140煎芝士希臘料理中有一道經典的前菜,稱做“Saganaki”,希臘文意即鐵板燒,這道菜需選擇遇熱不馬上融化的芝士,將凱發羅特里芝士沾上麵粉和薄蛋漿去以煎炸,擠上檸檬汁趁熱食用,煙煙韌韌,面層口感仲有點似西多士。Chickpea fava with tahini $110鷹嘴豆蠶豆佐芝麻醬Pita bread口袋餅是地中海料理的代表,餅皮口感酥軟中帶有嚼勁,將鷹嘴豆泥、中東芝麻醬沾上富有麥香的Pita Bread,層次感豐富,適合素食者。Grilled Souvlaki $195烤肉串(可選豬肉、雞肉、羊肉或牛肉)烤肉串(Souvlaki)是一道傳統的希臘菜,可單吃也可搭配Pita 口袋餅。希臘飲食文化注重保留食材天然的風味,串烤牛肉和雞肉火候掌握得恰得好處,每串都是啖啖肉,燒得帶煙熏香。厚切薯條炸得金黃酥脆,Pi
Saganaki Cheese
Saganaki Cheese $140
煎芝士
Chickpea fava with tahini
鷹嘴豆蠶豆佐芝麻醬
Grilled Souvlaki $195
烤肉串(可選豬肉、雞肉、羊肉或牛肉)
烤肉串(Souvlaki)是一道傳統的希臘菜,可單吃也可搭配Pita 口袋餅。希臘飲食文化注重保留食材天然的風味,串烤牛肉和雞肉火候掌握得恰得好處,每串都是啖啖肉,燒得帶煙熏香。厚切薯條炸得金黃酥脆,Pita bread點些優格黃瓜醬更加開胃。
Spanakopita $125
焗酥皮包住菠菜和菲逹芝士
Spanakopit是希臘國民美食,層層堆疊的酥皮口感酥脆,菠菜內餡分次鋪上,菠菜先水煮過再炒乾,最後再加橄欖油打成菠菜泥,菲逹芝士以羊奶製作而成,口感如奶油般細膩,鹽味豐富,帶有一點似檸檬的酸味。加在菠菜批內餡中,卻沒有嗆口腥臊的羊味,反而是豐富奶香氣。
Mushmrooms & cheese croquettes $140
磨菇芝士薯波
即點即炸,熱得蕩口,雖然是炸物,但也不算油膩,薯波炸至外脆內軟,釀入磨菇和芝士,點上自家製酸甜醬,芝味無窮。
2024-04-05
Saganaki Cheese
Chickpea fava with tahini
Grilled Souvlaki
每次經過蘇豪區都見到呢間藍白小屋風既餐廳好吸引💙今日終於有機會坐低試吓🤪 裏面好多地中海風航海嘅擺設🪝感覺好Chill好似去左希臘Santorini旅行咁呀😍 希臘菜嘅口味我都比較少食🤔 但係有特色得來我又覺得幾啱口味🩵整體嚟講好有度假感好正呀🏖️⭐️ Saginaki Cheese 🧀地中海菜嚟講芝士都係好常見嘅食材⚓️ 主要用咗羊奶芝士沾上麵粉同蛋漿去炸🔥羊奶芝士嘅香氣好獨特🐏 炸過之後外酥內軟好有特色🧡⭐️ Grilled Squid 🦑炭烤過嘅墨魚用料新鮮肉質有口感🌊帶上一點焦香 配上酸豆茄子蓉同埋蕃茄🍆 調味清爽特別鍾意酸豆帶嚟嘅酸度🫛整體好開胃⭐️ Grilled Souvlaki 🌯Pita包配上烤肉係好經典嘅希臘主食👍🏻今次揀咗豬肉烤嘅程度啱啱好🥩 值得一讚嘅係Tzatziki Sauce中和咗肉味嘅濃郁🥒⭐️ Baklava 🌰本身以為你哋酥皮會好甜好膩🥧但係真係好有驚喜🥴 配上蜜糖甜度點到為止🍯加上肉桂同埋開心果嘅香氣🥜好有異國既風情⭐️ Berries Smoothie 🍓Smoothie特別加了希臘乳酪🥛唔會太甜但係入口好Smooth🍼 雜莓既味道好天然 🍇
Saginaki Cheese
Saginaki Cheese
Grilled Squid
Baklava
Berries Smoothie
😋一直都想去希臘來一場浪漫之旅!偶然遇到呢間希臘餐廳,裝修充滿地中海風情,感覺休閒帶點小清新。服務態度友善,食物比較大碟,值得一試呢!🥗吞拿魚沙律大量新鮮沙律菜,用上黑醋汁好開胃!配合蜜桃、車哩茄同提子乾,口感酸甜清新。🦑希臘醬汁烤魷魚醬汁酸甜微辣,同魷魚既鮮味互相襯托,口感嫩香彈牙,連朋友都讚不絕口!🍝海鮮意粉最欣賞呢度既海鮮,並非雪藏貨,誠意十足!意粉份量很多,沾滿蕃茄醬汁,味道也很不錯!🍟牛肉漢堡薯條薯條香脆可口,牛肉漢堡稍為過熟了一點。

😋

🍝
海鮮意粉

🍟
牛肉漢堡薯條
薯條香脆可口,牛肉漢堡稍為過熟了一點。

餐廳好靚吸引我嚟食個brunch,整個風格都係以希臘為主題,藍白調配以歐陸相架掛滿牆身,加上日光☀️令感覺好chill 🪄brunch($280) 餐牌主要分左5個catergories可以選擇,每個有分A同B各揀1款,我同女朋友各叫一款,可以樣樣都試吓🤣🪄蛋類 Eggs 有Kagiana, tomato and feta cheese egg scramble,另一款係Cheesy scramble, with mixed Greek cheeses 🪄麵包類Bread 個人最愛Pita Bread,另一款係Carob Rusks🪄 Dip 有Tzatziki 同Eggplant dip🪄沙律Salad -我食咗Greek Salad 另一款係Mix green salad, with feta cheese crumbles 🪄肉Meat 我食Greek pork sausage 同雞Chicken Souvlaki,仲有Beef Souvlaki 同Kolokithokeftedes (Zucchini balls)選擇店員服務態度好好,主動斟水同埋介紹菜式,感覺真係好似短暫去咗希

🪄brunch($280)

🪄蛋類 Eggs
🪄麵包類Bread
🪄 Dip
有Tzatziki 同Eggplant dip
🪄沙律Salad -
🪄肉Meat

店員服務態度好好,主動斟水同埋介紹菜式,感覺真係好似短暫去咗希臘咁🤣

🚩 Santorini Greek Restaurant (中環)
中環蘇豪伊利近街51號伊利閣地舖

#addifoodie #addifoodie中環
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #Santorini #希臘風餐廳 #SantoriniGreek
2024-03-23
Halloumi cheese on the grill 🫓 $150呢一款燒cheese 嘅前菜好高質,兩片用左100%嘅羊奶芝士外皮烤到焦焦地🧀,口感半軟硬,層次感好豐富,旁邊仲有新聞嘅生菜salad 🥗、清甜又脹卜卜嘅車厘茄🍅,連埋一齊食幾正啊Mushroom & cheese croquettes $140即叫即炸嘅冬菇芝士波波望落去已經好吸引😍,炸嘅外皮好酥脆,但係又唔會太油膩,入面有大量嘅冬菇絲、蔥花同埋少少creamy 嘅芝士,執邊仲有自家製mixed 希臘芝士醬汁🫕,味道超級濃厚,香口好食,值得推介👍🏻Seafood pasta 🍝 海鮮意大利粉 $205大大碟嘅海鮮意大利粉裏面有多款新鮮嘅海鮮,好似係冇乜沙嘅硯肉🐚、幾隻冇雪藏味嘅爽口大蝦🦐、口感彈牙嘅魷魚🦑、滑嫩雞柳🍗、洋蔥🧅等,配上fresh 車厘茄同埋羅勒醬汁🌿🥫,食落去酸酸地,開胃又好夾Kleftico lamb 🐑 $225大概等15分鐘嘅慢煮嘅羊肉超級大嚿,食落去好腍🍖,裡面仲有青椒🫑、紅椒🌶️、口感棉密嘅焗薯仔條🥔、香噴噴嘅蒜蓉🧄同埋濃郁嘅feta cheese,係個好飽肚又唔錯嘅main course !

即叫即炸嘅冬菇芝士波波望落去已經好吸引😍,

Seafood pasta 🍝 海鮮意大利粉 $205

Kleftico lamb 🐑 $225
𝑇𝑖𝑚𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑡𝑎𝑤𝑎𝑦 (出走) 𝑡𝑜 𝑑𝑒𝑐𝑜𝑚𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠 (減壓)🦕sᴀɴᴛᴏʀɪɴɪ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ🇬🇷ɪs ᴄʜᴀʀᴀᴄᴛᴇʀɪsᴇᴅ ʙʏ ᴀ ʙʟᴜᴇ ᴀɴᴅ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏʟᴏᴜʀ ᴘᴀʟᴇᴛᴛᴇ (用色風格) ᴛʜᴀᴛ ɪs ʀᴇᴍɪɴɪsᴄᴇɴᴛ ᴏғ (使人想起) ɢʀᴇᴇᴋ ɪsʟᴀɴᴅ ʜᴏᴜsᴇs💙🤍ᴛʀᴇᴀᴛ ʏᴏᴜʀsᴇʟғ ᴛᴏ ᴀ ʀᴇʟᴀxɪɴɢ 3-ᴄᴏᴜʀsᴇ sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ ᴀᴛ ᴡᴀʟʟᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ (經濟實惠) ᴘʀɪᴄᴇ ᴀᴍɪᴅsᴛ ᴛʜᴇ ʙᴜsᴛʟᴇ (熱鬧) ᴏғ ᴄᴇɴᴛʀᴀʟ.🏃🏻‍♀️某日與同事行經伊利近街,已對這家藍白色餐廳留下深刻印象~餐廳完美還原在sᴀɴᴛᴏʀɪɴɪ的藍白小屋,而且3道菜午餐在中環來說簡直超值!$110起已有交易,沒有不試的理由💙🤍🌟3-𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 𝓈𝑒𝓉 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽 𝒻𝓇𝑜𝓂 $110𝘋𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘚𝘰𝘶𝘱 / 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘬 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥🥗 (𝘔𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯𝘴, 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴, 𝘤𝘢𝘱𝘦𝘳𝘴, 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦𝘴 & 𝘧𝘦𝘵𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦)𝒯𝒶𝒽𝒾𝓃

🌟3-𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 𝓈𝑒𝓉 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽 𝒻𝓇𝑜𝓂 $110

𝒯𝒶𝒽𝒾𝓃𝒾 𝒫𝒶𝓈𝓉𝒶 $120
中東芝麻醬意粉 (🌟8/10)

𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪 𝘪𝘴 𝘤𝘰𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘩, 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘧𝘶𝘭 𝘵𝘢𝘩𝘪𝘯𝘪 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘦. 𝘈 𝘸𝘩𝘰𝘭𝘦𝘴𝘰𝘮𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵-𝘣𝘢𝘴𝘦𝘥 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘻𝘶𝘤𝘤𝘩𝘪𝘯𝘪, 𝘤𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯𝘴.

𝒮𝑜𝓁𝑒 ℱ𝒾𝓁𝓁𝑒𝓉 $140🐟
南瓜汁龍脷柳飯 (🌟9/10)

𝘈 𝘩𝘦𝘢𝘳𝘵𝘺 (大量) 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘴 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥. 𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘤𝘬, 𝘮𝘦𝘢𝘵𝘺 𝘴𝘰𝘭𝘦 𝘧𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘺𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘱𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘪𝘴 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘩𝘪𝘯𝘵 𝘰𝘧 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦.

𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 & ℋ𝑜𝓊𝓈𝑒 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 / 𝒯𝑒𝒶☕️

2024-03-19
  • Tahini  pasta
  • Sole  fillet  on  rice
2024-03-26 37 瀏覽
.Soho 區實在太多餐廳了跟住扶手電梯一路搭搭搭🚶去到伊利近街一映入眼簾就見到一間白雪雪嘅店就係呢間希臘風餐廳了🇬🇷 .Santorini一直係我夢寐以求嘅旅行地方希臘小白屋🇬🇷俾人純潔嘅感覺 ⛪️餐廳主色調都係白色同藍色裝修好明顯落咗一番心機🌟 令人有置身希臘度假嘅感覺 ⛱️.食咗兩個lunch set分別係烤雞肉薄餅拼薯條同埋seafood risotto 包埋前菜, 甜品同嘢飲每個set都係百幾蚊咋☺️☺️喺中環黎講性價比好高.烤雞肉🍗算是嫩滑薄餅熱辣辣比想像中好味塗上青瓜🥒乳酪醬好refreshing一啖雞肉一啖薄餅感覺都唔錯👍🏿要趁熱食凍左薄餅就會變硬 🤪🤪海鮮risotto都幾多料有大蝦🍤同魷魚🦑 而且幾多汁 不經不覺就成盤食晒😂😂.甜品係自家製sponge cake 🍰 Surprisingly good 😊 唔會太甜Marks a good ending 🥰中環上班一族又多一個好選擇!.📍中環蘇豪伊利近街 51 號伊利閣地舖
[Santorini]
裝修好明顯落咗一番心機🌟
令人有置身希臘度假嘅感覺 ⛱️
食咗兩個lunch set
分別係烤雞肉薄餅拼薯條同埋seafood risotto
包埋前菜, 甜品同嘢飲
每個set都係百幾蚊咋☺️☺️
甜品係自家製sponge cake 🍰
Surprisingly good 😊
唔會太甜
Marks a good ending 🥰
中環上班一族又多一個好選擇!
📍中環蘇豪伊利近街 51 號伊利閣地舖
聽個名就知呢間餐廳係主打希臘風🇬🇷#SantoriniHongKong 位於蘇豪區 上嚟買BH順便食lunchLunch Menu好抵食100至$150已經有交易Lunch set包沙律或餐湯 主菜 甜品同咖啡茶我就揀咗沙律 新鮮沙律菜加上調味仲有feta cheese主菜就揀咗牛肉串燒配#PitaBread 同薯條🍟串燒厚肉而且牛肉味濃唔會烤到過火 夾埋Pita bread✨另外就係鱈魚南瓜蓉飯 呢個就相對健康份量好大 有兩大塊鱈魚扒 啖啖肉感覺有營養甜品係自家製芒果蛋糕 配埋杯希臘咖啡問吓店員咩叫希臘咖啡 係相對比較濃郁 份量細不加糖奶所以咖啡香會更出 飲埋佢就係完美嘅性價比高lunch📍Santorini @santorinihongkong中環SOHO伊利近街51號地下🌎#iam中環foodaholic
聽個名就知呢間餐廳係主打希臘風🇬🇷

中環SOHO伊利近街51號地下
🌎#iam中環foodaholic
2024-03-22
2024-03-14 95 瀏覽
中午放飯嚟到蘇豪半山搵野食😉呢間木系希臘餐廳 配上白色為主調嘅裝修⛲️成個感覺好休閒寫意☺️Lunch Set包含湯, 主菜同甜品🍴睇落幾吸引🤩✨️Soup|蘑菇湯蘑菇湯都幾濃郁 仲食到少少碎粒嘅口感🍄但忌廉奶油香味唔算太重🥛若果多啲嘅話 味道平衡會更好😉✨️Main|Chicken Pasta長通粉配蕃茄醬汁🍅整體味道不過不失 似一般嘅肉醬味道🍝但食得出用上了乾蕃茄同鮮蕃茄熬煮 鮮甜而有層次😋✨️Main|Tahini PastaTahini係中東/北歐菜式都幾普遍 係芝麻醬嘅一種🤌但配上Pasta就愈食愈易膩🫠同埋味道比較單調 個人就麻麻地呢個main🤐✨️Dessert|Banana Cake甜品就頗有驚喜😍Banana Cake配上焦糖漿 整體香而唔會太甜🍌蛋糕質感濕潤唔痴口🍰焦糖漿提出甜品嘅整體風味 平衡得剛剛好😊

✨️Soup|蘑菇湯

Banana Cake
2024-03-06
Chicken Pasta
Banana Cake
入到門口坐低 菲律賓員工問我哋來自哪裏? 我們答來自香港。兩個人食咗千三左右。 買單時,visa 吾收,對方問:可否用現金埋單?她說信用卡機有問題。(點解我地入門口不提早說 或餐廳內貼有任何通知 )然後服務員說碌卡要等15分鐘左右,朋友走去cashier 位,親眼見她將部卡機即時熄了,目測餐廳有三張枱 我們張枱叫的菜餸是最多的 但由於趕時間關係 還是投降比了現金 或者自己曾經開過餐廳 對這些小動作會比較敏感 大家點睇? 整體以消費者角度 食物是OK的。 但以老闆角度會覺得奇怪。

2024-01-21
2023-09-12 603 瀏覽
🍴位於中環半山既Santorini Greek Restaurants HK係一間地中海餐廳。餐廳裝修走希臘風,藍白色既餐廳感覺同餐廳名一樣好似Santorini咁。好有渡假既感覺🥰性價比好高既餐廳,薯條好高質,外脆內軟。牛肉唔會乾燒得岩岩好💕💰$150+ For one📍HKGSantorini Greek Restaurant (中環)中環蘇豪伊利近街51號伊利閣地舖
🍴

💰$150+ For one

📍HKG
中環蘇豪伊利近街51號伊利閣地舖
2023-06-28 675 瀏覽
在中環Santorini這間中東菜餐廳,裝修走希臘風,藍色白色的佈置,很有度假感覺。從佈置到菜式,都能感受到希臘風的特色。我們點了一個烤肉拼盤配薯條,裡面有豬羊雞牛串。其中,豬、羊、雞都保持了肉汁,口感彈牙而有肉香,味道不錯。個人不太食羊肉,但男友表示羊肉串亦不錯,帶有少少騷味,他很喜歡。唯獨係牛肉烤到有一點點乾,烤肉拼盤裡比較失色。不過還好,他們的薄餅配上特製的hummus,香軼帶一點點酸味,超級好食。雖然很飽,我們還是忍不住把它吃完。✨薯條是粗切的,烤得剛好不軟也不太硬,口感很好。相比其他中東菜餐廳,這裡的菜式和餐廳設計都比較有特色,讓人印象深刻。特別是那些天花吊住玻璃瓶的裝飾,讓整個餐廳更有度假感覺。✨如果你想嚐嚐中東菜的風味,同時又想感受希臘風情,有一個特別的回憶,可以一試🙊

推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥坐落於中環蘇豪區,白色的外表非常突出,如希臘小白屋一般。店內充滿異國風情,令人有置身希臘的感覺,落地玻璃設計,陽光透進室內,令人有溫暖舒適的感覺Located in the trendy SoHo district of Central, the restaurant stands out with its white exterior resembling a Greek-style cottage. The interior is filled with exotic elements, giving diners the feeling of being in Greece. The floor-to-ceiling glass design allows natural sunlight to filter in, creating a warm and comfortable atmosphere.午市套餐 ($140)Set Lunch烤雞肉薄餅併薯條 - Chicken Souvlaki 香烤的雞肉,吃起來十分

午市套餐 ($140)

Set Lunch

烤雞肉薄餅併薯條 - Chicken Souvlaki

香烤的雞肉,吃起來十分鮮嫩,而且充滿肉汁,配搭烤餅絕對是一流,青瓜乳酪醬十分清新。這款菜式原本配搭炸薯條,令人食慾大增,可惜薯條炸得比較油膩,而且不夠香脆,這點有點兒失色。其實除了雞肉之外,還可以選擇配搭牛肉,不過牛肉燒得有點兒過熟,有肉質點兒堅韌,所以雞肉是比較值得推介的。

The succulent and juicy grilled chicken, perfectly paired with flatbread, cucumber, and yogurt dip, is exceptionally refreshing, making Chicken Souvlaki a great dish. Although originally served with French fries for an increased appetite, the fries were unfortunately too greasy and not crispy enough, somewhat diminishing the overall experience. Aside from chicken, beef is also available, albeit slightly overcooked, with a more rigid texture, making chicken the more recommended choice.

是日餐湯  - Daily Soup

餐廳今天提供的是雜菜湯,內裏的材料十分豐富,包括紅蘿蔔青瓜蕃茄等等,味道如一般的希臘彩色一樣比較健康清淡

Today's offering at the restaurant is a vegetable soup, consisting of a rich selection of ingredients such as carrots, cucumbers, tomatoes, and more. Its taste is light and healthy, reminiscent of the colorful Greek cuisine.
是日餐湯 - Daily Soup
希臘米布甸 - Greek rice pudding

很特別的甜品,沒有想過白飯用作甜品是甚麼味道,原本以為會很奇怪,但加上牛奶及玉桂粉後,卻給人一種驚喜的感覺

This unique dessert features an unexpected ingredient: white rice. Initially, one may assume that using rice in a dessert would be odd, but when combined with milk and cinnamon powder, it creates a surprising and delightful flavor profile.
希臘米布甸 - Greek rice pudding
午餐還包括了飲品,可以揀選傳統的希臘咖啡,不過原來希臘咖啡與土耳其咖啡有點相似,味道有點似涼茶,而且還有點渣滓,應該不是每一個人也能夠接受得到

The lunch also includes a beverage option, such as traditional Greek coffee. However, Greek coffee is somewhat similar to Turkish coffee in taste, resembling a type of cold tea, and may contain coffee grounds that not everyone would find agreeable.

😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥

✅ 雖然是午餐時間,午市套餐有多款菜式供客人選擇
Even though it is lunchtime, the set lunch menu offers several dishes for customers to choose from.

❌由於希臘菜是以健康為主,所以味道都比較清淡
As Greek cuisine focuses primarily on health, the flavors tend to be relatively mild.

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥🔥

✅佈置具有希臘風情,而且十分衛生整潔
The decoration is reminiscent of Greek style and the environment is notably clean and hygienic.

❌由於餐廳面積不大,所以枱與枱之間的距離較近
Due to the limited space of the restaurant, there is less distance between tables.

💁服務Service:🔥🔥🔥🔥

侍應招待非常殷勤,又一位還向我們給了一個單眼,非常風趣幽默
The service staff are very attentive, and one of them even gave us a wink, displaying a great sense of humor.

❌無
Nil

💰價格Price:🔥🔥🔥🔥

✅午市套餐有頭盤,有主菜,有甜品,還包括餐飲,在蘇豪區來說算是十分超值
The lunch set includes a starter, main course, dessert, and even beverages, making it an excellent value for SoHo.

❌無
 nil