2018-05-10
剛和友人睇完套印度電影,即興去食印度晚餐,友人提意去這間素食印度餐廳,我無意見,就跟著他,這間餐廳就在4樓,一出lift ,門面好平實,推門進去,一間好大的餐廳,沒有特別的裝修,但簡單得來好光猛,坐位都好舒服。還有露台的位置,真係好大。廚房係用透明玻璃間開,可以望到裏面的情況,水吧就在另一邊,全餐廳的員工都是印度人,真係夠晒正宗。枱面放著兩樽蒸餾水,應該是要收費的,望下個餐牌,有好多唔同款嘢食,但真係摸不著頭腦,唔知叫什麼,好彩有些食物有圖文並茂,仲有解釋,可以知道叫些什麼。這裏店員都是印度人,所以要用英文落單。最終我地決定了喀什米爾黃飯新鮮水果及腰果仁煮鬆軟米飯。正宗的印度米原來是一粒粒的,米身較長,不似我們的中國米較有黏性。 除了個飯外,還配了兩小碟乳酪,喀什米爾黃飯裏面都有好多新鮮菠蘿和腰果,味道甜甜地,又有腰果嘅香味,雖然首次食印度米,但感覺唔錯。原味煎餅 ,香脆扁豆米煎餅煎餅以為係扁的,點知係一塊煎餅,之後卷起,好長好長,我唸有呎幾長,配了4種不同醬汁,兩種是唔辣,兩種是辣的。唔辣的好似加了些椰絲,好香。煎餅還脆的,學了印度人用手食,撕開小塊再沾上不同的醬汁,啡色那種都頗辣,
最終我地決定了喀什米爾黃飯
喀什米爾黃飯
原味煎餅 ,香脆扁豆米煎餅
煎餅以為係扁的,點知係一塊煎餅,之後卷起,好長好長,我唸有呎幾長,配了4種不同醬汁,兩種是唔辣,兩種是辣的。唔辣的好似加了些椰絲,好香。煎餅還脆的,學了印度人用手食,撕開小塊再沾上不同的醬汁,啡色那種都頗辣,我都是喜歡白色的醬汁。
原味煎餅
最後友人揀了個印度米班㦸
椰汁咖喱南印度風味班㦸這個是蒸的,無咁熱氣 哈哈。店員送上是也是感到好得意,型狀好似頂帽。一個個小孔看下去就是用米漿蒸成的。一樣配上二種醬料,這個好清,好香米香味。但這個就沒有咁香口。
印度米班㦸
這裏的洗手間在外出的,但餐廳好細心,在露台外的位置還有個洗手區,方便顧客用手進餐完後使用。
雖然不是第一次食印度餐,但全素的則第一次,感覺好特別,味道唔錯。
最後埋單時,見到櫃枱有3碟載著香料的碗仔,感覺奇怪,問下店員,原來比顧客進餐後享用,除去口中的辣味