2023-03-11 409 瀏覽
餐廳以法式小酒館定位,只能說食物與價錢相稱,但需留意10:00關門,2115-2130時加多一餸及甜品,但店員近10時會不停催促,態度明顯轉變,包括大力掃地,開燈關燈,要飲酒好好享受一頓晚餐的話,建議另覓地點。Close early at 10pm, server attitude totally changed when approaching 10pm as they want you to move out from the restaurant ASAP . Not a good place if you want a nice place for chat and enjoying the food and drinks though it positioned itself as a french bistro.

2023-03-06 326 瀏覽
1️⃣Four  Gras  Crème  Brûlée  必嗌,呢個好食!加左焦糖甜甜地,中和左鴨肝嘅肥膩感。2️⃣和牛牛扒一般,有啲韌,唔重肉味。3️⃣Seafood Pasta幾掛汁,但味道普通。

2️⃣和牛牛扒一般,有啲韌,唔重肉味。

3️⃣Seafood Pasta幾掛汁,但味道普通。
小編今日來到尖沙咀一間法國菜館「Scarlett Cafe & Wine Bar」🥂餐廳位於小巷之中,裝修以兩層法式小酒館為設計🇫🇷 下層是酒吧區,上層亦有用餐區,以工業風為主題,樓底高又有落地大玻璃,環境舒適,適合與朋友輕鬆chill下或情侶浪漫聚會☺️ 今日中午來到這裡品嚐豐富的Brunch Set Menu,包括餐前麵包、前菜拼盤、主菜、甜品及飲品,超豐盛又滿足的一頓午餐🍴前菜「First Impressions 法式拼盤」🇫🇷一共有4款小食,包括生蠔🦪、法國芝士、沙律🥗及廚師推介,生蠔品種是法國布列塔尼(Brittany),帶獨特礦物味,肉質爽脆,帶輕微海水味,配檸檬汁或紅醋提鮮,喜歡吃蠔的不能錯過🧡 廚師推介是法式肉凍酥皮(Pâté en Croûte),凍肉批外層烤成金黃色的麵包酥皮,裡面包著凝結成凍的豐富餡料,包括豬肉、鵝肝醬、雞肉、肉汁果凍,配搭開胃的酸瓜🥒 整體口感豐富,吃出法國的傳統美食文化🇫🇷 法國芝士柔軟細膩,帶有濃郁的奶香和堅果的餘尾韻,配蜜糖和薄脆片一流🧀🍯 主菜「Steak Fries 牛扒薯條」選用肉眼扒部位,5成熟的肉眼扒煎至外香內嫩,牛肉中心呈嫩粉紅色

主菜「Steak Fries 牛扒薯條」選用肉眼扒部位,5成熟的肉眼扒煎至外香內嫩,牛肉中心呈嫩粉紅色,散發出陣陣牛肉焦香,肉質極之軟嫩且油脂含量較低,牛肉熟後靜置讓肉汁回到牛肉中,再融入牛肉形成風味,極級豐盈口感✨@與原粒烤蒜頭蓉一起吃更有風味🧄 蘸上燒汁或洋蔥蛋黃醬,牛扒味道更提昇,令人回味無窮😋

主菜「Carbonara Pasta 卡邦尼意粉」鋪上滿滿的巴馬臣芝士碎🧀 意粉上的流心蛋以63°c熱水慢煮45分鐘,做到金黃流心的效果,配上濃稠的忌廉蛋汁,再夾著Al Dente的意粉,做到完全掛汁的效果🧡 芝士碎、煙肉、磨菇味道完美融合🍄🥓 再加上脆炸煙肉碎,令口感更豐富,味道更咸香,值得一試😍

甜品「Profiteroles with chocolate sauce 脆皮泡芙配朱古力醬」賣相精緻可愛,紅卜卜一口咬下香脆可口,溫暖的朱古力醬🍫,加上雲呢拿雪糕🍦滿滿的幸福的感覺甜品控必食之選😋

「Madeleine 瑪德蓮蛋糕」是經典的法式小糕點🇫🇷 外表金黃誘人的色澤,暖烘烘的貝殼蛋糕🐚表皮烤至外香酥,充滿空氣感,充滿牛奶和雞蛋香🥛配上餅乾碎和雲呢拿雪糕,大力推介😊

🍽 :Scarlett Brunch Set Menu
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$388/位 (+HK$98 Steak Fries 牛扒薯條)
📍 地址:Scarlett Cafe & Wine Bar (尖沙咀) 尖沙咀柯士甸路2號地舖
餐廳有兩層而下層就比較開揚而且唔會太嘈一邊望住街境一邊食個Brunch都幾Relax☕️Brunch set非常豐富😋$388有頭盤、主菜、甜品同飲品淨係頭盤已經包左4款嚕❣️有法國Brittany生蠔、沙律、芝士同廚師精選生蠔就比較一般但其他頭盤都好好味👍🏻沙律菜翠綠又新鮮🥗仲可以沾埋特製蜜糖漿一齊食味道好清新🍃而芝士就有2款🧀一款奶味比較香濃而另一款就主要食軟滑既質感廚師精選係Parma ham加Burrata cheese既Toast😋Parma ham既鹹香配合軟滑充滿奶香既Burrata cheese放係Toast上面一齊食口感同味道都好有層次❣️主菜叫左Pork sausage同Carbonara pasta🍽️Pork sausage味道偏濃似乎配埋啤酒食會更好而伴碟既薯蓉就香滑軟綿綿好好味呀🥔Carbonara pasta相當掛汁🍝芝奶味濃郁加上鹹香脆口既煙肉幾好味😋再撈埋63度既溫泉蛋一齊食更加正👍🏻甜品叫左Madeleine配雲呢拿雪糕同法式泡芙Madeleine新鮮出爐暖笠笠香甜鬆軟😋食一啖鬆軟蛋糕再食一啖雲呢拿雪糕好幸福呀🥰而紅色既法式酥皮泡芙中間夾住白色既雲呢拿雪糕見
餐廳有兩層而下層就比較開揚而且唔會太嘈
一邊望住街境一邊食個Brunch都幾Relax☕️

Brunch set非常豐富😋
$388有頭盤、主菜、甜品同飲品

淨係頭盤已經包左4款嚕❣️
有法國Brittany生蠔、沙律、芝士同廚師精選
生蠔就比較一般但其他頭盤都好好味👍🏻

然後侍應再淋上濃厚既朱古力醬上去更加吸引😍
泡芙口感酥脆加埋雲呢拿雪糕同朱古力醬香甜又好味👍🏻

午餐
2023-02-04 403 瀏覽
尖沙咀竟然有間樓高兩層既法國菜,餐廳用咗全玻璃既裝修設計,早上彩光度十足夜晚加埋室內黃燈更有情調,而地下仲有一個高至天花的酒櫃酒類繁多,岩晒一大班朋友/情侶黎chill住飲,餐廳每日special紅白酒更會有折扣優惠😍點完餐後送上的小小法包Truffle Beef Fillet 💓 $368一月份的special menu有我最愛的黑松露作主打,原片的黑松露撒在牛扒上吸精之餘又香氣十足,order的medium主廚控制得非常厲害,牛的肉質嫩滑,重點在旁邊的薯蓉都經過特別處理,薯蓉加入了黑松露和芝士令到口感更絲滑ESCARGOTS $138田螺肉上面鋪滿香草及蒜蓉牛油,配搭著麵包食吸滿晒啲牛油同香草,非常邪惡Carbonara $198Carbonara最著重就係蛋香味,而廚師就用左63-degree既蛋,好似好西利,姐係將隻蛋放係63度既熱水中浸泡40-45分鐘,令到隻蛋係岩岩熟而流心既狀態,另外煙肉都好出色煎得脆脆的,但因為煙肉本身都有味加埋意粉會有小小略咸1910 Paris Brest 💓$1081910年由Louis Durand創造,為紀念巴黎布列斯特自行車賽,其圓形的形狀代

點完餐後送上的小小法包

Truffle Beef Fillet 💓 $368

ESCARGOTS $138

Carbonara $198

1910 Paris Brest 💓$108
1910年由Louis Durand創造,為紀念巴黎布列斯特自行車賽,其圓形的形狀代表車輪。由泡芙同榛子忌廉製成,個泡芙係新鮮焗製上枱時陣陣香氣,而中間既榛子醬十分幼滑

Le Fondant $108
心太軟配上自製的雲呢拿雪糕,中間流心用左70%既chocolate,如果食得甜同鐘意朱古力既必叫,個人鐘意Paris Brest多啲🤣
  • 1910 Paris - Brest
  • Beef  Fillet
2023-01-19 379 瀏覽
餐廳的食物一向都不錯。我每次來訪都一定會叫cheese platter,因為芝士和火腿款式多。前菜選擇則以清新為主,啖啖蝦肉,口感輕盈,份量剛好,略嫌偏細。主菜方面,今次選擇了紅酒燉牛面頰。肉味濃稠,口感軟嫩,還有豐富的骨膠原。餐廳特別設有wine pairing推廣,叫指定食物可以半價享用精選酒飲,包括香檳、紅、白酒。然而,提醒大家收工後去餐廳食飯要留意關門時間,當天8:30用餐, 10點關門有點倉猝。

2022-12-09
  • Scarlett 1 Meter Board
2023-01-09 427 瀏覽
I used to come here quite a bit a few years ago, great food and amazing wine selection with very reasonable price. It was my favorite French restaurant and I have happily introduced a lot of friends to this place.I came here tonight for the first time in 3 years due to Covid. However, I’m very disappointed at their service. It’s one of the most unpleasant dining experience in my life.The waitresses were extremely rude. (two old ladies, possibly Filipino):1. They missed one of our order and we re

1. They missed one of our order and we reminded them about it politely. However, they rolled their eyes, walked away and then threw the menu on the another table. (perhaps they thought it’s our fault missing the order?!) My friend and I were speechless. It’s reasonable to miss the order but their behavior is extremely unacceptable and disrespectful. It’s way worst than any cheapest restaurants/ 茶餐廳 in Hong Kong.

2. We still had one last bite on our plate and they took it back without asking at all. Like they were trying to kick us out….

3. Not sure if they have learned how to serve wine at all? After pouring wine for us, they put it back on the table recklessly and it made a huge noise. My friend and I were actually worried that they are going to break the bottle, it’s scary.

4. Not sure how the restaurant position themselves but the waitress are very unprofessional - they were singing very loudly with the background music when there were customers. My friend and I were sharing a dessert but we only got one extra plates…. They really don’t deserve any service charges.

Truly hope they can improve their service because their food is not bad

2023-01-07 325 瀏覽
今日放假過左黎尖沙咀食個brunch☺️想搵間好Chill 又有外國氣氛既餐廳,係d橫街地鋪又搵到喎。見到九成都係外國人,飲下酒傾下計,氣氛唔錯。全部店員都係外國人,比我地揀咗張近酒櫃既枱,好正😍又有得打下卡Brunch Set $388/位😋First Impressions (頭盤)- French Oysters No.3(from Brittany) 2 pcs for person除左牛扒之外見到有生蠔都係必試之一,唔洗諗,2位都叫晒生蠔。平時都有食過法國哩款,岩晒我食,我鍾意食爽甜同有少少海水味既。頭盤佢有晒4款食物,黎到一齊上,擺盤好靚呀😍- Amuse Bouche of the day (Chef’s surprise)跟住好特別有個廚師之選,唔知係咩。今日我地食哩個係漢堡肉碎配小多士,肉碎混埋洋蔥粒同特別醬汁,好好味,如果唔係廚師揀我見到漢堡應該未必會叫,所以有時咁樣又月驚喜試到平時唔會叫既食物原來都可以整得好好味👍🏻- Seasonal Garden Salad(Homemade dressing)呢個沙律都好有驚喜,佢唔止有橄欖油嘅香味,仲有酸酸甜甜嘅醬汁,配埋新

Brunch Set $388/位

😋First Impressions (頭盤)

- French Oysters No.3

- Seasonal Garden Salad
(Homemade dressing)

呢個沙律都好有驚喜,佢唔止有橄欖油嘅香味,仲有酸酸甜甜嘅醬汁,配埋新鮮嘅沙律菜,好fresh同開胃。👍🏻

- 2 selection of French cheese (Chef’s choice)

廚師揀咗哩兩隻芝士份量都幾多,一隻比較淡味一隻濃味,配埋有幾塊脆脆餅伴黎食,感覺又幾新鮮。👍🏻

😋Steak Frites (Ribeye +$98 )
French fries ,Bearnaise sauce

哩塊肉眼我地都係叫medium rare, 佢係用燒既方法,面層係燒所以外脆內軟,肉汁鮮甜,剛剛好。仲有最愛既粗身薯條,都係最好味既外脆內軟口感,配上一種法國既蛋黃醬,都唔錯,原來醬汁有蛋黃,牛油,醋,白酒整成既,幾特別。👍🏻

😋Pork sausage

兩條大香腸,配上薯蓉同埋特別醬汁,仲有少少好似酸菜既伴碟。香腸份量都幾大條,好有豬肉香味,好juicy。👍🏻

😋Le Citron
Italian meringue ,lemon sorbet

哩個甜品分別有檸檬雪芭,同埋蛋白檸檬醬撻。店員送過來時連隨用火點著蛋白。令佢外層遇熱會變得少少脆皮咁。檸檬雪芭都唔算太酸,入口即溶,夏天食一定透心涼既感覺。個撻連埋蛋白同檸檬醬一齊食會比較好,個蛋白有少少甜味,連埋檸檬醬一齊食就唔會覺得太酸,個餅底好好食,唔甜又鬆脆。👍🏻

😋Le Fondant
75% Ecuador chocolate , salted caramel butter , vanilla icecream

哩個朱古力心太軟配上鹽味,焦糖雲呢拿雪糕。
個心太軟係我地影完一輪相之後都仲好暖,唔會太甜同個皮唔會太散,好好味。當然要配埋雲哩拿雪糕就絕配。佢加埋焦糖鹽味就更加特別。👍🏻

😋Lemon tea + ice coffee

佢杯檸茶係一壼上架,仲要好滑既茶黎架,好好飲。👍🏻凍咖啡賣相都唔錯,咖啡味都好濃。👍🏻

😋Free flow Red/ white wine +$100/位
我地每人都加左錢飲添紅/白酒。所以好Chill。

基本上三四百蚊個set 可以有生蠔有牛扒有紅白酒任飲有咁多前菜又有甜品仲有成壼茶飲。真係坐幾粒鐘chill下都真係唔出奇。哩間可能都係法國餐廳之中,所以佢地都好貼心,每道菜你地食完先會上第二道,唔會好急。亦都保證食物係最佳質素下食。店員都好好服務,成件事真係令到我地好chill 。都值得之後再去😋

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

尖沙咀柯士甸路2號地舖

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #尖沙咀美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #scarlettcafeandwinebar #oyster #steak
2022-12-31 248 瀏覽
聖誕期間幫襯,餐廳環境氛圍100分,好多聖誕裝飾,一班朋友坐低傾吓計都非常舒服。———————————食物質素好高,對得起個價錢。餐廳每日都有special offer,我哋去嗰日就有40% off selected bottles of wine嘅promotion。Chateaubriand $508 係我食過最好食嘅牛扒之一。肉嫩多汁,medium-rare恰到好處。Langoustine Risotto $298如果要嗌佢嘅40% off selected wine就一定要喺佢special menu嗌一樣主食,所以就叫咗呢個risotto。冇乜太大驚喜,份量好少,味道偏淡,唔係好食到啲材料嘅味道。Le Fondant $108不過不失,有應有嘅水準。小插曲: waitress 落錯order以為我哋係要lemon tart,但我哋一直都係話要chocolate fondant。嗰位waitress有啲不忿,態度唔太好,話佢冇聽錯,同有啲想逼我哋要咗個tart,來回問咗我哋3次🥲Apple Crumble $108呢個有驚喜,口感豐富,食完會想再食。———————————Ove
———————————
食物質素好高,對得起個價錢。

Chateaubriand $508

Langoustine Risotto $298

Le Fondant $108

Apple Crumble $108
呢個有驚喜,口感豐富,食完會想再食。
———————————
Overall唔錯,慶祝節日會再嚟。
是日埋單 ~$1500三個人
  • Apple Crumble
  • Chateaubriand
2022-12-16 348 瀏覽
📌Scarlett Cafe & Wine Bar~尖沙咀二訪呢間酒吧餐廳 係平民版嘅法國菜餐廳🇫🇷位置唔算好方便 但人流卻很多 外國客人居多裝橫設計都係歐式工業風 一共有兩層😗上次試咗平日午市套餐 今次就試吓只有假日先有嘅Brunch Set~餐牌亦有提供其他肉類、冷盤、海鮮、意粉價錢尚算合理 也有提供很多酒類選擇 晩上嚟小酌一杯也不錯🤩𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 (𝟮𝟬𝟮𝟮 𝗔𝘂𝘁𝘂𝗺𝗻) 𝟯 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 $𝟯𝟴𝟴𝗽.𝗽𝗙𝗶𝗿𝘀𝘁 𝗜𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝘀 (𝗣𝗹𝗮𝘁𝗲𝘀 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗼𝗳)🔸𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿𝘀 𝗡𝗼.𝟯 (𝟮𝗽𝗰𝘀 𝗽𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻)🔸𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲🔸𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱🔸𝟮 𝗦𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 𝗼𝗳 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 一開始送上熱騰騰的麵包 可配以牛油塗抹然後送上豐富嘅前菜 食完之後都一半飽😂除咗蠔比較唔新鮮同腥之外 其他味道都唔錯開胃前菜係蛋沙律上面有三文魚 味道開胃🥗沙律亦都非常清新 芝士配以脆餅可以點蜜糖🍯𝗠𝗮𝗶𝗻𝘀🔸𝗦𝗰𝗮𝗿𝗹𝗲𝘁𝘁’𝘀 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 +$𝟲𝟴 🔸𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 +$𝟵
📌Scarlett Cafe & Wine Bar~尖沙咀

二訪呢間酒吧餐廳 係平民版嘅法國菜餐廳🇫🇷
位置唔算好方便 但人流卻很多 外國客人居多
裝橫設計都係歐式工業風 一共有兩層😗
餐牌亦有提供其他肉類、冷盤、海鮮、意粉
價錢尚算合理 也有提供很多酒類選擇 晩上嚟小酌一杯也不錯🤩

🔸𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 +$𝟵𝟴

一直都想試好多人推介嘅肉眼扒 賣相吸引
肉質鮮嫩軟腍 而且好有牛味🐮
有一兩舊係有帶有肥肉 薯條亦都非常香口
漢堡包亦都很澎湃 入邊有漢堡扒、生菜、蕃茄、芝士同燶燶哋嘅煙肉🥓
份量都幾大份 亦都配埋粗薯條同三款醬汁🍟

𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗘𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴𝘀
🔸𝗠𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲𝗶𝗻𝗲
🔸𝗟𝗲 𝗙𝗼𝗻𝗱𝗮𝗻𝘁

到咗甜品部份梗係要嗌招牌嘅法式甜品馬德蓮😍
口感外脆內軟 配上雲呢拿雪糕一流🍨
朱古力心太軟蛋糕味道則很香濃 切開亦都係流心質感
朱古力濃到有啲苦澀味 鍾意食朱古力甜品必試!

𝗧𝗲𝗮 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲
🔸𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼
🔸𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴

飲品可以配以唔同種類嘅咖啡或茶類
如果想飲酒嘅 亦都可以加$100有兩個鐘free flow🥂

💡整體嚟講 味道比起我上次嚟好很多😂

環境服務🥂: 7.5/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: Scarlett Cafe & Wine Bar
📍: 尖沙咀柯士甸路2號地舖
🔍: 12:00-22:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie尖沙咀
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodie法國菜
呢間法國餐廳樓高兩層 地下係酒吧層 二樓就係法菜用餐區🍴裝潢係工業風 坐得好舒服 去到夜晚暗暗地 都幾有情調🖤多數法國菜都比較貴 但呢到食物水準高 價錢仲要貼地 CP值幾高🤑.📌餐前麵包 $free嗌完嘢食就會送上人頭酸種麵包 邊邊脆卜卜 包身鬆軟帶點煙韌拉扯感🥖個麥味好香 帶微酸🌾烘到暖笠笠 搽埋少少牛油 好食🧈.📌Escargots $138有六粒田螺肉 好爽彈🐚個蒜味同香草味好濃🧄🌿 仲橄欖油香好出🫒不過整體偏重口味同油膩 配埋塊包索下個醬 balance番就啱啱好🙌🏻塊包都好正 烘到外脆內鬆軟 私心想要多幾塊🍞.📌Spring Chicken (600g) $238春雞入面塗滿晒香料同rosemary 醃得好香 好入味 鹹鹹地帶微辣🧂🌶️唔點個燒汁都已經好夠味👍🏻600g都幾有份量 食落肉質都嫩滑 就算雞胸位都唔會好鞋🐔旁邊嘅薯蓉好出色 牛油同忌廉味勁濃香 口感綿密幼滑🧈🥛沙律加左黑醋好開胃🥗.📌Carbonara $198喂好食喎🥹63-degree溫泉蛋一切開流晒啲蛋黃漿出嚟🥚撈埋落個意粉到 超creamy🍝feel到係好正宗冇加忌廉 淨用蛋黃,芝士同煙肉嘅油 做到呢個感覺🍳

📌餐前麵包 $free
餐前麵包

📌Escargots $138

📌Spring Chicken (600g) $238
Spring Chicken (600g)

📌Carbonara $198
喂好食喎🥹63-degree溫泉蛋一切開流晒啲蛋黃漿出嚟🥚
Carbonara
撈埋落個意粉到 超creamy🍝feel到係好正宗冇加忌廉 淨用蛋黃,芝士同煙肉嘅油 做到呢個感覺🍳🧀🥓意粉軟硬適中 而且掛滿晒汁 好好食❣️配料仲有煙肉, 炸煙肉同菇菇 成個口感更豐富🤤

📌Apple Crumble $108
估唔到甜品都高質😍慶生仲可以寫生日板 店員仲會拍手唱生日歌 少尷 但服務唔錯🎂即刻焗起 啲金寶脆脆超級香脆😆再喺面頭淋上吉士醬 食落更香甜 仲有淡淡蛋奶香🥚🥛下面底嘅蘋果雖然係用咗艾菲 不過焗完之後其實感覺分別都唔係太大🍎蘋果肉切得比坊間嘅大嚿 係一條條🤣食落酸酸甜甜 玉桂味勁香濃 🤩整體食落冇想像中咁甜 當飯後甜品都可以🍮唯一唔好嘅就係蘋果唔夠爽脆 偏淋身🙈
Apple Crumble

📌Enzyme Drinks by Natural Plus (Dragon Fruit) $78
好少見呢款飲品 又幾特別🥤佢係用水果發酵出嚟 100%天然 有3%酒精🥃可能因為我揀左比較淡味嘅火龍果 所以果香味唔出 反而重酒精味😳如果想飲清新少少 可以揀其他口味😛

📌Delightful Passion $98
呢到嘅Signature Cocktail價錢又唔貴喎🍸椰子味好濃香🥥用左Rum做base 再加少少熱情果糖漿 檸檬同菠蘿果汁 飲落甜甜地 幾易入口😎裝飾嘅菠蘿乾有驚喜 脆卜卜 仲要索晒啲酒味🍍
Delightful Passion
餐前麵包
Escargots
Spring Chicken (600g)
Apple Crumble
Delightful Passion
2022-12-04 313 瀏覽
I have been here many times for brunch. It used to be value for money and very satisfying. But now they’ve up the price and the quality of the food is not what it used to be. This is my last time.
2022-12-04
2022-12-02 2779 瀏覽
2022年卡塔爾世界盃決賽周開鑼,開幕儀式在巴伊特球場舉行,首都多哈更舉行煙花及無人機表演,為這場世界盛事炒熱氣氛。可惜的是,國際足協在開賽48小時前突然宣布,全面禁止世界盃場館內賣酒,令不少球迷大感失望。如若你也是一個無酒不歡的人,位於尖沙咀的「Scarlett (紅)」是你Happy Hour或晚餐的好選擇。它是一間氣氛歡愉的酒吧餐廳,自設酒窖陳列,每天無間斷地提供酒類飲品,另供應不同肉類、冷盤、意粉、海鮮等菜餚,適合下班後或假日與好友喝酒聚會。環境:✨餐廳裝潢設計走歐式工業風路線,樸實的木紋傢具、時尚的高桌、鐵架、大片落地窗、大型吧檯、水泥牆、金屬燈飾等等,整個空間規劃營造出輕鬆迷離的氣氛,讓顧客投入一個個微醺夜。服務:✨職員主要以英語作溝通,態度親切有禮,面帶笑容,而餐牌上亦只有一串串的英文字組合,建議光顧前先查看菜式。✨即使不善英語亦可運用筆者推崇的「Subway點餐大法:This This This」,定能順利點餐。食物:🦞 Langoustine Vol-au-vent ($208)⌛️11月及12月限定新菜式!💗筆者推介!✨盤上放着一個盛載爽彈龍蝦肉、紅蘿蔔粒及彩椒的酥皮

環境:

服務:

食物:

⌛️11月及12月限定新菜式!
💗筆者推介!
✨盤上放着一個盛載爽彈龍蝦肉、紅蘿蔔粒及彩椒的酥皮小盒,把濃郁鹹香的龍蝦湯加入一同食用,口感層次變得更豐富,於秋冬寒夜裏細味,那種窩心暖意不言而喻。

🥩 Wagyu Beef Rib Eye 300g ($338)

✨份量不少,足夠二人分享。
✨肉眼扒帶少許肉筋,肥肉及瘦肉兼而有之,整體肉質軟腍,牛肉風味濃郁,配搭香脆薯條,非常香口惹味。

🍝 Seafood Pasta ($218)

✨再一次點選了以滋味龍蝦汁為基調的菜式,並加入蝦、蜆、青口、魷魚等海鮮和煙韌彈牙的意粉,濕度剛好,富海洋氣息,是海鮮迷不錯的選擇!

🍩 1910 Paris Brest ($108)

✨法國傳統糕點,呈車輪型,是圓型泡芙的華麗變身版。
✨中間夾雜濃郁的榛果醬 (Praliné Noisette)及一些堅果碎,吃下去完全是「金莎」的味道,感覺非常熟悉。

🥤 Sprite ($38)

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-11-07
之前都聽聞過呢間法式西餐廳位置唔太方便 所以一直都冇去試吓今次朋友提議話去試吓就有機會到訪!餐廳位於佐敦同尖沙咀之間嘅一條小巷裝修風格好似法式小酒館咁兩層高 地下有個小酒吧同少量座位有落地玻璃🪟而樓上用餐區氣氛都十分正🪅呢個餐廳喺曼谷都有分店主打法國菜🇫🇷混合咗西餐元素食物嘅種類非常多打破傳統法國菜昂貴嘅印象價錢未至於太離地🪄Carbonara卡邦尼意粉嘅質地唔算太結身食落相對上膩感冇咁重意粉質地我就覺得比較淋掛汁但唔彈牙😶篤穿63度溫泉蛋撈埋蛋汁一齊食食落去都算Creamy味道幾重芝士加奶味意粉夾雜着啲煙肉 多咗份鹹香Wagyu Beef Rib Eye肉眼扒煎得唔錯不過以肉眼嚟講比較瘦啲肉嘅部分較多 但就唔太重油香厚身得嚟都算軟腍 冇咩筋位配菜嘅薯條反而唔錯喎~熱熱地又炸得好脆!1910 Paris Brest甜品部份反而有啲驚喜呢個係經典法式甜品🇫🇷泡芙切開咗一半中間填滿榛子忌廉成個甜品嘅口感好豐富🤩脆脆嘅泡芙外殼中間嘅忌廉好幼滑而且好香榛果味🌰都係一貫法式甜品嘅傳統味道偏甜 不過係好食嘅!
之前都聽聞過呢間法式西餐廳
位置唔太方便 所以一直都冇去試吓
今次朋友提議話去試吓就有機會到訪!

餐廳位於佐敦同尖沙咀之間嘅一條小巷

肉眼扒煎得唔錯
不過以肉眼嚟講比較瘦啲
肉嘅部分較多 但就唔太重油香
厚身得嚟都算軟腍 冇咩筋位

配菜嘅薯條反而唔錯喎~
熱熱地又炸得好脆!

甜品部份反而有啲驚喜

脆脆嘅泡芙外殼
中間嘅忌廉好幼滑
而且好香榛果味🌰

都係一貫法式甜品嘅傳統味道
偏甜 不過係好食嘅!
  • Carbonara
It is uncommon to find economical but good French food in Hong Kong, Scarlett is one of the very few that falls within this minority. Its location is even more French! Off the beaten track of common food hotspots, the bistro is located on the part of Austin Road that branches off from the busy arterial Chatham Road South, rather close to the cluster of museums in Tst east.I ordered a set lunch, and out of curiosity, their seasonal Jerusalem artichoke soup with crispy things and truffle oil (most

I ordered a set lunch, and out of curiosity, their seasonal Jerusalem artichoke soup with crispy things and truffle oil (mostly because I saw that it’s on the menu of the MO grill and bar that I was going to have for dinner at night, but here they offer it at a fraction of the price!)

Jerusalem artichoke  soup

I must say, all of the dishes were cooked to an impeccable level of finesse, and for this price, though more expensive than your average work lunch, it’s totally value for money. The octopus was fresh but soft with still some bite, and the pork belly just melts in your mouth. My only complaint was that there was not enough vegetables in my octopus salad.
Octopus  “salad”

Set  main  -  pork  belly

For the set dessert, I opted for Madeleine with a quenelle of home made vanilla ice cream. It took a while for it to arrive because I was indecisive about dessert and added it late, but it was so worth the wait. The madeleine was fresh out of the oven? Nonetheless, really crispy on the outside and soft inside. Though I am a Keto diet proponent, where I tend to not eat any sugar, I must say this is a totally worthy cheat meal (especially for an additional $20 only).
Set  dessert  -  madeleine  with  homemade  ice  cream

I cannot wait for my next visit to this restaurant again, but I also hope to see a greater variety of vegetables and savoury dishes in the set lunch menu at this hidden gem!
Coffee
2022-11-11
午餐
Jerusalem artichoke  soup
Octopus  “salad”
Set  main  -  pork  belly
Coffee
  • Madeleine  with  home  made  ice  cream