Seafood Ghost Combo😍🦞🦑🦐🦀🐟🐙🥢 ..早幾年。。蒸海鮮🦞🦐🦑🦀🐟🐙 實在太火,但已經吃得多了,知道現在火什麼嗎❓手抓海鮮🖐🏻,相信是另類火熱選擇吧。.沙田石門,其實食肆真的很多,自成一閣,什麼類型菜式餐廳都有,而且價錢親民亦大眾化,這家餐廳吃Seafood,性價比真的很高呢,真的很值得一試啊啊啊。.ll $298 (1人份量 2人起)Five Signature Seafood Ghost Combo套餐很豐富,除左有是日精選餐湯,手抓海鮮籃都好多款式:本地龍蝦🦞、肉蟹🦀、草蝦🦐、綠青口🐚、鮑魚🐚、沙白🐚、魷魚🦑、翡翠螺🐚、粟米、3色椒、洋蔥、Miso醬日本椰菜、香脆蒜蓉包。用上港式避風塘風味 (中辣),吃出鮮味,這個價錢,海鮮質素真不錯呢。.ll $238Sukiyaki Set另一款日式火鍋,亦不錯。牛肉🐮滿滿一盤,而且是有質素,沾上蛋汁🥚 好香滑。其他配料:紹菜、洋蔥、金菇、本菇、大蔥、唐蒿、豆腐、葛絲、冬菇,配上壽喜燒湯汁,甜甜又濃濃,配上白飯很好吃。.飲品方面:(Alcoholic) 會推薦 ll $48,吃海鮮配白酒很配,而且造型很有風味;(Non-a

Seafood Ghost Combo😍🦞🦑🦐🦀🐟🐙🥢

l[手抓海鮮餐]l $298 (1人份量 2人起)

l[壽喜燒套餐]l $238
Sukiyaki Set

另一款日式火鍋,亦不錯。牛肉🐮滿滿一盤,而且是有質素,

飲品方面:(Alcoholic) 會推薦 l[Somersby Apple Cider Crush]l $48,吃海鮮配白酒很配,而且造型很有風味;(Non-alcoholic) l[蘋果味乳酪梳打飲品]l $32,Apple Yogurt 配上Soda Drink,清爽。

最後每個套餐都有:l[Movenpick雪糕🍦]l,肚皮真的很滿足。
×××[Seafood ghost]×××
©沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖
2020-11-14 132 瀏覽
石門越嚟越多餐廳及店鋪進駐,越嚟越多美食,今次就去咗Seafood Ghost, 主打係手抓海鮮餐同埋火鍋海鮮餐, $298/1位份量,性價比高!👍😆💖手抓海鮮餐有5款口味可供選擇再配不同辣度❤️新加坡黑胡椒🧡港式避風塘(大、中、小辣)💛泰式香辣(大、中、小辣)💚日本南瓜💙蒜蓉牛油餐湯、龍蝦、肉蟹、蝦、青口、鮑魚、沙白、魷魚、翡翠螺、粟米、三色椒、洋蔥、日本椰菜、蒜蓉包💖火鍋海鮮餐有三種湯底可供選擇❤️長崎昆布湯🧡走地鮮雞湯💛重慶麻辣湯龍蝦、肉蟹、蝦、青口、鮑魚、沙白、大元貝,安格斯牛, 黑豚肉、蟹柳、芝士捧、粟米、日本南瓜、蘿蔔片、冬菇、金菇、娃娃菜、烏冬總括嚟講,d海鮮超級新鮮而且份量及種類繁多,一定食到你滿載而歸,鮑魚、龍蝦、肉蟹、翡翠螺、青口等等……我諗起都再想嚟食!龍鳳檸樂, 蘋果味乳酪梳打同樣好fresh, 配埋海鮮飲一流。

💖手抓海鮮餐
有5款口味可供選擇再配不同辣度
❤️新加坡黑胡椒
🧡港式避風塘(大、中、小辣)
💛泰式香辣(大、中、小辣)
💚日本南瓜
💙蒜蓉牛油

💖火鍋海鮮餐
有三種湯底可供選擇
❤️長崎昆布湯
🧡走地鮮雞湯
💛重慶麻辣湯

每日返工最期待放工食大餐 😋😋 呢排石門開左間新開既手抓海鮮專門店 放工一於同同事trytry佢😍.平時食海鮮 打邊爐/BBQ為主 今次好特別 係用手抓海鮮 加上自己選擇既調味 將佢撈埋一齊 再用手捉著食😋😋 食得好豪放又滋味😅 .▪️手抓海鮮餐$298我地擇左港式避風塘味(小辣)海鮮份量勁多+新鮮 ,包括:龍蝦半隻、肉蟹、草蝦、青口、鮑魚、沙白、魷魚、翡翠螺、粟米、三色椒、洋蔥、日本椰菜、蒜蓉包。睇相都見到勁誇張😅好彩2個share食一份餐 唔係都好飽下 😢 重點係佢個避風塘好鬼惹味 再加上有麵底同蔬菜撈埋一齊 海鮮個鮮味勁突出 雖然有點中式feel 但平時食中式避風塘最多都係炒蟹 唔會咁多種海鮮一齊撈 😋 好好味 .▪️火鍋海鮮餐$298朋友就叫左火鍋餐 海鮮款式都大同小異,不過佢個麻辣鍋湯底好夠辣同麻 加埋海鮮又係好正 除左海鮮之外 佢個海鮮盤底下超多蔬菜同有成個烏冬跟餐 感覺好健康同食得好爽 😂 海鮮包括:龍蝦半隻、肉蟹、草蝦、青口、鮑魚、沙白、大元貝、頂級黑豚豬梅肉、蟹柳、芝士棒、粟米、日本南瓜、蘿蔔片、鮮冬菇、金菇、娃娃菜、稻庭烏冬... 唯獨如果佢菜既種類多1-2種就更pe

▪️手抓海鮮餐$298

▪️火鍋海鮮餐$298
朋友就叫左火鍋餐 海鮮款式都大同小異,不過佢個麻辣鍋湯底好夠辣同麻 加埋海鮮又係好正 除左海鮮之外 佢個海鮮盤底下超多蔬菜同有成個烏冬跟餐 感覺好健康同食得好爽 😂 海鮮包括:龍蝦半隻、肉蟹、草蝦、青口、鮑魚、沙白、大元貝、頂級黑豚豬梅肉、蟹柳、芝士棒、粟米、日本南瓜、蘿蔔片、鮮冬菇、金菇、娃娃菜、稻庭烏冬... 唯獨如果佢菜既種類多1-2種就更perfect 🙈

每個餐仲會跟一杯雪糕(movenpick),而且餐可以share食 幾個人黎會比較適合 可以試吓唔同style嘅海鮮🦞😏
📌地址:中環歌賦街51A號地舖
💰價錢:約$150-$250(lunch)
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yummy #852 #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #相機食先 #食好西 #沙田 #石門 #海鮮 #Seafood
今次黎到沙田呢間位於吵田既seafood ghost餐廳,門面睇落又幾光鮮,個橙色好鮮明好靚,環境都好乾淨,食埋環境黎講,呢度都算幾高性價比,唔洗好似快餐廳咁同人逼喇。環境方面,唔少大卡位,坐就4個人卓卓有餘,同一班fd黎傾話食野吹水,都坐得幾舒服。食物方面,今次叫左個壽喜燒套餐,同火鍋海鮮套餐,2樣都幾好食,2個餐都叫左牛,因為呢度d翻都幾高質,雖然都係安格斯,但算係比較靚既安格斯黎,因為見到d脂肪分佈都算幾平均,同埋食落牛味好重,肉質覩幾彈牙。比起海鮮湯底,本人就比較鐘意個壽喜燒湯底,因為會用牛既天然油脂起左個鍋先 再半煎半煮咁整熟d野食,所以食落特別香口。

竟然係沙田石門開咗間撈撈海鮮mix火鍋再mix壽喜燒餐廳,幾種選擇,除咗啱哂想食好啲款識嘅人,亦都兼顧到唔同口味嘅朋友一齊食飯;之前呢到係做上海嘢,估唔到會轉咗做間咁有特色嘅餐廳,餐廳裝飾裝潢都非常之新派日式,大大隻蟹logo, 門口仲放咗隻鬼仲有大大隻iron man figure🤚環境都舒適闊落,小妹都比佢吸引再入去一試究竟。.餐牌主要有四種選擇:手抓海鮮($298);火鍋海鮮($298);牛豬雞火鍋($288);壽喜燒($238).今次就嗌咗手抓海鮮餐🦀同火鍋海鮮餐🦞手抓海鮮餐:平日嘅夜晚,枱枱每人都一人一大籃撈撈海鮮,可見佢比火鍋餐更為受歡迎,醬汁分別有五種選擇:新加坡黑胡椒、避風塘、泰式香辣、日本南瓜及蒜蓉牛油;而作為香港人當然要揀番個港式港香嘅避風塘風味啦(小辣),小辣可以話唔辣,而成個醬汁都好惹味,非常過癮,裏面有龍蝦、肉蟹、鮑魚、翡翠螺、魷魚、草蝦、青口、沙白、大元貝、粟米、三色椒、洋蔥、日本椰菜、意粉同蒜蓉包,一人份量,酒醉飯飽,實在滿足。仲有碗餐湯:南瓜湯👍最後仲有movenpick雪糕收尾🍨☺️.火鍋海鮮餐:海鮮包括龍蝦、肉蟹、鮑魚、草蝦、青口、沙白、大元貝;另有安
餐牌主要有四種選擇:
今次就嗌咗手抓海鮮餐🦀同火鍋海鮮餐🦞
手抓海鮮餐:
火鍋海鮮餐:
海鮮包括龍蝦、肉蟹、鮑魚、草蝦、青口、沙白、大元貝;另有安格斯肥牛、頂級黑豚豬梅肉片、蟹柳、芝士棒、粟米、南瓜、蘿蔔、鮮冬菇、金菇、娃娃菜及稻庭烏冬。而湯底有三款:昆布湯、雞湯及重慶麻辣,海鮮大大份,配搭清清地嘅雞湯,更能帶出海鮮自身嘅鮮味。另外有火鍋配料跟,蒜蓉、蔥辣、椒,照顧周到。
🍋🥤龍鳳檸樂
🍎Apple cider 🍺打卡😉😉
2020-11-12 109 瀏覽
今日黎試新野位於石門Seafood ghost 今次真係屎忽鬼喇望一望 一人一個海鮮餐是常識吧手抓海鮮餐 新加坡黑胡椒味$298Wow 好大份 好多料 龍蝦青口蟹蝦扇貝鮑魚翡翠螺沙白魷魚仲有意粉椰菜蒜蓉包三色椒嘩 真係一個人份量?哈胡椒味重 海鮮肉結實 用手套拆海鮮 喂真係滿足到愛食海鮮既我火鍋海鮮餐 雞湯 $298其實佢同手抓海鮮餐 海鮮種類相同另外仲有芝士棒粟米冬菇紅蘿蔔白蘿蔔娃娃菜稻庭烏冬兩個南瓜相對來講 打邊爐 海鮮味突出食到海鮮鮮甜味 真的 完全唔需要沾上豉油真係好甜 不過又講真 海鮮材料多 唔甜就怪原配配有安格斯牛4片 不過我同伴唔食牛肉所以有兩碟豬肉 豬肉唔鞋漿料係職員獨立送上 衛生Apply cider$48點小得酒 破界 爽呀喂餐仲包雪糕 每人一杯Ok 我承認 我哋叫得太多 食到肚都爆爆總結 抵食 海鮮種類多 而且無壞無沙既情況出現職員禮貌好好 值得一試
今日黎試新野

Ok 我承認 我哋叫得太多 食到肚都爆爆
總結 抵食 海鮮種類多 而且無壞無沙既情況出現
職員禮貌好好 值得一試
2020-11-12 93 瀏覽
💛手抓海鮮餐超豐富牙😍有餐湯,海鮮超多款,有龍蝦,肉蟹,青口,蝦,鮑魚,蜆,翡翠螺 又有d 配菜,蒜蓉包,有幾種醬,例如星加坡黑胡椒,避風塘味,泰式香辣味,日本南瓜味,蒜蓉牛油味,今次我擇左仲星加坡黑胡椒味,海鮮同黑胡椒味原來可以禁match ,好野味😋😋仲有跟埋個movenpick 雪糕,咩料子牙,豐富到一個點,以前出去食呢d 都晤平,仲要只可以選擇某幾樣海鮮,而家一個價錢乜都有晒,正!必點!!💛壽喜燒套餐係我最鐘意嘅Sukiyaki 牙,好多嘢食,牛肉有8大塊,淨係食個牛都抵啦,你睇下啲雪花,靚到呢😍😍仲要有杯movenpick 雪糕,無得輸整體黎講,呢到嗰啲職員禮貌到不得了,真係好小可有禁好嘅待應,越嚟越鐘意係石門食飯,一黎人無禁多,二黎好多特色小店,三黎價錢比出面平,支持小店。支持高質小店💪🏻Seafood ghost (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖
💛手抓海鮮餐

💛壽喜燒套餐

Seafood ghost (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖
  • 手抓海鮮餐
  • 壽喜燒套餐
2020-11-12 72 瀏覽
呢間餐廳, 之前一班同事食過LUNCH, 見佢有早餐又試下, 選擇都幾多, 最估唔到係有扒麵餐, $38黎講都算合理。我叫左豬扒米粉+熱焦糖咖啡(加$5), 咖啡先上, 有驚喜喎, 勁似Starbuxk飲開果D...飲左2啖, 我碗豬扒米粉就到喇, 嘩! 塊扒勁大塊, 完全cover左個粉, 味道方面都幾好, 香茅味幾出, 肉質都算嫩滑, 米粉係我鍾意果隻, 少少透明, 唔係又粗又淋果種, 份量都幾大, 女仔基本上係食唔哂......下次如果勁餓一定要叫呢個餐!! 塊扒有微微剪開, 方便食, 幾細心...見佢餐牌有黑松露炒蛋多士, 估唔到cafe仔既野佢都有, 幾特別, 下次會再黎試埋佢!

塊扒有微微剪開, 方便食, 幾細心...

2020-11-12
$43 (早餐)
  • 扒麵餐
  • 焦糖咖啡
2020-11-11 90 瀏覽
呢間舖個英文名好得意門口仲有大大個ironman公仔企係度吸引左我地入去試疫情下座位唔太迫都好重要食物方面有手抓海鮮餐,又有海鮮火鍋2樣都想食,就各要一個la手抓海鮮餐,蒜茸牛油味上桌熱辣辣,蒜茸包又香又脆,有驚喜有炸蒜亦有蒜粒,加埋三色椒,椰菜海鮮款式多有蟹,青口,帶子,魷魚圈,蝦,翡翠螺,仲有半隻龍蝦,海鮮籃好豐富,仲有d意粉吸左蒜茸牛油香和海鮮汁魷魚帶子炒得剛好,軟滑唔韌一大盤海鮮火鍋,海鮮材料同手抓餐一樣但仲多配一牛一豬肉昆布湯清清地更能食到海鮮味掛住食手抓海鮮,帶子淥耐左都唔韌淥完海鮮,湯更清甜,淥埋娃娃菜和稻庭烏冬,大滿足最後每個set仲有一杯雪糕
呢間舖個英文名好得意
門口仲有大大個ironman公仔企係度
吸引左我地入去試

疫情下座位唔太迫都好重要
食物方面
有手抓海鮮餐,又有海鮮火鍋
2樣都想食,就各要一個la

手抓海鮮餐,蒜茸牛油味
上桌熱辣辣,蒜茸包又香又脆,有驚喜
有炸蒜亦有蒜粒,加埋三色椒,椰菜
海鮮款式多
魷魚帶子炒得剛好,軟滑唔韌

一大盤

海鮮火鍋,海鮮材料同手抓餐一樣
但仲多配一牛一豬肉
昆布湯清清地更能食到海鮮味
掛住食手抓海鮮,帶子淥耐左都唔韌
淥完海鮮,湯更清甜,淥埋娃娃菜和稻庭烏冬,大滿足

最後每個set仲有一杯雪糕
  • 手抓海鮮餐
  • 火鍋海鮮餐
2020-11-09 64 瀏覽
同屋企人去開石門飲茶見到附近有一間食手抓海鮮嘅店好似幾得意所以今日晚餐就約咗老公嚟試吓。手抓海鮮餐一共有五隻味道可以揀包括有泰式香辣,蒜蓉牛油,日本南瓜,港式避風塘仲有新加坡黑胡椒,今次我哋就選擇咗港式避風塘口味小辣。一上枱都嚇咗一跳因為一人份量估唔到竟然都好大盤,份量都唔少,入面有半隻開邊龍蝦蝦,蜆,青口,鮑魚,扇貝,魷魚圈,蟹等等。。。仲有好多嘅配菜例如三色椒,洋蔥粟米意粉等等,我相信鍾意食海鮮嘅人一定會超鍾意!因為d海鮮食落全部都啖啖肉,而且非常鮮味。再配上非常多嘅炸蒜真係好香口㗎!另外我地再叫咗個牛肉火鍋套餐湯底有三種選擇包括有鮮雞麻辣同埋昆布我哋今次就選擇咗鮮雞湯,個湯底飲落好清甜,另外啲牛肉係選用左安格斯牛肉所以食落牛味香濃,肉質相當有質素,而且配上咗好多好多蔬菜同菇類仲有稻庭烏冬!個餐非常之豐富啊!嗰兩個套餐都包左movenpick雪糕嫁!食完啲熱野再食雪糕真係非常享受!飲品我哋就叫咗水蜜桃乳酪梳打同埋鹹檸七配上蜜糖乳酪梳打甜度適中,鹹檸七都非常之唔錯!下次一定要帶埋鍾意食海鮮嘅媽咪再嚟食多次試吓佢個海鮮火鍋先得!

2020-11-09 52 瀏覽
#沙田美食 #小蓮星呑食沙田🔻 Seafood ghost沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖////石門最近開好彩越來越多好高質素嘅餐廳,見到呢間屎忽鬼主打手抓海鮮餐、火鍋,小妹同男朋友兩個人一人可以試一樣,share住食,雖然入邊人多,但又唔使等位,於是一戰。/ 🧃手抓海鮮餐 $298/1位呢個食法喺香港都係第一次,用一大堆新鮮海鮮,加上蔬菜同埋調味料炒成一堆,然後成盤上,戴上手套直接拎黎食,感覺非常新鮮。我哋揀咗胡椒味,聽講係新加坡嘅招牌食法,炒到出嚟非常香黑椒味,有少少似黑椒牛柳骨嘅味,配搭起海鮮非常之夾,加上海鮮用料勁足,有龍蝦、扇貝、花甲、青口、蜆、海蝦等等一應俱全,全部都好新鮮,唔會有霉味。/呢個餐仲包是日餐湯,今日係甘荀湯,有明顯嘅甘筍蓉,非常有咬口得來又鮮甜,好正。///🧃壽喜燒套餐 $238如果有朋友唔食海鮮,呢度都有火鍋套餐俾你選擇,套餐包括大大盤嘅蔬菜,同埋油脂分布均勻嘅牛肉,店員會好似日本餐廳咁樣幫你用肥膏開鑊,非常細心,仲會燒頭果兩塊牛肉俾我哋食,服務十足。味道同一般日本餐廳一樣咁高質,btw勁想知道嗰隻粉係乜嘢粉,索晒啲壽喜燒汁,超級好味,而且口感
#沙田美食 #小蓮星呑食沙田
🔻 Seafood ghost
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖
////

🧃手抓海鮮餐 $298/1位

///

🧃壽喜燒套餐 $238
如果有朋友唔食海鮮,呢度都有火鍋套餐俾你選擇,套餐包括大大盤嘅蔬菜,同埋油脂分布均勻嘅牛肉,店員會好似日本餐廳咁樣幫你用肥膏開鑊,非常細心,仲會燒頭果兩塊牛肉俾我哋食,服務十足。味道同一般日本餐廳一樣咁高質,btw勁想知道嗰隻粉係乜嘢粉,索晒啲壽喜燒汁,超級好味,而且口感煙韌,食唔停口。

/////
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-11-08 51 瀏覽
呢期太多人同我提起手抓海鮮,但我完全答唔上咀,因為我未食過真係有點失禮,所以今次同媽咪去食,了解下有幾吸引和好食先。來到 Seafood ghost 👻, 佢門口有好大個Ironman 打卡一流, 座低後侍應熱情向我推介呢到的套餐,我同媽咪商量後叫左 壽喜燒套餐和手抓海鮮餐。⚛ 壽喜燒套餐 ~ 有齊牛肉, 紹菜,洋蔥,金菇,本菇,大蔥,豆腐,冬菇,葛絲,唐蒿。 細心的侍應先幫我用牛脂來開爐, 再放大蔥去爆香,之前提我們先食點牛肉,再慢慢加湯汁去煮蔬菜。牛肉份量幾多片,我先煮一煮牛肉再沾一沾雞蛋汁,入口超滑,口感一流,各式各樣的蔬菜吸收哂壽喜燒的汁都變得香甜可口,下飯一流。⚛ 手抓海鮮餐 ~ 包粟米湯幾香甜,呢個餐係可以自行選擇口味辣度, 而我就選擇左避風塘小辣。海鮮有齊 肉蟹🦀一隻,本地龍蝦🦞半隻,草蝦🦐兩隻,魷魚🦑2片,綠青口🦪兩隻,鮑魚一隻,沙白4粒,翡翠螺一粒,粟米,三色椒,洋蔥,Miso醬日本椰菜,蒜蓉包等。 一盤拎過來超豐富, 媽咪見到都讚好,因未試過咁食法, 媽咪最欣賞龍蝦,魷魚夠爽彈, 而我就喜歡鮑魚,青口,沙白因食起來最方法,而且呢d 貝殼海鮮易吸味。 蒜蓉包超脆口

一盤拎過來超豐富, 媽咪見到都讚好,因未試過咁食法, 媽咪最欣賞龍蝦,魷魚夠爽彈, 而我就喜歡鮑魚,青口,沙白因食起來最方法,而且呢d 貝殼海鮮易吸味。 蒜蓉包超脆口一來到要即食, 其他配菜吸哂了成盤唔同海鮮的味,特別出色。

🍹 ~ 食得海鮮緊係叫返杯 Somerby Apple Cider Crush 比媽咪嘆下啦!

🍸 ~ 而我就叫左水蜜桃味乳酸梳打,食住海鮮和壽喜燒,飲呢杯都幾爽。

最後仲有我最喜歡的 Movenpick 雪糕 🍦,呢一餐夠哂豐富。
2020-11-06 364 瀏覽
我同媽咪一向都好鍾意食海鮮, 朋友早前向我推介石門呢間seafood ghost今日收工近近地就同媽咪試下店員安排好坐位比我地之後, 就向我地介紹餐廳既食品主打就係手抓海鮮餐同埋火鍋海鮮餐, $298/1位份量於是我地就各叫左一個首先上菜既係手抓海鮮餐, 有6款醬料可以選擇我地揀左蒜蓉牛油, 一放低既時候已經勁香, 望落去仲好震撼裡面既食材好多, 有蝦, 龍蝦半隻, 蟹一隻, 蜆, 翡翠螺, 魷魚, 青口, 鮑魚等等仲有三色椒, 洋蔥, 椰菜, 粟米等等既配條, 仲有少少面條海鮮全部都好新鮮, 醬汁又香, 雖然話係1人份量, 但係份量都唔少架個蒜蓉包都好好味!跟住就到火鍋海鮮餐, 有幾款唔同湯底選擇而我就揀左昆布湯, 海鮮款式同手抓海鮮餐大同小異, 仲會有烏冬同娃娃菜火鍋更能突顯海鮮鮮味除左海鮮之外, 仲有牛肉同豬肉各一碟, 份量都多架肉類質素都幾高最後個餐仲包括埋movenpick雪糕, 真係非常滿足呀媽咪仲話下次要帶埋朋友黎食
今日收工近近地就同媽咪試下

店員安排好坐位比我地之後, 就向我地介紹餐廳既食品
主打就係手抓海鮮餐同埋火鍋海鮮餐, $298/1位份量
於是我地就各叫左一個

首先上菜既係手抓海鮮餐, 有6款醬料可以選擇
我地揀左蒜蓉牛油, 一放低既時候已經勁香, 望落去仲好震撼
個蒜蓉包都好好味!

跟住就到火鍋海鮮餐, 有幾款唔同湯底選擇
火鍋更能突顯海鮮鮮味
除左海鮮之外, 仲有牛肉同豬肉各一碟, 份量都多架
肉類質素都幾高

最後個餐仲包括埋movenpick雪糕, 真係非常滿足呀
媽咪仲話下次要帶埋朋友黎食

2020-11-04
海鮮也得多,但手抓海鮮還是頭一次看到,形式有點像韓式當然有膠手套和蟹鉗提供穩陣起見,另一位朋友試火鍋,可以交換吃星期五的夜市比較繁忙,建議要先行訂座,看到有不少客人摸門釘手抓海鮮餐 - $298材料:本地龍蝦(半隻)、肉蟹(1隻)、草蝦(2隻)、綠青口(2隻)、鮑魚(1隻)、沙白(4粒)、魷魚(2片)、翡翠螺(1粒)、栗米、3色椒、洋蔥、Miso醬日本椰菜、蒜蓉包不吃辣人士建議可選「蒜蓉牛油」味,一看便知為韓式味道甫一上碟已聞到陣陣濃烈惹味的蒜蓉牛油香,且能提起海鮮鮮味使用本地龍蝦故特別鮮味,肉質極鬆軟滑嫩、口感鮮甜,能感受到濃郁甘美的龍蝦味及隱隱的海洋咸香肉蟹已拆去不能食用的部份,顧名思義特別肉多,肉質結實並且帶清香草蝦有明顯條紋,肉質較扎實、口感特別爽彈綠青口肉汁豐富,味道甘甜清新,帶有少少海水味鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身,重點已去除膽囊翡翠螺肉質彈牙有口感,新鮮飽滿又肥美沙白味道鮮甜口感嫩滑不帶沙是日精選餐湯 – 羅宋湯羅宋湯味道醇厚,下足番茄和茄膏同時用上多種蔬菜毫無草青味,酸中帶甜、甜中帶香火鍋海鮮餐 - $298材料:本地龍蝦(半隻)、肉蟹(1隻)、草蝦(2隻)、
海鮮也得多,但手抓海鮮還是頭一次看到,形式有點像韓式
當然有膠手套和蟹鉗提供
穩陣起見,另一位朋友試火鍋,可以交換吃
星期五的夜市比較繁忙,建議要先行訂座,看到有不少客人摸門釘
手抓海鮮餐 - $298
不吃辣人士建議可選「蒜蓉牛油」味,一看便知為韓式味道
甫一上碟已聞到陣陣濃烈惹味的蒜蓉牛油香,且能提起海鮮鮮味
草蝦有明顯條紋,肉質較扎實、口感特別爽彈
綠青口肉汁豐富,味道甘甜清新,帶有少少海水味
鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身,重點已去除膽囊
翡翠螺肉質彈牙有口感,新鮮飽滿又肥美
沙白味道鮮甜口感嫩滑不帶沙
羅宋湯

是日精選餐湯 – 羅宋湯
羅宋湯味道醇厚,下足番茄和茄膏
同時用上多種蔬菜
毫無草青味,酸中帶甜、甜中帶香

火鍋海鮮餐 - $298
材料:本地龍蝦(半隻)、肉蟹(1隻)、草蝦(2隻)、青口(2隻)、鮑魚(1隻)、沙白(4粒)、大元貝(1隻)、安格斯牛(4片)、頂級黑豚豬梅肉(4片)、栗米、蟹柳、芝士捧、日本南瓜、蘿蔔片、鮮冬菇
元貝體積大,色澤金黃,質量較高,味道亦特別濃郁
火鍋海鮮餐
安格斯牛肉肥牛片,細嫩又緊實的肌肉層疊交融,深刻、流暢、繁多而均勻,高質量的肉質特色成就了鮮嫩爽滑的上佳口感
黑豚豬腩肉片外表肥美,霜降較勻稱,口感柔嫩,一咬落肉汁香甜四溢,肉味之香濃

Somersby Apple Cider Crush (Glass) - $48
用上流行的「韓式倒插」氣派一流
以蘋果酒為基酒,融合了清新莓果的優雅淡香和微氣泡清爽口感,帶有莓果香氣、甜美誘人
水蜜桃味乳酪梳打飲品

水蜜桃味乳酪梳打飲品 - $32
酸酸甜甜的乳酪和水蜜桃果味濃郁的梳打完美結合,令人回味無窮
Movenpick雪糕

Movenpick雪糕
有雲呢嗱、朱古力和士多啤梨三種口味選擇
2020-10-30
水蜜桃味乳酪梳打飲品
2020-11-05 49 瀏覽
今日喺沙田附近呢一頭收工 ,我去咗沙田石門呢一間度食飯, 其實因為我見呢間舖頭係新開嘅,而且佢個style好似有近期幾hit嘅海鮮餐咁樣。 咁我就當然要試下啦, 入到去鋪頭其實都幾特別,因為有我最鍾意 iron man棟咗喺度, 而且座位亦都坐得幾舒服。 咁佢有幾個餐畀我哋揀嘅, 咁我哋就揀咗以下兩個餐。手抓海鮮餐: 佢有幾隻味道可以揀,咁我就揀咗港式避風塘小辣,咁包括是日精選餐湯, 咁我個是日餐單就係粟米湯, 另外佢包咗啲海鮮有本地龍蝦半隻,肉蟹一隻草蝦兩隻,綠青口兩隻,鮑魚一隻,沙白四粒,魷魚兩片,翡翠螺一粒,粟米、三色椒、洋蔥、日本椰菜、蒜蓉包等。 咁當然啦佢有幾多海鮮我自己就最鍾意就係食龍蝦,因為佢龍蝦真係新鮮,而且肉質鮮甜, 而且都算大隻, 我亦都鍾意食鮑魚,因為亦係我愛之一應該大多數人都鍾意,佢肉質亦都彈牙爽口對女人都幾補。 所以overall啲海鮮我覺得都幾新鮮, 最令我鍾意嘅就係佢用咗避風塘嘅煮法去烹調, 所以我會覺得港式口味適合我呢啲鍾意食地道港式海鮮嘅香港人。火鍋海鮮餐: 咁朋友就叫左走地鮮雞湯,佢有包括本地龍蝦半隻、肉蟹半隻、草蝦兩隻鮑魚一隻、沙白四粒、青口兩隻、

火鍋海鮮餐: 咁朋友就叫左走地鮮雞湯,佢有包括本地龍蝦半隻、肉蟹半隻、草蝦兩隻鮑魚一隻、沙白四粒、青口兩隻、大元貝一隻、安格斯牛4片、頂級黑豚豬梅肉四片、蟹柳、芝士棒、粟米、日本南瓜、蘿蔔片、鮮冬菇、金菇、娃娃菜、稻庭烏冬等。 咁其實佢啲海鮮我覺得都幾新鮮,同我上面講嘅嘢都係差唔多,反而令我覺得surprise嘅係 佢個牛肉同豬肉都好好食, 肉質鮮嫩而且其實我個肉都有啲overcooked咗,但係肉質一D都唔"UN",Quality pretty good。 所以如果有朋友鍾意用火鍋嘅方式去食嘅話,呢個都幾啱你哋。 可以食到海鮮同肉質嘅鮮味。

最後飲埋杯apple cider我同朋友就閃人, 如果大家鍾意食海鮮嘅話,大家可以試下呢間餐廳,而我本人就比較鍾意食第一個食法,即係好似避風塘嘅食法,因為比本人比較鍾意食辣,見佢亦都有新加坡黑胡椒口味,我可能下次都會試下呢一個。