2019-07-18 183 瀏覽
好耐無同朋友食飯,上網見到呢間野評價唔錯,就黎試下。入到黎,地方唔算好大,但裝修都幾別緻。可以睇下廚房入面咩情況。餐牌選擇唔少,好多都睇落好吸引咁。我地叫左一個鐵板餐,加錢要左個咸蛋黃金薯條,咸蛋味十足。野飲叫左荔枝白桃梳打。味道唔假,荔枝白桃味、甜味十足,幾好飲。鐵板餐跟餐既湯同餐包。個湯既味道有啲似蝦湯,口感好似有薯仔,望落又似羅宋湯咁。雖然叫唔出佢係咩,但味道都唔錯。重點黎啦。主食我地叫左一個原隻波士頓龍蝦脆片。首先,送到黎同網上睇到既一樣,份量十足,脆片好多,芝士融曬係脆片上面又好正,龍蝦都係切到一粒粒咁鋪滿曬成個碟既脆片上面。龍蝦仲口感好好,唔係雪到梅曬既口感。加上有3種不同口味既醬料可以選擇,好正。另外,我地仲點左一個鐵板餐既安格斯肉眼扒餐。第一樣野要講既就係佢份量驚人,係平日出街食既牛排既3陪大,有整整3個手掌咁大,完全可以喂飽3個人。而且,牛排食落完全唔會難咬,反而相當軟身,加上特別既黑松露醬,食落就更加正啦。整體黎講,都相當滿意,可以一試。
好耐無同朋友食飯,上網見到呢間野評價唔錯,就黎試下。

入到黎,地方唔算好大,但裝修都幾別緻。

可以睇下廚房入面咩情況。

餐牌選擇唔少,好多都睇落好吸引咁。

我地叫左一個鐵板餐,加錢要左個咸蛋黃金薯條,咸蛋味十足。

整體黎講,都相當滿意,可以一試。
  • 芝士龍蝦墨西哥脆片
2019-07-17 141 瀏覽
前幾日同朋友仔去長沙灣食dinner😍去左呢間西餐廳☺️呢間餐廳仲有一個幾特別嘅打卡牆啱晒鍾意打卡嘅朋友仔😂😂我地叫左兩個餐鐵板餐芝士波士頓龍蝦配芥末牛柳粒 $168仲包埋餐湯麵包同餐飲🙂龍蝦大大隻食落去都幾彈牙🦞牛柳粒煮得岩岩好 細細粒配埋d汁好入味☺️底下仲有d菇🥬☺️另外仲叫左一個頂級巨型牛肩肉扒$188牛扒真係勁大份 食肉獸一定要試吓🥩🐷澆上燒汁真係幾入味☺️☺️大家下次嚟長沙灣可以黎試吓
啱晒鍾意打卡嘅朋友仔😂😂
我地叫左兩個餐鐵板餐
芝士波士頓龍蝦配芥末牛柳粒 $168
另外仲叫左一個頂級巨型牛肩肉扒$188
牛扒真係勁大份 食肉獸一定要試吓🥩🐷
澆上燒汁真係幾入味☺️☺️大家下次嚟長沙灣可以黎試吓
2019-07-15 121 瀏覽
約朋友食飯,咁啱佢係荔枝角返工,俾左幾個Choice 佢揀,最後佢揀左呢間Second Bite, 反正我未食過,今日就去試下新嘢。😂😂👍🏻👍🏻4pm打去book7pm2位,本來覺得咁趕應該唔俾Book,但打去又okay wo~~Lucky...✌🏻✌🏻✌🏻. Second bite 位置唔算難揾,只要知明愛醫院,行前一條街就可以揾到。入到去店舖感覺不錯,雖然係小店,但睇得出設計有擺過心思。Open Kitchen 仲可以一眼睇晒內裏情況,唔好處就唔使我講啦,油煙味。不過唔算太嚴重,可以接受。😂😂😂💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️睇返餐牌,懷舊鐵板餐一枝獨秀,自己一個餐牌,無論係鐵板餐定係其他飯麵平均都要$120 - $180的中價特色餐廳。 同朋友商量一陣,無乜Idea下就叫左2個鐵板餐 (之後先發覺出大事了。。。🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️)我叫左個雜扒餐配松露醬,朋友就叫左個龍蝦牛柳粒配黑椒汁,我地再加$28叫多左個鹹蛋黃薯條。薯條先上,薯條唔係扁肥嗰隻,係M記咁嘅Size, 配上鹹蛋黃,都幾好食,好夾,不過食左幾條就Feel到個喉嚨開始痛。可能我開始老,所以唔可以食得咁熱氣🤣🤣🤣🤣🤣。之後就上左朋友個龍

我叫左個雜扒餐配松露醬,朋友就叫左個龍蝦牛柳粒配黑椒汁,我地再加$28叫多左個鹹蛋黃薯條。薯條先上,薯條唔係扁肥嗰隻,係M記咁嘅Size, 配上鹹蛋黃,都幾好食,好夾,不過食左幾條就Feel到個喉嚨開始痛。可能我開始老,所以唔可以食得咁熱氣🤣🤣🤣🤣🤣。之後就上左朋友個龍蝦餐,都有成半隻龍蝦,再加上不少的牛柳粒都幾抵食。我試過啲龍蝦肉🦞🦞🦞彈牙的,不過少左啲鮮味,唔知係咪因爲鐵板原因,但整體都不錯不錯。👍🏻👍🏻

至於咩叫「抵處未算扺」,你睇下我個雜扒餐就知道。雞扒,豬扒,腸仔x2,雞翼x2,再加上薯條同雜菇同一個荷包蛋。😱😱😱 咁大堆頭下,出事位就係。食唔晒。🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️荷包蛋我就無乜comment 啦,雞翼好食,好香口同脆,腸仔都唔錯,至於雞扒同豬扒份量十足,但我無食到,因為那時己經飽到上喉嚨😭😭😭😭 為了唔浪費,我選擇帶走,返屋企第日煎返香都覺得好食,松露醬好香。👍🏻👍🏻👍🏻

我好似唔記得講佢仲有餐湯同餐包呀何。。所以你唔怪得我地食唔晒,不過話説,個餐湯幾好飲,不過個牛角包先最好食,又鬆軟,好好食囉。👍🏻👍🏻👍🏻

我下次來食,要改一下策略,一個鐵板再配下Risotto ,可能會好啲。😂😂😂😂😂

P.S. 食得晒先好嗌,咪做大嘥鬼。👍🏻👍🏻😘😘
2019-07-10 76 瀏覽
估唔到長沙灣都有靚靚嘅西式餐廳 呢度都坐得幾舒服啱晒一班朋友傾吓計 叫咗個餐係鐵板餐有龍蝦同埋牛柳粒份量都非常足夠龍蝦都大大隻兼且好入味 牛柳粒加上黑椒汁真係冇得輸 龍蝦肉質新鮮而且牛柳粒肉質都鮮嫩算係唔錯嘅西式餐廳
2019-07-03 3336 瀏覽
作為一隻鍾意周圍搵食嘅〈小肥兔〉,眼見比較少見餐廳會越來越進步,通常能保持水準已經好難得今次開飯的〈Second Bite〉不但止能保持水準,而且更創新和進步了,值得嘉許。同樣有西式海鮮Fine Dining,我對他們有信心。初初到來時見到座無虛設都有點嚇一驚。因為是星期四晚上,大家明天也不用上班的嗎??牆上的貓貓掛畫對於我這個貓奴,有著莫名的吸引。在這樣的環境下用餐,絕對是very nice〈鹹蛋黃金雞翼(六隻)〉香脆可口的雞翼尖上滿滿嘅鹹蛋黃金醬,真係超級邪惡又美味〈芝士忌廉海鮮燉飯〉今晚的Main Dish我選了這個燉飯,質素之進步令我很驚喜!!海鮮嘅種類比我上次來的時候要多,有鮮蝦,蜆肉,青口和墨魚仔。而且質素也很好,非常新鮮美味。燉飯口感Creamy香滑,加上濃郁嘅芝士,味道非常有層次,內裏還增加了菇菌和洋蔥粒更添層次口感,真係好好食。臨走時候和老公看見這個都再一次相視而笑了,期望下次再來的時候也能和老公保持這份甜蜜感。

同樣有西式海鮮Fine Dining,我對他們有信心。

牆上的貓貓掛畫對於我這個貓奴,有著莫名的吸引。

在這樣的環境下用餐,絕對是very nice

鹹蛋黃金雞翼(六隻)

〈鹹蛋黃金雞翼(六隻)〉
香脆可口的雞翼尖上滿滿嘅鹹蛋黃金醬,真係超級邪惡又美味

〈芝士忌廉海鮮燉飯〉

鹹蛋黃金雞翼(六隻)
2019-06-28 156 瀏覽
之前已經同老婆來過舊居附近嘅〈Second Bite〉,果時佢地新開張都覺得做得唔錯,食物好有水準。今日老婆生日,當然帶佢去間實好食嘅餐廳就最穩陣。😅原來無見一排,餐廳出咗新既〈懷舊鐵板系列〉,身為食肉獸嘅我當然唔會放過。另外仲有好多必食推介,唔食鐵板嘅朋友都啱。其實會帶老婆嚟,除咗因為野食好食之外,餐廳入面仲有多幅貓貓掛畫。🐱貓奴老婆未食都已經好開心。〈鹹蛋黃金薯條〉講返食物先,我就當然一定揀鐵板餐。另外加$28仲可以配過〈鹹蛋黃金薯條〉,好邪惡,不過唔會放過。熱辣辣嘅薯條沾滿鹹鹹香香嘅黃金鹹蛋醬,真係好邪惡但又好好食。😈隨餐仲有牛角包,餐湯。加$8仲可以將餐飲轉為蘋果汁。🍎牛角包外脆內鬆軟,一點都不死實而且唔會油淋淋。襯埋酸酸地嘅番茄忌廉湯真係perfect〈懷舊系列鐵板~香煎雞扒司華力腸餐〉熱辣辣嘅鐵板餐轉個頭就送到,來嘅時候仲吱吱作響中,出曬煙的足足一條半嘅司華力腸,同兩大塊嘅雞扒足以令我飽到飛起。唔好以為量多就冇質素,雞排厚得嚟肉質結實不鬆散,而且唔會話有雪味,襯埋黑椒汁好野味架!咁嘅價錢真係抵到爛!!眼見只係星期四嘅晚上都坐無虛置,無他的。食物質素好,價錢又抵。好在今次有

今日老婆生日,當然帶佢去間實好食嘅餐廳就最穩陣。😅

另外仲有好多必食推介,唔食鐵板嘅朋友都啱。

貓奴老婆未食都已經好開心。

鹹蛋黃金薯條

〈鹹蛋黃金薯條〉

隨餐仲有牛角包,餐湯。加$8仲可以將餐飲轉為蘋果汁。🍎

〈懷舊系列鐵板~香煎雞扒司華力腸餐〉
熱辣辣嘅鐵板餐轉個頭就送到,來嘅時候仲吱吱作響中,出曬煙的

香煎雞扒司華力腸餐

足足一條半嘅司華力腸,同兩大塊嘅雞扒足以令我飽到飛起。

眼見只係星期四嘅晚上都坐無虛置,無他的。食物質素好,價錢又抵。好在今次有book定台啫
鹹蛋黃金薯條
香煎雞扒司華力腸餐
2019-06-24 180 瀏覽
今日同男朋友拍拖😍睇戲前食個晏先啦,門口menu成功吸引到我地入去🤣叫左兩個餐,分別係C及P跟餐湯😊唔知有無聽錯,係紅菜頭甘荀唔知咩湯😂😂😂甘荀味幾濃,味道係ok既,不過餐湯只係微暖,一啲煙都無架!😂😂唔知係咪諗住出邊太熱🤣🤣🤣我都係鍾意熱飲多啲🙈C法國蟹肉牛油果蓉芥末沙津:面頭一層蟹肉,中間係沙津菜,好似幾新鮮👍🏻最底竟然係西瓜,呢點幾驚喜喎😋😋😋西瓜仲要幾甜tim!男朋友唔講都無留意角落位有pat牛油果蓉,我諗唔係新鮮打出黎?因為食落好似有些少苦苦地🤔P全日早餐:😋早餐包括有有沙津菜,牛角包,捲到好似玫瑰花咁既煙三文魚,蕃茄,少有既蝦卷,炒得好食既菇,好creamy既滑蛋,半條司華力腸及兩條雞肉腸😂幾豐富既!最好味係炒蛋同炒菇🤤🤤或者海鮮先係佢地拿手好戲🤣🤣我覺得味道正正常常,同一般餐廳無太大分別🙈

2019-06-14 224 瀏覽
今個月出多左bonus 諗住同屋企人食餐好嘅,睇到呢間餐廳好多人讚好,手抓海鮮賣啲相賣相又好吸引噃,就一心想去試吓啦!點知.......買咗三樣嘢丶懷舊鐵板牛肩肉眼扒丶大蝦海鮮意粉丶仲有價值$708嘅手抓海鮮盤。先講個牛肩肉眼扒,Size係好巨型不過大部份都係根,同埋本身塊扒唔靚但百幾蚊當然我唔會要求咁高,大蝦海鮮意粉但其實係炒烏冬囉,不過佢所謂嗰啲海鮮雪藏貨都不特只仲完全冇味!所以我嗰個中型嘅手抓海鮮盤我都知賴嘢!龍蝦、蟹、青口丶蜆、墨魚仔,全部都淡而無味!係好下價嘅雪藏海鮮,佢個辣汁叫做好少少!我冇理由比咁多錢淨係食西蘭花粟米點你個辣汁啫⋯⋯House wine 都好唔掂!難飲!兩大兩細4人食咗我千四銀!唔係話貴但係真係唔值!唔明白點解有咁多好評🧐,唔通係我食嘢嘴刁。最後走嗰陣我睇晒全間餐廳都冇人食海鮮盤😅
兩大兩細4人食咗我千四銀!唔係話貴但係真係唔值!
唔明白點解有咁多好評🧐,唔通係我食嘢嘴刁。
最後走嗰陣我睇晒全間餐廳都冇人食海鮮盤😅
懷舊鐵板牛肩肉眼扒
二至四人份手抓海鮮盤盤
有時候要滿足男友食肉獸的‘肉’望,鐵板餐也是個好選擇😝。長沙灣有份量超大的鐵板餐!點了頂級巨型牛肩肉眼扒餐,真的很巨型!差不多有兩塊超大的牛肩扒~淋上黑松露汁挺惹味的😛 如果成熟度再準一點就更好~。Handsup點了芝士波士頓龍蝦配芥末牛柳粒,份量也不少~牛柳粒方便吃味道也不錯,洋蔥汁伴上粟米吃很滿足😆
有時候要滿足男友食肉獸的‘肉’望,鐵板餐也是個好選擇😝

2019-06-05 2465 瀏覽
適逢友人生日我們選擇了這間位於長沙灣的Second Bite吃飯慶祝到達後,侍應安排我們坐在角落一張四人枱, 有足夠的私人空間, 讓我們可以舒服的聊天。研究了一下餐牌, 商量過後由於我們二人, 一個至愛咸蛋黃,一個鍾情於雞翼所以咸蛋黃金雞翼實在是不二之選。另外, 素聞這間餐廳的鐵板餐抵食夾大份, 我們亦叫了一份經典港式雜扒餐share, 再加上一份芝士忌廉海鮮燉飯。很快, 餐湯及餐包送到溫熱的菠菜忌廉湯配上烘焙得軟熟的牛角包, 為這一餐揭開一個美好的序幕接著上場的咸蛋黃金雞翼, 濃濃的咸蛋香襯托外脆內嫩的雞翼, 實在讓人口水直流,食指大動正當我們享受著美味的雞翼時, 經典港式雜扒餐就出場了。我和友人見到它,不約而同都呆了裡面有豬扒, 雞扒,雞蛋,香腸,加上香菇,玉米,薯條等配菜, 份量十足。還好我們沒有一人叫一份,否則一定吃不完, 浪費食物。芝士忌廉海鮮燉飯, 香濃的芝士味配上鮮甜味美的海鮮,無論視覺和味覺都得到滿足感。最後, 我們叫了份心太軟配雪糕, 並請餐廳方面在碟上寫上祝福字句, 慶祝友人的生日。甜而不膩的心太軟蛋糕為這一餐劃上一個完美的句號。
適逢友人生日
我們選擇了這間位於長沙灣的Second Bite吃飯慶祝
研究了一下餐牌, 商量過後
由於我們二人, 一個至愛咸蛋黃,一個鍾情於雞翼
所以咸蛋黃金雞翼實在是不二之選。
很快, 餐湯及餐包送到
正當我們享受著美味的雞翼時, 經典港式雜扒餐就出場了。
我和友人見到它,不約而同都呆了
還好我們沒有一人叫一份,否則一定吃不完, 浪費食物。
甜而不膩的心太軟蛋糕為這一餐劃上一個完美的句號。
再吃-心太軟配雪糕
再吃-心太軟配雪糕
咸蛋黃金雞翼
港式經典雜扒餐
2019-05-27 137 瀏覽
今日同朋友約左係長沙灣晚飯,佢話朋友推薦呢間,所以我地又去試下。餐廳位置有點遠,離地鐵站10分鐘路程,不過同朋友一齊行下行下傾下計咁,都唔覺太耐既~餐廳環境幾有風格,尤其個燈!型啊!!我地一行4人,叫左好多野食。首先緊係叫jar Sangria好多水果我一向都鍾意西班牙果酒不過有朋友就稍嫌淡左啲,可能太多冰吧有一點想餐廳改善嘅就係呢一個容器太難斟酒了,好易倒瀉好好飲既忌廉湯芝士焗龍蝦牛柳粒鐵板燒好好味!特別係牛肉,質感剛好,調味得意水牛熱雞翼,雖然都幾辣下,但係好正啊外脆内軟既口感咁多碟入邊我最鍾意呢一個黑松露意大利飯好creamy 好香松露味 好好味大家一致認同整得好好味飯粒都有咬口極力推薦鐵板豬扒雞翼,都唔錯 不過印象未算好深刻好滿足嘅一餐,有牛有豬有雞, 仲有好高質嘅意大利飯如果餐廳位置靚啲就Perfect啦

餐廳環境幾有風格,尤其個燈!

型啊!!

我地一行4人,叫左好多野食。

首先緊係叫jar Sangria

好多水果
我一向都鍾意西班牙果酒

不過有朋友就稍嫌淡左啲,可能太多冰吧
有一點想餐廳改善嘅就係呢一個容器太難斟酒了,好易倒瀉

好好飲既忌廉湯

芝士焗龍蝦牛柳粒鐵板燒

好好味!特別係牛肉,質感剛好,調味得意

水牛熱雞翼,雖然都幾辣下,但係好正啊
外脆内軟既口感

咁多碟入邊我最鍾意呢一個黑松露意大利飯

好creamy 好香松露味 好好味
大家一致認同整得好好味

飯粒都有咬口
極力推薦

鐵板豬扒雞翼,都唔錯
不過印象未算好深刻

好滿足嘅一餐,有牛有豬有雞, 仲有好高質嘅意大利飯

如果餐廳位置靚啲就Perfect啦
  • 黑松露意大利飯
近排同朋友食飯,發現左一間隱世既餐廳仔,雖然地理位置不算最優秀,但係食物、用餐環境同埋氣氛都好加分,如果想靜靜地同朋友食個飯,呢到都係非常好既選擇!首先要講講我最推介既呢款,招牌豬扒配雞翼(洋蔥汁),一上菜係鐵板磁磁聲,真係見到都流口水點解佢會成為我最鍾意既一碟菜,係因為呢到既豬扒係好簿身既,但就好吸到啲汁,平時食得多厚切,偶爾想食到無肥肉既瘦豬扒,雞翼都係我鍾意既配搭,會因為呢個菜再回來吃!另一個也好吃的推薦係黑松露燴飯,味香之餘不會太杰身,係我鍾意既口感,同行朋友都讚不絕口!另外我地都有叫龍蝦牛柳粒鐵版,牛柳粒調味好好吃,大家都很喜歡,水牛城雞翼,味道都幾好~總括黎講,環境係坐得舒舒,大理石既餐台影相都好靚,服務也很好,喝完酒後侍應都一直幫我地加水,留意我地既需要^-^

2019-05-23 150 瀏覽
見好多人都話好食,為食嘅我就梗係去試下啦!見到扒餐好似幾好,好多人叫,我哋都試下!叫咗一個雜扒,同一個豬扒拼雞翼。好大份嘅餐呀,但上枱時已經無咩汁,可以鐵板太熱蒸發曬。。。我要求多啲洋蔥汁,個服務員無應我,我以為佢會轉頭攞比我啦,點知佢唔止無應,原來直情無理我 😤 其實直係嬲嬲地㗎!大至上食物OK,但服務態度令到今次食物並不完美!
見好多人都話好食,為食嘅我就梗係去試下啦!
見到扒餐好似幾好,好多人叫,我哋都試下!
叫咗一個雜扒,同一個豬扒拼雞翼。
好大份嘅餐呀,但上枱時已經無咩汁,可以鐵板太熱蒸發曬。。。
大至上食物OK,但服務態度令到今次食物並不完美!
2019-05-14 221 瀏覽
有時搵餐廳食飯 未必係食物吸引我😂選擇second bite純粹因為一個霓虹燈😍·I love you to the moon and back❤️·🦞芝士龍蝦墨西哥脆片($298)nachos真係難以抗拒😍仲要澎湃芝士醬鋪面,賣相相當吸引!點埋牛油果醬/酸忌廉/莎莎醬,非常惹味🤤但食下食下幾飽滯🤭·🍔秘制手打肉餅脆蛋漢堡.雙色薯條.沙律($138)我很醜但好吃系列~份量好大😯好足料!切開蛋黃流哂出黎🤤🤤🤤🤤🤤漢堡厚實,飽到食唔落雙色薯條😂🍟·🐟香煎海驢魚燴飯($168)大食仔最愛~燴飯不錯,creamy得黎飯粒軟硬適中🍚😋但驢魚不太滑,煎耐左

• 芝士龍蝦墨西哥脆片
2019-05-06 169 瀏覽
Second bite 西餐 X 港式鐵板fusion .黎到呢間位於長沙灣嘅隱世餐廳,裝修好別緻,掛滿油畫嘅牆,白色雲石枱,打卡一流。閒日晚上黎到都full house,提提大家黎之前要book枱啊。.鐵板Dinner Set幾抵食,各種肉類嘅鐵板,跟餐免費配粟米南瓜忌廉湯同牛角包。嘢飲同甜品亦可加錢嗌~ 鍾意個湯嘅粒粒粟米,牛角包夠軟熟&皮脆而鬆化。招牌豬扒配雞翼鐵板+配野菌黑松露汁 $128一上到嚟成個鐵板係熱辣辣滋滋聲,啲童年回憶返晒黎🥰 鐵板上有三塊豬扒三件雞翼,仲有薯條🍟同西蘭花🥦!非常豐富!😋因為幾大份,建議兩個人可以share嚟食,然後再加小食。明太子軟殼蟹漢堡。雙色薯條。沙律 $168大大隻軟殼蟹,唧滿明太子沙律醬🧀🥑🍅仲有車打芝士,牛油果醬,番茄,伴碟有火箭菜沙律同薯條🥗🍟 明太子沙律醬好開胃,同軟殼蟹好夾,連埋其他新鮮配料,脆口得黎好fresh!😋👍🏻大推!鹹蛋黃金雞翼(六隻) $88半煎炸雞翼落左鹹蛋黃炒,雞翼面頭好有鹹蛋黃味,炸雞翼好香脆,煮法是港式茶餐廳下午茶餐果種炸雞翼,熱氣但好食😂🤘🏻
Second bite 西餐 X 港式鐵板fusion

招牌豬扒配雞翼鐵板+配野菌黑松露汁 $128