2010-05-25 61 瀏覽
黎到南丫島, 本想都係想行下既姐, 我d friend極力推介呢間野, 本身我唔係好食甜野, 不過一場黎到咁就去食下喇...一入去, 好舒服, 每檯都有把扇, 好鬼鐘意呢d野既....有心思丫嘛(南丫島又多蚊呢!!!!)鋪仔唔大, 不過真係根舒服, 裝修又簡約, 好good^^我地叫左招牌豆腐芝士餅, 紐約芝士餅, 士多啤梨芝士餅仲有baby yellow.....好好味呀, 本身真係唔食甜既, 不過個豆腐芝士餅好香, 唔太甜, 又唔"漏", 我平時食呢d野, 一啖起兩啖止架嘛, 呢個真係無得頂呀!!!!!配埋杯百伯爵茶.....簡直正到形容唔倒呀!!最好係個老闆娘, 又細心又好笑容, 照計佢呢d咁多好評既鋪頭老闆一定唔憂做咁態度惡劣架嘛, 佢又唔係喎, very gooddddddddddd!!
鋪仔唔大, 不過真係根舒服, 裝修又簡約, 好good^^
是日推介
hi T時間
都存影得切相就比人食左啖lu
士多啤梨餅
2010-05-18 12 瀏覽
雖然店子小小,但食物卻不賴。由於我比較喜歡吃甜品,所以我一個人就叫了兩件蛋糕和一杯菊花蜜。豆腐芝士蛋糕:很香的豆腐味,但卻蓋不了芝士的的香味。巧克力慕絲蛋糕:很creamy,也很香的巧克力味道。不過其實這間蛋糕店的價錢有點貴,不過還是值得!!!
雖然店子小小,但食物卻不賴。
豆腐芝士蛋糕:很香的豆腐味,但卻蓋不了芝士的的香味。
巧克力慕絲蛋糕:很creamy,也很香的巧克力味道。
不過其實這間蛋糕店的價錢有點貴,不過還是值得!!!
$55 (其他)
  • 豆腐芝士蛋糕,巧克力慕絲蛋糕
2010-05-14 9 瀏覽
在南丫島假如想悠閒地吃番件芝士餅,嘆番杯咖啡或凍飲,優哉悠哉地享受一個寧靜的下午,這間雅緻的餅店可算是不二之選。這裡最有名的是味道輕怡清新的「豆腐芝士餅」,相信大部分來過這裡喝下午茶的人都會試過。前些時來到南丫島旅行,當時在這裡吃的也是這款招牌甜品。這款「豆腐芝士餅」的味道相對其他較為濃味的芝士餅是比較淡的,芝士味其實并不出,不過這可是它的特點。原來豆腐和芝士的味道是蠻夾的,而因為甜味不濃,所以吃下去不會讓人感到太heavy。其實這裡還有很多不同款式的芝士餅可供客人選擇,假如你愛吃芝士餅的話,要是來到這裡,一定會有一款口味能夠滿足到你的。

2010-04-01 16 瀏覽
每次帶隊到南丫島的生態遊,總會到Shelly Cake Express享用芝士餅。上次食過最有名的豆腐芝士餅,今次試下另一款檸檬芝士餅。可是,檸檬芝士餅味道不是吸引,可能我喜歡味道比較重一點的芝士餅,想信New York Cheese Cake會合適一點,下次再試。http://hk.myblog.yahoo.com/chicken-goal/article?mid=242

檸檬芝士餅
2008-08-10
檸檬芝士餅
2010-03-10 11 瀏覽
二月中旬在南丫島名店買了包伯爵茶曲奇,鬆軟帶點濕,細嚼下卻又不太覺有伯爵茶的味道,拿了幾件給同行者試試,問他反應如何,道無味的曲奇,再問另一位朋友,答案亦是一樣,伯爵茶泡來飲就好了,作曲奇餅還是傳統牛油味親民。
二月中旬

無味的伯爵茶曲奇。
2010-03-02 40 瀏覽
時常路經原來已非常出名的小店, 今天慕名而來, 只剩門口露天的小枱有位, 叫了3個 tea set 2個人 share.我這朱古力怪竟然最喜Tofu cheesecake, 滑而不膩, 反而覺得如果 chocolate mouse cake 再可甜d就好啦, 我覺得我自己一個人都可搞掂晒3件餅喎, 死喇大食症又覆發添.P.S. 望住但都唔明對面間爛鬼凍串燒點解會咁多人食, 係要用人山人海來形容添喎, 唔通因為只有這一舖有串燒

, 死喇大食症又覆發添

Blueberry cheesecake
Chocolate Mousses cake
花茶
Mocha
2010-01-24 20 瀏覽
忙中偷閒去南丫島hea了一天來到hea當然不可不去shelly 入面既cake全都是老闆娘自家親手做的! 外面吃不到丫!每次來到都都不想走, 因為那裡的佈置就有如一個溫馨的小家庭一樣, 懶洋洋的, 一切都是緩慢的好舒適. 加上手中的小葵扇慢慢的撥, 一扇一扇的風輕輕吹來, 一個下午就不見了今次同友人叫了豆腐及綠茶cheese cake , 豆腐的味很實在不像有些豆腐cheese cake 會像吃固體"圍它乃"一般, 加上冰冰的感覺及入口即溶的質感, 真的是一口接一口! 另一個綠茶cheese cake 清清的綠茶味由冰冰的cheese cake 口感帶入口腔中, 不知不覺滿口都充滿綠茶味! 此店因是每次去南丫島都必定要去呢!
忙中偷閒去南丫島hea了一天

此店因是每次去南丫島都必定要去呢!
豆腐cheese cake
綠茶cheese cake
2008-07-26
豆腐cheese cake
綠茶cheese cake
(非會員)
2009-12-10 30 瀏覽
SHELLY蛋糕一直都係我最愛, 由我第一次入南丫島就愛上了~ 今天是我老公生日, 所以早一個星期前就訂了一個紐約芝士蛋糕, 那天早上送來, 夜上吃, 我已經有一年多沒有去南丫島, 但, 蛋糕依然沒變, 味道仍然保持。蛋糕雖然連運費要$345, 但我覺得值得~ 當晚朋友回來香港, 食左都話比3百蚊都會食多一次~~老公就更加唔駛講, 因為佢最愛就是呢款蛋糕~~但可惜的是咖啡不能送出來~~~SHELLY既蛋糕雖然比市面的貴一點, 但我覺仍然超值~

SHELLY既蛋糕雖然比市面的貴一點, 但我覺仍然超值~
2009-12-09
$100 (其他)
慶祝紀念
生日
2009-11-22 40 瀏覽
十月走過商業味甚濃海鮮一條街後,內街不難發現一些特色小店,尋得著一些生活的味道,曾嚐Shelly研發的芝士豆腐餅,簡單純樸的軟滑豆腐,又帶薄薄芝士香,我不常來南丫島,但每次的緊密行程下,總會抽點時間一嚐出色的招牌甜品。是日八人剛好將掛牌的「日替」甜品點下來,唯熱情果芝士餅未待五時已售罄,那就來多一客Shelly豆腐芝士餅吧,Cake set配果茶或花茶亦不過$40左右,活在市區的大家,亦會置以回心微笑。招牌豆腐芝士餅開始吧,很喜歡黃豆的清香。西柚乳酪芝士餅見得著新鮮西柚肉,「酸咪咪」帶天然果味。朱古力蛋糕,朱古力的味道不錯,看似是海綿蛋糕,但質感卻是較為「實淨」。藍莓芝士餅,前者質感實在但奶酪味卻不鮮明。笑言豆腐芝士餅質素不下於酒店出品,主理人聽到我們的意見後,現出燦爛的笑容,我想對主理人來說沒什麼較客人的一聲.好吃,來得珍貴。謝謝妳替我們用心做的每件蛋糕,我是會再來的。更詳盡的文章分享請參閱:http://foodxfile.blogspot.com/2009/10/iii.html
十月

招牌豆腐芝士餅開始吧,很喜歡黃豆的清香。

西柚乳酪芝士餅見得著新鮮西柚肉,「酸咪咪」帶天然果味。

藍莓芝士餅,前者質感實在但奶酪味卻不鮮明。

謝謝妳替我們用心做的每件蛋糕,我是會再來的。

更詳盡的文章分享請參閱:
滿足就是有一班朋友分享。
精緻美味招牌芝士蛋糕。
靚靚的杯。
由輕至濃,貼心的設計
滿足就是有一班朋友分享。
精緻美味招牌芝士蛋糕。
靚靚的杯。
由輕至濃,貼心的設計
  • 芝士蛋糕系列
2009-11-10 17 瀏覽
星期日閒遊南丫,食完豆腐花同沙嗲串燒就試一試home made芝士cake,舖仔細細但係都坐得幾舒服,最貼心每位有把葵扇如果夏天行到身水身汗都幾爽。有$40set係一件cake+杯凍熱飲品。今日試左由淡至濃,豆腐、抹茶、香蕉同tiramisu味個人喜愛豆腐味,另外tiramisu好重Kuhlua酒味,較適合我這些酒鬼人任。
2009-11-08
2009-10-24 16 瀏覽
住喺南丫島兩年,見就黎搬走,所以要試所有未食過的食店,眼見假日這間cake shop都爆滿人,一直都未有機會嚐下,今日day off,島上好少遊客,終於可以俾我一試,一試就愛上... 豆腐cheesecake:本身很愛cheesecake,也愛豆腐,兩者混合原來好味得好緊要!豆腐味很香濃也很軟滑,但絕不會蓋過芝士味,餅底也不是一般的消化餅,是比消化餅更香更脆的!一試難忘,蛋糕其實細細件,只要幾口便吃完,我真有衝動再吃多件呢! 藍莓 new york cheesecake:整件蛋糕都佈滿藍莓,口感當然十分出色,濃濃的藍莓味,加上硬度適中的cheesecake,慢慢於口中溶化,真係會令人甜到入心!相信我會搬走前再食多一次這麼有心的蛋糕,以後就好難有機會再隨時食了!

Bluberry new york cheesecake
Hot chocolate
2009-10-23
Bluberry new york cheesecake
Hot chocolate
2009-08-22 13 瀏覽
10000%意想不到!!!!!!!!!!!!!本身係完全無期望GE!!!!去南丫島前我有係OPENRICE睇過攻略但唔知有呢間野....點知個日同女朋友去完沙灘玩完想掃街之後就入左去~~最後食完幸福+甜到落腳趾尾地點係就腳GE, 對住大街, 有裝修有FEEL, 不過門面唔算太出個價錢又合理GE~ 30-40$個CAKE 所以就入左去~入到去FEEL到係小本經營@@"於是乎同個落單個人吹下水~~佢話10款CAKE 的分別係CHEESE GRADIENT 的分別-.-我平時少食開....所以本身唔知咩味..SORRY= =最後叫左COOKIE CHEESE CAKE 兩個人share 食~~~texture 硬身帶入口最溶taste 甜得來有cheese and cookies的味display beautiful drawing by chocolate!!!size 兩個人食~因為當小食~所以剛剛好!!!有機會入南丫島一定會番去食!!!
10000%意想不到!!!!!!!!!!!!!

本身係完全無期望GE!!!!
點知個日同女朋友去完沙灘玩完想掃街之後就入左去~~
最後食完幸福+甜到落腳趾尾

個價錢又合理GE~ 30-40$個CAKE 所以就入左去~

入到去FEEL到係小本經營@@"
於是乎同個落單個人吹下水~~
我平時少食開....所以本身唔知咩味..SORRY= =
最後叫左COOKIE CHEESE CAKE [唔記得左個名-.-]
兩個人share 食~~~
[I LIKE OREAL!!]

texture 硬身帶入口最溶
size 兩個人食~因為當小食~所以剛剛好!!!

有機會入南丫島一定會番去食!!!
COOKIE CHEESE CAKE!!!!!讚~~
2009-08-09
COOKIE CHEESE CAKE!!!!!讚~~
2009-08-12 12 瀏覽
南丫島一日遊 有人生日..一早已經係OPENRICE 查定那裡有芝士蛋糕買先...南丫島裡算是唯一一間了...不過在南丫島這間小本經營的小型蛋糕店價錢都算貴呀..最平的起馬都要$30 一件..如果連埋飲品要成$50一個SET..我地買左件藍莓芝士蛋糕 : 賣相比出面的不同..內裡含有藍莓肉..不是早已經打散了的餅底採用了一些類似千層蘇的餅底..再不是用馬利餅或消化餅了
南丫島一日遊

餅底採用了一些類似千層蘇的餅底..再不是用馬利餅或消化餅了

2009-08-06
$30 (其他)
2009-08-10 18 瀏覽
週日有空,又去南丫島燒玻璃珠;這次的時間較晚,倒不如來個下午茶。聞說shelly的豆腐 cheesecake很不錯,就要了個一試;再加多個鮮芒果cheesecake。環境很雅緻,服務也親切,的確是一個歎茶的好地方;兩個女孩子,等候食物製作之時,一於扮闊太聊聊是非。聊著聊著, 食物一下子就送上了。先吃一口鮮芒果cheesecake, 芝士味後搶鏡,反而芒果味若隱若視,真是要認真細味才能察覺,較為一般。反而豆腐cheesecake 就驚艷得多。質感沒芒果的硬實而滑溜,芝士味不濃,不過豆香豐盈且清甜,味道非常清鮮,吃了一口,尤如輕飄飄地浮上雲層中起舞,感覺美妙之極。押一口咖啡,味道偏苦,但仍算香醇,不加奶糖,與蛋糕是一甜一苦的配搭,效果很妙。喜歡豆腐清香者,來南丫島,絕對不能錯過shelly 的cheesecake!!!

豆腐cheesecake
鮮芒果cheesecake
house blend coffee
豆腐cheesecake
house blend coffee
2009-07-19 18 瀏覽
12/7/2009 Sunday同友人一行4人黎南丫島玩行山熱到溶左真係又熱又攰!落山就到SHELLY CAKE EXPRESS食tea兼涼下冷氣我地冇食到招牌豆腐cheese cake最好味係芒果乳酪cheese cake其他味道一般,都唔錯
2009-07-12
芒果乳酪cheese cake