2023-08-14 24 瀏覽
最近試咗呢間意式餐廳,讓我完全陶醉於它精緻的美食和舒適的用餐環境。這家餐廳以精緻的意大利菜式聞名,嘗試咗二人餐。前菜係香煎法國鵝肝。呢道菜是真係好正,鵝肝經過完美的煎製,外表金黃酥脆,內部則是柔軟奢華。每一口都散發出豐富的鵝肝風味,帶來濃郁的口感和深度的味道。它搭配的厚包也相得益彰,完全可以吸曬所有鵝油,真係一試難忘。另一款前菜係香煎北海道刺身級帶子,帶子鮮味可口,而且肉身好厚。餐湯係蘑菇湯同海龍皇湯。兩碗湯濃郁而濃稠,每一口都帶來了濃郁的口感,令人回味無窮。鮮甜與湯的滑順完美結合,為整餐帶來了一個美妙的開端。主菜是勃根地燉和牛牛面頰。呢道菜以嫩滑多汁的和牛牛面頰為主角,口感豐富而細膩。牛肉經過緩慢的燉煮,讓它變得極為軟嫩,每一口都能輕易地在口中融化。另一道主菜係海鮮燴飯。這道菜以新鮮的海鮮燴飯為基礎,融合了帶子與大蝦的鮮美風味。飯粒鬆軟濕潤,每一口都能品嚐到海鮮的鮮甜和風味。最後係餐飲及甜品,餐飲就今次揀咗梳打飲品及馬卡龍。馬卡龍一啖就入口,甜甜地為晚餐帶來句號。整體而言,這間意式餐廳提供了一場美味的饗宴。他們精心準備的菜式充滿了獨特的風味和精湛的烹調技巧,讓我留下了難以忘懷的印象。

整體而言,這間意式餐廳提供了一場美味的饗宴。他們精心準備的菜式充滿了獨特的風味和精湛的烹調技巧,讓我留下了難以忘懷的印象。無論是與家人、朋友還是與伴侶共享美食,這裡都是一個完美的選擇。
2023-08-13 26 瀏覽
平日下午兩點多,剛好被安排坐喺近窗位置,餐廳門口有幾棵綠悠悠嘅植物,邊食brunch邊睇窗外嘅風景好寫意.🔸Rose Chocolate hkd68滿心期待依杯店家主打嘅朱古力💕濃郁嘅朱古力上面鋪咗幾片玫瑰花瓣,當侍應倒入朱古力奶泡之後,整杯滿瀉好澎湃啊!朱古力好順滑,甜而不膩.🔸巴馬臣芝士。煙三文魚。碎蛋洋葱沙律。牛油軟包三文治 hkd108塗滿洋葱碎蛋沙律嘅軟麵包,入口軟綿綿,鋪喺面嘅煙三文魚份量十足!.🔸貓頭鷹全日早餐 hkd158全日早餐十分豐富,最鐘意明太子玉子燒,鹹鹹甜甜;有機小蕃茄好多汁;龍蝦沙律小法包嘅醬好味;鮮果乳酪糠麥酸酸地又解膩✨.🔸3D matcha latte 貓咪拉花 hkd88立體拉花抹茶拿鐵超級可愛‼️上面有3隻可愛嘅小貓咪😺仲記得latte可以揀朱古力﹑抹茶或者芝麻作為基底,抹茶味濃郁﹑造型又可愛,推薦!

🔸Rose Chocolate hkd68

🔸貓頭鷹全日早餐 hkd158

🔸3D matcha latte 貓咪拉花 hkd88

• 立體拉花latte
  • 牛油軟包三文治
  • rose chocolate
2023-08-11 35 瀏覽
-生日🎂當天想找一間特色小店慶祝,發現原來呢間店前身為Cafe R&C,我記得當時有一個好可愛草莓🍓🐻Lotso,所以請問店員睇下有無,點知要預約,少少失望,因為我為3D拉花而來。明太子意粉🍝蟹肉蟹膏多士2樣都幾好食,不過份量唔多,男仔可能唔夠食。咖啡☕️house blend偏nutty 巴西🇧🇷豆Hazelnut 甜感重 個shot tune得唔錯最後都請咖啡☕️師幫我拉花,終於有隻柴犬,辛苦晒你哋呀 🥹🥹呢間店都多靚仔😝-

明太子意粉🍝
蟹肉蟹膏多士
2樣都幾好食,不過份量唔多,男仔可能唔夠食。

咖啡☕️house blend
偏nutty 巴西🇧🇷豆
Hazelnut 甜感重 個shot tune得唔錯

呢間店都多靚仔😝
2023-08-11 532 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣,位置非常方便,座位唔多屬於小店,但裝修有心思,燈光偏暗有氣氛。他們嘅Dinner Course,4個Course,$398,二人同行仲有88折,非常抵食。𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝕊𝕖𝕥𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿◇ 香煎北海道刺身級带子|红酒莓香泡沫|薄荷油 𝘗𝘢𝘯 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱, 𝘙𝘦𝘥 𝘞𝘪𝘯𝘦 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘍𝘰𝘢𝘮, 𝘔𝘪𝘯𝘵兩粒帶子爽口彈牙,表面微焦香口,佐以红酒莓泡沫,提升味道層次◇ 香煎法國鵝肝|黑醋芒果沙沙𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘎𝘳𝘢𝘴, 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵, 𝘉𝘢𝘭𝘴𝘢𝘮𝘪𝘤 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘚𝘢𝘭𝘴𝘢鵝肝口感嫩滑,配上芒果沙沙減低油膩感,亦可豐富味道𝗦𝗼𝘂𝗽◇ 雜菌湯 / 海鮮湯兩款餐湯,雜菌湯味道香濃而佈滿雜菌碎,海鮮湯有蜆仔同魷魚粒,味道獨特𝗠𝗮𝗶𝗻◇ 海龍王鮮茄醬|時令海鮮薈|意大利飯𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘚𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥, 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰今次時令海鮮係帶子,雖然前菜已經係帶子,但帶子多食不厭,一樣爽口彈牙多汁,醬汁尤其驚喜,用龍蝦同鮮茄製成,味道少見但效果出眾◇ 勃根地燉和牛牛面頰|意式玉米糕|華盛頓燒汁𝘉𝘰𝘶𝘳

𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝕊𝕖𝕥
𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿
◇ 香煎北海道刺身級带子|红酒莓香泡沫|薄荷油

◇ 香煎法國鵝肝|黑醋芒果沙沙
鵝肝口感嫩滑,配上芒果沙沙減低油膩感,亦可豐富味道

𝗦𝗼𝘂𝗽
◇ 雜菌湯 / 海鮮湯

𝗠𝗮𝗶𝗻
◇ 海龍王鮮茄醬|時令海鮮薈|意大利飯

◇ 勃根地燉和牛牛面頰|意式玉米糕|華盛頓燒汁
𝘉𝘰𝘶𝘳𝘨𝘶𝘪𝘨𝘯𝘰𝘯 𝘞𝘢𝘺𝘨𝘶 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘬, 𝘗𝘰𝘭𝘦𝘯𝘵𝘢, 𝘞𝘢𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
用勃根地法國紅酒燉和牛牛面頰肉,紅酒紅肉絕配,和牛牛面頰肉質非常嫩滑,不用切而可以直接撕開,華盛頓燒汁令牛肉更入味,配菜係少見嘅意式玉米糕,表面酥脆內裏鬆軟

𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀
◇ 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力
𝘙𝘰𝘴𝘦 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦
玫瑰花嘅香味,混合朱古力濃郁香氣,效果出奇地好,而玫瑰花可以食用,令杯朱古力多點口感

◇ 3𝘋 𝘉𝘦𝘢𝘳 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 𝘈𝘳𝘵 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢
好厲害嘅3D公仔,好精細好似,絕對係心機作品,當然味道都不差

𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
◇ 泡芙
兩款味,草莓味同藍莓味
雜菌湯
雜菌湯
泡芙
收工同朋友來到一間chill chill小店😎門面好似去左台灣café衝住杯3D立體拉花而來 晚餐有驚喜都幾好味🩷我地叫左4 Courses Dinner Set 每位HKD398有前菜 餐湯 主菜 甜品仲有最期待既飲品兩位一齊叫有88折 當免左加一服務🤏🏻📍主菜香煎北海道刺身級帶子配搭香草牛油泡沫 大大粒非常鮮甜香煎法國鵝肝好中意塊多士係厚切 外脆鬆軟鵝肝配搭黑醋芒果莎莎 完全不油膩好好味夠大舊可以share一齊食📍餐湯龍蝦湯🦞味道好濃蝦鮮味 仲有粒粒小龍蝦肉蘑菇湯🍄將蘑菇打碎加入忌廉煮成湯真材實料 啖啖都食緊蘑菇蓉📍主菜海膽忌廉汁卡邦溫泉蛋扁意粉🍝海膽忌廉汁煮到好creamy扁意粉口感幾煙韌 依附住滿滿的海膽忌廉汁一個人食會有少少膩 兩個人食就剛剛好食到好多煙肉粒粒🥓同濃郁既蛋香味🍳低溫慢煮M7和牛肉眼扒🥩 加HKD80賣相普通但切開牛肉顏色粉嫩 份量都好足~如果切好上碟一定更吸引 掛住切都唔記得影相📸️經過慢煮肉質好嫩又保留到和牛既油脂香味😋📍甜品小泡芙🌰有畫龍點晴既感覺🤓一粒朱古力味🍫一粒檸檬味🍋泡芙外皮夠酥脆包住滿滿既奶油餡底層仲有一塊朱古力 多重既口感~📍飲品柴犬拉花黑芝麻拿
收工同朋友來到一間chill chill小店😎

扁意粉口感幾煙韌 依附住滿滿的海膽忌廉汁
一個人食會有少少膩 兩個人食就剛剛好
食到好多煙肉粒粒🥓同濃郁既蛋香味🍳

低溫慢煮M7和牛肉眼扒🥩 加HKD80
賣相普通但切開牛肉顏色粉嫩 份量都好足~
如果切好上碟一定更吸引 掛住切都唔記得影相📸️
經過慢煮肉質好嫩又保留到和牛既油脂香味😋

📍甜品
小泡芙🌰
有畫龍點晴既感覺🤓
一粒朱古力味🍫一粒檸檬味🍋
泡芙外皮夠酥脆包住滿滿既奶油餡
底層仲有一塊朱古力 多重既口感~

📍飲品

招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力☕️
店員會係我地面前倒入更多既朱古力直到滿瀉
朱古力味道幾特別 幾香濃仲有淡淡玫瑰花香味
2023-08-03
📍銅鑼灣 Sleepless餐廳係位於銅鑼灣地鐵站步行約10分鐘路程既希雲街。入面位置唔多,但都坐得好舒服,而且裝飾係行英倫風🤍,好有特色。今次同朋友多左四個人,所以book位既時候需要先俾$500留位費,最後會喺總數度扣返。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و• 日本空運明太子|檸香|忌廉汁|扁意粉 $128呢道料理以明太子為主角,搭配了檸檬的清新口感以及濃郁的忌廉汁,再加上扁意粉的Q彈口感,讓人一口接一口停不下來。• 白酒忌廉汁|新鮮活蜆|多士 $188以新鮮的活蜆為主角,搭配了白酒和忌廉汁的香氣,再加上多士的酥脆口感,讓人一試難忘。• 墨汁忌廉汁|香煎刺身級帶子|意大利飯 $168以刺身級的帶子為主角,搭配了墨汁和忌廉汁的獨特口感,再加上意大利飯的蓬鬆口感,濃厚感max。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و味道:🐱🐱🐱🐱環境:🐱🐱🐱🐱服務:🐱🐱🐱🐱CP值:🐱🐱🐱🐱٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍銅鑼灣 Sleepless

環境:🐱🐱🐱🐱
服務:🐱🐱🐱🐱
CP值:🐱🐱🐱🐱

2023-07-31 44 瀏覽
銅羅灣希雲街隱藏住好多美食,每次經過都有驚喜😆今次係為咗3D拉花慕名而來既,咖啡拉花就見得多,3D都係第一次見!🤩🌟All Day Breakfast ✨份量好大,內容非常豐富!有大烤菇、蕃茄仔、日本支豆、沙律、芝士腸、牛油果🥑等薯餅外脆內軟!☺️好少見ADB有明太子玉子燒,明太子非常惹味!👍🏻仲有龍蝦沙律小白包同埋Granola Yogurt 添呀!🤩🌟 日式輕明太子忌廉汁扁意粉✨非常Creamy,明太子同紫菜一啲都唔吝嗇!🤩好食到我同朋友停唔到口!🌟 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力朱古力滿到好似熔岩咁瀉晒,好邪惡呀!香濃朱古力味加上淡淡既玫瑰香,好適宜坐低慢慢品嚐!🌟3D啤啤熊朱古力✨整左3隻立體既啤啤熊出黎,會唔會太可愛呀😍搞到我都唔捨得飲佢朱古力味香濃,好味呀!Sleepless 既食物真係非常高水準,就連飲品都咁精緻,佢既3D latte art 真係一定要試!☺️

銅羅灣希雲街隱藏住好多美食,每次經過都有驚喜😆

🌟All Day Breakfast ✨
份量好大,內容非常豐富!
有大烤菇、蕃茄仔、日本支豆、沙律、芝士腸、牛油果🥑等
薯餅外脆內軟!☺️
好少見ADB有明太子玉子燒,明太子非常惹味!👍🏻

🌟 日式輕明太子忌廉汁扁意粉✨
非常Creamy,明太子同紫菜一啲都唔吝嗇!🤩
好食到我同朋友停唔到口!

🌟 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力
朱古力滿到好似熔岩咁瀉晒,好邪惡呀!
香濃朱古力味加上淡淡既玫瑰香,好適宜坐低慢慢品嚐!

🌟3D啤啤熊朱古力✨
朱古力味香濃,好味呀!

• 招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
  • 3D Print Latte
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]• 𝚂 𝚕 𝚎 𝚎 𝚙 𝚕 𝚎 𝚜 𝚜 •🐿-無論環境定係座位上 餐廳都俾人一種舒服嘅感覺而且每張枱都會擺放蠟燭 感覺上頗有情調♡´・ᴗ・`♡最吸引到我嘅係有3D拉花飲品 好可愛 好打卡🥰-👩🏻‍🍳 𝟺 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 𝚂𝚎𝚝 𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 💰$398晚市提供套餐 包前菜、餐湯、主菜、甜點及飲品-🌊 香煎北海道刺身級帶子丨紅酒莓香泡沫丨薄荷油有兩粒帶子 口感爽滑 連前菜擺盤已經十分精緻-🥭 香煎法國鵝肝丨黑醋芒果沙沙鵝肝煎得頗香口 但油脂感再爆多少少會更加正底下塊多士係香脆而非浸到淋晒個款 面層嘅芒果沙沙加咗啲蕃茄粒粒 整體中和咗鵝肝嘅膩-🍄 是日精選湯品 — 蘑菇湯🦐 是日精選湯品 — 海鮮湯兩款湯品嘅質感都比較濃稠 濃到就好似bb糊仔一樣個人來講鍾意蘑菇湯多啲 因為海鮮湯嘅調味偏重-🍅 海龍王鮮茄醬丨時令海鮮薈丨意大利飯 意大利飯飯粒內裏保留咗硬硬地口感 感覺頗正宗海鮮配料有大蝦、帶子等 蕃茄味偏重-🐷 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒丨自家製XO醬今餐MVP 斧頭扒嘅肉質好腍 仲有少少肥肉位都煮得好香可以加埋少少XO醬一齊食 有少少脆脆口感另配
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]
• 𝚂 𝚕 𝚎 𝚎 𝚙 𝚕 𝚎 𝚜 𝚜 •
🐿
無論環境定係座位上 餐廳都俾人一種舒服嘅感覺
而且每張枱都會擺放蠟燭 感覺上頗有情調♡´・ᴗ・`♡
最吸引到我嘅係有3D拉花飲品 好可愛 好打卡🥰
晚市提供套餐 包前菜、餐湯、主菜、甜點及飲品

🌊 香煎北海道刺身級帶子丨紅酒莓香泡沫丨薄荷油

兩款湯品嘅質感都比較濃稠 濃到就好似bb糊仔一樣
個人來講鍾意蘑菇湯多啲 因為海鮮湯嘅調味偏重
🍅 海龍王鮮茄醬丨時令海鮮薈丨意大利飯

意大利飯飯粒內裏保留咗硬硬地口感 感覺頗正宗
海鮮配料有大蝦、帶子等 蕃茄味偏重
🐷 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒丨自家製XO醬

整體嚟講 配埋擺盤嘅花花 的確係好打卡 女仔會鐘意😛
📍 銅鑼灣希雲街22-24號地舖

#caloriefoodie
2023-07-29 28 瀏覽
今日去咗銅鑼灣搵食,揀咗一間特色嘅西餐廳,佢嘅咖啡可以沖到3D嘅,確實係一間打卡able嘅餐廳。我哋嗌咗個兩個set dinner,分別係一個海鮮湯同一個菇菌忌廉湯,海鮮湯非常足料,非常醒位。菇菌忌廉湯係用新鮮嘅菇打成加入忌廉,食得出好有質感同香滑。頭盤方面,香煎北海道帶子配上紅酒莓香泡沫,非常特別,紅酒莓香嘅泡泡襯上煎香嘅帶子,係一個好有高級格調嘅頭盤。主菜,我哋就揀咗慢煮豬鞍斧頭扒同清酒忌廉聖子扁意粉。慢煮嘅豬鞍肉質非常之嫩滑配上紫薯同XO醬,鹹甜交融,非常特別。而忌廉汁配上清酒,特別容易入口,聖子乃屬高級食材,配上扁意粉都係好驚喜。不過我哋嚟食呢間餐廳最主要都係因為佢杯咖啡,咖啡師巧妙地沖咗杯3D立體嘅熊仔咖啡俾我哋,另一杯話係signature rose chocolate,同樣都係衝擊左視覺嘅眼球,呢間餐廳真係色香味俱全,鍾意打卡嘅人真係一定會好鍾意呢間餐廳。
銅鑼灣鬧區有格調西餐廳✨❣️超抵食晚市套餐仲送炸雞🤍✨.呢間位於銅鑼灣嘅西餐廳係我經過食雪糕嘅時候望到🫶🏻😛鋪面細細地環境幽暗🥸見到有個霓虹燈嘅打卡位俾人坐咗🥺同埋如果兩個人食嘅話就可能要搭枱😛餐廳裝飾選用較古典風格✨🤍今次嚟食咗兩個套餐4個course個人覺得水準中上🫶🏻🤘🏻🤍.晚市套餐(💰$398)1️⃣前菜 - 香煎刺身及北海道帶子|紅酒莓香泡沫|薄荷油 、 香煎法國鵝肝|黑醋芒果莎莎🤍頗高質嘅前菜🤍擺盤好有誠意唔馬虎🫶🏻✨帶子好鮮甜😛雖然泡沫擺耐咗都冇咩淨但有真淡淡嘅酒香味🌸🤍鵝肝份量都幾滿意🥺幾厚唔腥✨配埋熱烘後嘅脆多士食超正🥰前菜係超滿意🥳🤩2️⃣主菜 - 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒、海龍王鮮茄醬|時令海鮮薈|意大利飯 🤍超大塊豬鞍肉勁啱食肉獸✨真係超口肉而且唔會太難咬同乾身‼️比出面特別啲嘅係佢配埋XO醬😛冇諗過其實食落都幾夾😽配菜方面就最鍾意佢嘅紫薯蓉🍠食落幾滑😻勁多蛋白質超開心🫶🏻🤭雖然好鍾意食肉😛🤍不過我覺得意外地個飯係高質啲🥹佢唔算好大兜但意大利飯火候剛好🥹而且醬汁個味道都啱啱好唔會膩🥺仲要超多魷魚‼️份量好足✨3️⃣甜點 - 柚子朱古力🤍呢個稍微就有啲失望🥹外型係幾得意不過食落
銅鑼灣鬧區有格調西餐廳✨❣️
超抵食晚市套餐仲送炸雞🤍✨
晚市套餐(💰$398)

🤍超大塊豬鞍肉勁啱食肉獸✨真係超口肉而且

3️⃣甜點 - 柚子朱古力
🤍呢個稍微就有啲失望🥹外型係幾得意不過食落就覺得好似冇食過咁🥹可能換成細細杯嘅雪糕或者蛋糕會更加實在😿

4️⃣飲品 - Rose Chocolate、天王山抹茶拿鐵
🤍兩杯嘢飲都超高質‼️朱古力嘅可可味超膿🥺但又唔會太甜🥺不過我就麻麻哋佢本身嘅設計一上到嚟就會斟到瀉😹😹😹另外抹茶應該係用日本粉🥰整體味道偏淡唔甜🤍不過兩杯嚟講可能前者會特別啲😛
📍 Sleepless (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街22-24號地舖
🤍[8/10]
#蛋美在銅鑼灣 #香港美食 #銅鑼灣美食 #hkfoodie #日式 #西式 #港式 #咖啡店 #虎蝦 #牛扒 #拿破崙 #hongkongfood #炸雞 #炒蛋 #咖啡 #咖啡豆 #美食分享 #必食之選 #豬鞍 #意粉 #帶子 #豬扒 #黑松露 #蛋美吃西餐 #燒汁 #芝士 #梳打 #抹茶 #薄餅 #朱古力
於繁華的銅鑼灣中有有一間餐廳,雖然在繁忙的地段令到餐廳不算很大,位置不多,但店內的氛圍卻讓人感到愉快舒適,讓人可以從忙碌的生活中抽身,享受一頓美味的晚餐😌而且呢間餐如果你喜歡嘗試新口味,不喜歡千篇一律的菜色,就一定很適合你了,今天我要介紹的,就是位於希雲街的餐廳 - Sleepless🌙 .🍴香煎北海道刺身級帶子帶子煎得剛好,充滿海鮮的鮮味,配上紅酒莓香泡沫及薄荷油,味道清新且獨特,讓人食指大動😍.🦆香煎法國鵝肝鵝肝外皮煎得微脆,內裡卻是滿滿的肉汁,配上黑醋芒果沙沙的獨特酸甜,味道十足,讓人回味無窮😌.🥣雜錦海鮮湯湯裡面的海鮮新鮮豐富,每一口都能吃到海鮮的鮮美😍.🐷招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製x0醬豬肉烹調得十分入味,肉質軟嫩,配上自家製的XO醬,味道更加濃厚,讓人忍不住一口接一口😚.🐮勃根地燉和牛牛西頰|意式玉米糕|華盛頓燒汁和牛牛西頰燉得十分綿軟,口感豐富,配上意式玉米糕和華盛頓燒汁,讓人食足飲滿,十分滿足😌.☕️招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力特調的溶岩與朱古力的味道相得益彰,一口下去,甜蜜的滋味瞬間充滿嘴巴,讓人忍不住再來一口😍.🫖愛麗絲夢遊仙境 Alice in the
🍴香煎北海道刺身級帶子
🦆香煎法國鵝肝
🥣雜錦海鮮湯
湯裡面的海鮮新鮮豐富,每一口都能吃到海鮮的鮮美😍
🐷招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製x0醬
🐮勃根地燉和牛牛西頰|意式玉米糕|華盛頓燒汁
☕️招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力
🫖愛麗絲夢遊仙境 Alice in the Wonderland (Acai Berries Fruit Floral Tea )
這款茶的香味濃郁,果香和花香的結合,讓人感覺仿佛置身於愛麗絲的夢遊仙境中😌
整體來說,Sleepless的食物質素十分高,價格公道,環境舒適,服務態度良好,是一個值得推薦的餐廳👍🏻
招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒
勃根地燉和牛牛西頰
愛麗絲夢遊仙境
  • 勃根地燉和牛牛面頰
  • 招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
呢間位於銅鑼灣希雲街嘅「Sleepless」主打超可愛嘅立體拉花!有兔兔 貓咪 柴犬 勞蘇熊等等多個款式❣️亦有卡通彩色無咖啡拉花 例如三眼仔 無面男 大眼仔 角落生物等等💕打卡超靚!📸 最近同男朋友去咗試佢嘅dinner set🍽️ 估唔到除咗立體拉花超靚之外 食物同熱朱古力都好高質!🥰 HKD398 套餐包咗前菜 餐湯 主菜 甜品同埋飲品二人同行仲有八八折😆 有7款主菜可以揀🫶🏻 ✻ 香煎北海道刺身级帶子帶子大大粒而且非常鮮甜!🤍用咗薄荷油煎得啱啱好~仲有好特別嘅紅酒莓香泡沫🫧✻ 龍蝦湯好creamy而且好香濃嘅龍蝦湯🦞好飲😋✻ 慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒好淋好淋嘅斧頭扒!肥瘦適中🐷配埋自家製XO醬非常惹味😝好match好好食!另外紫薯薯蓉都好正💜✻ 海膽忌廉汁卡邦尼扁意粉意粉口感彈牙仲好掛汁😛 海膽忌廉汁好creamy 配埋溫泉蛋一齊食冇得輸🧡✻ 招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力玫瑰朱古力賣相超靚!打卡一流❤️店員會即埸倒入熱朱古力 好似熔岩滿瀉出嚟好吸睛😳朱古力口感好香滑 朱古力味好濃郁仲有陣陣玫瑰花香🌹好好飲!✻ 兔免 Rabbit HKD88可以揀朱古力或者芝麻latte 亦可以

[4 Courses Dinner Set] HKD398

海膽忌廉汁卡邦尼扁意粉

✻ 招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力

✻ 兔免 Rabbit HKD88
可以揀朱古力或者芝麻latte 亦可以揀熱或者凍 店員建議我哋揀凍嘅影相會更加靚😆
由於我哋已經叫咗杯熱朱古力 所以揀咗芝麻latte🖤好香芝麻味!口感好smooth~ 重點係賣相真係超級無敵cute!!!連埋木盤仔同埋乾花一齊上🌸 立體拉花固然可愛🥰 最值得加分嘅係就算影咗好耐個立體拉花都仲好靚🤣xd

香煎北海道刺身级帶子
龍蝦湯
慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒
海膽忌廉汁卡邦尼扁意粉
招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
  • 香煎北海道刺身級帶子
2023-07-21 310 瀏覽
餐廳裝潢係復古英倫風🤩.📍$398 / 1pp dinner set 一共有4個course , 分別係前菜、餐湯、主菜、甜品同埋飲品🥰前菜方面,我地叫左香煎北海道帶子同埋香煎法國鵝肝多士🤤帶子一共有2粒size 算大,食落鮮甜彈牙而鵝肝口感細膩絲滑,同香脆嘅多士好夾👍🏻餐湯方面,分別有雜菌湯同埋海鮮湯選擇~我地都揀咗海鮮湯海鮮湯入面有蜆仔同埋魷魚仔等海鮮,飲落好有口感💕不過味道上就有小小咸主菜分別叫左M7 和牛肉眼扒(需額外+80蚊)同埋海龍王鮮茄醬海鮮薈意大利飯😊和牛肉眼扒嘅size 幾大,而且幾厚✨食落肉質軟腍,無筋,同埋幾有油脂香😚而海龍王飯就有好多海鮮,分別係帶子同埋蝦等等,好豐富😚飲品方面,我地叫左rose chocolate 同埋65%Grenada😘其中,rose chocolate嘅表現令人驚喜😜😜飲品上嘅玫瑰花令chocolate有陣陣濃郁嘅花香味🌹而且玫瑰花食落軟軟地,增加飲品口感💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️最後,甜品係兩粒貓形朱古力,睇落好得意🐱

餐廳裝潢係復古英倫風🤩
📍$398 / 1pp dinner set

前菜方面,我地叫左香煎北海道帶子同埋香煎法國鵝肝多士🤤
帶子一共有2粒
size 算大,食落鮮甜彈牙
而鵝肝口感細膩絲滑,同香脆嘅多士好夾👍🏻

餐湯方面,分別有雜菌湯同埋海鮮湯選擇~
我地都揀咗海鮮湯
海鮮湯入面有蜆仔同埋魷魚仔等海鮮,飲落好有口感💕
不過味道上就有小小咸

和牛肉眼扒嘅size 幾大,而且幾厚✨
食落肉質軟腍,無筋,同埋幾有油脂香😚

而海龍王飯就有好多海鮮,分別係帶子同埋蝦等等,好豐富😚

其中,rose chocolate嘅表現令人驚喜😜😜
飲品上嘅玫瑰花令chocolate有陣陣濃郁嘅花香味🌹
而且玫瑰花食落軟軟地,增加飲品口感💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️

最後,甜品係兩粒貓形朱古力,睇落好得意🐱
Happy Friday來到高人氣頗高Sleepless吃晚餐🍴店內裝修有特色,像極了英式小酒館~小店精緻小巧,座位不多,建議最好提早訂座! 我們點了:4 course dinner $398@1 2人同行可享 88折! Soup 🥣 蘑菇湯香氣濃郁,濃稠順滑,能品嚐到粒粒蘑菇蓉~海鮮湯竟然有魷魚及魚柳等等海鮮,有驚喜!有淡淡的香草味~Appetiser 🦢香煎法國鵝肝配黑醋芒果沙沙超!厚!切!法國🇫🇷鵝肝! 單單是賣相已經非常吸引!煎到外脆內軟,油脂豐富~配上鬆軟麵包及黑醋芒果沙沙,這度前菜不得了! 香煎北海道刺身級帶子新鮮大粒又甜美~外表煎得焦香,內裏鮮嫩彈牙!Main🐷 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒豬鞍斧頭扒肉質腍滑,啖啖肉,最正的是封邊位,較多的油脂,香味濃郁,油脂香氣在口腔裏爆發! 自家製XO醬,鹹香微辣~ 是一個很不錯的Crossover !香煎刺身級帶子意大利飯超濃郁的墨汁~意大利飯是偏硬的質地,充滿咬口~🌹招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力打卡一流!📸 在半滿的杯中倒入玫瑰朱古力,滿瀉出來的一刻,很澎湃,哈,真的有點像火山爆發的感覺🌋 玫瑰花香氣10分突出,朱古力香滑濃郁

我們點了:
4 course dinner $398@1
2人同行可享 88折!

Soup 🥣
蘑菇湯
香氣濃郁,濃稠順滑,能品嚐到粒粒蘑菇蓉~

海鮮湯
竟然有魷魚及魚柳等等海鮮,有驚喜!有淡淡的香草味~

Appetiser
🦢香煎法國鵝肝配黑醋芒果沙沙

香煎北海道刺身級帶子
新鮮大粒又甜美~外表煎得焦香,內裏鮮嫩彈牙!

Main
🐷 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒

香煎刺身級帶子意大利飯
超濃郁的墨汁~意大利飯是偏硬的質地,充滿咬口~

🌹招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
打卡一流!📸 在半滿的杯中倒入玫瑰朱古力,滿瀉出來的一刻,很澎湃,哈,真的有點像火山爆發的感覺🌋 玫瑰花香氣10分突出,朱古力香滑濃郁!

🧸朱古力3D Latte Art
簡直是少女心噴發! 是一整到飯的一大亮點,(*ˉ︶ˉ*)小熊造型奶泡超療癒,超可愛,拍了好一會兒照,仍然捨不得喝~

Dessert 🍨
是迷你馬卡龍,還有夾心餡,甜而不膩,完美收結!
呢間位於銅鑼灣既cafe,除左有精緻既美食之外,仲有超可愛既立體拉花,帶女仔黎打卡簡直一流裝修好有氣氛,傾計一流Dinner set選擇都幾多,而且價錢唔貴3D Bear Hot Chocolate首先必須介紹呢到既立體拉花飲品可愛到連我呢個鋼鐵直男都少女心爆發而且味道都非常唔錯必點之選Rose Chocolate用上真玫瑰既玫瑰朱古力玫瑰花瓣既微甘同獨有既香氣同朱古力好夾餐湯亦好有水準慢煮磯燒鮑魚、明太子、煙燻蘋果木鮮味既鮑魚,再加上明太子,鮮上加鮮之餘,仲有陣陣煙燻既蘋果木香,味道同口感都好有層次香煎北海道刺身級帶子、香草牛油泡沫、檸檬橄欖油你會食得出堅係刺身級,因為佢一食落口成個鮮味都會係口入面爆發出黎海龍王鮮茄醬、時令海鮮薈、意大利飯相當有水準既一個意大利飯飯粒軟中帶少少硬,保留到正宗意大利飯應有口感之餘亦配口到香港人口味而且食落好creamy仲有多款新鮮既海鮮成個味道都好豐富法式慢煮去骨黃油雞、阿里爸爸香辣醬唔好睇佢好似成舊雞胸咁就一定好乾佢食落係估你唔到咁juicy而且仲有黃油雞獨有既雞油香加上微辣得黎有層次既醬汁令人勁開胃
裝修好有氣氛,傾計一流
Dinner set選擇都幾多,而且價錢唔貴

3D Bear Hot Chocolate
Rose Chocolate
用上真玫瑰既玫瑰朱古力
玫瑰花瓣既微甘同獨有既香氣同朱古力好夾
餐湯亦好有水準
慢煮磯燒鮑魚、明太子、煙燻蘋果木
香煎北海道刺身級帶子、香草牛油泡沫、檸檬橄欖油
海龍王鮮茄醬、時令海鮮薈、意大利飯

相當有水準既一個意大利飯
而且食落好creamy
仲有多款新鮮既海鮮
成個味道都好豐富
法式慢煮去骨黃油雞、阿里爸爸香辣醬

唔好睇佢好似成舊雞胸咁就一定好乾
佢食落係估你唔到咁juicy