2023-09-06 31 瀏覽
假日喜歡去不同的Café慢活一下,靜靜享受一個下午,今日就到了位於銅鑼灣的Sleepless café。咖啡店位於銅鑼灣希雲街,空間雖然不大,但一些小擺設也充滿節日氣氛及洋溢著家庭的溫馨,給客人很舒服的感覺。咖啡店日間主打精品咖啡和多國創意菜式,晚間則主打意日菜式和各種酒品,係一個適合和朋友黎聚聚的好地方。🌟全日早餐 $158擺盤好靚好豐富! 有玉子燒、大啡菇、新鮮牛油果、烤車厘茄、炒蛋多士、乳酪杯、紫薯餅、香腸和新鮮沙律菜。玉子燒熱辣辣好香蛋味,驟眼睇以為係多士。牛油果新鮮清香,炒蛋香滑,多士鬆脆。乳酪杯酸酸甜甜好健康,最特別係紫薯餅,炸到外脆內軟,紫薯入口柔滑。🌟勃艮第紅酒燉和牛牛面頰及薯菜 $198 (午餐)一道法國料理,使用紅酒、洋蔥、蒜頭、香草和鹽去燉煮牛肉。紅酒的色澤和味道完全浸漬到和牛,紅酒香氣四溢。牛面頰肉中間更夾著一層層的骨膠原,入口即溶,配菜有紫薯餅和紫薯溶,非常好的配搭!🌟Matcha Latte (午餐包飲品)靚靚拉花,抹茶味道濃郁,入口順滑!

🌟全日早餐 $158

🌟勃艮第紅酒燉和牛牛面頰及薯菜 $198 (午餐)

🌟Matcha Latte (午餐包飲品)
靚靚拉花,抹茶味道濃郁,入口順滑!
2023-09-06 706 瀏覽
Duck哥🦆Duck嫂🦆今日去完銅鑼灣,行禮頓道去中夬圖書館🏦方向時,俾希雲街入面一間小店吸引住😍,店舖名叫 "Sleepless",望到過餐牌📔幾吸引於是入去試下😆。小店地方唔大,裝修帶有英倫風格🥰。Dinner Set $398我地叫咗兩個2️⃣人餐,因為2️⃣人同行有8️⃣8️⃣折,正🥰。頭盤有5️⃣個選擇,我地揀咗帶子同埋鵝肝。香煎法國鵝肝鵝肝表面煎得焦香🥰,口感柔潤,油脂香肝味濃,加埋香脆嘅多士,好食😋。香煎北海道刺身級帶子帶子表面煎得香口🥰,肉質軟嫩濕潤,味道鮮甜😍,上面有紅酒味🍷嘅粉紅色泡沫,酸酸甜甜十分醒胃😋。是日精選湯品今日係雜菌湯,味道香濃而且佈滿了雜菌碎🍄,口感豐富🥰。主菜有7️⃣款選擇,本來想+8️⃣0️⃣蚊要M7和牛肉眼扒,但可惜售罄,最後揀咗牛面頰和斧頭扒🤗。勃根地燉和牛牛面頰 | 意式玉米糕 | 華盛頓燒汁勃根地紅酒🍷以紅果味道為主,香氣濃郁,配牛肉🐂食簡直一絕,牛面頰肉質卻非常腍,而且牛味重但不會有牛騷味。😍招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒 | 自家製XO醬 豬鞍🐖大大件,用上了慢煮和保濕技術令豬肝一啲都唔嚡口,非常嫩滑😋,配上自家製XO醬🌶,更加惹味🤤。甜品甜品係2️⃣個泡芙,一個係藍莓味🫐

小店地方唔大,裝修帶有英倫風格🥰。

Dinner Set $398

是日精選湯品
今日係雜菌湯,味道香濃而且佈滿了雜菌碎🍄,口感豐富🥰。

勃根地燉和牛牛面頰 | 意式玉米糕 | 華盛頓燒汁

招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒 | 自家製XO醬

甜品
甜品係2️⃣個泡芙,一個係藍莓味🫐,一位草莓味🍓。

Sleepless Signature Chocolate Blend
上枱時,店員會再倒入朱古力奶,之後朱古力🍫就好似熔岩🌋咁湧出來,幾震撼下🫢。整杯朱古力味香濃配埋玫瑰🌷嘅香味,十分好飲😋。

3D chocolate Art Drink $88
Duck嫂🦆見隔離枱個3D拉花好靚,所以自己又叫咗杯🤪,3D柴犬拉🐶花真係好靚,打卡一流,味道就同之前介紹過嘅熔岩🌋朱古力🍫差唔多😋。

總括而言,食物有水準,飲品精緻,尤其3D拉花一定要試。
2023-08-31
☺️假期想搵個舒服嘅聚腳點,揀左呢間比較特式既Cafe,裝修係英倫復古風,情調浪漫!野食精緻之餘,立體拉花咖啡仲好吸睛,好啱女仔嚟打卡呀!🦋點左兩個 4 course set dinner ($398/位)二人同行有88折優惠!✨包括頭盆、餐湯、主菜、甜品及飲品🐻💕3D bear 芝麻latte熊啤啤好可愛呀,真係靚到唔捨得飲!芝麻味順滑好飲,仲有朱古力同抹茶味揀架!👏🏻🦉招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力店員會係面前加入朱古力,視覺效果好震撼,有如溶岩湧岀嘅澎湃感,味道唔太甜,帶著玫瑰花香!✨香煎法國鵝肝 鵝肝幼滑creamy,配黑醋芒果沙沙酸酸甜甜,好開胃!✨香煎北海道刺身級帶子 帶子肥美鮮甜,面頭有紅酒莓香打成泡沫,加上薄荷油香氣,口感綿密獨特!🐷招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒豬鞍軟嫩多汁,配XO醬好惹味,估唔到咁夾,配菜仲有香甜紫薯!🐮勃根地燉和牛牛面頰牛面頰好大份,食落帶有有膠質,配意式玉米糕好特別!🍲蘑菇湯/海鮮湯兩款湯都非常足料,濃郁鮮味!🍬精選甜品今日係Macarons,分別係海鹽焦糖同士多啤梨味,細細粒但好滿足!
☺️

🦋
二人同行有88折優惠!

包括頭盆、餐湯、主菜、甜品及飲品

🐻💕
3D bear 芝麻latte

👏🏻🦉

香煎法國鵝肝
鵝肝幼滑creamy,配黑醋芒果沙沙酸酸甜甜,好開胃!

🐷
招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒

🐮
勃根地燉和牛牛面頰
牛面頰好大份,食落帶有有膠質,配意式玉米糕好特別!

🍲
蘑菇湯/海鮮湯
兩款湯都非常足料,濃郁鮮味!

🍬
精選甜品

2023-09-01 43 瀏覽
見咁多人like就去試吓🙈叫咗佢個餐正常 $3xx一位🩵一開始個湯係凍嘅,上面嘅麵包粒浸到林晒…都唔知佢放咗幾耐,都照樣上比我哋😵‍💫🩵前菜我覺得唔錯嘅,正常份量👍🏼🩵主菜叫咗個意大利飯同埋豬扒意大利飯蝦係好彈牙👍🏼不過個豬扒就硬到完全切唔到😥🩵最後所謂甜品都係得一粒泡芙,比想像中少😵‍💫不過店員整體就好hea💁🏻‍♀️仲好似9點就趕人走咁整體體驗有少少言過於實,嘢食一般般,價錢正常少少偏貴,服務亦都一般般。
見咁多人like就去試吓🙈叫咗佢個餐正常 $3xx一位
🩵前菜我覺得唔錯嘅,正常份量👍🏼
🩵主菜叫咗個意大利飯同埋豬扒
意大利飯蝦係好彈牙👍🏼
不過個豬扒就硬到完全切唔到😥
🩵最後所謂甜品都係得一粒泡芙,比想像中少
😵‍💫不過店員整體就好hea💁🏻‍♀️仲好似9點就趕人走咁
去過呢間cafe,就不會是失眠夜✨❣️微微燈光下食有心思嘅西餐,的確幾有mood❣️餐廳都幾多人,所以記得book位❣️$398 的4course +drinks dinner猶如一場fine dine,價錢超值(8️⃣8️⃣折後大約$350)【$398 4-course晚餐】1. Appetiser✨香煎北海道刺身級帶子- 配上紅酒莓香泡沫,感覺好精緻- 帶子煎到熟度剛剛高,味道好鮮甜,texture香嫩✨香煎法國鵝肝- 厚厚的一片鵝肝,入面軟嫩juicy,夠香口,配上香醋同脆麵包,滿滿滋味2. daily soup- 2款湯都好濃香3. Main✨ 白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉- 估唔到都幾多蟶子,味道幾甜香- 意粉加了清酒後令鮮甜味道好突出,吸曬精華,鮮甜中帶creamy口感。面層更有蒜粒,格外滋味。✨海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯- 醬料好濃香,配上2粒厚身帶子同彈口蝦肉,水準唔錯。如果意大利飯可以軟身少少就perfect!4. Dessert- 賣相好有心思,朱古力卷蛋糕甜甜的好滑身香口🍸仲可以配飲品~(+$38有cocktail):🍫 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力(rose chocol
去過呢間cafe,就不會是失眠夜✨

❣️微微燈光下食有心思嘅西餐,的確幾有mood
❣️餐廳都幾多人,所以記得book位

【$398 4-course晚餐】

1. Appetiser
✨香煎北海道刺身級帶子
香煎北海道刺身級帶子

- 配上紅酒莓香泡沫,感覺好精緻
- 帶子煎到熟度剛剛高,味道好鮮甜,texture香嫩

✨香煎法國鵝肝

2. daily soup

- 2款湯都好濃香

3. Main
✨ 白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉
白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉

- 估唔到都幾多蟶子,味道幾甜香

✨海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯
海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯

4. Dessert

- 賣相好有心思,朱古力卷蛋糕甜甜的好滑身香口

🍸仲可以配飲品~(+$38有cocktail):

🍫 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力(rose chocolate)
招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力

- 滿瀉朱古力超吸引,好治癒☺️ 朱古力配上rose 清香,甜度適中,水準幾好

🍸yuzu
yuzu

- 個人好鍾意的❤️撈上了eggwhite令口感好creamy中帶有濃酒香,微甜,易入口。

已經再想去了💕

🦉Sleepless (銅鑼灣) @sleeplesshongkong
銅鑼灣希雲街22-24號地舖
白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉
海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯
yuzu
  • 招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
没有servicemenu上一半食物及飲品都没有湯唔熱,只微暖頭盤鹅肝唔熱,個多士是麵包不是多士薯條熱但非常林,一D前唔脆主菜只有pasta, 很一般甜品很hea, 是迷你泡芙,連homemade cheese cake 都無
没有service
menu上一半食物及飲品都没有
湯唔熱,只微暖
頭盤鹅肝唔熱,個多士是麵包不是多士
薯條熱但非常林,一D前唔脆
主菜只有pasta, 很一般

2023-08-29 29 瀏覽
餐廳到處都有貓頭鷹嘅蹤跡,微暗燈光,有浪漫情調!點左兩個 4 course set dinner $398 per person,二人同行仲有88折!👉🏻香煎法國鵝肝 黑醋芒果沙沙鵝肝creamy順滑,配黑醋芒果沙沙酸酸甜甜,好開胃!👉🏻香煎北海道刺身級帶子 紅酒莓香泡沫 薄荷油帶子肥美鮮甜,面頭有紅酒莓香打成泡沫,加上薄荷油香氣淡雅,綿密口感獨特!👉🏻3D啤啤熊拉花Chocolate Latte $88實在太可愛!3D Art不得了,三面都見到唔同表情嘅啤啤熊,好生動,打卡一流!杯朱古力香濃順滑,甜而不膩,絕對係視覺同味覺嘅雙重享受!👉🏻招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力店員會係面前加入朱古力,有如溶岩湧岀,滿滿嘅澎湃感,入口濃滑厚實,仲有柔和嘅玫瑰花香同淡淡嘅甜味,非常岀色!👉🏻招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒 自家製XO醬豬鞍鮮嫩多汁,XO醬好特別,唔太辣,但同個豬好夾!配菜有紫薯,入味!👉🏻勃根地燉和牛牛面頰 意式玉米糕 華盛頓燒汁和牛牛面頰超級軟嫩,意式玉米糕好特別,好似吉列芝士,但帶有微微嘅玉米香氣,口感層次豐富!👉🏻蘑菇湯 海鮮湯兩款湯都非常足料,每啖都好濃郁鮮味!👉🏻精選甜品

餐廳到處都有貓頭鷹嘅蹤跡,微暗燈光,有浪漫情調!

👉🏻香煎法國鵝肝 黑醋芒果沙沙
鵝肝creamy順滑,配黑醋芒果沙沙酸酸甜甜,好開胃!

👉🏻香煎北海道刺身級帶子 紅酒莓香泡沫 薄荷油

👉🏻3D啤啤熊拉花Chocolate Latte $88

👉🏻招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力

👉🏻招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒 自家製XO醬

👉🏻勃根地燉和牛牛面頰 意式玉米糕 華盛頓燒汁

👉🏻蘑菇湯 海鮮湯
兩款湯都非常足料,每啖都好濃郁鮮味!

👉🏻精選甜品
今日係泡芙,分別有抹茶味同咖啡味,厚實creamy,大滿足!
2023-08-24 25 瀏覽
Sleepless 📍銅鑼灣希雲街22-24號地舖 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━又來銅鑼灣覓食了 這次發掘了一間西餐廳 店面裝修很小巧精緻 適合小情侶也適合朋友們來享受一個美好的夜晚🏙晚市有套餐 $398+10% /pp 二人同行還有88折~ 在銅鑼灣可以吃到4 courses包飲品晚餐算是中等價位 不過見菜式質素不錯 覺得蠻值得的━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🫕 是日精選湯品▶︎ 今日份是雜菌湯配麵包脆粒~ ▶︎ 蘑菇湯很有顆粒感 忌廉味不重 所以是比較清爽的感覺!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🐚 香煎北海道刺身級帶子 |红酒莓香泡沫 |薄荷油 ▶︎ 煎帶子熟度把握得非常不錯~ 頗彈牙且鮮甜好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🪿 香煎法國鵝肝|黑醋芒果沙沙▶︎ 鵝肝配上沙沙醬和麵包 整體是有鵝肝的香 但卻不會很膩▶︎ 上面的沙沙醬略微帶些酸甜 而麵包也是鬆軟和甜甜的 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥩 勃根
Sleepless
📍銅鑼灣希雲街22-24號地舖

🫕 是日精選湯品
▶︎ 今日份是雜菌湯配麵包脆粒~
▶︎ 蘑菇湯很有顆粒感 忌廉味不重 所以是比較清爽的感覺!

🐚 香煎北海道刺身級帶子 |红酒莓香泡沫 |薄荷油
▶︎ 煎帶子熟度把握得非常不錯~ 頗彈牙且鮮甜

🪿 香煎法國鵝肝|黑醋芒果沙沙
▶︎ 鵝肝配上沙沙醬和麵包 整體是有鵝肝的香 但卻不會很膩
▶︎ 上面的沙沙醬略微帶些酸甜 而麵包也是鬆軟和甜甜的

🥩 勃根地燉和牛牛面頰|牛肝菌玉米糕|華盛頓燒汁
▶︎ 燉牛面頰配上玉米糕和雜菜
▶︎ 牛面頰應該是牛身上膠原蛋白最多的地方了 每一口都很有膠質感 而且燉得很夠軟爛~
▶︎ 蔬菜們都蠻不錯的 玉米糕也是蠻獨特的口感

🍛 海龍王鲜茄醬|時令海鮮|意大利飯
▶︎ 龍蝦番茄味的意大利飯 內裡有魷魚粒 還有很多蝦仁和煎帶子 料很足~
▶︎ 意大利飯番茄味頗濃郁 咀嚼之下就有海鮮的鮮香
▶︎ 口感是帶些夾生 裹上醬汁後很不錯!

🍰 精緻甜品
▶︎ 最後的甜點有兩種泡芙
▶︎ 巧克力泡芙甜度適中 內裡是偏硬實的巧克力奶油 頗有吃雪糕的口感
▶︎ 還有一個裡面有藍莓果醬和牛奶奶油 帶些酸甜還不錯~

☕ 3D拉花黑芝麻拿鐵
▶︎ 超!可!愛! 的熊拉花 少女心爆棚🫶🏻
▶︎ 能看也很能喝! 黑芝麻拿鐵味道濃郁卻不會很甜

🍫 招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
▶︎ 店員會在面前倒上巧克力 直至真的像火山噴發一樣留下來~
▶︎ 巧克力味道蠻濃郁的 回味略有玫瑰花香

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
餐廳唔大但好有feel😎都坐得舒服嘅~重點是!3D拉花實在是太cute🌸🌼✨dinner set✨ $398 (二人同行88折)💛磨菇湯🍄睇相都知係幾濃🤤飲到粒粒渣👍🏻仲有d蒜味🧄好飲!💛香煎北海道刺身級帶子💍好純粹嘅鮮味甜味好食👍🏻夠厚切🤭💛香煎法國鵝肝🦆多士夠哂香脆👍🏻鵝肝超級香濃creamy食完會想再食多塊🙈💛招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒🐷配上自家製XO醬估唔到又幾夾喎☺️豬鞍斧頭扒啖啖肉😝肉質又嫩食肉獸一定好滿足!💛勃根地燉和牛牛面頰🐂牛面頰有入口即溶嘅感覺!🥩😍同埋煮到超級入味配上華盛頓燒汁肉味好濃郁😙意式玉米糕口感有d似實心d嘅薯餅?🤓又幾得意有d芝士味🧀💛甜品今晚嘅甜品係macaroon 😉一粒係海鹽焦糖味一粒係士多啤梨🍓兩粒都好有驚喜喎!😋😋最重要‼️係唔會過甜好滿足~✨3D shiba chocolate ✨‼️🐶真是用心觀看左15分鐘🤩得意到嘔🤩個朱古力都好正喎🍫好香好濃又唔太甜係高濃度嘅味道🥰

餐廳唔大但好有feel😎
都坐得舒服嘅~

重點是!3D拉花實在是太cute🌸🌼

✨dinner set✨ $398 (二人同行88折)

💛磨菇湯🍄

💛招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒🐷

配上自家製XO醬
估唔到又幾夾喎☺️

豬鞍斧頭扒啖啖肉😝肉質又嫩
食肉獸一定好滿足!

💛勃根地燉和牛牛面頰🐂

• 勃根地燉和牛牛面頰
  • 香煎北海道刺身級帶子
  • 香煎法國鵝肝
2023-08-19 31 瀏覽
琴晚叫咗個明太子意粉味道很鹹 之後叫左份肉眼扒 味道可以接受到的 野飲方面就叫咗兩杯3d畫花既朱古力 味道很苦 完全同我想像好大出入餐廳環境有啲暗 但算欣賞待應服務有禮貌的
餐廳環境有啲暗 但算欣賞待應服務有禮貌的
2023-08-18
銅鑼灣人氣Cafe Sleepless 🦉😴🥱呢晚dinner揀咗Book mark咗好耐嘅Cafe,見佢最近嘅set dinner做緊優惠4道菜$398,二人同行仲有八八折。食物真心掂!建議早啲book位,平日坐低冇幾耐已經full晒。🔸香煎北海道刺身帶子用左薄荷油去煎,2粒帶子彈牙鮮甜,好新鮮同肥美,帶子上面還有紅酒梅香泡沫點綴,好味呀😍🔸香煎法國鵝肝 |黑醋芒果沙莎鵝肝口感細膩絲滑,好似朱古力咁入口即溶,再加上小小少少嘅黑醋芒果沙莎,配埋多士,令到層次感更上一層樓!🔸是日湯 - 雜菌湯/海龍王湯雜菌湯,好重忌廉,淡淡磨菇粒,海王湯都好足料,有蜆肉同魷魚,飲落有鹹香味。🔸海膽忌廉汁扁意粉🍝意粉口感爽滑軟度到適中,配上溫泉蛋同非常creamy 既海膽忌廉,味道好夾。🔸勃根地燉和牛牛面頰🐮牛面頰好有驚喜,入面肉質嫩滑,就好似食緊頂級A5和牛,入口即化,配料係玉米糕,口感好特別同飽,上頭淋上了華盛頓燒汁,正👍🏻🔸甜品 馬卡龍-味道隨機抽今次食咗朱古力同士多啤梨味,甜度適中。🔸飲品貓頭鷹自家特製配朱古力🍫杯嘢圖案好靚,有貓頭鷹係上面 好有有心思,飲落去有好濃厚嘅純朱古力味,入口順滑 👍🏻🔸
銅鑼灣人氣Cafe Sleepless 🦉😴🥱

🔸香煎北海道刺身帶子

🔸香煎法國鵝肝 |黑醋芒果沙莎

🔸是日湯 - 雜菌湯/海龍王湯

🔸海膽忌廉汁扁意粉🍝

🔸勃根地燉和牛牛面頰🐮

🔸甜品 馬卡龍-味道隨機抽
今次食咗朱古力同士多啤梨味,甜度適中。

🔸飲品
貓頭鷹自家特製配朱古力🍫

🔸香橙藍橘檸檬特飲🍊
有濃厚香橙味 🤘🏼

📍#Sleepless (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣希雲街22-24號地舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
2023-08-19 30 瀏覽
趁住週末都想搵間好餐廳好好享受一下,今日就來到希雲街中的「Sleepless」,那精心的環境佈置,真的甚有驚喜。他們晚市更主推一款Dinner Set,當中更有齊前菜、餐湯、主菜、甜品等…二人同行更有88折優惠👍🏻。招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力先來一款他們主打的熔岩特調,先是沖制出香濃的朱古力特飲,當中更加上幾片玫瑰花瓣,再在當中倒入香滑的奶泡,一倒再倒,那精細的表面都像熔岩般,澎湃地流出,非常治療,朱古力入口濃厚順滑,甜在心頭。3D立體拉花啤啤熊另一款則點了那花盡心思的3D立體拉花,當中更可自由選擇自定圖案,今日我就選啤啤熊,見到咖啡師花盡心思的一手一腳的為其添上各種表情,真的是巧手製作,令人不捨得去破壞飲用。蘑菇湯入口咬到啖啖的蘑菇粒,菇味濃郁,口感香滑豐富。香煎北海道刺身級帶子刺身級帶子表面煎得微微金黃、少許焦香,入口軟綿、彈牙有質感,而且味道鮮甜飽滿。墨汁香煎刺身級帶子意大利飯因當日人流較多,蜜糖芥末香草忌廉汁已售罄,但他們有另一選項,轉用墨汁烹調,卻有另一番風味,墨汁都掛滿在意粉上,軟糯飽滿,口感豐富,配上飽滿鮮甜帶子,份外滋味。低溫慢煮M7和牛肉眼扒以低溫慢煮方式烹調,

招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力

3D立體拉花啤啤熊

蘑菇湯
入口咬到啖啖的蘑菇粒,菇味濃郁,口感香滑豐富。

墨汁香煎刺身級帶子意大利飯

低溫慢煮M7和牛肉眼扒
以低溫慢煮方式烹調,保持了嫩度口感,輕輕切下,已感受到肉質柔軟多汁,口感非常滑嫩,入口牛味濃郁,脂香鮮美。

馬卡龍
最後送上2粒可愛豆豆型甜品馬卡龍,當中有一層極薄酥的外層、口感綿密、微微黏牙,口感蓬鬆柔軟。
2023-08-16 507 瀏覽
*💭𝑺𝒍𝒆𝒆𝒑𝒍𝒆𝒔𝒔由多年前開始,銅鑼灣希雲街這邊越來越多隱世餐廳。這晚來到一家西餐廳𝑺𝒍𝒆𝒆𝒑𝒍𝒆𝒔𝒔,雖然店內環境比較小但食物質素卻很高質。點了sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ,原價是每位$398,二人同行有88折優惠😍套餐包括前菜、餐湯、主菜、甜點和一杯無酒精飲料。✏︎前菜►香煎北海道刺身級帶子帶子大大粒,外面微微煎香過,咬落口感鮮嫩彈牙😋►香煎法國鵝肝鵝肝很厚切,咬開油脂滿滿,脂肪感十足🤤配上索油的鬆脆多士,香口美味。✏︎餐湯►龍蝦湯🦞味道濃郁,更有些少蝦肉作配料,鮮味十足。✏︎主菜►慢煮加拿大保濕豬鞍大大塊的豬鞍,用上了保濕技術所以一點也不鞋口,十分易入口🤤►低溫慢煮M7和牛肉眼扒牛扒切開顏色粉嫩,肉質軟稔,牛香味濃😋✏︎招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力店員會先呈上朱古力,再倒入牛奶,朱古力如熔岩般湧出來,顏色鮮艷,很適合打卡🥹朱古力味偏濃,不會太甜膩,配上玫瑰也不會過甜☺️
💭𝑺𝒍𝒆𝒆𝒑𝒍𝒆𝒔𝒔

✏︎前菜
►香煎北海道刺身級帶子
帶子大大粒,外面微微煎香過,咬落口感鮮嫩彈牙😋

►香煎法國鵝肝

✏︎餐湯
►龍蝦湯🦞
味道濃郁,更有些少蝦肉作配料,鮮味十足。

✏︎主菜
►慢煮加拿大保濕豬鞍
大大塊的豬鞍,用上了保濕技術所以一點也不鞋口,十分易入口🤤

►低溫慢煮M7和牛肉眼扒
牛扒切開顏色粉嫩,肉質軟稔,牛香味濃😋

✏︎招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
2023-08-14 23 瀏覽
今日去咗銅鑼灣呢一邊飲咖啡,就揀咗去希雲街呢一邊嘅餐廳,喺SOGO行過去後邊,距離地鐵站都唔係好遠嘅路程,非常方便,等候時間好彩都唔使太耐,大概5分鐘到就咁好彩地有位,我哋都係排隊嘅時候,好彩睇咗餐牌,入到去就可以直接叫!✌🏻Salmon & egg benedict, 三文魚份量都非常多,再加埋本身嘅soft boil egg, 口感配搭上亦都非常唔錯! 我同朋友都非常鍾意,雞蛋係做到留心嘅效果,再加埋本身三文魚嘅味道,成個口感係幾match! 反而咖啡我哋就覺得冇乜特別,不過如果有機會會再返嚟

【超親民價 4 Courses Dinner🍽️和牛·鵝肝·甲羅燒·樣樣有👍🏻】.#MC帶你去銅鑼灣.想要性價比高既西餐😳?! 當然要推介你去銅鑼灣的 Sleepless啦✨.慶祝生日、情侶約會、週年慶祝、朋友聚餐通通都無問題😝 因為佢地 4 Courses Dinner Set / 二人同行都只係$398😱 法國鵝肝、北海道剌身級帶子、味噌甲羅燒、M7和牛肉眼、和牛牛面頰通通都有得揀🤤.🇯🇵香煎北海道剌身級帶子由於係剌身級帶子,帶子只係煎香兩面,保留了海鮮鮮味,配上紅酒莓香泡沫🫧及薄荷油,沒有多餘調味品既修飾,味道十分清新,作為Appetizer十分開胃👅🇫🇷香煎法國鵝肝一大片的鵝肝🪿煎得外脆內嫩,放在香脆既法包多士上🥖配上黑醋芒果沙沙減少油膩感🐷招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製XO醬豬鞍食落既軟嫩又充滿脂香,一啲都唔油膩,配上自家製XO醬,令味道更加突出更加惹味💥令人回味無窮。推薦大家必定要點XO醬嚟食🫶🏻🍚蜜糖芥末香草忌廉汁|香煎剌身級帶子|意大利飯帶子一樣只煎香兩面,保留了鮮甜既肉汁🤩 帶子本身既質素已經好好,再加上煮得軟糯既意大利飯配上香草忌廉汁,每一啖都好滿足😊⚡️ 銅鑼灣
#MC帶你去銅鑼灣
🇯🇵香煎北海道剌身級帶子
香煎北海道剌身級帶子

🇫🇷香煎法國鵝肝

🐷招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製XO醬
招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製XO醬

🍚蜜糖芥末香草忌廉汁|香煎剌身級帶子|意大利飯
蜜糖芥末香草忌廉汁|香煎剌身級帶子|意大利飯

⚡️ 銅鑼灣旺區之中,環境舒適、服務良好、食物質素新鮮高質👍🏻四道菜絕對超值!可以Encore既餐廳🏆
⭐整體︰9.5/10
⭐食物︰9/10
⭐環境︰9/10
⭐價錢︰9.5/10
📍Sleepless(銅鑼灣) @sleeplesshongkong
地址︰銅鑼灣希雲街22-24號地舖
交通︰港鐵銅鑼灣站 F1 出口
#MC #Ming_Course #MC帶你去銅鑼灣 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #灣仔區美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣一日遊 #銅鑼灣好去處 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #消費劵 #香港一日遊 #香港好去處 #香港 #西餐 #Cafe
2023-05-22
香煎北海道剌身級帶子