2023-03-10 45 瀏覽
【馬拉菜✖️酒吧】蘇媽就好出名,原來佢地有間食西餐嘅叫So Bar,估唔到都好有驚喜。最特別係佢嘅榴槤Bailey,不得不試,連平時唔好酒嘅👧🏻都飲咗好多。而生蠔都非常鮮甜肥美🦪,海水味好濃。🍸 Durian Kiss $98呢杯榴槤Bailey唔單止外型有趣,內裏仲蘊含列嘅榴槤味,好似食緊榴槤雪糕一樣,但又感受到Bailey嘅餘韻,真係一定一定要試。🚩炸饅頭配咖央 $78入到間店見到枱枱都叫咗呢一個,而蘇媽嘅咖央多士又係一絕,所以決定試一試。饅頭細細個好易入口,而且口感鬆脆,配搭咖央醬非常夾,原來炸饅頭唔一定要配煉奶。🚩檳城蝦湯炒伊麵 $148伊麵炒得好唔容易,好多時都會炒得太乾,但呢個炒得好恰當,而且配料同麵都多,睇個碟好似好細,但份量都唔少。🚩吉列拼盤 $118 》$59呢個拼盤有三樣唔同嘅小食,有炸雞塊、炸魚、同炸蠔。全部都炸得啱啱好,同埋蠔就算炸過都食到新鮮,平時唔食蠔嘅👧🏻都話好食。仲要星期三拼盤有半價,非常抵食。🚩生蠔 $53非常鮮甜肥美🦪,海水味好濃。
【馬拉菜✖️酒吧】

🍸 Durian Kiss $98

🚩炸饅頭配咖央 $78

🚩檳城蝦湯炒伊麵 $148

🚩吉列拼盤 $118 》$59

🚩生蠔 $53
非常鮮甜肥美🦪,海水味好濃。
2023-03-09 35 瀏覽
今晚我和太太來到一家以東南亞fusion菜為主題的餐廳,以放鬆身心的方式享受一頓美食之旅。餐廳環境很寬敞,有室內和半室外的用餐選擇,讓人感到非常舒適。服務員工態度好有禮貌,耐心介紹餐牌上的特色菜式。我們選擇了千島海鮮薄餅、泰式拼盤、土匪雞肉串、咖哩軟殼蟹燉飯和飯品Durian kiss。其中,Durian kiss是我們最推薦的一道菜式,外表美觀,味道一流,半飲品半甜品的感覺, 尤其適合喜歡榴連的人。土匪雞肉串辣度適中,口感香脆,非常適合喜歡野味的人🤪。咖哩軟殼蟹燉飯有著獨特的味道,非常有特色,值得一試。🧡總體來說,這家餐廳的食物質量不錯,價格也合理。如果你想品嚐東南亞fusion菜,這家餐廳是一個不錯的選擇。

2023-02-24 36 瀏覽
今日去咗SO Bar,真係好正呀!呢度嘅氣氛好好,加上陽台有戶外座位,真係好chill呀!👌首先,我試咗佢嘅生蠔,超新鮮嘅,好鮮甜清爽,令人一嚐就愛上佢!🦪之後,我試咗佢嘅軟殻蟹南瓜意大利飯,軟殻蟹好大隻,外皮脆口,南瓜味重,好食!🦀最後,我試咗佢嘅當歸燒春雞,雞肉好嫩滑,配埋當歸嘅味道,一試就愛上!當歸係中藥材之一,佢嘅味道醇厚,亦有幫助女性調節身體機能嘅功效。🍗總括而言,每款菜式都有佢獨特嘅風味,加上咁舒適嘅環境,真係好正!👍

男朋友上網見過依間啲介紹覺得幾吸引,所以就陪佢黎試下。餐廳用左暖色燈光感覺好舒服,充滿情調💕,我地揀左坐室外,氛圍較室內好👍🏻。————————————♥————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 辣肉腸薄餅 Pepperoni Pizza $138薄脆薄餅上面佈滿辣肉腸、車打芝士、莫薩里拉芝士,芝士味濃郁,推介👍🏻👍🏻👍🏻!♥️ 檳城蝦湯炒伊麵 $148Penang Prawns Soup Stir Fried E-Mee伊麵吸哂蝦湯鮮味,配上彈牙魷魚,味道唔錯。♥️ 炸饅頭配咖央 $78Golden Steamed Buns (Mantou) with Kaya香脆饅頭配濃郁咖央,味道好夾,甜道適中。♥️ DURIAN KISS RICH / CREAMY $98上枱時店員會吹個薰衣草Bubble係面,打卡一流,依杯貓山王榴槤飲品🤤超級正,榴槤味爆香,飲到尾帶有少少Baileys,酒味唔會好濃烈,鍾意榴蓮,必須試既Cocktail!♥️ KUMQUAT MOJIT

————————————♥————————————

♥️ 辣肉腸薄餅 Pepperoni Pizza $138

♥️ 檳城蝦湯炒伊麵 $148
伊麵吸哂蝦湯鮮味,配上彈牙魷魚,味道唔錯。

♥️ 炸饅頭配咖央 $78
香脆饅頭配濃郁咖央,味道好夾,甜道適中。

上枱時店員會吹個薰衣草Bubble係面,打卡

♥️ KUMQUAT MOJITO $78
用鹹柑桔同青檸配自家製薄荷水,感覺好Fresh。

————————————♥————————————
  • 辣肉腸薄餅
  • 炸饅頭配咖央
  • Durian Kiss
2023-02-11 99 瀏覽
原試過蘇媽分店, 今次試其’fusion’點的So bar, 有足球睇, vibe is good, 適合三五知己/情侶hahaha!主要吃:1. 生蠔 (由淡至濃: 美, 南非, 法➡️個人喜歡南非, 鮮甜😋)2. 黑椒帶子海鮮闊麵 (味道🆗👍🏻, 喜歡帶子又喜歡黑椒味可試)3. 豬頸肉(味道: 🆗 fair, 醬汁幾特別哈, 少少辣)4. Onlong tea cocktail matched with cucumber (refreshed 🍃)
, 適合三五知己/情侶hahaha!

主要吃:

Oyster蠔

豬頸肉

Oyster蠔
2023-01-26 59 瀏覽
蘇媽.蘇媽集團旗下第一間fusion 菜,將馬來西亞菜元素加入西餐。宜家做緊優惠,每人點2杯酒精飲品即可用優惠價$299享用seafood platter ,seafood platter 入面有爽彈全隻龍蝦肉,鮮甜蟹腳,有嚼勁鮑魚,青口肉,好豐富又抵食。重點推介cocktails,有好多好特別嘅款式,最中意係Durian Kiss 同埋 Flamingo Dance,Durian Kiss 用上貓山王肉,用Baileys 做底,榴槤味濃郁,鍾意食榴槤嘅朋友一定要試,上面有個薰衣草味嘅氣泡,Famingo Dance用新鮮菠蘿肉加埋咖映打成沙冰,用colada 做底,兩款都好啱女仔飲。另外當歸燒春雞好特別,每一啖雞肉入面都食到有當歸味,雞肉亦保持肉汁。

Seafood  platter

Durian  Kiss
Flamingo  Dance
Shiso Mojito
當歸燒春雞
  呢間餐廳好有特色 , 外面係SO BAR  英國風酒吧 環境舒服 適合打卡 入面係食馬來西亞菜概蘇媽野食方面訂位已問了洗唔洗留海鮮拼盤 餐廳做緊活動原本$699概海鮮拼盤而加只需要$299,每人只要點兩杯酒精飲品就可以,錦正正常常點都飲到2杯啦,唔洗點諗就留左單海鮮拼盤$299有蟹鉗、龍蝦、峴、帶子 同鮑魚整體海鮮好新鮮鮮甜龍蝦夠大隻,大過一隻手掌,龍蝦肉夠肥美鮮甜個帶子,切左幾小粒上 好新鮮爽口而且鮮甜鮑魚爽口彈牙一啲都唔靭冇生蠔換左蟹鉗 成隻拉出黎正$299可以食到六種海鮮真係抵玩Cocktails我自己飲個杯就係 Awakening Earl Grey Awakening Earl Grey$138有玻璃瓶蓋住,打開個玻璃瓶入面有D霧氣,仙氣十足 塊威化餅重脆 威化餅沾Cocktails食都係第一次。黑椒帶子海鮮闊麵 $178黑椒帶子好入味好香口,個麵油性剛剛好,十分推薦炸池魚仔$88呢個炸池魚仔送酒吹水一流,脆卜卜,一口一條份量夠多So Bar地址:尖沙咀加連威老道10號加威中心地下 電話號碼:46342120營業時間:星期一至日15:00 - 00:00#濠愛美食 #hk

海鮮拼盤

海鮮拼盤$299
有蟹鉗、龍蝦、峴、帶子 同鮑魚

整體海鮮好新鮮鮮甜

龍蝦夠大隻,大過一隻手掌,龍蝦肉夠肥美鮮甜
帶子

個帶子,切左幾小粒上 好新鮮爽口而且鮮甜

鮑魚爽口彈牙一啲都唔靭
蟹鉗

冇生蠔換左蟹鉗 成隻拉出黎正

$299可以食到六種海鮮真係抵玩

AWAKENING EARL GREY

Awakening Earl Grey$138

黑椒帶子海鮮闊麵 $178
黑椒帶子好入味好香口,個麵油性剛剛好,十分推薦
炸池魚仔

炸池魚仔$88
呢個炸池魚仔送酒吹水一流,脆卜卜,一口一條份量夠多
BREATH OF JOY
KUMQUAT MARGARITA
COCO

So Bar
地址:尖沙咀加連威老道10號加威中心地下
電話號碼:46342120
營業時間:星期一至日15:00 - 00:00

#濠愛美食 #hkfood #Hkfoodblog #Food #food blog #香港美食 #香港美食指南 #相機食先 #尖沙咀美食 #午餐   #SOBARHK  #海鮮拼盤
 #Cocktails #黑椒帶子海鮮闊麵 #炸池魚仔
KUMQUAT MARGARITA
COCO
  • Cocktails
  • Awakening Earl Grey
So Bar多國菜特色酒吧來到2022的最後一天,選擇了一家在尖沙咀的特色酒吧渡過,順便搵一個地方坐下,等待2023的來臨😊餐廳的環境浪漫,適合與朋友和情侶一齊來聊天或談心✨餐牌上面的選擇挺多,最終決定點幾個主菜🤩Malaysian Dang Gui Roasted Spring Chicken $228燒春雞肉質軟嫩而肉汁豐盛,旁邊的薯條非常巨型,吃完這個之後其實已經有點飽😆So Bar Pizza $148Pizza外皮夠脆,芝士味道香濃,算是So Bar Signature之一😋Curry Stewed Rice with Fried Soft Shell Crab $178飯有一點點辣,如果不能吃辣的朋友要注意一下,軟殼蟹原隻上,不用剝殼,可以大口享用,值得比個Like👍Butter Prawns Spaghetti $168大蝦意大利粉果然是名不虛傳,蝦肉鮮嫩,牛油配上意大利粉可以說是肥而不膩🤗好味指數:8/10性價比指數:7/10
So Bar多國菜特色酒吧

餐廳的環境浪漫,適合與朋友和情侶一齊來聊天或談心✨

餐牌上面的選擇挺多,最終決定點幾個主菜🤩

So Bar Pizza $148

Butter Prawns Spaghetti $168

好味指數:8/10
性價比指數:7/10
2022-12-31
  • Malaysian Dang Gui Roasted Spring Chicken
  • Curry Stewed Rice with Fried Soft Shell Crab
2022-12-23 37 瀏覽
世界盃期間想搵一間環境清靜嘅酒吧睇吓波,朋友介紹咗so bar。餐廳同蘇媽係同一個集團,蘇媽喺香港歷史悠久,so bar質素都應該有返咁上下!眼見餐廳有一個超級抵食嘅套餐Seafood platter $299呢 一個海鮮拼盤有齊龍蝦、蜆、鮑魚、帶子。帶子肉質爽甜。 鮑魚新鮮彈牙。龍蝦, 非常新鮮, 蝦肉結實彈牙, 非常之甜美, 配合埋龍蝦頭嘅龍蝦膏, 非常甘甜。cocktails Awakening Earl Grey, 用上玻璃瓶蓋住,入面注入咗煙燻霧氣,仙氣十足。Durian Kiss上枱時店員會即場表演,吹個薰衣草味嘅Bubble上頂。而杯酒就用咗Baileys加貓山王榴槤做個底,榴連味爆香,口感十分濃郁十分creamy!榴連友一定要試!
呢 一個海鮮拼盤有齊龍蝦、蜆、鮑魚、帶子。
帶子肉質爽甜。 鮑魚新鮮彈牙。
Durian Kiss
$200 (宵夜)
2022-12-05 55 瀏覽
自己一直以來都好鍾意去食海鮮,平時去酒吧,都會專揀一啲有海鮮食嘅就酒吧。之前去開蘇媽,都只係會去食佢哋嘅肉骨茶,因為肉骨茶喺香港來講,蘇媽算係較正宗。冇耐之前,佢哋開埋酒吧, 沖調嘅飲品都係馬拉風味為主。另外佢哋亦都推出咗Seafood Platter。我係為海鮮而黎,對上一次咁樣食法,已經係好幾年前係葡萄牙食嘅一大盤。$299其實唔貴,因為佢有龍蝦、帶子、鮑魚等等。色落去嘅時候係非常新鮮,亦都有海水味。一大盤送上黎,最吸引我嘅一定係佢哋嘅大子,大大粒,餐廳仲特登送上咗Wasabi,擺明就係刺身嘅級數。鮑魚亦都非常吸引,味道好清同好鮮。最後當然唔少得係叫呢度嘅飲品,我叫咗一杯Durian,係貓山王鮮榨配上唔同嘅酒精,味道濃郁;另外亦都叫咗一杯Choco Split,很甜,非常不錯。

鮑魚亦都非常吸引,味道好清同好鮮。

2022-10-20
2022-12-04 47 瀏覽
之前慶祝Happy Halloween 🎃應下節搵間bar Happy Hour 🍻 感受下節日氣氛 So Bar 有indoor同outdoor座位 各有特色 影相都幾靚Indoor感覺較典雅 適合食個浪漫嘅dinnerOutdoor感覺較casual 用上木製窗框同圍欄同出面繁忙嘅尖沙咀街道有強烈對比有種異地風情嘅感覺 🥂🖤 Dark Mist ~ Halloween Special Drink用Whisky作基調加入檸檬汁、荔枝糖漿、櫻桃利口酒、竹炭粉及自製泡沫酒味較重重,味道帶少甜🦩 Flamingo Dance 用咗Flamingo酒杯嘅Pina Colada 新鮮菠蘿加上可可利口酒及咖央椰漿味道帶甜易於入口 有啲似沙冰適合女仔飲用 🦞Seafood Platter 有龍蝦、鮑魚、帶子及大白蜆龍蝦有好多膏 鮑魚彈牙 帶子新鮮鮮甜 大白蜆好肥美好高質嘅Seafood Platter而家只需兩位客人 每人點2杯酒精飲品 就可以$299價惠價享用Seafood Platter
之前慶祝Happy Halloween 🎃

Outdoor感覺較casual 用上木製窗框同圍欄
同出面繁忙嘅尖沙咀街道有強烈對比
有種異地風情嘅感覺 🥂

用Whisky作基調
加入檸檬汁、荔枝糖漿、櫻桃利口酒、竹炭粉及自製泡沫
酒味較重重,味道帶少甜

🦩 Flamingo Dance
用咗Flamingo酒杯嘅Pina Colada
新鮮菠蘿加上可可利口酒及咖央椰漿
味道帶甜易於入口 有啲似沙冰
適合女仔飲用

🦞Seafood Platter
有龍蝦、鮑魚、帶子及大白蜆
龍蝦有好多膏 鮑魚彈牙
帶子新鮮鮮甜 大白蜆好肥美

好高質嘅Seafood Platter
而家只需兩位客人 每人點2杯酒精飲品
就可以$299價惠價享用Seafood Platter

2022-10-31
2022-12-01 36 瀏覽
今日嚟咗So bar 同朋友飲野,地點起尖沙咀,好方便。仲要原來佢係年連住蘇媽蘇媽🥰入面氣氛好好,影得好靚!我哋首先叫咗個海鮮拼盤,原價699 ,而家只係299!有龍蝦、帶子、蜆、鮑魚!龍蝦夠晒大隻,好新鮮🥰好多蝦膏 🥰帶子好清新,鮑魚好煙銀。299來講兩個人食真係好抵!仲有佢個醬真係好特別,係加咗whiskey沙律醬!食海鮮點嗰陣係唔覺有咁重嘅酒味!證明佢同啲海鮮真係好夾。但係用嚟點其他嘢食就會好突出!好特別奶油大蝦意粉因為好肚餓嘅關係叫咗個意粉,蝦都幾大,唔錯👍🏻👍🏻小食超正呀叫咗個吉列蠔同埋豬頸肉吉列蠔好脆!豬頸肉個汁好特別,酸酸辣辣咁,豬頸肉都好煙韌❤️叫咗兩杯酒ciao / coco第一杯加咗青檸味好清新!第二杯有少少重tequila適合鍾意飲酒嘅人!!! like it^^
我哋首先叫咗個海鮮拼盤,原價699 ,而家只係299!

奶油大蝦意粉
因為好肚餓嘅關係叫咗個意粉,蝦都幾大,唔錯👍🏻👍🏻

小食超正呀
叫咗個吉列蠔同埋豬頸肉

叫咗兩杯酒
ciao / coco
2022-11-30 32 瀏覽
之前去the one附近既蘇媽蘇媽食飯,要經過旗下酒吧so bar先入到去,當時印象非常深刻😂今日經過見到有特價海鮮拼盤,就拉左朋友入去淺嚐一下🤣酒吧有戶外及戶內,風格都好唔同,戶外好似去到馬來西亞特色餐廳咁,戶內就好似型格酒吧。今日想試既就係海鮮拼盤,只需$299就有龍蝦、鮑魚、帶子同蜆,全部都好鮮甜緊緻👍配左兩款醬汁,海鮮豉油同他他醬,可以揀自己鍾意既口味。想叫呢個拼盤一定要order多兩杯酒,我就揀左Shiso mojito,係用紫蘇葉調配成既mojito,比平常薄荷葉那款味道要更為強烈😝

2022-11-30 29 瀏覽
餐廳個樓底好高,走暗調路線,加上節日嘅裝飾,非常之有氣氛叫咗一杯名叫breath of joy, 128蚊,佢用咗日式嘅highball,威士忌,熱情果,再加文冬薑,薰衣草,飲落去,薰衣草嘅香濃味,加文冬薑嘅辛辣,混為一體,再加上檸檬,酸酸甜甜,非常之開胃叫咗個海鮮冷盤,有一隻龍蝦,兩個大鮑魚,大蜆,再加帆立貝,依家299就食得啦佢嘅龍蝦真係好大隻,仲好多膏添,咬落去龍蝦嘅蝦膏鹹香,再加上肉質結實又彈牙,非常滋味,尤其是龍蝦的蟹鉗非常之但係真係啖啖肉另外就係佢個鮑魚,冇任何調味之下,佢個味道都非常之鮮香,咬口q彈另外就係佢嘅帆立貝,大大粒,配搭住wasabi一齊食,味道相得益彰
餐廳個樓底好高,走暗調路線,加上節日嘅裝飾,非常之有氣氛

2022-11-23 56 瀏覽
📍 So Bar (尖沙咀)尖沙咀加連威老道10號加威中心地下今晚經過尖沙咀the one, 口痕想飲下野,原來對面開咗間bar, 認真方便,就入去睇下咩環境先!間吧就喺人氣店蘇媽蘇媽隔離,用同一個入口,出面有outdoor seating, 啱晒中意熱鬧嘅朋友。餐廳除左野飲啲野食都唔錯👍🏻Seafood platter 海鮮認真豐富, 有原隻波士頓龍蝦,帶子,大大隻鮑魚同蜆。龍蝦多膏肉厚,帶子超甜,鮑魚炆到好稔先上,唔怕韌,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻軟殼蟹咖喱risotto今晚MVP! Risotto同咖哩估唔到咁夾,加埋大大隻炸軟殼蟹,好有滿足感!而且份量好足,抵食😍Awakening Earl Grey酒吧special cocktail, 味道偏苦, 啱好酒嘅朋友。不過賣相就非常打卡able, 好fancy🤣Breath of Joy同上一杯相反,非常適合女性,酸酸甜甜,賣相好colorful,易入口👍🏻經過the one推介大家入去試
📍 So Bar (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道10號加威中心地下

Seafood platter