2022-11-22 959 瀏覽
happy Friday梗係要同朋友嚟飲飽食醉啦!同朋友喺尖沙咀食完飯經過見到呢間So Bar幾有氣氛,外面有個超大型嘅電視播緊足球直播,朋友鍾意睇世界盃於是我哋入去試吓餐廳環境好有英倫風嘅感覺,位置寬躺,如果天氣唔係太熱坐室外就最有氣氛👍佢呢度除咗飲酒之外,仲可以點即叫即整嘅海鮮拼盤和伴酒小食我哋見到佢近排做緊promotion,每人只要嗌兩杯酒精飲品就可以用$299享受呢個海鮮拼盤套餐,有生蠔、龍蝦、峴、帶子同鮑魚🦞啱晒大家收工嚟喝一杯🍺傾下計龍蝦都幾大隻,有成個手掌咁大,龍蝦肉肥美鮮甜,最驚喜係個帶子,好大粒好彈牙好新鮮,好耐冇食過咁鮮甜嘅帶子!鮑魚都好正!一啲都唔靭,咬落去爽口彈牙!$299可以食到六種海鮮真係非常之抵食😋😋😋Durian Kiss $99喱杯榴槤特飲呢…真係好正!佢係有少少似榴槤smooth既口感,飲落去呢帶有少少Bailey,甜甜地又帶點烈酒酒香,好正!鍾意食榴槤嘅朋友唔好錯過!

佢呢度除咗飲酒之外,仲可以點即叫即整嘅海鮮拼盤和伴酒小食

海洋併盤

海洋併盤
海鮮併盤
Durian kiss
  • Durian Kiss
Happy Friday放工約咗foodie朋友食飯😉搵到呢間東南亞風味嘅餐廳酒吧幾特別🤭有幾款主打嘅Cocktail賣相唔錯啱晒打卡📸餐廳分為indoor同outdoor☺️嗰日有啲熱所以揀咗室內😆餐廳裝修帶點東南亞異國風🧉有燭光燈同音樂配襯之下幾有情調🍹▪️Seafood Platter 有波士頓龍蝦、帆立貝、鮑魚、蜆龍蝦超多膏🦞肉質彈牙爽口😋帆立貝點少少豉油加wasabi鮮甜美味🤤鮑魚都好新鮮口感唔會韌,而蜆肉冇沙有鮮味👍🏻👍🏻▪️Chilli Squid Linguine 入口辣辣地帶有少少甜幾惹味🌶魷魚份量唔少,意粉軟硬適中▪️Kapitan Curry Stewed Rice with Fried Soft Shell Crab軟殼蟹都幾大隻🦀雖然係炸但又唔會太油膩👍🏻燉飯煮得好入味🤤每啖都充滿咖喱味道▪️Awakening Earl Grey Gin酒做base嘅Cocktail🥃職員拎過嚟時有個罩蓋住,打開有煙燻飄出,視覺效果唔錯🥹不過入口唔會smoky🤣酒精味比較濃▪️Breath of Joy 威士忌做base嘅Cocktail🍹未飲已經比佢吸引住,因為飲品下面有盞燈照住✨飲品

▪️Seafood Platter
有波士頓龍蝦、帆立貝、鮑魚、蜆

▪️Chilli Squid Linguine
入口辣辣地帶有少少甜幾惹味🌶魷魚份量唔少,意粉軟硬適中

▪️Awakening Earl Grey

▪️Breath of Joy
威士忌做base嘅Cocktail🍹未飲已經比佢吸引住,因為飲品下面有盞燈照住✨飲品頂層係紅酒建議唔使攪拌,慢慢淺嘗有層次🥹入口重果香味,少少酸酸甜甜幾fresh🤩酒精味唔算濃
2022-11-18
2022-11-20 59 瀏覽
同朋友尖沙咀食完飯,想搵個地方飲番杯野,經過呢度幾靚就入咗嚟食先。原來間鋪前邊係So Bar,再行入去就係平時大家都識嘅蘇媽·蘇媽。入到去有分室外同室內兩邊,兩邊都有一個大電視,啱晒黎緊睇世界波嘅波友。🔹 Seafood platter宜家做緊Happy Hour 優惠,每人order 2杯酒精飲品就可以用$299享用原價$699 Seafood Platter。 入面有全隻大龍蝦 ,2隻大帶子,2隻大隻鮑魚同4隻蜆。龍蝦夠晒鮮甜,2隻帶子又係刺身級數,真心抵。原本海鮮已經好好味,但呢度仲有個特別自家調製嘅蛋黃醬加威士忌黑胡椒醬汁,味道非常特別😋,非常推薦大家要試試🔹Durian Kiss隻杯非常有愛,用上吻仔魚仔杯😙😙 。上枱時店員會即場表演,吹個薰衣草味嘅Bubble上頂😌 而杯酒就用咗Baileys加貓山王榴槤做個底,榴連味爆香,口感十分濃郁十分creamy!榴連友一定要試! 🔹Craggy Range Chardonnay Kindappers 2020Chardonnay 口感正常發揮,唔太酸得黎好fresh。 用黎配埋海鮮就無得輸喇~

🔹 Seafood platter

🔹Durian Kiss

Seafood  platter
Durian Kiss
2022-11-16
Seafood  platter
Durian Kiss
  • Seafood platter
So Bar (尖沙咀)尖沙咀加連威老道10號加威中心地下放工約咗朋友喺尖沙咀見面,想飲杯嘢吹吓水食個light dinner,終於去咗 ”So Bar” ,帶有馬來西亞feel 嘅門面,佢哋有室內同半室外位置,而家咁好嘅天氣,我哋梗係選擇坐半室外位置chill 吓啦!發現So Bar 有個幾抵嘅promotion,只要叫兩杯酒精飲品,就可以$299 叫Seafood Platter. 咁梗係試吓啦!Seafood Platter - 望到真身都真係幾吸睛,有一隻龍蝦,兩隻帶子,兩隻鮑魚,兩隻蟹鉗,四隻大白蜆,- 全部食落去都好新鮮,大大粒帶子爽口鮮甜,龍蝦啖啖肉得嚟仲有好多蝦膏,鮑魚彈牙鮮甜,大白蜆多肉仍然帶少少海水味,食完就真係覺得性價比好高👍🏻叫咗兩杯Cocktail- 真係要讚吓調酒師哥哥,認真調酒之餘,仲非常friendly 比我影相😂Coco- Tequila,Montelobos Mezcal ,Honey Pineapple Juice,Hellfire Shrub, Lemongrass- 飲落甜中有酸再帶出少少嘅辛辣,又靚又好飲,仲好襯食海鮮👍🏻Awakening
So Bar (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道10號加威中心地下

叫咗兩杯Cocktail

Coco

Awakening Earl Grey
- Eary Grey infused Gin, Italicus Yellow Chartreuse, Bergamot Aromatic Smoke
- 見到造型好似香薰蠟燭咁,有個木托再加上一個玻璃cover, 入面煙霧離漫,將玻璃cover打開煙就會散出嚟!幾有視覺享受,從啱晒打卡,佢仲有塊餅印上酒嘅名放喺酒杯上面,特別得來之後仲可以食埋佢😂
- 飲落口甜中帶苦,再有些微檸檬清新,朋友鍾意飲Gin,所以都好喜歡

總括嚟講,佢嘅Seafood Platter 新鮮好食,Cocktail都幾特別,又啱打咭,而半開放式嘅地方又真係幾chill 㗎,仲要好近地鐵站,應該會再約朋友嚟🥰
2022-11-15 589 瀏覽
放工同朋友嚟個light dinner,經過「So bar」門口個餐牌啲cocktail 幾吸引同特別,就入去試吓先,最吸引眼球嘅係有杯榴櫣cocktail,不過最後係叫咁另一杯飲品🤣🌟Seafood Platter $299🌟見到個海鮮拼盤餐牌寫住:Minimum order 2 glasses alcoholic drink per head Lobster x1Abalone x2Shells x2Scallop x2Clam x2我哋兩個又鐘意食海鮮,又可以order酒精飲品,就試吓啦😍整體嚟講,海鮮好新鮮鮮甜,係值呢個價錢,海鮮配埋佢哋用咗威士忌特製既mayonnaise,更能帶出海鮮既鮮味😋🌟So fashioned $138🌟猶豫咗好耐飲咩好,最後揀咗呢杯用Whisky做base既cocktail,屬於重量級既cocktail嚟😆飲落味道有淡淡既smoky味,鐘意飲烈酒既朋友都可以試吓🥰😌

🌟Seafood Platter $299🌟

Scallop x2
Clam x2

🌟So fashioned $138🌟

2022-11-14 24 瀏覽
尖沙咀酒吧餐廳林立,要分一杯羹,必須要有他的獨特吸客招數,淨看門面招牌堂皇又不失風格,樓底特高,空內空間寬敞裝飾佈置精緻,令人感覺放鬆。更有一排半開放式的酒吧枱,擺放幾張餐枱供客人睇波呼喊時也不會影響其他吹水享受閒情逸致的客人,實在值得加分。說到食物當然就是餐廳重點宣傳的半價seafood platter, 大大隻波士頓龍蝦膏多肉爽,鮑魚和帶子,沾上黑椒蛋黃醬和威士忌汁,倒別有風味,另外兩款大蜆最鮮甜。配上兩款特式cocktail 雖然唔記得成份,但味道就各有特式,其中一杯超重木薰香,而另一杯就勁有香辣味。真不錯!

2022-11-14
2022-11-14 29 瀏覽
先被它的龐大招牌吸引,再細望外觀,究竟是我熟識的蘇媽菜馆嗎?竟然有半開放式甚有情調的酒吧風格,而且樓底特高,一於幫襯來試過清楚,甫入正門才知道實在是蘇媽同綫分拆造西式餐廳酒吧。它的馬來菜試得多,今次就試酒吧!原來仲造緊海鮮併盆大特價,竟然只需半價就可享受一隻龍蝦、帶子、鮑魚及大蜆等等。上枱時也頗吸睛大大份。鮮味也十足又有咬口,當然不能不試它的酒,Wine list也很多,就聽從店員建議兩款畧重酒精濃度的雞尾酒。也很不錯,配海鮮一絕,意猶未盡但又不想太Heavy就叫多個Pizza,都算脆口且重芝士。想不到中菜再造起酒吧也原來有它的一手,下次一於約朋友來吹水。
2022-11-14
2022-11-14 22 瀏覽
餐廳嘅環境非常特別,嚟到先知道係同我至愛嘅蘇媽蘇媽同系,入口就係吧,但係內裏仲有蘇媽,蘇吧門口仲有幾張歐多牙嘅枱,可以拎杯酒出嚟呼吸吓,個拱形欄河好有南洋嘅風味。Oolong gin fizz,呢杯烏龍氈酒 cocktail 有三款口味可以選擇,分別係青瓜、西柚同埋橄欖,我哋揀咗西柚味,烏龍茶方面用上咗凍頂烏龍,面頭嘅氣泡帶有清新嘅西柚香氣,伴隨著強烈嘅烏龍茶味餘韻, 氈酒味道濃烈,調酒師一啲都無輕手,酒味、西柚同烏龍嘅味道平衡,係一杯相當出色嘅 cocktail。Seafood platter,海鮮拼盤宜家做緊 promotion 雖然只係賣 299,但係陣容都相當鼎盛,有新鮮海蜆、帶子、鮑魚同埋原隻龍蝦,帶子鮮甜,海蜆仲帶有少量嘅海水味,佢跟機有檸檬同埋 wasabi,我覺得帶子可以就咁食,龍蝦就可以落少少檸檬汁,龍蝦頭嘅蝦膏都唔少,美酒配海鮮,係令人非常滿足嘅一餐。

2022-11-08 41 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕其實尖沙咀真係好多餐酒吧,不過講到好食嘅餐酒吧真係少之又少🥹今次同一位好耐冇見嘅friend chill chill 佢😍,我哋本身已經食咗嘢喇,😂但係又唔想咁快返屋企仲有好多話題未傾,🤓所以就喺附近搵咗依間so bar🤗以前食過蘇媽覺得唔錯,😎我諗so bar質素都應該有返咁上下!😏本身就諗住嗌吓串燒飲下酒咁樣,😙但係見餐廳出咗Seafood Platter,價錢唔貴仲有咁多海鮮,一於就嗌依個!🤪Seafood Platter🤩有龍蝦、鮑魚、帶子、蜆,睇得出真係好新鮮,龍蝦大大隻啖啖肉,😋鮑魚就好鮮甜好爽!😳帶子又鮮甜又好味,加少少Wasabi更加清新!😤依個拼盤,仲會附送一種醬汁,🥸係佢哋自家製嘅Cocktail醬汁,酒味突岀但係唔會蓋過海鮮嘅鮮甜味道!😝嚟依度梗係會飲番杯酒,😗我揀咗依杯Cocktail比較特別!😏佢叫Flamingo Dance,淨係聽個名應該都估唔到入邊有咩㗎喇!😂味道方便就係酸酸地甜甜地嘅!剛才都講過啦,我食過蘇媽覺得唔錯,🤣特別係咖央多士😂為咗緬懷一下咖央嘅味道,我揀咗依杯Flamingo Dance,😉入面有kaya purée
🌕Hello我係Moon🌕

Seafood Platter

😏佢叫Flamingo Dance,淨係聽個名應該都估唔到入邊有咩㗎喇!😂味道方便就係酸酸地甜甜地嘅!剛才都講過啦,我食過蘇媽覺得唔錯,🤣特別係咖央多士😂為咗緬懷一下咖央嘅味道,我揀咗依杯Flamingo Dance,😉入面有kaya purée,口感濃稠又易入口,真係幾特別!😙
Flamingo Dance

🌕最後MoonMoon好滿意依間bar,海鮮新鮮 cocktail有特式,環境仲好chill,有機會再嚟!🌕

So Bar (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道10號加威中心地下
10 分鐘 (堂食)
2022-11-07 23 瀏覽
蘇媽蘇媽呢一間咁出名嘅馬來西亞餐廳, 相信大家都唔會陌生。好唔同喺尖沙咀蘇媽分店嘅門口, 開咗一間好有特色嘅酒吧《So Bar》。同好友去happy hour, 除咗飲cocktail, 仲叫咗一個二人份嘅《Seafood platter》 $299。呢 一個海鮮拼盤有齊龍蝦、蜆、鮑魚、帶子。帶子不過不失,肉質爽甜。 鮑魚新鮮彈牙,咬落有口感。最出色嘅係龍蝦, 非常新鮮, 蝦肉結實彈牙, 非常之甜美, 配合埋龍蝦頭嘅龍蝦膏, 分外甘甜。叫咗杯cocktails 《Awakening Earl Grey》。 以Old Fashioned 為藍本, 賣相非常吸睛, 用玻璃瓶蓋住,別具神秘感。細看之下,發現入面原來注入咗煙燻霧氣,仙氣十足。 用咗檸檬香木作為煙燻,鼻子就率先聞到煙燻嘅木香。呢款雞尾酒並不如想像中易入口,因為用上咗幾款較為「烈」嘅酒,呢苦酒苦味獨特 ,帶有Earl Grey茶葉同埋佛手柑嘅香氣,要慢慢品嚐先至可以「嗒」真個中美妙配搭之處。同朋友邊飲邊傾計就最適合不過。
蘇媽蘇媽呢一間咁出名嘅馬來西亞餐廳, 相信大家都唔會陌生。

帶子不過不失,肉質爽甜。 鮑魚新鮮彈牙,咬落有口感。

同朋友邊飲邊傾計就最適合不過。

2022-11-03 23 瀏覽
尖沙咀鬧市之中都揾到間nice and chill既酒bar餐廳 So Bar,地方闊落,裝修怖置有氣氛。坐底諗住只係飲杯cock tail輕鬆下,店員馬上推個最新offer, 有得飲之餘仲可以食埋海鮮,2位total都係299,所以非常吸引。叫左杯靚靚cock tail awakening earl grey, 本人十分喜歡伯爵茶既優香,所以見到有呢隻味既 cock tail, 一定會加分!賣相靚打卡一流,打開蓋後非常夢幻,滲出煙霧!清切既茶色加上環境燈光既配合,非常浪漫!輕輕品嚐先滲出檸檬皮既微甘香!之後再來gin酒既味道再帶伯爵茶香味,層次分明!色香味都包含在內,高質之選。之後就係seafood platter,簡直係抵食!有龍蝦1隻切半,膏香濃郁滿滿,來貨食得出係靚貨源,肉質新鮮帶彈牙爽身!2隻大大粒既帶子非常吸睛,味道鮮甜,質地綿滑!鮑魚都新鮮,質地緊緻口感煙 un.蟹鉗鮮甜肉汁夠多,餐廳提供2款醬汁去令海鮮提鮮,味道各有千秋!

打開蓋後非常夢幻,滲出煙霧!

層次分明!色香味都包含在內,高質之選。
之後就係seafood platter,簡直係抵食!

有龍蝦1隻切半,膏香濃郁滿滿,來貨食得出係靚貨源,

肉質新鮮帶彈牙爽身!

2隻大大粒既帶子非常吸睛,味道鮮甜,質地綿滑

!鮑魚都新鮮,質地緊緻口感煙 un.

2022-11-03 32 瀏覽
前幾日同朋友經過呢間位於尖沙咀嘅餐廳《So Bar》,見佢門面Show 咗大大個嘅Seafood Platter🦞相好吸引,就同朋友入咗去食叫兩杯酒精飲品加$299就可以揀呢set✨Seafood Platter🦞我相信有唔少人都鍾意食海鮮🦞🤤呢set海鮮拼盤啱晒海鮮控😍有龍蝦、2隻鮑魚、2隻帶子同4隻蜆,龍蝦🦞好鮮甜,仲要有勁多膏,食到朋友舔舔脷👅鮑魚大隻又爽彈,鮮味十足!兩杯酒精飲品賣相精緻😍打卡一流!✨AWAKENING EARL GREY一打開個玻璃罩好有仙氣,入面有塊柚子皮,味道濃郁嘅烈酒感再帶點回甘✨DURIAN KISS用咗貓山王榴蓮蓉同Bailey整成,杯面再加咗個泡泡🫧好夢幻,爆開會有薰衣草香氣,榴蓮味超級濃郁,入口非常creamy

叫兩杯酒精飲品加$299就可以揀呢set

✨Seafood Platter🦞
我相信有唔少人都鍾意食海鮮🦞🤤呢set海鮮拼盤啱晒海鮮控😍
有龍蝦、2隻鮑魚、2隻帶子同4隻蜆,
龍蝦🦞好鮮甜,仲要有勁多膏,食到朋友舔舔脷👅
鮑魚大隻又爽彈,鮮味十足!

兩杯酒精飲品賣相精緻😍打卡一流!

✨AWAKENING EARL GREY

✨DURIAN KISS

2022-11-01 17 瀏覽
位於尖沙咀鬧市有間幾有格調嘅酒吧So bar,佢同蘇媽.蘇媽都係同一個舖位共用同一個出入口,當日去到都要睇一睇個招牌先知嚟啱地方。So bar 有分室內同室外,室內裝修得幾有格調,好適合談心,而室外就比較chill,天氣涼涼地都建議坐出面🤣🤣🤣依個位可以望到調酒師調酒同海鮮corner🤩🤩🦪Seafood Platter ($299)seafood Platter 有5款海鮮,分別係龍蝦、帶子、鮑魚、蚌、蜆。每一款已經開好殼,輕輕用刀起出嚟就已經食到,So bar 提供2款sauce  日式醬油配木魚碎同Whisky配蛋黃醬,另外可以食返最原本嘅味道,海水味加檸檬汁。 個人認為Whisky配蛋黃醬比較特別,但我自己最鍾意就咁加檸檬汁嚟食,可以食返個鮮味,又唔會搶走個主角嘅光環😌😌鮑魚已經清潔乾淨,好彈牙👍🏻👍🏻👍🏻🦞大大隻Lobster,龍蝦肉質紮實,龍蝦膏好食又夠creamy。🥃Awakening Earl GreyCocktail就飲得多,但係Eary Grey成份嘅又有冇試過呢? 今次呢杯Awakening Earl Grey喺Gin酒做base之下加入咗Eary Grey元素,
依個位可以望到調酒師調酒同海鮮corner🤩🤩
🦪Seafood Platter ($299)
鮑魚已經清潔乾淨,好彈牙👍🏻👍🏻👍🏻

🥃Awakening Earl Grey
Cocktail就飲得多,但係Eary Grey成份嘅又有冇試過呢? 今次呢杯Awakening Earl Grey喺Gin酒做base之下加入咗Eary Grey元素,味道創新得嚟又出奇地夾!而且呢杯仲係一個打卡位,因為上枱嘅時候有一個蓋罩住,拎起個蓋嘅時候就會有煙霧飄起,真係飲得又睇得!
🍷Breath of Joy
Whisky base,熱情果味幾突出,推薦偏好口味甜少少嘅朋友揀佢。眼利嘅朋友可能會發覺最上層有少少漸變色,原來係紅酒嚟,職員提醒我哋唔好搞勻佢,要分開嚟品嚐!
2022-11-01 464 瀏覽
上次試完蘇媽之後,就覺得外便既蘇爸好特別,咁岩 Halloween 想搵間特別既餐廳,飲下酒、食下野,輕鬆一下今次就真係可以試完蘇媽再試蘇爸啦餐廳分室內同室外座位,各有特色,非常適合打卡室內裝修典雅,用上暖色燈光,用餐環境舒服,非常有情調室外座位用上高身酒吧椅,感覺輕鬆,同埋近排天氣帶有少少清涼感覺,坐室外位置飲下 Cocktail,傾下計,又可以感受街邊既氣氛,夠曬 Chill食品方面 ark Mist : 萬聖節限定特飲,用波旁威士忌為基調,加入檸檬汁、荔枝糖漿、櫻桃利口酒、竹炭粉及自製泡沫,酒味重,味道帶少甜的 CocktailFlamingo Dance : 用上新鮮菠蘿加入、可可利口酒及咖央椰漿,質感似沙冰,味道帶甜易於入口,女生們一定鐘意呢杯非一般的 Pina colada cocktailSeafood Platter :  拼盤有一隻龍蝦、兩隻鮑魚、兩隻帶子及四隻大白蜆,龍蝦肉質豐富仲有好多膏,鮑魚彈牙鮮味,帶子爽口鮮甜、大白蜆內質飽滿,整體高質素的海鮮拼盤Ours Tips : 2位客人計,只需各自點選2杯酒精類飲品,即可以優惠價$299選購 Seafood Plat

今次就真係可以試完蘇媽再試蘇爸啦

餐廳分室內同室外座位,各有特色,非常適合打卡

室內裝修典雅,用上暖色燈光,用餐環境舒服,非常有情調

食品方面 :

Dark Mist : 萬聖節限定特飲,用波旁威士忌為基調,加入檸檬汁、荔枝糖漿、櫻桃利口酒、竹炭粉及自製泡沫,酒味重,味道帶少甜的 Cocktail
Ours Tips : 2位客人計,只需各自點選2杯酒精類飲品,即可以優惠價$299選購 Seafood Platter 一客

2022-10-31
  • Seafood Platter
2022-10-31 21 瀏覽
今晚約左朋友係尖沙咀食飯,佢提議萬聖節,搵間bar飲下傾計,我又未試過蘇媽蘇媽既bar,就決定黎試下啦~餐廳個樓底好高,不過都開足冷氣唔會熱。而且見到有好多萬聖節既裝飾,好有節日氣氛🎃Ciao一黎就見到有用芫茜整既cocktail,作為芫茜控緊係要試下啦!一入口芫茜味夠濃,仲有啲啲檸檬酸味,加埋蛋白整既foam,配上gin 味道好夾好清新Breath of joy一上檯真係嘩左一聲咁靚,杯酒有漸層既效果,加埋放左上盞燈上面,好啱打卡!佢用左熱情果做材料,酸味甜甜咁,係一杯好特別既japanese highballSeafood platter有龍蝦、希子,蜆同鮑魚,每件海鮮都已經起哂殼同內臟,就咁用刀叉都輕鬆食到。帶子同鮑魚都超大粒,肉質爽口味道鮮甜。龍蝦完隻奉上,仲食到海水既咸味,仲有唔少膏添!配上whisky sauce 勁夾

Ciao

Breath of joy