2022-10-31 19 瀏覽
之前黎幫襯過蘇媽既馬拉菜,今次終於有機會黎So Bar飲野啦!餐廳既樓底好高,座位之間相隔好闊,空間感好夠。燈光比較暗,除左餐廳內既位置亦有露槍位,好啱同朋友坐底傾下計。而且臨迎萬聖節,餐廳仲有唔少萬聖節既裝飾同佈置,非常有節日氣氛~✨Seafood platter份量非常豐富,有帶子、蜆、鮑魚、龍蝦!帶子係刺身黎,食落去好鮮甜。鮑魚夠彈牙、蜆肉厚夠飽滿。最中意既始終都係龍蝦,龍蝦肉實淨有鮮味,配埋佢地用whiskey 自家制既蛋黃醬,非常野味!✨Breath of joy係用左威士忌做基酒既cocktail,入面有熱情果、文冬薑、薰衣草同檸檬等成分,成杯呈漸變既效果,放係燈光上面超靚!上面有一塊梨乾配上熱情果肉,店員話比等地聽要食左塊梨乾先,入口有梨乾既清甜而熱情果既酸帶黎變化,減輕whisky既酒味,帶黎完美既平衡。✨Ciao呢杯用左Gin做基酒,開頭以為芫茜一定好臭草青味,但估唔到意外地清新,配上少少檸檬既酸,成杯飲落好fresh 好舒服!

✨Seafood platter

✨Breath of joy

✨Ciao
Breath of joy
Breath of joy
2022-10-31 14 瀏覽
上星期同朋友試完隔離蘇媽蘇媽就話要試埋So Bar,今個星期朋友就即興收工約去So Bar坐吓傾吓偈,好有效率So Bar有得揀坐室內或者室外,我哋就揀咗坐outdoor,播住音樂飲酒吹水感覺都好chill,咁啱近排halloween,仲有好多萬聖節主題裝飾添🎃我哋happy hour時段去,所以簡單叫咗份小食同Seafood platter,再配兩杯酒就已經夠Seafood platter (5/5)海鮮拼盤非常之豐富,有龍蝦🦞、帶子、蜆同鮑魚。龍蝦肉質好鮮,又多肉,同埋係極多羔,好滋味鮑魚仲好食過屋企人整嘅,煙煙韌韌咁好有咬口而帶子都大舊好肥美,味道都十分鮮甜蜆仔雖然只係配角咁存在,但都點綴唔少,同埋勝在夠多幾粒,一邊傾計慢慢食好似食極都仲有咁個配碟好靚再放近埋去會發現隻龍蝦鉗同個酒杯差唔多大炸蝦扒 (5/5)平時去飲酒🍻都覺得酒吧啲炸嘢最好食,今次呢份炸蝦扒真係無嗌錯,質感煙韌,咬落去多蝦肉,同埋係實嘅,有扒嘅感覺,唔似其他餐廳啲蝦餅咁鬆軟,同埋唔駛點醬都好好食白酒配海鮮真係無得輸perfect match,果香味重,非常夾啲海鮮

Seafood platter (5/5)
鮑魚仲好食過屋企人整嘅,煙煙韌韌咁好有咬口
而帶子都大舊好肥美,味道都十分鮮甜

個配碟好靚

再放近埋去會發現隻龍蝦鉗同個酒杯差唔多大

炸蝦扒 (5/5)
炸蝦扒

白酒配海鮮真係無得輸perfect match
,果香味重,非常夾啲海鮮
House  White

2022-10-26
炸蝦扒
House  White
蘇媽嘅新加坡菜出名就係人都知,而原來尖沙咀店係連住另一間姐妹店蘇爸(So Bar),風格完全唔同係一間酒吧。酒吧唔算大,但氣氛一流,裝修都好有品味,咁啱今個星期係halloween仲有啲特別嘅佈置添👍🏻 知道佢海鮮拼盤做緊特價,就專誠來打吓卡😎Seafood Platter 🦞海鮮拼盤 $299 (原價$699)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻只要order兩杯酒精飲品,就可以以特價$299 品嚐海鮮拼盤。個拼盤都幾豐富,有一隻龍蝦🦞、2隻帶子🦪、2隻鮑魚🦪、4隻蜆🐚。龍蝦蝦肉爽彈有口感,而唔係雪藏似擦子膠果啲下價貨色👍🏻 再配埋個whisky sauce 非常好味😋 蜆雖然細細隻,但非常有鮮味,適合唔點汁就咁食。鮑魚大大隻而且爽口彈牙,點少少酸汁鮮味更提升。帶子洗得好乾淨,加wasabi再點酸汁就最佳配搭。點左兩杯cocktail🍸,先發現原來cocktail先係主角😆 So Bar 嘅cocktail 別具特色,先講佢個menu,除左會詳細介紹杯酒嘅ingredients,仲會就住「甜酸苦辣鹹」話你知杯酒係咩屬性,供個人口味去選擇適合自己嘅cocktail,抵讚!🍹DURIAN KISS 160m

Seafood Platter

🍹DURIAN KISS 160ml($68 HH)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
啲杯真係名乎其名「與榴槤接吻」😝 離遠已經聞到陣陣嘅榴槤香,因為佢係用左貓山王,香甜嘅程度係爆登!另外佢係以baileys做底,估唔到兩者原來係咁配合!甜甜地之餘再加上極creamy嘅口感,入口先有濃郁嘅貓山王味道,after taste 就帶有baileys 嘅奶油味,冇得頂! 與其叫佢做cocktail,我反而覺得佢似一杯甜品仲貼切。必試推介!
DURIAN KISS

🥃AWAKENING EARL GREY ($88 HH)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
啲杯earl grey做嘅cocktail絕對係又睇得又飲得。先用玻璃蓋罩住,裡邊充滿著佛手柑香烟,打開時煙霧離漫,夠晒儀式感打卡一流。至於味道都非常出色,底酒係選用咗「無名氏」gin,平時gin都係覺得比較苦澀,但啲杯完全冇啲種感覺,反而有一種甜味,再加上伯爵茶嘅味道,有深度有層次,令我對gin完全改觀! 都係必試推介👍🏻👍🏻👍🏻 (注意啲杯酒係比較濃烈)
AWAKENING EARL GREY

總結:$299 有個海鮮拼盤係真心抵食,Cocktail用心製作絕不馬虎,無論賣相同味道都有驚喜,整個用餐體驗都非常滿意。建議happyhour時段來試,因為cocktail HH嘅價錢平好多😎

食物:❇️❇️❇️❇️
2022-10-29
DURIAN KISS
AWAKENING EARL GREY
2022-10-30 37 瀏覽
So Bar (尖沙咀)📍尖沙咀加連威老道10號加威中心地下早前去蘇媽媽食lunch已經見到舖頭前半部係好有情調嘅酒吧area, 所以我地襯住weekend happy hour 時段再去感受一下🤍So Bar 裝修好有格調,適逢Halloween,佢地都有佈置場地,枱面仲有個可愛迷你trick or treat 專用手提南瓜🎃仔,入面仲裝滿左滑滑嘅日式朱古力(以前日本手信必買🤤)酒吧範圍分開室內同室外,始終飲左酒個人體溫會升高,如果天氣再涼啲坐外面可能會更有情調!👩‍🍳Seafood Platter $299(原價$699)而家有個好抵嘅優惠,Happy Hour 時段order兩杯酒精飲品就可以用🈹$299(原價$699)🈹享用 Seafood Platter。 海鮮有全隻龍蝦🦞,2個帶子,2 隻大大隻鮑魚同4 隻蜆,龍蝦又鮮又甜,唔係平價自助餐遇到嘅擦子膠雪藏龍蝦肉!計一計條數呢個質素其實真心抵,幾乎用成本價享用㊙️🥃Awakening Earl Grey $138 (HH $88)絕對唔好以為佢得個樣搞gimmick 冇內涵。呢杯打卡cocktail 有誠意又出色!用左Aroma
So Bar (尖沙咀)
📍尖沙咀加連威老道10號加威中心地下

Seafood  Platter

絕對唔好以為佢得個樣搞gimmick 冇內涵。
呢杯打卡cocktail 有誠意又出色!用左Aromatic Smoke, 一打開就有煙燻效果,賣相特別之餘,香味層次一流!採用左無名氏Gin 做base, 加埋個檸檬皮,味道帶微甜同甘,earl grey 清新撲鼻,可以話係色香味俱全!必試!
Awakening Earl Grey

🍹Durian Kiss $98 (s) (HH$68)
可能我嘅描述會錯咗重點,但呢個絕對係一個非常好味甜品🤭🤭 Durian Kiss 個賣相一樣精美,用左一個好可愛嘅接吻魚仔杯, 加薰衣草 Aromatic Bubble ,個波波一吹就會爆,所以想影相就要快手!用左貓山王加Baileys做個base,榴連味香到震,口感亦十分濃郁creamy!怕濃烈酒精味叫呢杯就岩晒啦!榴連fans一定要叫!
Durian  Kiss  (s)

❤️ So Bar 總共有6 款 signature cocktail, 暫時試左兩款都係非常獨特有誠意,下次黎我會試埋其他同埋番兜Durian Kiss 仲要叫個L size 先夠喉❤️‍🔥
2022-10-29
Awakening Earl Grey
Durian  Kiss  (s)
2022-10-29 23 瀏覽
喺尖沙咀呢一度,除咗可以周圍行街購物掃貨之外更重要就係呢一度永遠都充滿着各式各樣嘅餐廳,咁就方便我哋隨心選擇,😎當然而家夏天都接近尾聲,所以天氣涼快咗之後都有唔少嘅室外餐廳亦都可以俾我哋慢慢品嚐同埋感受一下自然嘅氣息。🥰相信蘇媽蘇媽呢一間馬來餐廳已經深得民心,滋味程度亦都令到回頭客一試再試。最近佢哋喺尖沙咀都擴展左業務。So Bar 就係一間酒吧, 當然就冇強勁嘅音樂同埋黑暗嘅環境相反就講求悠閒同埋清靜, 喺呢一度所品嚐到嘅就係自家招牌嘅靈魂酒,每一杯都係經過悉心嘅研發同埋製造。務求每一啖都令人印象深刻。🤪Seafood platter— 🥣嘆住靚酒再食埋海鮮先至有一個涼快嘅假期,呢一個海鮮拼盤裏面就包含原隻一分為二嘅龍蝦,🦞刺身北海道帶子,鮑魚,海蜆同埋其他貝類嘅海鮮。當然,主角就係肉質非常飽滿嘅龍蝦, 🦞可以見到下身非常雪白另外肉質就夠晒厚,龍蝦高度依然係咁飽滿完美同龍蝦肉帶嚟雙重嘅鮮味,🦞可以配合埋呢一度獨有嘅漿料咁就食得出格外不同嘅味道。 🦞至於刺身帶子絕對係食出最新鮮嘅味道,🤍柔軟嘅肉身再加埋檸檬汁嘅包裹咁就更加提升到帶子嘅鮮味同埋自然嘅甜度,🤍再配合埋少少Wasabi同埋豉

Seafood  platter

至於刺身帶子絕對係食出最新鮮嘅味道,🤍柔軟嘅肉身再加埋檸檬汁嘅包裹咁就更加提升到帶子嘅鮮味同埋自然嘅甜度,🤍再配合埋少少Wasabi同埋豉油,完美發揮到帶子嘅每一份嘅味道🤍
Scallop

然後鮑魚味道稍為淡味,但肉質依然保持嫩滑同埋些微彈性,😏靠住獨有醬料,就更加有海洋嘅鮮味,如果再配合埋酒類一齊品嚐咁就更加可以feel到自然嘅海水鮮甜味😜

Awakening Earl Grey— 🍸呢一款Gin 由Earl grey tea infused , 所以酒中就帶有少少茶味,顏色上更加係似一杯茶,🍵當然會再加上其他酒類作調配咁令到本身嘅苦味就冇咁明顯,🍸第一口落去味道就散發出類似薑嘅刺激,再慢慢降低到茶加酒嘅感覺,🍸無論係配搭海鮮定係其他濃味嘅小食都可以完美中和到口腔嘅殘餘味道,🍸最後當然仲有未開蓋之前嘅佛手柑煙霧,香氣四溢,更加令到威化餅變得唔再咁普通,係一款獨有嘅酒類,試新嘢嘅話,不妨嚟到呢一度享受一下悠閒周末🍸
Awakening  Earl  Grey

So Bar (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道10號加威中心地下
Awakening  Earl  Grey
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-10-29 14 瀏覽
呢日去到蘇媽系列嘅酒吧So Bar,之前都聽同事、朋友提過呢間Bar,風評都唔錯😃👍Cocktail款式比起平時酒吧見到嘅更加新穎🤣Awakening Earl Grey(Earl Grey Infused 無名氏Gin, Italicus Yellow Chartreuse, Bergamot Armomatic Smoke)打卡一流,打開佢嘅時候有煙霧飄出嚟,感覺相當夢幻😍基酒係Gin酒,混合咗Earl Grey嘅茶香,喺酒精入面可以品嚐到茶味,絕對係伯爵茶愛好者必點😋提一提大家,呢杯Cocktail本身酒精濃度唔輕,大家記住慢慢品嚐,唔好飲得太急呀!😀Breath of Joy (Yamazakura Whisky, Passion Fruit, Bentong Ginger, Lavender, Australia Shiraz, Lemon)基酒係Yamazakura Whisky,選酒有返咁上下級數🤪職員熱心提醒唔好拌勻杯酒嚟飲,因為最上層係Shiraz紅酒😎佢嘅入口富果香,味道偏向清新,中和咗Whisky濃烈嘅酒味😇而且佢賣相好精緻,昏暗嘅環境下令佢嘅外觀更為突出🤩Sea
Cocktail款式比起平時酒吧見到嘅更加新穎🤣

Seafood Platter
好新鮮嘅Seafood Platter,裝滿唔同種類嘅海鮮,對住鍾意食海鮮嘅我簡直係一流,除咗龍蝦之外,仲有鮑魚、長腳蟹、扇貝、花蛤😝
龍蝦好多膏,鮮味十足🤘
鮑魚爽口彈牙,蘸上醬汁更添風味👏
重點要介紹以下呢兩款醬汁,分別係Wasabi mayonnaise、木魚絲日式醬油,係配搭以上嘅海鮮好拍檔!
心血來潮好想食海鮮,朋友即刻介紹我尖沙咀呢間西餐。餐廳有室內亦有半開放式坐位,充滿Halloween佈滿,令餐廳環境更有氣氛。門口呢幅相同價錢超吸引,有優惠$299超級抵食✨ Seafood Platter二人份量剛剛好,海鮮都放喺冰盆上,隻隻都好新鮮,特別鍾意龍蝦,好鮮味夠水份,又唔會太重海水味帶子沾上少少醬油wasabi 仲好味,另外仲有威士忌沙律醬,都好特別酒精飲品賣相好精緻,忍唔住影多幾張相✨ DURIAN KISS榴槤控必點DURIAN KISS,酒精加入榴槤蓉,口感較杰身,用粗飲管飲就Fit哂,有點似榴槤甜品。超正隻杯好可愛,店員再加上泡泡,慢慢爆破嗰下仲冒煙好靚呀。✨ AWAKENING EARL GREY玻璃罩籠罩住煙霧,令呢杯酒約隱約現。上面擺放印有名稱嘅威化餅,好細心。裡面放著長長柚子皮,飲完會有回甘嘅味道。唔錯
心血來潮好想食海鮮,朋友即刻介紹我尖沙咀呢間西餐。

門口呢幅相同價錢超吸引,有優惠$299超級抵食

✨ Seafood Platter

二人份量剛剛好,海鮮都放喺冰盆上,
隻隻都好新鮮,特別鍾意龍蝦,好鮮味夠水份,又唔會太重海水味

帶子沾上少少醬油wasabi 仲好味,
另外仲有威士忌沙律醬,都好特別
酒精飲品賣相好精緻,忍唔住影多幾張相

✨ DURIAN KISS

榴槤控必點DURIAN KISS,

隻杯好可愛,店員再加上泡泡,慢慢爆破嗰下仲冒煙好靚呀。

✨ AWAKENING EARL GREY

玻璃罩籠罩住煙霧,令呢杯酒約隱約現。
上面擺放印有名稱嘅威化餅,好細心。

裡面放著長長柚子皮,飲完會有回甘嘅味道。唔錯
2022-10-28
  • Durian Kiss
2022-10-28 17 瀏覽
So bar 既位置係尖沙咀鬧市,成日經過都見到佢裝修得好精緻, 好有外國feel, 今日放工同朋友想去飲兩杯,即時諗到呢間bar想試下。叫左佢promote 既seafood platter $299,有個兩人份4款海鮮, 分別有龍蝦一隻開邊,肉身爽口,有膏,食落滿口鮮甜龍蝦肉。鮑魚都好新鮮,易咬。 仲有花甲數隻,同兩大粒帶子刺身,配左一個帶酸既wasabi 豉油同加左威士忌既蛋黃醬,兩款醬汁都好特別,好開胃。另外個set仲包左兩杯house wine , 叫左白酒,唔太濃,易入口,配海鮮咁light既食物岩岩好。仲叫左個小食炸蝦餅$88。香脆,帶甜甜的蝦肉。放工黎飲兩杯,真係爽。環境闊落舒服。
Seafood  platter

仲叫左個小食炸蝦餅$88。香脆,帶甜甜的蝦肉。

放工黎飲兩杯,真係爽。環境闊落舒服。
炸蝦餅
炸蝦餅
2022-10-25 14 瀏覽
喜歡So Bar嘅氛圍環境偏暗 好有情調樓底偏高 有空間感座位亦寬闊舒服#海鮮拼盤包括龍蝦 帶子 蜆 蟹鉗 鮑魚附有兩種醬汁酸汁 建議可以加山葵為帶子加添鮮味最鐘意佢嘅Whiskey sauce搭其他海鮮非常夾味道濃郁龍蝦肉非常彈牙 仲有唔少膏十分滋味除左食物外飲品都好出色好欣賞佢地精心設計嘅餐牌每杯雞尾酒都有一頁嘅詳細介紹細心分析唔同口味 插圖精美今日試左Coco甜得來帶點微辛辣 好多層次整體黎講地點方便食物飲品質素高 服務良好
喜歡So Bar嘅氛圍

整體黎講
地點方便
食物飲品質素高 服務良好
2022-10-24 13 瀏覽
Badboy約咗朋友喺尖沙咀食嘢,見到the one對面呢間So Bar樓底好高,裝修得好有feel,就決定入去飲杯嘢坐吓。-🍹BREATH OF JOY $128(山櫻威士忌、熱情果、文冬薑、薰衣草、澳洲西拉葡萄、檸檬)幾靚,岩哂打卡😃面嗰層係紅酒。飲落幾香幾fresh,好易入口,唔太鍾意酒精味嘅朋友可以一試。不過呢杯野有威士忌,如果好似友人本身唔太飲得,可能唔洗一杯已經飲到紅卜卜wing wing地😂-🍸COCO $138(龍舌蘭酒、蜜糖菠蘿汁、墨西哥辣椒、檸檬草)呢杯相對無咁易入口,有種好獨特嘅味道,本身以為有菠蘿汁會有fresh嘅感覺,但其實無,反而有種沉重嘅味道,正正同Breath of Joy相反。-🦞Seafood Platter $299我哋叫咗1set Seafood Platter,可惜今日無蠔,不過都仲有龍蝦、鮑魚、蛽、扇貝。龍蝦多膏,肉質唔韌,食落有龍蝦味,唔洗蘸醬都好食。鮑魚洗得好乾淨,口感唔錯。蛽肉飽滿無砂。扇貝爽口,蘸wasabi食👍🏻 -So Bar有室內室外位,室外嘅枱燈係油燈造型,營造出好浪漫嘅感覺,好有情調。而室內就係比較典型嘅酒吧餐廳格調,特別在
🍹BREATH OF JOY $128
(山櫻威士忌、熱情果、文冬薑、薰衣草、澳洲西拉葡萄、檸檬)
🍸COCO $138
(龍舌蘭酒、蜜糖菠蘿汁、墨西哥辣椒、檸檬草)
🦞Seafood Platter $299
So Bar有室內室外位,室外嘅枱燈係油燈造型,營造出好浪漫嘅感覺,好有情調。而室內就係比較典型嘅酒吧餐廳格調,特別在枱燈、餐具,甚至乎餐牌都好靚。
2022-10-24 11 瀏覽
一直唔知So Bar同蘇媽.蘇媽係姊妹分店,外面位置係Bar入面就係食返馬來西亞野,真係可以飲飲下酒見肚餓又去食下野先!Bar嘅環境都幾靚,同friend 黎chill下飲番杯都幾舒服依到都多特色cocktail ,而且Menu都介紹得好詳細,用咩調出黎會偏向咩味重啲咁,好細心!揀左Awakening Earl Grey($138),餐廳對每杯cocktail 嘅要求都好高,賣相都係好靚嘅而依杯就係Earl gery + Gin,味道微苦得黎有茶嘅甘香!幾好飲非酒精類嘅選擇都有,叫左KUMQUAT MOJITO($78),係鹹柑桔同青檸配自家製嘅mint sparkling water,好refreshing飲嘢嘅同時都忍唔住嗌少少嘢食,叫左個seafood platter,有帶子、鮑魚、殼同龍蝦!特別想讚下個帶子刺身,肉質好鮮嫩,入口又滑又甜。另外個龍蝦啖啖肉,肉質彈牙,鮮味重得黎都好清甜。黎依到飲下野chill番晚真係幾好!
一直唔知So Bar同蘇媽.蘇媽係姊妹分店,

黎依到飲下野chill番晚真係幾好!

2022-10-24 16 瀏覽
蘇媽的馬拉菜做得出色人所共知,估不到她連雞尾酒雞尾酒也拿手蘇媽蘇媽尖沙咀分店一個舖頭分為兩邊,一邊是馬來西亞茶室,另一邊則為酒吧餐廳情調滿滿,每張桌子放有閃亮亮的枱燈,適合情侶聊天和談心半開放式設計的室外座位裝潢佈置懷舊復古,用上圓拱門建築設計,充滿南亞風情吧枱上放滿各式各樣的時令海鮮,明碼實價供食客挑選現正在做Wine Plus的優惠,只要每人點兩杯酒精類飲品,便可以優惠價$299享用一客二人份的海鮮拼盤海鮮最好的伴侶便是白酒,來自紐西蘭霍克斯灣的霞多麗,具有成熟的果味,活潑但未到尖銳的酸度酒吧主打雞尾酒,非常適合打卡!龍舌蘭酒為基調的Coco,混有蜜糖及菠蘿汁等,重酒味得來帶點甜及辣,挺有驚喜海鮮拼盤有一隻龍蝦、兩隻鮑魚、兩隻帶子、兩隻車厘而家蜆及兩隻時令貝類龍蝦肉質鮮甜,龍蝦味濃郁,多膏肉厚,絕對有酒店級質素鮑魚爽口彈牙,醮上些特製的威士忌醬汁更能帶出鮮味帶子新鮮沒有雪藏味道,配店員推介的芥末醬油細滑鮮甜
蘇媽的馬拉菜做得出色人所共知,估不到她連雞尾酒雞尾酒也拿手
餐廳情調滿滿,每張桌子放有閃亮亮的枱燈,適合情侶聊天和談心
吧枱上放滿各式各樣的時令海鮮,明碼實價供食客挑選
Craggy Range Chardonnay Kidnappers
Coco
Lobster
龍蝦肉質鮮甜,龍蝦味濃郁,多膏肉厚,絕對有酒店級質素
Abalone
鮑魚爽口彈牙,醮上些特製的威士忌醬汁更能帶出鮮味
Scallop
帶子新鮮沒有雪藏味道,配店員推介的芥末醬油細滑鮮甜

2022-10-23
Coco
Lobster
Abalone
2022-10-23 15 瀏覽
之前去尖沙咀蘇媽食飯時經過So Bar, 一個門口有著兩種不同的感覺, 內裡蘇媽是一間馬來特式食店, 今日黎試嘅係出面嘅So 係復古優雅酒吧, 室內有暖色燈光,古雅裝修加上梳化凳, 感覺好舒服,  仲有露天同室內座位, 呢排初秋天氣, 好岩一路飲下野, 傾下計,  氣氛好舒適今月同朋友坐室內, 叫左兩杯野飲仲有一個海鮮併盤, $299真系值得一試, 有一隻龍蝦, 兩隻扇貝, 4隻蜆類, 一隻鮑魚, 新鮮夠甜美.  仲叫左小食薯條份量不少又脆口向尖沙咀地鋪又近港鐵站, 一邊飲住野, 再食d野又可以, 蘇吧蘇爸So Bar 真系幾好💯

2022-10-17
2022-10-21 15 瀏覽
餐廳環境寬闊舒適,有indoor同outdoor,indoor連住蘇媽·蘇媽餐廳。裝修設計簡約時尚,係燭光同音樂既伴襯下用餐,真係幾有情調☺️職員服務態度友善,主動為客人介紹及推薦食物,令到有選擇困難既我可以順利點餐😂Seafood Platter $299海鮮拼盤有龍蝦、鮑魚、扇貝、貝類。擺盤幾用心👍🏻龍蝦多膏,肥美鮮甜,肉質彈牙爽口,幾新鮮,加少少酸酸地既豉油提味😋真係舌尖上既享受,扇貝都幾鮮甜大粒、鮑魚彈牙,貝類無沙。配埋wasabi沙律特色醬,仲有檸檬汁,真係好fresh,整體來講,海鮮都唔錯,新鮮好味😋BREATH OF JOY $128未飲已經好吸睛😍職員建議不要攪拌飲,味道會更有層次。山櫻日本威士忌,酒精濃度約40%,仲有熱情果、文冬薑、薰衣草、澳洲西拉葡萄、檸檬🍋等材料調製而成,入口充滿果香🤤酒味夠晒Fruity,味道清新微甜容易入口,岩晒初嚐威士忌既朋友仔。COCO $138成份主要有兩款龍舌蘭酒、果汁同少量香料。墨西哥白龍舌蘭酒,酒精濃度約45%;梅茲卡爾酒係以龍舌蘭屬植物蒸餾製成的龍舌蘭酒,當中含有天然糖份既龍舌蘭蜜,酒精濃度大概38 - 55%;蜜糖菠蘿汁;墨西哥

Seafood Platter $299

BREATH OF JOY $128

COCO $138
成份主要有兩款龍舌蘭酒、果汁同少量香料。墨西哥白龍舌蘭酒,酒精濃度約45%;梅茲卡爾酒係以龍舌蘭屬植物蒸餾製成的龍舌蘭酒,當中含有天然糖份既龍舌蘭蜜,酒精濃度大概38 - 55%;蜜糖菠蘿汁;墨西哥辣椒、檸檬草。飲落會有好濃既味道,微苦,有少少香料味,同時飲到少少甜味同酒香,味道好特別。
2022-10-19 15 瀏覽
本身都好鐘意蘇媽蘇媽,見到So Bar x 蘇媽,同一個舖,兩邊唔同風格,So Bar 行bar and restaurant 路線,好似好舒服好chill,呢晚就同友人試下So Bar ,relax 下。餐廳環境好好,好啱傾下計!Seafood platter $299一睇manu 俾個 seafood platter 吸引左全部海鮮都好新鮮,有兩款sauce: whiskey sauce 有酒香,幾得意; 另外有soy sauce,幾提鮮!特別鍾意帶子好鮮甜,龍蝦好多膏,啲肉又好彈牙!炸吉列蠔 $98炸得好香脆,外脆內軟,值得一試燒豬頸肉 $118豬勁肉燒得好嫩,唔會乾。配搭醬汁,酸酸辣辣,好清新!奶油大蝦意粉 $168隻蝦好大隻,奶油味濃Ciao $138Gin +芫荽既配搭幾清新Coco $138有pineapple 同lemongrass味 ,整體都幾strong,配埋小食幾正!

餐廳環境好好,好啱傾下計!

Seafood platter $299
一睇manu 俾個 seafood platter 吸引左

炸吉列蠔 $98
炸得好香脆,外脆內軟,值得一試

燒豬頸肉 $118
豬勁肉燒得好嫩,唔會乾。配搭醬汁,酸酸辣辣,好清新!

奶油大蝦意粉 $168
隻蝦好大隻,奶油味濃

Ciao $138
Gin +芫荽既配搭幾清新