2013-01-23
有日見到openrice有人寫呢間的tea, 雖然betty’s kitchen以前黎過食brunch, 當時覺得麻麻地好味, 但見睇d comment 好似幾好, 個名又改左St Betty, 有日約食tea就黎呢度試試. 入去發現裝修冇改過. 唔知係上次黎冇留意定點, 發覺d waiter個個都係靚鬼, 好似男模咁的身型 (不過唔夠高做男模), 著件好鮮色的綠色背心, 好奇怪. 女waitress就個個都行得好慢, 可能因為佢地個個都要著對4吋高跟鞋, 諗起佢要企成日都好辛苦. 5個人叫左4個 tea set. Tea set黎到個樣都幾好. 拿拿聲試個scone. Scone暖暖地, texture都ok, 但唔夠牛油味, 提子乾比平時的黐牙. Clotted cream 都好滑, 但唔夠香. 另外的咸點包括兩份小 open sandwich, 味道都OK, 紅椒的sandwich 雖然感覺油膩, 但比較好味. 有4粒冇涵的puff, 脆就脆, 但冇味的. 甜點方面, Canelé的面非常’伶’. 拿上手個個都以為有塊紙響面, 想搣紙. 好在食落個皮唔靭, 裏面的custard都
5個人叫左4個 tea set. Tea set黎到個樣都幾好. 拿拿聲試個scone. Scone暖暖地, texture都ok, 但唔夠牛油味, 提子乾比平時的黐牙. Clotted cream 都好滑, 但唔夠香. 另外的咸點包括兩份小 open sandwich, 味道都OK, 紅椒的sandwich 雖然感覺油膩, 但比較好味. 有4粒冇涵的puff, 脆就脆, 但冇味的. 甜點方面, Canelé的面非常’伶’. 拿上手個個都以為有塊紙響面, 想搣紙. 好在食落個皮唔靭, 裏面的custard都幾香, 幾好味. Macaroon 酸酸地幾清新, 都夠鬆同唔會靭. 其他甜品都係一般. English Breakfast tea的濃度都ok, 但似乎茶壺的 設計有問題, 斟到最後裏面d茶葉會排山倒海地湧出來, 雖然有茶隔, 但個景象幾恐怖, 有d似污水渠排d核突野出黎…Ill~
服務以呢度的價錢黎講可以話唔合格. 樣樣都要叫先識做. 成個tea 叫左佢斟水加水N次, 冇晒奶卑個兜個靚仔, 佢on居居望住我卑個"??" 表情我, 醒少少啦!
總結: 唔知點解咁多人卑笑佢個tea, 酒店價錢, 野食普通, 但冇服務. 有乜值得成為開飯之選?!