2016-10-03 440 瀏覽
是日一人晚餐,次次經過都見到呢間西餐好多人,今次平日一個人過黎試下,都有驚喜。餐廳尚算光猛闊落,半落地玻璃,裝修都幾有心思,值得一提就係佢地個半開放式廚房同埋水吧,感覺令人放心。叫左個set dinner:黑松露意大利飯黑松露味好濃,汁同飯既比例適度,汁唔會太咸,而且飯粒有咬口。蘋果沙冰個人好鐘意呢杯餐飲,蘋果味雖然唔算好重,帶有少少酸酸地,但係唔會有假味,亦都唔會太甜,份量算大杯,夏天飲真係一流。

叫左個set dinner:

黑松露意大利飯
蘋果沙冰
5 分鐘 (堂食)
2016-09-29 703 瀏覽
I live right beside this place and always thought it was fancy and expensive. Finally I've decided to give it a try with my friends.We booked a table a day before. Good thing we did cause this place was FULL on a Wednesday night.  They do have set dinners that comes with a variety of starters, mains and a drink. there are also home made desserts. We ordered 3 set dinners and 2 desserts for the 4 of us. not bad. we had pasta, steak and risotto. for starters we have potatoe salad, caesar salad and
for starters we have potatoe salad, caesar salad and mushroom with poached egg. the caesar looked a bit plain and pale however the taste really surprised me. not bad at all. all the starters were seasoned perfectly. The pasta was really good. lots of flavour. the steak could have been portioned a little bigger. but the mash pototae was amazing. without gravy it still tasted lovely with butter as well. Well done. the risotto was a little disapointing. it was a little hard for our tasting. but the taste wasnt bad at all.
we ordered the earl grey panna cotta and a flaming sea salt caramel banana mousse. we are celebrating a birthday and the restaurant was very thoughtful to have a birthday song in the background and plated the dessert with happy birthday. i enjoyed the earl grey dessert. however the mousse was a little hard in texture.
stella was well staffed and they were all attentive and friendly. they sent a whatsapp msg to confirm our booking the day of. please remember to book a table as it was full on a weekday. imagine not booking.
i will definitely go back as it is very close to me. the food taste great and its not that expensive. the location might be a little off but as long as theres good food. who cares.
2016-09-28
慶祝紀念
生日
2016-09-10 546 瀏覽
約朋友食飯, 黎左荃灣呢間新開既西餐, 靜中帶旺. 主要以set dinner為主, 不過都有其他main course, appetizer選擇.唔想諗都係要左set, 先來三文魚appetizer, 三文魚新鮮, 配上魚籽都唔覺腥, 伴碟既汁酸酸甜甜幾開胃.main course要蟹肉意粉, 同樣有少少魚籽, 清香蟹肉, 意粉粗幼適中咬落夠彈牙煙韌. 雖然睇落好清, 但味道唔覺淡.甜品有紅茶意式奶凍, 茶味都係清清地, 唔算太濃, 夠滑溜易入口.
約朋友食飯, 黎左荃灣呢間新開既西餐, 靜中帶旺.

2016-09-09 499 瀏覽
今晚一家十口聚餐,睇佢食評都幾好,決定去試下啦,Book咗枱都要等2O分鐘,入去坐下環境裝修都舒適,服務態度都算好,但一䏲餐牌無咩選擇,餐湯都要加錢,我地點餐後大约2O分鐘,開始上頭盤,碟子好大好大,餸菜好少好少,再等多2O分鐘左右,上主菜,同頭盤一樣,碟大餸菜少,我叫了牛腹肉,上菜時一碗仔薯蓉同四片牛腹肉($2xx),牛肉無牛味,薯蓉都算可以,份量少加無味道!埋單價錢好貴,食左好似無食到一樣, 重要回家食杯麵。
碟子好大好大,
餸菜好少好少,再等多2O分鐘左右,上主菜
病假關係看完醫生與屋企人到附近餐廳午餐選了這間新開業的餐廳中午12時 未到lunch time關係餐廳內仍有大量座位兩個人點了煙鴨胸紅菜頭意大利飯煙三文魚溫泉蛋露筍意粉點餐後 先奉上熱烘烘的餐飽味道熱度剛好即使不用塗上牛油已快速吃完不久便上了紅菜頭意大利飯感覺健康的菜式微酸的味道 開胃飯的軟硬度剛剛好不錯等了一段時間(可能廚師一次過烹調關係)終於來了溫泉蛋意粉賣相確實不錯醬汁味道 與意粉亦剛剛好餐廳食物與環境都不錯服務亦很貼心店員哥哥見我準備吃藥即主動送上一杯暖水讚原來門外貼著1時前結帳享折扣優惠我們離門後才知道呢很抵呢荃灣區又多一間不錯的餐廳了
病假關係

感覺健康的菜式

微酸的味道 開胃

飯的軟硬度剛剛好

不錯

等了一段時間(可能廚師一次過烹調關係)

終於來了溫泉蛋意粉

煙鴨胸紅菜頭意大利飯
2016-09-02
煙鴨胸紅菜頭意大利飯
2016-09-07 394 瀏覽
今日係好朋友生日,當然都想選間好,有日去荃灣廣場經過見佢新開,佢又想去就決定生日正日去試,我地9點半去到吾多人…聽住音樂都幾舒服…我地2個食到11點先走…每人$340…價錢不算太平但質素係荃灣比較少有 。今日朋友都好開心收到意外驚喜…黎到不久已經有2款面包食,熱呼呼又脆口但面包內軟熟,好快比我地KO晒佢地,如果有牛油就好了。是日餐湯$48…甘筍蟹肉湯,見到個泡幾特別,原來這些泡沫係豆湯的泡沫,好甜甘筍香而且蟹肉又濃,飲落滑身吾杰,味道不錯。鵝肝牛脷肉凍 $138…很漂亮的裝飾…感覺有點立體添!~而鵝肝平時都食得多,搽多士或整片煮加上生果醬汁,反而今次這樣子一層層比較少,今次食落有鵝肝香加上牛脷香味幾特別又吾會搶晒味,口感因為2款比較相似所以食落去舒服而味道混合好特別,而且還是有心機食物,需要一層一層再切出黎而又沒有爛。黑蒜松子仁意大利飯$188…用慢煮方法煮五花腩已經第一次聽,食落醬汁超濃原來係有用骨髓再煮出來,怪不知濃味而吾太油的感覺,意大利飯煮得剛好吸晒味,上面有少少松子仁有畫龍點精作用,有少少清新感覺。但講真份量都不少,2個人食都幾飽肚。法式紅酒燉牛肋條$198…一甲起芝士原來在
法式紅酒燉牛肋條$198…一甲起芝士原來在面十分厚身仲拉到少少絲,怪不知咁香啦!~而牛肋條好淋身又入味,薯蓉香口又有牛油香,抵讚好味道,而且入面有細洋䓤作配菜,竟然係十分好味道,入味又有洋䓤香又吾太淋。份量都不少而且幾飽肚。
柚子檸檬梳打$48…柚子味重而用了半個檸檬,又夠凍,飲落完全可以消滯添。
海鹽焦糖火焰香蕉甘納許 $88…專登訂位時問有沒有甜品加名,之後留下名等食完飯比個驚喜佢,黎到原來係朱古力味慕絲感覺甜品,上面有3片已燒了焦糖的香蕉。待應加上酒後再加火燒一燒幾特別,朋友食落覺得勁濃朱古力味又有酒味不錯。我本人對朱古力講真一般但都覺不錯,仲要原來加上海鹽味道咁好,講真第一次咁食法反而令到甜度降低了少少。
意大利泡沬咖啡(餐飲)…飲落朱古力味重而有少少咖啡甘味,泡都打得不錯夠滑,不過飲品比較細杯,可能因為餐飲吧!~
2016-07-07
2016-09-04 409 瀏覽
荃灣區終於有間像樣少少嘅西餐廳了!而且價錢唔貴 坐得舒服 地點方便!行完商場就同媽媽食呢間裡面都幾大架叫左兩客set dinner 跟餐送嘅熱辣辣餐飽前菜媽媽要左三文魚薄片配魚籽好大隻碟😂三文魚配埋少少辣椒汁 好惹味我嘅炒蘑菇配溫泉蛋 加左松露忌廉汁少少creamy 好好味喎👍🏼👍🏼👍🏼牛肝菌意大利 超香!加埋大塊芝士無得輸👍🏼又係好creamy 而且米飯軟硬適中蟹肉意粉 略嫌意粉有點硬不過好香蟹味 而且蟹肉都幾多😙埋單都係$400左右 超抵食而且店員好有禮貌 抵讚!
荃灣區終於有間像樣少少嘅西餐廳了!

而且價錢唔貴 坐得舒服 地點方便!

行完商場就同媽媽食呢間

牛肝菌意大利飯
蟹肉意粉 略嫌意粉有點硬

不過好香蟹味 而且蟹肉都幾多😙
埋單都係$400左右 超抵食

而且店員好有禮貌 抵讚!
三文魚薄片配三文魚籽
牛肝菌意大利飯
2016-08-29 420 瀏覽
係車廠附近開嘅西餐廳味道如何實在令人好奇,於是個日就同左朋友黎試下。呢個菜式係我最鍾意嘅菜式,牛肋條吸收晒醬汁,非常juicy。除左牛肋條仲有薯蓉,薯蓉非常細滑,又重牛油味,都係我食過最好味嘅薯蓉!呢一個係松露忌廉汁炒雜菌,初頭以為只係一個好普通嘅炒雜菌,但一食落口就被松露忌廉汁吸引住,個汁惹味得黎又唔會蓋過菇嘅味道!呢個菜式亦都係我鍾意嘅菜式,蟹肉數量都算多,面頭嘅蟹籽再配埋蟹肉同個汁,配套得非常好,口感一流,充滿鮮味,下次再黎我都會叫番呢一個意粉!
法式紅酒燉牛肋條
法式紅酒燉牛肋條
這Stella Bar & Restaurant在荃灣大壩街,就在荃灣廣場後方,鄰近荃灣西鐵站,也算方便。這是一家法式餐廳,據店方所說,廚師以前都是在SOHO區煮高級西餐的,而來到這區,質素仍然甚高,但價錢明顯划算得很。Set Dinner包括餐包、頭盤、前菜、主菜、飲品,最重要的是價錢只是$200餘元,便有法式享受,認真超值。餐前的法式餐包醃黑醋橄欖油是必然的配搭,基本上大部份西餐廳也是差不多的。63°c溫泉蛋, 炒雜菌, 松露忌廉汁: 這是蠻精緻優質的一道Appetizer,先把溫泉蛋穿刺,讓蛋汁與雜菌結合,加上松露汁的香濃味道,層次非精豐富。另一前菜三文魚他他不多說了,雖然無論賣相、味道也十分討好。我們另外各點了一款蕃茄忌廉鮮蟹肉湯。此湯非常Concentrated,香濃而鮮味十足,蕃茄忌廉之味各有特色,相輔相成,再加上蟹肉之鮮甜,這是非一般的餐湯。是日精選鮮魚是香煎盲曹,魚皮煎得十分香脆惹味,上菜時香味撲鼻,而魚肉鮮甜嫩滑,可謂外脆內滑。一般的魚柳味道清淡,往往需要醬汁加持,但此香煎盲曹卻能獨當一面,可見其鮮香程度是有保證的。二人法式晚餐只是$497,平均每人$249,只能說是

二人法式晚餐只是$497,平均每人$249,只能說是廉價的法式享受唷。
2016-07-08
1K
2016-08-27 7398 瀏覽
PJ近排的生活發生了巨變,熟悉我們的朋友都知道我們是痴家一族,就算去旅行,都是短途,一定不會去多過七日。原因是我們都不喜歡在酒店過夜,而且也放不下家中的寶貝小狗狗。但有時真係人算不如天算,有誰會想到我們竟然會有家歸不得?已連續在家附近的酒店過了兩個多星期。家裏沒有水喉水,廁所也不能用,更何況是煮食呢?其實受害的,也不只是我們的家,而是整棟大廈的住戶,真的不明白為何一橦樓齡不超過十年的屋苑會發生這麼離譜的意外。我們都不知道修補工程還需時多久,只希望可以盡快吧!老實說,雖然我們住了在荃灣區已長達八年之久,但在同區覓食的機率可謂少之又少。正正因為今次家裏冇飯開,而且酒店又近荃灣市中心,於是便多了機會在荃灣周圍行下。荃灣車房這一帶食肆林立,早前我們曾經拜訪過有名的車房壽司店,價錢貴絕荃灣,但味道卻名過於實。今天,見轉角位開了一間有格調的西餐廳,一室大玻璃,而且裝修新淨,於是便決定在這裏吃晚飯。原來這間 Stella's Cafe and Bar 只開了短短幾個月,主打法國菜,是區內少有的正統西餐廳。大廚是一位年輕的小夥子,諗頭多多,菜式配搭非常有心思,除了傳統的法菜外,亦加入了一些中西合璧的元
原來這間 Stella's Cafe and Bar 只開了短短幾個月,主打法國菜,是區內少有的正統西餐廳。大廚是一位年輕的小夥子,諗頭多多,菜式配搭非常有心思,除了傳統的法菜外,亦加入了一些中西合璧的元素,整體上是一間有趣的小店。雖然今天是平日,眼見座無虛席,相信荃灣街坊是識貨的。
這裏的晚市套餐最便宜只需$178元便有交易,包頭盤及主菜,另外加$38便有甜品。這價錢PJ認為非常公道,因為出品都是用心的製作。多心的PJ今晚並沒有點套餐,而是聽從了服務員的提議,吃盡這裏的招牌菜。先吃餐廳附送的麵包,上枱時的溫度微暖,white bread 刻意只替客人切開一半,目的是想麵包的濕度以及溫度都能保持得更好,小小的心思已反映出餐廳對食物的熱誠。
頭盤我點了一個 chef special appetiser platter ($188),分別有煙三文魚、鵝肝多士以及熟成了24個月的巴馬火腿。小店於plating上也花了很多心思,齋睇賣相,絕對不比酒店級水準輸蝕。
煙三文魚魚油充足,煙燻味不算太濃,我喜歡它加了清新的檸檬汁、三文魚籽以及魚子醬調味,比坊間那些行貨好吃得多。
鵝肝多士是預期中的濃味以及香脆,最欣賞年輕大廚調製了一個帶甜的無花果醬汁,與鵝肝pate的味道非常配合。巴馬火腿口感夠軟熟,鹹味適中,如果能為我們配上四小粒甜美的哈密瓜,那就更完美了。這個頭盤份量適中,價錢合理,性價比頗高的。
阿P最喜歡吃薯仔沙律($128),Stella's 的版本加了黑松露以及法國邊豆,為平凡的薯仔沙律添了一絲貴氣。沙律的份量頗大,建議店家可以再下多些少黑松露,而我就非常喜歡那些爽脆的法國豆,即時令口感立體起來。
於等待主菜的期間,我們參觀了餐廳半開放式的廚房,廚師都是年輕人,埋頭苦幹地為客人烹調美食。很多人都說,現今的年青人不肯捱苦,但其實,問題在於他們能否找到自己想做的工作罷了。
阿P的媽媽自細都會煮牛骨髓給他吃,今天喜見小店有供應,價錢只售$158元,於是便點了一客來過囗癮。牛骨髓製作需時,耐心等待往往都能換來意想不到的美味,美味在於大廚創新的配搭。牛骨髓有多肥膩,不用我說大家也知道吧!為了減低牛骨髓的肥膩感,大廚於骨髓表面放了一些松子碎以及法國醃鯷魚anchovies。
將晶瑩剔透的牛骨髓以及一小片 anchovy 放在多士上,然後一啖放入口!先嚐到牛骨髓的濃烈及creaminess,然後那些酸味的anchovy在口中慢慢發揮了奇妙作用,不但只淡化了牛滑髓的膩,同時亦大大提升了整個菜式的鮮味。PJ之前在蘭桂坊酒店內的Azure也吃過非常美味的牛骨髓,Azure將牛肉絲加了入骨髓,比傳統的做法更香,更易入口。由於我不是牛骨髓 die hard fans,Stella's 的傳統做法我只可一件起兩件止,對於由細到大都喜歡吃骨髓的阿P來說,原汁原味才是他最喜歡的。
另一道主菜,我們說想吃魚,服務員提議試Stella's自創的西式倉魚菜式,見他充滿信心的樣子,雖然心裏非常懷疑,但一試無防。倉魚已起了肉,一條條魚柳浸在青綠色的湯汁內,賣相都算漂亮,但最令我擔心的是倉魚會否帶有腥味。你知啦,平時中國人的煎倉魚,煎得唔夠火喉會好腥的。
鼓起勇氣,將一塊倉魚連同青綠色的湯汁放入口,咦?酸酸地嘅?魚肉又好滑喎!這個配搭很有趣,立刻問了服務員,那個似曾相識的酸味從何已來。原來是用了酸豆,對!就是平時用來伴三文魚吃的那些一粒粒酸味的小豆,難怪酸味那麼熟悉。而由於廚師是用浸熟的方法去處理這倉魚,所以魚肉又嫩又滑。
期間,年輕大廚出來和我們打招呼,我當然有稱讚他的Panna cotta 做得好,閑談間,發覺大家都是電視節目 master chef 的粉絲,我建議他將那個得獎的 Basil Panna cotta with tomato jam 做出來,他笑說,這味道未免對荃灣的客人來說,太新潮了。
香港的年輕人,要加油啊!
2016-08-03
2016-08-27 401 瀏覽
剛巧在荃灣廣場睇戲,便在附近找東西吃。轉角位這間餐廳的裝修別樹一格,便試試看。餐包應該是全晚最欣賞的菜色。微暖之餘,還外脆內軟。 Appetizer 點了番茄芝士沙律。擺盤好看。味道清新,番茄少少酸,芝士不濃味。餐湯似奶茶,奶味超級重,覆過魚的鮮味,失望。主菜的松露意大利飯,松露味濃,意大利飯煮得有口感,不會太腍,有口感,但沒有咸味,味道太淡。另外點了一份牛肋骨,肉質夠腍,但沒有咸味,應該說是沒有味道。配菜的薯蓉很幼滑,味道很好,有牛油香。整體來說,所有菜式都有香濃的忌廉味,但就說不出是咸,是淡,就是沒有什麼味道。

餐包應該是全晚最欣賞的菜色。微暖之餘,還外脆內軟。

餐湯似奶茶,奶味超級重,覆過魚的鮮味,失望。

2016-08-23
2016-08-26 376 瀏覽
今日去荃灣搵朋友食lunch,之前見到有間新開既,今日就試下個lunch先~價錢唔算太貴,朋友係附近番工,話平時好多人,唔知點解今日星期五唔駛點等~望完menu,我同朋友都好快決定食咩啦~餐包,蕃茄忌廉湯---包一般,個湯微酸幾開胃,個人覺得如過再杰少少就更加好~香煎慢煮豬梅頭配薯菜---朋友食呢個,我無食所以唔知咩味,不過賣相幾吸引,同埋望落都幾淋~香煎盲曹---皮煎得幾香幾脆,上面撒左少少盬提升左味道~魚肉幾多,煎完亦都幾多魚油滲出黎,好香~薯角唔多但好大舊~不過難得想扮下健康食下魚竟然有個唔好既遭遇...就係...我等左十個字先黎........無論又幾好食....印象都大打折扣...如果要等咁耐,佢應該一早講定....我附近兩三台既客人都係有咁既投訴柚子檸檬梳打---正常味道,唔會太甜,都幾足料~等咁耐先黎菜真係有d美中不足😅😅😅

望完menu,我同朋友都好快決定食咩啦~
柚子檸檬梳打---正常味道,唔會太甜,都幾足料~
等咁耐先黎菜真係有d美中不足😅😅😅
2016-08-19
午餐
2016-08-25 332 瀏覽
外出用餐, 若身邊帶住小孩就不能隨便揾一間(如要睇1)衛生環境,2)有否BB椅,3)食物是否適合等等)望到間外牆裝修高雅的餐廳便帶住個仔入去,店員第一時間帶我地入座,而且仲自行拎左張BB椅及BB餐具俾個仔,而且BB碗仲係防滑的,感覺很貼心。前菜叫左(温泉蛋,抄雜菌,黑松露忌廉汁),入口很香黑松露味,而且非常濃郁,但沒有蓋去雜菌的鮮味。主菜叫左碟鮮魚薯蓉,很岩小朋友食,吾會太濃味,鮮魚真係很鮮甜,而且配搭的顔色及外觀連小孩都喜歡,全部清世。接著叫左杯檸檬梳打,在炎炎的夏日,飲杯冰凍而酸酸地的飲品,真爽。

2016-08-25 347 瀏覽
今天,也是我第一次食法國餐廳,我、媽媽和媽媽嘅朋友在荃灣發現咗一間法國美食,我們在餐廳門口看見了入邊嘅客人食得津津有味,所以我們便入去嘗試食,誰知道真的很好味我們分別叫了幾味菜道,而我最喜歡食的是法式松子仁寶云酥焗牛骨髓,佢嘅牛很好食,回想起那味道也想再食多次。而飯那方面,有他們嘅松露意大利飯意大利飯是我人生中最好食也是我第一次食的,真的很幸福每一餐飯都會有每一個人的飲品,而我叫了一個朱古力牛奶沙冰,這沙冰令我感到涼快

而飯那方面,有他們嘅松露意大利飯

意大利飯是我人生中最好食也是我第一次食的,真的很幸福

• 朱古力牛奶沙冰
  • 法式松子仁寶云酥焗牛骨髓
  • 松露意大利飯
2016-08-25 385 瀏覽
母子响荃灣廣埸睇完戲出來, 下大雨喎! 唯有响附近搵嘢食啦! 咦…. 新開ga? 未見過呢間餐廳嘅, 一於試吓佢啦!我哋點了溫泉蛋炒雜菌、松露意大利飯及士多啤梨乳酪沙冰, 而亞仔就點了意式三文魚薄片、 澳洲蟹肉意粉及朱古力牛奶沙冰. 不要以為我哋兩母子咁大食, 叫咁多嘢, 係因為我哋見到隔離枱點個d嘢食, 都係個碟大大, 食物細細, 以我大食積嘅仔, 係好肯定係唔夠佢食, 所以先點多兩個餸.溫泉蛋炒雜菌好香, 同平時出街食個d有好大分別, 唔知係咪因為加咗隻蛋的關係呢? 松露意大利飯都係好香, 廚子都放足夠嘅松露, 無呃秤! 最正係杯特飲喎, 天氣咁熱, 整杯沙冰, 好爽! 亞仔快手到, 相都未影, 佢已經飲咗半杯!偷咗兩啖亞仔碟意粉嚟食, 又幾好味喎! D意粉都爽口彈牙, 無黏嘴, 唔錯! 整體嚟講, 食物質素唔錯, 唯獨份量對我哋嚟講有點細!

松露意大利飯

意式三文魚薄片
澳洲蟹肉意粉
整體嚟講, 食物質素唔錯, 唯獨份量對我哋嚟講有點細!
松露意大利飯