2020-09-09 656 瀏覽
早前嘗試過晚市的外賣自取感覺質素還不錯決定跟同事試一試堂食的午市套餐反正餐廳就在公司附近午市套餐的餐牌款式又變更了,價錢比起上年的漲價$10左右根據不同的菜式,價錢亦有所不同配沙律或餐湯,跟基本的咖啡或茶凍飲不用加錢,要加一服務費服務頗好,侍應都好有禮貌午市時段都頗多人,可經社交平台官網先訂座黑醋蜜糖燒雞 - $138想不到蜜糖跟黑醋如此天作之合兩者混和那種和諧的味道酸酸甜甜,讓人連一滴汁也不會放過半邊燒春雞很肥美,雞肉很嫩滑,就連雞皮也透薄鮮嫩配甜絲絲的砂糖蕃薯條和雜菜香煎美國牛肩胛扒配阿根廷青醬 - $168牛肩胛是牛隻經常活動的部位,肌肉發達肉質較堅實,略帶嚼勁,牛味特別濃郁青醬的香草清香更襯托出肉汁的清甜蕃薯餅外形似千層麵,有紫薯、蕃薯和薯仔組成,味道偏甜希臘沙津白色的Feta Cheese堅實但易碎口感有如奶油般的細膩,鹽味很足配意大利黑醋汁,更加開胃
早前嘗試過晚市的外賣自取感覺質素還不錯
決定跟同事試一試堂食的午市套餐
反正餐廳就在公司附近

午市套餐的餐牌款式又變更了,價錢比起上年的漲價$10左右
根據不同的菜式,價錢亦有所不同
配沙律或餐湯,跟基本的咖啡或茶
凍飲不用加錢,要加一服務費
服務頗好,侍應都好有禮貌
午市時段都頗多人,可經社交平台官網先訂座

黑醋蜜糖燒雞 - $138
想不到蜜糖跟黑醋如此天作之合
黑醋蜜糖燒雞
兩者混和那種和諧的味道酸酸甜甜,讓人連一滴汁也不會放過
半邊燒春雞很肥美,雞肉很嫩滑,就連雞皮也透薄鮮嫩
配甜絲絲的砂糖蕃薯條和雜菜
香煎美國牛肩胛扒配阿根廷青醬

香煎美國牛肩胛扒配阿根廷青醬 - $168
牛肩胛是牛隻經常活動的部位,肌肉發達
肉質較堅實,略帶嚼勁,牛味特別濃郁
青醬的香草清香更襯托出肉汁的清甜
蕃薯餅外形似千層麵,有紫薯、蕃薯和薯仔組成,味道偏甜
希臘沙津

希臘沙津
白色的Feta Cheese堅實但易碎
口感有如奶油般的細膩,鹽味很足
配意大利黑醋汁,更加開胃
2020-09-09
香煎美國牛肩胛扒配阿根廷青醬
2020-08-11 699 瀏覽
因為疫症關係多左係屋企食飯,同一時間都多左買外賣,但外賣返到屋企又好易凍左令到食物無咁好味~無意間發現呢間西班牙餐廳出左外賣食物包,咁就當然要試下啦!跟返職員指示,返到屋企只需要將海鮮包落鑊煎香,然後裝起海鮮。跟住落果包飯再加適量既水翻熱,煮到收水,再落返岩岩裝起左既海鮮落去,咁就搞掂嫁啦!真係超方便!只係十幾分鐘就可以係屋企都食到餐廳級水準既西班牙海鮮飯🍽無論係賣相,定係味道都十分誘人~海鮮仍然鮮甜彈牙,特別鍾意粒帶子同蝦🍴(因為個食物包已經係Semi-cooked,所以帶子呀蝦呀呢類海鮮真係略略煎香就可以啦,太長時間反而會老哂)除左西班牙海鮮飯,都仲有其他菜式有推出呢個外賣食物包,下次要試埋其他菜式先得~ (比起外賣,呢個食物包仲環保好多♻️ 用少好多外賣膠盒/餐具/膠袋etc)💡不過要留意番,所有既外賣食物包都需要提前一日預訂。

無意間發現呢間西班牙餐廳出左外賣食物包,咁就當然要試下啦!

西班牙海鮮飯

無論係賣相,定係味道都十分誘人~
海鮮仍然鮮甜彈牙,特別鍾意粒帶子同蝦🍴

💡不過要留意番,所有既外賣食物包都需要提前一日預訂。

外賣自取
西班牙海鮮飯
2020-08-08 576 瀏覽
2020年8月7日 星期五呢排唔可以出街食飯,喺屋企又唔想煮飯,真係唔知食咩好,就決定上網睇吓有冇咩地方可以做外賣咁岩俾我搵到係屋企附近有呢一間舖頭做外賣,而且仲有做外賣食物包,食物會預先整好,再進行真空處理,咁就可以放落雪櫃冷藏,食嘅時候先至拎返出嚟整熱就食得,聽落好似好方便除咗食物外賣包之外,餐廳仲有做外賣優惠,都有幾多選擇,價錢都好合理最後我要左西班牙海鮮飯,海鮮同飯分開咗兩個唔同嘅真空袋,店員仲好貼心咁俾咗短訊我,提醒我返到屋企如果要整熱嘅話有啲乜嘢地方要留意海鮮放落鑊加熱幾分鐘之後,香味就已經出晒嚟,之後我拎左出嚟備用,再加入海鮮飯整熱,同時間加入雞湯,等海鮮飯吸收晒雞湯嘅味道,最後再放返海鮮喺上面,焗多一兩分鐘就食得整完出嚟之後真係冇餐廳嘅冇乜分別,每一粒飯都有龍蝦同雞湯嘅味道,仲要每一粒都好有咬口。至於海鮮,煮得啱啱好,唔會過熟,蝦仲好彈牙添成個西班牙海鮮飯大約170幾蚊,係屋企都可以食到餐廳級數嘅菜式,感覺唔錯
2020年8月7日 星期五

2020-08-07
5 分鐘 (外賣自取)
冇得堂食日日喺屋企煮晚飯唔想咁悶一星期都有一日係煮西餐🥩俾草根姐姐發現surnohk有出Semi cooked pack,餐廳開喺公司附近,當然要試一試😆今次買咗2款食物包同外賣咗個特價飯返屋企食。.食物包已經預先煮好9成,返去按指示加熱或者炒兩炒就食得,真心好方便🤟🏻😎.📍伊比利亞豬肋骨($98)Iberico Pork Ribs 個ribs有5條,可以揀配煙熏燒烤醬或者蜜糖芥末醬🍯。燒烤醬好濃郁,味道都唔錯,肉量唔算少,不過可能由於啲肉醃得耐咗,肉質比較散,唔夠Juicy,呢一點扣咗啲分。另外佢仲配埋三色椒同菇片俾你伴碟,整完出嚟又的確係幾靚仔嘅😌。.📍帶子銀魚柳醬意粉($ 88)Scallops Spaghetti in Anchovy Sauce帶子有三大粒,返去自己煎到金黃色💛,厚身之餘食落嫰滑。意粉本身煮好,只需要加佢比嘅醬、蒜片🧄同菇🍄炒兩炒就食得,炒起嘅時候味道好香,不過個銀魚柳醬真心辣💚🌶,鍾意食辣嘅應該覺得好惹味。.📍黑毛豬火腿蘆筍意大利飯($78)另外佢推出咗一個特價外賣Menu,價錢都唔算貴。不過個飯同想像中有啲唔同,冇乜賣相可言,見唔到一塊塊嘅黑毛豬火腿,得好
冇得堂食日日喺屋企煮晚飯
唔想咁悶一星期都有一日係煮西餐🥩
今次買咗2款食物包同外賣咗個特價飯返屋企食。

📍伊比利亞豬肋骨($98)
Iberico Pork Ribs
📍帶子銀魚柳醬意粉($ 88)

📍黑毛豬火腿蘆筍意大利飯($78)
另外佢推出咗一個特價外賣Menu,價錢都唔算貴。不過個飯同想像中有啲唔同,冇乜賣相可言,見唔到一塊塊嘅黑毛豬火腿,得好多切到好碎嘅火腿粒🥓。不過其實調味唔錯,再加上佢落咗芝士🧀,整體嚟講都幾好味。 份量唔多,大概啱啱好夠一個女仔食。
2020-08-07 441 瀏覽
早前朋友吃過這間新派西班牙餐廳極力推介,但由於現在晚上禁堂食,所以訂了外賣食物包。只需於whatsapp早一天下單便可,我們預訂了秘魯醬烤雞及蜜糖芥末醬伊比利亞豬肋骨,真空包裝方便好味,只需跟著烹調指引,用焗爐或氣炸鍋焗8分鐘便可,烤雞及豬肋骨非常香嫩出色,烤雞嫰滑,秘魯醬少少辣很惹味開胃,豬肋骨一份有5條,肉嫰,味道好,還有一包豐富雜錦配菜,有脆肉瓜、紅椒、椰菜花、菇,仲有跟少少魚露用以炒菜,非常豐富!

2020-08-03
外賣自取
2020-07-20 453 瀏覽
之前去sueno 食過幾款tapas 味道都唔錯。今日約埋朋友去試佢哋嘅Lunch set ,有沙律/湯,主菜同coffee and tea 。今日嘅餐湯係椰菜花湯,味道清香兼濃郁,🥗內有兩片風乾火腿味道鹹香好好味😋主菜兩份都係揀咗牛扒,七成熟嘅肉質都好嫩腍,配咗個味道好清新嘅青汁😋係個微酸解膩嘅好配搭👍🏻👍🏻👍🏻薯角炸得十分脆口,餐尾杯咖啡☕️都唔錯!$168/set(+10%)整體唔錯都算抵食!
之前去sueno 食過幾款tapas 味道都唔錯。
今日約埋朋友去試佢哋嘅Lunch set ,
有沙律/湯,主菜同coffee and tea 。
$168/set(+10%)整體唔錯都算抵食!
2020-07-16 274 瀏覽
放工時間經常經過位於合和中心旁的Sueno這間餐廳主打西班牙菜式剛巧現在外賣自取可享八折優惠決定買一份菜式回家加加餸很多附近放工人士也買外賣即叫即整關係,大約等了二十分鐘Lamb Rack (Red Wine Sauce) - $182.4 (原價$228)焗羊架的時間掌握得恰到好處,剛好讓肉汁回流吃起來外層香脆,肉嫩多汁香草芥末籽調味料充滿濃郁香氣同時切掉多餘的肥膏,口感一點也不肥膩,沒有半點羊騷味紅酒汁更是絕配,令羊肉增添了一些獨特的甜度紅椒、黃椒、青瓜、酸瓜、翠肉瓜及杏鮑菇等配菜使味道更豐富,更具層次,亦帶來一點清新口感
放工時間經常經過位於合和中心旁的Sueno
這間餐廳主打西班牙菜式
剛巧現在外賣自取可享八折優惠
決定買一份菜式回家加加餸

很多附近放工人士也買外賣
即叫即整關係,大約等了二十分鐘
Lamb Rack (Red Wine Sauce)

焗羊架的時間掌握得恰到好處,剛好讓肉汁回流
Lamb Rack (Red Wine Sauce)
吃起來外層香脆,肉嫩多汁
香草芥末籽調味料充滿濃郁香氣
同時切掉多餘的肥膏,口感一點也不肥膩,沒有半點羊騷味
Lamb Rack (Red Wine Sauce)
紅酒汁更是絕配,令羊肉增添了一些獨特的甜度
紅椒、黃椒、青瓜、酸瓜、翠肉瓜及杏鮑菇等配菜
使味道更豐富,更具層次,亦帶來一點清新口感
2020-07-12 239 瀏覽
在朋友的介紹下, 來了這間穩世的西班牙餐廳小試。雖然我未去過西班牙,但都曾經食過西班牙朋友煮的海鮮飯, 所以大概知道正宗的味道。餐廳的環境頗靜, 音樂不錯。今次不太肚餓,所以只試了巴拿馬火腿和海鮮飯兩道菜。火腿的感覺幾特別, 偏咸, 配鮮番茄醬,yummy 。面包只有數片, 不足夠用來伴吃所有火腿, 如果有多一點面包就好了。海鮮飯幾有驚喜, 飯乾濕適中,有鮮味,醬汁香。蝦和蛽都新鮮,若飯的份量有多點更好。食了兩道菜, 感覺都不錯, 下次可以再去。
今次不太肚餓,所以只試了巴拿馬火腿和海鮮飯兩道菜。

食了兩道菜, 感覺都不錯, 下次可以再去。
題外話/補充資料: 餐廳有兩個位置好。一是門口位, 可坐6-8人,開揚,和朋友慶生最好。二是最入的小角落, 安靜, 浪漫, 和伴侶開紅酒切牛扒最好。這些位置都要在訂位時指定的。其餘位置,我覺得枱比較窄, 有油煙, 如果枱長一點, 牆身的燈光亮一點更好。
2020-07-05
  • 巴拿馬火腿
  • 海鮮飯
2020-07-08 309 瀏覽
提前咗一日book檯,好彩唔多人,因疫情反覆都唔係好敢出外食飯,呢到係一個傾計好地方,叫咗三樣餸,兩個野飲😀 有「Iberico Pork Rack」,「Rosted Beer Chicken」half,「Spicy crayfish Spaghetti」,「Strawberry moktail」,意粉既話蝦都夠曬大隻足料 ,雖然話辣不過只係微微,不錯!個豬扒整到好似羊架咁,咁大塊,不過我就覺得有啲干身,好難咬,雞不錯,half有2隻,但就要等差唔多20分鐘,差啲餓死人🤣,野飲都係為咗chill啲,都唔錯~食曬之後真係非常飽!不過後來先知原來有2樓!
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻🐭 “Sueno”唔萬歲..........🐭論環境,以白色為主調,配上少許新派藝術裝飾,簡潔舒適。與一般西班牙菜餐館顯得略為不同,頗有新鮮感。....🐭論食物,以中等價位能吃到如此高質美味食西班牙菜,其實真的無可挑剔。....🐭論服務,在如此高雅舒適的餐廳卻有着一班心不在焉漫不經心的經理和服務員,實在令人摸不着頭腦。並無雞蛋裏挑骨頭,我不要求專業或個人化服務,只希望有「正常」的西餐服務體驗,卻令人非常失望,以下我會逐一細數....-我面前有一隻酒杯及一隻水杯,兩隻杯的外表好明顯不同,水杯裏更是有檸檬片。服務員卻把白酒斟進了我的水杯裏😂...-上甜品時,沒有服務員拿甜品碟及叉給我們。他們只是坐在一旁休息,看到我自己去拿餐具,他們亦沒有意欲幫我😭...-食物上菜速度神速!一次過上幾款食物,唔理係頭盤定主菜,好似好想趕你食快啲!這是高級西班牙餐廳好嗎!為什麼要降自己級數呢...🤔...-當晚餐廳只有兩台客,服務員大概有三至四位。但他們大部份時間亦只是休閒地坐着,從來沒有意欲主動走過來落單丶收碟、 follow up。🤨...-顧客
鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
🐭 “Sueno”唔萬歲.......

...
-上甜品時,沒有服務員甜品碟及叉給我們。他們只是坐在一旁休息,看到我自己去拿餐具,他們亦沒有意欲幫我😭
...
-顧客還在享受甜品服務員們已急不及待到餐廳後花園抽煙飲酒,與食客只是一隻玻璃門之隔,多麼的影響印象。😲
...
-老實説,服務員是有禮貌的,對客人提問亦算有耐性解答。但就是欠缺主動性,心不在焉。食物無論多好,最終留住客人的還是服務。🤭
看一下美食巡禮:
🐭Ham Croquettes $98
香脆可口,黑毛豬火腿鹹香突出!
🐭Ham Croquettes

🐭Scallop Tarter $148
切小方丁的帶子令口感非常豐富,充分發揮出帶子的鮮甜。配上芝麻海苔脆片,非常新穎特別的食法!
🐭Scallop Tarter

🐭Grilled Ox Tongue $58
賣相好吸引,牛脷肉質鬆軟,入口即溶
🐭Grilled Ox Tongue

🐭Octopus Salad $128
八爪魚大大嚿,淋滑帶嚼勁,充滿香烤味。沙律菜非常新鮮,醬汁清新怡人!
🐭Octopus Salad

🐭 Spanish Iberico Ham $228
油脂潤滑,入口細膩,比起意大利parmaham味道更甘香
🐭Iberico  Ham

🐭Seafood Bisque $88
不同海鮮打造嘅濃湯,口感好smooth好creamy
🐭Seafood Bisque

🐭Seafood Paella $258
海鮮鮮甜爽滑,每粒米飯都充分索取到濃郁嘅海鮮汁,非常惹味
🐭Seafood  Pealla

🐭Flat Iron Steak $338
 Flat iron steak 又稱為 Top Blade Steak、Top Chuck Steak, 係牛肩胛比較軟嘅部位. 紋路分明,鮮紅中帶粉嫩嘅肉色🤩好吸引!肉質比起其他部位厚實dd,但仍然嫩滑多汁,牛肉味香濃!
🐭Flat Iron Steak

🐭Churro $68
熱辣辣,外脆內軟好香口!上面撒了玉桂粉,再沾上朱古力醬吃,感覺好幸福(可惜服務員在暗示你快啲走)
🐭Churro

...
🐭咁我野食我哋係個半鐘內趕頭趕命地食完,想好好享受吓都唔得。如此的醉人佳餚、如此舒適環境,便被這般hea的服務所摧毁了....😪點解要自己降自己Grade呢...
...
🐭食神鼠到”Sueno”無奈一遊,拜拜~
2020-06-20
🐭Seafood  Pealla
🐭Flat Iron Steak
🐭Churro
2020-04-29 2071 瀏覽
約佐朋友食飯慶祝特別日子,朋友介紹呢間d 西班牙野.通常食西班牙野,都會食西班牙海鮮炒飯。不過食過幾間,個味都太重唔岩我口味(太濃味,太鹹)呢一間食落,覺得幾好。個味比較岩香港人口味。
約佐朋友食飯慶祝特別日子,朋友介紹呢間d 西班牙野.

2020-04-24 1104 瀏覽
呢間主打食西班牙菜嘅餐廳 枱比較少book定位好啲😛經過見到而家晚市堂食有八折 外賣七折😛我覺得幾適合慶祝 隔離有對老夫老妻開酒食甜品個feel都幾好💕Lamb rack w red wine sauce🥩 $228私心有啲想食paella 不過好大份🤭有冇人都好鍾意食羊🤤 唔係度度都有靚羊食😛叫咗7成熟 生熟控制得幾好 羊架最棹忌熟曬😾羊架軟淋 冇筋位唔會韌幾有羊味(尤其是脂肪位!)🥰汁我覺得就冇乜紅酒味 不過就咁食羊都已經夠😚配菜方面有椒 黃瓜 菇用酸酸地嘅醬汁炒幾好食😛食完飲埋杯茶 即刻幸福感爆棚🤤💕
呢間主打食西班牙菜嘅餐廳 枱比較少book定位好啲😛

汁我覺得就冇乜紅酒味 不過就咁食羊都已經夠😚
配菜方面有椒 黃瓜 菇用酸酸地嘅醬汁炒幾好食😛
食完飲埋杯茶 即刻幸福感爆棚🤤💕
2020-04-17 1012 瀏覽
灣仔西班牙小店,食物同服務一向有水準,今次試佢嘅外賣,水準依然。佢大部分食物都可外賣,除了生食的,以保食物安全。4月份仲推出午市外賣優惠,最低60蚊就有!近來大部分食店生意都不太好,餐廳晚餐offer外賣7折,堂食8折,絕對可以用低價試高質西班牙菜,外賣的服務當然不錯,但記住西班牙菜需時煮,唔想等的話,要提早order。特別推介係任何海鮮系列食品、truffle fries (有真truffle碎),記得留肚食甜品(蛋糕款式定期更新,brownies 外硊內溶,自己焗唔到)。如果堂食的話,推介佢嘅cocktails 同tapas。上次食過佢嘅鮮帶子,十分新鮮。我唔係打手,只係享受了一餐高質西班牙外賣、飲了杯紅酒、無聊上吓openrice、準備開始週未的客人。小店的業主唔肯減租,真的要大力支持!

2020-04-17
25 分鐘 (外賣自取)
  • Truffle fries
第二次去Sueno,今次試另外兩款食西班牙🇪🇸Tapas ;「Camembert Cheese 」&「Scallop tartare」用煎的方式製作,包裹芝士的外皮似是春卷皮,煎得乾脆內層芝士軟腍滑溜,有芝香。好味道!另一tapas係扇貝他他,一D腥味都唔會有,質地好腍滑,味道調得剛剛好。用芝麻紫菜脆脆伴吃,口感一流,送酒食就最啱!「USA 1855 Ribeye Steak 」(12oz)叫咗個5成熟「美國極品安格斯肉眼牛扒」表面煎得好香,肉質好鮮嫰,牛味濃又香配埋個好好味嘅特製的紅酒汁。整體味道令人回味無窮!
用芝麻紫菜脆脆伴吃,口感一流,送酒食就最啱!

2020-03-16 942 瀏覽
Thursday lunch,1人食!路過皇后大道東上的Sueno,有位 (經過了多次,都客滿的!)在門口看餐牌時,1位男服務員問:小姐,吃了午餐味?我答:1位!安排最近門口的小桌,我覺得不錯!空氣流通!是日午餐,主菜5選1,定價128元~158元不等,我點了138元的pasta:#餐湯/沙律,2選1,是日餐湯是西蘭花忌廉湯,味道合格的!#白酒大蜆意大利麵,有8隻大蜆,鮮甜!意大利麵軟硬適中,蒜香味很重,不吃蒜頭的慎點!#簿荷茶,要加10元,川寧的。中規中矩的店!
Thursday lunch,1人食!

安排最近門口的小桌,我覺得不錯!空氣流通!

#餐湯/沙律,2選1,是日餐湯是西蘭花忌廉湯,味道合格的!
#簿荷茶,要加10元,川寧的。

中規中矩的店!
2020-03-12
$162.8 (午餐)