2019-09-26 439 瀏覽
之前同朋去西班牙旅行,番黎香港之後一直心掛掛Seafood Fideo,見呢間灣仔西班牙菜有供應,即刻約朋友黎試一試海鮮種類多,而且尚算新鮮,fideo吸哂海鮮湯汁,食落好入味,唔錯呢味溫泉蛋配辣汁炸薯仔絲,口感幾特別,而且味道唔錯~不過呢舊燒雞真心唔得,肉質好鞋,太乾身,而且燒得太燶,d配菜另一邊全部焦黑另外,講講呢到服務,完全係0分,食到一肚氣1) 無清水供應一定要買佢d still / sparkling water,每支價錢唔平,果日要左一支still water都收成$50,仲要加一,感覺好掠水2) 賣單帳目欠清晰賣單果時簽卡,店員拎部機過黎要你比埋extra tips,連水都慳既店都唔明點解可以收完客人10%,要再收extra tips,而且畫面只得3%、5%、7%同10% 4個options,無得禁取消,最後只好禁3%,又掠多一筆最後兩個人食左6百幾蚊,而張單又無顯示extra tips,真心差,絕對不會再幫襯!

Seafood  Fideo

Chorizo  Shoesstring  Potatoes

呢味溫泉蛋配辣汁炸薯仔絲,口感幾特別,而且味道唔錯~

Peruvian  Roasted  Chicken

另外,講講呢到服務,完全係0分,食到一肚氣

1) 無清水供應

2) 賣單帳目欠清晰

Seafood  Fideo
2019-09-24 356 瀏覽
想像西班牙菜會是好昂貴、好 Grand 、要中環地區才有,原來灣仔近合和中心處有一間細小而casual,價錢又相宜的西班牙菜。 座位不算多,多是2人檯。 職員服務態度有善。餐牌提供最基本食物以貴精不貴多 有小食 Tartare, Tapas , Paella , Pasta, wine 等等。 記得在西班牙時吃過的乳豬都浸了少許湯作為主菜,而這裡燒乳豬但附上菠蘿。 乳豬皮脆卜卜,肉層卻很嫩滑多汁。 雖然不算十分大隻卻有點油膩感所以聰明廚帥加入輕輕燒過的焦糖菠蘿以中和、去除油膩感又帶甜甜地焦糖味~ 推介! Lamb rack and lion 肉類中除了牛,羊便是第二最愛啦! 仍是紅卜卜,肉質棯沒根,好易切,只是帶有點點蘇味而已Early grey tea 價錢、食物質數都算不錯了 !

座位不算多,多是2人檯。 職員服務態度有善。

Lamb rack and lion

Early grey tea

價錢、食物質數都算不錯了 !

2019-09-20 305 瀏覽
5個人大概晚上七點半到sueno 被安排坐留上VIP room, 點了一枱食物 ,幾乎所有餐牌上既tapas都order, scallop tartare 配紫菜脆脆 仲要encore 兩碟!crab meat salad 充滿蟹肉配上芝麻醬好好味、牛舌入口即溶原先是4件(餐廳見我們5人,專做多一件!)omelette 是西班牙特色小色 有薯仔配洋蔥 好👌! Carpaccio 酸酸甜甜 我喜歡!ribeye steak 5成熟 沒有筯而且not stiff! Crab popper 炸蟹餅都係必點菜式 温馨的由4件轉為5件上 甜品併盤更是一流(churro, icecream bun, chocolate mousse cake
Scallop  tartare
炒雜菜: 黃黃綠綠,見到都開胃
===========
📍灣仔皇后大道東137號
2019-08-26 500 瀏覽
好耐無食西班牙菜🇪🇸成日經過合和中心樓下都唔覺有呢間野,位置開得比較隱蔽,今日終於比我發現佢呢間正野了🤤🤤環境好有情調,我坐廚房隔離果一排2人位,唔會隔離枱就係人逼人,私穩度算不錯,又夠浪漫🤭Menu好簡潔,tappers 款式選擇多,大部分可以揀2或者4pcs, 計番其實差唔多價錢,就算唔多人都可以叫唔怕太飽,岩哂d細食但得2個人黎又想試好多野食既人👍🏻👍🏻西班牙海鮮飯味道偏濃郁,飯軟硬度剛好。蟹肉沙律🥗比一般餐廳唔同,加入左士多啤梨,有新鮮感✨唔錯唔錯想食西班牙菜既不妨一試😍不過都幾多人,記得book位😂

想食西班牙菜既不妨一試😍不過都幾多人,記得book位😂
2019-08-22 367 瀏覽
小妹之前去左西班牙旅行🇪🇸認識到「tapas」呢個字🤓意思係指食正餐前嘅前菜🤗各種不同類型嘅小吃今晚黎到位於灣仔舊區一間隱世西班牙餐廳🍴餐廳空間長而窄😁所以餐廳一邊係bar,一邊係開放式廚房一路食野👨🏻‍🍳一路睇廚師精湛廚藝食物方面🥘有10數款tapas選擇小妹揀左一個招牌菜🥪Sueno Bikini🥪係一款三文治多士🍞一客4件一上枱已聞到香噴噴嘅松露同芝士味道😌而擺盤非常精緻芝士碎灑上三文治上❄️猶如雪花咁用上薄薄嘅麵包夾住西班牙火腿、菠菜、松露醬、芝士🧀一咬多士有種微微甘脆軟綿嘅感覺😙中間嘅芝士同多士係一比一比例😎而菠菜從而減低油膩感☺️🦞Seafood Bisque🦞當中嘅蜆肥美大隻😜鮮味濃而蝦肉爽口彈牙🦐每飲一口湯都充斥著芳香濃厚嘅海鮮味道🥰感覺除左用蜆同蝦之外🤩仲用左好多其他海鮮熬製最後不能不吃西班牙人氣甜品🍮Churro🍮新鮮即叫即炸🔥外脆內軟🍎啖啖嘅玉桂味道除左朱古力醬🍫仲有自家製嘅檸檬醬🍋一甜一酸幾果癮🤪好味道😋不過非常熱喔小心辣親嘴仔喔💋
小妹之前去左西班牙旅行🇪🇸
今晚黎到位於灣仔舊區一間隱世西班牙餐廳🍴
餐廳空間長而窄😁所以餐廳一邊係bar,一邊係開放式廚房
一路食野👨🏻‍🍳一路睇廚師精湛廚藝

食物方面🥘有10數款tapas選擇
小妹揀左一個招牌菜🥪Sueno Bikini🥪
係一款三文治多士🍞一客4件
一上枱已聞到香噴噴嘅松露同芝士味道😌而擺盤非常精緻
芝士碎灑上三文治上❄️猶如雪花咁
用上薄薄嘅麵包夾住西班牙火腿、菠菜、松露醬、芝士🧀
一咬多士有種微微甘脆軟綿嘅感覺😙

一甜一酸幾果癮🤪
好味道😋不過非常熱喔
小心辣親嘴仔喔💋

2019-08-16 285 瀏覽
#sueno 牛尾汁飯: 有少少risotto嘅感覺,無牛騷味,好食肉眼: 叫咗5成熟,邊位有少少肥膏,唔會太肥太油膩,伴碟嘅黑松露薯蓉唔使講都知好食炒雜菜: 黃黃綠綠,見到都開胃===========📍灣仔皇后大道東137號
#sueno
牛尾汁飯: 有少少risotto嘅感覺,無牛騷味,好食
炒雜菜: 黃黃綠綠,見到都開胃
===========
📍灣仔皇后大道東137號
去完灣仔玩具街,跟住就去目標餐廳食晏。去到才知道原來週末沒有 set lunch。午飯時段唔想花費太多 a-la-carte,只好沿着皇后大道東走回頭路,再次經過「Sueno」,門外豎立的餐牌有 set lunch,選擇亦啱心水,一於試試。典型舊區地鋪小餐廳,室內空間窄而深,並不好用。尤其是作為餐廳的話,只夠地方設置一個半開放式廚房。剩餘的空間只能夠容納一排二人餐枱,及剛好可以在靠近餐廳門口放置三四張四人餐枱。午餐有6款選擇,雞牛羊魚素口味齊全,包餐湯、沙律及餐飲,定價 $118~$158。以一間似乎相當正規的西餐廳來說,加上「Sueno」的小規模,價錢算合理。再看看主餐牌內容,原來有多款 tapas、西班牙海鮮飯及烤乳豬,問問年輕美麗的餐廳老闆娘,果然是一間主力西班牙菜的小餐廳。價錢比預期中便宜,tapas $100 左右,主菜更加抵食,西班牙海鮮飯及烤乳豬也只是 HK$200~300,較坊間其他西班牙餐廳便宜;當然,質素如何,就要試過才知。與其他西餐廳的的沙律不同,沒有採用沙律醋,而改用芝麻醬、再配上雞絲。配上雞絲之後,變得似是港式沙律,有點破壞了甫進入餐廳的直覺上良好印象。用上芝
與其他西餐廳的的沙律不同,沒有採用沙律醋,而改用芝麻醬、再配上雞絲。配上雞絲之後,變得似是港式沙律,有點破壞了甫進入餐廳的直覺上良好印象。用上芝麻醬變得帶點日式風味本來也不是問題,只是芝麻味太重、欠缺點點醋酸味,就失去了沙律的原意。
蘑菇忌廉湯充滿蘑菇蓉,湯底亦夠濃,做到了真正西式餐湯的要求。如果湯底可以再滑溜一些、忌廉香味再重點,就更加好。配搭的小片香脆麵包熱辣辣,表面及內裡均非常鬆脆、亦有小麥麵粉香氣;雖然並非喜歡的外脆內軟麵包種類,但偶爾換換口味也相當不錯。
香煎美國西冷牛扒配紅酒汁($158)原本配上薯角,但美麗的餐廳老闆娘同滿足小女兒的要求,轉成薯條,窩心服務抵讚!牛扒切得非常厚,最少一吋半,是牛柳切法。
香煎美國西冷牛扒配紅酒汁
表面煎得(烤至)非常乾身,望落去好似很乾很硬,有點擔心唔好食。一刀切落去,竟然感覺到有少少脆卜卜,可說是意料之外。牛扒中心又呈粉紅色,並可見到鮮嫩肉質及充滿肉汁,只是表面薄薄一層牛肉煎至焦香全熟 ⋯⋯ 表層脆卜卜正是這個原因!如此厚的牛扒亦能夠控制到這種準確的火喉,烹調技巧值得一讚。咬下去,首先是香脆的表層、有少少焦燶味,然後是牛扒中心的肉汁及鮮嫰;有層次,好食。唯一不足之處就是肉類不鉤重,始終百多蚊一件牛扒,在餐廳沒有可能是 USDA Prime 級數,更加遑論美國名牌牧場出品;但以價錢、論質素,再加上烹調技巧搭夠,算係超值。
香烤秘魯雞($128)賣相同樣唔吸引,但仍然較煎美國西冷牛扒優勝。從表面的焦燶及撲鼻而來的香氣,已知道這道秘魯風味烤雞以香料為主要材料。
香烤秘魯雞
切開半隻烤雞,雞油即使滲出,燒烤火力及時間控制恰當,肉汁完全封鎖在雞肉內、沒有流失;再撕開雞腿部份,更多肉汁、雞油傾瀉而岀,與香口的表面賣相截然不同,引人垂涎三尺!雞皮香口、脆身,濃淡適中的香料味中滲出微辣;雞肉嫰滑無渣,即使雞胸也充滿肉汁。與牛扒相同,美中不足之處就是雞味不鉤重;但以性價比以論,再加上香料彌補了雞味唔夠的問題,是一隻美味烤雞。
埋單離開餐廳,才注意到原來餐廳門口的座地廣告,大大張照片正是西班牙烤乳豬及烤豬肋骨,賣相非常吸引。今日的兩份午餐味道均較預期優勝,加上 a-la-carte 價格吸引,下次可以試試「Sueno」的晚餐。
2019-07-06
香烤秘魯雞
除左價錢合理,食物質素同餐廳環境都唔差,重點係店員服務態度好好,唔介意幫我同朋友瘋狂影相,仲主動話要影多幾張🤣今次我地叫左2個主食1個甜品🍽〰️👉🏻鮮茄蟹肉意粉 $168🦀👉🏻西班牙海鮮飯 (可選墨汁/龍蝦汁) $238🦑👉🏻朱古力慕絲蛋糕 (可要求在碟邊加字) $68🍮我覺得個飯好食啲但朋友就中意個意粉多啲,所以應該兩樣都唔錯,睇個人口味😂小編幾欣賞海鮮飯幾足料,有原隻墨魚、蝦同蜆,加埋龍蝦汁嘅飯幾鮮味又唔會太重口味🥘不過最有驚喜一定係個甜品😋佢外表望落好普通但超級好食,慕絲好creamy,加埋雪糕、朱古力脆脆同士多啤梨,超級正啊🤗〰️總結係fine dining來講每人都係$240幾抵食~
〰️
👉🏻鮮茄蟹肉意粉 $168🦀

👉🏻西班牙海鮮飯 (可選墨汁/龍蝦汁) $238🦑

👉🏻朱古力慕絲蛋糕 (可要求在碟邊加字) $68🍮

〰️
總結係fine dining來講每人都係$240幾抵食~
2019-08-03 428 瀏覽
今次試吓呢間西班牙菜😋飽飽地所以叫咗個tapas同個main Fish and Chips $78初時以為Fish會係魚柳,點知係細細條嘅秋刀魚😯雖然有骨但係可以照吞,食起嚟都幾方便。 呢個Fish N’ Chips用蛋黃醬炒過,所以都幾野味😋碟底會見到好多粒細細的鹹蛋黃,真才實料👍🏻Crab Spaghetti $188呢個係我嘅好鍾意食😆佢試咗一條條蟹肉,配左啲露筍、蕃茄加咗少少紅酒點綴☺️個汁冇得彈😍蟹肉亦勁多, 食完啲spaghetti仲有蟹肉淨🤤呢個好推介👍🏻

今次試吓呢間西班牙菜😋
飽飽地所以叫咗個tapas同個main
Fish and Chips $78
Crab Spaghetti $188
2019-08-02 310 瀏覽
Mini Burger $78兩個好迷你的burger配炸洋蔥。麵包是黑色的竹碳包,漢堡是高質的牛肉,一咬落去軟林林的🤤牛肉仍是紅紅的,最喜歡吃未熟透的漢堡,特別有鮮味。配以清新的番茄莎莎,是水準很高的tapas👍🏻-Seafood Paella 🥘 $238果然好大碟,米飯比西班牙吃到的更好,改良了,西班牙傳統海鮮飯偏硬,這裡偏軟淋,更符合我愛吃軟飯的口味🤣龍蝦汁也很濃郁。海鮮每一種都很大隻很新鮮,不是急凍貨。魷魚整隻上,很有鮮味。-溫馨提示原來水要收錢的😢
Mini Burger $78
Seafood Paella 🥘 $238
溫馨提示原來水要收錢的😢
2019-08-01
2019-07-11 925 瀏覽
Have walked by this small tapas joint many times, finally decided to give it a try.   Restaurant on the ground floor was long and narrow, upstairs slightly bigger but only fit two tables of 6-8.  Friendly waitress and speedy response to requests.  We had the Jamon Iberico to start with, at best it was average, not very fragrant and lacking in depth of taste for a 48-month aged jamon, portion size quite small as well for two.  only four pieces of toasted bread came with it, again very miniature,

We had the Jamon Iberico to start with, at best it was average, not very fragrant and lacking in depth of taste for a 48-month aged jamon, portion size quite small as well for two.  only four pieces of toasted bread came with it, again very miniature, but the accompanying tomato dip was excellent with shallots giving a lift to the taste.  Would have liked more bread to go with it.   Padron pepper was big in size and full of flavour, top marks to this starter.  Next came grilled octopus on mashed potatoes and squid ink sauce, this was served on a black ceramic square plate and i couldn't see the squid ink as it was camouflaged by the plate!  Octopus itself was fine.  We also had garlic prawns - while the fragrance was tempting the texture and taste of the prawns was just average.  Ham croquetas also just average.  The highlight of the meal was the roast suckling pig - perfectly crispy skin, tender flesh falling off the bone, smell and taste both wonderful, I can say it's the best cochinillo outside of Segovia!
2019-07-10
  • roast suckling pig
2019-06-22 904 瀏覽
夏日炎炎無乜胃口,去食下tapas 飲杯sangria 就最happy. 今晚食sueno, 位於灣仔,細細的兩層鋪仔都坐八成滿。黎到先叫杯happy hour sangria, 凍凍的果酒散下熱先。味道很好,不會有果皮澀味,喜歡。配著送的蕃茄面包,慢慢諗食乜。Jamon Iberico , 48個月的黑毛豬火腿,入口充滿了咸咸的油香,唔錯。Scallop tartar , 冷盤永遠都最受歡迎,清新爽口的帶子tartar 配上特製的芝麻紫菜脆脆,好特別,紫菜帶子本是海友,一個香脆一個鮮甜好match.Octopus salad , 燒八爪魚配上橙肉沙律,完全係開胃之選。Crab popper , 成個蟹肉波波,外皮炸到金黃香酥,一咬口滿滿的蟹肉好滿足。Cochinillo - 燒豬脾啊燒豬脾,皮脆肉嫩,細細一個脾人少少都哎到,我最喜歡的係側邊既燒菠蘿,酸酸甜甜愈食愈想食。總結,一間不錯的tapas小店, 每道菜都好用心,值得推介。

2019-06-17 688 瀏覽
同同事是日諗住食好啲,就諗住lunch食西餐,跟住行行下見到呢一間西班牙菜,以為舖頭好細,點知原來仲有上面一層嘅。十二點半左右去到好彩唔使等位,就可以即刻食。午餐其實都幾抵,一百頭左右已經包沙律、主菜及飲品。我就叫咗魚嚟食,魚個皮煎得好香脆,而且啲肉夠淋,個魚調味得好好,仲有其他配菜,非常不錯!跟餐沙律大大分,而且啲菜都好新鮮。餐廳樓上層景非常闊落,坐得幾舒服。不過就稍為係食物上得比較慢,就要耐心等候。

十二點半左右去到好彩唔使等位,就可以即刻食。

🐖 cochinillo切落去個下個皮嗦嗦聲 肉質嫩滑 充滿肉汁燒菠蘿coat左焦糖再燒🍍 好好味呀 即刻想再嗌多一碟🤤Fish and chips 又係叫人有驚喜的雖然唔係傳統脆漿炸魚柳係一條條同薯條差唔多大細既炸細魚仔🐟但又邊估到佢用鹹蛋黃炒香 香口程度即刻加分👍🏿😋平時d crab cake都係餅型呢到既crab cake ball就帶點新意🏀切開入面一絲絲蟹肉清晰可見 果然真才材實料🦀西班牙海鮮飯seafood 🥘 可以選擇🦞龍蝦汁或者🦑墨魚汁 今次試前者還不錯不過可能我係好中意飯焦既人哈哈🙈所以略為唔夠乾身 焗蔬菜🥗同炒雜菇🍄都香黑椒味而且價錢平但大大碟 女仔去可以嗌下呢啲唔洗淨係食肉咁膩💃🏻甜品當然又係唔少得我喜愛既churros即叫即炸 點落凍即朱古力醬到一冷一熱 絕對係味蕾享受☺️ 灣仔其實好多野食 睇你搵唔搵 其實一啲都唔遠仲好方便😉———————————————————————————#灣仔#wanchai #wanchaifood #yumyum #delicious #hkgoodfood #hkfood #hkfoodlover #hkfoodie #foodi
燒菠蘿coat左焦糖再燒🍍 好好味呀 即刻想再嗌多一碟🤤

即叫即炸 點落凍即朱古力醬到
一冷一熱 絕對係味蕾享受☺️
灣仔其實好多野食 睇你搵唔搵 其實一啲都唔遠仲好方便😉

———————————————————————————
#灣仔#wanchai #wanchaifood #yumyum #delicious #hkgoodfood #hkfood #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #真心正 #食左先講 #香港美食 #香港好去處 #脆皮 #燒乳豬 #乳豬 #cochinillo #fishandchips #crabcakes #crab #churros #seafood #seafoodpaella #sueno #suenohk