2020-12-16 2577 瀏覽
尖沙咀又新開了一間日本菜,就像omakase 般每款慢慢上,但會以不同價目設好餐單,都以不時不食不鮮不食做重點,每款都很精緻餐廳環街以木系和風做主調,旁邊有一張大棱角吧檯,可見到師父整壽司及刺身今日試了献立$1280/位,入面好多款食物寫哂喺餐牌上先上櫻花蝦紫菜卷,炸到好金黃,入口脆身又有鹹香味道蟹肉甘蝦配土佐酢果凍,入面有松葉蟹肉及甘蝦嘅鮮甜味,面頭仲有食用花好靚宮城縣鮮帆立貝刺身好厚身,成粒切開一半都好大件,入口軟中帶一點爽,好鮮甜鰹魚刺身好肥美,我呢個係腩位,再經醃漬過所以特別好食松葉蟹肉茶碗蒸蛋香不斷,蒸到剛好又夠滑身,仲有蟹肉嘅我鮮味季節之壽司四貫,都係秋冬時令刺身,最愛秋刀魚嘅獨特味道分別係金目鯛醋漬小肌右口魚秋刀魚大金槍魚腹壽司入口甘香肥美,油脂豐富海膽壽司好鮮甜,仲填到滿滿的最後是是煙燻熊本A4和牛,用木盒去做到煙燻效果,再經師父切件上,口感嫩腍啖啖煙燻香氣另外這店出名主打嘅蕎麥麵都係必食之選,非常煙韌彈牙最尾甜品做到成坐富士山咁,勁靚喔

餐廳環街以木系和風做主調,旁邊有一張大棱角吧檯,可見到師父整壽司刺身

今日試了献立$1280/位,入面好多款食物寫哂喺餐牌上

先上櫻花蝦紫菜卷,炸到好金黃,入口脆身又有鹹香味道

鰹魚刺身好肥美,我呢個係腩位,再經醃漬過所以特別好食

松葉蟹肉茶碗蒸蛋香不斷,蒸到剛好又夠滑身,仲有蟹肉嘅我鮮味

季節之壽司四貫,都係秋冬時令刺身,最愛秋刀魚嘅獨特味道
分別係金目鯛

醋漬小肌

右口魚

秋刀魚

大金槍魚腹壽司入口甘香肥美,油脂豐富

海膽壽司好鮮甜,仲填到滿滿的

另外這店出名主打嘅蕎麥麵都係必食之選,非常煙韌彈牙

最尾甜品做到成坐富士山咁,勁靚喔
疫情之下,✈️飛唔到去日本食地道日本料理🇯🇵,可以去尖沙咀的SUSOSHU🤤👍🏻😋SUSOSHU是以「Sushi」、「Soba」同「Nihonshu」三大元素做主打,正宗日本地道手法,實在令人有置身日本嘅感覺🇯🇵🇯🇵🇯🇵餐廳座位唔多,壽司吧枱可以睇到師傅即場炮製壽司料理,享受邊睇邊食嘅體驗。今次同朋友來午餐,一致睇中omakase 特上壽司套餐📍特上壽司套餐🍣($498;包括前菜、時令壽司12件、時令海鮮味噌湯和季節甜品)📍前菜- 胡麻雞絲沙律📍壽司🍣📍蜆肉白麵豉湯📍蜜柑啫喱前菜是以本地有機水耕菜配成雞絲沙律🥗以胡麻醬調味。壽司絕對驚喜好吃,蔥吞拿魚小卷- 用赤醋壽司飯土佐蟹肉毛蟹膏壽司 - 以醋啫喱蓋面夠特別右口魚邊-輕微火灸令脂香油香滿溢穴子鰻魚壽司- 鰻魚肉厚醬汁香慢煮汁煮蠔壽司 - 用北海道仙鳳趾蠔拖羅壽司- 完全冇筋入口即融 仲有甜蝦、鮫魚、黑鯥魚、帶子、赤身壽司全部高質肉質鮮嫩香甜😋❤️👍🏻最後手卷亦驚喜好味,赤醋壽司配滿滿三文魚籽,夾著大量千本漬松葉蟹蟹肉,加入了天婦羅碎,多重口感,多重味道😋❤️👍🏻十分推薦,物超所值👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋😋

今次同朋友來午餐,一致睇中omakase 特上壽司套餐

📍前菜- 胡麻雞絲沙律
📍壽司🍣
📍蜆肉白麵豉湯
📍蜜柑啫喱

前菜是以本地有機水耕菜配成雞絲沙律🥗以胡麻醬調味。

壽司絕對驚喜好吃,
蔥吞拿魚小卷- 用赤醋壽司
土佐蟹肉毛蟹膏壽司 - 以醋啫喱蓋面夠特別
右口魚邊-輕微火灸令脂香油香滿溢
穴子鰻魚壽司- 鰻魚肉厚醬汁香
慢煮汁煮蠔壽司 - 用北海道仙鳳趾蠔
拖羅壽司- 完全冇筋入口即融

十分推薦,物超所值👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋😋
  • 特上壽司套餐
2020-12-08 1195 瀏覽
又無得出街食晚餐 大家乖乖留係屋企啦介紹返早幾日食的高質日本午餐🎌#SUSOSHU “SU” SUSHI “SO” SOBA “SHU” NihonSHU顧名思義係以壽司 蕎麥麵 日本清為招牌的餐廳裝修有心思 高貴簡約 以木為主調Lunchset有六款選擇 $238-498我地就叫左最貴的特上壽司套餐($498) 同好豐富的壽司•天婦羅蕎麥麵套餐($368)特上Set有前菜 12件壽司 海鮮麵豉湯 甜品當中最欣賞大拖羅 蟹肉 左口魚 膠魚🍣另外蕎麥麵set就啱晒心大心細的食貨一次過試晒兩款招牌:壽司同蕎麥麵🍜呢個性價比都更高 $368有兩款刺身 5件壽司天婦羅 #SOBA 前菜同甜品🤤刺身的魚肝比想像中light 唔會太膩Soba用左100%蕎麥粉 所以會更煙韌彈牙健康甜品係橙的寒天 清甜解膩埋單仲送上$150現金卷下次用🤤整體性價比高 服務好的餐廳晚市重開的時候黎試下#Omakase 先🤤
又無得出街食晚餐 大家乖乖留係屋企啦

2020-12-08
  • 特上壽司套餐
  • 壽司蕎麥麵天婦羅套餐
2020-12-08 812 瀏覽
老公有優惠卷,剛好book 到星期五晚剩下的位置。到達店內已坐滿人,果然受歡迎。餐牌不複雜,喜歡夠簡潔。剛好兩頁紙,再看是日海鮮,已有心頭號。先來的是由店員推薦的清酒。兩人配的都不同。店員選給我的是偏向甜味的清酒。老公的是比較辛辣。兩種組合有截然不同的味道。活海膽頭盤先來北海道活海膽,表面放上泡泡,賣相一流。海膽不大,三兩匙羹就吃完。海膽味道非平常吃海膽濃郁,它有著淡淡的清甜清新,作為前菜一點都不搶口。白子刺身剛好當造就點來吃,滑滑軟軟的白子配帶酸的醬汁,唯獨酸汁在杯底,有點難點。夾配著吸收了酸汁的海帶吃有著另一咬感。左口魚邊壽司超肥美,表面稍微烤過,油脂分布在表面,咬下感覺一流特選壽司盛盒分著吃,我只吃了部份,但每件都不錯,多心的食客可點一份試試。生蠔忘了店員介紹的原產地,表面配上青蘋果泡泡,頗有新意,生蠔也挺大隻,唯獨一只價錢比其他生蠔貴大間產天然中吞拿魚腹壽司不錯,看上不肥,咬下卻有微微油膩感但又不搶吞拿魚獨有魚香天婦羅蕎麥麵超。級。推。薦。蕎麥麵非常滑身,配襯的湯底可沾天婦羅,但並非一般天婦羅汁,它是更高水準的,很暖和的味道,不搶蕎麥麵風頭但又令人再三忍不住呷湯底。天婦羅也炸得

清酒三杯set
清酒三杯set

白子刺身
白子刺身

左口魚邊壽司
超肥美,表面稍微烤過,油脂分布在表面,咬下感覺一流
左口魚邊壽司

特選壽司盛盒
特選壽司盛盒八件

生蠔
生蠔

大間產天然中吞拿魚腹壽司
不錯,看上不肥,咬下卻有微微油膩感但又不搶吞拿魚獨有魚香
大間產天然中吞拿魚腹壽司

天婦羅蕎麥麵
超。級。推。薦。蕎麥麵非常滑身,配襯的湯底可沾天婦羅,但並非一般天婦羅汁,它是更高水準的,很暖和的味道,不搶蕎麥麵風頭但又令人再三忍不住呷湯底。天婦羅也炸得出色,平日不好炸蝦,是次吃了一只,蝦肉結實,吃出層層蝦肉,其他蔬菜也出色。
虎蝦天婦羅蕎麥麵

熊本A4和牛蕎麥麵
老公也大讚蕎麥麵質地好,也煮得剛到位,夠滑也保留咀嚼感。
熊本A4和牛蕎麥麵

月見火山免治雞
賣相一流,打卡之選,但個人覺得太軟太淋,沒有燒烤後的香焦感。
月見火山免治雞

總括而言:
環境:日式餐廳格局,大大張bar 台,再配數張小桌,簡潔很有空間感
食物:餐牌只有簡單兩頁,但不論壽司、蕎麥麵還是清酒都有水準
員工:有禮又熱心,也耐心介紹不同清酒給食客,很有熱誠
2020-11-27
用餐優惠
優惠券
虎蝦天婦羅蕎麥麵
燈火光影、街道人群,昔日既尖咀已經不復再,一間又一間既吉鋪,恐怕仲未見到疫情既盡頭,好多餐廳都要捱唔住要倒閉。但另一邊箱,總有人會相信奇蹟,全名為「寿司を食って、蕎麦で〆る。日本酒もある、長い名前のレストラン。」「S u · S o · S h u」近日進軍尖咀,將三大日本最強文化Sushi、Soba、Nihonshu配合日本直送食材,係傳統同新派之間取得平衡,淨係呢點都抵讚!👇📌冷 た い 蕎 麦 -▪ え び 天 ぷ ら · 蕎 麦 - $198▫ 第一樣一定要試蕎麥麵,我揀左「虎蝦天婦羅·蕎麥麵」事關一次過滿足兩個願望。佢地用既係日本新鮮既十割蕎麥麵,全由蕎麥粉造成,完全無麵粉,非常健康。每條麵條食落咬口十足,充滿蕎麥香味,煙韌彈牙,唔錯;配搭鬆脆無比既虎蝦天婦羅,兩者產生化學作用,特別好食。📌刺し身 · 寿司盛り合わせ -▪ 特撰炙り寿司·盛り合わせ·八貫 - $380▫ 呢個「特選火炙·壽司盛盒」一試過食哂八樣火炙壽司,由左邊開始食起,鯖魚質感彈滑,口感煙韌;鰈魚味道清新,鮮甜爽口;穴子亦姐係鰻魚,用火槍燒過,份外惹味;鱈魚上面加左紫蘇蘿蔔蓉,食起上黎有種清甜解膩功效,唔錯;

恐怕仲未見到疫情既盡頭,好多餐廳都要捱唔住要倒閉。

將三大日本最強文化SushiSobaNihonshu配合日本直送食材,係傳統
同新派之間取得平衡,淨係呢點都抵讚!👇

📌冷 た い 蕎 麦 -
え び 天 ぷ ら · 蕎 麦 - $198
虎蝦天婦羅·蕎麥麵

▫ 第一樣一定要試蕎麥麵,我揀左「虎蝦天婦羅·蕎麥麵」事關
一次過滿足兩個願望。佢地用既係日本新鮮既十割蕎麥麵
虎蝦天婦羅·蕎麥麵

充滿蕎麥香味,煙韌彈牙,唔錯;配搭鬆脆無比既虎蝦天婦羅
虎蝦天婦羅·蕎麥麵

兩者產生化學作用,特別好食。

📌刺し身 · 寿司盛り合わせ -
特撰炙り寿司·盛り合わせ·八貫 - $380

▫ 呢個「特選火炙·壽司盛盒」一試過食哂八樣火炙壽司
由左邊開始食起,鯖魚質感彈滑,口感煙韌;鰈魚味道清新,
特選火炙·壽司盛盒

鮮甜爽口;穴子亦姐係鰻魚,用火槍燒過,份外惹味;
特選火炙·壽司盛盒

鱈魚上面加左紫蘇蘿蔔蓉,食起上黎有種清甜解膩功效,唔錯;
特選火炙·壽司盛盒

鰆魚面頭擺放左山葵漬,口感份外豐富。而最重口味既
大拖羅當然留到最後啦,散發住滿滿既油香,入口即化,正!
特選火炙·壽司盛盒

甜蝦鯛魚都夠新鮮,睇得出師傅嚴選水產都係
由時令食材挑選,呢個價錢好抵食!

鮪三味刺し身·盛り合わせ - $318
吞拿魚三味·刺身盛盒

▫ 試左壽司盛合不妨試埋「吞拿魚三味·刺身盛盒」,將吞拿魚分成三味,
吞拿魚三味·刺身盛盒

赤身開始食先,魚肉被切成鮮紅既粒狀,口感特別爽彈;
吞拿魚三味·刺身盛盒

而另一邊吞拿魚腩蓉連埋紫菜青蔥三文魚籽,層次豐富。
吞拿魚三味·刺身盛盒

而最後慢慢細味大拖羅既油香,作為吞拿魚控既最後享受!

📌お で ん -
お で ん · 盛 り 合 わ せ - 198
關東煮·盛盒

▫ 要有正宗地道風味,「關東煮·盛盒」就幫到你啦,盛合包括6款精選食材,
當中包括絹豆腐大根魚餅日本雞蛋豚肉腸竹輪卷
關東煮·盛盒

大根亦即係蘿蔔,煮得夠入味,入口即化;浸過後既絹豆腐
食落質感軟腍,幾特別;日本雞蛋屬於滷水煮,食落非常濃香;
關東煮·盛盒

另外魚餅入口軟腍入味,煙煙韌韌好彈牙。

📌本 日 お ま か せ -
月 見 チ キ ン - $98
月見·免治雞

▫ 終於食到唔係用串燒既形式上陣既「月見·免治雞」,首先雞蛋黃光澤明亮,
非常靚仔;而配上大量香蔥係旁邊,成個賣相更加吸引。
月見·免治雞

免治雞肉混合雞軟骨,食落有咬口之餘,香味仲幾突出;
配搭蛋汁一齊食,成件事更加豐富!

📌無 濾 過 生 · 原 純 米 酒 -
風 の 森 · 夏 の 夜 空 - $70/杯
風之森·Alphalype3

▫ 想歎下sake又擔心怕成枝飲唔哂,唔怕!因為佢地有推以杯裝比食客,
而且佢地口味同款式多達50幾種,今次揀左呢個「風之森·Alphalype3」。
飲落味道有種淡淡既微炭酸,非常易入口,絕對岩哂我呢D清酒新手呀!
2020-12-07
15 分鐘 (堂食)
2020-12-07 91 瀏覽
🍣🍣🍣Omakase ✨尖沙咀新開日本菜主打為廚師發板壽司今日食午餐set價錢平易近人500內都可以品嚐到廚師發板🥰大部分海鮮都由日本空運到港 確保新鮮有質素一解思鄉之情$500 omakase set有前菜 沙律 12件壽司 手卷 麵豉湯 同甜品最鍾意嘅係拖羅 油脂十足 入口即溶而帶子都好鮮甜特別一讚 壽司飯用上赤醋 味道更有層次而三文魚籽松葉蟹手卷🥰🥰😍😍🤩🤩 不得了 好鮮甜店舖裝修典雅 以白色同木為主題最後甜點係橘子果凍 清新 完美完結今次午餐🥳✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $500/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ SuSoShu (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道17-19號1樓˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
🍣🍣🍣Omakase ✨

店舖裝修典雅 以白色同木為主題
最後甜點係橘子果凍 清新 完美完結今次午餐🥳

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $500/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ SuSoShu (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道17-19號1樓

2020-11-30 138 瀏覽
人均💸$500好味程度💡8/10尖沙咀新開既日式餐廳 主打新派壽司同蕎麥麵🤩———————————————.🔸活海膽原隻新鮮海鹽 佐以海鹽泡沫上枱海膽肥美 片片都大大塊!鮮甜度爆錶😋必叫之選🥳🔸牡丹蝦蝦肉鮮甜軟糯 冇咩好挑剔😌蝦膏甘香👍🏻🔸白子刺身入口非常滑溜同creamy但個人都係比較鐘意食半熟或全熟既白子而且酸汁味道差少少🔸特選壽司盛合款款都非常新鮮其中三文魚子印象深刻魚子有少少類似柚子既清香☺️味道香甜 同平時食開既有分別而且壽司細細舊 size岩岩好!🔸月見免治雞肉免治雞肉加左雞軟骨 幾有口感撈埋蛋黃 醬油同蔥花食好岩送酒既一道料理🍻🔸冷蕎麥麵餐廳大力推介既菜式😮不出所料 蕎麥麵非常有嚼勁!沾麵汁魚介味香濃☺️另可加wasabi及青檸增加風味今日冇飲酒 飲杯蜜桃烏龍清清地😚最近經openrice book位仲有8折 好抵
人均💸$500
好味程度💡8/10

尖沙咀新開既日式餐廳 主打新派壽司同蕎麥麵🤩
———————————————
🔸活海膽

原隻新鮮海鹽 佐以海鹽泡沫上枱
海膽肥美 片片都大大塊!
鮮甜度爆錶😋必叫之選🥳

款款都非常新鮮
其中三文魚子印象深刻
魚子有少少類似柚子既清香☺️
味道香甜 同平時食開既有分別
而且壽司細細舊 size岩岩好!

🔸月見免治雞肉

免治雞肉加左雞軟骨 幾有口感
撈埋蛋黃 醬油同蔥花食
好岩送酒既一道料理🍻

🔸冷蕎麥麵

餐廳大力推介既菜式😮
不出所料 蕎麥麵非常有嚼勁!
沾麵汁魚介味香濃☺️
另可加wasabi及青檸增加風味
今日冇飲酒 飲杯蜜桃烏龍清清地😚
最近經openrice book位仲有8折 好抵
蕎麥麵
最近相約朋友來到尖沙咀這間新開沒多久的日本餐廳-SuSoShu。原來餐廳名字的意思是代表著Sushi • Soba • Nihonshu,主打壽司、蕎麥麵和日本酒。這次試了他們的dinner menu 「獻立」,可以一次過嘗到這3個元素。這個套餐非常豐富,可以試到多款精緻菜式,包括刺身、壽司、熱食、蕎麥麵、甜品等等,好滿足!先來一份小食 - 櫻花蝦紫菜卷。除了香脆好吃外,還能吃到櫻花蝦的鮮味,惹味非常。當晚每一道刺身、壽司都令我印象深刻,當中最喜歡的要數蟹肉甘蝦配土佐酢果凍。除了配搭上有創意,賣相精緻之外,味道也很不錯,松葉蟹肉和甘蝦也非常鮮甜。配搭酸甜果凍、紫蘇葉,味道豐富。鰹魚刺身。肉質緊實,但魚肉鮮美。宮城縣鮮帆立貝刺身十分新鮮的帆立貝刺身,口感滑溜爽口,貝鮮十足。吃壽司之前先來一份茶碗蒸。與一般的茶碗蒸,師傅可以講材料放在底部,原因是希望第一口讓顧客嘗到鷄蛋的味道。底部有松葉蟹肉,很鮮甜。壽司環節有廚師發辦的四款季節壽司再加一件拖羅同埋海膽。每件壽司都很高質,非常新鮮。當晚有千葉縣金目鯛。北海道鰤魚。醋漬小肌。 最開心可以吃到季節限定的秋刀魚壽司。魚味相當突出,太好吃了吧!還有

這個套餐非常豐富,可以試到多款精緻菜式,包括刺身壽司、熱食、蕎麥麵、甜品等等,好滿足!

先來一份小食 - 櫻花蝦紫菜卷。
除了香脆好吃外,還能吃到櫻花蝦的鮮味,惹味非常。

當晚每一道刺身壽司都令我印象深刻,當中最喜歡的要數蟹肉甘蝦配土佐酢果凍。

除了配搭上有創意,賣相精緻之外,味道也很不錯,
松葉蟹肉和甘蝦也非常鮮甜。配搭酸甜果凍、紫蘇葉,味道豐富。

鰹魚刺身
肉質緊實,但魚肉鮮美。

宮城縣鮮帆立貝刺身

十分新鮮的帆立貝刺身,口感滑溜爽口,貝鮮十足。

壽司之前先來一份茶碗蒸。
底部有松葉蟹肉,很鮮甜。

壽司環節有廚師發辦的四款季節壽司再加一件拖羅同埋海膽。
每件壽司都很高質,非常新鮮。
當晚有千葉縣金目鯛。

北海道鰤魚。

醋漬小肌。

最開心可以吃到季節限定的秋刀魚壽司
魚味相當突出,太好吃了吧!

還有每次吃omakase最愛的拖羅和海膽。
拖羅很肥美,入口即化。
而北海道海膽也鮮甜無比,叠到又滿又高的海膽太令人滿足了。

吃完壽司還有和牛吃。
 熊本A4和牛,用木盒上,一開盒就煙霧彌漫,陣陣煙燻蘋果木香。

和牛非常嫩滑又重牛味,三成熟剛剛好。
就連伴碟的蔬菜也新鮮又清爽!

之後還有蕎麥冷麵。

好久沒吃過如此好吃的蕎麥麵了!麵質好有韌勁又彈牙,而且蕎麥味道相當突出!
沾蕎麥麵的湯也好濃郁鮮甜,很配搭。

最後有一個名為星空的甜品

其實是加入了清酒製成的寒天,賣相真的很吸引!
入口是淡淡的酒香,不錯!
2020-11-25 94 瀏覽
一來到呢間餐廳個環境令我有啲驚喜, 雖然差不多滿座,但呢度係比想像中靜, 以為係好嘈個種居酒屋。同男朋友叫左幾款佢地員工推介的食物。#特選壽司盛盒總共8件壽司不過不失。#慢煮鮑魚配肝醬必點,呢個味道幾鮮美,同埋攪碎左的肝醬,同埋壽司飯一起食都好味😋#蕎麥麵 全蕎麥粉做的蕎麥麵,口感一流。有別於香港其他餐廳的蕎麥麵。可以一試。#A4和牛西冷一啖A4和牛,配生雞蛋食,算係幾絕配。#關東煮盛盒呢個高湯清清地, 味道剛剛好。吸收其他食材曬晒個湯嘅精華😆😋 しゅんでる性價比高的餐廳但對於大食的我黎說,份量有點少。環境,服務就一流。
一來到呢間餐廳
個環境令我有啲驚喜,
雖然差不多滿座,
但呢度係比想像中靜,
以為係好嘈個種居酒屋。
同男朋友叫左幾款佢地員工推介的食物。

#特選壽司盛盒
總共8件壽司
不過不失。

#慢煮鮑魚配肝醬

#蕎麥麵
全蕎麥粉做的蕎麥麵,口感一流。
有別於香港其他餐廳的蕎麥麵。可以一試。

#A4和牛西冷
一啖A4和牛,配生雞蛋食,算係幾絕配。

#關東煮盛盒

性價比高的餐廳
但對於大食的我黎說,
份量有點少。
環境,服務就一流。
2020-11-24 85 瀏覽
甫坐下點了個清酒三味三種不同層次為胃口暖暖場包括「真澄/ 白」、「真澄/黑」及「風之森」酒後當然入正題先來一客當日special的浜中活海膽 鮮相精緻,配上海鹽泡泡令鮮味提昇至更高層次入口鮮甜咸香天然特選火灸壽司盛盒八件壽司包括有甜蝦、鯖魚、右口魚邊、大拖羅、穴子壽司及金目鯛等,火灸後微焦令魚嘅油香更突出。吉列熊本A4和牛西冷嚟自日本熊本A4和牛分開熛薰或吉列兩種食法,自己則選了後者師傳炸物的功夫了得入口薄薄的一層粉漿包裹著入口即溶的和牛西冷油花超靚每一口都是濃烈的牛香
甫坐下
點了個清酒三味
三種不同層次
為胃口暖暖場

包括「真澄/ 白」、「真澄/黑」及「風之森」

酒後當然入正題
咸香天然

特選火灸壽司盛盒

吉列熊本A4和牛西冷
嚟自日本熊本A4和牛
分開熛薰或吉列兩種食法,
自己則選了後者
師傳炸物的功夫了得
入口薄薄的一層粉漿
包裹著入口即溶的和牛西冷
油花超靚
每一口都是濃烈的牛香
2020-11-23 149 瀏覽
今次黎SUSOSHU,驚喜十足!佢既dinner menu有11款野食,賣相吸引,味道亦有驚喜蟹肉甘蝦配土佐酢果凍山葵葉盛載滿滿既蟹肉絲同蝦肉,配上土佐醋製成既啫喱,一啖入口,口腔都充滿蟹肉香,加上土佐醋,微微酸甜令鮮味更突出。宮城縣鮮帆立貝刺身肉質厚實大粒,有別於一般帆立貝既軟滑,更鮮味更有咬口。鰹魚刺身預先漬好去除鰹魚本身既微酸,澆上百里香蒜頭汁,再配上炸蔥絲,入口充滿蔥蒜香味,肉質緊實。松葉蟹肉茶碗蒸蛋下全部都係蟹肉絲,蟹肉羹一樣,加上蒸蛋,入口非常滑季節の壽司 四貫-代表秋季既秋刀魚,肉質香軟,味濃又唔唔腥-小肌魚用白菊醋醃製,外表好似秋刀,但魚味明顯無咁香濃-火炙右口魚邊,比較少見,魚油比左口更豐富,入口即溶,油脂特別香-吞拿魚壽司,可能食完味濃既秋刀,味道唔算太突出十割蕎麥麵全蕎麥粉製成嘅,蕎麥味道突出,而且爽滑彈牙韌性足,口感十足食緊沾麵。 另外佢既soba汁調得好好味,我忍唔住飲埋😂時令甘味係餐廳特制既寒天夜空,入口係梅酒味,非常特別,造型賣相打卡一流👍🏻
今次黎SUSOSHU,驚喜十足!
蟹肉甘蝦配土佐酢果凍

宮城縣鮮帆立貝刺身
肉質厚實大粒,有別於一般帆立貝既軟滑,更鮮味更有咬口。

松葉蟹肉茶碗蒸
蛋下全部都係蟹肉絲,蟹肉羹一樣,加上蒸蛋,入口非常滑

季節の壽司 四貫

-代表秋季既秋刀魚,肉質香軟,味濃又唔唔腥

-小肌魚用白菊醋醃製,外表好似秋刀,但魚味明顯無咁香濃

-吞拿魚壽司,可能食完味濃既秋刀,味道唔算太突出

十割蕎麥麵

時令甘味
2020-11-22 228 瀏覽
一段時間無見呢位朋友,去咗SUSOSHU食新派日本菜!餐廳環境清雅,我哋選擇坐喺吧枱,一邊食一邊睇師傅準備食材。雖然係新開,但餐廳當晚都有唔少客人呢!SUSOSHU以壽司、蕎麥麵同三大元素做主打,我哋索性點晚市套餐,包11款日本新派菜式及甜品,一次過試齊呢三大元素。先濕一濕紙巾,清潔雙手。 餐廳用test tube盛載水,客人再自行倒水在濕紙巾上,玩味十足!先上第一道菜--櫻花蝦紫菜卷櫻花蝦包住紫菜來炸,炸得香脆可口而不油膩,係非常香口嘅一道小食。蟹肉甘蝦配土佐酢果凍松葉蟹肉與甘蝦肉雙重鮮味,食之前將面頭嘅愛知縣食用花摘下混和蟹肉及蝦肉一齊食,食到陣陣怡人花香。蟹肉本身只以海鹽調味,可以食到食材原始鮮味,特別嘅地方在於墊喺底嘅wasabi葉,比平時磨咗嘅wasabi少咗一份攻鼻,但又有大大提鮮嘅效果。宮城縣鮮帆立貝刺身日本宮城縣撈起後就即用海水洗,送到香港仍然會收縮,所以非常新鮮!帆立貝非常厚切大粒,肉質柔軟,味道鮮甜,真好食!鰹魚刺身鰹魚而家時令,呢個季節特別肥美,師傅仲要用上鰹魚腩位,油脂香特別豐腴。鰹魚除咗用蒜頭醃製,仲巧妙地配搭西式香料百里香,令到味道同香味更有層次!松葉蟹肉茶

先上第一道菜--櫻花蝦紫菜卷

蟹肉甘蝦配土佐酢果凍

松葉蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸嫩滑富蛋香,入面有絲絲蟹肉,鮮甜味美。

跟住係季節壽司4貫,呢部分係師父發辦,用上當晚最新鮮嘅食材,所以每晚食到嘅壽司都可能會略有不同。
千葉縣金目鯛

北海道鰤魚

醋漬小肌

秋刀魚
呢四款壽司都係而家時令,四款魚味都比較重,好啱我口味!

金槍魚腹壽司
金槍魚魚味甘香,魚腹位置魚油豐腴,入口即溶,

海膽壽司
海膽份量慷慨,層層堆疊,海膽色澤金黃,入口鮮甜。

煙燻熊本A4和牛
熊本和王A4和牛以蘋果木煙燻,三成熟上碟,令和牛保留嫩滑juicy嘅肉質,同時不失濃郁嘅牛味,入口還散發陣陣煙燻香氣。旁邊嘅沙律都好好食,因為師傅係用上有機水耕菜以及自家製菠蘿片,非常新鮮爽甜,配以牛骨熬成嘅燒汁,更添惹味!

蕎麥麵
蕎麥麵非常出色,用全蕎麥粉無添加小麥粉製成,蕎麥味道突出。而且口感彈牙爽滑,好食!我特別欣賞湯頭用上蝦乾,非常鮮甜濃郁。師傅建議蕎麥麵首先試下蘸蝦乾湯頭,接著加蔥試試傳統風味,最後加入少許香檸提鮮。每種食法都有不同風味,各有特色。

季節甜品
最後嘅星空寒天甜品則配合「日本酒」主題,加入兩款日本清酒,酒香十足,味道不俗!我去之前睇IG一直以為呢個係富士山造型,師傅糾正其實係星空主題呀,哈哈!

餐廳仲貼心地準備好精美嘅口罩套!好靚!
2020-11-20 99 瀏覽
和朋友來到Susoshu,聽聞是一間近期新開的新派日本菜。在香港這個美食天堂,疫情下依然有不少高質的餐廳開業,相當欣喜!Susoshu其實係「壽司 / Sushi」、「蕎麥麵 / Soba」及「日本酒/Nihonshu」結合而成的簡稱,亦是餐廳3大重要元素。店員介紹先來個餐前酒先來真澄/ 白女生會喜愛不烈,酒香從後釋出但仍是來得淡淡然像頑皮白小孩把泉水與清酒混和再來真澄/黑品牌最原始的風貌清爽,口感微辛相對真澄.白稍濃但入口辛感與米香平衡最後風之森三款中最愛不知怎地有種黑嘜香基調醇厚芳香輕微氣泡提昇辛感餘韻悠長壽司方面,點了個吞拿魚三吃,有大、中拖羅,分別以3種不同食法呈現,包括刺身、吞拿魚他他及配天掃羅的食法,油份高,三種食法各有特式,賣相亦殺了我不少菲林!追加多一個吉列熊本A4和牛西冷,CP值超級高!外皮夠炸得香脆,炸成約五成熟的和牛令油份得以保持,是相當完美嘅口感!

店員介紹先來個餐前酒

基調醇厚芳香
輕微氣泡提昇辛感
餘韻悠長

2020-11-19 70 瀏覽
SuSoShu是一間位於尖沙咀新開張的高級日式料理,名字Su代表Sushi壽司、So代表Soba蕎麥麵、Shu代表Nihonshu日本酒。晩市有數款套餐,我們就選了1280的套餐,套餐有11道菜1) 櫻花蝦紫菜卷炸得很酥脆,還有滿滿的櫻花蝦,非常適合愛香口食物的人2) 蟹肉甘蝦配土佐酢果凍選用了松葉蟹和甘蝦刺身,配上以土佐酢製成的果凍,甘蝦刺身很鮮甜,配搭起來酸酸甜甜,非常開胃,而松葉蟹肉新鮮並有淡淡的海水味,還可以配上紫蘇花花瓣來令味道更有層次3) 宮城縣鮮帆立貝刺身帆立貝刺身新鮮而且大顆,配上醬油和新鮮Wasabi,非常能帶出帆立貝刺身的鮮味4) 鰹魚刺身選用鰹魚腩刺身並使用了秘製醬油去淹漬,刺身肥美,鮮甜,漬得剛剛好,不會因淹漬而變成過鹹5) 松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸來到時只看到蒸蛋,並不會看到當中的材料。原來餐廳用了特别的方法,令到蟹肉和上湯都沉底,只要從底部舀起,就會吃到所有材料,很有心思的製法!6) 季節壽司 四貫右口魚邊經過炙燒,而且非常肥美,入口即溶鯖魚的肉夠結實赤身取自吞拿魚的背部,魚肉沒有筋,魚味濃郁金目鯛的魚油豐富,一口咬下齒頰留香師傅為所有壽司都調了味,不用點醬油7

晩市有數款套餐,我們就選了1280的套餐,套餐有11道菜

1) 櫻花蝦紫菜卷
炸得很酥脆,還有滿滿的櫻花蝦,非常適合愛香口食物的人

2) 蟹肉甘蝦配土佐酢果凍

3) 宮城縣鮮帆立貝刺身

4) 鰹魚刺身

5) 松葉蟹肉茶碗蒸

6) 季節壽司 四貫
右口魚邊經過炙燒,而且非常肥美,入口即溶
鯖魚的肉夠結實
赤身取自吞拿魚的背部,魚肉沒有筋,魚味濃郁
金目鯛的魚油豐富,一口咬下齒頰留香
師傅為所有壽司都調了味,不用點醬油

7) 大間產大金槍魚腹壽司
金槍魚腹屬於大拖羅,油脂豐富,入口即溶

8) 海膽壽司
海膽新鮮肥美,入口齒頰留香,想再來一件!

9) 煙燻熊本A4和牛
選用了和王A4熊本和牛,經過煙燻後,煙燻味融入了和牛之中,和牛非常肥美,入口即融

10) 蕎麥麵
選用了熊本蕎麥麵,而且蕎麥粉的比例是100%,叫作十割蕎麥麵。食用時夾一口份量的麵點醬汁吃,若果覺得不夠味可以加入Wasabi、葱和青檸汁到醬汁。
蕎麥麵爽口彈牙,醬汁又可以自行調校適合的味道,適合所有人。

11) 是令甘味
最後是一件以夜空為主題的果凍,上半部是透明的果凍並有金粉在表面;下半部是藍色果凍,藍色是蝶豆花調出來的。
2020-11-18 40 瀏覽
今次黎到尖沙咀食新派日本料理。近排返工好攰,所以想食好啲,今餐就叫咗Omakase包括有十一款日本新派菜式同甜品。櫻花蝦紫菜卷,炸得非常香脆。蟹肉甘蝦,蟹肉鮮甜,蝦肉彈牙再配上紫蘇花,有一種幾特別嘅味道。宮城縣鮮帆立貝刺身,帆立貝大大粒,入口鮮甜,食得出幾新鮮。鰹魚刺身用咗熟成嘅方法處理,熟成嘅方法令堅魚味更濃郁,再配埋炸洋蔥絲,個配搭幾得意。食A5和牛前廚師會以俾我哋睇吓牛肉煙燻果時的情況,牛肉配上煙霧嘅效果,仲會聞到淡淡的煙熏味道。招牌甜品「星空寒天甜品」,用咗碟豆花調製藍色出嚟,望落好似一個小型嘅富士山,山頂仲有少少金粉係面,清酒配上檸檬味道,味道非常清新。

櫻花蝦紫菜卷,炸得非常香脆。

宮城縣鮮帆立貝刺身,帆立貝大大粒,入口鮮甜,食得出幾新鮮。