2021-05-08 396 瀏覽
這間新派日本菜餐廳全名為「寿司を食って、蕎麦で〆る。日本酒もある、長い名前のレストラン。」意指「吃完壽司後以蕎麥麵作結。還有日本酒提供,店名很長的餐廳。」大部分食材由日本直送,保證時令新鮮。🍣献立($1480/ 位)10道如下:鯛魚酒盗最中餅刺身~貝刺身~魚鮑魚茶漬飯配香海苔時令壽司 四貫究極海膽豪快~和牛粒藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬十割蕎麥麵是日甘味
2021-04-19
刺身~貝
2021-05-05 3147 瀏覽
/𝑆𝑢𝑠𝑜𝑠ℎ𝑢🇭🇰/#sa尖沙咀篇➖➖➖<新派日式創意料理🍣>➖➖➖呢間日式料理店位於尖沙咀亞厘士道店舖以壽司、蕎麥麵同日本酒 三大元素為食材 食完壽司食番碗蕎麥麵同甜品作結 幾滿足而裝潢設計都好似居酒屋🏮佢地嘅 omakase 有十道菜 $1480/pp 兩位起性價比幾高 印象最深刻一定係究極海膽同夜空甜品➖➖➖1️⃣鯛魚酒盜最中餅 鯛魚內臟同cream cheese、紫蘇葉同脆餅皮夾埋一齊食 成日以為內臟會好核突😂不過味道方面其實都易入口 會有啲似食梗餅乾零食🤣 cream cheese 味頗突出 餅皮鬆化➖➖➖2️⃣貝類刺身: 岩手縣米崎蠔質感幾creamy 唔會好腥~ 連埋酸汁、蔥食更開胃 ➖➖➖3️⃣魚類刺身 三款包括係九州真鯛配烏魚籽、千葉縣金目鯛同江户前鰆魚配茗荷 最鍾意就係金目鯛 夠厚切 亦有炙燒過嘅煙燻香氣➖➖➖4️⃣鮑魚茶漬飯配香海苔 🌟先將南非鮑魚粒、鹿兒島海苔碎放上米飯再倒入湯 就可以享用 米飯有櫻花蝦同綠茶泡沬米飯口感唔會太腍 鮑魚幾有嚼口 幾有鮮味而且連盆上 賣相幾精美 仲有柚子蘿蔔清清味蕾 ➖➖➖5️⃣時令壽司 四貫 愛知縣象拔蚌、三松縣手釣池魚仔、右口魚同
/𝑆𝑢𝑠𝑜𝑠ℎ𝑢🇭🇰/
佢地嘅 omakase 有十道菜 $1480/pp 兩位起
性價比幾高 印象最深刻一定係究極海膽同夜空甜品

1️⃣鯛魚酒盜最中餅

2️⃣貝類刺身: 岩手縣米崎蠔
質感幾creamy 唔會好腥~
連埋酸汁、蔥食更開胃
貝類刺身: 岩手縣米崎蠔

3️⃣魚類刺身 三款
魚類刺身 三款

4️⃣鮑魚茶漬飯配香海苔 🌟
米飯口感唔會太腍 鮑魚幾有嚼口 幾有鮮味
而且連盆上 賣相幾精美 仲有柚子蘿蔔
清清味蕾

5️⃣時令壽司 四貫
愛知縣象拔蚌、三松縣手釣池魚仔、右口魚同熟成大拖羅
最鍾意右口魚 油脂豐腴
用上蒜汁以及炙燒過 魚香更突出
壽司飯硬度適中 唔太大醋酸味

6️⃣究極海膽 🌟
啖啖海膽 新鮮creamy 鮮甜 真係好滿足!
好少食到海膽多過壽司飯~

7️⃣豪快和牛粒
用上熊本和牛粒、廣島蠔乾
建議夾埋最中餅一齊食😆😆

放左炸紫蘇葉同鳳梨片做點綴
就算唔點蛋黃醬食都夠味

9️⃣十割蕎麥麵
蕎麥麵質感q彈頗煙韌 唔會好易斷
宜配蔥、青檸同蕎麥麵汁享用
如果再冰涼少少就更好😆夏天食真係幾正

藍色嗰層加左蝶豆花 顏色天然
夜空甜品

📍susoshu
2021-04-13
10 分鐘 (堂食)
貝類刺身: 岩手縣米崎蠔
夜空甜品
服務好好態度,食完都會問滿唔滿意,上菜會介紹菜式,店內環境都ok,整體食物水準都好食,係set dinner 要預早book 定,今次冇叫到。但整體ok😋,性價比中規中矩。
2021-05-04 156 瀏覽
整體環境,服務同味道唔錯,但價錢偏貴。餐牌食物選擇唔多,,只有幾款小食,,壽司,關東煮,蕎麥麵....etc. 叫咗杯甘洒特飲,味道似柚子梳打飲唔出甘酒味...櫻花蝦海苔幾香口,但明太子天婦羅太鹹。壽司魚生算新鮮,不過冇乜特別。和牛蕎麥麵唔錯,牛肉質地嫩滑,蕎麥麵有咬口。

叫咗杯甘洒特飲,味道似柚子梳打飲唔出甘酒味...

櫻花蝦海苔幾香口,但明太子天婦羅太鹹。

壽司魚生算新鮮,不過冇乜特別。

和牛蕎麥麵唔錯,牛肉質地嫩滑,蕎麥麵有咬口。

2021-05-03 130 瀏覽
『重口味酒餚同新派壽司為主,蕎麥麵係餐廳的靈魂』位於尖沙咀的𝗦𝘂𝘀𝗼𝘀𝗵𝘂位置隱蔽,場內bar枱連同table總共約二十個位置。除左廚師發版的形式之外亦有單點的選擇,對比其他omakase餐廳呢度更偏向居酒屋的感覺,菜式設計幾創新。Omakase定價HKD1480p.p (兩位起)包括大約15道,單看壽司的話,舍利的size非常迷你,飯粒硬度中等偏向有咬口,酸度較弱照顧港人口味。特別之處在於以蕎麥麵作結,一解油膩。偏好酒餚同熟食的朋友可以一試,適合三五朋友飲酒聊天。推介 🥢鮑魚茶漬飯 🥢愛媛縣蜜柑鯖魚🥢蕎麥麵🥢夜空————————————————————♣️ Highlight of Night➰ ◆鮑魚茶漬飯配香海苔◇海苔來自北海道而鮑魚則來自南非,醋飯面上鋪滿的是靜岡抹茶泡沫。將鮑魚同米飯拌勻,注入熱茶,入口滿嘴海苔的清香,又有鮑魚的彈牙。◆壽司:愛媛縣蜜柑鯖魚◇蜜柑鯖魚冇一般鯖魚腥味咁重,雖然食唔出蜜柑味,但肉質肥厚甘甜,亦相當出色◆壽司:熟成天然大拖羅◇熟成一星期的大拖羅柔軟肥美得入口即溶,酸度亦達到四貫壽司之最,不過油香同魚味就唔算太濃重◆十割蕎
『重口味酒餚同新派壽司為主,蕎麥麵係餐廳的靈魂』

推介 🥢鮑魚茶漬飯 🥢愛媛縣蜜柑鯖魚🥢蕎麥麵🥢夜空
————————————————————
♣️ Highlight of Night➰
◆鮑魚茶漬飯配香海苔◇

壽司:愛媛縣蜜柑鯖魚◇

壽司:熟成天然大拖羅◇

◆十割蕎麥麵◇
蕎麥麵非常有咬口,沾汁食非常清爽開胃

甜品:夜空◇
賣相一流的甜品,曾經嘗試整呢款甜品但過程過於繁瑣忠告放棄。上層落左Sparkling Sake酒香幽長,下層用蝶豆花調色,口感比啫喱更紮實Q彈
————————————————————
♣️Menu➰
1. 鯛魚酒盜最中餅
2. 刺身~貝: 室津蠔配酸汁
3. 刺身~魚:九州真鯛配烏魚子 │ 炙燒金目鯛配紫蘇花 │ 福岡鰆魚配茗荷
4. 鮑魚茶漬飯配香海苔
5. 壽司:愛知縣白象拔蚌 │ 愛媛縣蜜柑鯖魚 │ 蒜汁燒右口魚 │ 熟成天然大拖羅
6. 究極海膽 (北海道浜中赤海膽)
7. 豪快和牛粒 (廣島蠔、熊本A4和牛、忌廉芝士)
8. 藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬
9. 十割蕎麥麵
10. 甜品:夜空

📍Omakase初體驗‼️• 新派創意日本料理 -- SuSoShu🍣🇯🇵·=============================Susoshu主打新派壽司、蕎麥麵同日本酒,食材有唔少都係日本直送,保證新鮮~裝修方面亦好雅致,同朋友嚟傾計食嘢一流🤪前排就同朋友一齊嚟試下呢個10道菜嘅omakase💕------------------------------Omakase Menu ($1480 p.p)兩位起1)鯛魚酒盜最中餅2)貝: 室津生蠔配酸汁3)魚:九州真鯛配烏魚子、炙燒金目鯛、福岡鮫魚4)鮑魚茶漬飯配海苔5)壽司:愛知縣白象拔蚌、愛媛縣蜜柑鯖魚、蒜汁燒右口魚、熟成天然大拖羅6)究極海膽7)豪快和牛粒8)藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬9)十割蕎麥麵10)甜品:夜空------------------------------小編推介❣️🐷⭐️鮑魚茶漬飯配香海苔 呢道茶漬飯係用咗北海道香海苔南非鮑魚~面頭再有靜岡抹茶泡沫🙈將熱茶倒入飯後拌勻,啖啖都係海苔嘅清香~如果茶香再濃啲會更喜歡!·⭐️炙燒金目鯛金目鯛肉質鮮味,經過炙燒後仲有陣煙燻嘅香🤤·⭐️蒜汁燒右口魚壽司右口魚加咗蒜汁再用火槍燒

=============================
10)甜品:夜空
小編推介❣️🐷

⭐️鮑魚茶漬飯配香海苔

⭐️炙燒金目鯛
金目鯛肉質鮮味,經過炙燒後仲有陣煙燻嘅香🤤
⭐️蒜汁燒右口魚壽司
右口魚加咗蒜汁再用火槍燒過,食落非常惹味~再加上右口魚嘅油分較高,魚油香非常濃郁🤤
⭐️究極海膽
睇相都知道呢個海膽手卷非常足料,食落鮮甜,幾乎入口即融🤤
⭐️藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬
龍蝦肉厚身,食落彈牙~點埋蛋黃醬一齊食好有鹹香🤤加埋底下嘅沙律菜一齊食又可以解解膩~
⭐️十割蕎麥麵
蕎麥麵口感好煙韌,加埋清甜嘅沾汁一齊食感覺清爽🤘
⭐️夜空
賣相非常精緻嘅甜品🤤主體用上sparkling sake製作,再加咗蝶豆花製造出夢幻嘅天藍色❣️食落口感好Q彈,味道酸酸甜甜,好解膩,為整餐劃上完美句號🙈
賣相:7.2/10
味道:7.2/10
店舖資料
名稱:
SuSoShu
地址:尖沙咀亞士厘道17-19號1樓
前往方法:尖沙咀站L5出口

Recommended by my friend who is a regular 🍣 I loved it here!! 😍😍😍 Modern, clean & simple in design, this small restaurant also has a sushi bar counter and a fridge filled with an enormous selection of sake. 🍶Too bad their bar counter was fully booked that Friday night. I’d have to try their dinner Omakase next time! We began the night by sake sampling. $98 for 3 small glasses of different sake of your choice. Our server gave out great recommendations. I tried sweeter sakes & a Yakult flavor, wh

We began the night by sake sampling. $98 for 3 small glasses of different sake of your choice. Our server gave out great recommendations. I tried sweeter sakes & a Yakult flavor, which was superrr delicious!!

Sake  Sampling

Everything was delicious, especially the smoked wagyu 🥩
and minced chicken 🐓 with egg 🥚 Sushi 🍣 and sashimi were very fresh.

The only thing they lacked was dessert.

Dinner  A-La  Carte

Apparently the restaurant sold their own designed products. Most of the staff wore these really cute lapel pins on their apron. They were so nice & friendly that they gave me one for free, which are normally for sale. Thank you!!! 🙏🏻

I highly recommend this place!!!
Go go go! Can’t wait to try their Omakase! 🍣
2020-12-05
Sake  Sampling
Dinner  A-La  Carte
呢間餐廳全名係「寿司を食って、蕎麦で〆る。日本酒もある、長い名前のレストラン。」,意思係「食完壽司後以蕎麥麵作結。還有日本酒提供,店名很長的餐廳」🇯🇵多款食材由日本直送,加入創意料理方式。今次試咗最新菜單<献立>,$1480盡享🔟道菜式💗鯛魚酒盗最中餅香脆嘅最中餅放入醃漬半年嘅魚腸同幼滑嘅忌廉芝士,味道咸香滿溢,非常開胃🧀💗刺身~貝岩手縣米崎蠔雪白飽滿,食落新鮮爽滑,完全唔腥🦪💗刺身~魚九州真錭:肉質爽彈,魚味清淡,加入少量脆卜卜嘅烏魚子🐟千葉縣金目調:肉質爽口,輕輕火炙魚皮迫出油份更香口🐠飛魚:肉質結實有咬口,魚味適中🦈💗鮑魚茶漬飯配香海苔以茶味香濃嘅靜岡抹茶打成泡泡置於櫻花蝦飯面🍵加入爽嫩嘅南非鮮鮑片、鹿兒島海苔同芝麻,再淋上清甜嘅鰹魚湯🫖另配陣陣柚子香嘅自家製醃漬白蘿蔔,感覺清爽💗時令壽司 四貫愛知縣象拔蚌壽司:口感爽脆鮮嫩,味道鮮甜🐚愛知縣蜜柑鯖魚壽司:肉質軟熟,魚味突出。由於以蜜柑飼料餵飼,帶超微果香🍊蒜頭醬漬火炙右口魚邊: 食落入口溶化,帶脂厚油香🔥大拖羅壽司:肉質肥美細膩,油脂香四溢🍣💗究極海膽放上一整行北海道浜中海膽,色澤鮮艷,質感軟滑綿密,味道甘甜🟠💗
💗鯛魚酒盗最中餅

💗刺身~貝
岩手縣米崎蠔雪白飽滿,食落新鮮爽滑,完全唔腥🦪

💗刺身~魚
九州真錭:肉質爽彈,魚味清淡,加入少量脆卜卜嘅烏魚子🐟
千葉縣金目調:肉質爽口,輕輕火炙魚皮迫出油份更香口🐠
飛魚:肉質結實有咬口,魚味適中🦈

💗鮑魚茶漬飯配香海苔

💗時令壽司 四貫
愛知縣象拔蚌壽司:口感爽脆鮮嫩,味道鮮甜🐚
蒜頭醬漬火炙右口魚邊: 食落入口溶化,帶脂厚油香🔥
大拖羅壽司:肉質肥美細膩,油脂香四溢🍣

💗究極海膽

💗豪快~和牛粒
熊本A4和牛粒油脂分佈均勻,肉質粉嫩鬆化,肉味香濃🐂配上廣島蠔乾、忌廉芝士同最中餅🍘口感非常豐富。沾醬分別有山椒汁同加入沙甸魚磨成嘅黃芥末

💗藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬
龍蝦肉質厚身彈牙,以藏味噌醃製,再點上甘香嘅龍蝦膏蛋黃醬🦞另配菠蘿乾同沙甸魚乾,底下嘅水耕菜沙律中和整體極濃郁嘅味道🥗

💗十割蕎麥麵
京都蕎麥麵100%以蕎麥粉製造,口感特別煙韌有嚼勁🥢蕎麥汁以魚仔乾、蟹仔乾同蝦仔乾熬製,可加入wasabi、蔥花同青檸汁一齊食,味道清爽鮮香🧊

💗是日甘味
甜品名為夜空,上層係松竹梅白壁藏「澪」氣泡清酒🍶下層加入蝶豆花同金箔。寒天口感Q彈,入口陣陣酒香同檸檬香,味道清新酸甜🍋
2021-04-19
2021-04-27 60 瀏覽
相信大部分香港人都無法抗拒日本菜,特別不同嘅日本料理真係耐唔耐都會掛住。所以今晚就相約朋友一齊食呢間SUSOSHU。餐廳裝潢舒適高雅以木色為主調,其中餐廳名稱相當有心思,SU為SUSHI,SO為SOBA,SHU為Nihonshu。晚市套餐共有十道菜式,當晚我同朋友就揀咗吧枱用餐,可以一邊用餐一邊同師傅互動。鯛魚酒盜最中餅先來鯛魚酒盜賣相已經好吸引,咸香得嚟加上最中餅鬆脆質感真係送酒一流。岩手縣米崎蠔日本岩手縣蠔以體形大肥厚多肉見稱,口感方面Creamy 細滑,啖啖回甘相當唔錯。刺身刺身共有三款,包括有:真鯛、金目鯛、鮫魚,每款刺身都各具特色,其中火炙金目鯛更是不可錯過,火炙令金目鯛魚油更加甘香,真係齒頰留香。鮑魚茶漬飯配香海苔呢個茶漬飯相當有日式風味,食材方面更選用鹿兒島紫菜及南非鮑魚。鮑魚鮮甜之餘帶點海苔風味。三重縣手釣池魚壽司池魚當中以手釣池魚更為名貴,除了魚身可以更加完好之外,肉質更加結實重魚味,一試愛上。熟成兩星期大拖羅大拖羅因熟成關係魚味更加濃郁,魚脂甘香,魚腹位置魚油豐腴,入口即溶。究極赤海膽一見到已經流哂口水,海膽色澤金黃,入口鮮甜,食完相當滿足。豪快和牛粒以熊本A4和牛
相信大部分香港人都無法抗拒日本菜,
特別不同嘅日本料理真係耐唔耐都會掛住。
所以今晚就相約朋友一齊食呢間SUSOSHU。

餐廳裝潢舒適高雅以木色為主調,
其中餐廳名稱相當有心思,

晚市套餐共有十道菜式
,當晚我同朋友就揀咗吧枱用餐,
可以一邊用餐一邊同師傅互動。

鯛魚酒盜最中餅
先來鯛魚酒盜賣相已經好吸引,
咸香得嚟加上最中餅鬆脆質感真係送酒一流。

岩手縣米崎蠔
日本岩手縣蠔以體形大肥厚多肉見稱,
口感方面Creamy 細滑,啖啖回甘相當唔錯。

刺身
刺身共有三款,包括有:真鯛、金目鯛、鮫魚,
每款刺身都各具特色,其中火炙金目鯛更是不可錯過,
火炙令金目鯛魚油更加甘香,真係齒頰留香。

鮑魚茶漬飯配香海苔
呢個茶漬飯相當有日式風味,
食材方面更選用鹿兒島紫菜及南非鮑魚。
鮑魚鮮甜之餘帶點海苔風味。

三重縣手釣池魚壽司
池魚當中以手釣池魚更為名貴,
除了魚身可以更加完好之外,
肉質更加結實重魚味,一試愛上。

熟成兩星期大拖羅
大拖羅因熟成關係魚味更加濃郁,
魚脂甘香,魚腹位置魚油豐腴,入口即溶。

究極赤海膽
一見到已經流哂口水,海膽色澤金黃,入口鮮甜,食完相當滿足。

以熊本A4和牛粒配搭最中餅、廣島蠔乾、忌廉芝士等,
每一啖都可以有全新配搭,食完真係相當豪快。

藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬
賣相超級吸引,以西京龍蝦嘅做法亦相信新鮮,
龍蝦肉質爽脆,與紫蘇、菠蘿同吃更能帶點清新。
十割蕎麥麵
蕎麥麵非常出色,當中十割意思即用全蕎麥粉無添加小麥粉製成,蕎麥味道突出,真係飽到上心口都忍唔住要食埋。

是日甘味
最後當然仲有甜唔時間,
今晚嘅甜品就係有日本清酒嘅星空寒天,
賣相精緻之餘,每一啖都有淡淡酒香,食完真係一個完美句號。
2021-04-26 2072 瀏覽
星期一放工真係要好好慰勞自己🥺見到SuSoShu推出咗新嘅晚市套餐星期一至四仲有八折 真係比哂藉口自己去食好野😎-$1,480嘅dinner set包含咗十款菜式🥢前菜係以最中餅包著醃咗嘅鯛魚內臟配搭忌廉芝士同紫蘇葉 非常有層次😆-貝殼類嘅刺身係來自岩手縣嘅蠔🦪佢海水味唔重 口感肥美creamy🤤魚類刺身則分別係真鯛 金目鯛 飛魚-然後上嘅係鮑魚茶漬飯配香海苔🍵佢嘅飯上面有啲泡泡咁 好fancy🤩南非鮑魚慢煮咗30小時 十分軟腍倒上靜岡縣綠茶 味道好夾👍🏻-時令壽司係右口魚邊 拖羅 蜜橘鯖同象拔蚌最鍾意佢嘅象拔蚌 好爽口!!再食埋北海道海膽手卷 好滿足☺️-其後三道熟食都好滿意熊本和牛配上蠔塊出乎意料地夾龍蝦份量大方 非常彈牙😹配上有機生菜🥬 refreshing👍🏻-最後就以超靚超igable嘅寒天甜品作結🍧佢入面包含著氣泡酒 蝶豆花同檸檬汁再鋪上金箔 成件事真係fancy到不得了✨星期一慰勞自己大成功☺️😂
星期一放工真係要好好慰勞自己🥺

佢嘅飯上面有啲泡泡咁 好fancy🤩
南非鮑魚慢煮咗30小時 十分軟腍
倒上靜岡縣綠茶 味道好夾👍🏻

時令壽司係右口魚邊 拖羅 蜜橘鯖同象拔蚌
最鍾意佢嘅象拔蚌 好爽口!!
再食埋北海道海膽手卷 好滿足☺️

佢入面包含著氣泡酒 蝶豆花同檸檬汁
再鋪上金箔 成件事真係fancy到不得了✨
星期一慰勞自己大成功☺️😂
2021-04-26 46 瀏覽
最近去咗呢間主打壽司🍣 清酒🍶蕎麥麵 🍜嘅餐廳環境乾淨 企理 寬敞 非常適合兩個人👩‍❤️‍👨傾吓計 品嘗美食🥰🥰💰期間限定套餐: $1480🐽 岩手縣蠔🦪打頭陣嘅刺身😋非常肥美 Creamy 唔重海水味 岩哂我😍配埋 酸汁 蘿蔔蓉 同 蔥食 無得彈!🥳🐽 刺身🐟有三款包括真鯛 金目鯛 同埋飛魚🐟每款刺身 師傅都有唔同嘅配搭例如金目鯛配上紫蘇葉 好夾😎🐽 鮑魚茶漬飯🍵慢煮左三十小時既南非鮑魚 口感軟腍🥰配上以靜岡縣綠茶做茶底既茶漬飯 好好味😽🐽 時令壽司 四貫 & 海膽手卷🍣分別有右口魚邊 拖羅 蜜橘鯖同象拔蚌🐟每款都非常新鮮 各有特色😛其中右口魚比平時食到嘅左口魚 油脂含量更好👍🏻好肥美 正🤩🤩🐽 味增伊勢海老🦞 & 熊本和牛🥩兩款主菜都非常好食😋 和牛擺盤非常精致😍 配埋餐廳自家風乾嘅廣島蠔 別有一番風味👍🏻👍🏻龍蝦嘅調味亦非常到位 墊住的水耕菜🥬亦非常新鮮絕不馬虎😼😼🐽 甜品🍧以氣泡酒 碟豆花做成既寒天🗻漸變色嘅賣相 加上鋪面的金箔✨非常靚😍
最近去咗呢間主打壽司🍣 清酒🍶蕎麥麵 🍜嘅餐廳

以氣泡酒 碟豆花做成既寒天🗻
漸變色嘅賣相 加上鋪面的金箔✨
非常靚😍

2021-04-23 91 瀏覽
好朋友生日,作為好姊妹的我,當然要帶他去吃美味料理,好好慶祝一番啦! 我好朋友每天都會外出吃飯,品嚐過的食物多到數不完,高級日本料理廚師發辦也吃過好多次了。不過,今天要帶她吃點不一樣的新派廚師發辦,相信會令她很有驚喜。Omakase $1480/位Sosushi的廚師發辦只有一款,包含多種特別又精緻的菜式,讓我一一介紹吧。率先打開味蕾的鯛魚酒盗最中餅,集齊脆、軟、鹹於一身。最中餅很脆,自家製的酒盗芝士很幼軟,特別有趣。超大隻的岩手縣日本蠔,新鮮肥美,海水味剛剛好,很鮮甜啊。今日的刺身有三款,分別有真鯛、金目鯛和春魚。三款之中,我們最愛燒過的金目鯛,非常美味。今日的壽司有三款,順次序食分別有爽口鮮甜的象拔蚌、有蜜柑味的鯖魚、肥美豐潤的右口魚邊和鮮美可口的中拖羅。好吸引的究極海膽手卷,未食已經好開心啦。大量鮮甜海膽,入口甘甜,非常新鮮。是日我最鍾意吃豪快和牛粒,把和牛、芝士和最中餅一齊放入口,口感好豐富,和牛脂肪甘香,好好食。好適合打卡的藏味噌龍蝦,不如廚師是如何把蝦肉放在殼上呢。龍蝦好彈牙好鮮美,好朋友非常喜歡這道菜。最後的甜品亦好吸引,用氣泡酒製成,超級靚,一定要相機食先啊。
好朋友生日,作為好姊妹的我,當然要帶他去吃美味料理

不過,今天要帶她吃點不一樣的新派廚師發辦,
相信會令她很有驚喜。

Omakase $1480/位

率先打開味蕾的鯛魚酒盗最中餅

超大隻的岩手縣日本蠔
,新鮮肥美,海水味剛剛好,很鮮甜啊。

和鮮美可口的中拖羅。

好吸引的究極海膽手卷
,未食已經好開心啦。大量鮮甜海膽,入口甘甜,非常新鮮。

好適合打卡的藏味噌龍蝦

2021-04-15
2021-04-23 88 瀏覽
世界上有咩幸福得過食咗好好味嘅一餐,每當我覺得人生好lost嘅時候,就會想食返餐好嘅獎勵下自己又捱過咗辛勞嘅一日。依日我就係SUSOSHU重拾返幸福嘅感覺🥰⭐️献立 $1480• 鯛魚酒盜最中餅酒盜故名思義就喺好適合配酒嘅意思。依度嘅酒盜係採用咗鯛魚魚腸,經過清酒同鹽嘅醃製後幻化成鹹鮮可口嘅小食,配合自家製嘅cream cheese同鬆化嘅最中餅一同食用,口感同味覺雙重享受✌🏻• 刺身~貝是日貝類刺身為室津縣產生蠔,據我所知,日本蠔味道通常偏淡,而依款蠔嘅味道則鮮甜澎湃,肉質厚身Creamy,配以適當酸汁調味確實唔錯😋• 刺身~魚魚類刺身方面選用左春季當造嘅白身魚🌸🐟真鯛配烏魚子:魚味低調淡雅,配烏魚子突顯鮮味😳🐟岩鹽火炙金目鯛:金目鯛本身味道甘香,因此唔需要太過花巧嘅調味,簡單火炙已經very good😚🐟飛魚配薑絲:肉質柔嫩得令人驚喜,同薑絲搭埋一齊食都幾特別☺️• 鮑魚茶漬飯配香海苔混合咗櫻花蝦嘅飯呈現粉紅色,面頭有綠茶泡泡,食之前先將南非鮑魚、鹿兒島海苔同芝麻放喺飯上,淋上茶漬湯即可享用,各種味道結合而成好似變魔法咁amazing🤣• 時令壽司 四貫壽司同樣採用當季食材,不時不食🐟

⭐️献立 $1480

• 鯛魚酒盜最中餅

刺身~貝

魚類刺身方面選用左春季當造嘅白身魚🌸
🐟真鯛配烏魚子:魚味低調淡雅,配烏魚子突顯鮮味😳

• 鮑魚茶漬飯配香海苔

• 時令壽司 四貫
壽司同樣採用當季食材,不時不食🐟
🐟愛知縣白象拔蚌:口感厚實爽彈,味道比一般象拔蚌更鮮甜🤤
🐟愛媛縣蜜柑鯖魚:以愛媛縣名產蜜柑作飼料飼養嘅鯖魚,魚味濃厚0腥味,一試愛上🧡
🐟火炙右口魚:比起左口魚油脂更加豐盛,做到真正入口即化,我會形容佢係左口魚嘅昇華版🤭
🐟天然中拖羅:油花豐富且魚味濃郁,好出色😳

• 究極海膽
鋪滿北海道海膽嘅海膽熱狗,望落已經知道新鮮👍🏻冇落過多防腐劑而變得過乾,亦冇保存不當而變濕,就係完美新鮮嘅海膽😳食到鮮甜無比嘅海膽,嗰種幸福感不言而喻😳

• 豪快~和牛粒
用上A4熊本和牛粒,配搭加咗有馬醬油而成嘅最中餅以及自家風乾而成嘅廣島蠔乾,豪快取同音蠔塊😆

• 藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬
食到接近尾聲居然仲有大大份龍蝦,用藏味噌醃製後再先焗後燒,醬汁係用龍蝦頭膏製成,鮮味十足😏

• 十割蕎麥麵~冷
成個套餐裡面望落最簡單嘅菜式,味道卻一啲都唔平凡。以100%蕎麥製成嘅麵條,無添加任何澱粉,口感超級煙韌,真係第一次食到咁Impressive嘅蕎麥麵‼️麵汁用咗魚仔蝦仔蟹仔做,本來食到依到應該好飽,但係清爽嘅味道令人一啖接一啖😌

• 是日甘味
依個甜品有個好靚嘅名叫「夜空」,實物閃閃發光比相更加靚🧡藍色嘅部分係用咗蝶豆花,而透明嘅部分就用咗氣泡清酒製成,清新微酸嘅味道同啱啱偏濃味嘅菜式形成強烈對比,以此道甜品作結適合不過😋

整體黎講我會覺得佢哋每一道菜都好有亮點,基本上搵唔到咩可以挑剔嘅位,而且上菜時間掌握得好好,唔會等得太耐又唔會感覺好Chur,價錢喺晚市omakase黎講算親民,好值得試😳
2021-04-20 70 瀏覽
新派中價錢合理又好食。最愛蕎麥面。已食過2次lunch!店員勁客氣俾左4月dinner set 我睇。所以就一次過約埋6人行試下晚飯。無論午餐定晚餐都一樣有驚喜👍🏻👍🏻
2021-04-18 1612 瀏覽
呢間新派日本餐廳主打壽司、蕎麥麵及日本酒,食材大多係日本直送,菜式仲加入咗不少創意元素,做到傳統及新派口味兼備👍🏻最近試咗佢哋新推出嘅十道菜晚市套餐($1,480),真係好有驚喜🤩🇯🇵鯛魚酒盗最中餅將鯛魚內臟醃漬半年,配以紫蘇葉、cream cheese及日本常用作甜食嘅最中餅皮,不但口感香脆,味道出奇地夾之餘仲帶鹹鮮味😋非常適合佐酒👍🏻🇯🇵刺身~貝岩手縣米崎蠔係時令生蠔,size都幾大隻,肉質鮮甜爽脆又帶點creamy🤤食一隻真係唔多夠喉😆🇯🇵刺身~魚🐟九州真鯛:加入烏魚子,口感相對提升🐟千葉縣金目鯛:蘸過加入紫蘇花花瓣豉油,食落有獨特香味🐟福岡鰆魚:配青瓜及薑絲一齊食夠清新三款刺身都偏清淡爽身,有淡淡甘甜味,重點係非常新鮮👍🏻🇯🇵鮑魚茶漬飯配香海苔飯係加入櫻花蝦煮成,並以茶味香濃嘅靜岡抹茶粉打成泡泡置於飯面!食前加入鮮鮑片、海苔及芝麻,再淋上鮑魚海鮮湯汁,味道清香鮮甜,滲着淡淡綠茶味,鮮鮑片又嫩又爽口😋另配陣陣柚子香嘅自家製醃漬白蘿蔔,整體好味又有特色,賣相亦精緻😍🇯🇵時令壽司 四貫🍣愛知縣象拔蚌:食落爽口又鮮甜🍣愛媛縣蜜柑鯖魚:聽聞以蜜柑飼料飼養嘅鯖魚會有蜜柑味🤔但食落唔太覺,反

🇯🇵鯛魚酒盗最中餅

🇯🇵刺身~貝

🇯🇵刺身~魚
🐟九州真鯛:加入烏魚子,口感相對提升
🐟千葉縣金目鯛:蘸過加入紫蘇花花瓣豉油,食落有獨特香味
🐟福岡鰆魚:配青瓜及薑絲一齊食夠清新
三款刺身都偏清淡爽身,有淡淡甘甜味,重點係非常新鮮👍🏻

🇯🇵鮑魚茶漬飯配香海苔

🇯🇵時令壽司 四貫
🍣愛知縣象拔蚌:食落爽口又鮮甜
🍣愛媛縣蜜柑鯖魚:聽聞以蜜柑飼料飼養嘅鯖魚會有蜜柑味🤔但食落唔太覺,反而鯖魚獨特嘅腥味就無乜👍🏻
🍣右口魚邊:油份較多,用蒜頭汁醃過後香氣更甚
🍣天然吞拿魚腩:中拖羅經熟成2星期後,味道更香濃之餘仲入口即溶,正👍🏻

🇯🇵究極海膽
見到呢款手卷簡直係心心眼😍海膽成排咁鋪係飯面,多得誇張🤩當鮮甜回甘嘅海膽充斥住整個口腔時,滿足感真係難以形容☺️

🇯🇵豪快~和牛粒
和牛粒油脂均勻,肉嫩味濃,配自家風乾嘅廣島蠔乾、cream cheese、最中餅及山椒汁,估唔到味道又幾夾😋特別係廣島蠔乾,蠔味特別濃郁又香脆,無諗過蠔有呢種食法,夠晒獨特👍🏻

🇯🇵藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬
龍蝦厚肉彈牙,以味噌醃製過,基本上唔洗蘸任何醬汁已夠味,但鍾意濃味嘅亦可蘸以味噌、龍蝦蝦膏及蛋黃醬調配嘅醬汁!另配自家風乾嘅菠蘿、紫蘇葉及水耕菜,以清新沙律菜調和味噌嘅濃味,整體唔錯😋

🇯🇵十割蕎麥麵~冷
呢度嘅蕎麥麵以100%蕎麥粉製成,有別於一般蕎麥麵攙雜其他食材,所以口感特別煙韌彈牙😋而蕎麥麵汁係以蝦仔、魚仔及蟹仔調製,可加入wasabi、蔥及青檸汁一齊食,除咗食到鮮味之餘仲有少少辣,口感幾清爽,必食👍🏻

🇯🇵是日甘味
甜品係以有氣清酒、蝶豆花及檸檬汁製成嘅寒天,酒味唔濃且香,口感Q彈,味道清新帶微酸,漸層顏色賣相好靚,打卡一流❤️

餐廳服務好好,店員都好友善,大廚除咗會為每道菜式作介紹外,又會主動收集客人意見,感受到佢哋對食材嘅講究及重視客人評價,呢餐真係好滿意🥰值得推薦👍🏻