2022-08-23 95 瀏覽
位於中環蘭桂坊嘅呢間樓上日式餐廳 主打鐵板燒同omakase 燈光昏暗柔和 環境舒適 裝潢以木系為主調 高雅簡約 兩邊吧檯位置都可以近距離觀賞師傅處理同烹調食材嘅過程 另設有獨立房間 ˜”*°•夏祭海鮮套餐 ($1680)•°*”˜🎏海膽松葉蟹肉果凍放左喺薄身金色圓盒好似魚子醬咁矜貴 入面係松葉蟹肉 海膽 同高湯啫喱 鮮味十足🎏季節刺身二款北海道帆立貝 配上少少青檸汁同岩鹽 味道夏日清新大拖羅 充滿光澤顏色粉嫩 油脂甘香嫩滑冇根🎏蠑螺壺燒原隻蠑螺連殼上 賣相吸引 螺肉切成小塊 好有咬口 再配上湯汁 十分鮮味🎏鐵板燒蟶子王蟶子大大隻 以蒜蓉牛油作簡單提鮮 唔會遮蓋蟶子鮮味 聞落香噴噴 食落肉質夠晒爽口彈牙 🎏鐵板燒明太子煮蜆蜆肉粒粒飽滿鮮甜 加上木魚水同日本酒煮嘅湯汁 混合蜆肉精華 再配搭微辛嘅明太子 清甜之中帶點惹味🎏鐵板燒班馬瀨尿蝦淨係見到佢充滿鮮橙色嘅膏 好似塞左個鹹蛋黃落去咁 已經流晒口水 再加上鹹香味四溢嘅烏魚子碎 鮮味層次更加提升 師傅話斑馬瀨尿蝦好難養 一死啲肉就會變水 所以唔係好多地方有得食㗎 🎏櫻花蝦炒飯飯粒飽滿煙韌 粒粒乾身 食完即刻飽左🎏鯛魚濃湯魚湯呈奶白色 離遠

˜”*°•夏祭海鮮套餐 ($1680)•°*”˜

🎏鐵板燒班馬瀨尿蝦

🎏櫻花蝦炒飯
飯粒飽滿煙韌 粒粒乾身 食完即刻飽左

🎏鯛魚濃湯
魚湯呈奶白色 離遠都聞到佢充斥著濃濃嘅魚味 飲完覺得自己食左一年份量嘅魚

🎏白松露醬炒野菜
師傅炒嘅時候已經聞到好香松露味 蔬菜炒得夠爽脆 配炒飯食唔錯

🎏香蕉天婦羅配紅豆雪糕
暖笠笠嘅香蕉天婦羅外脆內軟 配埋凍冰冰甜絲絲嘅紅豆雪糕 好有日式色彩嘅甜品
位於蘭桂坊一座商業大廈之中的T8 Japanese Cuisine主打鐵板燒和壽司omakase,設有不同價錢套餐,和牛、龍蝦、時令海鮮應有盡有,可按個人喜好選擇,想試多幾款亦可補錢再追加單品。店內環境簡約舒適,主要做廚師發辦關係有一半以上空間都採用吧檯設計,除了可供客人邊吃邊欣賞廚師功架,更方便彼此交流。當日廚師亦有不時詢問調味是否適中,及上菜時稍作介紹食材、食法等。加上侍應生們服務殷勤有禮,整體用餐體驗良好。🎏 夏祭海鮮套餐 $1680 🎏-🔸海膽松葉蟹肉果凍以印有店鋪logo的小鐵盒盛載賣相精緻海膽鮮甜唔腥松葉蟹肉口感結實、肉質彈牙新鮮配以高湯製成的果凍甚有驚喜🔸季節刺身二款- 北海道帶子加咗岩鹽、青檸汁味道清新,可以唔點豉油直接食- 中拖羅色澤誘人、油脂感恰到好處🔸蠑螺壺燒將蠑螺起肉後連殼帶湯一起燒製螺肉彈牙煙韌,湯底清甜🔸鐵板燒蟶子王蟶子王大大隻彈牙又多汁以蒜蓉牛油簡單調味唔會掩蓋咗鮮味🔸鐵板燒明太子煮蜆蜆肉飽滿無沙湯底以清酒烹調清澈鮮甜加上明太子增添幾分鹹香及微辣🔸鐵板燒斑馬瀨尿蝦瀨尿蝦一向食開港式風味椒鹽版本鐵板燒真係第一次試~瀨尿蝦肉質結實有咬口,內藏滿滿蝦膏仲加左烏魚

🎏 夏祭海鮮套餐 $1680 🎏
🔸海膽松葉蟹肉果凍
以印有店鋪logo的小鐵盒盛載賣相精緻
海膽鮮甜唔腥
松葉蟹肉口感結實、肉質彈牙新鮮
配以高湯製成的果凍甚有驚喜

🔸季節刺身二款
- 北海道帶子
加咗岩鹽、青檸汁味道清新,可以唔點豉油直接食
- 中拖羅
色澤誘人、油脂感恰到好處

🔸蠑螺壺燒
將蠑螺起肉後連殼帶湯一起燒製
螺肉彈牙煙韌,湯底清甜

🔸鐵板燒蟶子王

湯底以清酒烹調清澈鮮甜
加上明太子增添幾分鹹香及微辣

🔸鐵板燒斑馬瀨尿蝦
瀨尿蝦一向食開港式風味椒鹽版本
鐵板燒真係第一次試~
瀨尿蝦肉質結實有咬口,內藏滿滿蝦膏
仲加左烏魚子增加鹹香感

🔸櫻花蝦炒飯
炒得乾身、粒粒分明不油膩
🔸鯛魚濃湯
魚湯呈奶白色,味道鮮甜

🔸白松露蔬菜
沒有寫在餐單之上不過隨炒飯湯品一併奉上
松露香氣撲鼻,炒菜嘅時候已經聞到好香😆

🔸香蕉天婦羅配紅豆雪糕
香蕉甜度足以媲美雪糕
以天婦羅方式處理創意十足
口感變得外脆內軟
配上一球紅豆雪糕為呢一餐劃上完滿句號
2022-08-23 77 瀏覽
呢間位於蘭桂坊商業大廈上面嘅T8 Japanese cuisine,主打鐵板燒同埋omakase ,餐廳裝修格局以簡約日式木系風格為主,分成三個房間,環境寬敞舒適。店員同埋師傅服務態度好好,實在令人賓至如歸~有幾款套餐可供選擇,今次我就食咗「夏祭海鮮套餐」$1680/位,有前菜、刺身、湯、炒飯、甜品同埋各款鐵板海鮮菜式,非常豐富!尤其是見到成盤新鮮海鮮,真係令人眼前一亮!海膽松葉蟹肉果凍打響頭炮嘅一款前菜,擺盤精緻,松葉蟹肉配上海膽高湯啫喱,鮮甜美味!季節刺身二款分別有北海道帆立貝上面加上岩鹽青檸汁,厚切好大件,新鮮爽口~另外大拖羅剌身油香十足,口感入口即溶。蠑螺壺燒蠑螺連埋個殼原隻上,入面設成小片配上湯汁,鮮味十足,小心個殼好熱㗎!鑯板燒蟶子王蟶子超大隻,落咗少少蒜蓉香草牛油調味,火候控制得啱啱好,唔會過熟,口感爽口彈牙!鐵板燒明太子煮蜆我最喜歡嘅一款菜式❤️ 蜆好肥美大隻,加入明太子、日本酒同埋木魚水煮蜆,湯汁非常鮮甜~鐵板燒班馬瀨尿蝦成隻斑馬賴尿蝦都係鮮橙色嘅膏,肉質夠彈牙,仲有少少牛油香味,落咗啲烏魚子增加鹹香,真係超正!樱花蝦炒飯食完鐵板菜式之後仲有個櫻花蝦炒飯,一定夠晒飽~白

季節刺身二款

鑯板燒蟶子王

鐵板燒班馬瀨尿蝦

樱花蝦炒飯
食完鐵板菜式之後仲有個櫻花蝦炒飯,一定夠晒飽~

白松露醬炒野菜

鯛魚濃湯
濃郁嘅鯛魚白湯,超級鮮甜嘅魚味,一啲都唔會腥,真材實料啊!

香蕉天婦羅配紅豆雪糕
香蕉天婦羅外脆內軟,配上甜蜜嘅紅豆雪糕,真係一個唔錯嘅飯後甜品

2022-08-21 53 瀏覽
工作日嘅小約會❤️讚不絕口的鐵板燒餐廳,瀨尿蝦整條滿滿的膏~海膽松葉蟹肉果凍好特別,高湯製成啫哩,蟹肉鮮香。🍣季節刺身二款,一定要試中拖羅,魚油嘅香味,入口即溶。蠑螺壺燒,賣相好靚好特別👍螺肉爽甜,殼入邊嘅濃湯十分清甜。鐵板燒蟶子王,香草牛油帶出海鮮嘅鮮甜味,口感爽口,彈牙。🔥明太子煮蜆,面頭有新鮮,嘅名太子。係煮嘅時候更加倒入清酒,🍶酒香令味道層次更加多元化。鐵板燒班馬瀨尿蝦,🍤蝦肉好結實,而且蝦膏甘香,令人回味無窮。櫻花蝦炒飯🥚蛋汁令飯粒更加金黃誘人,加上蔥粒更加清香。鯛魚濃湯,🥣奶白色,集合魚肉精華。香蕉天婦羅配紅豆雪糕,冰火兩重天☀更加可以將熱辣辣嘅天婦羅,🍨夾埋雪糕一齊食。

蠑螺壺燒,賣相好靚好特別👍螺肉爽甜,殼入邊嘅濃湯十分清甜。

鐵板燒蟶子王,香草牛油帶出海鮮嘅鮮甜味,口感爽口,彈牙。

𝕋𝟠 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖餐廳係正中環心臟地帶蘭桂坊,定位係高級日本料理店。餐廳分左日式鐵板燒同廚師發辦料理ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ專區。用左柔和既木材同日感滿滿既設計,配襯高貴既金色餐具,令食客仿似置身係日本既高級料理店內。餐廳有劃分唔同既餐區間格,大大增加左食客既私隱度。平日晚上到訪當天人流不算少,氣氛相當熱鬧。.晚市選擇左食鐵板燒套餐,餐廳有數款套餐供應。同朋友一齊挑選左時令既夏祭海鮮套餐,大快朵頤。.🔸夏祭海鮮套餐 💲1680.▪️海膽松葉蟹肉果凍第一道菜係賣相非常精緻既海膽松葉蟹肉果凍。用印有餐廳名字既圓型小銀盒呈上,食材包括日本新鮮海膽、松葉蟹肉,加上以高湯整成既湯凍,再添上銀薄同日菊做小點綴。賣相吸睛,就好似一件小藝術品一樣,唔捨得食。.▪️季節刺身二款第二道菜係時令海鮮刺身兩款,包括:▫️帆立貝刺身:面撒上岩鹽再加上青檸汁調味,建議唔需要額外再點醬油已經好鮮味。▫️吞拿魚腩:一共兩片,油脂感滿滿既吞拿魚腩,肉質粉嫩,令人回味。 ▪️蠑螺壺燒壺燒蠑螺係日本正宗又地道既菜式,做法係先取出螺肉,清洗乾淨,再放回螺殼內,注入上湯後再以火燒熟,蠑螺肉吸收哂上湯同清酒既精華。廚師已經將蠑螺
🔸夏祭海鮮套餐 💲1680
▪️海膽松葉蟹肉果凍
▪️季節刺身二款
第二道菜係時令海鮮刺身兩款,包括:
帆立貝刺身
吞拿魚腩

▪️蠑螺壺燒
壺燒蠑螺係日本正宗又地道既菜式,做法係先取出螺肉,清洗乾淨,再放回螺殼內,注入上湯後再以火燒熟,蠑螺肉吸收哂上湯同清酒既精華。廚師已經將蠑螺肉預先切好,一小口咁方便食客們進食。食完螺肉,再飲埋入面既上湯,鮮味非常。
▪️鐵板燒蟶子王
之後正式黎到重頭戲,正宗既席前日式鐵板燒時間。友善健談既廚師同我地講解,呢客蟶子王用左蒜蓉牛油汁調味。食材本身已經好新鮮,呢種處理方法可以更有效地帶出蟶子王本身既鮮味同香氣。
鐵板燒蟶子王
◾️鐵板燒明太子煮蜆
第二道鐵板燒項目係明太子煮蜆。廚師席前處理,湯頭經大火煮過後香氣四溢。蜆肉大隻鮮美,而經過明太子調味既蜆湯,鹹香度大增,微微既辛辣感好醒胃。
▪️鐵板燒斑馬瀨尿蝦
廚師拎出食材時已經俾呢隻怪獸級既斑馬瀨尿蝦嚇一跳,手臂咁長既斑馬瀨尿蝦有爆量既蝦膏。用上左烏魚子調味,甘甜香醇,大大增加食材當中既咸香感。
▪️櫻花蝦炒飯
鐵板燒既最後一道菜式當然少不了好考師傅炒功既鐵板炒飯。開炒前,師傅有貼心問到大家會唔會唔喜歡蔥花等,可以分批處理,好貼心。炒飯粒粒分明份量都唔少,質素不俗。
▪️鯛魚濃湯
鮮奶白既魚湯相當濃稠,應該花上大量新鮮優質鮮魚熬製而成。
▪️炒青菜
主食最後以 ᴏꜰꜰ-ᴍᴇɴᴜ既炒菜作結。菠菜淋上左白松露醬,散發濃郁松露香氣。
炒青菜
▫️香蕉天婦羅配紅豆雪糕
甜品係香蕉天婦羅配紅豆雪糕,炸香蕉雖然唔算得上係高級食材,但熱辣辣既炸香蕉配上香滑雪糕,絕對係令人回味既水準作。
不專業食評nei.foodie
帆立貝刺身
吞拿魚腩
鐵板燒蟶子王
炒青菜
2022-08-20 47 瀏覽
📍T8 Japanese cuisine 中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓真係太耐冇去旅行🧳!好掛住家鄉(日本)🥹🥹,所以表姐帶我去食間日本Omakase嘅餐廳,等我食番家鄉既味道🥰🥰😋😋,止下我嘅思鄉病🥹🙏🙏 佢就係T8 Japanese Cuisine ! 依間餐廳係正蘭桂坊,港鐵站一出好輕易就會搵到,真係連location 都正過人!一去到餐廳,環境極舒適!係我最鍾意❤️既日式裝修,而且坐位之間非常寬敞,空間十足,而且坐係鐵板爐邊可以睇著師傅好用心又好純熟咁製作每一道料理,又可以同廚師互相交流,真係一流既享受!加上店員有禮既招待、不時幫客人收拾碗碟同添加茶水,服務非常貼心!連清潔姐姐都非常有禮貌,洗手間非常乾淨衛生!講番我地叫既野食🤭我地叫左期間限定既Summer Festival Seafood Menu ( 夏祭海鮮套餐) $ 1680 總共包括9道美食: 1.前菜-海膽松葉蟹肉果凍 以精美的鐵盒盛載 ,賣相一流。海膽幼細香濃,再配上新鮮既松葉蟹肉,凍成啫喱,感覺十分清甜!😍😍2.時令刺身2品- 厚切中拖羅及北海道帶子厚切中拖羅真係入口即溶🤤🤤佢肉質鮮嫩,非常新鮮,而且味道鮮
📍T8 Japanese cuisine
中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓

總共包括9道美食:
1.前菜-海膽松葉蟹肉果凍

2.時令刺身2品- 厚切中拖羅及北海道帶子
厚切中拖羅真係入口即溶🤤🤤佢肉質鮮嫩,非常新鮮,而且味道鮮甜,食完又意猶未盡嘅感覺🤭🤭!
而北海道帶子落咗岩鹽同埋青檸汁,令到帶子既鮮味更加突出,而且仲好大粒,食落真係好滿足!😙😙

3.蠑螺壺燒
蠑螺壼燒係即叫即製嫁,佢上枱既賣相非常吸引😍因為佢係成個原隻蠑螺上台嫁!廚師用螺殼作為一個湯碗,將螺肉拎出黎切片再配上清湯放入螺殼煮,螺肉吸收了清湯嘅精華,口感清甜,肉質爽口。而螺湯更加係鮮甜可口,有淡淡既螺香味道。🥰🥰

4.鐵板燒明太子煮蜆
佢係用明太子同清酒一齊煮 ,d蜆肉夠晒大粒,吸晒明太子既精華,好鮮甜同埋有濃濃既清酒味,真係一級享受☺️☺️☺️!

5.鐵板燒蟶子王

鐵板燒蟶子份量令我驚訝😱🤭🤭😍😍!好夠份量!而且新鮮美味 ,肉質彈牙,配搭香草🌿牛油,仲加入埋烏魚子,令到蟶子既鮮味再提升🤤🤤!

6.白松露蔬菜-有機菠菜、豆苗加埋白松露。 食落去有好fresh 嘅感覺😄😄好舒服!

7.櫻花蝦炒飯
這款鐵板燒炒飯配以清香既櫻花蝦同香蔥 ,仲配埋最鍾意既香滑炒蛋 ,真係100分既炒飯呀!💕💕😇😇

8.鯛魚濃湯
原來廚師話我地知係用左十多斤既新鮮鯛魚熬製而成 ,再配上日本昆布,令到成個魚湯呈奶白色,有濃濃既新鮮鯛魚味,味道鮮甜又可口☺️!人間美食啊!

9.天婦羅配紅豆雪糕
最後一道梗係有女仔最鍾意❤️既甜品呢!香蕉天婦羅炸得外脆金黃,入面香軟🤤肉質軟滑香甜🫣配搭最愛既紅荳雪糕,冷熱交融,配搭簡直係天衣無縫!

⭐️⭐️未試過既朋友真係好值得一去!!真係物超所值㗎!😊😊😍😍服務仲要好一流tim!
不時不食!當然要嘆盡時令佳餚❤夏祭海鮮套餐,鐵板燒超驚喜🥳🦐海膽松葉蟹肉果凍靚靚菊花同金箔點綴。松葉蟹,海膽,加上高湯凍成。鮮甜之餘,🧊清新冰涼。🥢季節刺身二款牛秋魚晶瑩鮮味,🐟中拖羅優雅油花令人難以抗拒。🐚蠑螺壺燒螺肉切片,放入高湯於螺殼燉煮。🥘精華湯底散發螺香,更不能錯過。🥡鐵板燒蟶子王超長勁大隻!🧂微微黑椒已能突出香口,彈牙質感。🍲鐵板燒明太子煮蜆 & 班馬瀨尿蝦瀨尿蝦現場拆肉,超級超級多蝦膏!🤩加入烏魚子淺淺點綴,味蕾添上層次感。🍚櫻花蝦炒飯 鯛魚濃湯粒粒飽滿,炒至金黃。🥬蘆筍,香蔥,櫻花蝦係我炒飯最愛!🍌香蕉天婦羅配紅豆雪糕好欣賞精心擺盤!🥰連托住雪糕嘅位都係加咗天婦羅😍香濃紅豆雪糕,加上脆口香蕉,甜而不膩~$1680
不時不食!當然要嘆盡時令佳餚❤夏祭海鮮套餐,鐵板燒超驚喜🥳

🦐海膽松葉蟹肉果凍

🥢季節刺身二款
牛秋魚晶瑩鮮味,🐟中拖羅優雅油花令人難以抗拒。

🐚蠑螺壺燒

🥡鐵板燒蟶子王
超長勁大隻!🧂微微黑椒已能突出香口,彈牙質感。

🍲鐵板燒明太子煮蜆 & 班馬瀨尿蝦

🍚櫻花蝦炒飯 鯛魚濃湯
粒粒飽滿,炒至金黃。🥬蘆筍,香蔥,櫻花蝦係我炒飯最愛!

🍌香蕉天婦羅配紅豆雪糕

講起蘭桂坊多數只會諗起酒吧,原來蘭桂坊嘅樓上鋪都有唔少高質素食店!! 今次介紹嘅T8 Japanese Cuisine主打Omakase及Teppanyaki🔥性價比十分高,一定要介紹俾大家!!夏祭海鮮套餐 $1680海膽松葉蟹肉果凍海膽十分鮮甜沒半點苦澀味,蟹肉口感清新怡人,鮮味十足!! 製成果凍做法好新穎,味道層次豐富,依個前菜好適合炎夏👍季節刺身兩款帆立貝味道鮮甜,口感彈牙,只需少許岩鹽就能帶出了其鮮味大拖羅,脂肪分佈好似雪花一般,有天然魚油脂嘅甘香,入口即化😋蠑螺壺燒蠑螺嘅肉質好彈牙,味道清新可口,切好左一片片好易入口。蠑螺入面嘅湯係另一重點,吸收曬蠑螺嘅鮮甜,每啖都係精華🤩鐵板燒蟶子皇不愧係蟶子皇!! 手掌咁大隻,燒得恰到好處,口感爽脆,簡單配上香草、牛油已經好夠味👍鐵板燒明太子煮蜆絕對係一道清新怡人嘅菜式,以酒入饌巧妙地帶出咗蜆嘅鮮味,配上明太子更加鮮甜🥂鐵板燒斑馬瀨尿蝦大大隻嘅斑馬瀨尿蝦勝在多肉又多膏,肉質結實又彈牙,用嚟鐵板燒就最適合啦🤩 師傅巧手地將蝦肉起出,啖啖肉真係奢華嘅享受,蝦膏鮮味無窮,令人食指大動🤤櫻花蝦炒飯櫻花蝦酥脆爽口,脆而不硬,鮮味盡呈,口感一流!!

夏祭海鮮套餐 $1680

季節刺身兩款
帆立貝味道鮮甜,口感彈牙,只需少許岩鹽就能帶出了其鮮味

鐵板燒蟶子皇

櫻花蝦炒飯
櫻花蝦酥脆爽口,脆而不硬,鮮味盡呈,口感一流!! 師傅只簡單用咗蛋、蔥花、醬油已經夠曬惹味,米飯粒粒分明,炒飯控一定不能錯過💯 師傅仲用白松露炒蔬菜,好惹味配飯食一流呀!!

鯛魚濃湯
選用十幾斤嘅新鮮鯛魚餚成濃湯,每口魚湯都嚐到鯛魚嘅鮮味,一啲都唔覺得腥,飲落舒服又暖胃😊

香蕉天婦羅配紅豆雪糕
香蕉炸到外脆内軟,口感細膩,紅豆粒粒飽滿,食完日式鐵板燒再食雪糕,完美作結🙌🏻
2022-08-15
  • 海膽松葉蟹肉果凍
  • 鐵板燒蟶子皇
  • 鐵板燒斑馬瀨尿蝦
  • 鯛魚濃湯
  • 香蕉天婦羅配紅豆雪糕
我做人有兩句格言,唔講雷,唔講雨,講風。唔講一,唔講三,咁講咩?講二?錯…係講八!無論返工定返學,都係為左有打風既日子,今晚風平浪靜,最適合係「T8 Japanese Cuisine」整返個夏日祭海鮮套餐,鐵板燒黎講,一句到尾,唔講量,唔講價,講質!一定要把握係8月31號前黎試試!👇📌夏 祭 海 鮮 套 餐 - $1,680/Head▪️ 海 膽 松 葉 蟹 肉 果 凍 - ▪️ 季 節 刺 身 二 款 - ▫️ 先食左兩個頭盤先,第一道「海膽松葉蟹肉·果凍」個jelly用高湯製成,而蟹肉道鮮甜濃厚,面頭銀萡、食用菊花葉做點綴,連埋面頭既海膽一齊食,多重口感相當豐富;而「季節刺身·二款」則用左時令北海道帶子、大拖羅打頭陣;前者帶子輕輕用青檸汁、岩鹽調味,將鮮味帶出,帶子肉質又有咬口,夠哂清爽;而大拖羅唔洗多講,入口即化,味道甘香,油脂比例平均,唔會太膩,好食。▪️ 蠑 螺 壺 燒 - ▪️ 鐵 板 燒 蟶 子 王 - ▫️ 再黎就上左道「蠑螺·壺燒」,顧名思義就係將螺肉再加濃湯連埋個殼一齊燒,裡面既高湯仲可以飲用,相當清甜,而螺肉夠哂爽甜,感覺幾特別;「鐵板燒·蟶子王」火候掌握得岩岩好,食落爽口彈
我做人有兩句格言,唔講雷,唔講雨,講風。

唔講一,唔講三,咁講咩?講二?錯…係講八!無論返工定返學,

講質!一定要把握係8月31號前黎試試!👇

📌夏 祭 海 鮮 套 餐 - $1,680/Head
夏 祭 海 鮮 套 餐

▪️ 海 膽 松 葉 蟹 肉 果 凍 -

▪️ 季 節 刺 身 二 款 -
季節刺身·二款

蟹肉道鮮甜濃厚,面頭銀萡食用菊花葉做點綴,連埋面頭既海膽一齊食,

多重口感相當豐富;而「季節刺身·二款」則用左時令北海道帶子

大拖羅打頭陣;前者帶子輕輕用青檸汁岩鹽調味,將鮮味帶出,
季節刺身·二款

帶子肉質又有咬口,夠哂清爽;而大拖羅唔洗多講,入口即化,
季節刺身·二款

味道甘香,油脂比例平均,唔會太膩,好食。
▪️ 蠑 螺 壺 燒 -

▪️ 鐵 板 燒 蟶 子 王 -

蠑螺·壺燒

鐵板燒·蟶子王」火候掌握得岩岩好,食落爽口彈牙,肉質完全唔韌,
輕輕伴上香草牛油炒過,食返最原汁原味既味道,有驚喜。

▪️ 鐵 板 燒 明 太 子 煮 蜆 -

▪️ 鐵 板 燒 班 馬 瀨 尿 蝦 -
鐵板燒·班馬瀨尿蝦

▫️ 一燒就唔好比佢停呀,再黎就係呢個「鐵板燒·明太子煮蜆」,
師傅用左大量清酒熬煮,事關過程中係有好巨型既火焰hold左好耐,
鐵板燒·明太子煮蜆

咁樣可以將個香味逼哂出黎,而面頭既明太子,將蜆肉鮮味更加帶出,
鐵板燒·明太子煮蜆

好食;跟住再黎就係來自菲律賓既「鐵板燒·班馬瀨尿蝦」絕對係King size,
瀨尿蝦身上既蝦膏經炒過之後,會變左好多咸蛋黃果種質感,好得意;
鐵板燒·班馬瀨尿蝦

蝦肉極之爽甜,加埋烏魚子,鹹香味十足!

▪️ 櫻 花 蝦 炒 飯 -

▪️ 日 式 炒 雜 菜 -
櫻花蝦·炒飯

▫️ 最後兩個鐵板上的料理「櫻花蝦·炒飯」、「日式·炒雜菜」係時侯出埸,
前者落左大量蛋汁櫻花蝦一齊炒,每粒飯身相當乾身,好有咬口,
櫻花蝦·炒飯

師傅亦細心有問過我地是否需要蔥花,識食一定唔會走青,咁樣有鑊氣
之餘香味更上一層樓;而「日式·炒雜菜」集合左菠菜翡翠苗栗米
紅蘿蔔絲,再放埋白松露醬炒一炒,果種香味係難以用筆墨形容,
日式·炒雜菜

去到呢個位我終於明白點解係夏日祭,因為就算我好飽
但整體唔會飽飽滯滯,成件事係清爽舒服,認真唔錯。

▪️ 鯛 魚 濃 湯 -

▪️ 香 蕉 天 婦 羅 配 紅 豆 雪 糕 -
香蕉天婦羅·紅豆雪糕

▫️ 後續再有一款「鯛魚·濃湯」,就咁聞起仲有淡淡魚香,而入口
鮮甜而係無果種魚腥味,完全感受到比大量鯛魚圍住既感覺;
鯛魚·濃湯

後者甜品香蕉天婦羅·紅豆雪糕天婦羅炸到外脆內軟,

包住既香蕉亦帶有香味,連埋旁邊既紅豆雪糕一齊食,
有種冰火交融既感覺,成個用餐體驗都相當高質!
2022-08-17
15 分鐘 (堂食)
夏 祭 海 鮮 套 餐
香蕉天婦羅·紅豆雪糕
🍣T8 Japanese Cuisine🍣📍:中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓⏰:12:00pm-2:30pm,6:00pm-10:30pm🔗: @t8japanese近排同朋友去蘭桂坊附近 諗住好耐無見食個飯🙈搵到呢間隱世嘅鐵板燒omakase😍入邊分咗鐵板燒同壽司bar 價錢同性價比都好高🙌🏻餐廳位於商業大廈全層 環境唔會好侷促 坐落都幾舒服乾淨 師傅同店員嘅數目都幾多🔸Summer Menu (夏祭海鮮套餐)🔸🔹海膽松葉蟹肉果凍🔹賣相好精緻 用左高湯整既啫喱 配埋菊花葉金箔松葉蟹肉好鮮甜 蟹肉爽彈而結實 啫喱好開胃🔹季節刺身兩款🔹-牛秋:呢款未食過 配搭青檸 好開胃 食落煙韌 有咬口🙌🏻-中拖羅:無根之餘油脂感滿滿 入口即溶✨🔹鐵板海鮮燒物🔹-蠑螺壺燒:將蠑螺啲肉拎出嚟 再加清湯燉煮 裏面嘅清湯好清甜 蠑螺有爽脆 有咬口煙韌 -鐵板燒蟶子皇:香煎蟶子大隻肥美 食落爽脆 加埋黑椒 味道一流!-鐵板燒明太子煮蜆:蜆肉好飽滿 味道濃郁無沙 好鮮甜 配埋明太子清湯 裏面除咗有蜆肉嘅精華 仲辣辣地 飲到一滴不留🙈-鐵板燒斑馬賴尿蝦:瀨尿蝦好大隻 肉質結實 食落新鮮彈牙 上菜後師傅會即場刨
🍣T8 Japanese Cuisine🍣

無根之餘油脂感滿滿 入口即溶✨

🔹鐵板海鮮燒物🔹
-蠑螺壺燒:

-鐵板燒蟶子皇:
香煎蟶子大隻肥美 食落爽脆 加埋黑椒 味道一流!

-鐵板燒明太子煮蜆:

-鐵板燒斑馬賴尿蝦:
瀨尿蝦好大隻 肉質結實 食落新鮮彈牙 上菜後師傅會即場刨少少烏魚籽碎作點綴 令味道多點鹹香 層次更豐富 完全唔夠喉!

🔹燒物、甜品🔹
-櫻花蝦炒飯:
米飯炒得好香 粒粒分明 啖啖都食到櫻花蝦既香脆味 乾身一啲都唔油膩🙌🏻
-菠菜豆苗:
加入甘筍、白松露一齊炒 好新鮮爽口
-鯛魚濃湯:
濃郁入味 鮮甜無比
-香蕉天婦羅配紅豆雪糕:
唔會過分甜 紅豆味好濃郁 配埋薄脆炸粉嘅香蕉天婦羅 外脆內軟既口感 為我呢個晚餐畫上咗句號
2022-08-11
2022-08-15 58 瀏覽
💛中環高質鐵板燒omakase·T8 Japanese Cuisine📋佢晚市有幾個套餐,今次小妹食嘅呢個餐就係 ▪️Summer Festival Seafood Menu (夏祭海鮮套餐)▪️一共有10道菜。▪️海膽松葉蟹肉果凍 -選用了松葉蟹肉🦀和海膽配上以高湯製成嘅果凍,海膽很鮮甜,松葉蟹肉新鮮並且有淡淡的海水味🌊,十分開胃。表面放上菊花和銀箔作點綴,令味道更有層次。▪️季節刺身兩件▫️中拖羅 -油脂豐富,入口即溶。▫️ 牛秋魚剌身 -魚肉鮮甜,配上豉油和新鮮的青檸,更能帶出刺身的鮮味。還可以搭配紫蘇花瓣一齊食用,增加層次感。▪️蠑螺壺燒 -上枱時賣相十分吸引🤩,因為廚師使用螺殼充當湯壺,將成個原隻蠑螺上台。廚師先將螺肉攞出嚟切片再配上清湯放入螺殼煮,螺肉吸收了清湯嘅精華,口感可媲美青邊鮑。螺湯更是清甜可口,有淡淡的螺香。▪️鐵板燒蟶子王 -聖子一隻大概有十二厘米長❣️配以牛油和蒜蓉在鐵板上爆香,切五至六粒上碟。再用黑胡椒簡單調味,食落香口,肉質彈牙。▪️鐵板燒明太子煮蜆 -配以明太子和清酒一齊煮,蜆肉夠晒飽滿,吸收晒明太子精華,好鮮甜,還有淡淡清酒香味。▪️鐵板燒斑馬賴尿蝦 -近距離欣賞師傅純熟手

▪️季節刺身兩件
▫️中拖羅 -油脂豐富,入口即溶。

▪️鐵板燒斑馬賴尿蝦 -近距離欣賞師傅純熟手法起殻拆肉,賣相精美。鐵板香氣撲鼻,肉質結實鮮甜,最後再配上少許烏魚子碎作點綴,色香味俱全。

▪️櫻花蝦炒飯 -加入櫻花蝦、泰國蘆筍、蔥、雞蛋等的炒飯。米飯炒得乾身,粒粒分明,食落去每一啖都有櫻花蝦嘅香氣但不油膩。

▪️白松露蔬菜 -有機菠菜和豆苗加白松露。食落去香氣滿滿,好fresh 嘅感覺。

▪️鯛魚濃湯 -好濃郁鮮甜嘅魚湯,本身我唔係一個好鍾意飲魚湯嘅人都飲曬🤣。因為佢唔會有我好驚嘅腥味。

▪️香蕉天婦羅配紅豆雪糕 -唔會過分死甜,配上炸過嘅麵衣,好邪惡🤤

💁🏻‍♀️整體用餐感覺十分良好,配合主題,由淡至濃。每道菜嘅食材都好新鮮,感覺出有落過心思去搭配,用餐過程就像親臨海邊一樣。

💕環境舒適安靜雅致,座位闊落。

💰 Summer Festival Seafood Menu (夏祭海鮮套餐)一客$1680元
❗設有加一服務費

🤵🏻🤵🏻‍♀️ 服務態度好好,會細心講解每一道菜。日式服务,食完店員會送我哋到門口目送我哋離開。

📍 地址:中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓
2022-08-11
2022-08-15 53 瀏覽
Had a quick lunch at this secluded Japanese restaurant in the busy neighbourhood of LKF in Central.Lunch menu:🥘Salad🥘 Steamed Egg Custard🥘 Sashimi Donburi ($428)/Minced Fatty Tuna Donburi ($398)/ Miyazaki Wagyu Inaniwa Udon ($318)/Grilled Silver Cod, Saikyo Miso ($318) /Unadon ($298)/ Pork Cutlet, Egg, Rice ($298)🥘 Miso Soup🥘 Pickles🥘 Dessert✨Steamed Egg Custard and Salad I always love looking at what’s inside a steamed egg custard. This time around, the silky custard is studded with ginkgo and

Lunch menu:
🥘Salad
🥘 Steamed Egg Custard
🥘 Miso Soup
🥘 Pickles
🥘 Dessert

I always love looking at what’s inside a steamed egg custard. This time around, the silky custard is studded with ginkgo and seaweed. Very nutritious and appetising!

✨Sashimi Donburi ($428)
Consisting of shima aji, sardine, uni, mackerel, flathead etc, some of which added a touch of spicy zestiness with yuzu kosho salt. Underneath the sashimi are seasoned rice with mushrooms which aren’t too sour to overpower the sashimi

✨Grilled Silver Cod Saikyo Miso ($318)
The silver cod was grilled to a nice golden brown colour with crisp skin and silky smooth and tender flesh loaded with all the omega 3 fattiness!

✨Crème brûlée
Airy and milky with a smoky crust and strawberry on top, not too sweet, just to my liking🍓
午餐
2022-08-12 72 瀏覽
朋友仔約我食好西😌揀左蘭桂芳新開既高質日式料理店🍴除左lunch set menu...仲有omakase同鐵板燒🙊兩個女仔食左兩個lunch set😌 分別係:✔️魚生飯 (HK$428)醋飯,上菜時店長細心講解左有咩魚生☺除左海膽同吞拿之外~ 有深海池魚, 沙甸, 太刀, 鮫蝶 同埋牛鰍~ 對於魚生飯都幾特別😆 仲要每一款魚生師傅都特別有加左黑椒同埋柚子鹽做調味😌✔️銀鱈魚西京燒(HK$318)相對平時食開既偏大塊~ 而且好juicy😌加上一碗白飯仔😌 另外Lunch menu 仲配有三文魚子沙律同茶碗蒸~ 今日仲搭埋個士多啤梨既焦糖燉蛋🤤真係飽到上心口🤰雖離公司有d 遠~ 同埋lunch hour 唔夠時間比我食佢既omakase...但食物質素好高質~係一間值得encore, 又幾岩同閨蜜or business meal 既餐廳😍@t8japanese

兩個女仔食左兩個lunch set😌 分別係:

✔️魚生飯 (HK$428)

✔️銀鱈魚西京燒(HK$318)
相對平時食開既偏大塊~ 而且好juicy😌加上一碗白飯仔😌

@t8japanese
魚生飯
魚生飯
2022-08-11 62 瀏覽
近日到了一間位於中環蘭桂坊的日式餐廳T8 Japanese Cuisine享用了一頓高質滋味鐵板Omakase,餐廳裝修精緻,以日系風格為主調,環境舒適,能邊吃邊近距離欣賞廚師巧手廚藝功架,更可與廚師交流❗店員殷勤有禮,服務貼心。今次享用了期間限定夏祭海鮮套餐 $1680@此餐共包括9項美食:1️⃣前菜- 海膽松葉蟹肉果凍以賣相精美的鐵盒盛載,海膽香濃細幼,松葉蟹肉新鮮,高湯啫喱清甜!2️⃣時令刺身2品 - 厚切中拖羅及赤貝厚切中拖羅肉質鮮嫩,味道鮮甜,入口溶化!赤貝鮮甜,肉質爽脆幼滑,帶海水鮮味!3️⃣蠑螺壺燒蠑螺壺燒即叫即製,熱炳炳上菜,螺肉質爽口,以清甜高湯湯泡製作,鮮甜美味。4️⃣鐵板燒蟶子王鐵板燒蟶子鮮香滋味,肉質非常彈牙,還配有蒜蓉牛油,帶淡淡焦香,十分滋味。5️⃣鐵板燒明太子煮蜆以清酒燒製的煮蜆,蜆肉肥美鮮嫩,配搭明太子,咸度適中,十分惹味。6️⃣鐵板燒斑馬瀨尿蝦這是一隻份量十足的瀨尿蝦,含有豐富香濃的瀨尿蝦膏,肉質鮮甜,加上烏魚子碎,配搭豐富滋味。7️⃣櫻花蝦炒飯這款鐵板燒炒飯以滋美櫻花蝦、雞蛋及香蔥炒製,粒粒炒飯帶淡淡焦香,十分惹味❗️8️⃣湯 - 鯛魚濃湯這是以份量十足的新鮮鯛魚熬製而成,配搭日本昆

今次享用了期間限定夏祭海鮮套餐 $1680@
此餐共包括9項美食:

1️⃣前菜- 海膽松葉蟹肉果凍

2️⃣時令刺身2品 - 厚切中拖羅及赤貝
厚切中拖羅肉質鮮嫩,味道鮮甜,入口溶化!
赤貝鮮甜,肉質爽脆幼滑,帶海水鮮味!

3️⃣蠑螺壺燒

4️⃣鐵板燒蟶子王

5️⃣鐵板燒明太子煮蜆

6️⃣鐵板燒斑馬瀨尿蝦

7️⃣櫻花蝦炒飯

8️⃣湯 - 鯛魚濃湯
這是以份量十足的新鮮鯛魚熬製而成,配搭日本昆布,帶香濃鯛魚味,车分鮮甜滋味!

9️⃣甜品 - 香蕉天婦羅配紅豆雪糕
黃金香脆的香蕉天婦羅配搭冰涼透心的香甜紅荳雪糕,冰火交融,甜而不漏。

此日式餐廳食材新鮮,非常用心製作每一款食品,能與廚師交流互動,店員服務週到,環境舒適,十分推介給喜歡日本料理的朋友❗

2022-08-11 42 瀏覽
同朋友慶祝生日就當然晏就都要食好啲🤣🤣係蘭桂芳上面依間日式餐廳,一入到去見到個環境就覺得好高檔,又坐得好舒服朋友都好鍾意😆😆店員又好有禮貌,一坐低就送上一杯茶,仲會貼心咁比圍巾我地☺️☺️海鮮魚生飯套餐($428)佢個魚生飯啲刺身非常新鮮😛😛除咗有海膽同拖羅之外,佢個帆立貝都勁鮮甜🤩🤩仲有左口魚同赤身,再加啲魚子增加口感,好夠鮮味一咬落去爆哂出黎🥰🥰麵豉湯佢個麵豉湯都幾甜,係好舒服既清甜😚😚焦糖燉蛋最後甜品食埋個焦糖燉蛋,微微焦香配好滑既燉蛋,好滿足既一餐🥳🥳📍 T8 Japanese Cuisine (中環)中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry中環 #berry日本菜 #壽司 #t8japanesecuisine #japanesecuisine #teppanyaki #teppan

海鮮魚生飯套餐($428)

麵豉湯
佢個麵豉湯都幾甜,係好舒服既清甜😚😚

焦糖燉蛋

📍 T8 Japanese Cuisine (中環)
中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry中環 #berry日本菜 #壽司 #t8japanesecuisine #japanesecuisine #teppanyaki #teppanyakihk #sushi #sushihk #omakase #hongkong #omakasehk #lankwaifong #蘭桂坊