2016-12-20 591 瀏覽
一坐低,朋友仔講左個好好笑嘅gag,令我諗到呢一刻仲好記得。話說就係我同拒講呢到d意粉全部都係自家製架,連雲吞都做得好正宗,好正架。之後拒答我:好正宗架?即即係皮好厚,餡好少嗰啲啦。。我即刻笑咗出嚟,我覺得佢講得好好笑,乜正宗嘅意大利雲吞係一定皮好厚,咸好少嘅咩?我諗你試過呢度嘅就會改變你嘅想法。意式薯仔伴熟巴拿馬火腿沙律--薯仔沙律一向係我嘅最愛。呢度嘅沙律再加埋巴拿馬火腿令到本身嘅沙律更有咸香味。另外最特別嘅係加左洋蔥,食落去更為惹味。黑橄欖麵包配西班牙黑毛豬辣肉腸番茄及水牛芝士--一個好惹味嘅前菜,本身包包已經有好濃烈嘅橄欖味,再加上辣肉腸同埋芝士。食落去又辣又煙un,亮點係上面仲有好惹味嘅火箭菜,增添口嘅味覺層次。自家製全麥闊條麵配煙燻豬腩肉配黑松露汁--不嬲和對麥嘅嘢都唔係甘有好感,但呢個令我有d改觀。闊條麵嘅麥味唔算好重,但加左麥反而令到闊條麵非常之煙un,有口感。比起食一般嘅意粉,更正。煙燻豬腩肉亦令到呢一個闊條麵生色不少,原本比較淡味嘅闊條麵,配上有感味,油香嘅腩肉,就好似食中式豬油飯嘅藝術一樣。我嘅主角意大利雲吞,呢度嘅意大利雲吞並唔係好似我朋友所講咁樣個皮好厚,啲餡

之後拒答我:好正宗架?即即係皮好厚,餡好少嗰啲啦。。

我嘅主角意大利雲吞,呢度嘅意大利雲吞並唔係好似我朋友所講咁樣個皮好厚,啲餡好少。以我覺得拒做得厚薄適中,較落去有口感,餡薄,但卻充斥大半件雲吞。配合得好好。
外面再加上好creamy嘅忌廉醬汁,令人有好滿足嘅感覺,直頭有種想講意大利話嘅衝動,但可惜。。我唔識,哈哈。
甜品我中意呢個,意大利杏仁雪糕伴焦糖香蕉--杏仁雪糕嘅味道係我中意嘅杏霜味。蕉糖香蕉甜得嚟,兩者又好配合,令本身唔太中意食蕉糖嘅我,都忍唔住食哂。。
一向食意粉我都係講求拒汁料或者配料,依家諗深一層,其實個粉先係拒最主要嘅靈魂,絕對值得執著。
食Lunch最開心係幾個好友一齊食,因為食物可以一齊share,可以一次過食到幾款不同菜色Lunch menu 中,主菜有好多選擇,而頭盤就有5款,因為呢間餐廳主打手工意大利粉,係用00級意大利最幼細既麵粉自家製不同款式、口感、質地的意大利粉, 所以梗係揀意大利粉啦。而頭盤方便揀咗4款特色啲嘅:Insalata 櫻桃蕃茄伴水牛芝士,青瓜,茴香沙律配黑松露油醋汁一上枱陣陣黑松露香味,芝士有淡淡嘅香味,櫻桃番茄好新鮮,好清甜、微微酸。 係一個好清新嘅頭盤Fried Brie cheese 瑞士芝士,青萍果蘿蔔沙律配燒蒜頭黑醋芝士醬炸芝士外脆內軟, 而且外層好薄,唔係好厚嘅炸粉,外層香脆配內半溶芝士,煙煙韌韌, 芝士味濃郁, 配上青蘋果羅白沙律令到炸芝士多一份清新嘅感覺,雖然加咗沙律同醬, 但都冇掩蓋芝士嘅味道,四個頭盤中我最喜歡呢一款Italian Potato salad 意式沙律伴熟巴馬火腿,醃青瓜,紅洋葱,蛋黃醬簡單材料配搭出美味菜色, 會令人不斷放入口, 好似上咗癮咁Mini Pizza迷你黑橄欖麵包配西班牙黑毛豬辣肉腸, 番茄同水牛芝士麵包比較厚身所以上層有食材嘅部分會比較林身,

而頭盤方便揀咗4款特色啲嘅:

Insalata
櫻桃蕃茄伴水牛芝士,青瓜,茴香沙律配黑松露油醋汁

Fried Brie cheese
瑞士芝士,青萍果蘿蔔沙律配燒蒜頭黑醋芝士醬

Italian Potato salad
意式沙律伴熟巴馬火腿,醃青瓜,紅洋葱,蛋黃醬
簡單材料配搭出美味菜色, 會令人不斷放入口, 好似上咗癮咁

Mini Pizza
迷你黑橄欖麵包配西班牙黑毛豬辣肉腸, 番茄同水牛芝士
麵包比較厚身所以上層有食材嘅部分會比較林身,以下層就會比較脆身, 本身辣肉腸味道較濃配上火箭菜,味道就會多一份清新

Mushroom Ravioli (5件)
時令野菌雲吞配蕃茄忌廉牛油汁
圓碌碌嘅雲吞,皮薄餡靚,包住美味涵料, 係自家製嘅手工之作,內含4種時令mushroom, 菇味香濃,無菇平時嘅腥臭味,入口帶爽, 加上番茄粒, 食落去一啲都唔膩

Tagliatelle Lamb Ragu
手製濶條面配法國BB 羊腩燴肉
用上BB羊腩肉,羊味羶味濃郁,配上自家面條,喜歡羊羶味的一定有要order。

Whole Wheat Pappardeue
自家製全麥闊面配煙薰豬腩肉,蘑菇配黑松露忌廉汁
我第1次食全麥製成的自家闊意粉,好有質感因為會有厚度的,而且會有麥粉的粗粒質感,令人難以忘記,配合煙肉條同雞脾菇條,三種不同質感。是我最喜歡的主菜
呢間餐廳好得意,意大利粉菜色會有Half & Full 2種size,左邊的就係Half,右邊的是Full size,這樣可以照顧到細食既人,又唔會造成浪費,好細心

Amarette Gelato
意大利杏仁曲奇雪糕伴焦糖香蕉
分開食的話,每款食材分開食味道都好, 香蕉亦用焦糖煮過,香蕉淋的質感,杏仁雪糕的香滑質感,脆卜卜的曲奇質感,令話甜品口感好豐富。
Tiramisu
傳統做法,用蛋和糖製作,不會用cream,食後唔怕會肥,質感很滑不厚重。
最特別係有爆炸糖,入口好過癮,推薦大家一試
2016-12-14
  • Fried Brie cheese
  • Mushroom Ravioli
  • Whole Wheat Pappardeue
2016-12-15 989 瀏覽
記得早前提過這家店名就已標點題旨00麵粉的Doppio Zero 一時興起下嚐過豐富三道菜加一後也是兩百出頭,一段時間後竟然未有怎樣通脹 反而餐牌重新設計後色彩繽紛悅目,而且價位更加便宜,更為抵食 主菜方面依然有自家製作鮮意粉及乾意粉,半份全份,可根據個人食量而定的貼心設計 只是一頓午餐就已經要在十多款美味中精挑細選,根本就是對我的極大挑戰 Italian Potato Salad跟熟悉的薯仔沙律不差太遠,就是配料佔量更多更豐富 prosciutto帶來點點鹹意,配上刁草醃青瓜及紅洋蔥等蔬菜,且溫低冷涼會清新些少 略帶粉沙感的蛋黃混合蛋黃醬添香,醬量恰到好處,不會太漿口肥膩 金黃小球實為Fried Brie Cheese,炸物當然要及早享用,感受其脆香 特別是與芝士心軟滑腍綿,富奶香及鹹度不高的本質形成了對比 青蘋果及小紅蘿蔔帶來清爽,燒蒜黑醋芝士醬味較濃潤,又是對比之處 就沖著其麥香及微粒嚼感而選的Whole Wheat Pappardelle $148(Half) $160(Full) 蘑菇與黑松露忌廉汁合襯,後者香氣十分淡口,幸得蘑菇加成 煙燻豬腩肉切成細條,油脂鹹味不重

反而餐牌重新設計後色彩繽紛悅目,而且價位更加便宜,更為抵食

特別是與芝士心軟滑腍綿,富奶香及鹹度不高的本質形成了對比

蘑菇與黑松露忌廉汁合襯,後者香氣十分淡口,幸得蘑菇加成

煙燻豬腩肉切成細條,油脂鹹味不重,醬汁下的忌廉才是比較重口味的地方

愛羊味必嚐Tagliatelle, Lamb Ragu $158(Half) $178(Full)

羊腩肉腍綿細緻,雖然佔量甚少,但油脂盈潤,香味濃郁得很,就連闊條麵也充滿羊香

實在非常油,所之必須趁熱品嚐,才可以盡情收獲其油甘肥美

要告別昔日為之驚艷的鴛鴦Affogato,此時換上另一款傳統的變奏--Tiramisu +$20

朱古力爆炸糖藏內,在細潤稠感甚重的同時添上噼啪彈跳的動感

甜度中等,Amaretto酒味著實不嗆烈,溫和,亦去膩

就算進入冬天,香港人對於冰品雪糕可是不會輕言放棄的

沒有Affogato所配的特色奶茶雪糕,然而Amaretti Gelato +$20攜來了意大利杏仁曲奇雪糕

配合焦糖香蕉,讓其甜味升華,若為甜魔應該會頗喜歡,至少甜得不藥水
上環有不少好餐廳,說到想告閨密享受寧靜時光? 朋友今次推介位於上環咸東街的Trattoria Doppio Zero Parmigiano Frittlle $118 芝士波是用 Dan Daniele ham + cheese + 濃湯釀入 外面的cream是用15年黑醋醬去整 香濃醋味過後就食到芝士味帶點咸咸的ham味 接著是這盤baby Beetroot salad $98上場了! 我本身真係麻麻地紅菜頭…因為同事間中lunch就食一盒紅菜頭 睇到我都有陰影,所以對紅菜頭真係冇乜好感 估唔到加左醋製既紅菜頭又幾易入口,黃色既都係紅菜頭 只不過係用左海鹽味去醃,反而呢個海鹽味仲幾好食tim! 加埋自家製的yogurt汁同陳醋做調味,立即覺得好有特色 當然入面既自家焗合桃竟然成為搶手貨,真係好香口 自家製baby Spinach Ravioli $208 雖然看似扁撻撻,但入面醬汁滿滿由一咬爆外皮就隨之而來 不過上面滿滿的芝士碎溶在薄薄一層的自製雲吞皮上 我最期待的終於出場了!Pappardelle $228 用上阿拉斯加藍蟹肉,而每一條自家製麵條都沾上海鮮精煮制的濃郁醬汁
上環有不少好餐廳,說到想告閨密享受寧靜時光?

外面的cream是用15年黑醋醬去整

香濃醋味過後就食到芝士味帶點咸咸的ham味

睇到我都有陰影,所以對紅菜頭真係冇乜好感

估唔到加左醋製既紅菜頭又幾易入口,黃色既都係紅菜頭

只不過係用左海鹽味去醃,反而呢個海鹽味仲幾好食tim!

加埋自家製的yogurt汁同陳醋做調味,立即覺得好有特色

當然入面既自家焗合桃竟然成為搶手貨,真係好香口

自家製baby Spinach Ravioli $208

雖然看似扁撻撻,但入面醬汁滿滿由一咬爆外皮就隨之而來

不過上面滿滿的芝士碎溶在薄薄一層的自製雲吞皮上

我最期待的終於出場了!Pappardelle $228

朋友都大讚呢碟好味,因為醬汁帶有香濃既海鮮味,非常惹味

未到主菜之前,先飲一杯Strawberry Sunrise $68

Lychee + strawberry + Lemon Soda 味道清新 有soda的飲品是我最愛!

朋友大力推介pan roasted Iberico pork $328

約7-8成熟的黑毛豬非常Juicy和腍,而且中間仲保留住粉紅色,

其實除了食扒之外,還有不少好選擇喔!

意大利白豆還是第一次試到,口感綿密

近骨的位置更加是最好味的地方,因為帶點焦焦的香味

連住既肉仲特別腍身,所以這一刻不用扮斯文 盡情用手拎住條骨咁食啦!

底係焦糖燉蛋+豆腐味雪糕配上焦糖脆脆的餅

焦糖燉蛋好滑又香蛋味,岩哂我呢個甜品控!
  • 自家製baby Spinach Ravioli
  • 焦糖燉蛋
2016-12-12 3709 瀏覽
上環文咸東街既柏廷坊一向都有唔少貴價既餐廳~~我亦只去過一, 兩間品嚐過!!!今次朋友們就揀選了係地庫既【Trattoria Doppio Zero】內裡裝潢簡約, 燈光柔和且很有浪漫既感覺!!原來呢間餐廳主打既係手造傳統意大利粉;同時配合不同既新概念, 造就出不同既風味及口感~真係要一試先得"*坐底不久, 點菜後侍應就端上餐廳自家製既麵包配橄欖油~~麵包非常鬆軟, 另外他們更建議我地只蘸上橄欖油, 品嚐一下上盛既橄欖油香!!的確不蘸醋亦非常香軟"*呢道前菜 Smoked Duck Liver Ravioli 賣相很特別~~面頭以紅菜頭打成既粉紅色泡沫, 包裹著鴨潤鴨肝既意大利雲吞;微甜既泡沫落食落仿如空氣般消失, 而內裡既鴨內藏味道非常濃郁, 兩者好 match!!食完唔會覺得膩!!另一個前菜:Parmigiano Frittlle一粒粒既芝士波看似普通, 但係內有乾坤!!入面釀有 Ham, 芝士及濃湯再炸至脆金黃色;另外仲用左 15年既黑醋整成的 Cream 放係芝士波既底及面頭~~食落口感豐富又夠芝士味, 而且熱騰騰又夠 creamy"*配埋黑醋cream 仲冇咁油膩, 食一粒真
上環文咸東街既柏廷坊一向都有唔少貴價既餐廳~~

我亦只去過一, 兩間品嚐過!!!

內裡裝潢簡約, 燈光柔和且很有浪漫既感覺!!
原來呢間餐廳主打既係手造傳統意大利粉;

同時配合不同既新概念, 造就出不同既風味及口感~

真係要一試先得"*
餐前麵包
坐底不久, 點菜後侍應就端上餐廳自家製既麵包配橄欖油~~

的確不蘸醋亦非常香軟"*
Smoked Duck Liver Ravioli

食完唔會覺得膩!!
parmigiano Frittlle
另一個前菜:Parmigiano Frittlle

一粒粒既芝士波看似普通, 但係內有乾坤!!
入面釀有 Ham, 芝士及濃湯再炸至脆金黃色;

食落口感豐富又夠芝士味, 而且熱騰騰又夠 creamy"*

配埋黑醋cream 仲冇咁油膩, 食一粒真係唔多夠!!
Tutti Frutti
此外, 佢地設計有酒窖, 想食咩wine 都有!!!

想飲 Cocktail 或 Mocktails 都齊備~~
跟朋友聚聚就飲返D 特式野, 我呢杯係無酒精既 Tutti Frutti~

用左桃, 草莓, 橙及菠蘿混合而成既沙冰, 味道好 fresh"*
Fennel & Citrus Spiced White Cad
好快主菜就到, 呢款係 Fennel & Citrus Spiced White Cod

智利既雪魚以日式烹調手法呈現眼前~~

細細件魚柳配上自家製既香脆炸魚皮及以麵豉打成既泡沫放係面頭;

視覺同味覺都有所享受, 口感又軟又脆, 多種口感, 很特別!!!

另外仲配有特別醃製了三日既三文魚籽;

味道香濃且帶有鮮味, 可以配埋用炸魚皮一齊食"*

就咁食都唔會有太鹹既感覺~~
beetroot Ravioli
意大利雲吞絕對係意大利餐既靈魂!!!

呢款 Beetroot Ravioli 將紅菜頭打成蓉, 再加入芝士包成意式雲吞;

睇得出皮很薄, 絕對係手造既可以做到咁既效果~~
半透明既雲吞見到紅卜卜既紅菜頭蓉, 食落好滑溜"*

最特別既係味道竟然似紫薯, 鹹中帶少少甜味, 好似食緊份子料理咁!!

怪不得佢係呢度既招牌菜啦, 推介呀~~
另一款意粉:Pappardelle

用上亞拉斯加藍蟹拆肉配上自家製闊條麵"*

醬汁非常濃郁及鮮甜, 有點似龍蝦湯既味道, 而且蟹肉絕無腥味;

闊條麵麵質很彈牙煙韌, 有種食完想再食既感覺!!
Sweet corn & vanilla Pudding
最後甜品我地就揀左 Sweet Corn & Vanilla Pudding
呢款係意大利傳統既甜品, 自家製既粟米布甸配粟米味 Gelato;

食落每一啖都充滿甜甜既粟米味, 好正呀喂!!!

仲要冇落任何糖既製成, 係原原本本既甜粟米味道, 喜歡食粟米既人一定要點佢呀"*
Trattoria Doppio Zero 呢度食物很有水準且精緻;

幾個女生黎 Fine Dinner 絕對係超正既選擇, 情侶黎呢度都好有浪漫既感覺架!!
2016-11-29
parmigiano Frittlle
Tutti Frutti
beetroot Ravioli
Sweet corn & vanilla Pudding
2016-12-11 2688 瀏覽
一向以為,這間以00號意粉為店中招牌的意大利餐廳,招牌菜只得意粉而已,原來它除了意粉出色之外,還有不少拿手好戲,亮點甚多。 初次到來,與數位友人相聚的一個晚上,吃了多道這間餐廳的精彩菜式,愜意極了。Truffled Fried Oyster, Black Truffle Aioli, Creamed Spinach 極有特色,來自法國的生蠔,以天婦羅的製法炸起,蠔上的一抹松露蛋黃醬,生蠔下的忌廉菠菜,三者配合得天衣無縫,混成令人難以言喻的豐富滋味。Baby Beet Root Salad, Baby Spinach, House Yogurt, Aged Balsamic, Candied Walnut集三款不同的紅菜頭於一身,紅的以醋醃製,黃的就給海鹽醃製過,而最罕見的則是有圈紋的紅菜頭,三款紅菜頭,味道、口感各有不同,絕對是喜歡吃健康甜美紅菜頭人士的恩物。這顏色繽紛漂亮,豔麗動人的沙律,除了主角的紅菜頭外,還有自家製的乳酪和香脆的合桃,組合成一道口感和味道兩皆豐富的開胃前菜。Contemporary Onion Soup, Chicken Mousse Tertelline, Mo

Contemporary Onion Soup, Chicken Mousse Tertelline, Mozzarella Foam是道非一般的洋蔥湯,與傳統的洋蔥湯甚有不同。早經放於碟子上的芝士泡沫與小巧精緻的雞肉雲吞,在濃郁的洋蔥湯倒進去後,與湯混和一起,湯中全然不見任何洋蔥的蹤影,原來全部洋蔥都已融化於湯中。這充滿洋蔥味的湯,同時滲發出芝士的味道,特別而精采。
Pappardelle, Blue Crab, Caramelized Fennel, Shelfish Reduction 以阿拉斯加的藍蟹肉入饌,自家製的粗身意大利闊麵條,掛汁能力極強,索滿以海鮮煮成的美味醬汁後,再配以鮮甜的藍蟹肉,味道極佳,每口都是滋味,使人一吃傾心。
Spaghettii, Carabineros Red Prawn, Cherry Tomato, Homemade XO Sauce, Basil 紅蝦意粉,以矜貴的西班牙紅蝦為材料,意粉中包括兩隻不大不小,蝦味濃郁的紅蝦,配以乾意粉條,並以餐廳自家製的 XO醬調味,整道意粉香辣惹味,是另一道相當吸引的意粉菜式。
Grilled Prime USDA Ribeye, Bone Marrow, Anchovy & Garlic Butter, Gremolate甚有看頭,早已切成長條的美國頂級肉眼扒,本已魅力十足,還要伴以原條牛骨髓,就更有吸引力了。把肉眼塗以牛骨髓,肉香與脂香更是濃烈,也讓人吃得更加滿足。
Sweet Corn & Vanilla Pudding, Corn Flake Gelato, Caramel Popcorn絕對是道別處少見的甜品,三種不同處理方法的粟米甜品,把粟米的可塑性盡情發揮,口感豐富,味道突出,甚值一試。
Yin Yang Affogato, Milk Tea Gelato, Espresso Shot, Peanut Butter Cookie以經典的港式風味鴛鴦為概念,為 Affogato搞搞新意思,奶茶味的 Gelato雪糕,倒進濃味的 Espresso咖啡,並以 Peanut Butter曲奇作伴,混合成港人熟悉的鴛鴦風味。在高級西餐廳竟可以品嚐到與港式茶餐廳鴛鴦飲品有異曲同工之妙的甜品,真是意想不到!
與之前兩款少見又美味的甜品相比,Tiramisu, Classic Recipe, Amaretto, Chocolate Popping Candy看來似乎較為普通,但其實這傳統意大利甜品以傳統製法做成,只下了蛋和糖,並沒有下忌廉,口感輕盈,加入了不常見的朱古力爆炸糖,就為這傳統甜品帶來創新的一面,令人留下深刻的印象。
這個晚上,與友人們一起品嚐這餐廳的各款特色菜式,當中絕大部分都極有水準,不單只是意粉,就連頭盤、沙律與甜品,也有上佳的質素,這頓晚餐,亮點的確甚多。
  • Truffled Fried Oyster
  • Baby Beet Root Salad
  • Contemporary Onion Soup
  • Blue Crab Pappardelle
  • Carabineros Red Prawn Spaghetti
  • Sweet Corn & Vanilla Pudding
上環隱藏了不少美食係人都知今次這家真的是待吃過多間美食以來頭幾位的環境不算浪漫,適合情侶來談心撐枱腳浪漫一番先來就是店家自家烘烤的麵包,鬆軟綿綿的口感即使單吃也吃出麵包的香氣老闆更教我們吃麵包不應加上醋汁,這會破壞麵包的味道,因此只會建議客人沾一點橄欖油即可不要以為這是蕃茄,其實它是用鴨肝鴨潤製成的意大利雲吞上面鋪了用紅菜頭打成的泡沫,泡沫帶點酸酸的味道,可以中和鴨肝鴨潤的味道咬一口就已經被鴨內臟的濃郁味道充斥了整個口腔這個彩色繽紛的沙律,主要是以健康的紅菜頭為食材這款沙律用了三款不同的紅菜頭,分別是以酸醋醃製的紅色紅菜頭,味道略帶酸味,有開胃之功效黃色的是以海鹽醃製的紅菜頭,帶一點海鹽的味道,但不會太過鹹蓋了紅菜頭的清甜味道最後是圓圈狀的新鮮紅菜頭,完全沒有加任何調味及烹煮,以蔬菜新鮮的清甜味道配搭其他配料,吃時有一份清爽口感加上菠菜BB、自家烘焗的合桃及自家製乳酪,口感豐富,層次感十足,每吃一口都有不同的味覺享受炸芝士球裡面釀有濃湯,外面表皮炸得酥脆可口,咬開裡面creamy 質感兩者交融令口感綿密軟滑,加上用了15年的陳醋醬料點綴,令芝士的奶香更具層次突出這裡很注重食得健康,所以
上環隱藏了不少美食係人都知

今次這家真的是待吃過多間美食以來頭幾位的

環境不算浪漫,適合情侶來談心撐枱腳浪漫一番

不要以為這是蕃茄,其實它是用鴨肝鴨潤製成的意大利雲吞

咬一口就已經被鴨內臟的濃郁味道充斥了整個口腔
這個彩色繽紛的沙律,主要是以健康的紅菜頭為食材

這裡很注重食得健康,所以很多都會用了有益的紅菜頭為主菜

這個紅菜頭意大利雲吞也是第一次吃到,薄薄的外皮裡面包著用紅菜頭打爛的餡料

咬起來像是紫薯般的質感,甜甜的味道很特別
日本烹調手法製作智利雪魚,以麵豉打成的泡沫

加上香胞的炸魚皮,多種口感混合在一起,又軟又脆交雜在一起
配上醃製了三日的三文魚籽,鮮味香濃,帶有一點點鹹味,帶出海鮮的鮮味
烤焗黑毛豬肉質非常嫩滑,豬本身要全熟,但黑毛豬是唯一可以不需要全熟而食用的豬

因此靚的黑毛豬應該以半熟上菜,切開裡面仍然保留粉紅色般的色澤,而且肉汁豐富

配上意大利白豆蓉,豆香可突顯出黑毛豬的鮮味,一點豬騷味也沒有,跟吃牛扒簡直一樣口感
Tiramisu 以傳統方法製作,只用蛋和糖不加任何奶油,質感軟滑不厚實,彷如在吃梳乎厘的口感

不會有太大負擔的感覺,罪惡感也減少,另外加上爆炸糖,令整個口感更豐富有層次
2016-12-01 919 瀏覽
這一年大部分時間都沒有姐姐幫忙,又要處理妹妹入學/囝囝升小選校,生活忙得很誇張,轉眼,竟然又12月了,真心覺得自己遇上了時光大盜啊!忙起來,整整一個月沒見老友了,慶幸終於約到感恩節來個飯聚~上環這間Trattoria Doppio Zero,聽說最適合搞地下情,不是嗎?餐廳身處地庫,環境昏黃有情調,無論像我們幾位老友開心並聚,還是情侶拍拖吃飯,都十分適合。肚子餓了,首先上檯的麵包也覺得份外鬆軟好吃,點上青橄欖油,更覺芳香迷人,我可是不客氣連吃兩片~時值感恩節,一起開支 Prosecco 不過份吧?在泡沫中開心舉杯,微微的酒意讓接下來的美食更加醉人~首先是 Truffled Fried Oyster ($48),法國蠔配天婦羅輕炸是也,所用蠔隻鮮甜飽滿、剛好只是半熟,有著炸蠔的香脆感,但同時保留了生蠔的嫩甜,吃時最好連同底部的忌廉菠菜及 Truffle 蛋黃醬,味道會更豐又平衡,很不俗的開! 接著是 Contemporary Style Onion Soup ($108),洋蔥湯喝得多,濃郁又打到全溶的洋蔥湯卻是首次品嚐,質感細膩幼滑,像是蘑菇湯但味道多份洋蔥清香,又配上泡沫芝士 Moz
接著是 Contemporary Style Onion Soup ($108),洋蔥湯喝得多,濃郁又打到全溶的洋蔥湯卻是首次品嚐,質感細膩幼滑,像是蘑菇湯但味道多份洋蔥清香,又配上泡沫芝士 Mozzarella Foam 非常有趣。湯中還有一件精美自家小巧雲呑,非常滑溜可口,加起來十分出色。
然後還有 Parmigiano Frittlle ($118) 芝士波,以Dan Daniele ham、芝士再加上濃湯釀入,外脆而中間Creamy又 融和,最特別是配上黑醋15年做成的cream,酸酸甜甜的非常開胃。
然後有美不勝收的 Baby beetroot salad ($98),由三款不同的紅菜頭為材,其中一般紅菜頭先經醋製,金菜頭則是海鹽製,最後花紋紅菜頭則是薄片鮮吃,再配上陳醋、自家乳酪醬汁,以及自家焗合桃,多種質感、清新好吃。
接著有 Pappardelle -  Blue crab / caramelized fennel / shellfish reduction ($228) 。成品以阿拉斯加藍蟹肉,配上海鮮精煮制的濃郁醬汁,以及粗條的自家麵條,組成構人心弦的鮮甜美妙口味~
另一款 Spaghettini - Carabineros red prawn/ Cherry Tomato / homemade XO sauce / basil ($288) 也非常美妙,過次改用非店方鮮製,而是乾貨,較挺身的口感方能承擔較濃重的XO醬口味;而紅蝦呈六成熟,是最佳的質感,連同鮮香惹味的意粉同吃,非常滿足!順帶一提,店內自家醬XO醬十分真材實料,以日本乾貝和大地魚乾等精選材料,配意粉是估不不的好吃,也有朋友馬上買罐買家品嘗 $98~
最到牛魔最期待、也是招牌茶之一的的 Grilled USDA Prime Ribeye 10oz ($468),對我而言,同上的牛骨骨髓實在套油又太膩了,但牛肉本身寶在好吃,據說與只選用特定地區的牛肉出品,在飼料和養飼過程有嚴格品質有關。另外還有好些配菜選擇 ($48/份),我們點了烤蘑菇、新鮮粟米沙律,以及香草焗薯,全部都好吃!
開始甜品,個人超愛那奶菜雪糕撞特濃咖啡,融合出來的「鴛鴦甜品」,香醇有趣,十分好吃。
Tiramisu ($78) 也有驚喜,以傳統做法,用蛋和糖、不加忌廉故質感較輕較柔,質感滑溜之極,又有創新爆炸糖,相當好吃。最後是 Sweet corn & vanilla Pudding ($78),以自家製粟米雪糕,配些充滿口感的粟米粒質感的布甸,香甜好吃。
美好的Thanksgiving Dinner就此結束,下次再見,會是辣局上嗎?
2016-11-24
2016-11-29 2333 瀏覽
坦白講車媽媽近年真的口福不淺,各式各樣美食都能盡收嘴內,不過有時吃盡精彩菜式的同時,亦會想來一個由零開始的感覺,用最原始嘅味道征服被寵壞的味蕾,這天車媽媽便有機會到品嚐它由零開始甚出名的手工意粉,及其他精美菜式。走在上環的文咸東街上很易便會掠過餐廳的門口,所以大家到來時要留心一點呀!先上枱的是自家製橄欖麵包🍞,包身鬆軟亦富橄欖香氣,平時吃麵包我喜歡點醋,但餐廳就唔建議反而想我好好咁欣賞佢嘅橄欖油,確實橄欖油入口味道醇香十分清爽呀。前菜{Truffled Fried Oyster} $48,法國生蠔用上天婦羅的方法輕輕炸香表面,內裏還是保持生蠔的質感,這便正是外脆內嫩的表表者。生蠔入口味道鮮甜,再配合黑松露醬的點綴,鮮香味即時提升,而蠔底的菠菜忌廉亦都香滑可口,用餐包點來吃更加滋味喔!這夜高興嘛開枝酒爽吓先,{Giusti Rosalia Prosecco Extra Dry}$408,稻草色的開胃酒入口富果香味道清新,很和諧的口感我喜歡它啊~🍸{Baby Beetroot Salad}$98,令我驚喜萬分的一份沙律,因為內裏有
{Baby Beetroot Salad}$98,令我驚喜萬分的一份沙律,因為內裏有我最最最愛的金菜頭,大家可知道香港要買一個金菜頭並非易事,而且內裏三款紅菜頭都用上不同方法來炮製,紅色係醋製,黃色係海鹽製,而花紋就係新鮮的,再配合埋自家製嘅乳酪汁同埋BB菠菜和合桃等口感十分之豐富。
{parmigiano Frittlle }$118,這個芝士波喺西班牙菜通常都會吃到,不過這兒的出品更加Creamy,因為佢除咗有Ham,Cheese外更加上濃湯來泡製。
而芝士波上下都有用15年黑醋做成的Cream,配合芝士波一齊來吃減低油膩感之餘更添香氣。
{Contemporary Style Onion Soup }$108,充滿時代感的洋蔥湯,做法非常繁複,先將洋蔥湯打至全溶配以Mozzarella Foam,而內裏還有一隻小巧的雞肉Mousse意大利雲吞,洋蔥湯味道很濃香,而且質感滑溜無比,而那件小巧的雲吞更加係皮滑餡香芝味無窮呢!
湯內的雲吞已那麼好吃,忍不住再點了一客{Beetroot Ravioli }$148/半份,紅菜頭雲吞,果然不負眾望雲吞皮薄滑溜,加上香甜紅菜頭質感幼滑,味道香甜細緻,十分討人喜愛。
餐廳最出名嘅就係手造意粉,當然要一探它的虛實啦!{Blue Crab Pappardelle}$228,用上鮮甜的阿拉斯加藍蟹肉作主,再加上濃郁海鮮醬汁炮製出這碟香濃可口的闊條麵,首先蟹肉鮮甜無腥味,加上濕潤兼富彈性的闊條麵,成件事係好幸福的大家明白嗎?
但驚喜總是停不了,這客{Carabineros Red Prawn Spaghettini}$288,徹徹底底俘虜了車媽媽的心💘,首先係六成熟的紅蝦質感還帶點軟糯,味道十分鮮甜,繼而用自家製XO醬和番茄乾來配襯乾意粉,因為會比新鮮製意粉更能配合醬汁嘅味道和口感。
意粉味道真的好出色👍,想像唔到中式XO醬加蕃茄乾做出嚟意粉會有那份化學作用,那XO醬好吃得車媽媽即場要買一罐家跟車爸爸分享呢!
{Grilled USDA Prime Ribeye 10oz}$468,我當然要照顧吃牛嘅好朋友啦!餐廳用上指定的牛肉炮製菜式,聽聞飼料和飼養過程都有嚴格的要求,所以牛味會比較香濃,配上原條牛骨髓真的十分誘人,連不吃牛不的我也流晒口水呢!
大家見我冇得食牛肉就嗌咗少少Sides俾我分別有香滑爽口Sauteed Mushroom🍄,軟糯甘香的Crispy Roasted Potatoes🍠,和香甜的Griller Corn Salad🌽各$48,師拉仔的我梗係要晒三款啦因為只須$108,比單點一份抵得多啊~
而家出街食飯真係不能夠沒有甜品,如果唔係真係覺得心靈好唔完整咁返屋企,那先來一客Tiramisu $78。
這兒的Tiramisu係用蛋同糖去炮製冇落Cream㗎!感覺即時良好呢!而且吃下質感好滑溜味道亦不會太過甜,還要加上好特別的朱古力爆炸糖🍫💣,口感即時提升不少呢。
特別的還有這款坊間少見嘅粟米布甸🌽,{Sweet Corn & Vanilla Pudding}$78,布甸內有粒粒粟米蓉極具咬口,而且用上自家製粟米雪糕,味道香甜口感滑溜,好夠特色喔。
最後係{Yin Yan Affogato}$78,Affogato大家試得多有冇食過鴛鴦味嘅呢!😁
整件事都太神奇了,首先佢用咗自家製的奶茶雪糕,還有一件十分可愛的花生醬曲奇,入面仲夾咗煉奶添真的十分有意思,不過咖啡味道確有點霸道,所以鴦味不算十分出色,不過這甜品我覺得創意玩味都十足值得一呀。
2016-11-24
2016-11-26 1971 瀏覽
這個月的晚餐聚會由好友選址,沒想到會選了我一直想去的Trattoria Doppio Zero,難道這就叫心靈相通? Doppio Zero其實是英文的Double Zero,而店裡正是用00級意大利最幼細的麵粉來製作各種手工意大利粉,我正正就是衝著這分香港少見的「手工製」慕名而來啦~~ 店內燈光幽暗,很有Fine Dining的浪漫格調,除了適合情侶約會,與閨密一同享受美食、聊聊心事秘密也不錯! 雖說早已知道Doppio Zero的主打是手工意菜,但沒想到連餐前的麵包都是店家手工製的。鬆軟的麵包吸收了橄欖香味,不用沾醋汁已經非常甘香。 Smoked Duck Liver Ravioli 迷人的粉紅泡沫用紅菜頭打成,原來是包著鴨潤鴨肝的意大利雲吞,非常有創意。紅菜頭泡沫微甜,配濃郁的內臟一起吃讓味道更平衡。 Baby Beetroot salad 紅菜頭健康又有益,還可以抗氧化,這道紅菜頭沙律用上不同顏色的紅菜頭,再以不同烹調手法處理,味道層次豐富,看似簡單其實功夫繁複。最愛旁邊的自家乳酪,與沙律配搭很適合,滋味香甜比油醋汁好多了,還讓整體味道更清爽。 Parmigiano

Baby Beetroot salad

Parmigiano Frittelle

炸芝士波裡面釀入濃湯,咬開是creamy的質感,外脆內軟,並不會有湯汁流出讓人狼狽。芝士加上濃湯味道濃郁,真想再多吃一件!

Baby Spinach Ravioli

用上菠菜作餡料的意大利雲吞,菠菜被打成極細的茸狀,入口滑滑的,細薄的手工餃子皮一咬即破,菠菜香即時在口中散發,值得回味。

Pappardelle

手製闊條麵加入以阿斯加藍蟹肉與海鮮精淆制的醬汁,遠遠已覺濃郁海鮮味撲鼻而至,麵上還有大量阿斯加藍蟹肉,入口鮮甜,這濃厚的鮮味真讓人欲罷不能。

Tiramisu

質感非常細滑的Tiramisu,甜度不高,吃完一杯也沒有甜膩感,面層的爆炸糖是出奇不意的驚喜,作為飯後甜點絕對滿足!

雖然食物分量偏少,但味道還是超出我的預期,豐富的層次感更是一試難忘,實在不枉此行。很喜歡這店的創意與手工製的堅持,希望可以繼續堅持下去!

Trattoria Doppio Zero

上環文咸東街22號地下(地庫店)

2851 0682
2016-11-17
  • baby Beetroot salad
  • Parmigiano Frittelle
  • baby Spinach Ravioli
  • Pappardelle
  • Smoked Duck Liver Ravioli
平凡不過的菜式食材,經大廚用心烹調,都能成為了不起的菜式. 而有美容健康功效的紅菜頭,原來有很多變奏,手工、心思,缺一不可.  先來自製橄欖包,暖暖鬆軟,不沾甚麼汁,單純地嚐麥香,有需要也可配橄欖油.不說穿就很像蕃茄,一開估原來是鴨肝鴨膶ravioli , 以紅菜頭做泡沫雖然不是新鮮事,但站於相機食先的世代, 始終吸睛. 但影相都要快手,否則泡沫一旦扁塌就影響口感.泡沫清新之中帶微酸,自家製雲吞皮軟滑,餡料的膶肝味頗濃, 份量雖不多, 但不喜內臟的可能會有點受不了. 這道像田園沙律嗎?主要食材仍是紅菜頭,圓形薄片有圈圈的是生紅菜頭,屬爽脆;黃色的亦是紅菜頭,以海鹽醃過,但海盐味不突出;瘀紅一粒粒的正是經常能吃到的,配合bb菠菜、自製乳酪及合桃,口感豐富.  Baby Beetroot Salad相當有驚喜.與朋友一人各點了一款主菜來開心分享, 朋友的阿拉斯加藍蟹意粉以蝦、龍蝦、貝殼類等海鮮(無魚)淆湯,味道很濃郁, 若要準備一些去描述, 就大概似龍蝦湯吧. 自製意粉,像闊條麵,但卻比其薄身,煙韌度剛剛好!烤黑毛豬, 厚度適中, 烤至7-8成熟, 肉色粉嫩, 因此肉質軟稔、肉汁都被鎖在內

Baby Beetroot Salad
Pappardelle
自製意粉,像闊條麵,但卻比其薄身,煙韌度剛剛好!
烤黑毛豬, 厚度適中, 烤至7-8成熟, 肉色粉嫩, 因此肉質軟稔、肉汁都被鎖在內. 醬汁以羅勒、香芹、蒜頭製成, 若細心品嚐, 會發覺醬汁能輕輕提昇黑毛豬的味道. 伴碟亦有意大利白豆, 煮得夠稔, 還有點起沙的.
Pan Roasted Iberico Pork
兩道主菜後, 仍有點餓意, 於是又點了一客芝士菠菜雲吞.  自製雲吞皮,菠菜蓉及滋味湯汁就在把雲吞皮那刻溢出,雖然澎湃度低,但味道之分隔很明顯.
Baby Spinach Ravioli
一頓美味的晚餐, 又怎能缺少甜品呢? 鴛鴦affogato,  兩球奶茶味雪糕,挺實淨,把espresso 倒入,雪糕緩緩溶化,捉緊時機,正好吃到鴛鴦味道,奶茶的香滑與espresso 的香濃!
Yin Yan Affogato
Tiramisu也來得特別一點,依傳統做法, 只用蛋和糖而不加忌廉, 令tiramisu的口感仿如絲般滑溜, 而面層有朱古力味爆炸糖,為甜品帶來新意!
Tiramisu
整體來說,份量偏少,但體會到手工菜的精緻、餐廳環境氣氛不錯,服務細心,fine dining 就是如此吧.  這裏除了適合幾個女生的眾會, 也很適合情侶約會啊~
2016-11-15
Baby Beetroot Salad
Pan Roasted Iberico Pork
Yin Yan Affogato
  • 阿拉斯加藍蟹意粉
  • 烤黑毛豬
  • 芝士菠菜雲吞
第一次吃一個晚餐會感覺到愛戀的感覺。到底愛戀的感覺係點嘅呢?就等我分享一下。Doppio zero 雖然沒有米之蓮的升級光華環,但他擁有的是榮譽的藍帶推薦,也擁有口耳相傳的優質評價,在地庫下,隱藏着的是精湛廚藝和品味美食。選擇了一個中西交融的地方,上環,並落地生根。他們賣的是一條條自家製的麵條,一粒粒由外皮到內涵都由廚師親手製作的意大利雲吞,還有一道道已經在香港很少機會看到的傳統意大利菜,加有一點點從傳統中破格而出的精彩。而為何我説我在這頓晚餐吃出了戀愛,愛戀的感覺?1, 戀愛是從第一眼看上你。Smoked Duck Liver Ravioli Liver Sausage / Duck Liver / pickled Beetroot Foam 一隻橢圓形的碟內,放著一顆橢圓形的意大利雲吞,整棵雲吞被粉紅的色彩緊緊的包圍,原來這些粉紅色的泡泡是用上最愛紅菜頭制成,味道帶酸。你已想不到的是這顆意大利雲吞也沾上了粉紅色的色彩,中間是用上中式鴨潤腸和西式鴨肝混合而成,這一刻我想到廚師果然懂得利用上環這個環境優勢,鴨潤腸和西式鴨肝,兩者是你從來想像不到會能夠混和一體的食物,卻如此一拍即合,那種

就等我分享一下。

而為何我説我在這頓晚餐吃出了戀愛,愛戀的感覺?

1, 戀愛是從第一眼看上你。
Smoked Duck Liver Ravioli

鴨潤腸和西式鴨肝,兩者是你從來想像不到會能夠混和一體的食物,卻如此一拍即合,那種濃郁而平衡的鴨肝味道,不是單一樣食材就能做到,配合帶酸而清新的紅菜頭泡泡,融和地在口腔內散發那甘露的味道。

"從相遇的一刻,看似平靜的表面,而内裡正湧起漣漪。第一眼就看上了。"

2, 戀愛是你意想不到的心亂如麻
baby Beetroot salad
Baby spinach / house yogurt / aged balsamic / candied walnut
色彩繽紛的沙律,混合了三種不同的紅菜頭做的沙律,最常見的紅色紅菜頭用了醋製,黃菜頭用上海鹽,花紅菜頭就是新鮮,三個做法同時出現,配上沙律常見的小菠菜,還有自家製合桃,至於調味的醬汁呢,是你想也想不到的意大利陳醋配自家乳酪??陳醋和乳酪,大概你和我一樣已經聯想唔到會係咩味道?然後我告訴你,這一碟有不同味道色彩的食材,混合出意料之外的口感,爽,嫩,脆,軟,滑,鹹,甜,心亂如麻卻出奇的融為一體。

3, 戀愛是想把你一口吃掉
beetroot Ravioli $208
Gorgonzala / Italian Butter/ Poppy seeds
繼續還是有紅菜頭出現的菜色,這個招牌beetroot Ravioli 以紅菜頭蓉作涵料,沒有了紅菜頭的菁葱質感和味道,意大利牛油令紅菜頭的爽口感產生化學作用,變得如紫薯蓉一樣細緻,配上做得十分之薄的雲吞皮,顏色配搭已經想一口吃掉,質感和味道更是估不到的變化,我在這不填上他的變化,待各位自行感受。

"就是那種很想一口吃掉的感覺啦。"

4,戀愛是那不易忘掉的濃厚
Pappardelle

這裏的自家製意粉絕對出色,麵條嘅質感闊度硬度全部都調配得適當合宜,這個Pappardelle 用上亞拉斯加藍蟹肉, 再配多種海鮮和海產精煮的濃郁醬汁,香味撲鼻,欣賞是這種麵條能掛上廚師花盡心機製成的海鮮醬汁,一滴不留,這個汁的味道濃郁豐富,能夠確切地感覺到醬汁的鮮味,是貝殻類海鮮的鮮甜,是心機製作的濃郁。

"這種真切的海鮮濃厚味道不易忘懷。"

5, 戀愛是明知會苦但也甜美
Yin yan Affogato $78
Milk tea Gelato / espresso shot / peanut butter cookie

大家最想吃的Affogato 就是咖啡配雲呢拿雪糕吧?這裏就把這歌家傳戶曉的異色甜品變奏,來一個奶茶配咖啡,用上自家製的奶茶gelato , 奶茶味香甜,配上一shot 香濃的咖啡,兩個都有自己的個性,也能獨當一面,但把他們混和一起的時候,演奏出一段融化的樂曲,從使知道這個咖啡會令到雪糕不只擁有甜,還會有種甘苦的感覺。一冷一熱把大家的本質也改變了,融為一體變成不可分割的獨特味道。這個鴛鴦Affogato 我愛上了!
步入這個地庫前,我沒想像過要用戀愛這個主題去寫,但吃完整個晚餐後,發現這裡的變化,心機,精細令我想到一段情,我深信好多人和我一樣,愛上了這裏的精緻,傳統和革新,在這還未爆到要排隊前,不妨來感受這個"漏網之魚"的精品意大利餐廳。吃一顆你估不到如此融和的紅菜頭意大利雲吞!和美食談一個戀愛。

• Agnolotti
  • Beetroot Salad
  • Yin Yang Affogato
  • Pan Roasted Iberico Pork
2016-11-15 583 瀏覽
見呢度LUNCH SET 有買4 送1優惠, 所以去試下個餐有頭盤, 主菜, 甜品同飲品, 樣樣都可以自選頭盤叫左個炸芝士, 幾香脆, 食晒3 粒會有D"漏" 呢度好似幾出名食手工意粉 , 點左個全麥闊麵配煙豬腩肉磨菇黑松露汁D意粉好大條, 因為叫左FULL SIZE , 好大份, 但望落淨係見到意粉, 冇乜肉, 食落太單調手工意粉口感唔錯唔洗加錢既是日甜品係rice pudding , 2 啖份量. 杯野真係一粒粒飯食落好勁雲呢拿味食完咁多澱粉質, 要叫返杯青檸梳打消滯
見呢度LUNCH SET 有買4 送1優惠, 所以去試下
個餐有頭盤, 主菜, 甜品同飲品, 樣樣都可以自選
頭盤叫左個炸芝士, 幾香脆, 食晒3 粒會有D"漏"
手工意粉口感唔錯
食落好勁雲呢拿味
食完咁多澱粉質, 要叫返杯青檸梳打消滯
2016-11-15
2016-11-03 711 瀏覽
ordered from this restaurant through online dining platform - food was delivered on time but what i found was highly dissapointing! the portion sizes were a joke! salad for $50 consisted of 4 cherry tomatoes and a few pieces of cucumber all smothered in an overly salty dressing and no sign of anchovis mentioned in the menu... soup (minestrone) was rather tasteless and also looked like half a portion. the pasta was dry, very little sauce and the seafood didn't taste very fresh... for the $360 I spent on this meal I would expect much better quality, flavour and portions.
外賣送餐
2016-10-25 2432 瀏覽
其實已是一段時間之前的事情,最近路經00,友人問到才把這篇發掘出來。對!就是樣考古般發掘這篇隔世之文,身水身汗既呢。這次說的00,其實是在上環的一家地庫意大利餐廳。主力推介,不容置疑,正正是以00麵粉製作的意大利麵。  採用00麵粉製麵,加入雞蛋,搓揉一番再製成不同造型的麵條。00指的實為麵粉的類別,比較幼細吸水,成品更見滑溜香順。當然成本不低,所之不算普遍,且香港少有自家製意粉,就讓其更見價值。  先點了Panzanella Bruschetta作前菜,清新的蕃茄酸味的確開胃。配上烘至帶焦的多士片,香蒜羅勒及芝士的點綴,不覺單調。Fritti為縮小版的香炸拼盤,蝦啊魷魚啊比目魚啊……炸至金黃,堆滿小碗,外層香酥,帶油但不至滲滴。伴以旁邊的麥芽醋香芹醬,酸甜潤口,更添香草香氣。  難得來到,又怎能不嚐他們家的意粉呢?分自家製鮮意粉及乾意粉兩種,基本上以賣相可指出其分別。前者就是電視媒體上常見,由麵團經過製麵機輾出來,堆放成卷那種。而乾的就更簡單,即是我們平常在超市就可以買到的那些。  Tagliatelle, Bolognese屬前者,本見是Bolognese,以為是平常常食那種紅橙茄

Tagliatelle, Bolognese屬前者,本見是Bolognese,以為是平常常食那種紅橙茄味的。怎料上桌時竟是一抹淡粉,以Parmigiano帶來鹹香及奶白色調。小牛肉加牛奶煮製,加入Nutmeg提香,有趣的食味。意粉方面固然是厚薄適中,吃鮮意粉時不求富嚼感,只望其細滑香口。
  乾意粉方面我們就選了配搭比較簡單的Spaghetti, Amatriciana。貌似好健康,一看只見蕃茄、紅洋蔥、蒜及刨絲的Pecorino芝士。最多加多少少香草,好似係,然後將Guanciale,那邪惡的風乾豬臉頰肉隱藏起來。這回的乾意粉煮至恰如其分的al dente,頗合我的口味。
  Yin Yang Affogato甜品一環最特別的項目。以港味茶記最常見的鴛鴦為名,將奶茶意大利雪糕及Espresso結合。再放上厚身的一口大小花生醬曲奇,味濃,甜重,輕酥鬆化。甜中帶苦,平衡膩感的好配搭,作為午餐結尾不會太重口味。
  最後以小杯咖啡的苦香去膩作結。不後悔到此地一遊,而且最近發現八月換新餐牌後竟更便宜。前菜、主菜、甜品加飲品,平均是加一後百七百八左右,更加抵食。只是水準方面就不清楚了,到底仍是堅持自我,或是早已迷失在浪潮之中?