2016-10-20 575 瀏覽
今天和哥仔吃完晚飯,行過日本九州福岡的人氣蛋糕店,沒有人排隊,又想起上次去日本經過而沒試,便買了一個返家和家人分享😋。$59 一個約6吋蛋糕,價錢大眾化👍。買的時候還暖哄哄、香噴噴。包裝也一如日本的店子那樣細心精美。盒內的包裝紙和盒上的兩個梳氣孔避免了倒汗水弄濕了蛋糕。讚一個😊。蛋糕非常軟熟,蛋味不重,但芝味十足😋。這種蛋糕有少許濕度,但吃下去的感覺卻非常的輕,綿滑細緻,有一種像蛋白打鬆之後的輕盈💭。愛重芝士味的人,吃多了New York Cheese Cake,吃這個輕芝士蛋糕也應該滿意😋。切下一小件,來一杯紅茶,悏意非常😊。Encore度 7/10。

$59 一個約6吋蛋糕,價錢大眾化👍。
芝士蛋糕

切下一小件,來一杯紅茶,悏意非常😊。

Encore度 7/10。
2016-10-19
$59 (其他)
  • Cheesecake
2016-10-16 493 瀏覽
今日去銅鑼灣行街,發現sogo後面條街原來開咗間「老爺爺芝士蛋糕」即刻入去買返個黎食味道同係日本食一樣 好軟lumlum! 入口即融!蛋糕size唔太大,但$59一個都接受到既!下次再去銅鑼灣應該再買嚟食!
即刻入去買返個黎食

味道同係日本食一樣 好軟lumlum! 入口即融!
2016-10-14 518 瀏覽
一路以為尼間野得芝士蛋糕賣,但最近係團購見到60蚊有6個芝士撻/綠茶紅豆撻,就買左黎試下。size都算合理,唔會好細個。先講芝士撻,味道係甜甜地既cream cheese,,有少少酸味,叮左之後食,中間做唔到流心效果,唔知如果即場食會唔會流呢?個撻皮過左2個鐘叮返都仲脆,講真以10蚊一個黎講合格有餘。另外仲有綠茶紅豆撻,綠茶味好濃,濃到有d苦,紅豆都算多,不過我覺得有d硬。好多鋪頭都有綠茶撻,不過有紅豆都係第一次見,所以都幾新奇。值得讚既係2個撻唔會太甜,以團購10蚊一個黎講,真係好抵,值得一試。原價就16蚊一個,以日本品牌黎講,價錢都算合理既。

芝士撻
綠茶紅豆撻
芝士撻
2016-10-10 590 瀏覽
逛街途中見到呢間專賣cheese tart & cheesecake為主既鋪頭,心癢癢又想買個cake返去同家人開心share職員仲好有耐性解釋有凍食或熱食2款熱烘烘新鮮出爐,回家沿途扥住個底仲暖暖既,好期待質感幼滑軟綿,類似雪芳蛋糕咁,芝士味充足,雖不是極濃芝士,但重點係只需$59一大個,好抵食

職員仲好有耐性解釋有凍食或熱食2款

熱烘烘新鮮出爐,回家沿途扥住個底仲暖暖既,好期待

2016-10-08
2016-10-02 751 瀏覽
On my way to Aberdeen, this cake shop is located right next to the minibus station in cwb. The cheesecake is light and fluffy with a milky taste. The sourness was just right. The small size cake was actually very easy to be eaten and I could easily finish the whole thing by myself but I have decided to split the cake in half and leave the other half for breakfast tomorrow. The 16cm cake is much better than other Japanese cheesecake from supermarkets. For $59, I think it's not a bad price and I w
The 16cm cake is much better than other Japanese cheesecake from supermarkets. For $59, I think it's not a bad price and I will buy it again!
2016-09-30
外賣自取
$59 (宵夜)
2016-09-14 760 瀏覽
係門口已聞到陣陣香氣 , 又唔洗排隊緊要買返個^ ^新鮮熱辣出爐 , 返到屋企仲有餘溫..蛋糕看上去綿密, 入口鬆軟 , 芝味濃郁!重點價錢合理$59 /個…值回票價!
係門口已聞到陣陣香氣 , 又唔洗排隊緊要買返個^ ^
新鮮熱辣出爐 , 返到屋企仲有餘溫..

蛋糕看上去綿密, 入口鬆軟 , 芝味濃郁!
重點價錢合理$59 /個…值回票價!
2016-09-09
2016-08-27 776 瀏覽
雪左一晚先食,口感鬆軟濕潤,味道輕盈,芝士味剛剛好,唔會話太重芝士味,而且唔太甜,所以食完都唔會好溜,$59大大個,算係ok抵食,唔洗排隊的話,都可以嘅下次可以試下芝士撻
$59大大個,算係ok抵食,唔洗排隊的話,都可以嘅

下次可以試下芝士撻
2016-08-27 578 瀏覽
之前新開既時候,見到都有人排隊去買,當時已經好想試下,今日放工經過見無人排隊,所以就去買返個芝士蛋糕返屋企試。芝士蛋糕面印有佢既logo,都幾有心思。食落去,芝士味濃,蛋糕質感軟綿,食完一舊真係忍唔住想再食第二舊。依個價錢同質素,都算係值回票價喇
2016-08-16 670 瀏覽
朋友話food expo都有得賣,但我地都買唔到,其實點解要喺入面同人迫呢?呢度咪有囉!以為自己好熟cwb,點知出左mtr行左成個圈先知就喺sogo後面,外賣台式茶對面咦,原來d芝士蛋糕得一隻size,直徑16cm,其他係貝殼蛋糕同芝士撻。$59一大個,絕對唔貴喎,平時好食少少嘅麵包店賣細細個都好貴外賣店黎,要即拎走。買芝士蛋糕有得加$13買芝士撻,唔洗啦,想試蛋糕啫。舖入面即焗,係焗盆加水咁焗,哦唔怪之咁多人鐘意啦!以前都有做過呢隻,入面會好moist,唔似普通嗰d.一出爐就即用一個電熱嘅pattern印上蛋糕,就係最重要嘅logo仲可以揀常溫/熱食。連一個紙袋個盒好多圓形,for蛋糕散走d熱氣。蛋糕有張紙包住晒,用黎吸走d水氣,唔會比倒汗水整濕個蛋糕後面有印埋成份,完全無添加咖!~外賣,原來無比叉,得把刀喺入面個logo幾靚個蛋糕隻色仲焗得好靚tim!唔似流心蛋糕,一吉落去好軟熟,好重芝士味好cream好moist!!食得多流心都係食返呢d正常野窩心d,話晒都食左呢種好多年

舖入面即焗,係焗盆加水咁焗,哦

仲可以揀常溫/熱食。
連一個紙袋
後面有印埋成份,完全無添加咖!~
外賣,原來無比叉,得把刀喺入面
個logo幾靚
個蛋糕隻色仲焗得好靚tim!
唔似流心蛋糕,一吉落去好軟熟,好重芝士味
2016-08-11 599 瀏覽
路經見到無人龍,拿拿聲買2個芝士蛋糕($59/個),因為真係太好味,軟棉棉芝士又濃,全家至愛,最愛剛出爐即食,正到不得了另買3件芝士達,熱食正,回家雪凍後食,一樣回味無窮

另買3件芝士達,熱食正,回家雪凍後食,一樣回味無窮
2016-08-08 429 瀏覽
家姐晚上同朋友食飯,買左依間既芝士蛋糕返屋企比我食,我之前一直都無食過,貪食既我緊係急不及待試下啦蛋糕面壓左店既logo,蛋糕賣想已好吸引我係因為焗到金黃色,質感輕盈鬆軟,陣陣芝士味道香滑可口,而且蛋糕綿密,估唔到$59一個六吋既芝士蛋糕都咁高品質,完全價廉物美,大食既我鯨吞左半個

2016-08-03
2016-07-31 3911 瀏覽
來自日本九州福岡的 Uncle Tetsu's Cheesecake的「招牌芝士蛋糕」,最初登陸香港時據說曾經掀起一陣排隊購買的熱潮,事隔數月,熱潮減退,正是我這個不喜歡排隊的人購買這兒招牌芝士蛋糕的良機。這一天,我買來的直徑16cm的小個裝芝士蛋糕,質感鬆軟輕盈,味道可口,芝士味適中而不過濃,只售 $59,實在抵吃。這蛋糕雖然不太大個,一個人獨享仍然絕對足夠,二人分嚐更是最佳,而即使四人分甘同味,每人只分得四分之一,小吃多滋味,也不錯呢!
3 分鐘 (外賣自取)
$15 (其他)
  • 招牌芝士蛋糕
2016-07-06 676 瀏覽
我仍然都係覺得,要食好嘢係唔一定要排隊架,同好食嘅嘢係熱潮過咗之後都仲係好食,所以都係唔駛排隊好。今次機會終於嚟,今次行過,竟然無人排隊,直行直入,俾錢走人!呢個芝士蛋糕真係幾好食,食落好似食緊啲foam咁,非常之輕盈,不過味道仍然喺濃郁嘅,芝士味都唔少。我覺得芝士味幾啱啱好, 唔會話太過濃,而且呢個蛋糕唔太甜,所以成件事都balance 得好好,真係會有"you want to keep going back for more" 嘅感覺。我覺得分分鐘可以一口氣食起碼半個 !最重要係呢個蛋糕都唔算貴,下次行過唔使排隊我會再買嚟食!

最重要係呢個蛋糕都唔算貴,下次行過唔使排隊我會再買嚟食!
2016-06-29
2016-06-29 676 瀏覽
曾經令人趨之若騖的日式芝士蛋糕,係伊藤家。佢既蛋糕,曾經引來長長人龍。佢既分店,曾經有過十間。佢既業績,曾經刷下日賣千個蛋糕。可惜香港人貪新鮮,熱潮過後,把把遺忘了。***17年後既今日,伊藤家已係香港幾乎絕跡 。(百佳及便利店有mini版出售,價錢只係$15左右,比起最初平好多喔)一式一樣的產品,換左個品牌,又係香港捲起一個小風潮,又吸引唔少人排隊一試。佢叫Uncle Tetsu。當晚9pm,蛋糕竟然仲係新鮮出爐咁樣一個個拆紙即刻放入盒。隔住個盒都摸到熱辣辣!但真正吸引我買既,係價錢$59咋。我仲以為會好貴。食落實在係好濕潤同重空氣感。比起伊藤家,少左少少蛋味,同好似膩少少,但真係好空氣感,腍啲,化啲。雖然整體同伊冇大分別,但價錢平,質素高,仲要係新鮮出爐,我都覺得幾值得買,性價比高。唔知今次呢個‘熱潮‘,可以維持幾耐呢?_
曾經令人趨之若騖的日式芝士蛋糕,係伊藤家。
佢既蛋糕,曾經引來長長人龍。
佢既分店,曾經有過十間。
佢既業績,曾經刷下日賣千個蛋糕。
可惜香港人貪新鮮,熱潮過後,把把遺忘了。

***
17年後既今日,伊藤家已係香港幾乎絕跡 。
佢叫Uncle Tetsu。
Cheesecake
但真正吸引我買既,係價錢
$59咋。我仲以為會好貴。

唔知今次呢個‘熱潮‘,可以維持幾耐呢?
_
5 分鐘 (外賣自取)
Cheesecake
2016-06-23 386 瀏覽
之前去大阪食過呢間舖嘅蛋糕,超愛軟綿綿又濕潤的口感。返到黎香港一直想搵相似嘅蛋糕,可惜試過好多間都做唔到濕潤嘅效果。直到某天發現呢間舖終於喺香港開分店!今日出銅鑼灣,即時走去買返個試下,只見新張熱潮過後,似乎風光不再,舖頭非常冷清,心裡面都驚會中伏。Anyway,$59一大個cheese cake真係好抵,而且相信再差也比美x的好吃。打開個蛋糕盒,發現香港的比日本的縮水,較為矮身,也沒有底部的提子乾,也不及日本的綿密,芝士味也沒那麼濃。其實唔同日本嘅比較,個cheese cake係幾好食,喺香港黎講,都係我最愛嘅蛋糕之一。