2016-06-07 526 瀏覽
試下呢個正一日本的原味芝士蛋糕可能拎返屋企時夾到,搞到有小小摺左。不過唔緊要,拎出來時,突出既芝士味已經飛緊出來。芝士蛋糕質感比較軟綿綿,入口即克化開,啖啖都有淡滑的芝士香味。蛋糕大細岩岩好,三四人合適。已五十九元食到呢個味道同口感,我覺得得值得。
試下呢個正一日本的原味芝士蛋糕

2016-06-01 473 瀏覽
之前係大阪食過,果時特登等出爐熱辣辣,望住職員級印仔落個蛋糕上面,萬般期待!食落口軟綿綿濃郁芝士軟身蛋糕,好~好~味~啊! 香港竟然開咗專門店,當然要試吓啦!重拾返個種味道吖麻!嗰日落雨見到竟然冇人排隊,即刻九秒九入去買返個先!蛋糕用紙盒裝住, 就有個靚靚紙袋袋住,紙袋上面印住Tetsu叔叔嘅大嘜頭,未食見到都已經好開心 返到屋企放咗入雪櫃,第2日早餐拎出嚟嘆好正,超香芝士蛋糕,超鬆軟。 個蛋糕唔係好大,大約6寸左右,每人大約1/4個岩岩好。蛋糕都幾厚身下,有大約5cm咁高架. 個蛋糕嘅鬆軟程度就係拎住把刀唔洗點用力都切得開 蛋糕中間位置最溼潤最軟熟,海綿咁嘅質地真係大人細路都好岩食 食完唔會好漏, 甜度剛剛好~同埋原來凍食都唔錯架!不得不提凍食蛋糕密度高D但都唔會變實~依然保持都咁輕盈咁口感 不過比較起上泥, 我個人認為都係熱食最滿足都嗅覺同味覺雙重要求 切開後睇到打麵漿嘅時間打入嘅氣泡分怖平均,望落去好似海綿蛋糕,但咬落芝士味先係重點 非常可愛嘅徹司爺爺 (好似老夫子呀 )係香港都有得食已經好開心  而已$59價錢都算合理。

蛋糕中間位置最溼潤最軟熟,海綿咁嘅質地真係大人細路都好岩食
非常可愛嘅徹司爺爺 (好似老夫子呀

係香港都有得食已經好開心
 而已$59價錢都算合理。
2016-05-27 401 瀏覽
曾經大排長龍既uncle tetsu, 依家竟然無人龍排隊,$59一個大大個,禁抵買即刻試下排隊既人其實唔多,但因為每次出爐得12個,一賣完又要再等15分鐘左右再出爐,所以我第一個等都要等15分鐘即場整蛋糕一出爐職員幫每個蛋糕即時打印,望住都興奮因為我係拎番家食(都住得比較遠),返屋企打開已經好多倒汗水 ,蛋糕個賣相平平無奇,但係好香,一切落去感覺超級軟綿綿 ,食落好有梳乎尼感覺好軟熟,好濃蛋香味,入口即溶芝士味又唔太濃,唔會漏

蛋糕一出爐職員幫每個蛋糕即時打印,望住都興奮
好軟熟,好濃蛋香味,入口即溶
芝士味又唔太濃,唔會漏
2016-05-25 313 瀏覽
uncle tetsu 芝士蛋糕 $53.適逢今日媽媽節所以有9折 原本想買半熟俾媽媽 最後決定去哩間試下😊.新鮮出爐熱辣辣 仲要係限買一人一個 來自九州過江龍真係好巴閉😂所以更加要買 我覺得美心個d太普通啦 應該食下其他🙈.返屋企拆開好多倒汗水 望落蛋糕普普通通但係好香好香 一切落去感覺超級軟綿綿 粗暴地拎係一定會散😭 所以我最後都係用手拎黎食 入口有種食半熟蛋糕感覺 好軟熟 好濃蛋香味 真係入口即溶😱芝士味唔算濃郁所以唔會話好溜 不過我就鍾意芝士味重d啦🙋.anyway 我覺得價錢唔算太貴 可以試下既 同埋都少左人排隊😊

uncle tetsu 芝士蛋糕 $53
2016-05-25 316 瀏覽
<芝士蛋糕>-$59.凍食熱食都好滋味🔥❄️😋👶🏼其實係台北已經食過一次,嗰時因為凍左先食覺得都係一般般。但今次👶🏼放工時間去買,等成半個鐘先有,自然夠哂新鮮!果然同傳說中一樣咁軟綿綿,好似食風咁💨,蛋香好足,但作為日式芝士蛋糕黎講,芝士味就可以多番d🙆🏻,👶🏼覺得唔夠喉呀!雪凍左食就實番好多,比較有質感同真係似食緊cheesecake😂,👶🏼爸👶🏼媽就話中意呢個食法多d,大家都記得試哂兩種食法呀!

<芝士蛋糕>-$59
凍食熱食都好滋味🔥❄️😋

2016-05-14 286 瀏覽
响銅鑼灣行完街,突然諗起想食芝士蛋糕,所以到了 Uncle Tetsu's Cheesecake,買返去跟 Mr.K 一同分享。去到店外,覺得呢個大叔真巴閉,門外有長長的人龍不特止,仲要每次只可以買一個。雖然只有 Signature Cheesecake,但可以從門口看到它是全人手製作,而且 1 個 16cm 的蛋糕都只係 HK$59,真的不能抗拒要排埋一份。等咗半個鐘,終於買到啦~ 因為聽聞拎到返屋企打開係會出倒汗水,所以都要全速回家。一打開盒子,蛋糕面有少少水,但不算嚴重。於是趁熱切一件品嘗品嘗,口感非常鬆軟,而且芝士味好香濃。然後再把剩下的放入雪櫃後再凍食,雖然凍食未及熱食一般的香,但芝士比熱食更滑。
一打開盒子,蛋糕面有少少水,但不算嚴重。
於是趁熱切一件品嘗品嘗,口感非常鬆軟,而且芝士味好香濃。
2016-03-05
30 分鐘 (外賣自取)
2016-05-11 268 瀏覽
cheese goodcake goodjapanese cheesecake very very good有時係一個youtuber見到佢食日本芝士蛋糕都好想即刻買番個黎食曾經風靡一時排哂長龍既芝士蛋糕熱潮雖然冇之前咁勁 但聽講呢個都要排幾長龍我呢份人比較慢熱 宜家已經唔洗排長龍都買到由銅鑼灣番屋企都有段比較長既時間蛋糕既餘溫令到個盒會出現有倒汗水雖然有一張布/紙吸一吸 但一打開都濕濕地 為免個蛋糕淋哂 唯有係巴士上打開比佢透透氣切左8分1黎食 芝士味唔算好濃(其實我就係鐘意日本cheesecake唔太濃既味道)雖然已經凍左d 不過仍然好軟 咬落去彈彈下 聽閒雪凍左d味會出d咁就將一半雪入雪櫃試下第二日拎番出黎食 芝士味好似係濃左d味道唔會有十分大既分別 雖然冇咁鬆軟 但都重係好好味宜家天氣咁熱 雪凍食又係幾爽既 總括而言 59元可以食到2種感覺既蛋糕 抵 回購率高
cheese good

蛋糕既餘溫令到個盒會出現有倒汗水
雖然有一張布/紙吸一吸 但一打開都濕濕地
為免個蛋糕淋哂 唯有係巴士上打開比佢透透氣

切左8分1黎食 芝士味唔算好濃
(其實我就係鐘意日本cheesecake唔太濃既味道)
雖然已經凍左d 不過仍然好軟 咬落去彈彈下

japanese cheesecake

總括而言 59元可以食到2種感覺既蛋糕 抵 回購率高
japanese cheesecak
2016-05-06 2753 瀏覽
當Uncle Tetsu's Cheesecake由日本九州福岡,於銅鑼灣景隆街開設第一間分店時,掀起了一股搶購潮,門口每日都人山人海,大排長龍,嘴饞小妹望而生畏,只好退避三舍。是日路過,竟然「空無一客」,還以為其皇牌的6吋芝士蛋糕已經售罄了。幸而,死心眼小妹,入內向店員查問,Yeah,仍有蛋糕出售。即整即焗的芝士蛋糕$59一個,全人手製作,把攪拌好的粉漿放入焗盤,然後在盤底下加水,利用水烤法去製作這個出名的軟滑且芝味誘人的人氣蛋糕。紙盒拿在手上,除可感到陣陣的熱力,也可嗅到芝士香氣。直徑約6吋的芝士蛋糕,厚度約有兩吋,蛋糕面上燙有Uncle的招牌Logo圖案。此外,蛋糕除以紙盒盛載,還以一塊不織布包著,以作保護之用,避免蛋糕外帶途中撞爛。切下一塊,放入口中,芝士蛋糕質感輕盈軟熟且綿密,入口即溶,每一口都充斥著淡淡香滑的芝士味,卻毫無膩滯之感,一個人鯨吞一個蛋糕也絕非難事!五十九大元的一個蛋糕,性價比甚高,既可一個人獨享,也可與親友共享。相比起質感較為實淨,味道較為濃郁的美式芝士蛋糕,小妹更愛這質感輕盈軟熟的日式芝士蛋糕!
2016-05-05
外賣自取
一聽到來自日本九州福岡的Uncle Tetsu's Cheesecake黎香港開分店,小妹已經決定要去幫襯! 對比起質感較實淨既美式芝士蛋糕,小妹更愛這質感輕盈軟屬的日式芝士蛋糕! (除此之外更令我諗起以前同樣係香港帶起過熱潮既伊藤家).平日放工後即趕到銅鑼灣排隊,因為一人一次只可以買一個,所以總共排左兩轉約一個鐘到,小妹相信之後應該唔使再等咁耐。.查實本身排既人唔算多,只係每次只出爐12個,一賣完又要再等10~15分鐘再出爐。(由於小妹係較早期買的,所以排隊時間較長,而家經過人龍經以消散,購買方便多了!).印上店家Logo的靚靚紙袋。.每個芝士蛋糕都係即整即焗架,所以入到盒時仲係暖的。食落真係好軟屬輕盈呀,質感好軟綿綿,會有陣陣芝士味滲出,而且食多都唔膩,好輕易就啪左一半!賞味期限:常溫可保存12小時,之後請冷藏保存,需於3天內食完用畢!
印上店家Logo的靚靚紙袋。
Uncle Tetsu's Cheesecake

賞味期限:
常溫可保存12小時,之後請冷藏保存,需於3天內食完用畢!

15 分鐘 (外賣自取)
Uncle Tetsu's Cheesecake
收工後,途經銅鑼灣Uncle Tetsu's Cheesecake,居然一個人也沒有在排隊,便立刻買下一個回家跟家人分享,也許是因為旺角開了新分店吧!!剛買的時候,蛋糕帶點微溫,不過吃時經以攤涼了,不知帶暖吃起來是否一樣呢?Uncle Tetsu's Cheesecake來自日本九州福岡,由1990年起,憑其皇牌的6吋芝士蛋糕成為人氣食店~來到香港開設銅鑼灣第一間分店後,幾乎每天都有一條長長人龍,基於自己不愛排隊的原固,一直遲遲未能一試!打開盒子,看到有一塊不織布包著蛋糕,這樣就不用擔心蛋糕會外帶中途爛掉.芝士蛋糕係店內以手工製作,造法是由拌好的粉漿放入焗盤,然後在盤底下加水,利用水烤法去造成這個出名人氣蛋糕!每個芝士蛋糕都會燙上叔叔標記,從而確保芝士保證新鮮~6吋的芝士蛋糕一個大約可以幾個人一同分享,把刀一切下去,可以完全感受到其輕軟,真的,香港很少蛋糕店可以造得這麼鬆這麼軟呢!芝士味剛剛好,而且入口軟滑得很,每一口都充斥著淡淡香滑的芝士味,調校得剛剛好.吃上了大大件也不會覺得很膩呢~以HK$59來說,這個品質不算貴,但假若要排上一小時來買的話,便NONONO啦,因為都是肥肥的..要
剛買的時候,蛋糕帶點微溫,不過吃時經以攤涼了,
不知帶暖吃起來是否一樣呢?
由1990年起,憑其皇牌的6吋芝士蛋糕成為人氣食店~
來到香港開設銅鑼灣第一間分店後,幾乎每天都有一條長長人龍,
基於自己不愛排隊的原固,一直遲遲未能一試!
芝士蛋糕係店內以手工製作,造法是由拌好的粉漿放入焗盤,
然後在盤底下加水,利用水烤法去造成這個出名人氣蛋糕!
每個芝士蛋糕都會燙上叔叔標記,從而確保芝士保證新鮮~
6吋的芝士蛋糕一個大約可以幾個人一同分享,
把刀一切下去,可以完全感受到其輕軟,
真的,香港很少蛋糕店可以造得這麼鬆這麼軟呢!
芝士味剛剛好,而且入口軟滑得很,
每一口都充斥著淡淡香滑的芝士味,調校得剛剛好.
吃上了大大件也不會覺得很膩呢~
便NONONO啦,因為都是肥肥的..要減肥啦吃貨!
順帶一提,如果把吃不完的蛋糕放入雪櫃雪凍的話,
味道會更加好,口感反而更滑呢
2016-04-26
外賣自取
$59 (其他)
2016-04-17 416 瀏覽
早年與男友在台北車站吃到他的芝士蛋糕,那種滋味早已烙在口裡不能磨滅近月Uncle Tetsu竟然在港開設分店,當然來尋回昔日的味道。碰巧是日有事要到銅鑼灣,可能是下雨的緣故,突意走來看看竟然完全不用排隊當然馬上買了一個與男友兼享~芝士蛋糕外表與台北的沒有兩樣,芝士和雞蛋的香味同樣濃郁誘人,可惜軟綿度和濕潤度稍為差一點點,不過我倆仍然吃得滋味瞬間已將整個芝士蛋糕KO~直徑約6吋,厚約兩吋的芝士蛋糕,不小呢,但兩人吃掉也不覺膩滯~如果是其他芝士蛋糕,吃一件半件已膩得不想再吃下去呢~這也是我們愛她的其中一個原因
當然馬上買了一個與男友兼享~

芝士蛋糕
2016-04-10
芝士蛋糕
2016-04-05 653 瀏覽
自從媽媽在一次台灣旅行中把它帶回港品嚐過後, 便愛上了它! 其後弟弟去台灣旅行, 媽媽亦不忘叫他把它買回來! 現在, 不用飛到台灣, 在香港亦能品嚐到從日本九州來到的芝士蛋糕, 終能一解媽媽的相思之苦!這天到銅鑼灣辦完事後, 經過這間店鋪, 只有若數個人排隊, 於是便打一通電話給媽媽, 確定她很想吃後, 便決定做一做孝女排隊買回家給她吃!本來以後只有幾個人排隊不出10分鐘便可以買到, 結果因為上一批剛賣完, 等新一批的蛋糕出爐後又恰巧在我前兩個人賣完, 結果仍是要等約半小時才能買到.不過, 其實時間仍是過得頗快的, 先付了錢, 又看看師傅弄蛋糕槳, 把一批批蛋糕放進烤爐, 不經不覺一個新鮮出爐的蛋糕便送到我的手中!回到家後, 我和媽媽都急不及待把它打開, 欲在最新鮮的一刻品嚐它的美味, 故忘記了拍照! 一把蛋糕切開來, 煙霧瀰漫, 空氣中散發着芝士香氣, 令人垂涎欲滴! 吃下去質感濕潤, 口感綿密, 蛋糕入口即溶, 在口腔中瞬間化作芝士海, 充斥濃郁的芝士香味! 雖說是芝士蛋糕, 但值得一讚是它完全不甜, 味道剛剛好! 難怪連本身不好芝士蛋糕的媽媽亦如此追棒! 確是值得一試! 而且一個

回到家後, 我和媽媽都急不及待把它打開, 欲在最新鮮的一刻品嚐它的美味, 故忘記了拍照! 一把蛋糕切開來, 煙霧瀰漫, 空氣中散發着芝士香氣, 令人垂涎欲滴! 吃下去質感濕潤, 口感綿密, 蛋糕入口即溶, 在口腔中瞬間化作芝士海, 充斥濃郁的芝士香味! 雖說是芝士蛋糕, 但值得一讚是它完全不甜, 味道剛剛好! 難怪連本身不好芝士蛋糕的媽媽亦如此追棒! 確是值得一試! 而且一個也只是$59, 性價比甚高! 如果不多人排隊的話, 也可以買一個來品嚐一下!
2016-02-20
30 分鐘 (外賣自取)
2016-04-05 537 瀏覽
男友中午要到銅鑼灣一趟,剛好店舖剛開門不用排隊便買了一個cheesecake回家一起吃。Cheesecake外觀別緻,印有品牌logo,用了疏氣既紙盒及牛油紙包起,不會有太多倒汗水令蛋糕變濕。蛋糕是剛出爐的,回到家後仍然微暖,所以趁熱吃了一件。剩下的放雪櫃晚上再食。暖的蛋糕比較濕,但吃下的味道沒有聞的香。比較之下,凍的較好吃。凍的蛋糕質感比較實,吃下的味道較暖的香。可是芝士味始終不夠濃郁,蛋糕也不夠滑,但勝在夠平。經過不用排隊的話,買一個過口癮絕對不錯。

2016-01-17
5 分鐘 (外賣自取)
2016-04-05 478 瀏覽
上年在台北車站微風店經過因見到很多人排隊就發現這間Uncle Tetsu’s Cheese Cake 主打新鮮出爐的6吋芝士蛋糕 現在香港有分店了 而且不用排隊 每日限賣約400個 應該都不怕買不到 蛋糕師傅在店內手工製作 所以好新鮮 蛋糕入口軟綿 很濃芝士的味道 非常好味 不過可惜我這個不夠熱 如果夠熱就100分了
2016-04-04 455 瀏覽
嘩!呢個芝士蛋糕係我人生以黎覺得最好食嘅蛋糕!勁軟棉棉嘅蛋糕,真係一次可以食哂半個🙈 外表其實睇落好似有小小油膩咁,但其實食落一啲都無油膩感覺,反而好鬆軟,好好食!