2022-04-15 75 瀏覽
一間全新壽司以啡酒合一的日本餐廳,將實驗室元素放入餐廳, 分別以咖啡店同壽司區域呈現, 反傳統Omakase擁有未來科幻感, 仲有超巨型LED WALL, 非常多唔同嘅打卡位.〔 壽司13貫 〕 .鱆紅魚 - 肉質爽口, 魚味偏淡.深海池魚 - 肉質細緻爽口帶油份.魷魚 - 表層介出格形 加上青檸和鹽, 提出鮮味.金木鯛 - 用火灸熱了魚皮, 帶出魚油更.帶子 - 加入竹炭鹽, 純正甘甜中帶有點咸味.鮫魚 - 燒魚皮表面, 淡淡魚香赤蝦 - 蝦肉/蝦頭/蝦殼剁碎, 口感好特別, 濃濃蝦的鮮味.池魚 - 油脂非常厚, 入口質感爽脆, 配上薑令鮮味突出.中拖羅 - 甘香, 魚油香味濃郁.北寄貝 - 生北寄貝, 甘甜中帶爽滑馬糞海膽 - 味道濃郁, 口感嫩滑, 再加上昆布汁非常夾.三文魚魚子 - 沒有腥味, 豐腴脂香, 爆炸的一刻幸福感.右口魚 - 用蒜蓉豉油醃製, 肉質非常滑.前菜.吸物.甜品蒸蛋 - 好滑好中料綠茶雪糕 - 綠茶非常濃郁(好味指數: 9.5/10)

壽司13貫 〕 .
鱆紅魚 - 肉質爽口, 魚味偏淡.
深海池魚 - 肉質細緻爽口帶油份.
魷魚 - 表層介出格形 加上青檸和鹽, 提出鮮味.
金木鯛 - 用火灸熱了魚皮, 帶出魚油更.
帶子 - 加入竹炭鹽, 純正甘甜中帶有點咸味.
鮫魚 - 燒魚皮表面, 淡淡魚香
池魚 - 油脂非常厚, 入口質感爽脆, 配上薑令鮮味突出.
中拖羅 - 甘香, 魚油香味濃郁.
北寄貝 - 生北寄貝, 甘甜中帶爽滑
馬糞海膽 - 味道濃郁, 口感嫩滑, 再加上昆布汁非常夾.
三文魚魚子 - 沒有腥味, 豐腴脂香, 爆炸的一刻幸福感.
右口魚 - 用蒜蓉豉油醃製, 肉質非常滑.

前菜.吸物.甜品
蒸蛋 - 好滑好中料
綠茶雪糕 - 綠茶非常濃郁

(好味指數: 9.5/10)
午餐
Wako Sake LABO • SUSHI (壽司司傳好cute 🤣放左隻🐥🐥係茶碗蒸嘅碗入面)一連開左幾間分店既Wako Sake Lab,裝修型格新潮,行金屬工業風,餐廳前半部份主打日式輕食,入面別有洞天係食廚師發板嘅(可能講食裝修會比較啱🤣)整幅牆都係LED wall 好吸睛(亦好刺眼👀)個LED wall會播唔同主題嘅景,有維港夜景、日本櫻花等等。當日有其他客人生日,LED wall 就彈咗生日快樂嘅字句,同埋勁大聲播生日歌,本身餐廳入邊已經比較嘈,咁大聲播生日歌就更加吵耳,如果想靜靜地享受食物呢度就未必啱啦😅朋友叫左龍蝦海膽丼,自己就叫咗壽司13貫加一個手卷🤓見到隔離個龍蝦海膽當比較細就額外再叫咗啲8款刺身龍蝦海膽丼🦞廚師好細心上菜嘅時候已經起曬啲龍蝦肉好方便,海膽質素一般,整體分量偏細。龍蝦同海膽都係凍嘅,但個飯係熱嘅,感覺有啲奇怪😅。壽司有金目鯛、昆布漬帆立貝(有柚子碎偏係面,整體偏甜)、提刀魚加烏魚子碎、赤身芥茉醬、煙燻春魚、昆布漬牡丹蝦、黑盧魚、白蝦、北寄貝、拖羅、青瓜手卷壽司食材明顯比獨立叫嘅刺身同埋龍蝦海膽丼差,似食壽司郎嘅質素,亦無咩特別既款式。雖然師傅人數都
Wako Sake LABO • SUSHI

壽司司傳好cute 🤣放左隻🐥🐥係茶碗蒸嘅碗入面)

雖然師傅人數都算多,但似係比較經驗不足,食材處理比較慢,等咗一段時間先有得食。另外餐廳服務態度都係麻麻。

呢個價位不乏高質omakase,建議可以試吓其他餐廳😉😉
2022-02-19 78 瀏覽
今次試下生酮飲食/素食者都岩嘅輕食料理清清地唔使咁油膩,又冇罪惡咁嘅一餐🤣🤣環境有d日式超時空型格嘅感覺🧑🏻‍🚀店內仲有好似日本販賣店🛒有日本零食、醬油、日式罐頭等等都有得買🇯🇵有時喺屋企懶得整🍚但又唔想白飯生酮料理有得+$12轉藜麥椰菜花飯😋成件事健康咗。四品料理套餐🥢$110🍱自選冷盤兩款及熱盤兩款-烤日本南瓜🎃沙律拌枝豆蓮藕-和風牛油果🥑沙律-日式唐揚烤雞-和風茄子蝦 (Keto).五品料理套餐🥢$118🍱自選冷盤兩款及熱盤三款-大蝦芒果黑醋沙律 (Keto)-黑椒烤雞柚子醋沙律 (Keto)-吉列三元豚-鹽燒鯖魚-高麗豆腐釀雞肉另外+$20叫咗杯☕️酒粕咖啡聽staff講係全港首創…咖啡同酒粕二合為一飲起上嚟有咖啡同酒嘅層次感🍶精選蛋糕🍰+$25蘋果芝士蛋糕🍎芝士蛋糕入面有一粒粒嘅蘋果一口食都幾清新感 唔太膩。.📌#TagNshare天后📌#wakosakelabosushi #sakekasu #cauliflowerrice #天后 #日式輕食 #天后美食.............................📍@wakosakelabo.sushiWAKO SAKE LA
今次試下生酮飲食/素食者都岩嘅輕食料理
清清地唔使咁油膩,又冇罪惡咁嘅一餐🤣🤣
環境有d日式超時空型格嘅感覺🧑🏻‍🚀

店內仲有好似日本販賣店🛒
有日本零食、醬油、日式罐頭等等都有得買🇯🇵

有時喺屋企懶得整🍚但又唔想白飯
生酮料理有得+$12轉藜麥椰菜花飯😋成件事健康咗。

四品料理套餐🥢$110
🍱自選冷盤兩款及熱盤兩款
-烤日本南瓜🎃沙律拌枝豆蓮藕
-和風牛油果🥑沙律
-日式唐揚烤雞
-和風茄子蝦 (Keto)

五品料理套餐🥢$118
🍱自選冷盤兩款及熱盤三款
-大蝦芒果黑醋沙律 (Keto)
-黑椒烤雞柚子醋沙律 (Keto)
-吉列三元豚
-鹽燒鯖魚
-高麗豆腐釀雞肉

另外+$20叫咗杯☕️酒粕咖啡
聽staff講係全港首創…咖啡同酒粕二合為一
飲起上嚟有咖啡同酒嘅層次感🍶

精選蛋糕🍰+$25
蘋果芝士蛋糕🍎芝士蛋糕入面有一粒粒嘅蘋果
一口食都幾清新感 唔太膩。

📌#TagNshare天后
#天后 #日式輕食 #天后美食
.............................
📍@wakosakelabo.sushi
WAKO SAKE LABO • SUSHI
天后天后歌頓道1號地下
……………………
👱🏻‍♀️TagNshare肥妹小編
..………………….
2022-02-16 136 瀏覽
今日約咗表弟去天后行古著店,順手搵好嘢食,大家不約而同想食🇯🇵日本菜。日本餐廳有好多種,但試過金屬感裝修嘅日本餐廳未呢?😆「酒脂」呢間專主打健康餐嘅日本餐廳,破格用實驗室嘅風格嚟做裝修,頗具特色。👍🏻點咗一個四品同五品食嘅主打套餐環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️🤍衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️🤍美味程度😋:❤️❤️❤️❤️🤍抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍菜式全部新鮮製作佢呢個日本菜就唔係一啲壽司呀刺身呀,係一啲熟食嘅煮物,健康得嚟又唔怕食到生嘢🤗,鍾意食熟識嘅朋友最啱呀,而且味道都相當不錯,我鍾意食佢個茄子啦同埋呢個雜菌雞肉👍🏻當然唔少得佢杯酒釀咖啡☕啦即係飲咖啡嘅朋友一定要試下一杯咖啡兩種飲法再配埋個朱古力mousse蛋糕🥧一個豐富嘅午餐完成呢間點除咗食嘢之外仲可以行街購物有好多日本嚟嘅產品食物賣,大家就可以行下🤗
日本餐廳有好多種,但試過金屬感裝修嘅日本餐廳未呢?😆

點咗一個四品同五品食嘅主打套餐

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️🤍
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️🤍
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️🤍
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍
菜式全部新鮮製作

佢呢個日本菜就唔係一啲壽司刺身呀,係一啲熟食嘅煮物,健康得嚟又唔怕食到生嘢🤗,鍾意食熟識嘅朋友最啱呀,而且味道都相當不錯,我鍾意食佢個茄子啦同埋呢個雜菌雞肉👍🏻

再配埋個朱古力mousse蛋糕🥧一個豐富嘅午餐完成

2022-02-08 87 瀏覽
當日跟朋友出外走走,專登去到天后就係食呢間集快餐+Omakase +日式食品零售於一身嘅餐廳入到環境都寬敞潔淨,仲見到好多日式食品喺貨架賣今日就試咗個5品料理套餐,可自選2款冷盤及3款熱盤,仲包餐湯及白飯白飯可加錢轉藜麥椰菜花飯,感覺健康好多又對脾胃好,味道都好微微香甜成個擺盤好日式,調味都以原味道行先,但都好好味,最鍾意鯖魚燒到外脆內嫩,仲有香口脆身炸雞而呢到嘅酒粕咖啡都要試,酒粕係釀造清酒嘅殘渣,用酒粕敷面膜就多,今次加落咖啡到,又係另一番風味,酒粕嘅微微酒香又含豐富營養,味道及感覺都不錯喔是日精選蛋糕係伯爵茶味,淡淡茶香又唔太膩,不錯喔~

入到環境都寬敞潔淨,仲見到好多日式食品喺貨架賣

是日精選蛋糕係伯爵茶味,淡淡茶香又唔太膩,不錯喔~
2022-01-20
1K
2022-02-02 1038 瀏覽
# #天后 @ wakosakelabo.sushi雖然今年新年氣氛全無, 但儀式感總會有, 貼揮春、買年花、蒸糕等等, 自家人欣賞也是賞心樂事! 🌸唔想去花墟趁墟, 所以年廿九走到朋友在天后的花店買年花! 見對面有間型格新餐廳, 有貨品同凍肉, 朋友話個咖啡好特別 “酒粕咖啡”, 身為咖啡迷的我梗要試試啦! 🤑貪心的我選5品料理 $118, 朋友常常來, 選4品料理 $110! 🍱不論幾多品料理, 均是自選2款冷盤, 其餘便是熱盤! 套餐包括白飯及餐湯! +$12 可由白飯轉藜麥椰菜花飯, +$25可加指定甜品, 精選蛋糕! 再加杯酒粕咖啡 $55, 完美! 🥑和風牛油果沙律、烤日本南瓜沙律伴蓮藕 + 吉列三元豚 、日式唐揚炸雞! 🥭大蝦芒果黑醋沙律、蒜味蕃茄沙律 + 鹽燒鯖魚、和風味醂茄子蝦、高野豆腐釀雞肉🥗每道菜都有驚喜, 沙律新鮮爽口, 熱食搭配亦別出心裁, 是質素極高的日式輕食! 🍆和風味醂茄子蝦: 蒸茄子, 配以味醂蝦粒醬汁, 味道出奇的夾! 🐣高野豆腐釀雞肉: 嫩滑雞肉釀入綿密軟滑的高野豆腐內, 像海綿一樣吸盡湯汁, 品質極高! ☕酒粕咖啡, 以危地馬拉咖啡, 配以釀製清
# #天后 @ wakosakelabo.sushi

🥑和風牛油果沙律、烤日本南瓜沙律伴

蓮藕 + 吉列三元豚 、日式唐揚炸雞

☕酒粕咖啡, 以危地馬拉咖啡, 配以釀製清酒後的副製品, 無糖、無乳製品、無酒精, 齒脥留香, 醇香幼滑, 回甘味香濃, 必必必點!

🍰甜品是伯爵茶蛋糕, 好輕盈軟熟, Cream 好滑唔膩, 配襯咖啡乃是絶配!

🌤坐窗邊享受暖暖的陽光照射, 嘆杯咖啡食件蛋糕, 很久未試過這般舒服悠閒!
2022-02-02 72 瀏覽
藉著新年前🧧,約咗我的保險Agent 整理強積金,同男神約會梗係要搵間又要好食又要坐得舒服嘅餐廳😍。今次就等我發板,搵間又時尚裝修又有輕食日式料理,簡簡單單又食得又健康🥰cafe 環境好寛落,簡約金屬感實驗室風格嘅裝修打破傳統日式裝潢 ,cafe 入面仲有好多日式食品‼️呢一度係自選菜色,直接跟店員講你想要嘅食物就可以啦,每款都各有特色❤️4 品料理-自選冷盤2款及熱盤2款 $1105 品料理-自選冷盤2款及熱盤3款 $118套餐已包括餐湯及白飯,或+$12轉LABO RICE(藜麥椰菜花飯)✨高野豆腐釀雞肉每一啖都充滿湯汁,豆腐好似海綿咁,吸收哂D精華,是我最喜歡的菜式✨蒜味蕃茄沙律賣相好吸引係一整個蕃茄,上碟嘅時候佢已經設定咗細細份俾你,味道非常清新而且嘢未感覺非常開胃令你爬多幾啖飯✨唐揚炸雞炸雞雞肉到算滑,外皮唔乾✨鯖魚味道唔會腥!溫度係室溫嘅溫度✨和風茄子蝦茄子賣相幾靚,食落亦非常Juicy我仲試埋藜麥椰菜花飯,飯質唔會太硬,入面加左藜麥和粟米粒,非常美味又飽肚,食完飯返去公司繼續影足一日都冇問題係咁靚嘅環境點可以少得一杯特別嘅咖啡️我選了酒粕咖啡,第一彈會感受到極濃郁嘅咖啡味,苦澀
4 品料理-自選冷盤2款及熱盤2款 $110
5 品料理-自選冷盤2款及熱盤3款 $118

✨高野豆腐釀雞肉

✨蒜味蕃茄沙律

✨唐揚炸雞
炸雞雞肉到算滑,外皮唔乾

✨鯖魚
味道唔會腥!溫度係室溫嘅溫度

✨和風茄子蝦
茄子賣相幾靚,食落亦非常Juicy

係咁靚嘅環境點可以少得一杯特別嘅咖啡️
我選了酒粕咖啡,第一彈會感受到極濃郁嘅咖啡味,苦澀得黎有少少甘香❤️
然後將配上的一匙洒粕放進咖啡中攪勻,,洒粕與咖啡的味道非常合拍,帶出少少甜味,提升成杯咖啡的層次😍

預約訂座 RESERVE NOW 🔗 https://bit.ly/3192LZG
WAKO SAKE LABO.SUSHI
📍天后歌頓道 1 號地下

#天后 #健康 #健康午餐 #料理 #健康料理 #蛋糕 #咖啡 #簡單吃 #ol #藜麥椰菜花飯 #foodiehk #lunch #hkfoodie #simple #simplelife #foodphoto #WakoSakeSociety #WakoSakeLaboSushi #LABO #Cafe #tinhau
2022-02-01 46 瀏覽
31/1/2022藉著新年前,約咗朋友仔去天后食個輕食日式料理相聚一下,簡簡單單,食得又健康,好寫意🌟入到cafe 裏面,環境好寛落,又簡潔,打破傳統日式裝潢 CAFE 走金屬感實驗室風格,感覺型格,而且cafe 入面有好多不同種類日式食品零食,食嘢之餘又可以shopping ,超級正,價錢方面又吾太貴👍我哋點左~5 品料理想試多啲款式嘅我啱哂,每款都好有特色。前菜約有十多款任均選擇!❤️我覺得好特別係「高野豆腐釀雞肉」每一啖都充滿湯汁,豆腐好似海綿咁,吸收哂D精華,好正!「和風茄子蝦」都吾錯,茄子吾太淋,加埋碎蝦係面估唔到嘅夾😘另外加$10 藜麥椰菜花飯啱哂我口感吾錯,入面加左藜麥和粟米粒,非常美味又夠健康又飽肚!❤️飯後一定要飲杯coffee酒粕咖啡-咖啡味極濃,苦澀得黎有少少甘香另外配上一匙洒粕,味道估唔到嘅合拍,提升成杯咖啡☕️嘅味道,好特別,再配埋chocolate mousse完美🌟
31/1/2022

我哋點左~5 品料理

飯後一定要飲杯coffee
2022-02-01 61 瀏覽
平時比較少去天后嗰邊食嘢,今日同朋友誤打誤撞去到呢一頭發現咗一裝修型格嘅餐廳「Wako Sake Labo .Sushi 」 佢哋 係主打輕金屬感實驗室風格食物主要係廚櫃入面已經準備好嘅食物價錢就因應你揀幾多款而定佢哋有四品五品料理選擇,已經包括咗味噌湯同埋白飯喺另一邊你會見到有好多層嘅架,好似日式雜貨店咁樣有好多唔同種類嘅小食和牛凍肉等等同朋友兩個人去就可以試到多啲唔同嘅嘢食\(°o°)/☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆大蝦芒果黑醋沙律: 沙律底沾咗少少黑醋,酸酸甜甜好開胃- 芒果清甜多汁唔會搶咗蝦本身嘅爽甜菠菜芝麻汁沙律: 冷盤菠菜夠凍,索左芝麻汁好清新吉列豚肉: 吉列皮外脆內軟,肉質都幾林,點買沙律醬幾好鹽燒青魚: 有好香嘅魚香,仲有少少鹽吊味,我最鍾意烤雞: 個人覺得得麻麻地,比較老南瓜蓉沙律: 我最鍾意食嘅南瓜蓉, 令到本身唔鍾意食錯嘅我食多咗蔬菜我呢個pat仲加咗12蚊將白飯轉成為椰菜花飯,食落去味道層次豐富又健康, 唔會乾身啱曬keep fit嘅朋友選擇食完lunch梗係要嘆返杯咖啡同埋蛋糕喇+$20 酒粕咖啡咖啡做到漸變分明, 咖啡味唔太重 我諗應該係特登為咗佢個一匙
平時比較少去天后嗰邊食嘢,

食物主要係廚櫃入面已經準備好嘅食物
價錢就因應你揀幾多款而定

佢哋有四品五品料理選擇,已經包括咗味噌湯同埋白飯
喺另一邊你會見到有好多層嘅架,

好似日式雜貨店咁樣有好多唔同種類嘅小食和牛凍肉等等

同朋友兩個人去就可以試到多啲唔同嘅嘢食\(°o°)/

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

唔會搶咗蝦本身嘅爽甜

菠菜芝麻汁沙律: 冷盤菠菜夠凍,索左芝麻汁好清新

吉列豚肉: 吉列皮外脆內軟,肉質都幾林,點買沙律醬幾好

鹽燒青魚: 有好香嘅魚香,仲有少少鹽吊味,我最鍾意

烤雞: 個人覺得得麻麻地,比較老

我呢個pat仲加咗12蚊將白飯轉成為椰菜花飯,

食完lunch梗係要嘆返杯咖啡同埋蛋糕喇
+$20 酒粕咖啡

咖啡做到漸變分明, 咖啡味唔太重 我諗應該係特登為咗佢個一匙羹嘅酒粕已調味, 小店員(yan )姐姐好細心咁樣解釋佢哋呢一個咖啡
+25 指定甜品( 柚子 芝士蛋糕)

質地唔算creamy-不過芝士味都幾出
整體唔會太甜

#852foodies #hkigstore #eat4fit
2022-01-31 53 瀏覽
天后新店半自助和風料理 有3-5品套餐冷盤熱盤自選($98-118)🍱 本身套餐包括味噌湯同白飯,冷盤就揀左7款包括蕎麥羽衣甘藍拌柚子汁沙律、烤日本南瓜沙律拌枝豆蓮藕 南瓜蓉都好甜、芝麻汁菠菜、大蝦芒果黑醋沙律🥭 熱盤就有高野豆腐釀雞肉好入味和風味啉茄子蝦、鹽燒鯖魚完全唔鞋口、吉列三元豚等等🍆 另外白飯+$12仲可以轉藜麥椰菜花飯 入面仲有粟米粒增加口感🌽 零carbs夠晒健康 估唔到味道唔會好清淡 食落都好鬆軟🍚 自選唔同款式一次過可以食好幾款餸菜 健康得黎又冇咁悶~最後仲點左個小甜品~ 蘋果芝士蛋糕 酸酸甜甜都幾好 配埋第一次飲既酒粕咖啡 飲落都好夾 有微微米香得黎 本身咖啡底都幾濃味夠出 值得一試

本身套餐包括味噌湯同白飯,冷盤就揀左7款

熱盤就有高野豆腐釀雞肉好入味

和風味啉茄子蝦、鹽燒鯖魚完全唔鞋口、吉列三元豚等等🍆

自選唔同款式一次過可以食好幾款餸菜 健康得黎又冇咁悶~

2022-01-31 57 瀏覽
呢間餐廳落地玻璃、環境幾舒服。有健康午餐,亦有壽司料理等。揀咗健康嘅料理:4 品料理-自選冷盤2款及熱盤2款 $1105 品料理-自選冷盤2款及熱盤3款 $118套餐已包括餐湯及白飯而家like & follow 社交平台,3品料理免費升級到4品。白飯轉LABO RICE(藜麥椰菜花飯)+$12指定咖啡/茶/梳打+$20指定甜品+$25▶️蒜味蕃茄沙律、芝麻汁菠菜沙律、唐揚炸雞、鯖魚。蕃茄沙律到清新,菠菜清清地幾健康。炸雞雖然唔係脆、但係雞肉到算滑。鯖魚味道OK!呢度熱食係室溫,如果熱啲就好。▶️日本南瓜沙律伴支豆果仁、黑椒烤雞柚子醋沙律、高野豆腐雞肉、和風茄子蝦、野菌蝦。南瓜沙律夠飽,烤雞沙律好健康。茄子賣相幾靚,豆腐雞肉幾特別。加咗件伯爵茶蛋糕細細件,飲杯咖啡☕️

呢間餐廳落地玻璃、環境幾舒服。有健康午餐,亦有壽司料理等。

揀咗健康嘅料理:
4 品料理-自選冷盤2款及熱盤2款 $110
5 品料理-自選冷盤2款及熱盤3款 $118
套餐已包括餐湯及白飯

白飯轉LABO RICE(藜麥椰菜花飯)+$12
指定咖啡/茶/梳打+$20
指定甜品+$25

▶️蒜味蕃茄沙律、芝麻汁菠菜沙律、唐揚炸雞、鯖魚。

加咗件伯爵茶蛋糕細細件,飲杯咖啡☕️
平時食日本嘢都淨係諗起壽司拉麵,依種日式輕食就真係少啲接觸。餐廳為四合一概念店,結合啡酒合一、健康輕食、OMAKASE 同日式食品零售四種元素。環境走金屬感實驗室風格,仲有全港首創嘅酒粕珈琲同特製生酮料理😌• 4品料理套餐 $110自選冷盤兩款及熱盤兩款冷盤揀咗大蝦芒果黑醋沙律同蒜味蕃茄沙律,而熱盤就揀咗吉列三元豚同和風味醂茄子蝦。我自己唔食茄子,所以茄子蝦就交俾朋友品評,朋友話茄子煮得幾腍同入味,加上味醂甜甜哋嘅味道,頗有日式風味。吉列豬味道其實幾唔錯,不過肉質就有啲乾,點下附送嘅豬扒醬感覺好好多。冷盤相對嚟講做得較好,蒜味蕃茄沙律清甜爽口,微微嘅蒜味令蕃茄冇咁單調之餘亦都增添惹味感,大蝦芒果黑醋沙律酸甜開胃,蝦肉唔霉,芒果都好香甜,係不敗配搭😛• 5品料理套餐 $118 轉藜麥椰菜花飯 +$12自選冷盤兩款及熱盤三款另一個Set揀咗黑椒烤雞柚子醋沙律、和風牛油果沙律、日式唐揚炸雞、雜菌牛油蝦同鹽燒鯖魚,兩款沙律嘅醬汁都好足夠,食落唔口寡寡。雜菌牛油蝦有家常料理嘅感覺,蝦肉比沙律嗰款更有彈性。唐揚炸雞不過不失,如果翻熱下會更加好。鯖魚肉質唔乾柴,都係唔錯選擇~貪得意轉咗藜麥椰菜花飯,

• 4品料理套餐 $110
自選冷盤兩款及熱盤兩款

• 5品料理套餐 $118 轉藜麥椰菜花飯 +$12
自選冷盤兩款及熱盤三款

貪得意轉咗藜麥椰菜花飯,好耐之前已經聽過依種用椰菜花切粒代替飯嘅做法,感覺健康啲,而且啱Keto人士食✨

• 酒粕咖啡 $55
酒粕亦即係釀酒後剩餘嘅酒渣,混合咖啡之後有一浸獨特嘅甜味同米香~

柚子芝士蛋糕 $32
質感creamy幼滑,濃郁芝士味中帶少少柚子清香☺️

2022-01-31 59 瀏覽
最近我成日岀港島區揾食比我發現左一間@wakosakelabo.sushi💥4 合 1 概念店:啡酒合一 X 健康輕食 X 型格 OMAKASE X 日式食品零售而且,餐廳好特別,打破傳統日式裝潢 CAFE 走金屬感實驗室風格感覺就好似身於在日本🇯🇵店內可以享受生活,離開快速節奏既香港🇭🇰我分別叫左4品加5 品料理可以自己揀想食既餸👏🏻🍱4品料理(羽衣甘藍沙律🥗冷盤菠菜🥬金栗慢煮雞肉🐥豆腐釀雞肉🐤)💥羽衣甘藍🥬顏色繽紛🥗又健康 營養價值高💥金粟慢煮雞肉,肉質嫩滑💥豆腐軟銀度適中,有口感👏🏻🍱5品料理(烤雞柚子醬沙律🥗牛油果沙律🥗和風茄子蝦🍤吉列豚肉🐽雜菌牛油蝦🍤)💥特別既係烤雞柚子沙律🥗清新之餘,又開胃👏🏻💥和風茄子🍆蝦有粒蝦仔係上面,色彩搭求🍤💥吉列豚肉外皮炸得香脆 入面熱辣辣 帶啲豬油香其中一個料理,我就換左健康又有益既💥特製生酮料理——藜麥椰菜花飯🍚店內最特別既 ☕️係全港首創酒粕珈琲 牛奶味唔會太重,遮蓋咖啡嘅香味用上日本🇯🇵優質咖啡豆而酒粕可以隨個人口味加入☕️🍴柚子芝士蛋糕🍰柚子同芝士🧀岩岩好彼此唔會遮蓋大家既味道💥 *for IG only* : Like 此 Post +
最近我成日岀港島區揾食
比我發現左一間@wakosakelabo.sushi
感覺就好似身於在日本🇯🇵店內
可以享受生活,離開快速節奏既香港🇭🇰

我分別叫左4品加5 品料理
可以自己揀想食既餸👏🏻

💥羽衣甘藍🥬顏色繽紛🥗又健康 營養價值高
💥金粟慢煮雞肉,肉質嫩滑
💥豆腐軟銀度適中,有口感👏🏻

💥特別既係烤雞柚子沙律🥗
清新之餘,又開胃👏🏻
💥和風茄子🍆蝦
有粒蝦仔係上面,色彩搭求🍤
💥吉列豚肉
外皮炸得香脆 入面熱辣辣 帶啲豬油香

其中一個料理,我就換左健康又有益既
💥特製生酮料理——藜麥椰菜花飯🍚

店內最特別既
☕️係全港首創酒粕珈琲
牛奶味唔會太重,遮蓋咖啡嘅香味
用上日本🇯🇵優質咖啡豆
而酒粕可以隨個人口味加入☕️

🍴柚子芝士蛋糕🍰
柚子同芝士🧀岩岩好
彼此唔會遮蓋大家既味道

💥 *for IG only* : Like 此 Post + Follow @wakosakelabo.sushi 再 show 俾店員們睇,即獲得1免費咖啡 1 杯 ($45 或以下)!

2022-01-29 45 瀏覽
Wako Sake Labo • Sushi嘅裝修同傳統嘅日式餐廳唔同,感覺新潮型格。除咗有健康輕食仲有Omakase。今次試左佢個料理套餐先。餐廳周圍放左一d櫃,櫃上放左d日式食品,啱曬日本腔!呢度採用半自助形式,食客可自行到收銀處揀食物和付款。收銀處有凍櫃和暖櫃,分別放了冷盤和熱盤。見食物有用保鮮紙包住,感覺衛生。👍🏻同朋友分別嗌咗一個四品同埋五品料理套餐。套餐包餐湯同白飯。其中一款加$12轉左藜麥椰菜花飯,再加$25嗌個朱古力蛋糕。飲品牌款式選擇幾多,有咖啡又有酒,正苦惱揀咩野飲好,店員推薦我試下「酒粕咖啡」。佢話佢哋呢個咖啡係全港首創。見佢講到咁就一於加$55嗌杯熱嘅試下。四品料理套餐自選2款冷盤同2款熱盤五品料理套餐自選2款冷盤同3款熱盤我地share黎食。共4款冷盤:蒜味蕃茄沙律芝麻汁菠菜沙律大蝦芒果黑醋沙律藜麥羽衣甘藍拌柚子汁沙律共5款熱盤:日式唐揚炸雞吉列三元豚鹽燒鯖魚和風味醂茄子蝦金栗銀杏慢煮雞肉🔶蒜味蕃茄沙律蕃茄冰涼又多汁🔶大蝦芒果黑醋沙律蝦新鮮,配水果芒果酸酸甜甜,味道不錯🔶鍾意食羽衣甘藍所以嗌左藜麥羽衣甘藍拌柚子汁沙律羽衣甘藍爽脆,入面重有酸甜多汁蕃茄仔配上大量

呢度採用半自助形式,食客可自行到收銀處揀食物和付款。

四品料理套餐
自選2款冷盤同2款熱盤

五品料理套餐
自選2款冷盤同3款熱盤

我地share黎食。

共4款冷盤:

金栗銀杏慢煮雞肉

🔶蒜味蕃茄沙律
蕃茄冰涼又多汁

🔶大蝦芒果黑醋沙律
蝦新鮮,配水果芒果酸酸甜甜,味道不錯

🔶鍾意食羽衣甘藍所以嗌左
藜麥羽衣甘藍拌柚子汁沙律
羽衣甘藍爽脆,入面重有酸甜多汁蕃茄仔配上大量藜麥,柚子汁味道清新,食完感覺輕盈又健康。

🔶日式唐揚炸雞和吉列三元豚分別奉送醬汁供調味。兩者唔會炸得太乾身。
吉列三元豚外層吉列炸得香脆。

🔶鹽燒鯖魚魚夠新鮮,食到魚嘅鮮味,而且唔會太多骨。

🔶和風味醂茄子蝦
蝦放在厚切茄子上
外型很像軍艦壽司
創意滿分!👏🏻👍🏻
茄子夠腍又入味,和蝦同吃更添口感。

🔶我鍾意食栗子就嗌左「金栗銀杏慢煮雞肉」。
栗子夠腍夠粉;雞肉十分嫩滑而且鮮甜。

🔶最想讚一讚藜麥椰菜花飯 ,幾好味👍🏻 椰菜花唔會好大陣草青味,整成碎粒,加上藜麥混在一起吃,好有口感而且感覺十分健康,自我感覺良好😃👍🏻。

🔶酒粕咖啡
味道好甜,酒粕中和了咖啡嘅苦味。

邊飲咖啡邊吃朱古力蛋糕,為這頓飯劃上完滿句號。

2022-01-28 39 瀏覽
最近就去咗一間創新嘅日本菜餐廳試吓D料理!最正就可以一次過食好多款唔同嘅嘢,包括前菜沙律、熱食等等,仲會包埋麵豉湯、日本米飯。當兩個人食嘅時候仲可以叫唔同嘅沙律同熱食4品料理大蝦芒果黑醋沙律、黑椒烤雞柚子醋沙律,沙律方面大蝦芒果都好新鮮,黑椒烤雞質感都滑,吉列三元豚肉、鹽燒鯖魚方面豚肉外皮好香脆又金黃,裏面啲肉有足夠水份;鹽燒鯖魚少少鹹香,冇骨幾健康。5 品料理藜麥羽衣甘藍拌柚子汁沙律、烤日本南瓜沙律伴枝豆蓮藕兩款都好清新,南瓜沙律嗰個就有多重口感,味道比較清淡,相當健康。金栗子銀杏慢煮雞肉、和風味醂茄子蝦、高野豆腐釀雞肉呢啲我就揀得比較濕少少,另外幾款熱食我覺得都好正,慢煮雞肉方面裏面又有栗子又有白果,味道層次豐富;茄子方面好多水份輕微鹹香;豆腐方面裏面有啲免治雞肉咁,個口感得意嘅。麵豉湯都幾清,好match成個概念!藜麥椰菜花飯+$12,就更加健康高纖,唔加錢就係日本米白飯。咖啡+$20 酒粕咖啡甜甜地,有日式風味!甜品+$25柚子芝士蛋糕🍰味道好香比較滑呢!環境/MENU
最近就去咗一間創新嘅日本菜餐廳試吓D料理!

4品料理

5 品料理

金栗子銀杏慢煮雞肉、和風味醂茄子蝦、高野豆腐釀雞肉

咖啡+$20

酒粕咖啡甜甜地,有日式風味!

甜品+$25

柚子芝士蛋糕🍰味道好香比較滑呢!

環境/MENU