2022-01-27 140 瀏覽
一間現代感滿滿的日式便當料理店,打破傳統日式裝潢 CAFE 的风格,走金屬感實驗室風格裝潢,Lab感十足,配有retail貨架販賣一些日本的料理食材幾用品。這間啡酒合一的概念店面街部分陽光充足,主打健康輕食 搭配日式食品零售,掀開店內的帘子搖身一變成為型格 OMAKASE,四周的屏幕在中午也能营造出夜幕城市的感觉。N品料理,任揀自己喜歡的,有沙律有熱菜。黑椒烤雞柚子醋沙律,酸酸甜甜的柚子汁,配上厚實的烤雞;大蝦芒果沙律,海鮮和水果的美妙組合;胡麻汁菠菜沙律,素菜愛好者首選;番茄沙律,一整個圓潤的番茄,脆脆的;雞塊和豬排香香脆脆,飽腹滿足;和風茄子,上面淋了一層勾芡的蝦茸,絕配;豆腐夾雞肉,滑嫩鮮香,豆腐很厚實,加上雞肉茸,很家常菜的味道;牛油什菌大蝦,黃油味很香濃,沾一點湯汁,奶香味撲鼻。主食可以揀白米飯或者藜麥椰菜花飯。特製生酮料理藜麥椰菜花飯,減肥人士不吃主食可以選擇。飲品選擇了首创的酒粕咖啡,香濃的咖啡配上酒粕,別有一番風味。朱古力蛋糕也很美味,奶油香甜,可可味濃郁。总之是一家值得尝试的创新日式便当食店。

N品料理,任揀自己喜歡的,有沙律有熱菜。
黑椒烤雞柚子醋沙律,酸酸甜甜的柚子汁,配上厚實的烤雞;
大蝦芒果沙律,海鮮和水果的美妙組合;
胡麻汁菠菜沙律,素菜愛好者首選;
番茄沙律,一整個圓潤的番茄,脆脆的;
雞塊和豬排香香脆脆,飽腹滿足;
和風茄子,上面淋了一層勾芡的蝦茸,絕配;
牛油什菌大蝦,黃油味很香濃,沾一點湯汁,奶香味撲鼻。
主食可以揀白米飯或者藜麥椰菜花飯。
特製生酮料理藜麥椰菜花飯,減肥人士不吃主食可以選擇。
朱古力蛋糕也很美味,奶油香甜,可可味濃郁。
总之是一家值得尝试的创新日式便当食店。
2022-01-27 228 瀏覽
天后新開日本餐廳,鐘情日本菜嘅我好彩趕喺疫情嚴重之前去食咗個lunch😆-這間日本餐廳係四合一概念店,由啡酒合一 X 健康輕食 X 型格 OMAKASE X 日式食品零售組成。所以這裡嘅裝潢是科幻同實驗室設計元素,帶給我未來及外太空的感覺。真是有別於其他傳統日本餐廳的風格-午市套餐比較特別,套餐分別是三品料理、四品料理及五品料理3個。套餐內是自由搭配指定數量的冷盤及熱盤。-HK$110 4品料理套餐:可自選冷盤兩款及熱盤兩款-大蝦芒果黑醋沙律~甜甜的芒果配上爽口又大牙的大蝦、清爽的火箭沙律菜拌上健康有益的黑醋真是一個很好的開胃菜;-烤日本南瓜沙律拌枝豆蓮藕~先將日本南瓜烤熟,再搗爛成泥,入口是綿密又粉糯又爽脆的口感🤔喔!原來內藏越食越快樂的枝豆及秋冬必食蓮藕呀😆-以下兩款主菜每次去日本必食,見到呢間餐廳有,咁肥嘅我都照食🤣吉列三元豚~高質素的三元豬,來做吉列豬柳的效果是與別不同。外層是酥脆又不油膩,肉質柔軟。-唐揚炸雞~炸雞即放在食品展示櫃,真是有點擔心肉質有點乾。咬下去,完全是多汁又肉嫩。-藜麥椰菜花飯~另加HK$12,白飯可以轉特製生酮料理~藜麥椰菜花飯,減肥必食,我個餐食晒一整碗

HK$110 4品料理套餐:可自選冷盤兩款及熱盤兩款

唐揚炸雞

藜麥椰菜花飯~另加HK$12,白飯可以轉特製生酮料理~藜麥椰菜花飯,減肥必食,我個餐食晒一整碗,夜晚真係唔使食晚飯✌️

HK$118 5品料理套餐:可自選冷盤兩款及熱盤三款
五品料理

藜麥羽衣甘藍柚子汁沙律~顏色漂亮的紫色同深藍色羽衣甘藍,提升沙律的溫暖度!醒胃的柚子汁配上super food 的羽衣甘藍及膳食纖維含量豐富藜麥,完全是有益健康的沙律
和風牛油果沙律~牛油果肉質幼滑細膩,有股淡淡的牛油味道。加上辛辣的洋蔥就是我杯茶
高野豆腐釀雞肉~高野豆腐是凍豆腐,所以質地是扎實口感。一咬下去全部的肉汁在口中爆發出來😆,內裏釀著綿嫩的雞肉。

甘栗銀杏慢煮雞肉~銀杏的微苦像冬天給我的冷傲,充滿療癒感的甜蜜甘栗配上嫩嫩的雞肉,好有秋天的感覺🍁
和風味啉茄子蝦~肥美肉厚的茄子,吸收了蝦的精華,味啉更帶出蝦的鮮味;
和風味啉茄子蝦

+HK$55酒粕咖啡~全港首創酒粕珈琲 ,貪新鮮嘅我點會錯過它🤭第一啖飲落去覺得好似我食緊燉川貝😝,之後就有一絲絲嘅咖啡味又不會太甜。

+HK$25伯爵紅茶蛋糕~飲咖啡當然要配蛋糕,濃香的伯爵茶香蛋糕,配上酒粕咖啡又幾合襯!

2022-01-22
5 分鐘 (堂食)
唐揚炸雞
五品料理
和風味啉茄子蝦
2022-01-26 628 瀏覽
間中會同同事誇區食LUNCH, 有時誤打誤撞都會搵到d隱世美食。今日就黎到天后呢間WAKO SAKE LABO • SUSHI, 店內裝修cyber, 食物主要係廚櫃中已準備好嘅食物, 價錢因應自己揀幾多款而定, 就好似港式三餸飯咁, 自由配搭。而另一邊箱有多個層架, 有如日式雜貨店一樣, 售賣日本進口小食、急凍海鮮、和牛、凍肉等等...中高價錢, 食完野可以慢慢睇有冇野岩買返屋企慢慢嘆。分別order了4品料理同埋5品料理套餐, 配有味噌湯同埋白飯每樣少少, 可以試到唔同款。大蝦芒果黑醋沙律: 沙律菜底沾咗少少黑醋, 甜甜酸酸, 唔會太搶蝦本身爽甜, 芒果清甜多汁芝麻汁菠菜沙律: 冷盤菠菜好夠凍, 索咗少少芝麻汁, 清新冇渣吉列豚肉: 吉列皮帶微脆, 肉質幾林, 點沙律醬食唔錯炸雞: 嫌炸皮已經唔脆, 常溫雞肉唔太嫩, 呢款唔太驚喜高野豆腐釀雞肉: 很有特色, 一咬豆腐濟出豐富清甜湯汁, 有如關東煮一樣, 不過口感就有d鞋黑椒烤雞柚子醋沙律: 烤雞唔會太硬, 有少少黑椒吊味, 唔會太重口味藜麥羽衣甘藍拌柚子汁沙律: 夠凍、配搭清新有層次。鹽燒鯖魚: 很有魚香, 有少少鹽吊味, 正!朋

每樣少少, 可以試到唔同款。

吉列豚肉: 吉列皮帶微脆, 肉質幾林, 點沙律醬食唔錯

炸雞: 嫌炸皮已經唔脆, 常溫雞肉唔太嫩, 呢款唔太驚喜

藜麥羽衣甘藍拌柚子汁沙律: 夠凍、配搭清新有層次。

鹽燒鯖魚: 很有魚香, 有少少鹽吊味, 正!

朋友呢set加咗$12 將白飯轉藜麥椰菜花飯,
層次豐富, 又健康。唔會過於乾身, 岩哂keep fit怕肥嘅朋友選擇。

食完lunch當然要嘆返杯coffee, 同埋cake
+$20 酒粕咖啡:
咖啡做到漸變分層, 先呷一啖, 咖啡味唔太重, 似乎特意為後加嘅一匙羹酒粕而調味, 將酒粕加入咖啡攪拌後, 味道重一點, 但冇咗預期嘅酒味。

+25 指定甜品-蘋果cheese cake
質地唔算creamy, 不過芝士味幾出, 底下有微爽清甜蘋果肉, 整體唔會過甜, 正!
2022-01-25
[📍香港篇🇭🇰] 5品料理 (自選冷盤2款及熱盤3款)[📍Hong Kong🇭🇰] 5 Deli Set (2 Cold Deli & 3 Hot Deli)全新4合1概念店 破格CAFE ☕🍶 啡酒合一 X 健康輕食 X 型格OMAKASE X 日式食品零售食日本料理 唔再係日式傳統feel餐廳而係行金屬感重既Lab風格 打卡真心正☺️5品料理 有勁多選擇冷盤7選2 - 私心推介: 烤日本南瓜沙律拌枝豆蓮藕 - 超creamy 好滑的南瓜蓉 加少少nuts 增加口感熱盤 (7選3)- 吉列三元豚 (炸得好鬆脆👍🏻)另外,必推介特製生酮料理--藜麥椰菜花飯 🍚 椰菜花飯夠健康 唔怕肥🤗 又有口感👍🏻最中意酒粕咖啡☕ You're my cup of coffee 💚全港首創架!!!怕飲酒既人 唔使怕~係一杯唔會飲醉既咖啡🤣 酒粕的甜味中和左咖啡豆的苦🙃大推👍🏻 下次一定要試OMAKASE😌😌店舖每日都會有2款精選cake 個人偏好蘋果cheese cake 🤤最後當然有餐湯😉.💲:285HKD (免收加一)..WAKO SAKE LABO • SUSHI (天后)天后天后歌頓道1號地下.
[📍香港篇🇭🇰] 5品料理 (自選冷盤2款及熱盤3款)
全新4合1概念店 破格CAFE ☕🍶

食日本料理 唔再係日式傳統feel餐廳
而係行金屬感重既Lab風格 打卡真心正☺️

5品料理 有勁多選擇
冷盤7選2
- 私心推介: 烤日本南瓜沙律拌枝豆蓮藕
- 超creamy 好滑的南瓜蓉 加少少nuts 增加口感
5品料理

熱盤 (7選3)
- 吉列三元豚 (炸得好鬆脆👍🏻)
另外,必推介特製生酮料理--藜麥椰菜花飯 🍚
藜麥椰菜花飯

椰菜花飯夠健康 唔怕肥🤗 又有口感👍🏻
全港首創架!!!怕飲酒既人 唔使怕~
係一杯唔會飲醉既咖啡🤣
酒粕的甜味中和左咖啡豆的苦🙃

大推👍🏻 下次一定要試OMAKASE😌😌

最後當然有餐湯😉

💲:285HKD (免收加一)
WAKO SAKE LABO • SUSHI (天后)
天后天后歌頓道1號地下
#wakosakelabosushi #sakekasu #cauliflowerrice
5品料理
藜麥椰菜花飯
一身東京時尚型格金屬裝潢感覺像穿過時光隧道 回到未來餐廳主打健康輕食概念可自選冷盤和熱盤組成料理套餐($118/5品)冷盤主要是沙律 都新鮮好食熱盤當中 高野豆腐釀雞肉最深刻豆腐吸盡了湯汁 一咬湯汁四濺唐揚炸雞和味醂茄子蝦都發揮出水準相反炸豬扒卻比較乾身 嚡口套餐已包括麵豉湯和白飯喜愛生酮料理的 可以升級藜麥椰菜花飯($+12)混入藜麥和粟米的椰菜花 口感豐富味道一點也不單調 好吃餐廳有酒有咖啡兩者合而為一 首創出酒粕咖啡($55)未放入酒粕之前 咖啡又香又帶朱古力味 微甜自行放入酒粕之後 咖啡變得混濁 多了一陣清酒的酸味卻又與咖啡出奇地配搭 讚配朱古力蛋糕更開心(+$25)餐廳另有omakase提供布簾後是另一個摩登世界so cyber金屬架上亦放置了很多不同的日本產品食品可以買啲嘢返去繼續嘆
一身東京時尚型格金屬裝潢
感覺像穿過時光隧道 回到未來

餐廳主打健康輕食概念
可自選冷盤和熱盤組成料理套餐($118/5品)
冷盤主要是沙律 都新鮮好食
熱盤當中 高野豆腐釀雞肉最深刻
豆腐吸盡了湯汁 一咬湯汁四濺
唐揚炸雞和味醂茄子蝦都發揮出水準
相反炸豬扒卻比較乾身 嚡口

套餐已包括麵豉湯和白飯
喜愛生酮料理的 可以升級藜麥椰菜花飯($+12)
混入藜麥和粟米的椰菜花 口感豐富
味道一點也不單調 好吃

餐廳有酒有咖啡
兩者合而為一 首創出酒粕咖啡($55)
未放入酒粕之前 咖啡又香又帶朱古力味 微甜
自行放入酒粕之後 咖啡變得混濁
多了一陣清酒的酸味
卻又與咖啡出奇地配搭 讚
配朱古力蛋糕更開心(+$25)

餐廳另有omakase提供
布簾後是另一個摩登世界
so cyber

金屬架上亦放置了很多不同的日本產品食品
可以買啲嘢返去繼續嘆

2022-01-24 45 瀏覽
今日經過呢個天后同朋友傾嘢講時間食個快餐以前一個人食快食好鍾意去Muji見到呢度開咗間類似Muji嘅物體就入咗嚟囉呢度就有啲似Muji嘅感覺啦價錢都係同muji差唔多,喺呢度返工附近過嚟食下呢啲健康野都幾好嘅跟手嗌咗個朱古力蛋糕唔係好甜OK同埋帶咗個酒糟咖啡好似嗰啲酒釀丸子嘅汁溝咗落啲咖啡度嘅感覺😂😂😂😂😂
今日經過呢個天后同朋友傾嘢
講時間食個快餐
以前一個人食快食好鍾意去Muji
見到呢度開咗間類似Muji嘅物體就入咗嚟囉
呢度就有啲似Muji嘅感覺啦

價錢都係同muji差唔多,
喺呢度返工附近過嚟食下呢啲健康野都幾好嘅
跟手嗌咗個朱古力蛋糕

唔係好甜OK
同埋帶咗個酒糟咖啡

好似嗰啲酒釀丸子嘅汁溝咗落啲咖啡度嘅感覺😂😂😂😂😂
2022-01-24 620 瀏覽
來到銅鑼灣,經過一間全落地玻璃門面的餐聽,好似幾靚喎,再睇吓個餐牌,有三品,四品,五品料理,價錢亦合理,咁呢日午餐仲唔係佢??呢度有OMAKASE,亦有輕食食品,輕食食品擺喺啲凍,熱櫃度,熱櫃溫度keep住喺60度左近。見D食物都吸引,就揀咗四品和五品料理,咁就有4款冷盤及5款熱盤食。四品有芝麻汁菠菜沙律,和風牛油果沙律,日式唐揚炸雞,豆腐釀雞肉。其中菠菜沙律令我諗起日本溫泉酒店食物,而豆腐釀雞肉嘅概念好正,我第一次食,感覺唔錯。五品就揀咗烤雞柚子沙律,大蝦芒果黑醋沙律,雜菌牛油蝦,鹽燒鯖魚和茄子蝦。 今次4款沙律的菜都好新鮮,我全部食晒。店員同時推介呢個全港首創嘅酒粕咖啡,有新意, 啡酒合一,咖啡中有些少酒味,唔會醉嘅。另一樣宜家流行嘅生酮料理係藜麥椰菜花飯,好味之餘亦非常之健康。不信你來試吓。間舖頭同時有D日式食品售賣,我今次趕時間齋睇冇買,下次先。

間舖頭同時有D日式食品售賣,我今次趕時間齋睇冇買,下次先。

2022-01-23 30 瀏覽
呢間位於天后既餐廳係一間4 合 1 概念店:啡酒合一 X 健康輕食 X 型格 OMAKASE X 日式食品零售。佢打破傳統日式裝潢 CAFE 走金屬感實驗室風格,感覺好modern。今次點左呢度既日式料理,可以自選多款冷盤同熱盤,健康又好味而且仲好精緻!我同朋友分別點左一份四品料理同埋一份五品料理,熱盤邊面,點左燒鯖魚、吉列豬扒、汁煮茄子等,冷盤主要有沙律。呢度仲有全港首創酒粕珈琲 + 特製生酮料理——藜麥椰菜花飯,岩哂注重健康既人。食埋件cake就perfect。

食埋件cake就perfect。

WAKO SAKE LABO •SUSHI裝飾幾特別, 唔係傳統嘅日本和式, 而係走metallic 實驗室路線, 門口邊有幾個大貨架擺放左d日式食品. 餐廳再入面係食Omakase4品/5品料理套餐 $110/$118料理套餐包2款冷盤加2/3款熱盤. 冷盤沙律共7款、熱盤6款, 選擇唔算好多. 如果選擇困難, 同朋友share 2個5品料理就可以把當日菜式試得7788.當fd order 左藜麥羽衣甘藍、黑椒烤雞柚子汁沙律、烤日本南瓜沙律、大蝦芒果黑醋沙律. Salad veggie 都好新鮮, 日本南瓜好甜. 熱盤叫左吉列三元䐁、和風味醂茄子蝦、鹽燒鯖魚、日式唐揚炸雞、金栗銀杏慢煮雞肉. 茄子蝦外形似壽司, 下面係煮得腍嘅茄子上面係蝦, 呢個配搭都ok. 慢煮雞無想像中咁嫩, 似普通炆雞. 兩款炸物, 覺得唐洋雞比豚肉好吃. 餐跟麵豉湯同白飯, 亦可另加$12配藜麥椰菜花飯, 會比較低卡高纖. 酒粕咖啡 +$55據說係全港首創酒粕珈琲. 店員送上啡同酒粕時有細心講解可先飲原味, 可再按口味再逐d 加木匙羹上酒粕. 杯酒粕咖啡本身已經幾甜, 可能係已經加左酒粕係入面?木匙上酒粕就咁
WAKO SAKE LABO •SUSHI

4品/5品料理套餐 $110/$118

酒粕咖啡 +$55
據說係全港首創酒粕珈琲. 店員送上啡同酒粕時有細心講解可先飲原味, 可再按口味再逐d 加木匙羹上酒粕. 杯酒粕咖啡本身已經幾甜, 可能係已經加左酒粕係入面?木匙上酒粕就咁食左細啖都係甜甜哋, 好似有d 米香味, 幾特別.

Earl Grey Cake +$25
帶微 earl grey 香, 正常發揮

2022-01-21 565 瀏覽
鍾意浦cafe飲咖啡嘅朋友帶咗我來這家位於天后嘅 WAKO SAKE LABO • SUSHI, 初嘗全港首創的酒粕咖啡☕餐廳裝潢都幾型格, 獨特,有cyber feel ~ 布簾入面屬於廚師發板 private section 當天好像有人慶祝生日Omakasea,清酒,cafe, 零食雜貨概念集於一身!靠牆身擺放著各款日本進口生活雜貨,零食,酒, 罐頭, 儼如一家小型日式雜貨店, 價錢偏向中高檔。另一邊凍櫃也放滿各種日本入口食材海鮮,和牛,凍肉。。同時間叫了午市套餐, 有四品,五品料理套餐選擇, 已包括味噌湯和白飯。玻璃櫥櫃可揀選沙律及熱葷。🥗沙律,前菜約有十款選擇。🍅蒜味肉茄,味道清新,厚肉,無酸澀味~🥑牛油果沙律, 比較一般。🍤🦐大蝦芒果黑醋沙律, 選用鮮芒果肉, 有天然果香,大蝦彈牙。😋🥗黑椒烤雞柚子醋沙律, 唔算太重黑椒味, 整體味道清新。熱盤方面,比較特別有「 高野豆腐釀雞肉」。極道吸湯嘅高野豆腐, 超綿密嘅细孔,就好似吸水海綿咁, 每一啖都充滿湯汁,😋👍 非常過癮!和風味淋茄子蝦, 淋上蝦肉碎,茄子亦唔會太淋。蒜蓉牛油雜菇大蝦, 有牛油香氣!各款食物充滿原材料風味, 唔

餐廳裝潢都幾型格, 獨特,有cyber feel ~
布簾入面屬於廚師發板 private section
當天好像有人慶祝生日
Omakasea,清酒,cafe, 零食雜貨概念集於一身!

玻璃櫥櫃可揀選沙律及熱葷。
🥗沙律,前菜約有十款選擇。
🍅蒜味肉茄,味道清新,厚肉,無酸澀味~
🥑牛油果沙律, 比較一般。
🥗黑椒烤雞柚子醋沙律, 唔算太重黑椒味, 整體味道清新。

高野豆腐釀雞肉

5品套餐

和風味淋茄子蝦, 淋上蝦肉碎,茄子亦唔會太淋。
蒜蓉牛油雜菇大蝦, 有牛油香氣!

各款食物充滿原材料風味, 唔會有過重嘅調味。😋❣️

另加$10 白飯轉藜麥椰菜花飯, 最潮嘅健康飲食,味道唔錯, 椰菜花冇預期中的鬆散和硬。
輕量調味再加入粟米和藜麥, 非常美味 ,淨食都唔覺得單調~😋

酒粕咖啡
午餐尾聲當然來到咖啡,甜品環節。
咖啡味道好濃郁,入囗醇厚夠滑。 有咖啡嘅酸味但並不苦澀。 配上一匙羹嘅酒粕, 原來係釀製清酒嘅副產品, 營養價值非常高, 有豐富膳食纖維,蛋白質和維他命。加入咖啡, 逐步提升咖啡酸味, 味道非常獨特, 令人不期然愛上。

朱古力蛋糕~ 配襯咖啡 ,甜度道啱啱好!

高野豆腐釀雞肉
酒粕咖啡
香港人生活節奏忙碌,經常食快餐🍴但係又唔💪🏻健康喎,想搵啲健康嘅嘢食都唔容易。Wakosakelabo 呢間日本餐廳好有諗頭💡,創作4合1嘅概念店,其中的健康輕食日本🇯🇵餐,咁有特色當然唔會錯過啦。呢間餐廳地方都唔算難搵,見到門面都已經被佢吸引住😎,一個創新嘅設計概念有別於一般嘅日本餐廳,用咗實驗室嘅設計風格😳,強烈嘅金屬感果然有破舊立新嘅感覺。🌟五品料理套餐有兩個冷盤,三款熱食,用餐次序都非常講究值得一讚,仲可以自選食物。💠我個人鐘意食番茄同菠菜嘅冷盤,食出新鮮嘅感覺,🔥熱盤就點咗茄子蝦,豆腐釀雞肉和雜菌蝦,味道都各有千秋,配埋藜麥椰菜花飯,健康得來也有飽肚感👍🏻 飯後當然要飲杯咖啡☕️同甜品🍮啦☕️佢杯咖啡真係好值得一提,首創酒粕咖啡,一杯咖啡,兩種飲法,三個味道,有別於一般咖啡廳嘅咖啡,入口順滑🤤,層次感非常,諗起都想飲多次。🎂食埋佢個是日精選蛋糕,感受一個好健康又滿足嘅午餐時光。店舖仲擺咗不同嘅日本食物提供零售,食嘢之餘仲可以shopping🛍,一舉兩得😆😆

🌟五品料理套餐

🎂食埋佢個是日精選蛋糕,感受一個好健康又滿足嘅午餐時光。

2022-01-19
10 分鐘 (堂食)
  • 五品料理套餐
2022-01-17 479 瀏覽
平時食開日本餐廳或居酒屋,都係偏日本風格,今次來到哩度WAKO SAKE LABO •SUSHI,打破一向傳統日式裝潢,CAFE走金屬感實驗室風格,近門口位置有幾個大貨架,擺放好多日式食品。進入餐廳另一邊有超巨型落地LED WALL真係非常震撼,裡面係食Omakase,環境一流,下次真係要試吓,成間餐廳好多打卡位📸四合一的概念店,集合OMAKASE、café、清酒和日式食品零售於一身。我地坐出面Cafe區域位置午餐🍽點了4品料理套餐($110)2款冷盤,2款熱盤5品料理套餐($118)2款冷盤,3款熱盤食物選擇都多,冷盤沙律有七款,我地分別share食,選了黑椒柚子醋沙律,和風牛油果沙律,蝦黑醋沙律,蒜味番茄沙律,好欣賞所有沙律菜好新鮮,尤其是個蒜味番茄好鮮甜,一啲都唔酸,蒜味番茄味道非常夾😋熱盤有6款選擇我地選了吉列三元䐁,和風味醂茄子蝦,鹽燒鯖魚,日式炸雞,雜菌牛油蝦。好鐘意味醂茄子蝦,雜菌牛油蝦,味道濃郁,就算凍了都好好味😋👍餐跟麵豉湯配白飯,我就加$12改配(藜麥椰菜花飯)米飯軟棉棉,低卡低糖高纖維,追求健康吃生酮人仕就最啱👍另外加$55點了☕酒粕咖啡哩個喺全港首創酒粕珈琲,所

2款冷盤,2款熱盤

5品料理套餐($118)
2款冷盤,3款熱盤

熱盤有6款選擇

另外加$55點了☕酒粕咖啡
哩個喺全港首創酒粕珈琲,所以一定要試。店員送上咖啡同酒粕時都細心講解,首先可飲原味先,再將木匙羹上面酒粕可續啲加,我覺得原味好香濃,之後加了少少酒粕已經另一種獨特味道😋甘甘甜甜(啡酒合一)喜歡飲酒應該喜歡加了酒粕味道

另外甜品$25點了蘋果芝士蛋糕🍎🍰
芝士味唔會好濃,喜歡裡面蘋果粒酸酸甜甜,整個蛋糕味道好夾。

2022-01-17
  • 蒜味番茄沙律
  • 酒粕咖啡
大家千祈唔好比個LED WALL呃左!成間餐廳就係得呢個唯一賣點!食物同服務都好唔掂😫一行四人訂咗$1350一位晚市omakase, 埋單$1500一位!先唔好講啲壽司質素真係好平凡好普通,Toro一件都冇 (我隔離枱二個女人好嬲同啲師傅投訴,當然師傅只係自圓其說就冇理佢),海膽仲要黑嘅(有圖),啲師傅好後生全部都係學徒咁嘅質素⋯其實一開始坐低已經想起身走,但又俾咗每人$300訂金共$1200⋯一坐低成十分鍾係冇侍應理你,咁我哋咪主動問佢拎wine list同放袋嘅藤籃,侍應話未有酒牌,跟住又叫我哋等等,又等多10分鐘後先通知我哋喺佢零售嗰邊買,買咗支720ml 「作」,支酒買完擺咗喺枱,結果成15分鐘都一路冇人幫我哋開酒同俾酒杯,係我哋自己嘗試開唔到喇,再叫佢過嚟幫我哋開😠到第二道omakase sushi上左,我哋又發現根本冇俾豉油碟我哋⋯又要問佢拎⋯又要等多10分鐘⋯最後,訂位時一早講明慶祝生日,餐廳明明話會送件蛋糕仔,結果四個人佢比得三份蜜瓜生果(跟餐唯一嘅甜品),再加件只係牙籤咁長咁細件嘅芝士slide cake,問佢係咪漏咗份跟餐嘅蜜瓜呢,佢就話因為俾咗件蛋糕仔我哋就冇生果
最後,訂位時一早講明慶祝生日,餐廳明明話會送件蛋糕仔,結果四個人佢比得三份蜜瓜生果(跟餐唯一嘅甜品),再加件只係牙籤咁長咁細件嘅芝士slide cake,問佢係咪漏咗份跟餐嘅蜜瓜呢,佢就話因為俾咗件蛋糕仔我哋就冇生果,呢個答案真係令人極之無語!過千蚊一個餐,正常都會另外送件生日甜品啦,一係你就唔好講話會俾蛋糕仔,從未見過咁小家嘅Omakase! Service同Quality根本唔配呢個價錢!大家要有心理準備係零Service!
買咗支酒又冇人幫你開😠
黑嘅海膽
俾件牙籤咁長嘅芝士slide  cake,就收返跟餐份生果
慶祝紀念
生日
2022-01-02 373 瀏覽
一開始被這家店的特色LED燈𤩹畫吸引到得知這家店剛開業不到一個月 所以決定試一試點了人均一千三百多的晚餐omakase記憶中總共有1道前菜 2道刺身 9道壽司及1道燒魚最後有魚湯跟甜點(蜜瓜).坦白說壽司刺身非常普通個人覺得最好吃的已經是鯖魚壽司魚湯也不錯 味道夠濃郁 海膽壽司也鮮甜其他真的都還好 😞食物份量偏少壽司味道單調欠缺層次 除了新鮮魚外沒有搭配醬汁擺盆裝飾欠奉 打卡一般.師傅普遍也比較像學徒級數 壽司款式沒有驚喜上菜的時間也太慢了 每一道壽司都需要等很久可以說是期望愈大失望越大😟.餐廳燈光調得有點過於太亮 略微減少了氣氛除了LED 螢幕會自動轉換情景比較有特點外生日當天上蛋糕時🎂螢幕也會跟著換成生日快樂及轉播生日歌.最後的是當天有朋友生日餐廳只提供了一小件生日蛋糕代替了套餐的蜜瓜生果原以為餐廳遺漏了一份生果結果餐廳回覆如果有生日小蛋糕(通常其他餐廳都是另外免費提供)生果就沒有了 令人感到非常意外及無語🙄如無意外應該不會再回去光顧了食物及環境一般 服務也需要改善
一開始被這家店的特色LED燈𤩹畫吸引到
得知這家店剛開業不到一個月 所以決定試一試
點了人均一千三百多的晚餐omakase
記憶中總共有1道前菜 2道刺身 9道壽司及1道燒魚
最後有魚湯跟甜點(蜜瓜)
坦白說壽司刺身非常普通
餐廳只提供了一小件生日蛋糕
代替了套餐的蜜瓜生果
原以為餐廳遺漏了一份生果
結果餐廳回覆如果有生日小蛋糕
(通常其他餐廳都是另外免費提供)
生果就沒有了 令人感到非常意外及無語🙄
生日
  • 鯖魚壽司
  • 海膽壽司
2021-12-30 282 瀏覽
朋友帶我到天后一間新開的日本料理食Omakase,入到餐廳感覺環境好整潔乾淨,原來布簾後的設計與出面是完全不同風格,兩面牆身展現日本不同風景,仲有我鐘意嘅櫻花🌸,坐低後侍應就送上熱茶,還提點我哋小心茶很熱❤️望住廚師為我哋預備食物真係好有趣,因為第一次食omakase,所以覺得好新奇😜,望住廚師好細緻製作同解釋每一件製成品,每一件都好精緻,每一件都好耀眼,由頭到尾味蕾都嘗到不同層次,我就好似食咗好多藝術品落肚。環境、服務、食材、品質物有所值👍🏻