現在都市人總是懂得享受生活, 把食物拍照放上網已經成為一種生活模式, 造就了很多佈置很獨特的餐廳出現, 除此以外美食的外觀也是不能缺少的一部份, 「相機食先」已成為了我的一樣重要環節這家甜品店之前有看過朋友的照片, 已經很想來試試. 只可惜的是身邊朋友沒有太多人喜愛吃甜品. 今天晚上與男朋友來到銅鑼灣吃飯, 心血來潮便來到這家甜品店一嘗特別的分子料理! 店子裝修很有特色, 以白色牆磚做主導, 掛放著數幅畫作, 除此之外還有很多白雲做裝飾, 設計簡約而不失大體! 白雲燈飾很適合拍照厄like影相之用! 😄😄😄當晚黎到大概8:30, 平日關係店子只有2台客, 之後都有幾個人再入黎光顧甜品靚, 個個都係咁相機食先~~~~~ 所以都以女仔光顧為多, 少有地呢度既甜品都會包飲品的, 真係好好咁可以同朋友/小情侶叫個甜品影下相, hea下Memu上所有既甜品都做得好靚, 本身想同男朋友叫2款甜品, 但經職員介紹下最後點左2人份量既Mount FujiDaily Limited Set - Mount Fuji $268  (Two drink included)因為每份甜品都係廚師即叫即做, 好有

Mount Fuji
因為每份甜品都係廚師即叫即做, 好有heart既一家甜品
分子料理小妹都係第一次食, 獻左係呢個富士山度! 😄😄😄
廚師幫我地加入左-180度既杯液態氮倒係中間, 令到富士山真係好似會出煙咁, 真係好特別~~~~~
真係擬幻似真咁, 甜品做到好似一個好靚既藝術品咁, 除左2個人仔係唔食得用黎影相之外, 連花花草草都係食用花, 係食得嫁!!!

Mount Fuji
因為夠凍關係, 一開始好似食緊雪糕咁,
白色既係yogurt雪芭, 一開始比較硬身, 之後就軟返好似食雪芭咁, 不過就比平時既雪芭質感厚身少少
藍色既係波子氣水味, 兩者味道都唔錯嫁!!!

最中意既係富士山既入面, 底層其實係包住蜜瓜味既雪芭嫁!!!!!
雪芭既味其實唔係好濃好重, 波子氣水 + 蜜瓜既雪芭 2個一齊食又幾夾~~~

Mount Fuji
如果想再多一層口感既可以一齊食埋周邊既香橙味蛋糕, 綠色既草園係香橙味, 真係估唔到呢~~~~~
蛋糕做到好似富士山周圍既草園咁, 食用花其實冇咩味, 所以唔使驚會有咩青味~放心

Mount Fuji
草莓醬味道都幾香濃, 撈埋落香橙蛋糕食可以中和返佢個濃味

Mount Fuji
碟邊既櫻花jelly係咁多種味道入面略為淡, 不過本身櫻花就係淡淡的~~~

飲品方面點左Peach  and  Passion fruit   &   Latte
其實內有桃, 熱情果 & 洛神花既飲品
入口味道以洛神花為主道, 其後再有熱情果既微甜, 桃味唔係好重, 中意飲花茶既一定會中意!

Latte
比起一般既latte味道有d濃, 因為我係個晚上飲coffee會訓唔著既人, 所以都唔夠飲太多, 而且如果有拉花會更加好~

我地食到一半到都有幾個女仔入黎, 佢地叫左個好似櫻花樹既甜品 & 一個大既人魚淚
呢d甜品個個都做得好精緻, 每碟甜品廚師都落足心機去做出黎, 真係充滿晒視覺同味覺既一個晚上!!!
$130 (其他)
  • Mount Fuji
2017-10-01 219 瀏覽
今次係第二次黎話說我成個月之前卜左台 同留左tea set 今日同朋友上到去 竟然俾吧台位我地坐已經好唔滿意 幾個人係吧台share tea set 點食?唔緊要 我見全場都好full 我地另外叫左一個紫薯tart仲有三杯熱野飲Tea set 明明有幾塊6角型雲石上個個都係咁樣上 我地上既時候竟然勁hea俾兩塊一塊3尖8角勁唔靚既雲石 一塊6角勁醜樣 講真 黎呢度食都係為左相機食先整到咁 相機都唔想食先唔好講tea set既味道 因為真係好一般一般到不值一提我地叫左三杯野飲只上左一杯熱既水果茶追極都無人理我地對上一次黎叫熱飲都壺熱水俾我加今次無 唔緊要 我叫侍應幫我加水佢話轉頭幫我加但佢個頭轉左20分鐘佢唔記得左 唔緊要 再追囉追完佢返黎拎走左我個杯 竟然幫我加凍水仲西口西面我坐吧台叫左整野食野既師傅幫我換之後個侍應先換杯暖既黎我朋友叫左杯咖啡 又無糖又無匙根俾佢搞叫極都無人理我地好嬲 拿拿聲食完走人埋單果陣個男侍應又細聲態度又差就咁掉張單係我前面我要返張單佢俾張渣埋一舊既單俾我 完全唔知想點一定唔會再有下次
今次係第二次黎

完全唔知想點
一定唔會再有下次
2017-10-01
2017-09-28 2586 瀏覽
放學之後,師姐話想比啲驚喜我,就帶咗我嚟呢度食甜品,仲話保證正。間甜品餐廳個名好特別 ZUC. CCH. ERO 特別到我都唔識得點樣去讀,不過可能正因為咁樣先至夠特別。唔單止餐廳個名夠特別,就係連餐廳嘅裝修都好夢幻好得意好有趣。餐牌上面啲甜品完全都係平時冇食開嘅,全部都勁特別,真係花多眼亂,一時間都唔知叫乜嘢好。 不過到最後都揀咗呢個 Snow White (Apple Crumble)當我揀好甜品之後,鬍鬚仔廚師就即場喺我哋面前做甜品睇到廚師好俾心機咁去為我哋做甜品,就係藝術家創作藝術一樣,佢好全神貫注咁去做,呢種精神好值得我哋去 respectSnow White (Apple Crumble) $118呢個甜品係好靚好 artistic,睇落其實真係唔捨得去食,但甜品就係要食啦。 超級唔忍心咁樣去打爆個蘋果型糖皮,個糖皮好薄好脆,就好似玻璃咁一樣,但係就唔會口, 打開之後,裏面係有一個柚子 sorbet,仲有四方形嘅焦糖玉桂蘋果芝士蛋糕,同埋 apple crumble,全部夾埋啲味道好好味,食完之後唔會話太甜。我係第一次食呢種,手工藝術甜品,食完之後感覺好開心。

當我揀好甜品之後,鬍鬚仔廚師就即場喺我哋面前做甜品

我係第一次食呢種,手工藝術甜品,食完之後感覺好開心。

2017-09-24 265 瀏覽
一直以黎我都覺得「Tea Set」係件好girly既事情,只係俾幾個港女攞黎擺pose放上網自戀既一件工具,因此一直都頗為抗拒。不過,由於大半年前曾經黎過呢度,幫襯過一個以地球為主題既甜品,所以決定今次喺中秋前夕,呢個全新月系下午茶餐正式登陸之際再次光臨!除左早前大熱既「Mount Fuji」每日限定Set之外,早前大熱的幾個甜品好像「Planet Earth」、「Namida」淚等等全部都可以order,即使怕Tea Set個portion太大份既朋友都可以照顧到,抵讚!店內牆上這幅巨型月亮黑板畫型格十足,配合埋雲朵裝飾真係最適合用黎打咭show off!雖然只係星期日下午兩點幾,但店內已經聚集了不少黎潮聖既朋友!$338兩位的「Luna Tea Party」set其實係包埋兩杯飲品的。我地分別叫左Movenpick的「Cappuccino」同埋不含咖啡因的「Bake Apple with Honey」。Cappuccino奶味十足,配埋淡淡的咖啡味顯得非常有韻味,用黎配搭甜品認真一流!「Baked Apple with Honey」方面,茶葉用上一個好像珍寶珠的容器裝著,玩味感十足

$338兩位的「Luna Tea Party」set其實係包埋兩杯飲品的。我地分別叫左Movenpick的「Cappuccino」同埋不含咖啡因的「Bake Apple with Honey」。Cappuccino奶味十足,配埋淡淡的咖啡味顯得非常有韻味,用黎配搭甜品認真一流!「Baked Apple with Honey」方面,茶葉用上一個好像珍寶珠的容器裝著,玩味感十足,而且亦因為咁可以自由調配茶的濃度,這個concept值得一讚!

由於甜品是即叫即製的,所以都用了差不多三十分鐘才能「起貨」,讓共十款精緻小點給店員細心地放上六角型的雲石組碟。

幸好,熟練的店員不用五分鐘便把散落在器皿上的精緻小點工整的放在自由調配的六角型雲石組碟上,這件美麗的藝術品亦終於大功告成!

Luna Tea Party

Ovaltine Luna Cheese Cake with Oreo:軟綿綿的芝士蛋糕被自家製的阿華田雪糕包圍著,當凍冰冰的雪糕在口腔內慢慢溶化時,芝士蛋糕的味道便會慢慢滲出來。這種感覺非常獨一無二,口感一流!

Marcaron with Crab Meat and Salmon Roe:鬆化的馬卡龍夾著清甜的蟹肉,再配上鹹鹹地的三文魚子,感覺非常清新醒神!

Lemon Tart with Meringue:打成泡沫狀的蛋白平均的鋪滿在清新的檸檬撻上,入口時感覺有點像意大利泡沫咖啡的感覺,不可不試!

Peanut Butter Mousse in Cone:這道甜品可以說是整個tea set 的點綴之作。鬆脆的朱古力cone下放上由peanut butter泡製出來的mousse,再圍上白朱古力,濃濃的花生醬再crossover白朱古力這個idea認真唔錯!

Bite Size Tiramisu:這個大小的Tiramisu剛剛好,bite size的portion能令人剛好一啖放入口淺嘗之餘,又唔需要擔心太大舊食唔晒!

總括黎講,今次整體用餐體驗真係非常唔錯!以平均唔駛$200一位既價錢就可以品嘗到十款精心設計的美點,再嘆住茶或咖啡,輕輕鬆鬆閒話家常渡過一個寫意的周末下午,「性價比」真係一流呀!
2017-09-24
Luna Tea Party
2017-09-23 182 瀏覽
感恩,今次與朋友一起品嘗夢幻甜品,我選了Plant Eearth.外面甜甜的,內裡白色有點像豆腐雪糕,最中心是橙紅色酸唶哩,有甜有清有酸,好好味。店裡的佈置也十分吸引,白棉花掛在天花,令人感覺舒服,和諧,很適合和閨蜜一起。😇😇期待再來的時候,試一試富士山甜品,期待期待。
期待再來的時候,試一試富士山甜品,期待期待。
2017-05-28
  • earth
2017-09-12 2238 瀏覽
銅鑼灣有一間出名食份子料理甜品嘅上樓餐廳《ZUC.CCH.ERO》,見到Facebook介紹餐廳每一款西式甜品,都係出面普通糖水舖食唔到嘅,賣相精心設計,吸引左我地兩個人上去試吓。餐廳佈景主題以雲為主,天花板吊住好多好似棉花糖嘅雲,好像自己置身於天空上面,感覺好舒適。餐廳嘅座位主要以吧枱設計,餐牌上有大約十一款甜品選擇,由於我個朋友太鍾意藍色了,佢就揀咗「Break the Tear」價值$138,製作過程可以親身目睹,甜品師傅好專注一手一腳製作甜品,用咗大約15分鐘時間就整好了。首先食脆卜卜嘅糖膠外殼,糖膠外殼好似水滴型,要整咁靚嘅外殼當然唔容易,甜品師傅經過幾番嘗試之後終於成功。原先是將藍色糖膠在板上搓圓撳扁,再用氣泵同埋風筒吹氣成型,甜甜地嘅外殼配襯芝士味道嘅雪糕,雪糕上面仲有食得嘅細細朵花作為點綴,仲有西芹味嘅雪芭同埋合桃榛子等等,食落去好有口感,味道好特別新鮮,值得一試。而我就選擇左酒杯型裝住份子料理甜品嘅「Edible Terrarium」$258,唔好睇外面好似好普通,其實入面經過甜品師傅嘅精心設計,好似畫左幅畫係入面咁,更有一些非常細小嘅人物擺設。當中有風乾咗嘅雜菌類同

當中有風乾咗嘅雜菌類同埋蔬菜係入面,黑色嘅好似石頭物體就係竹炭蛋糕,泥土就係用餅乾碎同埋朱古力脆脆粒粒堆砌成,最底下就係Tiramisu,入口有幾種層次嘅味道,好有口感,唔會好甜,味道剛剛好,果然係好出色嘅甜品

埋單都只係$436,可以用呢個價錢,又可以一邊睇住甜品師傅點整個甜品,而且可以嘗試到唔同層次嘅分子料理,值得一試。
2017-09-10 230 瀏覽
兩個大人及一個小朋友分別點了富士山及afternoon tea set,富士山數量有限,排隊時記得問定仲有無。望住廚師哥哥整富士山,小朋友已經高興到不得了,食落火山軟淋淋,Sakura jelly很精細,倒完火山煙後,廚師哥哥特意放上兩個公仔扮爬火山,氹到小朋友笑不攏嘴。最後廚師哥哥忽然送上surprise pink tear,氹到小朋友好興奮! Afternoon tea亦很有心思,由阿華田甜點食到夾有咸魚的咸點,很滿足呢。Wonderful experience~
Afternoon  Tea  Set
廚師哥哥玩噴煙
2017-09-10
Afternoon  Tea  Set
廚師哥哥玩噴煙
  • Mount Fuji
2017-09-02 198 瀏覽
點咗份下午茶套餐 我覺得仲係單點d野更加出色!味道都ok嘅 店不是很大 到下午四點鐘人就慢慢變多 只好起身走啦 下次試下單點嘅 裝修風格都係比較簡單 係我鍾意嘅style分子料理 唔會錯架!
下午茶套餐
下午茶套餐
2017-08-28 189 瀏覽
突然約了Auntie 食個high Tea,前一晚透話open rice 網上book 位嘅功能,又book 到啵。今次個主題係黑白星球,見飲食男女影得幾靚,就嚟睇睇同試試啦。抬頭望吓,仲有好多舊雲添。店裡面有幾塊粉筆畫板,最裡面果塊就係畫咗個月球。我哋就試吓呢個下午茶set. ($338)包兩杯餐飲,呢杯係Baked 🍎 with 🍯 tea。果枝珍寶珠其實係茶葉隔,又靚好實用。另一杯餐飲我哋就叫咗波子汽水。嗱,個餐就無包著4條嘅,我哋散叫咗呢份,盛惠$80。個松露醬唔夠味,薯條感覺好似唔係咁多。主角嚟啦,佢唔似一般tea set 咁用架上。佢哋用返石紋碟上檯感覺更歸一。佢哋係先鋪碟喺檯面,然後將啲嘢食放喺個盤度拎過嚟,一路講解一路放上碟。味道方便,蟹肉macaron 就好夠鹹香,不過個人認為個花生醬慕士堅係好甜。其他就不過不失,因為走份子料理路線,所以樣樣都細細份。提一提,鋪頭有3個男仔,但佢哋會一齊去準備菜式,每逄一叫落單或者埋單,都黑晒面咁,唔通搞藝術係cool 啲?

店裡面有幾塊粉筆畫板,最裡面果塊就係畫咗個月球。

我哋就試吓呢個下午茶set. ($338)
baked apple with honey fruit tea

另一杯餐飲我哋就叫咗波子汽水。
薯條

party tea set

波士汽水
party tea set
波士汽水
  • partyteaset
  • bakedapplewithhoneyfruittea
女人除左鐘意食,而且仲特別鐘意食甜品!除左食,bonus係有得影靚相,呃like!(當然唔係全部都係啦!)哈哈哈!今次仲唔俾我搵到女人既甜品天堂?有得食, 有得影相,而且仲好似置身係夢入面咁!今次就黎左ZUC.CCH.ERO 店內以bar枱為主,仲有一大枱同幾張細枱餐廳內部吊左好多雲係到,好夢幻!好似棉花糖,想伸手上去滅黎食ORDER了2個NAMIDA $138 & PLANET EARTH $128十分期待上菜的一刻!首先黎左NAMIDA淚,勁似一個藝術品唔捨得整爛佢不過入面係雪糕,所以影完相都要快D食啦^_^入而就係抹茶雪糕、益力多沙冰、白玉同埋梅酒啫喱抹茶雪糕不嬲都係我最愛,估唔到夾埋其他一齊食又幾fresh又唔會太甜!planet earth今次舊雲就真係係棉花糖啦^_^地球是茉莉花茶Mousses,充滿茶香,入口亦細滑,裏面係咩呢,....?  就係地球中心火山爆發的顏色...係血橙汁,突然添加了酸味算是一絲驚喜所以甜得黎又少少酸味岩岩好 ^_^!呢到真係好舒服!絕對值得黎一試~
(當然唔係全部都係啦!)
哈哈哈!今次仲唔俾我搵到女人既甜品天堂?
有得食, 有得影相,而且仲好似置身係夢入面咁!

今次就黎左ZUC.CCH.ERO
店內以bar枱為主,仲有一大枱同幾張細枱
餐廳內部吊左好多雲係到,好夢幻!
好似棉花糖,想伸手上去滅黎食

ORDER了2個
十分期待上菜的一刻!
首先黎左NAMIDA淚,勁似一個藝術品
唔捨得整爛佢
不過入面係雪糕,所以影完相都要快D食啦^_^
入而就係抹茶雪糕、益力多沙冰、白玉同埋梅酒啫喱
抹茶雪糕不嬲都係我最愛,估唔到夾埋其他一齊食又幾fresh
又唔會太甜!

planet earth
今次舊雲就真係係棉花糖啦^_^
地球是茉莉花茶Mousses,充滿茶香,入口亦細滑,
所以甜得黎又少少酸
味岩岩好 ^_^!

呢到真係好舒服!絕對值得黎一試~
2017-08-15
2017-08-19 135 瀏覽
朋友帶我來到一間樓上甜點店,就是之前很火紅吃掉富士山的甜點店。電梯一打開門,裝修是黑白色格仔瓷磚的簡潔法國風。店子1/3是工作間,然後就是一系列的高凳,還有一些很大幅的畫在牆邊呢。最漂亮就是餐廳內掛滿用棉花做的朵朵雲朵啦。 好似置身於天堂,做小天使一樣,很浪漫。Mount Fuji, $258當然就是點主打甜品,富士山!看著師傳慢慢把甜品一件件砌上去,就像看著藝術品的誕生般,令我加重期待。端上來的一刻,還有乾冰呢!煙霧瀰漫,好襯裝修的雲朵,好美!雪山部份是乳酪味雪糕,微酸,口感較實在。藍色是波子汽水味,而底層是士多啤梨。甜度不是太高,可以點旁邊的士多啤梨醬。櫻花啫喱無味,如果有少少甜的話會更好。綠色竟然是香橙蛋糕,味道清新,很特別。最後在店家中,走剩我和友人。我和這個友人一起的時候,總有特別的事情發生。見老闆在弄另一甜品 - break the tear,我便跟友人說本來都好想點那個...而且一直望住老闆小心翼翼的拉糖,拉那個眼淚的形狀。老闆見我殷切的眼神,便問我是不是很想影相,還整個給我敲碎和吃呢,太好人了。眼淚用糖拉成,成品有光澤,薄身和不會有汽泡,有技巧又漂亮。形狀更如一個漂亮的

Mount Fuji, $258

端上來的一刻,還有乾冰呢!煙霧瀰漫,好襯裝修的雲朵,好美!

櫻花啫喱無味,如果有少少甜的話會更好。

綠色竟然是香橙蛋糕,味道清新,很特別。

眼淚用糖拉成,成品有光澤,薄身和不會有汽泡,有技巧又漂亮。形狀更如一個漂亮的花瓶,空間感足。

拿著敲碎的糖片吃下,甜甜的渡過了漂亮一晚。

2017-08-07
2017-08-17 227 瀏覽
男朋友神神祕祕說要給我驚喜♥️(是做了虧心事嗎?🤔)還預先訂了枱喔😱(真的做了虧心事嗎😰?)天呀!!!原來是我說了很久的分子料理甜品店🤤♥️終於恨到了🙈店內裝修得十分精緻一朵又一朵的雲☁️怎麼那麼可愛♥️♥️♥️♥️相比起另一間ATXM分子料理甜品店這間甜品款式相對較多🤔選擇困難症又要來了🤦🏻‍♀️最後我選擇了Para Para Sakura🌸配Elderflower熱花茶🍵男朋友則選擇了Rolex Ball🍊和Mandarino Juice🍹(一個嗜甜🤷🏻‍♀️一個嗜酸🤷🏻‍♂️) 太夾了吧🤦🏻‍♀️男朋友的率先到著😱😱😱<< 這正正是我的反應驚訝一論後男朋友示意我敲破它楊枝甘露就都流出來了🤤男朋友表示這家的西柚特別好吃👍🏻而我則愛吃它的外殻味道甜甜的像tic tac🤤♥️克服了第一輪驚訝後我的櫻花樹要到了😱😱😱😱😱<<< 再一輪驚訝「好靚呀!!!」 (今晚大概說了不下十次🙈)真的太靚了!像一件藝術品♥️而且出奇地好吃🤤櫻花樹是綿花糖泥土是朱古力、朱古力蛋糕和紅莓jelly♥️這「泥土」也太好味了吧🤷🏻‍♀️害我都把它吃光🤦🏻‍♀️太屈機了吧🤦🏻‍♀️花茶都長這麼可愛茶葉都在「
男朋友神神祕祕說要給我驚喜♥️
(是做了虧心事嗎?🤔)
還預先訂了枱喔😱
(真的做了虧心事嗎😰?)
天呀!!!

像tic tac🤤♥️

克服了第一輪驚訝後
我的櫻花樹要到了
😱😱😱😱😱<<< 再一輪驚訝
「好靚呀!!!」
(今晚大概說了不下十次🙈)
真的太靚了!
像一件藝術品♥️
而且出奇地好吃🤤
櫻花樹是綿花糖
泥土是朱古力、朱古力蛋糕和紅莓jelly♥️
這「泥土」也太好味了吧🤷🏻‍♀️

味道酸酸的 好fresh的感覺👍🏻👍🏻
之後男朋友便喝光了😭
有這麼愛喝嗎?
Mandarino
$150 (宵夜)
紀念日
Para  Para  Sakura
Mandarino
  • Rolex Ball
2017-08-12 1485 瀏覽
今次嚟到ZCC.CCH.ERO搵食! 甜品你喜歡吃甚麼?中式甜品?西式甜品?日式甜品?近年來的甜品創作日新月異~今次就來到最吸晴的小店!一進店已感覺到其藝術氣息~店內以bar枱為主~另有一大枱和3張細枱~門口的桌子有櫻花茶等product~和一堆奬狀!還沒看menu就俾頭上一堆雲吸引著~港女mode:好可愛啊!被安排坐在bar枱位置~可以觀賞師傅製作藝術品~餐牌只有甜品跟飲料~每款甜品也有其獨特名字~幸好餐廳也有解說每一甜品包含甚麼~不致於迷失在餐牌~Mount Fuji ($268)看到限定2字就忍不住要選這個Mount Fuji~一上枱已不禁「嘩~~」地叫了出來!店員會先讓我們拍照~拍完照就盛一杯液態氮倒進去富士山立即變成有生命似的!!又是拍片的時間!!雪山的部分是乳酪味的雪芭~不會太酸~但很開胃~藍色是梳打味~不過比平時波子汽水的味道略淡~最底層本來是蜜瓜味的~但今次換上士多啤梨味~味道也很夾!最驚喜的是綠色部分~我以為是開心果碎~但竟然是橙味蛋糕!!亦可以沾上周圍的士多啤梨醬~另有一返風味!碟上的櫻花啫喱雖然味道不濃~但十分漂亮~浪漫度十足!Rose Fruit Mount F
今次嚟到ZCC.CCH.ERO搵食!
甜品你喜歡吃甚麼?中式甜品?西式甜品?日式甜品
近年來的甜品創作日新月異~
今次就來到最吸晴的小店!

一進店已感覺到其藝術氣息~
店內以bar枱為主~另有一大枱和3張細枱~

門口的桌子有櫻花茶等product~和一堆奬狀!

還沒看menu就俾頭上一堆雲吸引著~
港女mode:好可愛啊!

被安排坐在bar枱位置~可以觀賞師傅製作藝術品~

餐牌只有甜品跟飲料~

每款甜品也有其獨特名字~
幸好餐廳也有解說每一甜品包含甚麼~不致於迷失在餐牌~

Mount Fuji ($268)
看到限定2字就忍不住要選這個Mount Fuji~
一上枱已不禁「嘩~~」地叫了出來!
店員會先讓我們拍照~
拍完照就盛一杯液態氮倒進去
富士山立即變成有生命似的!!又是拍片的時間!!
雪山的部分是乳酪味的雪芭~不會太酸~但很開胃~
藍色是梳打味~不過比平時波子汽水的味道略淡~
最底層本來是蜜瓜味的~但今次換上士多啤梨味~味道也很夾!
最驚喜的是綠色部分~我以為是開心果碎~但竟然是橙味蛋糕!!
亦可以沾上周圍的士多啤梨醬~另有一返風味!
碟上的櫻花啫喱雖然味道不濃~但十分漂亮~浪漫度十足!
Mount  Fuji

Rose Fruit
Mount Fuji是SET的關係~有2杯飲料~
我選了菓茶的Rose Fruit ~
飲下去滲出陣陣玫瑰味~還有一朵玫瑰點綴~
不過菓味不算濃~微甜~

Rose  Fruit  Tea

Peach  and  Passionfruit
另一杯我們選了桃+熱情果的配搭~
菓味較濃帶酸~
能緩和甜品的甜膩感~
而且桃味很香~嗅覺也能同時享受~

Peach  and  Passionfruit

今次完全滿足了相機食先主義者的心情~
是時侯介紹朋友一起來大拍特拍!
2017-07-31
$140 (宵夜)
Mount  Fuji
Rose  Fruit  Tea
2017-08-09 105 瀏覽
同best friend補祝生日,朝早係PP嘆完個高級西餐brunch,去time square行咗陣街,下晝喺時候食甜品。我哋揀咗耀華街呢間甜品舖,階因我哋見到有富士山!一出lift見到d poster~係店嘅另一主打~Break the Tear入門口有塊大黑板可以畫公仔,但其實張枱頂住係埋唔到去!店面窄長,坐位不多,大約24人,大部份係bar枱位。我哋冇book位下午4點walk in入嚟坐bar枱,都ok!18樓望出去全部都係樓~價錢其實唔算太貴,不過要加一,total都食到一餐飯㗎!我哋order咗果setMount Fuji 係包兩杯drinks!Menu 上所有drinks都可以叫~Natural Fruit TeaElderflower (藍杯)Peach Passion fruit (中伏ed)勁藥水味!(紅杯)但佢好攪笑嘅係用枝"珍寶珠"裝住d茶葉!Mount Fuji主角黎啦!我order 時仲request 師傅幫我寫上Happy Birthday字句!個火山其實係識出煙架!因為上枱後,佢會倒d乾冰類嘅嘢入去火山口!不過我唔知點解影唔到d煙!哈哈!呢個甜品其實都

入門口有塊大黑板可以畫公仔,但其實張枱頂住係埋唔到去!
18樓望出去全部都係樓~

價錢其實唔算太貴,不過要加一,total都食到一餐飯㗎!

Natural Fruit Tea
Elderflower (藍杯)
但佢好攪笑嘅係用枝"珍寶珠"裝住d茶葉!

Mount Fuji
呢個甜品其實都係相機食先架啦!波子汽水味雪糕+橙味蛋糕+士多啤梨醬+櫻花Jelly+花花草草,佢話全部都食得!By the way火山入面有條飲管係唔食得!
味道唔算好突出,波子汽水味雪糕就似冰多過雪糕,反而我較喜歡綠色嘅橙味蛋糕!士多啤梨醬我試咗啖就即刻放棄!櫻花jelly 無味!

坐bar枱嘅好處係可以睇師傅整甜品

偷拍隔離枱嘅甜品~

2017-08-06
生日
2017-08-08 190 瀏覽
This is one of my favorite dessert place in Hong Kong. My go-to spot when I have friends from abroad. I booked through open rice and informed them that I will be celebrating my sister's birthday. The team actually prepared the serving plate with 'Happy Birthday Sis' even without my request. Each of their dessert is carefully hand crafted and uniquely produced. It will definitely tickle your taste bud. This time round we ordered a Rolex Ball. It has a balance taste of sweet and sour, texture wise

This time round we ordered a Rolex Ball. It has a balance taste of sweet and sour, texture wise was very interesting as you have to eat it with the sugar 'glass ball'

The Madarina sparkling juice. They actually used stone ice so it will not dilute the drinks.

Rolex Ball

The rolex ball that we were anticipating for!
2017-08-04
生日