2024-09-27 87 瀏覽
呢幾日不停落雨, 搞到冇哂心機, 一於去最愛嘅韓屋居酒屋鼓勵下自己。去食成日都掛住嘅米腸。🍭辣牛🐮腩湯🍲本來都係要常點嘅牛骨湯🍲, 見到隔離枱叫咗牛腩湯,佢哋食得好滋味🤤, 問過原來可以減辣🤭, 所以就試吓少辣版牛腩湯。唔!🤩湯頭濃郁順口, 少少辣味將惹味度升級✨, 湯料十分充足,湯料伴飯好正👍。🍭蒸米腸之前响韓國🇰🇷食過,回來後試响找餐廳食返呢款小食, 原本唔係好多餐廳有賣, 就算有, 都總覺不太對勁🙂‍↔️,餡𥚃面嘅粉絲成日都散哂😬 , 都係失望多😐。呢度啲米腸就好👍, 腸內嘅粉絲完全唔散🤩, 腸衣有𡁻勁,而且用蒸煮更原汁原味💥🍭醬烤雜錦🥘(燒雞,牛,豬)呢一款雜錦🥘最適合選擇困難症嘅人, 一碟有齊豬🐽,牛🐮,雞🐔, 亦係啱鐘意食韓烤但又怕搞到成身味道嘅人 , 唔需要動手就可以享受美食, 仲唔洗怕燒唔熟啲肉, 簡單直接又好味👍。

🍭辣牛🐮腩湯🍲

🍭蒸米腸

🍭醬烤雜錦🥘(燒雞,牛,豬)

2024-09-23
1K
2024-09-24 117 瀏覽
居酒屋成日去,韓式嘅都係第一次☝️ 呢間喺香港開咗好多年,由韓國人主理,用英文溝通,食物款式眾多,而裝潢設計風格頗有特色,榻榻米座位,古舊圖畫,適合同朋友仔嚟小聚一下。前菜有六款,可以無限任添,有泡菜、菠菜、芽菜、甜魚仔、茄子同薯仔沙律。個人喜歡後三者,超級開胃,完全停唔到口,等緊菜上嘅期間已經Refill咗幾次,未開始食已經飽咗一半哈哈。店員推介生拌牛肉,據說係招牌菜。自問腸胃唔好,其實有少少怕,好在食完都無事。牛肉入口即化,超級嫩滑,調味適中,伴上梨絲同蛋黃,真係幾好味,絕對值得一試。香蔥炸雞好大份,雞翼、雞鎚、雞胸樣樣有齊,外層炸至金黃酥脆,唔油膩,夠乾身,咬落脆卜卜,咔咔聲、肉質有嫩有嚡,正常發揮。值得一讚嘅係個醬汁,鹹甜度啱啱好一定要點住食😆牛筋湯上枱時熱辣辣,湯底清甜,建議落鹽,牛筋份量比想像中多,口感偏軟嫩,骨膠原十足。飲品方面叫咗杯Highball,酒精度唔高,凍冰冰咁解渴又解熱,下次試埋其他款式。

• 生拌牛肉
  • 韓式炸雞
  • 泡菜
2024-09-24 90 瀏覽
《狎鷗亭居酒屋 - 尖沙咀》講起韓國餐廳,一定不得不數呢一間位於諾士佛臺既陀地韓國餐館,事關呢一間餐廳無論係店員、老闆定抑或食客,大部份都係講韓文的,當晚我同朋友大約晚上十點去食宵夜都仲係見到好多韓國人喺度飲燒酒食飯,可能因為佢哋開到凌晨三點既關係,坐到十一二點都仲係見到人流不絕😉可見佢哋喺尖沙咀區嚟講都算係極具人氣,呢一度都算係我喺全香港其中一間最鍾意去嘅韓國餐廳🥰因為啲嘢其實都幾大份,兩個人叫兩到三樣野絕對夠食,唔好唔記得仲會附送泡菜俾大家,食完仲可以叫佢添加架💁🏻‍♀️One Piece 炸八爪魚雞(醬油味) $288其實我次次同呢個朋友都會叫炸雞,今次佢就推薦呢一個炸八爪魚雞,入面有四隻勁巨大嘅炸八爪魚,再加埋醬油炸雞,個醬油口味甜甜地,炸粉做得幾薄,但係又食得到脆卜卜嘅口感,炸雞仲保留咗肉汁,食落好鮮嫩,嗰四粒炸八爪魚真係好巨大😎要叫店員幫忙用鉸剪剪開先至方便啲食,味道鹹香,而且爽口,我覺得三個人叫呢一個八爪魚雞嘅份量就剛剛好啦💁🏻‍♀️辣醬烤豬肉 $188辣醬烤豬肉會拼埋生菜同蒜片,食落其實唔係好辣,不過好惹味,相信配白飯會十分之下飯😝原來用生菜包住嚟食都幾好,唔使食咁多澱粉之
《狎鷗亭居酒屋 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️辣醬烤豬肉 $188

辣醬烤豬肉會拼埋生菜同蒜片,食落其實唔係好辣,不過好惹味,相信配白飯會十分之下飯😝原來用生菜包住嚟食都幾好,唔使食咁多澱粉之餘仲可以解膩,可以夾埋泡菜一齊食就最正

💁🏻‍♀️水冷麵 $108

我一向都喜歡水冷麵嗰種煙煙韌韌嘅感覺,個湯底係用咗雪梨汁去調味,可以再另外落啲醋汁同埋芥末醬一齊食,入面有青瓜、雪梨、醃蘿蔔等食材,全個麵既口味清爽彈牙,十分適合夏天食呢🥰

💁🏻‍♀️細蜜桃米酒 $168
每次嚟必叫嘅蜜桃味米酒,今次得兩個人,所以我哋叫咗個細嘅☺️米酒入邊係用咗真嘅蜜桃果蓉調配,米酒嘅酒精含量唔會太高,啱晒唔適合飲咁高酒精嘅女士們,記住飲之前要攪勻佢,如果唔係啲果肉同埋冰沙就會沉晒喺底㗎啦🫶🏻解渴必點
2024-09-24
諾士佛臺有無數間酒吧,但如果想靜靜地搵個地方,食下野、飲下酒、傾下計,真係少之有少。今次俾我發現呢間隱秘韓國餐廳,晚上仲要開到3AM,環境舒服安靜,服務員都係OPPA、阿珠媽,超韓,有置身韓國食野FEEL!一試小菜就知呢間韓國野好唔好威,6款小菜款款都好食,最愛牛蒡仔同小魚仔,未上菜都先食大半!🎎生拌牛肉 $258 💫8.5/10韓國最掛住就係呢個菜式,但香港唔係間間都做得好食。呢到超爽可以食殘廢餐,影完相打卡,店員會幫手撈均生牛肉、雞蛋、梨絲!調味幾好,唔會過咸,食到有梨本身嘅甜味,一啲都唔膩!2個人都絕對清得哂!如果可以有埋紫菜提供就更完美可以包黎食!🎎辣牛肉八爪魚鍋 $398 💫8/10叫左小辣,整體都好唔錯,一上枱超大份,有幾種菜、大量牛肉、八爪魚、粉絲,真係超滿足,飲埋馬格利,爽!有GAS爐不斷煮佢,食落熱辣辣!湯底甜甜地,蔬菜、粉絲勁入味,八爪魚好爽彈!不過份量多,3個人食會更好!🎎醬油蟹 $248 💫8/10叫左一隻蟹再加左錢要埋 BIBIBAB $58!店員會幫手將蟹蓋嘅膏撈落個飯度,賣相滿分,有埋生雞蛋、蟹籽、紫蘇葉、蔥,再撈埋蟹膏,幾豐富,但個飯太大,叫得一隻蟹蓋撈
🎎生拌牛肉 $258 💫8.5/10
🎎辣牛肉八爪魚鍋 $398 💫8/10
🎎醬油蟹 $248 💫8/10
叫左一隻蟹再加左錢要埋 BIBIBAB $58!店員會幫手將蟹蓋嘅膏撈落個飯度,賣相滿分,有埋生雞蛋、蟹籽、紫蘇葉、蔥,再撈埋蟹膏,幾豐富,但個飯太大,叫得一隻蟹蓋撈有啲唔夠喉,但紫蘇葉個味道令到個飯有畫龍點晴作用!醬油蟹有膏唔會太咸,幾鮮味。

🌟總括:價錢唔算特別平,但份量大,幾個人Share都冇問題。我見仲有幾張榻榻米座位,可以落簾,超級韓式,下次同朋友都可以試下。
🌌上星期五晚,我和朋友到了尖沙咀諾士佛台一間有 17 年歷史的韓國餐廳用膳。這間餐廳在韓國人圈子很有名,食物味道十分正宗。餐廳只做晚市,每日開下午五點,星期一至六開至凌晨三點🌙,而星期日就凌晨兩點🕑。食物質素很高, 十分正宗,下次一定會再來光顧!🥒 青瓜燒酒 $80 真露燒酒配上清新的青瓜絲,連平時不喜歡喝酒的朋友也差不多喝了整支。最有趣的是餐廳給了我們兩只特別的酒杯🍶,酒放得越久,杯上的人面就會越紅,很有趣!🔥 辣牛腸牛肚鍋 $388 這道辣牛腸牛肚鍋絕對是冬天必選!有年糕、蔬菜、牛腸、牛肚和粉絲,很大一窩!牛腸和牛肚炆得剛剛好,口感軟嫩又帶點嚼勁,辣度適中,非常入味🌶️。年糕和粉絲吸滿了鍋底的精華,每一口都是濃郁的湯汁和豐富的口感。分量十足,適合多人分享👥。🦪 涼拌螺肉 $238 涼拌螺肉選用了大顆粒的螺肉,質感鮮美,與韓式辣醬和芋絲面搭配得恰到好處👌。整道菜清爽不油膩,辣醬的加入讓味道層次更豐富,既健康又美味🥗。💰 總計: $832, 2位用餐(已包含10%服務費)

🥒 青瓜燒酒 $80

🔥 辣牛腸牛肚鍋 $388

🦪 涼拌螺肉 $238

💰 總計: $832, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-09-13
1天前 0 瀏覽
餐廳開係諾士佛臺,要細心留意佢嘅招牌先唔會行過頭。聽講呢度開咗10幾年,店員話老闆希望保持做韓國嘅傳統菜式,難怪食落去同出面啲韓國料理唔同,一黎無耐就放上六小碟前菜,我同朋友就開始不斷食🙈🙈🙈燒大蝦四大隻大蝦,似係盬燒,食物處理得好好,非常乾淨,蝦頭只有蝦膏,蝦肉非常潔白,食落又彈牙鮮甜。紅燒牛排感覺係好傳統既韓國菜,出面韓國餐廳好少食到哩種口感,令到我有啲驚喜。好似真係係韓國好地道餐廳食既炆牛排。牛肉炆到好腍,好入味,啲肉又大大舊,咬落有油香又唔嚡口,好有牛味。入面仲有白蘿蔔,紅蘿蔔,全部都炆到好腍好入味,必試。辣八爪魚丼本來都食到有啲飽,呢個飯一上黎好香,石鍋燒到好熱,所以不斷發出吱吱聲,配料好多,八爪魚好有咬口Q彈,香氣可口好值得叫黎當主食。菠蘿沙冰朋友唔飲酒,咁我哋就叫咗一個沙冰。入面真係有菠蘿肉,飲落好香甜,唔似係化學野或者糖漿。啲冰沙好細緻,唔會咬到冰粒,酸甜解膩。食物份量都幾多,餐廳都坐得舒服而氣氛又幾好,見好多客人都嗌酒飲,下次要帶其他朋友黎試試其他食物。

燒大蝦

紅燒牛排

辣八爪魚丼

菠蘿沙冰

尖沙咀出名多韓國嘢食,韓國街嗰度就會比較多啲,不過原來諾士佛台樓上都有間好出色嘅韓式居酒屋,佢啲嘢食超正宗,見到有好多韓國人過嚟幫襯就知一定係好高質,營業時間早去到凌晨三點添,夜晚可以過嚟同朋友過嚟食吓嘢傾吓偈🤭Bul Nak Jeon Gol 辣牛肉八爪魚鍋 🫕嚟到呢度一定要試佢嘅牛肉八爪魚鍋,首先佢嘅份量真係超大,適合大概三至四份量🤣 佢嘅辣度可以調教,可以由少辣去到超辣都可以 🌶️ 呢個鍋有牛肉、八爪魚、豆腐、粉絲同埋蔬菜🥬 湯底好香,可以一齊飲都得👍Bu Chu Ho Bak Jeon 韭菜翠玉瓜餅 🫓另一個韓式美食喺呢個蔥餅,呢個主要材料係韭菜同翠玉瓜,覺得呢個整得幾好食,唔會太油🙌Citron Lemon Rita 🍹飲品方面有酒精同埋非酒精飲品,食完咁豐富嘅晚餐梗係要飲返杯冰凍嘅飲品啦,會推介呢個柚子檸檬🍋 飲落好清甜解渴,當然都好適合打卡啦📷Corona Bottle Beer 🍺想飲啤酒嘅話,可以試呢個Corona,酒精唔太高,啱晒喺居酒屋嘅感覺😌

Bul Nak Jeon Gol 辣牛肉八爪魚鍋 🫕

Corona Bottle Beer
  • 辣牛肉八爪魚鍋
  • 韭菜翠玉瓜餅
2024-09-26 19 瀏覽
同朋友收工已經9點幾,上網搵到依間韓國餐廳,雖然只有晚市營業,每日由5pm開到凌晨3am,而星期日就凌晨2am閂門!非常適合長期加班既香港人🥺!半夜想一班朋友慢慢飲下酒一樣得!餐廳位置比較隱蔽,樓下多為酒吧,見到冠福中心上1樓就係餐廳啦!店員幾乎係韓國人,連周邊都聽到比較多韓國人顧客。首先店員會提供6款自家製小菜,款式多,味道出色,連小菜都有驚喜👍🏼Soy Sauce Marinated醬油蟹 $248 +Crab Bibimbab 醬油蟹拌飯 $58 唔怕生嘅朋友推薦試下醬油蟹+拌飯!!醬油蟹鹹中帶點微辣,最啱撈飯食!!將芝麻、蟹籽🦀、蔥花、🥚蛋黃同白飯🍚放上紫菜攪,口感豐富,味道鮮甜而且無腥味,同時食到醬油蟹嘅鮮味。Fondue Bul Dak 狎鷗亭辣雞肉芝士鍋$288 鍾意芝士🧀嘅朋友仔唔好錯過!熱辣辣又惹味嘅芝士鍋。雞肉🐔甜辣夠惹味,再配上好邪惡嘅拉絲芝士🧀!!雞肉嫩滑唔柴,蘸埋芝士更出色,鍋中除咗有幾款蔬菜外,仲有流心芝士丸🧀同韓式年糕👍🏼👍🏼👍🏼份量亦十分充裕,可以一班朋友分享!Nae Jang Tang 辣牛雜湯 $118 牛雜湯口感豐富同爽口辣湯一齊入口👍🏼味道唔會太

Soy Sauce Marinated醬油蟹 $248
+Crab Bibimbab 醬油蟹拌飯 $58

Fondue Bul Dak 狎鷗亭辣雞肉芝士鍋$288

Nae Jang Tang 辣牛雜湯 $118
牛雜湯口感豐富同爽口辣湯一齊入口👍🏼味道唔會太辛辣,仲可以自由選擇辣度🌶️!湯底香濃醇厚,湯中更有牛腸同其他牛內臟。

Frozen Yakult (S) $148
由於揀咗味道偏濃菜式,飲品同朋友揀咗款無酒精成份,爽口清涼嘅益力多口味,細份都足夠飲到6杯👍🏼👍🏼係酸酸甜甜嘅組合!

+Service Charge10%
  • 醬油蟹
  • 醬油蟹拌飯
  • 狎鷗亭辣雞肉芝士鍋
  • 辣牛雜湯
  • Frozen Yakult
2024-09-25 0 瀏覽
因為今日晏咗放工,好晏才去到尖沙咀同朋友食飯,好多餐廳已經關門,所以朋友推介去諾士佛台食韓國居酒屋,居酒屋營業時間凌晨三點包保有飯食。餐廳裝修好正係傳統的韓式居酒屋,估唔到咁晏去到餐廳裏面仲有好多韓國人喺度飲酒食飯,餐廳入面職員都係韓國人非常正宗。韓式前菜六小碟點完餐職員即刻拿出韓式前菜。韓式泡菜,魚乾,涼拌芽菜,辣魚糕,麻油菠菜,涼拌辣茄子每一款前菜都好好味韓式魚糕湯湯底非常鮮甜,魚糕湯入面有不同種類的魚糕魚丸,每一款的味道都有所不同,好岩飲酒後食,有解酒作用。好正。水煮墨魚墨魚鮮甜爽口,配上Wasabi豉油真係一絕,食得出墨魚非常之新鮮,啖啖肉辣炒年糕方便麵食韓國餐必食炒年糕今次加埋公仔麵啱晒我口味,年糕軟硬適中醬汁除咗一般辣味仲有啲甜甜地的感覺,我哋今次試咗中辣,辣度可以自由選擇西柚麗塔西柚味果汁配上Apple cider入口清新,好適合女仔飲,酒味唔會太重,果味濃郁。越飲越想飲。餐廳職員非常之有善,會主動介紹餐單上面的菜單。大愛🥰🥰

韓式前菜六小碟
點完餐職員即刻拿出韓式前菜。
韓式泡菜,魚乾,涼拌芽菜,辣魚糕,麻油菠菜,涼拌辣茄子
每一款前菜都好好味

韓式魚糕湯

水煮墨魚

辣炒年糕方便麵

西柚麗塔

餐廳職員非常之有善,會主動介紹餐單上面的菜單。大愛🥰🥰
完戲都10點 附近好多舖都閂咗 得番bar有開 上OpenRice見到佢竟然開到凌晨2-3點 未食正餐嘅我地即刻決定要去食因為係樓上舖 而且樓下有好多唔同嘅酒吧擋住咗大廈嘅入口 好彩抬高頭望到有佢哋嘅燈牌就順利搵到間嘢!一坐低即刻serve咗唔同款嘅小菜 個泡菜同醃蓮藕好高質 店員話係所有小菜都係佢地親自醃製 係出面係食唔到一樣嘅味道📍辣海鮮湯滿滿嘅海鮮 而且staff仲會幫你將魷魚同蝦剪得細舊啲 方便食用 因為加入咗好多唔同類型嘅海鮮 食落個湯好鮮甜 再加上韓國辣椒嘅辣 成個湯飲落唔會覺得好重口好有負擔 反而係好清爽過癮嘅辣 一啖接一啖咁飲 飲到個staff主動行過嚟問我哋使唔使加湯🤣而且飲完燒酒之後再飲又係另一番風味 湯嘅鮮甜味會更加突出📍炸醬麵炸醬麵超足料 有滿滿嘅洋蔥同牛肉 炸醬甜咸甜咸嘅味道 撈埋彈牙嘅面 完全同係韓國食嘅味一樣 超正宗 📍韓式牛肉炒年糕平時多數食開辣嘅年糕 今次試個唔辣嘅版本牛肉片炒得剛好 肉質仲好嫩 個汁香濃得嚟帶微甜 用年糕沾嚟食一流 而且係用鐵板去serve 所以唔怕凍哂食落會膩📍青瓜特調燒酒平時覺得就咁飲燒酒會好難入口 staff就建議可以試吓佢地嘅

📍辣海鮮湯
📍炸醬麵
📍韓式牛肉炒年糕
平時多數食開辣嘅年糕 今次試個唔辣嘅版本
📍青瓜特調燒酒
平時覺得就咁飲燒酒會好難入口 staff就建議可以試吓佢地嘅青瓜燒酒 青瓜可以減低酒精濃度之餘 清甜嘅味令到燒酒更易入口同更清爽
2024-09-22 54 瀏覽
辣炒魷魚五花肉絕對值得推薦,醬汁一流,肥而不膩,加上是用鐵板上,送上餐桌的一瞬間,聽到療癒的滋滋聲,即刻食慾大增!當天揀選了冰凍的菠蘿米酒,微微的酒香味,容易入口,十分適合與朋友們一起分享。
辣炒魷魚五花肉
菠蘿米酒
2024-09-20
辣炒魷魚五花肉
菠蘿米酒
2024-09-21 0 瀏覽
[前菜]🥗🥗同以前食開嘅韓國餐廳相比 呢一間嘅前菜款式多好多 份量足 每一款嘅口感 調味啱啱好 味道好食 好開胃[韓式包豬肉🐽🐽] 一擺上枱 擺盤勁靚勁吸引😍😍首先講下豬肉 靚嘅五花腩🐽🐽係有三層脂肪 咬落爽口唔韌 食落唔會好肥膩同濟 仲會滲出豬五花嘅鮮味 淨係用最簡單嘅調味就可以食到豬本身嘅味道 呢一盤五花腩完全做到以上幾點 😋😋 食到舐舐脷 將五花腩擺係生菜上面,配埋洋蔥,韭菜 韓式醃蘿蔔 一粒大蒜 沾上醬料 一啖食落口層次好豐富 洋蔥嘅甜 醃蘿蔔酸爽口感 仲有醬料嘅咸香 加埋一齊食好滿足 呢個食法令五花腩昇華咗 🉐🉐🉐[韓式部隊鍋🍜🍜]呢一間餐廳所有食身份量勁足料 份量超多, 部隊鍋都唔例外 成盤野大過我個頭🤤🤤部隊鍋入面有十幾種配料 淨係腸仔都有四款 入面全部有芝士 中意食芝士腸嘅朋友一定好中意 芝士令到湯底更加濃郁 麵底掛身 啖啖都食到湯底酸酸辣辣嘅味道 午餐肉切得好厚身 勁滿足 入面仲有豆腐 金菇 芽菜等等配料 我地兩個人食都食唔曬 實在太足料啦‼️‼️‼️[Sparkling 星光清夏燒酒]🍸😍😍我諗呢枝野個個都好中意飲 仲好啱女仔飲飲落易入口 好甜 慢慢飲嘅時候仲會有陣陣米

[前菜]🥗🥗

[韓式包豬肉🐽🐽]
一擺上枱 擺盤勁靚勁吸引😍😍

[韓式部隊鍋🍜🍜]

[Sparkling 星光清夏燒酒]🍸

😍😍我諗呢枝野個個都好中意飲 仲好啱女仔飲

飲落易入口 好甜 慢慢飲嘅時候仲會有陣陣米香 完全唔苦 酒式飲落好似蘋果味 清甜 飲完覺得好清爽😚😚

餐廳嘅侍應都好好人好nice 好吹得水 仲有韓國Oppa 😍😍 服務好好 環境舒服 搞到同朋友係度食到唔肯走

• 韓式包豬肉
  • 前菜
今天要介紹的餐廳係位於尖沙咀諾士佛臺,係一間係香港開左好耐既韓式居酒屋。餐廳環境比較暗營造一個舒適氣氛,同埋有幾間榻榻米房供小聚之用。睇完餐牌望到價錢比較貴,但原來食物好大份,好適合成班朋友係落去下面酒吧區飲酒前過黎醫肚先。同埋見到餐廳而家做緊優惠,星期一同日過黎食飯額外有8折。上菜前仲會提供6款前菜分別有泡菜,芽菜,沙律,青瓜,青菜和魚干仔,味道不錯。醬油蟹248+ 醬油蟹伴飯$58醬油蟹都幾抵食同幾大隻,蟹肉沒有一點腥味,而且蟹膏份量係非常多,但就係酒味太重食落有少少苦。另外,我地仲加左錢叫個醬油蟹伴飯,職員會幫手將蟹膏,紫菜,蔬菜絲,蟹子同蛋黃等材料撈好,然後釀入蟹蓋上。飯吸收了蟹汁的精華,香氣撲鼻。燉豬骨鍋 $358我地以為燉豬骨鍋就係用個鍋黎上菜,原本係用鐵板黎上菜。豬骨係好多件,豬骨用泡菜經過長時間的慢燉,肉質非常嫩。食落既時候泡菜同豬骨都係唔辣,亦有薯仔配菜都燜到非常淋。𩶘魚刺身$300(時價)都韓國餐廳都有剌身。𩶘魚刺身食落帶少少爽口,厚簿適中,魚肉有與光澤。除左有日式食法搭配醬油和山葵之外,職員仲教左一個韓式食刺身既方法, 就係用生菜包住刺身加埋辣醬同蔥花等一齊食,更

醬油蟹248+ 醬油蟹伴飯$58

燉豬骨鍋 $358

𩶘魚刺身$300(時價)
都韓國餐廳都有剌身。𩶘魚刺身食落帶少少爽口,厚簿適中,魚肉有與光澤。除左有日式食法搭配醬油和山葵之外,職員仲教左一個韓式食刺身既方法, 就係用生菜包住刺身加埋辣醬同蔥花等一齊食,更有風味。

辣牛肉八爪魚鍋 $398
個鍋有gas爐烘住就唔會食食下變凍,份量多到兩個人都食唔哂。材料有牛肉,八爪魚,粉絲同菜等,好似食緊雜菜煲咁,食材索曬湯既味,個湯飲落其實唔辣仲幾好飲。

狎鷗亭居酒屋
尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓
港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 步行約6分鐘
提到傳統韓國料理,好多人都會認識呢間位於尖沙咀嘅狎鷗亭。呢間韓式居酒居多年來保持水準,店員廚師都係韓國人,出品正宗。薯仔湯 Gam Ja Tang 湯底味道濃郁清甜,排骨肉質經燉煮過後,超腍超透,亦吸收湯汁。韓式蒸雞蛋第一次見用煲仔飯嘅煲蒸雞蛋,味道偏清淡,但滿滿蛋香,好適合想健康d又唔想食咁濃味嘅朋友。韓式包豬肉韓式生菜包豬肉,五花肉軟嫩,在蒸煮過程中已揮發部分油脂,所以食落並不十分油膩,口感好濕潤。用一片生菜夾住食,配合各種香料,沾上大醬有助去除豬肉腥味,更加美味。燒酒Saero Zero Sugar Soju🍶零糖燒酒,成支都無添加果糖,只有326卡路里,口感柔和甜美,酒味較低,容易入口。🛎️必試指數:9/10🔆

薯仔湯 Gam Ja Tang

韓式蒸雞蛋

韓式包豬肉

燒酒Saero Zero Sugar Soju🍶

🛎️必試指數:9/10🔆
2024-09-16
2024-09-17 135 瀏覽
朋友帶左我去食諾士佛臺,原來樓上有正宗韓國菜🤤入到餐廳,侍應全部都係韓國人,好似去咗韓國咁!餐廳入邊嘅裝修都好有韓國風格,位置闊落一坐低店員就會送上前菜,有菠菜,魚仔,泡菜等等,全部都係餐廳自家製🔸鐵板雞肉炒年糕 ($168)辣到有得選擇,我哋點咗微辣~雞肉炒年糕用鐵板上,超級熱~食落唔太辣,雞肉同年糕都好入味,仲加咗椰菜同埋蘿蔔絲一齊炒🔸薯仔湯 ($398)薯仔排骨湯,煲入邊大概有10嚿排骨~每一個排骨都好入味,薯仔湯亦都好好飲,超級濃味,但又唔會口渴~飲得出冇味精🔸炸八爪魚雞 ($288)一款有齊炸八爪魚同炸雞,炸雞揀咗烤蜜糖味,甜甜地好好味~炸八爪魚原隻上,店員總會幫我哋慢慢剪細狎鷗亭居酒屋地址: 尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓

🔸鐵板雞肉炒年糕 ($168)

🔸薯仔湯 ($398)

🔸炸八爪魚雞 ($288)
一款有齊炸八爪魚同炸雞炸雞揀咗烤蜜糖味,甜甜地好好味~炸八爪魚原隻上,店員總會幫我哋慢慢剪細

狎鷗亭居酒屋
地址: 尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓