今日啱啱同三五知己來到間新開嘅社企餐廳搓一餐,嘩,起頭份麵包就真係吸引到我,啖啖牛油香,再加上佢哋自家頭盤嘅紅菜頭塔塔,真係搞得我開胃到不得了😍。主菜嘅话,我揀咗個海鮮喇沙湯米線,辣到啱口啱辣,餸料又足,海鮮又新鮮,大滿足!朋友叫嘅柚子忌廉龍脷柳,真係入口鮮滑,重點係啲柚子香氣,食落真係清新得嚟又唔失味道。另一個朋友食嗰個厚切豬扒,溫馨提示你,係真嘅厚切啊,肉質好有嚼頭,啱啱好嘅煎香,佢仲話呢個黃薑飯可以話係整餐飯裡面嘅隱藏星級呀!最後啲甜品,窩夫雪糕,真俗又真心覺得幸福滿滿!整體嚟講,呢次食飯體驗真係無得輸,開心!下次真係會再嚟幫襯!👍🥰
社企餐廳,環境大座位闊落,午餐時間都只有一半席上客,等候時間比較長,意思係點餐先有沙律餐湯後,相隔上主菜需要約20分鐘。另外,服務態度當然好啦,職員盡力照顧每位客人需要、捧餐速度及食後感意見。午餐附送沙律、南瓜忌廉湯及飲品,價錢相宜。食物方面 - 餐附芒果沙律︰細細一份沙律,芒果甜度似浸過糖水,而且質地軟爛,唔使咬已經溶化。少量生菜、紅腰豆及玉米,健康又可以增加口感,跟餐附送算有誠意了!主菜 - 香煎雞扒配紅酒燒汁伴甜薯蓉︰約1吋厚身雞扒,面積又大,份量相當充足。肉帶點粉色,質地嫩滑似慢煮後輕煎一樣,不過無香濃雞味。紅酒燒汁好清淡,懷舊港式西餐廳嘅兒時味道。配菜加上水煮雜菜,平衡脂肪油膩,感覺亦相當健康。最後必推!原本主菜跟白飯,但轉咗甜薯蓉。蕃薯份量多,香甜而且濕潤滑溜,好似有加入南瓜蓉混合一樣。總結︰食物質素及味道當然唔係星級之選,又無華麗擺盤,但性價比算中級。起碼餐點份量豐富,有心有誠意烹調,服務態度加分。光顧社企能夠微量幫助其他人,灣仔上班族不彷多點支持吧!
午餐附送沙律、南瓜忌廉湯及飲品,價錢相宜。

食物方面 - 餐附芒果沙律︰
餐附芒果沙律

主菜 - 香煎雞扒配紅酒燒汁伴甜薯蓉︰
香煎雞扒配紅酒燒汁伴甜薯蓉

總結︰
光顧社企能夠微量幫助其他人,灣仔上班族不彷多點支持吧!
2023-03-02
  • 甜薯蓉
2022-09-19 4095 瀏覽
午餐,本身想食平價午餐,不過甘啱經過,就諗住一試社企支持一下,所以點了兩個午餐,點了一客斧頭豬扒,一份西次牛扒。沙律及餐湯尚算吸引及味道不俗,南瓜是真材實料。主菜賣相及擺盤非常精緻。可惜豬扒完全無味道,要自己落鹽調味。西次扒簡直係不合格,茶餐廳西次還比他們的美味,竟然一入口就有雪味,而且大部分竟然係筋及肥羔,一塊手掌大嘅牛扒,只能食一半。立刻跟餐廳反映,換來話佢哋都無辦法,話佢哋都切唔開,然後轉身離去。後感:一次已足夠
沙律及餐湯尚算吸引及味道不俗,南瓜是真材實料。
主菜賣相及擺盤非常精緻。
可惜豬扒完全無味道,要自己落鹽調味。

後感:一次已足夠
2022-09-19
2022-08-30 2619 瀏覽
週六晚上第一次到灣仔囍滙開業數年的生生餐廳🍴誠意製作每款set dinner及單點主菜我點了set dinner軟殼蟹黑松露汁意大利粉餐湯是磨菇忌廉湯香濃,和味度皆好正意粉是沾上汁料彈性十足份量擺盤和出菜時間都很好很愉快的晚餐體驗侍應的服務態度也親切殷勤值得支持唯一少少困難是第一次來要搜尋地圖查一下入口是不顯眼位於交加街露天衣物檔行人路上但整體上食物和服務仍是很高分的
週六晚上
露天衣物檔行人路上

但整體上食物和服務仍是很高分的
2022-08-20
2022-08-13 2315 瀏覽
1️⃣頭盤:番茄濃湯及沙律餐湯用番茄肉打成 口感豐富濃郁🥰沙律普通 2️⃣主菜:香煎比目魚配檸檬忌廉汁伴炸薯條 $125推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻兩塊比目魚 以為會唔夠餓 但發現夠晒飽🤭魚的外皮煎得香脆 魚肉多汁嫩滑 調味剛剛好🥰炸薯條🍟普通 3️⃣主菜:燒美國穀飼斧頭豬扒配蘋果醬伴燒鮮菠蘿 $125推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻10%肥90%瘦的比例令豬扒不柴 有肉汁🤩豪邁一啲嘅食法 可以拎起骨大啖大啖咬 會更滋味😆 最驚喜係鮮菠蘿 甜到飛起🥰大愛💕💕------------------------------欣賞❤️餐廳比機會予特殊需要人士 讓他們可以融入社區 亦能靠自己努力賺錢 待應們用心服務 大家有機會一定要支持💪🏻總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
1️⃣頭盤:番茄濃湯及沙律

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-06-27 1785 瀏覽
灣仔少見嘅社企餐廳 提供就業機會俾特殊需要人士👍🏻👍🏻環境闊落 侍應都好helpful餐廳提供西餐set 有湯有沙律有主菜有野飲叫左個比目魚煎得外脆內軟份量都幾大性價比幾高🥰.📌 生生餐廳 (#灣仔美食)#灣仔 交加街7B囍匯5座1樓-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집
灣仔少見嘅社企餐廳 提供就業機會俾特殊需要人士👍🏻👍🏻

環境闊落 侍應都好helpful
餐廳提供西餐set 有湯有沙律有主菜有野飲
叫左個比目魚煎得外脆內軟份量都幾大
性價比幾高🥰
📌 生生餐廳 (#灣仔美食)
#灣仔 交加街7B囍匯5座1樓
2021-05-06 5177 瀏覽
約了客戶在灣仔吃午飯,要找一家坐得舒適、能吃得飽、訂了一定有位、價錢又合理的餐廳,我多數都會來這家社企餐廳,他們的午餐有很多選擇,套餐(包餐湯、沙律、主食、餐飲)都只是$80-$145,沒有加一,只是凍飲加三元。平時我多會選香煎比目魚($105),偶爾會點安格斯牛柳($145已有約8oz!!!),但今天想吃點清淡的,點了茄子意粉($80),一個簡單的菜色卻有彩蛋,意粉乾身,調味剛好,茄子烹調得宜,值得一讚!
2021-01-19 3761 瀏覽
沒有大招牌在街上好難見到, 搭電梯上到一樓發現原來呢間餐廳超大不需要好似街上等位逼人,是鬧市中的寧靜角落。今天點左香煎雞扒配牛肝菌燒汁伴絲苗白飯, 本來見到門面簡單加上碟飯講真有點懷疑。一食落口驚為天人!一切舊雞扒就發現皮超級脆,雞扒極大舊,好juicy,烹調技術超高水準,牛肝菌燒汁香味濃郁不死鹹。唔怪得之夠膽收$90 。以呢個價錢食到咁高級的美食超抵!沙律, 湯,咖啡雖然普通但都好好食。因為係社企,有好野食又幫到人,非常推薦!
不需要好似街上等位逼人,是鬧市中的寧靜角落。

沙律, 湯,咖啡雖然普通但都好好食。

因為係社企,有好野食又幫到人,非常推薦!
香煎雞扒配牛肝菌燒汁伴絲苗白飯
2021-01-18
香煎雞扒配牛肝菌燒汁伴絲苗白飯
2020-11-17 2723 瀏覽
灣仔街市內有一間隱蔽的社企餐廳,係住宅樓下有個門搭lift上一層。店面都幾大座位幾多,環境唔錯,侍應人手唔多但都好勤力快手,值得一讚。/香芒大蝦沙律雖然係跟餐沙律,但係有好多粒芒果同埋大蝦,蝦好簡單用黑椒調味已經好好食,菜雖然唔算係好新鮮,但都okay。/香煎紐西蘭肉眼扒配炸薯條這裏的肉眼扒好有趣,係切好先上碟,牛肉的份量唔算多,但生熟煎的岩岩好。佢既薯條幾高質,冇燶但係炸得好脆。/仲有餐湯值得一讚,佢都算creamy,而且可以添加,但可惜唔記得影相。

香芒大蝦沙律

香煎紐西蘭肉眼扒配炸薯條

2020-08-25 3226 瀏覽
這間社企餐廳位置唔太顯眼,我都係無意中經過,見到佢有個餐牌放出來,先知原來這裡有間餐廳,見午餐價錢也可以接受,於是上去試吓,搭lift上到去,周圍望下餐廳在那兒,就見到個職員剛好行出嚟,我開頭以為佢未必會理我,因為佢似要搭lift落樓,佢見到我時就行返轉頭問我幾多位,之後帶我入餐廳,餐廳地方幾大,但唔多人堂食,叫了個燴牛脷配紅酒燒汁伴意大利麵,包餐湯及飲品$78,好似話因為疫情所以無加一,個湯好快上,係蘑菇湯,細細杯,好濃,但唔會過鹹,而且好熱,個牛脷意粉好多牛脷,好淋,有紅酒味,個職員好細心,見我好似唔夠汁點意粉,佢主動問我夠唔夠汁,幫你拎兜汁好無,非常之細心,加分,總括之言,服務同食物質素也幾好,會再幫襯.
2020-06-02 2623 瀏覽
疫情下午餐免加一,但乳豬脾竟然比以前少左一大塊雖然依舊好靚,但總覺得冇咁滿足三個朋友叫牛扒,分別五成、七成,十成熟,佢哋都覺得好味😋紅酒燴牛尾也份量十足,今日的南瓜湯🈶️酸味,變壞左?
外賣自取
七成熟牛扒
2020-05-28 1361 瀏覽
自從疫情之後,都無坐低食過lunch,再加上同事work from home,我地今日再遇一定要傾個夠,所以揀左呢間餐廳。佢有個沙律吧任你自己去拎,仲有個湯添,今日係蕃茄甘荀湯,幾好味,好濃嘅蕃茄味,而本身唔太鍾意甘荀嘅我飲落都接受到!美國安格斯西冷拼紐倫保腸薯菜上左菜嘅一刻,我心諗明明叫七成,點解比三成我?但一試左第一啖又覺得好味,一啲都無血淋淋,仲好嫰滑,又唔un,一般係塊扒靚先至做到呢個效果。薯條都好好味,似係新鮮炸,唔係炸定。仲有紐倫保腸,都好好味,唔知係咩腸,但係好惹味 唔辣嘅!放心!下次我要試佢個煎豬扒,同事叫咗,佢比左少少我試,我覺得好好味,不過有少少鞋,但佢肥膏位唔油膩,食咗少少好香!😋
沙律吧

美國安格斯西冷拼紐倫保腸配薯菜

美國安格斯西冷拼紐倫保腸薯菜
2020-05-27
沙律吧
美國安格斯西冷拼紐倫保腸配薯菜
2019-12-22 2309 瀏覽
冬至臨近,boss話帶我地去食冬至飯(當然係佢請啦😋)...今次呢間餐廳有點兒特別,係一間社企餐廳黎...一入到去,眼見整齊乾淨...地方也夠大。因為星期六關係,得我地一枱人享用午餐,正👍🏻(平日就多人)坐低之後,當然又係睇menu la...有聖誕set,有lunch set....價錢算是中位吧我d同事就叫左虎蝦意大利麵,我就嗌左個扒餐...之後就出去拎salad同蕃茄忌廉湯.....值得一提,個湯好正,夠濃😋正餐來到了我個餐d薯條幾好食,扒就係切好先再煎,叫左5成....扒就不算是太juicy,同埋有點過熟,所以有d難咬....食完正餐就食埋個甜品:雪糕窩夫.....味道正常吧總括然而,社企餐廳值得支持...餐廳總體乾淨整潔,食物味道不俗...服務態度友善,值得再去。
一入到去,眼見整齊乾淨...地方也夠大。

因為星期六關係,得我地一枱人享用午餐,正👍🏻(平日就多人)

我d同事就叫左虎蝦意大利麵,我就嗌左個扒餐...

正餐來到了

食完正餐就食埋個甜品:雪糕窩夫.....味道正常吧

2019-12-21
2019-09-12 3035 瀏覽
今晚和朋友試這間社企餐廳.試完,朋友說不會再來.第一,大家都覺得樓下的燈箱不夠明顯,有點難揾.第二,今晚有個xx會包了場,又唱歌又演講,店家用布簾分開散客和包場的位置.但其實沒分別.第三,熱到忍受了.因散客的位置只有2個冷氣出風位,店家說冷氣壞了.今日好熱,未開始食已大汗淋漓.幸好之後可以調位,才有番心機.第四,食物水準可以再提升.朋友一位選熱春雞,另一位選龍蝦意粉,兩位都覺得食物不夠好.龍蝦焗到好乾,也不夠新鮮.我和朋友選的三文魚意粉套餐則唔錯.侍應的態度是不錯.見到其他人食青口份量也頗大份,下次來可以試一下.結論,可以有大的進步空間.希望店家改善.
今晚和朋友試這間社企餐廳.試完,朋友說不會再來.
第一,大家都覺得樓下的燈箱不夠明顯,有點難揾.

我和朋友選的三文魚意粉套餐則唔錯.

侍應的態度是不錯.
見到其他人食青口份量也頗大份,下次來可以試一下.
結論,可以有大的進步空間.希望店家改善.
龍蝦湯
三文魚意粉
2019-09-12
三文魚意粉
2019-09-04 1778 瀏覽
26/8起生生餐廳開始提供$43中西式自助早餐,有短訊更可有$5折扣,即$38便可有自助早餐!中式選擇有南瓜粥、炒麵、蕃薯🍠等西式選擇有炒蛋、火腿通粉、火腿、餐肉、茄汁豆、焗多士、沙拉吧🥗另外還有自助餐飲!基本上在結帳時收銀檯上都有可以即用的$5 coupon, 由早上7.30起便有供應,非常適合上班族。以這價錢來說已很不錯!

中式選擇有
南瓜粥、炒麵、蕃薯🍠等

西式選擇有
炒蛋、火腿通粉、火腿、餐肉、茄汁豆、焗多士、沙拉吧🥗