2024-12-15 107 瀏覽
呢個weekend友人帶咗我嚟呢個長沙灣新地標打卡,仲俾我哋發現咗呢間精緻落地玻璃Cafe,靠窗邊坐仲有啲陽光微微滲入嚟,真係喺寒冷嘅冬天中增添啲溫暖🫢義大利粗管通心粉配義式肉醬呢一個係Set Menu嘅其中一款,Set Menu包括餐湯或者沙律同埋有一個飲品,所以都幾抵食。個人非常喜歡食粗管麵,因為管入面可以藏住好多醬汁,每一條麵條入面都有牛肉醬🐮 除咗擺盤精美之外,味道都唔錯㗎,如果唔鍾意肉醬嘅朋友都可以試吓呢度嘅蝦仁。凱撒沙律呢度嘅沙律可以額外加配煙三文魚、巴馬火腿或者鹹牛腩,感覺上煙三文魚應該係最夾,所以我哋額外加配咗一份煙三文魚😙 側邊嘅麵包粒粒非常香脆,加上蔬菜新鮮其實簡單食底下嘅沙律已經好滿足🥗意式番茄牛油果烤蒜茸多士呢一份多士有三件,面頭嘅材料都係餐廳用一啲新鮮嘅蔬果自家製,非常有風味🥖 主要嘅味道有番茄、牛油果同埋洋蔥,加埋用上少量橄欖油黑椒等嘅調味,簡簡單單又夠Fresh🥰 餐湯呢日嘅餐湯係甘筍忌廉湯,呢個湯嘅質地非常之Rich,食得出係真材實料咁整出嚟🥕餐飲♦️即磨咖啡呢度嘅即磨咖啡都幾香,朋友呢排鍾意飲齋啡,更加飲到咖啡嘅香味☕️♦️鮮奶咖啡呢個鮮奶咖啡冇花巧嘅拉花,

意式番茄牛油果烤蒜茸多士
意式番茄牛油果烤蒜茸多士

餐湯
甘筍忌廉湯

餐飲
♦️即磨咖啡
♦️鮮奶咖啡
呢個鮮奶咖啡冇花巧嘅拉花,但係個味道都唔錯。

意大利雪糕
店員推介試埋呢度嘅Gelato,呢日有四款口味,包括朱古力、開心果、士多啤梨同埋咖啡。我哋就揀咗朱古力同埋開心果口味,勁鍾意佢個朱古力口味,因為味道好香濃啊🍦
意大利雪糕

臨走見到餐廳十二月嘅星期五同六做買一送一意大利紅酒,等我再約友人嚟呢度摸住酒杯底談心先🤗
午餐
聽過荔枝角有新打卡地標但一直未去過,上星期日就去左果度打卡,發現原來新開左呢間新cafe ,見到以蘋果綠同白色為主,樓底高,採用落地玻璃設計,環境好舒適💕睇到餐牌有唔少性價比高既茶餐,仲可以自選All day breakfast配搭🍱 主打不添加味精,意大利進口既手工pasta同燒春雞都係招牌!我地當日下午來到,就叫左幾份茶餐.🍱自選下午茶餐有大約5款類別揀,每款類別都有幾項選擇,我地就揀左3款類別:炒蛋配英式金伯倫腸配德國豬手薄切片🥓估唔到原來薄切既豬手幾好食😋 德國豬手一向都比較厚而且口感比較韌,薄切左反而更加食到果種鹹香,真係唔錯!炒蛋食得用左唔止一隻蛋同有落奶,所以口感好豐富!英式金伯倫腸都好好食!呢個餐配熱即磨咖啡,咖啡幾香.🥗牛油果雞肉沙律呢碗沙律有驚喜,首先份量足,有雞肉、牛油果、車厘茄同沙律菜,牛油果有半個份量,沙律醋汁調得好好味,好夾好清新!.🌮墨西哥芝士餡餅呢個可以揀配牛油果、碎雞蛋或雞肉,我地揀左牛油果🥑 半溶芝士配牛油果既味道都唔錯,有埋拉絲效果,好香!呢個餐都係配熬即磨咖啡或茶,我地就轉配其他飲品,揀左熱朱古力,可可味濃且香甜.🥧雜錦迷你法國酥點配士多啤梨Ge
🍱自選下午茶餐
🥗牛油果雞肉沙律
🌮墨西哥芝士餡餅
🥧雜錦迷你法國酥點配士多啤梨Gelato及朱古力Gelato
係有迷你果仁條、迷你朱古力扭紋酥、迷你紅桑子卷、迷你香草吉士忌廉三角酥,仲可以揀配雪糕Gelato,我地揀左士多啤梨味同朱古力味🍧 酥點都烘得好香脆,迷你紅桑子卷夾住滿滿的紅桑除醬流出來,好味!雪糕Gelato真係幾好食,個人覺得士多啤梨味最香最好味,果味好出👍🏻 呢個餐我地就轉配左杯凍朱古力鮮奶咖啡,濃郁的可可與咖啡互相交融,好香
🍨開心果味Gelato
食完雪糕仲未盡興,叫多杯嘆下😋 今次係開心果味,味道好濃郁!
而家12月開始仲會有Happy Hour🎉星期五同六有意大利紅酒買一送一‼️$68/杯同$198/支🍷抵喎
2024-12-01
下午茶
1K
2024-12-01 452 瀏覽
去荔枝角通常都係行D2 Place嗰頭,原來喺工業區嗰邊都起咗棟好chill嘅商廈,仲有間好親民嘅意大利餐廳佢地有個法國燒春雞,原來無激素都可以好嫩滑,不含味精,更有雞香一切開就流雞汁,啲皮都好香迷迭香味,食得唔好嘥除咗雞肉本身,蔬菜都係主角,蕃茄好水潤爆汁,烚菜好新鮮,菜味突出跟餐有是日餐湯,今次係紅菜頭湯,質感非常稠杰,睇嚟好足料,連埋忌廉撈勻佢飲,更加creamy,同紅菜頭味好融合下午茶都好抵,有自選亦有定餐,佢地嘅豪華all day breakfast,呢份下午茶早餐有太陽蛋、紐倫堡蛇餅腸、意大利巴馬火腿水耕菜沙律、法國牛角包、香草焗新薯、白菌同櫻桃蕃茄成份餐整得勁靚仔,樣樣嘢都好好食,尤其是最需時製作嘅牛角包,法國直送超正加兩球XTC gelato,仲有得揀口味,大胃揀咗開心果同咖啡,咖啡有啲crunchy,味道好突出,開心果好濃杏仁香,相當特別跟餐想飲特別啲嘅咖啡,都可以加錢upgrade,latte都幾厚奶順滑tonic啲泡好綿,有飲啤酒嘅快感

去荔枝角通常都係行D2 Place嗰頭,原來喺工業區嗰邊

都起咗棟好chill嘅商廈,仲有間好親民嘅意大利餐廳

烤法國無激素燒春雞半隻

一切開就流雞汁,啲皮都好香迷迭香味,食得唔好嘥

豪華早餐

雙球 XTC 義大利雪糕

(熱)鮮奶咖啡

(凍)湯力咖啡

tonic啲泡好綿,有飲啤酒嘅快感
2024-12-01
烤法國無激素燒春雞半隻
豪華早餐
雙球 XTC 義大利雪糕
(熱)鮮奶咖啡
(凍)湯力咖啡
今日小編去開荔枝角、長沙灣一帶,發現有幢大廈非常之靚,發現原來呢到就係新世界新建成嘅雙子塔地標甲廈。🏢大樓地下設有Pixeled Staircase特色梯級廣場,直連連接一樓,非常啱打卡。📸而且兩旁共設有10間商舖,主打餐飲及休閒類別。影相影到攰,可以去食下嘢chill 下。小編今次就試咗呢間J‘s CUCINA @js_cucina 餐廳以蘋果綠色為主調,樓底有 5 米高,兩邊係落地大玻璃,採光非常好,其中一邊仲可以望到特色石梯陣。佢哋設有唔同Set Lunch,小編就揀咗呢兩款主食:1) 手工波浪寬麵配義大利牛肝菌及藍芝士忌廉汁 $156 🍝呢間餐廳其中一個主打就係用意大利進口的手工 Pasta,小編今次試嘅係寬身蛋麵Pappardelle。口感煙韌,而且非常掛汁。醬汁嘅味道亦好特別,用咗義大利牛肝菌、Gorgonzola 藍芝士同Mascappne 整成,質地順滑濃稠。先會食到牛肝菌嘅香氣,之後會食到藍芝士獨特嘅鹹香。🧀味道:8.2/102)牛油果雞肉沙律+Parma Ham $149 🥗配料有沙嘅菜、牛油果、雞肉、車厘茄,小編另外加咗巴馬火腿。沙律口感爽脆,味道以油醋為主,非常

味道:8.2/10

2)牛油果雞肉沙律+Parma Ham $149 🥗

配料有沙嘅菜、牛油果、雞肉、車厘茄,小編另外加咗巴馬火腿。沙律口感爽脆,味道以油醋為主,非常清爽。🍷而澳洲牛油果好綿滑,配上香料醃製嘅雞肉,營養口感都好豐富。巴馬火腿為沙律添上一份鹹香,層次升級。⏫

味道:8/10

3) 另外Set Lunch 可以加配前菜:沙律/餐湯同特色飲品。

餐湯:南瓜湯🎃

質地濃厚,感覺非常足料。南瓜味突出,但唔會好甜,反而有股薑味。喺呢啲天氣飲,特別暖胃。

餐飲:蘋果汁、Mocha 🍎

Mocha意外地朱古力味幾出,咖啡味偏苦同nutty,餐飲嚟講算唔錯。☕️
蘋果汁好神奇有層泡喺面,味道酸酸甜甜,餐飲嚟講都高質同有心。

整體小編都覺呢間餐廳環境好、性價比高,Lunch 唔收加一,出品亦都有心。值得更多人幫襯~

4)脆脆玉米片、牛油果醬、蕃茄醬 $68 🥑

店家會用芝士焗脆玉米片,所以可以食到玉米麵粉同芝士香味,牛油果醬軟滑清甜,蕃茄醬酸甜開胃,非常適合送酒~

味道:7.9/10

抵食:8/10
服務:8/10
環境:8.2/10

J‘s CUCINA
荔枝角瓊林街 83 號 A 座 1 樓 101 號舖

#hk #hongkong #hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat  #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #荔枝角 #荔枝角美食 #cafe #pasta #coffee #salad #咖啡店 #咖啡 #意粉 #意大利 #意大利菜 #italianfood #italy #happyhour #christmas #聖誕節 #聖誕大餐 #avocado #牛油果 #打卡
手工波浪寬麵配義大利牛肝菌及藍芝士忌廉汁
牛油果雞肉沙律
題外話/補充資料: 聽店員講依家星期五及星期六嘅happy hour,意大利紅、白、汽及啤酒買一送一,而且有唔少佐酒小食。🍷🍾 🎄🎄23-25/12及31/12-1/1會有x’mas & new year dinner 。小編試咗佢哋其中一個佐酒小食:
2024-12-08
手工波浪寬麵配義大利牛肝菌及藍芝士忌廉汁
牛油果雞肉沙律
2024-12-01 218 瀏覽
WhatsApp一早問咗Menu落單係未知咩餐湯嘅情況下問我揀唔揀埋- - 我叫佢前一日講咗係咩餐湯先再confirm 其他主菜一早mark左 去到都係好混亂 啲嘢食唔啱個焗雞係粉紅色肉好似未熟咁春雞都係一般般可以再熟啲意粉全部乾爭爭 好大兜 帶子有三大粒呢個價錢可以食其他可以草k dollar
WhatsApp一早問咗Menu落單
意粉全部乾爭爭 好大兜 帶子有三大粒
呢個價錢可以食其他
可以草k dollar
2024-11-02 526 瀏覽
walked in wednesday afternoon ,the place were clean and tidy ,had afternoon tea ;the three toasts topped with each of ;1/ panfried diced chicken were tender and there bit of black peppery of sense ,2/ marinated diced avocado so creamy and a little lemon sour refreshing ,3/ egg salad fresh and not too saucy ,those crispy toasts were enhanced with abit of garlic based of each tastes nicely ,enjoying along with iced americano
had afternoon tea ;
afternoon  tea
afternoon  tea
2024-10-30
2024-11-01 814 瀏覽
今日放假,想喺荔枝角區嘆下午茶☕️。朋友介紹去新開嘅83瓊林街,是由兩座好似雙子塔咁組成嘅甲級商廈。連住商廈,有好多新開食肆,我哋入咗去一間西式咖啡店試試。墨西哥芝士餡餅🥙材料有芝士、雞肉及牛油果🥑,旁邊仲有沙律菜。餡餅焗得好香,外邊咬落脆口,食到入面滿滿嘅牛油果及芝士,加埋嫩滑嘅雞肉,口感大滿足。法式多士配碎蛋、牛油果莎莎及烤雞沙律一式三件嘅法式多士有三種味道,身為牛油果控的我表示,原來烤雞沙律同埋碎蛋都出色。即磨咖啡要試咖啡店嘅咖啡水準,通常我都唔會飲拿鐵或者朱古力咖啡等,直接飲佢嘅即磨咖啡☕️,再加埋咖啡cream,入口有烘焙嘅味道,飲落絲滑順口,食個下午茶再跟杯咖啡,性價比高。今日悠悠閒閒食到個高質下午茶,即刻開心晒。

墨西哥芝士餡餅🥙

法式多士配碎蛋、牛油果莎莎及烤雞沙律

即磨咖啡

今日悠悠閒閒食到個高質下午茶,即刻開心晒。
2024-10-14 1118 瀏覽
同事提議去新大廈試新餐廳,一樓依間環境一流,枱與枱之間有一定距離,座位很寬鬆,坐得好舒服Lunch Menu 包餐湯或者salad和基本咖啡茶,可以加錢飲其他的飲品,凍飲好似都要加五蚊_食物質素屬於中上,價格合理,不收加一同事對呢個三文魚闊條麵讚不絕口,有兩片煙三文魚,而闊條麵中亦有三文魚碎,口感一流,非常好味鴨胸意大利粉,好有驚喜,有多片鴨胸,CP值好高菠菜麵 (全素), 見同事食到連汁都唔放過就知好味啦因為我想食泰國蘆筍,所以就叫咗呢個,但原來蛋黃汁我唔係太喜歡㗎,純粹個人口味, 但我都全部食曬㗎環境真係好靚,餐廳內同餐廳外嘅景色都好靚,裝修光猛優雅,好乾淨,好舒服,好放鬆嘅環境員工好有善,服務質素好高,有笑容,感覺親切有禮相信我哋好快會再光臨,期待下次嘅美食

_

是日餐湯(椰菜湯) / salad

食物質素屬於中上,價格合理,不收加一

手工闊麵 配挪威煙三文魚及芝士忌廉醬

鴨胸意大利粉,好有驚喜,有多片鴨胸,CP值好高

香蒜欖油意大利粉 配煙鴨胸及櫻桃蕃茄

菠菜麵 (全素), 見同事食到連汁都唔放過就知好味啦

手工闊麵 配小菠菜及菠菜香草醬

卡邦尼意大利粉 配泰國蘆筍,羊奶芝士及蛋黃汁

員工好有善,服務質素好高,有笑容,感覺親切有禮

相信我哋好快會再光臨,期待下次嘅美食

2024-10-14
是日餐湯(椰菜湯) / salad