•懷舊點心👍飲茶食晏竟然有好味糯米包👍鮮蝦腐皮卷極之好味,好味到食晒先醒起未拍照存檔😆。黃金蝦餃皇大大粒,包滿鮮蝦,大滿足🤤可以遂粒叫。香煎黑白菜肉包底部,鋪滿黑白芝麻煎香,大大增添香味。黑糖薑汁糕無乜薑汁味,但好香黑糖味👍食落質地似鬆糕。酥炸魷魚鬚好脆,可惜食到底好多油。•訂位臨近新年同事食飯好難訂位,呢間通常即日打電話去都可以訂到枱食晏。•酒樓環境一般酒樓,位處商業大廈內,少少難揾。**可惜做到新年後就結業
•懷舊點心👍

•訂位

酒樓環境
一般酒樓,位處商業大廈內,少少難揾。

**可惜做到新年後就結業
黑糖薑汁糕
蝦餃
  • 鮮蝦腐皮卷
2022-11-22 1482 瀏覽
秋風起 今年都係第一次食大閘蟹🦀冬天都已經快到 要食就快啦🫠已經好耐未去過東海酒家食飯啦記得細個去都係食大閘蟹😗▫️大閘蟹。淺嚐二人餐 ($846)呢個二人套餐幾抵食 頭盤先黎個蜜汁叉燒配青瓜 叉燒真係加分個蜜汁做得甜而不漏 大大舊好腍香👍 鮮拆蟹粉小籠包係每次必食😍又多汁 蟹肉+蟹膏內餡 包滿!套餐包兩隻5両蟹公 蟹膏黏口味濃一開蓋流到成手都係🤤蟹肉夠厚身 仲好多肉添😍🍤頭抽美極大花蝦 大大隻 肉質彈牙最後整埋碗薑茶芝麻湯圓 飽哂🤤
秋風起 今年都係第一次食大閘蟹🦀
冬天都已經快到 要食就快啦🫠
已經好耐未去過東海酒家食飯啦
記得細個去都係食大閘蟹😗
清蒸大閘蟹  (公)

▫️大閘蟹。淺嚐二人餐 ($846)
呢個二人套餐幾抵食
頭盤先黎個蜜汁叉燒配青瓜 叉燒真係加分
個蜜汁做得甜而不漏 大大舊好腍香👍

鮮拆蟹粉小籠包係每次必食😍
又多汁 蟹肉+蟹膏內餡 包滿!

套餐包兩隻5両蟹公 蟹膏黏口味濃

最後整埋碗薑茶芝麻湯圓 飽哂🤤
蜜糖叉燒配青瓜
薑茶芝麻湯圓
蜜糖叉燒配青瓜
Went to the restaurant to celebrate in-law’s birthday, ordered their hairy crab set meal for 4. Food: first round of hairy crab was unfresh, I suspect they were cooked ahead of time or leftovers from previous nights. The size of the crabs were a lot smaller than advertised. When we asked to return one of the overly small crabs to be replaced, I suspect they brought the same crab back, or at least they changed to a similarly small crab despite us sending back. Prawns were the same, prawn heads we

Food: first round of hairy crab was unfresh, I suspect they were cooked ahead of time or leftovers from previous nights. The size of the crabs were a lot smaller than advertised. When we asked to return one of the overly small crabs to be replaced, I suspect they brought the same crab back, or at least they changed to a similarly small crab despite us sending back. Prawns were the same, prawn heads were falling off and flesh was mushy.

Decor: all the dishes and utensils on the table were unclean and oily, obviously having not washed throughly from previous use. The interior looked worse for wear like one has walked into a time machine going back 10 years in time.

Service: very unprofessional and unhelpful bordering incompetent given that waiters working in these establishments should be witty well-seasoned veterans ie. serving us orange juice by default without even asking us our choice of drinks for the set menu; when serving cake, waiter brought dishes to the table but then asked us if we needed fork; we realised after leaving that they forgot to serve us the dessert course etc.

Note: I am rating this restaurant fairly and not as a foreign expat without a broad knowledge of local cuisine and cultures.
2022-11-06
生日
2022-10-25 979 瀏覽
每年東海酒家的大閘蟹餐都不能錯過!今年👇🏿與2021年比較,今年2人大閘蟹餐有三個變化👇🏿2021: 宋嫂魚羹 9/10; 蒜片安格斯牛肉粒 9/10 家嫂臘味飯 8/10 服務 8/10 總評分:34/40 2022:姬松茸燉螺頭湯 9/10 鮮鳳梨黑豚肉 8/10 蜜汁叉燒拼青瓜 7/10 服務:7/10 總評分:31/40個人感覺:2021年的餐勝過2022~,2021年餐仲有75折👍 以下是2022年大閘蟹餐:本次買單:- HKD728.-/2人 (openrice電子優惠券)- HKD140.-/2人 (東海cash茶芥及+10%)-(HKD100.-) (MasterCard付款優惠)總支出: HKD768.-/ 2人
每年東海酒家的大閘蟹餐都不能錯過!今年👇🏿

大閘蟹約5兩
雞汁浸時蔬
暖心薑茶湯丸

本次買單:
- HKD728.-/2人 (openrice電子優惠券)
- HKD140.-/2人 (東海cash茶芥及+10%)
-(HKD100.-) (MasterCard付款優惠)
總支出: HKD768.-/ 2人
暖心薑茶湯丸
  • 2021大閘蟹餐
  • 2021
2022-06-05 3472 瀏覽
十幾年前, 第一次食灣仔 “海都”, 格調高級, 點心水準一流, “啫啫生菜煲” 一試難忘. 此後食過同系嘅 “東海”, 一樣咁掂. 過去幾年“大眾化” 咗, 雖然服務質數不可同日而語, 食物水平仍然Ok. 今日四人飲茶飯局, 點咗六款點心, 四款廚部食物.🥢 東海蝦餃王. 皮薄餡靚.🥢 蟹皇燒賣. 發揮出色.🥢 灌湯小籠包. 以酒樓嚟講, 算係唔錯. 皮薄, 又唔會薄到穿, 肉汁還好.🥢 韭黃鮮蝦腸粉. 正常.🥢 七味豆腐. 外脆內嫩.🥢 啫啫蝦醬生菜煲. 名菜之一, 蝦醬味道同生菜神級配合. 雖然水準大不如前, 仍然係必點項目.🥢 胡椒鹹菜豬肚. 味道不俗.🥢 醬汁金錢肚. 味道調教準確. 我鍾意.🥢 XO醬蒸鳳爪. 醬汁較為 “渴撻撻”. 可以嘅.🥢 鮑汁鳳爪. 味道一流, 最緊要鳳爪夠腍.🤗 總結: 點心出色, 水準穩定, 服務還可以, 一分錢一分貨. 性價比有吸引力, 港島東飲茶之選.

🥢 東海蝦餃王. 皮薄餡靚.
東海蝦餃王
🥢 蟹皇燒賣. 發揮出色.
蟹皇燒賣
灌湯小籠包
🥢 韭黃鮮蝦腸粉. 正常.
韭黃鮮蝦腸粉
🥢 七味豆腐. 外脆內嫩.
七味豆腐
啫啫蝦醬生菜煲
🥢 胡椒鹹菜豬肚. 味道不俗.
胡椒鹹菜豬肚
🥢 醬汁金錢肚. 味道調教準確. 我鍾意.
醬汁金錢肚
🥢 XO醬蒸鳳爪. 醬汁較為 “渴撻撻”. 可以嘅.
XO醬蒸鳳爪
🥢 鮑汁鳳爪. 味道一流, 最緊要鳳爪夠腍.
鮑汁鳳爪
胡椒鹹菜豬肚
醬汁金錢肚
鮑汁鳳爪
2021-12-20 2809 瀏覽
叫咗外賣鮑汁福建炒飯(細), 食到差不多完嗰陣時發現口內有異物,吐出來原來係有條約半吋長少少嘅鐵線,好彩食得較慢,吾係吞咗都幾大鑊,已即時致電酒樓,請佢同廚房講要小心留意番,可惜聽電話嗰位冇乜耐性,一句道歉都冇,下次吾敢再響度買外賣了。
2021-12-20
外賣自取
2021-12-13 1854 瀏覽
呢篇評論唔係想講食物質素, 只係想講個場好臭...今日本應好開心請同事 lunch 飲茶, 早個幾星期 book 另一間冇位之下結果 book 左呢間...12:15 去到攞位, 七人分兩張圓枱拍埋坐, 一除低口罩就有位同事問 : 喂, 你地聞唔聞到呀 ?我起初都唔覺, 後來深呼吸一下...所有同事都聞到了...但係奇怪在其他食客好似冇呢個影響咁...我地就懷疑係枱布或者係地毯等發出異味...請人食飯最傷心都應該係今次...
呢篇評論唔係想講食物質素, 只係想講個場好臭...
2021-12-13
2021-11-16 2127 瀏覽
之前食咗鴻星的大閘蟹餐,今日來試東海~看宣傳已發現有不同吧?主要係:- 鴻星餐是兩皇一后共3隻蟹+酥蠔- 東海餐只有2隻蟹+1隻茄汁煎大花蝦兩家都話:大閘蟹約5兩重(其實就係4兩幾)今日試東海大閘蟹套餐,也想比較一下配菜😋1)京滬順嫂魚羹👇🏿外觀已經有好感,色清而質嫩~食一匙羹,味道比想像啲仲好,筍絲/香菇絲/魚肉~各種鮮美混合一起,口感豐富,very good!2)蟹粉小籠包👇🏿小籠包啲皮整的幾好,薄而軟,唔粘牙。但唔知係唔係上面的魚羹太鮮美?呢度的小籠包好似蟹肉味唔夠,冇鴻星的小籠包正!3)大閘蟹來了👇🏿…需要特別讚一下東海的蟹醋,應該加左紅糖先煲過,臨上餐台前,再逐碟放入細薑粒,細節做得好👍大閘蟹的size同我哋預想中差唔多,book位時,我哋曾要求加50蚊,換6兩重的蟹,但酒家話大蟹冇貨好耐喇😩也許是當灶期,以下的大閘蟹雖然得4兩幾,但啲蟹膏真的好漿口,好香!只可惜~唔夠大🤣4)茄汁煎大花蝦👇🏿廚師料理100分!茄汁鮮甜好味,蝦也夠大👍,但最重要的問題係:蝦肉冇彈性,應該唔係新鮮食材,可惜了~😒5)濃雞湯千層菜苗👇🏿娃娃菜係菜苗?但無論如何,呢碟菜都啱我哋啲清淡人口味,千層應該
之前食咗鴻星的大閘蟹餐,今日來試東海~

看宣傳已發現有不同吧?主要係:
- 鴻星餐是兩皇一后共3隻蟹+酥蠔
- 東海餐只有2隻蟹+1隻茄汁煎大花蝦
兩家都話:大閘蟹約5兩重(其實就係4兩幾)

今日試東海大閘蟹套餐,也想比較一下配菜😋

1)京滬順嫂魚羹👇🏿
京滬順嫂魚羹

2)蟹粉小籠包👇🏿

酒家說約5兩重的大閘蟹  (實情4兩幾)

4)茄汁煎大花蝦👇🏿
茄汁煎大花蝦

5)濃雞湯千層菜苗👇🏿
娃娃菜係菜苗?但無論如何,呢碟菜都啱我哋啲清淡人口味,千層應該指果幾條豆製品(千張),雞湯浸過的菜蔬當然唔會差👌
濃雞湯千層菜苗

6)蒜片安格斯牛柳粒👇🏿
呢個配菜絕對可以擔當主打!蒜片不像是存貨,應該是現炸的,香脆!切細條的洋蔥混合著牛油味,刺激著口腔!牛肉粒軟嫩,味道醃的剛剛好!整碟配菜好快清曬😍
蒜片安格斯牛柳粒

7)家嫂臘味飯👇🏿
可能係品牌管理,中央處理,呢度啲家嫂臘味飯與鴻星差唔多。因為呢度的飯夠熱,感覺更好些,記得要就著入面的花生粒一起食,香~
家嫂臘味飯

8)窩心薑茶湯丸👇🏿
薑茶夠熱夠辣,十分窩心😍
湯丸普普通通,啲皮唔夠糯,係我醃尖😝
窩心薑茶湯丸

總結:食物OK,服務一般,買單:👇🏿

2021-11-15
京滬順嫂魚羹
酒家說約5兩重的大閘蟹  (實情4兩幾)
茄汁煎大花蝦
濃雞湯千層菜苗
蒜片安格斯牛柳粒
家嫂臘味飯
窩心薑茶湯丸
  • 酒家說約5兩重的大閘蟹
2021-11-13 1408 瀏覽
平心而論,呢間東海酒家比起以前真係差好遠。以前好食,服務好,有水準。今時今日佢哋嘅管理真係大不如前。不過今晚來晚飯,又發現佢哋OK返dd~ 有位經理服務都唔錯,樓面比早上嗰啲阿姐OK~ 因為媽媽唔食大閘蟹,但係原來佢嘅大閘蟹餐可以叫一人,唔會迫你要兩位起。所以我就可以自己叫一個餐,媽媽就叫咗個鮑魚鵝掌煲,咁樣食法,感覺幾良好喎!每次見到呢隻碟感覺都幾開心。包一杯紅酒。呢個羹冇乜特別~蟹粉小籠包,唔覺得好多蟹粉,不過都有啲湯喺入邊,合格!其中一隻特別多膏,兩隻size唔細~茄汁煎大蝦,夠大隻!呢個糯米飯都幾鬆軟,唔會硬骨骨食唔落嗰啲~薑汁芝麻湯圓~ 勁辣!有四隻鮑魚,鵝掌都大隻~味道良好!總括來講,係滿意嘅。但係我早上平時嚟飲茶,服務同食物都真係很一般…. 希望管理層真係留意吓,個品牌做咗咁多年,講起食大閘蟹就會諗起東海同埋另一間,無謂嘥咗個本來做得幾好嘅品牌啊…… 鰂魚涌已經唔多酒樓,做好啲,街坊都會繼續支持!備注:個套餐仲有一個蒜片牛粒,幾好食,不過唔知只係比我擺12張相,所以就冇相了。

每次見到呢隻碟感覺都幾開心。包一杯紅酒。

呢個羹冇乜特別~

蟹粉小籠包,唔覺得好多蟹粉,不過都有啲湯喺入邊,合格!

其中一隻特別多膏,兩隻size唔細~

茄汁煎大蝦,夠大隻!

呢個糯米飯都幾鬆軟,唔會硬骨骨食唔落嗰啲~

薑汁芝麻湯圓~ 勁辣!

有四隻鮑魚,鵝掌都大隻~味道良好!

2021-10-27 1453 瀏覽
期待以久的大閘蟹餐,滿心歡喜一放工就直奔到餐廳與朋友聚會。當晚我們預訂了黃金盛蟹的四位餐職員很快就上了順嫂魚𡙡,味道一般。接著就到我們最期待嘅大閘蟹出場。不算是太多蟹膏,但是蟹不太有鮮味。同埋上菜上得太快,食都食唔切、第二隻蟹上到都凍哂蟹粉小籠包都無咩蟹粉我哋另外加左一道蟹粉蒜茸蝦多士。原圖是非常吸引的金黃色蟹粉及脆多士。可惜上菜才發現絕對不符合商品說明條例,成碗蟹粉個汁係難食版嘅雞茸粟米湯,仲有蟹同蝦都勁腥,個多士直情係肉酸又淋個牛柳粒同醉雞咸到好似每啖成左成克鹽咁樣,醉雞似鹽焗雞,無醉雞汁味,無食過咁難食嘅醉雞,唔掂本身諗住茄汁大花蝦應該最正常,點知隻蝦一夾個頭就甩出泥,蝦肉好霉似死蝦個千層菜苗仲得人驚,千層炸到苦哂,條條菜都好似千年老菜,好難食肉燥手打烏冬值情係伏中之伏,一上菜個樣已經唔開胃,成碗烏冬勁咸,真心搞唔掂最後個薑汁湯圓算係成晚最正常嘅食物,可能係無期望無失望。成個餐每人$500多,完全唔知食左咩落肚。仲浪費左平時努力運動嘅quota。最離譜係酒樓個廁所,未入門口已經勁大陣煙味。呢間野無論食物同環境都差劣,一定唔會再幫襯。

職員很快就上了順嫂魚𡙡,味道一般。

順嫂魚𡙡

醉雞

茄汁蝦

千層菜苗

肉燥烏冬

最後個薑汁湯圓算係成晚最正常嘅食物,可能係無期望無失望。

2021-10-22
2021-10-18 1180 瀏覽
星期日同屋企人飲吓茶傾下計!今日一早起身去攞位,因為以前要排隊!點知原來入到去只得幾檯客!可以坐邊都得!酒樓人手不足,所以入到去我都唔知原來自己搵位1企坐喺門口以為會有人監察住有冇安心出行同帶位,一切也只是我想得太多了😌見企左5分鐘都冇人理我,所以我見有個婆婆自己行入去,我就跟住佢啦⋯⋯原來自己揀咗位先舉手叫茶!9:30前原來有特價$1點心,人頭計每人可點一件,今日特價係蝦餃!所以我都即刻叫咗4粒!而10:30前埋單都係有半價優惠!感覺好似幾抵咁我其中一個點心叫咗灌湯餃,一咬落去甜嘅!好奇怪!有啲難食呀⋯⋯其他一般食物都正正常常啦!唔會特別好,亦不會太差😆
2021-10-17
$90 (早餐)
2021-10-18 1436 瀏覽
慶祝家人生日 又逢大閘蟹季節 東海集團的大閘蟹以往給我的印像是蠻好的 本想去尖沙咀店 可惜當晚有婚宴 便訂了位於太古的東海海鮮酒家 這店是我第一次去的可能是位於商業地區 晚上很清靜 第一眼的感覺是裝修殘舊 我左看右看也找不到東海這兩個字 進入時安排坐右手邊的一個小廳 已同知客説要一張BB椅 可是我們站在餐桌旁等了五分鐘 有一位服務員大嬸(應該是負責這廳)望著我們 也沒有任何動作 我們再出聲要求 她只連聲問了幾次 之前你同哪一位工作人員講? 不明白為何不是立即拿BB椅給我們 她是想追究什麼呢🤔整晚她的服務態度十分惡劣 動作粗魯 包括黑面 大力掟餐具 行經通道時用腳踢餐椅 她戴的手套近指頭部份快甩時便大力扯下隨手掉在地上 🙄而食物 我們點了6位大閘蟹盛宴 共有12隻5兩蟹 全部質素很好 充滿蟹膏 吃得十分滿足茄汁煎大花蝦 味道調得好蝦亦很新鮮蟹粉小籠包 位上 size頗大 蟹粉香 稍嫌皮有點厚片皮鴨半隻 有點失望 薄餅和鴨肉都是溫的其餘的順嫂魚羹 蒜片安格斯牛柳粒和濃雞湯千層浸菜苗都很普通反而肉燥手打烏冬 薑茶湯圓有驚喜 烏冬好滑 薑茶味非常濃而不甜總括而言食物平均也算合格 其
茄汁煎大花蝦 味道調得好蝦亦很新鮮
蟹粉小籠包 位上 size頗大 蟹粉香 稍嫌皮有點厚
片皮鴨半隻 有點失望 薄餅和鴨肉都是溫的
其餘的順嫂魚羹 蒜片安格斯牛柳粒和濃雞湯千層浸菜苗都很普通
總括而言食物平均也算合格 其他啲服務員態度也可以 可惜一粒老鼠屎弄壞了一鍋粥 同一集團 一樣的餐單 同樣的收費 我絕對唔會再去太古城店
2021-10-17
生日
2021-10-10 834 瀏覽
所有蟹粉系列的餸菜。沒有一點蟹粉。先上所有餸菜,然後先上大閘蟹。搞到食完大閘蟹,啲餸都凍哂。個蟹粉稻庭烏冬,成劈漿咁。個蟹粉花膠菜苗,啲花膠硬過擦膠,一啲蟹粉都冇。非常失望,以後都唔會再嚟!
枱布污糟,冇人招呼,訂咗位,也等15分鐘,炒飯等了半小時,係涷嘅,午飯時間,完全不夠侍應,落了單,炒飯等半個鐘,其他45分鐘也未到,只是叫等等。全程結論係等等等
2021-09-07
2021-08-23 1327 瀏覽
與家人一行5人於鰂魚涌這家酒家吃晚飯,雖然有折扣優惠,但客人寥寥無幾,只能理解商業區晚市生意難做,可能午市生意較好。看過菜牌,向部長查詢清楚哪些有優惠哪些沒有優惠後,點了以下菜式:糖心皮蛋酸薑(賣相一般,忘記拍照):酸薑比較乾且不夠味,皮蛋很少糖心。蝦籽琵琶豆腐(細份):這個不錯,蝦籽多豆腐滑,有西蘭花伴碟,我們點了細份也夠食(因為不是人人想食)。竹笙玉盤艷素(等了很久最遲來的一道菜,忘記拍照):冬瓜入味,菇很多但竹笙太少,還可以。蝦球炒蟹糊:這個有點落差,因為我見到蟹餐菜牌有這道菜,以為是蟹粉菜式,原來只是蝦球蟹肉炒蛋。雖然這樣,但其實這個菜味道不錯,蝦球大爽彈牙,有蟹肉但不多,炒蛋也夠滑。龍躉兩味(碧綠炒龍躉球和金銀蒜蒸頭腩(忘記拍照)):兩款也不錯,好彩用西蘭花不是西芹,也是正常水準。壽包:這酒家的特色名菜之一,正常水準。雖然有折扣優惠,但食物整體符合水準。

壽包:這酒家的特色名菜之一,正常水準。

雖然有折扣優惠,但食物整體符合水準。
2021-08-17