2008-10-10 26 瀏覽
睇住本旅遊手冊,我地一行4人入到呢間餐廳,睇下餐牌已經覺得唔對路,服務態度極差,d野食超貴。我們有感呢間野出名,貴得嚟好食就算啦!好彩我地都係先叫左條魚(佢話係招牌菜)同埋海鮮飯。人地檯檯都係圓形大包,佢就俾左2片薄EE既法包我地,凍冰冰。果條魚【腥到痺】,又無味又唔熱,超難食。個海鮮飯係入得口既,但係成舊水,唔值lor~ 唔覺好食,響澳門事但搵間葡式餐廳都一定好食過佢。我地都有試過行番出門口,對照一下本旅遊手冊,到底係咪我地入錯左餐廳,答案當然係無入錯,因為我地直頭係見到圖中果個老細坐左響度。唔明點解老細響度,d伙計既服務態度都咁衰。食完呢兩個超難食既垃圾後,急急埋單走人,寧願去過另一間醫肚。埋完單出去既時間,依然係好多人排隊,好多都係香港人,又係好似我地咁拎住本旅遊手冊,我地好想叫佢地唔好入去食,唔好俾人搵笨,但最終怕俾人打,放棄左呢個念頭。唯有響呢度講出心聲,千祈唔好去呢間山度士葡式餐廳呀!
唯有響呢度講出心聲,千祈唔好去呢間山度士葡式餐廳呀!
2008-09-22 19 瀏覽
睇完食評之後去試一試, 入到餐廳真係好full, 好彩飯市剛開始, 唔係太多人, 和男友2人好快就有位喇 ...我地點左:1) 菜salad - 冇咩特別, 但由於我地冇點菜類, 算係可以減少油膩感 ...2) 網友推介菜 - 燒乳豬, 味道確實麻麻, 冇肉汁但係皮脆同埋伴菜薯條好好味3) 炒蜆 - 味道都係一般, 同hk食到的冇咩分別4) 燒沙甸魚 - 呢個值得推介, 好香口, 肉質滑有鮮味... good5) 值得一讚既係佢既啤酒包裝, 餐廳冇冷氣, 支beer係用個發泡膠"筒"包實, 飲到最後一啖都係凍冰冰的 有驚喜6) 每枱付送熱既面包, 好味但太大了, 每個大過塊面呀! 熱熱的好好味, 但由於食得太多所以 ... 食唔晒d main dish餐廳菜式碟頭較大, 是次2人行實在叫得太多了 食極都好似食唔晒咁 ... 有d浪費食完飯去出面既花園坐低嘆番支beer ... 人生一樂也, 呢度係食feel多, 建議秋涼/ 冬天時間光顧較佳 ... 整體上不過不失, 但唔會考慮再光顧了 ...
我地點左:
2) 網友推介菜 - 燒乳豬, 味道確實麻麻
, 冇肉汁但係皮脆同埋伴菜薯條好好味
3) 炒蜆 - 味道都係一般, 同hk食到的冇咩分別

有驚喜

餐廳菜式碟頭較大, 是次2人行實在叫得太多了
食極都好似食唔晒咁 ... 有d浪費
整體上不過不失, 但唔會考慮再光顧了 ...
  • 燒沙甸魚
2008-09-18 10 瀏覽
一行七人, 地下一層沒有大台, 侍應領眾人上二樓. 紅白小格的桌布, 藤制吊扇, 牆上吊了小幅掛畫, 裝修別緻, 甚有歐州小店風情. 大伙安頓好, 侍應拿來餐牌, 然後就靠邊站著等我們下單. 朋友問可否先給幾杯開水, 侍應語帶嚴肅地說所有飲品都得下單買. 個人頗不能接受No free drink 的館子, 吃飯喝水, 這是餐飲最基本的要求吧? 不是說我要省這十多二十塊錢, 但飲品單上唯一的純水飲料就只有進口礦泉水, 蒸溜水也沒有. 這種對食客的自由的剝削也太過份了吧. 還好友人不嫌礦泉水, 否則我可要據理力爭去喝自家的飲料了. 菜點的不多, 算是小試牛刀. 來澳門掃街, 當然要常留三分之飢才行:1. 雜菜湯: 幸好我沒點, 三位吃湯的朋友都半途投降. 難吃的東西只消看就可以.2. 麵包: 焗得暖暖的, 很好吃. 3. 蒜蓉炒蜆: 非常差, 蜆不新鮮, 我吃了三只也有臭味. 全體投降.4. 八爪魚沙律: 八爪魚粒撈香菜和橄欖油. 八爪魚粒新鮮彈牙, 整個菜感覺得清新. 5. 葡國雞: 我不知道正宗的葡國雞應該是什麼味道, 但無論如何雪雞的味道都太重了. 6. 燒排骨: 肉燒得很乾, 塗

2. 麵包: 焗得暖暖的, 很好吃.
6. 燒排骨: 肉燒得很乾, 塗抹的醬料有肉乾的甜味和煙燻味, 我只能說是中性, 不一定有討好作用. 吃下去感覺似多汁肉乾, 怪怪的. 薯條大伙皆讚, 而我居然一條都分不到.

環境帶異國風情, 情侶約會是個不錯的地方. 吃嘛, 希望這是個底線吧.
舊骨差, 薯條我無食.
八月廿五日(星期日)一連兩日的澳門之旅終於到了!一來可以同老公仔食到/玩到澳門之餘!也標誌著peak season正式結束了!同老公仔由上環到氹仔差不多用了一個小時呢!再傳車到酒店checkin,換船票還有入會!再搭的士氹仔,因為上次已經吃了好吃的誠昌,今次都不知道吃什麼好了!唯有邊行邊想呢!行到官也街又熱又哂,唯有是但到一間食肆吃!到了山度士,我記得曾經有雜誌提過,應該不會很差呢!一進店,很多人,幸好,不用等位,上了樓上,但是,環境很差呢!!!地上很污糟呢!我們坐了一個死角位!一個位很難出入!我相信有坐過的朋友,都會記得-.-!!!!好了吧,如果真的好吃,不會mind的呢!叫了一個紅酒燴牛尾:不是太有紅酒味!......但牛尾炆得不錯呢!雖然很多骨呢!....而葡式咖哩雞也很特別呢!葡汁有別於別的店子,有自己的風格!而雞也很入味..幸好牛尾有飯......可以用來撈汁呢!不錯!不過,真的要好好改善一下環境呢..................
八月廿五日(星期日)

行到官也街又熱又哂,唯有是但到一間食肆吃!

到了山度士,我記得曾經有雜誌提過,應該不會很差呢!

好了吧,如果真的好吃,不會mind的呢!

幸好牛尾有飯......可以用來撈汁呢!不錯!

紅酒燴牛尾
葡汁雞
2008-08-10 50 瀏覽
也等我寫寫澳門的食肆吧。在澳門吃葡菜,我的選擇不是法蘭度、公雞又或是海港,而是這裡。只是一間小店,全店只得廿多個位,但供應的葡菜是正宗又美味的。先來一壺Sangria,這裡的紅酒成份高,加上鮮果,又凍又爽,是夏日之選。下酒小吃方面,必吃的是燒葡式香腸,烤得香口,吃起來鹹香,帶點生羶味。邊咬烤香腸,邊喝Sangria,一樂也。菜色方面,叫這裡的烤乳豬、燒沙甸魚、焗鴨飯及炸馬介休餅,總不會失望。尤其是烤乳豬,烤得皮脆肉嫩是基本條件,而調味做得很好,一定要放棄刀叉,出手去吃才滋味。炸馬介休餅外脆內軟腍。馬介休在鮮味及口感上,當然不能跟我們的新鮮魚相比,但吃葡菜不吃此味,好像是欠缺了什麼似的。而這裡吃到的,跟在里斯本街頭吃到的沒有兩樣。另外這裡的焗鴨飯是又香又乾身,也是必吃之菜色。葡籍老闆很好傾的,而看四周的葡籍鄉里,來這裡吃,錯不到那裡。預算是每人二百左右,應該可吃得飽飽的了。
也等我寫寫澳門的食肆吧。

預算是每人二百左右,應該可吃得飽飽的了。
下酒一流的烤葡式香腸
很喜歡的烤乳豬
正宗的炸馬介休餅
香噴噴的焗鴨飯
下酒一流的烤葡式香腸
很喜歡的烤乳豬
正宗的炸馬介休餅
香噴噴的焗鴨飯
  • 烤乳豬,燒沙甸魚,焗鴨飯,炸馬介休餅,烤葡式香腸
2008-08-03 31 瀏覽
行完永利、MGM,始終覺得沒甚特別,情況像你行完 IFC 再行 Element ...四點多入威尼斯人,一來此行係為了睇波,二來也想早一點氹仔食晚餐,行了一會兒,便走到了官也街覓食了,朋友們推介了山度士葡國餐廳,當然要一試吧,但鄰近的誠昌看來更受歡迎,店外滿滿是人群,下次再來時必試!一行二人食葡菜,遇上一個大問題,菜點得不多,馬介休、乳豬通通想食,但最後只點了燒羊脾(MOP$90)、燒雞半隻(MOP$98)、兩支果汁(MOP$12@),還有那餐前的麵包,已經是超重量級的晚餐了 燒羊脾看來是過了火一點,但那羊的肉質及羶味仍能保持,尚可! 至於半隻燒雞,有點令我喜出望外,外皮脆肉質滑,絕對是高水準之作,很好!此店裝修滿有葡式風味,但價錢略貴,如果到澳門食葡菜,我仍然推崇黑沙的法蘭度餐廳呢

燒雞半隻
燒羊脾
店內沒有免費開水供應
葡文 menu
燒雞半隻
燒羊脾
  • 燒雞
2008-04-28 27 瀏覽
來到仔玩,玩下玩下玩到三四點,個肚有d餓,但官也街呢度冇乜野食,賣杏仁餅就鬼咁多,見本書介紹呢間就食囉。我地點左一個燒豬同忌廉馬介休。個燒豬係推介,但唔脆,又肥,仲有好多薯條,食唔晒。個馬介休係仔裝,好似焗魚腸咁,都幾好味,唔鹹,但份量又太多,食到頂住個肚。雖然我地食到好飽,但係要付出代價。呢度既菜式都要90幾蚊,唔算平,而且冇水飲,乾到想死,叫一枝葡萄牙汽水都貴過人。但係間舖真係幾有葡萄牙feel,睇葡文電視台,掛晒d葡萄牙波既紀念品,老細一定係足球迷,可惜d侍應態度麻麻,類似香港茶餐廳的水平。好彩我咁都撞到個奧地利家庭,原來個爸爸在澳門科技大學做researcher,所以成家過左來,個女仲學中文添。雖然講講下好想講法文,但總算用德文溝通到。
山度士葡式餐廳
2008-03-19 23 瀏覽
生日當日同老公過澳門慶祝,晚上揀左呢間餐廳食飯。我地叫左兩個青菜湯,一個燴牛肉,同一個燒乳豬。青菜湯味道不錯,燴牛肉稍"un",燒乳豬很入味可惜乳豬皮並不是聽人說的"脆卜卜"而是超"un",我老公一啖都咬唔到!埋單$215,我就覺得唔值。
生日當日同老公過澳門慶祝,晚上揀左呢間餐廳食飯。
我地叫左兩個青菜湯,一個燴牛肉,同一個燒乳豬。
埋單$215,我就覺得唔值。
2008-01-03 20 瀏覽
原來你都係受到咁既待遇呀!我都係呀!D野又難食,招呼又差,我都唔明果本旅遊雜誌會介紹哩間不知所謂既店鋪,係咪有COMMISSION分架?
(非會員)
聖誕節去了《山度士》食葡國菜,睇完雜誌見推介乳豬就叫了乳豬吃,點知勁多油,又肥又好難食,九唔答八配d番炸既著條,我地見每桌都有麵包送,唯獨我地果桌沒有,我地都無要求佢比,送比你都無益,佢地搵個好污穢不堪既大袋載住,跟住就取去用微波爐丁熱d包再比客人食,個個服務員黑口黑面,服務態度非常之差!連水都無杯,又貴又唔好食!唔會再幫襯!
2007-12-18 28 瀏覽
爸爸介紹山度士餐廳俾我地佢話食完包你話正叫左燒乳豬薯條,咖哩蟹...最好味既就係燒乳豬薯條個皮超級脆,有肉汁,一d都唔鞋又大份. 4個人分一個就岩岩好了燒乳豬薯條係一定要叫既!!!
爸爸介紹山度士餐廳俾我地
佢話食完包你話正
叫左燒乳豬薯條,咖哩蟹...
最好味既就係燒乳豬薯條
個皮超級脆,有肉汁,一d都唔鞋
又大份. 4個人分一個就岩岩好了
燒乳豬薯條係一定要叫既!!!
2007-11-06 12 瀏覽
蒲入門口感覺都算乾淨企理. 但無咩服務態度, 啲待應只係好大聲咁叫我地上樓上. 菜式選擇不多, 以肉類為主, 我點佐三個餸, 燒春雞, 海鮮飯, 同埋羊仔柳...無咩特別, 感覺味道一般, 無必要特登山長水遠走入去食...相比起其他地方, 我覺得呢間既價錢貴, 有啲覺得搵笨.
2007-10-29 15 瀏覽
2007年9月澳門飲食誌(2):因為只有二人,不敢叫太多食物,所以只叫了一客焗鴨飯和飲品,焗鴨飯的焗鴨很,融入飯中,味道很香,但這客飯兩個人吃份量頗多。另外,一支500ml樽裝水要$10,頗貴。老闆看來是葡萄牙球迷,店內「展出」不少紀念品,他們亦樂意讓我們拍照呢。
2007年9月澳門飲食誌(2):

2007-04-18 30 瀏覽
4月5日晚上去山度士,入到去人山人海,以為好彩訂了位,原來係不幸的開始!,叫了燒乳豬,炒雜菜,炆牛仔肉,葡國雞和四個湯,除了炆牛仔肉是微熱的外,其他菜送來時已是全凍!跟葡國雞的飯更是冷飯,像在飯煲中放了隔夜的那種!問侍應可否反熱那些乳豬,因又凍又肥的話實在難食,轉頭再送來時,乳豬依舊是凍的,伴碟的薯條卻反炸了!結果四佰個大洋一肚氣!飽曬!!
2007-03-14 16 瀏覽
因為唔係我叫食物, 所以唔知多唔多選擇, 我地叫左燒魚(一碟4條+2大舊薯仔), 都幾好, 但如果唔食得腥的話就唔好試啦!<br /><br />咖哩蚧, 殼已經整裂左, 好易食, 都夠味, 唔太辣。<br /><br />炒蜆, 我覺得係最好味既! 無沙, 又香!<br /><br />海鮮炒飯, 我個人覺得唔好味, 太濕, 唔知食乜咁<br /><br />炒薯仔條, 加洋蔥, 普通, 無乜特別<br /><br />整體都可以啦! 但因為開左2支紅酒, 所以就好貴(以澳門價)! 9個人食要$780-<br /><br />地方都幾有特色, 唔係新, 不過舊得黎好有味道, 好懷舊.
<br />
炒蜆, 我覺得係最好味既! 無沙, 又香!<br />
<br />
炒薯仔條, 加洋蔥, 普通, 無乜特別<br />
<br />
地方都幾有特色, 唔係新, 不過舊得黎好有味道, 好懷舊.